Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Odense i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Mads Steffensen og Erhvervsholdet behandler dilemmaer under Odense Iværksætterfestival 2021. Fra venstre består panelet af Rasmus Fiil Svarrer, Kathrine Lee Larsen, Lasse Kieffer, Tina La Cour og Trine Hansen.

Iværksættere får løsninger på dilemmaer og udfordringer under iværksætterfestivalen

Iværksætteri har været i fokus i den forgangne uge, hvor Odense Iværksætterfestival er blevet holdt.

Der er afholdt workshops, netværksmøder, pitchevents og iværksætterbazar, og det hele kulminerede torsdag aften, da Odin Award løb af stablen, og Unicontrol blev kåret som årets mest succesfulde og bemærkelsesværdige startup.

Men! Det har nok været svært at være med til alt, der er sket i løbet af ugen, så derfor får du her en opsamling af vigtige pointer fra Startup Summit.

Her fortalte Mia Wagner, kendt fra Løvens Hule, om sine udfordringer med stress. Der var også gode råd til iværksættere fra investor Claus Kristensen og konsulent Michael Wilkens, og dem får du her i nyhedsbrevet i destilleret form.

Rasmus Fiil Svarer fortæller også, hvordan det var at være på scenen, da han diskuterede dilemmaer sammen med Mads Steffensen og fire andre erhvervsfolk til arrangementet "Mads og Erhvervsholdet".

Det fik nemlig Fablewood-iværksætteren til at reflektere over sin oplevelse med at balancere hjemmefronten og virksomhedsdriften.

Når du er færdig med at læse, må du hjertens gerne dele nyhedsbrevet i dit netværk. Nye læsere kan skrive sig op til nyhedsbrevet lige her.

Du kan også følge vores Linkedin-side, hvor vi deler artiklerne.

Vi tager altid imod feedback og tips på vores mail. Det er sådan, vi bliver bedre og sikrer, at du får mest muligt ud af at læse nyhedsbrevet.

Du er også velkommen til at skrive, hvis du bare gerne vil snakke over en kop kaffe.

Tak fordi du deler og læser med. God weekend!

Billede af Mathias Banke
Billede af skribentens underskrift Mathias Banke Erhvervsjournalist
Ehsan Ekhlas vinder hovedprisen ved Odin Award for sin virksomhed Unicontrol. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Det skal du vide fra virksomhederne i Odense

Unicontrol med Ehsan Ekhlas i spidsen vinder hovedprisen ved dette års Odin Award.

Gartneriet Rosborg i Bellinge har solgt den sidste rose, efter gartneriet nu har fuldent skiftet til udelukkende at sælge fødevarer.

Fynbus er kåret som årets læreplads for sin håndtering af elevernes velfærd under corona.

Her er tre udvalgte historier til dig, der følger med i Odenses erhvervsliv.

RUNDT I ODENSE: En uge med Odense Iværksætterfestival blev afsluttet med et brag, da Odin Award 2021 blev afholdt torsdag aften.

Erhverv+ dækkede begivenheden, hvor Unicontrol endte med at vinde hovedprisen.

- Den her pris er en anerkendelse af alt det arbejde og alle de timer, vi har lagt i Unicontrol, og det gælder hele teamet. Vi har et meget dedikeret hold, og det er hele holdet, som vinder i dag, sagde administrerende direktør Ehsan Ekhlas fra scenen, hvor han modtog præmiechecken på 40.000 kroner.

I Bellinge har den sidste rose forladt Gartneriet Rosborg, skriver Fyens Stiftstidende (for abonnenter).

Blomsten var ellers gartneriets kendetegn i mange år, men grundet investeringer i moderne væksthuse og en omlægning af produktionen til fødevarer, er der ikke længere plads til rosen.

