Odense skal holde pedalen i bund, hvis byen skal have en stor bid af robotkagen
Esben Østergaard er en af de store robotmænd i byen.
Han bruger sin formue fra salgene af Universal Robots og Mobile Industrial Robots til at investere i robotbranchens næste stjerneskud.
For ham er Robotbrag 2021 en mulighed for at møde startups, og her fortæller han om, hvad han kigger efter som investor.
Han vender også blikket ud af og vurderer Odenses position i det globale økosystem af robotvirksomheder.
Står du selv og leder efter en investor, får du også tre gode råd fra Esben Østergaard til, hvordan du bedst lykkes med det.
INVESTOR: Du kan ikke snakke om robotbranchen i Odense uden at komme ind på Esben Østergaard.
Han var med til at stifte Universal Robots, der er verdensførende på udvikling og salg af kollaborative robotter, og senere havde han ejerandel i Mobile Industrial Robots, der laver automatiserede logistikrobotter.
Begge virksomheder blev solgt til amerikanske Teradyne for milliarder af kroner, og de salg forgyldte blandt andet Esben Østergaard. Nu bruger han sin formue til at investere i robotvirksomheder, der på den ene eller anden måde lever op til FN's verdensmål, sammen med sin kone gennem firmaet Reinvest Robotics.
Investoren er også medstifter af Odense Robotics, der i dag er blevet national klynge for robotbranchen.
Vi fanger ham til messen Robotbrag 2021, hvor han har brugt formiddagen til at gå på opdagelse i en sand robotjungle.
Hvad giver det virksomhederne at være her?
- Det er meget forskelligt. Der er startups, der leder efter penge, og så er der generelt salg og salg af teknologi. Der er jo mange, der er nysgerrige på robotteknologi og på, hvordan de kommer i gang. Det er mest industrien, der kommer for at se, hvordan de får gang i mere robot.
- Så har vi den her kombination af startups, nye teknologier og investorer som mig, der kommer for at netværke og lære hinanden bedre at kende.
Finder de gode deals
Er virksomhederne her et sted i deres udvikling, hvor de er interessante for dig som investor?
- Der er hele spektret her. Der er startups henne i startuphubben. Der er også firmaer, der er mere modne og er på markedet, men de kan også være interessante nok at investere i. Som investor ja, så er der da meget, der er spændende.
Hvad kigger du efter?
- Gode deals. Køb billigt og sælg dyrt. Vi har noget viden om, hvordan man skalerer virksomheder, så hvis det skal være en godt match med os, skal det helst være en skalerbar virksomhed og noget, hvor vi kan bruge vores viden fra Universal Robots og MiR.
- Vi ved noget om, hvordan man laver et produkt, en skalerbar produktion, en skalerbar forretning, og hvordan man sælger gennem forhandlere og så videre.
Tre gode råd til dig, der vil tiltrække en investor
- Sæt forventningerne til jeres egen værdi realistisk. Det er ikke alle, der kan sælge virksomheden for 12 gange årsomsætningen, sådan som Universal Robots gjorde, og mange overvurderer deres egen værdi. Det er svær pille at sluge for investorer som Esben Østergaard, fordi de skal opveje investeringen med risikoen.
- Pas på med at være for teknologi-fokuserede. Nogle skaber et produkt, som de selv synes er megafedt, men de aner ikke, hvordan markedet fungerer. Det er typisk for eksempelvis ingeniørstartups, hvor de bygger teknologien uden at vide, hvordan man sælger produktet.
- Bliv en del af robothubben i Odense. Det kræver, at virksomheden er i Odense. Afstandene i sig selv er ikke vigtige, når Esben Østergaard overvejer investeringer i danske virksomheder, men medlemskab af robothubben giver adgang til økosystem med et væld af viden og samarbejdsvillighed, som er de helt rigtige ingredienser til at modne en ung robotvirksomhed.
Hvor meget er det produktet, du køber ind på, og hvor meget er det personen bag?
- Det er forskelligt. Det er klart, at teamet skal være godt og lyttende for, at det giver mening for os at investere, for vi kommer med en masse viden, og hvis kemien ikke er der, eller teamet ikke lytter, har vi ikke så meget at bidrage med. Så er vi bare penge, og det ikke der, det er sjovest for os. Det er sjovest, når vi kan være med til at skubbe det i den rigtige retning.
- Men vi har det også sådan, at vi ikke vil ind og overtage firmaet, for vi vil helst ikke have majoritet eller noget i den stil.
- Jeg ved jo, hvor hårdt det er at starte et firma, og det er ikke noget, man har lyst til at gøre, hvis det ikke er ens eget, for man skal lægge mange timer i det.
Odense på verdenskortet
Hvordan vurderer du Odense i det globale robotøkosystem?
- Odense er godt med. Danmark er jo et lille land, så vi kan nok ikke gøre os forhåbninger om at blive de største i verden inden for robotter. Men lige nu er vi rigtig godt med, og alle inden for robotverden kender Odense – og Danmark for den sags skyld.
- Der er et enormt behov og potentiale for robotter. En ting er industrirobotter og logistikrobotter, som er dem, vi har kigget på mest. Men det begynder at vokse ud af de brancher, og vi ser robotter i bygge-, offshore-, hospitals- og fødevarebranchen, hvor der stadig er et kæmpe potentiale.
- Der er Danmark et godt sted at starte, fordi det er en lille geografi med en høj bund-uddannelse. Vi har også nogle fagforeninger, der ikke er bange for teknologi, hvilket er et kæmpe plus globalt set.
- Vi skal stadig give den fuld skrue, og så får vi en eller anden bid af kagen, når støvet har lagt sig. Jo mere fart, vi har på nu, jo større del af kagen får vi på den lange bane.
Så du regner med, at vi bliver overhalet på et tidspunkt?
- Det er svært at forestille sig andet. Danmark er et lille land. Måske får vi en niche, som de andre bare ikke kan komme efter. Det er også fint.
- Det er også derfor, robotklyngen er blevet national, så det er hele Danmark, der støtter op om det. Der er allerede en del robotvirksomheder rundt om i Danmark, men centrum er Odense, og det bliver det også ved med.
- Det er jo fantastisk for en by som Odense, at vi er der, hvor vi er lige nu. Alle kigger misundeligt.