Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Odense i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Love Butler har en butik i Vestergade 50 i Odense, men Samer Matarieh indrømmer gerne, at en fysisk butik ikke er den bedste beslutning, han har truffet. Lektien er lært, og nu ser han frem til at komme af med lejemålet. Foto: Mathias Banke

Samers iværksætterrejse med Love Butler er hård på den gode måde

Der er ingen, der har sagt, det skal være nemt at være iværksætter - men er det ligefrem en del af charmen, at det er hårdt?

Det er det for Samer Matarieh, der er stiftende direktør for Love Butler.

For ham er fortællingen om en person, der må satse, slide og slæbe, inden virksomheden til sidst bliver sund og god, den klassiske iværksætterhistorie. For ham er modstand lig med motivation.

Det har drevet ham og Love Butler ind i virksomhedens tredje leveår, hvor vejen til den ægte succes stadig ikke er fuldstændig kortlagt.

Til gengæld er drømmene og visionerne krystalklare, og Samer Matarieh tror selv på, at hans chokoladeovertrukne jordbær, der leveres af bude klædt i smoking, kan stjæle markedsandele fra blomsterbuketter - og måske i sidste ende nyde anerkendelse som et skandinavisk koncept.

Alt det og andet fortæller Samer Matarieh ærligt om i dette nyhedsbrev, hvor vi også har udsat ham for formatet "9 skarpe", der giver dig en bedre idé om, hvem iværksætteren bag Love Butler er.

Har du gode ideer til emner for Erhvervsliv Odense, er du altid velkommen til at skrive til os. Det gør du her.

Du kan også følge os på vores Linkedin-side, hvor vi deler alle artiklerne, ligesom du meget gerne må dele nyhedsbrevet her med dem, du tænker kunne være interesserede.

Nye læsere kan tilmelde sig nyhedsbrevet her.

Tak fordi du læser med og deler vores historier!

Billede af Mathias Banke
Billede af skribentens underskrift Mathias Banke Erhvervsjournalist
Som ph.d og robotforsker på Syddansk Universitet havde Lars-Peter Ellekilde en solid baggrund for at etablere sin egen virksomhed inden for branchen. Arkivfoto: Trine Grauholm

Det skal du vide fra virksomhederne i Odense

Enabled Robotics har modtaget et kapitalindskud på 18,2 millioner kroner. Pengene kommer fra både nye investorer og medarbejdere. Pengene skal bruges på at sætte skub i salget af virksomhedens produkt, der er en kombination af MiR og UR's robotter.

Cafékæden Nelle's har skiftet ud i ejerskabet. En af tre medstiftere Daniel Gjøde og den tidligere Løgismose-direktør Steen Aalund Olsen er købt ud af ejerkredsen, der nu består af stifterne Jimmy Wulff Christiansen og Daniel Saysette.

Danbolig øger tilstedeværelsen i Odense med et nyt erhvervscenter. I spidsen for centret står erhvervsprofilen Rasmus Renner. Centret er Danboligs ottende på landsplan.

Her er tre udvalgte erhvervshistorier fra byens erhvervsliv.

Enabled Robotics modtager 18,2 millioner i kapital

Enabled Robotics kan med et kapitalindskud på 18,2 millioner kroner for alvor sætte ind på salg og kundetilpasning. Det skriver Fyens Stiftstidende (for abonnenter).

De seneste fem år har virksomheden kørt på et kapitalindskud på fem millioner samt lån fra Vækstfonden, så den nye kapital er et stort skridt i virksomhedens videre udvikling. Pengene kommer dels fra private investorer, dels eksisterende aktionærer og medarbejdere.

- Pengene skal bruges til at ansætte flere medarbejdere, som kan sørge for, at salget af vores produkt stiger kraftigt. Det er selvfølgelig folk inden for salg men også nogle, der kan støtte kunderne teknisk og hjælpe med videre udvikling til særlige branchebehov, siger direktør Lars-Peter Ellekilde til avisen.

Nelle's rusker op i ledelsen

Den populære cafékæde Nelle's laver store ændringer i ejerskabet. Det skriver Fyens Stiftstidende (for abonnenter).

Den ene af tre stiftere Daniel Gjøde er sammen med den tidligere Løgismose-direktør Steen Aalund Olsen blevet købt ud af ejerkredsen, der nu består af stifterne Jimmy Wulff Christiansen og administrerende direktør Daniel Saysette.

- De er blevet betalt for den mængde energi og kræfter, de har lagt i virksomheden. Det er foregået ganske fredeligt og er endda blevet ordnet af vores egne advokater, lyder det fra administrerende direktør i Nelle's Daniel Saysette til avisen.