- Strategien om at være en sprøjtefri og økologisk fødevarevirksomhed har hele tiden været klar, og de seneste otte år har vi arbejdet på at udfase blomsterdelen, så vi er samtidig stolte af at være nået hertil, siger administrerende direktør Johnny Albertsen til Fyens Stiftstidende.

Fynbus i Odense er kåret som årets læreplads, der uddeles af Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier. Det skriver Fyens Stiftstidende.

Virksomheden har fået kåringen for håndteringen af elever under corona. Louise Jeppesen, der er elev hos Fynbus, virksomheden har kun rosende ord til overs for sin arbejdsplads:

- Både min leder og mine kolleger var rigtig gode til at ringe og sige andet end bare "hej". Vi havde quizzer om alt fra de royale til gamle danske film og danske øer. Vi havde "vinkemøder", hvor alle skulle have kameraet tændt, så vi kunne se hinanden, og vi fik snakket om, hvordan det stod til derhjemme. De spurgte, om jeg ville lave de og de opgaver, og de fulgte op, så jeg var tryg i opgaverne. Vi lærte hinanden at kende, forklarer Louise Jeppesen til Fyens Stiftstidende.

Stemningen var god, da Rasmus Fiil Svarer og fire andre erhvervsfolk tacklede dilemmaer sammen med Mads Steffensen. Foto: Mathias Banke

Iværksætteren Rasmus tacklede dilemmaer med Mads Steffensen: Balancen mellem arbejde og hjemmeliv kan vi alle genkende

Sammen med et panel bestående af Rasmus Fiil Svarrer (Fablewood), Katrine Lee Larsen (CPH Cartel), Lasse Kieffer (Robot Valley Capital), Tina La Cour (psykolog) og Trine Hansen (Party in a Box) tacklede Mads Steffensen dilemmaer på Anarkist som en del af Odense Iværksætterfestival.

Mange af dilemmaerne omhandlede samspillet mellem arbejdslivet og hjemmefronten, og det var noget, der skabte genklang hos Rasmus Fiil Svarrer.

- Man kommer også nemt til at lave refleksioner over ens liv, det at være iværksætter og hvordan man driver virksomhed. Meget handlede jo om, hvordan man får arbejdsliv og hjemmefronten til at hænge sammen. Det gælder jo ikke kun iværksættere, men alle der arbejder, siger Rasmus Fiil Svarrer.

De fem deltagere gav også hver deres bud på et godt råd til iværksættere.

Mads Steffensen gæstede Anarkist, hvor han sammen med et erhvervspanel bestående af blandt andre iværksætter Rasmus Fiil Svarrer tacklede dilemmaer i bedste Mads og A-holdet stil.

ARBEJDSLIV: Der er fyldt op hos Anarkist, hvor Mads Steffensen har taget plads med et panel af erhvervsfolk for at diskutere dilemmaer fra iværksættere som et indspark i Odense Iværksætterfestival.

Det er samme koncept, man kender fra podcasten Mads og A-holdet.

Med i panelet er Rasmus Fiil Svarrer, 32 år og medstifter af Fablewood, som laver magnetiske træfigurer, som var meget spændt, inden han gik på scenen.

- Jeg er glad for, at det ikke var landsdækkende radio eller tv. Det gav mig lidt mere ro, siger Rasmus Fiil Svarrer efter at have været på scenen.

- Selvom man ikke nødvendigvis er ekspert, er det okay at have en holdning. Den kan folk bruge til noget, hvis de vil. De er jo kommet for at høre vores tanker omkring dilemmaerne.

I løbet af aftenen har han skullet tage stilling til alt fra at have problemer med at få oprettet en erhvervskonto i en bank til utroskab med en kollega.

Balancen i arbejdslivet

Et fælles tema for dilemmaerne er, at de ikke kun handler om business, men også om livet omkring arbejdet.

