FAMILIEVIRKSOMHED: For mange er familie og forretning adskilt. Ofte handler det om at finde en balance, hvor det ene ikke går for meget på kompromis med det andet.
Sådan er det ikke for Lars og Sebastian Märcher Sandig. De er far og søn, henholdsvis 57 og 28 år gamle, og sammen har de drevet Trendlog siden 2017.
Idéen til virksomheden kommer fra Lars Märcher Sandig, men den blev hurtigt til et familieprojekt.
- Det var ikke meningen, at vi skulle lave en familievirksomhed. Det kom i stand, fordi vi satte os sammen ved spisebordet, da idéen og konceptet var på de begyndende stadier. Vi sparrede om forskellige emner og definerede de forskellige områder. Det blev til et koncept, vi kunne bygge videre på, forklarer Sebastian Märcher Sandig.
Trendlog har udviklet en datalogger, der måler outputtet fra mange forskellige slags produktionsmaskiner.
Samtidig har virksomheden udviklet en brugervenlig platform, der gør det nemt for kunderne at bruge data til at spotte fejl med maskineriet og forbedre effektiviteten af produktionen.
Byggede videre på ansvaret
Som programmør har Lars Märcher Sandig selv stået for udviklingen af både hard- og softwaredelen af Trendlog.
Han havde dog brug for hjælp til det forretningsmæssige, og da Sebastian og hans søster, Josephine (der i dag er hos Universal Robots), var nyuddannede, kunne de bidrage med den nyeste viden.
Samtidig var det gylden mulighed for at give praktisk erfaring videre til børnene, så det gav god mening for Lars Märcher Sandig at ansætte sine børn.
- I starten tog vi os tid til at opbygge erfaringer med, hvad det vil sige at starte en virksomhed og lægge en forretningsplan. Gennem den proces har vi helt naturligt taget nye opgaver til os og opbygget hvert vores ansvarsområde. Det gav mening, at vi fortsatte med at bygge videre på det ansvar, siger Sebastian Märcher Sandig.
Balance mellem familie og forretning
Familien Märcher Sandig forsøger ikke at holde arbejde og familieliv skarpt adskilt. I stedet forsøger de at finde den rigtige balance.
- Når vi er på arbejde, er Sebastian stadig min søn, men det betyder ikke det samme her. Man kan ikke bare blive ved med at køre de samme roller, som man gør i familien, siger Lars Märcher Sandig.
Gode råd til at drive forretning med familien
- Find balancen. Selvom familie og forretning har det med at smelte sammen, skal man også kunne lægge virksomheden til side uden for kontoret.
- Vær på bølgelængde. For Lars og Sebastian Märcher Sandig kom det naturligt, fordi de begge var med fra start. Det er en forudsætning for, at man med sindsro kan give ansvar videre.
- Tag det som et plus. Som familiemedlemmer har man et unikt kendskab til hinandens styrker og svagheder.
- Opdel ansvaret. Hvis man har for mange overlap mellem ansvarsområder, ender det med fnidderfnadder. Det gælder for alle virksomheder, men det er måske endnu vigtigere, når man er i familie.
Trendlog er den femte virksomhed, han har stiftet, så familien har alle dage været besat af entreprenørånden. Det hjælper med at få det hele til at passe sammen.
- Vi har et iværksættergen i familien, der gør, at vi tit sidder og er reflekterende om arbejdet omkring middagsbordet. En ting er at snakke konkrete opgaver igennem, men vi reflekterer også over, hvad vi har lært, og hvad vi gerne vil arbejde hen imod, forklarer Sebastian Märcher Sandig.
- Det må være lige så træls som at være i familie med politikere, der ikke kan snakke om andet end politik, siger Lars Märcher Sandig og griner.
Enige om virksomhedens vision
Når Lars og Sebastian Märcher Sandig skal have ro til at tænke store tanker om virksomheden, tager de i sommerhus i Hvide Sande.
Her lægger de sammen strategien for virksomheden, men derudover overlader Lars Märcher Sandig alle marktingbeslutninger til sin søn.
- Jeg kan komme med mine meninger om tingene, og så snakker vi om det, men i sidste ende har Sebastian ansvaret for den del.
Det havde været sværere at gøre med en ansat, der ikke var med til at starte virksomheden.
- Fordi jeg har været med fra start af, er vi 100 procent på linje om visionen for Trendlog. Derfor kan han overlade ansvaret til mig, siger Sebastian Märcher Sandig.
Det er bare en virksomhed
I dag er Trendlog vokset til i alt 10 ansatte, og i juli investerede Reinvest Robotics i virksomheden. Familieduoen ser derfor positivt på fremtiden.
Selvom det mod forventning skulle gå galt, er Lars og Sebastian Märcher Sandig ikke bekymrede for, at det skulle gå ud over familiebåndene.
- Lige nu ser vi ind i en fremtid, hvor vi kan se et stort potentiale med både nye kunder, ansættelser og markeder, så det er ikke de tanker, vi går mest med. Men helt hypotetisk er det noget, vi er indstillet på, for det er en del af at være iværksætter, siger Sebastian Märcher Sandig.
- Hvis det ikke går, så er det jo bare en virksomhed, pointerer Lars Märcher Sandig.