De to stiftere udgør nu bestyrelsen sammen med Kristian Ryttergaard Sunke.

Fynsk erhvervsprofil i spidsen for nyt Danbolig erhvervscenter

Ejendomsmæglerkæden Danbolig øger tilstedeværelsen i Odense med et nyt erhvervscenter.

- De seneste år har vi ekspanderet erhvervsdelen af Danbolig og etablerer nu et erhvervscenter i Odense som led i vores strategi om at styrke vores position på erhvervsmarkedet i hele landet, udtaler Per Bie, administrerende direktør i Danbolig A/S, i en pressemeddelelse.

Den fynske erhvervsprofil Rasmus Renner skal stå i spidsen for erhvervscentret.

- Jeg ser meget frem til at blive en del af et større fællesskab i en landsdækkende kæde, hvor samarbejdet med de øvrige butikker og partnerskabet med Nordea giver de bedste betingelser for at opnå en endnu stærkere markedsposition i Odense, udtaler han i samme pressemeddelelse.

Erhvervscentret er kædens ottende i landet, og det har midlertidig adresse hos Danbolig Odense i Dalum, indtil en passende adresse er fundet.

Samer Matarieh stiftede Love Butler oktober 2019. Dengang havde han en partner med, som han delte ansvaret med, men i dag er det ham selv, der står i spidsen for iværksætterrejsen. Foto: Mathias Banke

Ruten er uvis, men målet er klart: Love Butlers jordbær skal tage markedsandel fra blomsterne

Love Butler sælger chokoladeovertrukne jordbær, der udover lidt lækkert forsøger at give en oplevelse med i købet.
 
Stiftende direktør Samer Matariehs mål er at få jordbærrene til at sætte sig fast i folks underbevidsthed, så de på mærkedage tænker "Love Butler" i stedet for "blomsterbuketter". 
 
Om det er de 25-årige singler eller den gode kollega, der vil skabe god stemning på en fredag, som skal trække omsætningen, er ikke helt på plads endnu. Men det er slet ikke noget problem for Samer Matarieh, at ruten mod målet ikke er tegnet ind på et kort.
 
- Rejsen er hård, men den driver mig, slår Samer Matarieh fast.

Læs artiklen og kom med bag kulissen i en af Odenses iværksættervirksomheder.

Love Butler har stadig ikke fundet en specifik kundegruppe, der virkelig kan trække forretningen. Det forhindrer ikke stiftende direktør Samer Matarieh i at snakke højt om sin drøm for virksomheden. Læs artiklen og kom med ind i maskinrummet hos en iværksætter med et spøjst koncept.

VISION: Januar er en stille måned i Samer Matariehs forretning, Love Butler.

Chokoladeovertrukne jordbær er ikke i høj kurs, når folk forsøger at tabe december-kiloene. Derfor satte han sig ned med sine medarbejdere, modarbejdede sin egen ustrukturerede natur og lagde en plan for de kommende måneder.

Men det er svært at blive helt konkret på, når det stadig er lidt oppe i luften, hvilken kundegruppe der kan være et potentielt trækdyr for omsætningen.

- Vi fandt ud af, at der var nogle fede ting ved at have hype hos de unge, men ulempen var, at det døde på et tidspunkt. For at blive bedre til at holde fast i folk, begyndte vi at fokusere på vores levering, siger den stiftende direktør.

Når man køber jordbær hos Love Butler, kan man derfor vælge at få dem leveret af en mand i smoking og butterfly, som præsenterer de forskellige smage, så man oven i desserten får en lille oplevelse med.

- Lige pludselig blev det interessant for dem mellem 35 og 55 år, som er dem, der plejer at give blomster. Samtidig har vi ikke kunnet give slip på dem, der synes, det er en lækker dessert. Så vi har fat i mange grupper - fra de 25-årige singler, der synes, det er en lækker dessert, til Jytte på 55, som gerne vil overraske sine kollegaer, fortæller Samer Matarieh.

Det realistiske mål og drømmen

Love Butler har også haft større ordre fra andre virksomheder som eksempelvis Universal Robots, der senest har bestilt 800 blå jordbær.

Selvom BtB-kunderne kan give en rekordomsætning natten over, er det ikke den vej, Samer Matarieh fører virksomhed ned ad lige nu.

- Vi ønsker at være en virksomhed, der kontinuerligt er i vækst og til stede i folks underbevidsthed. Det kan vi ikke, hvis vi bare er en dessert.