- Man kommer også nemt til at lave refleksioner om ens liv, det at være iværksætter og hvordan man driver virksomhed. Meget handlede jo om, hvordan man får arbejdsliv og hjemmefronten til at hænge sammen. Det gælder jo ikke kun iværksættere, men alle der arbejder, siger Rasmus Fiil Svarrer.

Nogle genkender måske Trine Nielsen (t.h.) fra Løvens Hule, hvor forretningskvinden Mia Wagner købte sig ind med 400.000 kroner. Ved siden af hende sidder Tina La Cour, der driver psykologklinik i Odense. Foto Mathias Banke

Med ham i panelet sad Katrine Lee Larsen (CPH Cartel), Lasse Kieffer (Robot Valley Capital), Tina La Cour (psykolog) og Trine Hansen (Party in a Box).

Hvad er det værste, der kan ske?

Aftenens første dilemma kom fra "Mette", som efter mange år i fast arbejde nu har lyst til at springe ud som selvstændig instruktør i yoga og mindfulness, hvilket flere af hendes familiemedlemmer og omgangskreds mener, er en dårlig idé.

Selvom "Mette" som person ikke minder om Rasmus Fiil Svarrer, var det alligevel det dilemma, der resonerede mest med ham.

- Nu blev jeg selvstændig midt i 20’erne og kom lige ud af universitet, så jeg havde ikke en hel masse bag mig. Jeg sad ikke i et job og havde en masse udgifter, men jeg kan sætte mig ind i tanken om, at hvis man ikke gør det (starter egen virksomhed, red.), kan man risikere at fortryde det. Som jeg også sagde på scenen: Hvad er det værste, der kan ske?

Formatet var fuldstændig, som man kender det fra Mads og A-holdet samt Mads/Sara og Monopolet på P4. Her er den lokale robotinvestor Lasse Kieffer flankeret af Katrine Lee Larsen. Foto Mathias Banke

- Hvis det er at skulle tilbage til sit gamle job, hvor man jo alligevel overvejede at være, har man i det mindste fået noget afklaret.

- Det kan godt give nogle knubs, så det er ikke klogt at gøre det uden opbakning. Det er vigtigt, at man får vendt det. Det kan jeg godt genkende.

- Når der er ting, man ikke har talt igennem, kan det skabe gnidninger. Pludselig træffer man nogle valg, hvor man prioriterer arbejdet eller virksomheden over familien, uden man har informeret om det, eller bryder aftaler. Det kan virkelig give knas på hjemmefronten, siger Rasmus Fiil Svarrer.

t

Erhvervsholdets gode råd

I den sidste del af showet blev erhvervsholdet bedt om at komme med et godt råd hver. Dem kan du læse her.

Rasmus Fiil Svarrer: - Jeg føler, at iværksætterne, og dem, der tager chancerne, er en slags moderne helte. Det lyder meget fornemt, men det at udsætte sig for de risici og tæv, der måske følger med, er det, der driver samfundet fremad. Nogle gange skal der fuldstændige skøre typer til, som tør tage chancer. Så jeg vil bare sige tak til alle andre iværksættere, som tager den tørn – også dem, der ikke klarer det. De skal også til, før man i sidste ende finder ud af, hvad der sidder fast og bringer os fremad.

Kathrine Lee Larsen: - Når man vil være iværksætter, er det virkelig vigtigt, at man følger sit hjerte og mavefornemmelse. I min tid har jeg hørt mange gode råd, som var mere maskulint afvejet, og det har ikke virket for mig. For mig har det handlet om, at når jeg har ansat nye mennesker eller fået en ny forretningspartner ind, så har vi været fuldstændig på linje med værdier og hjerte. Jeg har den overbevisning, at hvis man har de samme værdier, kan man være uenige i hverdagen, men man kommer aldrig til at lade skæbnen for ens virksomhed ligge i hænderne på en, der tager virksomheden i fuldstændig anden retning. Det eneste område, vi skal være fuldstændig enige, er på hjerte og værdier.

Lasse Kieffer: - Man skal være iværksætter, fordi man bare ikke kan lade være.

Tina La Cour: - Jeg tror virkelig, man skal gøre op med sig selv, hvad man gerne vil. Hvorfor vil jeg gerne starte selv? I det ligger der, at når man starter selv, er man alene. Der skal man huske, at man skal være leder for sig selv. Er arbejdsmiljøet, jeg udsætter mig selv for, og kravene, jeg har til mig selv, helt ok? Det er vigtigt at passe på sig selv, for der er ikke nogen til at passe dig. Man skal være en god leder for sig selv.

Trine Nielsen: - Det vigtige i min rejse har været, at der ikke behøver være en plan omkring alt, hvad man laver. Mange spørger ”hvornår havde du en forretningsplan? Hvad går du efter? Hvad måler du?”. Jeg driver en webshop, og jeg kigger meget sjældent på data. Jeg går efter min mavefornemmelse, og det har vist sig at virke langt hen ad vejen. Det med, at man skal have en stor plan for, hvordan man skal drive sin virksomhed de næste tre år, tror jeg ikke på. Jeg tror på, man kan drive det på en anderledes måde. Det har i hvert fald fungeret for mig. Det gør det lettere at tage springet, for så skal man ikke bruge en masse tid på det.

Et godt forum til at lufte sine idéer i

Selvom panelet havde vidt forskellige holdninger til, hvordan dilemmaerne skulle tackles, fandt Rasmus Fiil Svarrer flowet i samtalen overraskende god, og de andres input fik ham til at se dilemmaerne og løsninger i et andet lys.

I sidste ende kan man dog ikke gøre andet end at give råd ud fra, hvad man har oplevet selv eller i sin omgangskreds.

- Jeg ved godt, at andre mennesker er helt andre steder og er på helt andre måder, så man kan kun give erfaringer videre, man selv har gjort sig.

- Det var meget fint at have et forum, hvor man kunne lufte nogle idéer og havde andres dilemmaer at skyde af på, siger han.

- Jeg omprioriterede, så jeg i nogle år valgte børnenes kalender før min egen. Jeg tjente halvt så meget, fik en mindre bil og flyttede i kollektiv, forklarede Mia Wagner om sit comeback efter at have været ramt ved stress ved Startup Summit 2021. Foto: Mathias Banke

Vigtige pointer fra Startup Summit: Lyt til din krop, test dine antagelser og arbejd med din forretningsmodel

Iværksættere, investorer og direktører mødtes til Startup Summit under Odense Iværksætterfestival.
 
Her holdt Mia Wagner, stifter af Nordic Female Founders og kendt fra Løvens Hule, foredrag om sin egen karriere og dens ned- og opture. 
 
Konsulent Michael Wilkens gjorde publikum klogere på, hvordan man nemt kan udvikle sin forretningsmodel ved at bruge metoden Business Model Canvas, som han har været med til at skabe.
 
Investor Claus Kristensen fortalte, hvordan man som iværksætter sikrer sig, at ens produkt rent faktisk har en plads i markedet.
 
Du får de vigtigste pointer fra de tre oplæg, hvis du klikker på den fulde artikel.

Startup Summit bød blandt andet på foredrag af Mia Wagner, hvor hun fortalte om sin personlige erfaring med stress og gav insiderviden fra Løvens Hule. Læs de vigtigste pointer fra foredraget samt oplæg om, hvordan du udvikler din forretningsmodel og afprøver dit produkt.

STARTUP SUMMIT: På Nature Energy Park med udsigt til OB's hjemmebane blev der i løbet af Odense Iværksætterfestival holdt Startup Summit.

Her var iværksættere, direktører og andre interesserede samlet for at møde nye bekendtskaber, pitche og blive klogere på iværksætteri.

Den første dag af Startup Summit bød på foredrag af investor og løvinde Mia Wagner, partner i Accelerace Claus Kristensen og strategisk rådgiver i Pinpointers Michael Wilkens. Her får du de vigtigste pointer fra de tre oplæg.

Mia Wagner kørte på højt tempo i år, før kroppen sagde stop

I 2020 trådte Mia Wagner af som direktør i Freeway og stiftede investeringsvirksomheden Nordic Female Founders sammen med Anne Stampe Olesen. Foto: Mathias Banke

Mia Wagner er nok bedst kendt for at være løvinde i det populære DR-program Løvens Hule.

Vejen til at sidde med i løveburet har dog ikke være uden problemer.

Den ellers målrettede forretningskvinde ramte i 2017 en mur, da hun gik ned med stress. På det tidspunkt havde hun overtaget direktørrollen i sin fars advokatfirma, og det skulle hun balancere med at være enlig mor efter sin skilsmisse.

Det betød at dagene var fyldte med arbejde og familie fra klokken 6.00 om morgenen til 1.00 om natten.

- Det tempo kunne jeg holde i et år. Så kunne jeg ikke mere, fortæller Mia Wagner.

- En dag kørte jeg ind på parkeringspladsen til advokatkontoret efter at have afleveret ungerne. Så skete der ikke mere. Der skete ingenting. Jeg kunne ikke bevæge min krop, og jeg kunne ikke tænke en ærlig tanke. Jeg sad med åbne øjne og anede ikke, hvad jeg skulle foretage mig.

I lang tid følte hun sig som en menneskelig fiasko. Efter otte måneder kunne hun arbejde igen, dog kun på deltid. Da fandt hun ud af, hvor dejligt det var at kunne hente børnene tidligt.

- Jeg omprioriterede, så jeg i nogle år valgte børnenes kalender før min egen. Jeg tjente halvt så meget, fik en mindre bil og flyttede i kollektiv, siger Mia Wagner.

I dag er hun oven på igen, og hun er blevet meget mere opmærksom på de signaler, hendes krop sender. Når man en gang hver tredje måned bryder sammen i gråd fredag aften, som Mia Wagner gjorde en overgang, var det nok en indikation på, at kroppen sagde stop.

Hun giver også tips til, hvad iværksættere skal have fokus på, når de træder ind i Løvens Hule - eller i det hele taget snakker med mulige investorer.

- Det første, vi kigger efter, er mennesket, der står foran an os. Det gælder alle fem løver. Det er også det, vi snakker om over frokost bagefter. Vi kigger efter, om det er et menneske, der er villig til at lære og samarbejde, eller om de går i forsvarstale, når vi stiller dem kritiske spørgsmål, siger Mia Wagner.

Det behøver ikke være svært at udvikle sin forretningsmodel

Michael Wilkens har været med til at udvikle Business Model Canvas. Han er en del af schweiziske Strategyzer, som har udgivet mange bøger om at drive virksomhed. Foto: Mathias Banke

Michael Wilkens specialiserer sig i at hjælpe virksomheder med at finde nye muligheder for vækst.

Uanset om du har produkter, teknologier og en forretningsmodel, så har alle virksomheder en udløbsdato. På et tidspunkt, er det ikke noget værd mere. Derfor er man nødt til at opbygge et beredskab, hvor man hele tiden fornyer sig selv og tilpasser sig.

Et værktøj til det er Business Model Canvas, som Michael Wilkens har været med til at udvikle. Kender man den ikke, kan man hurtigt finde den ved en google-søgning.

Modellen er en måde at definere de overordnede linjer af ens forretningsmodel, så man skaber overblik og et fælles sprog mellem forskellige led, eksempelvis ledelse, medarbejdere og konsulenter.

- Når man har beskrevet ens forretningsmodel, kan man diskutere den og få input udefra. Det bliver nemt for andre at byde ind på salgskanaler eller strategiske partnerskaber. Man får en struktureret dialog. Det gør det også nemt at opfinde nye forretningsmodeller, forklarer Michael Wilkens.

Han understreger dog, at alle forretningsmodeller er hypotetiske. Derfor skal man konstant teste ens produkt, så man ikke pludselig står med et færdigt produkt og en produktion, som ingen vil købe. 

er

Gode råd til Business Model Canvas

Michael Wilkens har tip til, hvordan man arbejder med et business model canvas:

  • Brug ikke mere end 30 minutter på at udfylde et business model canvas. Det er ikke en komplet og endegyldig forretningsmodel, men blot et udgangspunkt for dialog.
  • Skriv ned på post-it-sedler og ikke direkte på modellen. Det gør det nemmere at fjerne og justere det, man fylder i modellens felter.
  • Hold det kort. Det skal skabe overblik - ikke præcision, så det er okay, hvis det kun er 80 procent af forretningsmodellen, der er beskrevet.
  • Undgå forældreløse elementer i forretningsmodellen. Det betyder, at man eksempelvis ikke skal have en indtjeningsstrøm i modellen uden at have et produkt. På den måde kan man se et Business Model Canvas som en tjekliste.

Michael Wilkens vurderer styrken af en forretningsmodel ud fra syv karakteristika:

  • Evnen til at binde kunder, så de ikke skifter til en konkurrent.
  • Tilbagevendende indtægter. Hvis du ved årets start ved, hvor 90 procent af omsætningen skal komme fra, har du en sikker forretning.
  • Pengestrøm. Jo hurtigere du får penge mellem hænderne for dit produkt eller din ydelse, desto hurtigere kan du udvikle forretningen.
  • Revolutionerende omkostningsstruktur. Har du en bedre forretningen end konkurrenten? Et eksempel er Netflix, der ændrede filmudlejning ved simpelthen at gøre det bedre.
  • Få andre til at gøre arbejdet. Hvis dine kunder løfter en del af din arbejdsbyrde, står du godt. Michael Wilkens bruger netbanker som eksempel, fordi de fleste af os giver 190 kroner om året for at gøre, hvad bankerne plejede at gøre for os.
  • Skalerbarhed. En virksomhed, der kan skaleres hurtigt for relativt lave omkostninger, har en stærk forretningsmodel.
  • Konkurrencebeskyttelse. Hvis dit produkt kan skabe et midlertidigt monopol, står det stærkt.

Afprøv dit produkt ude i virkeligheden

Claus Kristensen, parter og salgschef i Accelerace, har været med til at stifte webshoppen Wupti.com og butikskæden Normal. Foto: Mathias Banke

Claus Kristensen er medstifter af Accelerace, hvor han investerer i og rådgiver iværksættervirksomheder.

Det første, iværksættere skal kigge på, er hvilket problem, man gerne vil løse, og om der er nogen, der gider betale for det. Med andre ord skal man analysere markedet.

Kan man spotte trends, er det god idé at ens produkt falder inden for dem, så man kan ride med på bølgen. Trends indikerer ikke kun kunder, men også villige investorer.

I analysen skal man også se på konkurrenterne og vurdere, om ens team er i stand til at eksekvere bedre end dem.

Når analysen er på plads, kan man begynde at lave en masse antagelser om ens produkt og kunder, som man derefter skal teste af i marken.

- Målet er at finde de første kunder, som virkelig elsker en. Derfra kan man skalere til nye kunder.

- Dem der lykkes, er dem, derhar brugt tid på at forstå, hvem de reelt løser et problem for. Man kan ikke bruge for meget tid på at interviewe og lave en masse markedstests. Det har en værdi for jer, men det har i høj grad også en værdi for investorer, for de vil ikke investere i antagelser og tro. De vil investere i noget, der har givet resultater i en markedstest, siger Claus Kristensen.

- Det er vigtigt, at man kommer ud i den virkelige verden og laver testene. De kan ikke laves fra kontoret, understreger han.