Love Butler sender jordbær ud året rundt. Jordbærrene er danske, når de er i sæson, og ellers kommer de fra Spanien og Marokko. Foto: Mathias Banke

Målet er i stedet at være til stede i folks underbevidsthed, så de tænker "Love Butler", når der skal fejres mærkedage eller sendes en romantisk gestus.

- Det realistiske mål er, at vi når til et punkt, hvor Love Butler bliver valgt frem for blomster. Vi tror på, at vi kan tage et par procent af hele det marked. Det er ekstremt realistisk, siger Samer Matarieh.

Jordbærrene kan da også suppleres med en buket blomster.

Når han tillader sig selv at give slip på jordforbindelsen, er han meget klar over, hvor han helst ser iværksætterrejsen føre hen.

- Drømmen er at være et skandinavisk koncept, der kontinuerligt kommer med nye produkter og ændrer folks adfærd i forhold til, hvad man giver hinanden. Indtil videre har vi formået at ændre manges adfærd i forhold til blomster, så hvad kan vi ellers ændre?

En ukendt rejse

Samer Matarieh er ikke i tvivl om, hvad han selv mener skal være den vigtigste motor i Love Butlers vækst: Ham selv.

Det har taget tid at acceptere, ligesom det også krævede tilvænning at være virksomhedens ansigt udadtil.

- Hele rejsen afhænger af, om jeg gider eller ej, og det er skræmmende, men også motiverende - og det er sådan, jeg gerne vil have det, siger han.

Med sig bringer han erfaring fra en lederrolle hos ISS, men der er stor forskel fra det og på at være iværksætter.

- Hos ISS ledte jeg folk på en rute, som jeg vidste, hvor førte hen. Der var mange HR-folk, ledere og chefer, som var klar til at gribe mig, og jeg havde mange værktøjer at trække på. Jeg kunne bare sende folk på kurser og lederuddannelser, for det var der ressourcer til, siger Samer Matarieh.

Omvendt har han en vision for Love Butler, men hvordan virksomheden kommer derhen, kan han ikke vide på forhånd. I stedet forsøger Samer Matarieh at udvikle sine medarbejdere og finjustere virksomhedens kurs, hver gang han lærer noget nyt.

- Hvis vi ser på Love Butler som et flagskib, har jeg ændret retning frem og tilbage mindst 15 gange. Det er en helt anden form for lederrejse, end jeg var på i ISS. Den er hård, men den driver mig, slår Samer Matarieh fast.

- Da min partner forlod virksomheden, måtte jeg acceptere, at jeg havde det fulde ansvar. Det gjorde det nemmere at træffe beslutninger, og derfor var der ikke så langt fra, jeg satte mig for noget, til det var eksekveret, fortæller Samer Matarieh. Foto: Mathias Banke

9 skarpe til Samer Matarieh: - Der kan kun være én kaptajn på skibet, og det er mig

Hvad er det vigtigste, Samer Matarieh har lært efter lidt over to år med Love Butler? 
 
Hvorfor er Love Butlers udbringere klædt i smoking og butterfly?
 
Hvad ser iværksætteren mest frem til i 2022?
 
Det er tre eksempler på de ni skarpe spørgsmål, vi har stillet Samer Matarieh om Love Butler og iværksætteri. 
 
Læs artiklen og lær iværksætteren bag Love Butler bedre at kende.

Iværksætteren Samer Matarieh fra Love Butler svarer her på ni skarpe spørgsmål, der fortæller om både virksomheden med det ekstravagante produkt og personen bag.

IVÆRKSÆTTERI: I lidt over to år har Samer Matarieh stået i spidsen for sin iværksættervirksomhed, Love Butler.

Love Butler sælger chokoladeovertrukne dessertjordbær, som leveres af en "butler" i fint tøj, som fortæller om de forskellige varianter, jordbærrene kan købes i.

Det har været en iværksætterrejse, hvor Samer Matarieh har måttet lære en masse undervejs, og det deler han ud af her, hvor vi stiller ham ni skarpe spørgsmål om virksomheden, iværksætteri og personen bag.

1. Hvordan går det i virksomheden lige nu?

- Det går stabilt godt. Vi er nået til et punkt, hvor der er et stabilt cash flow.

- Førhen kom der stigninger i omsætningen, hvis jeg lavede meget markedsføring, og gav jeg ikke lyd fra mig, faldt det lidt til jorden. Nu er vi nået til et punkt, hvor selve brandet er mere etableret. Selv hvis jeg trækker mig ud af driften og markedsføringen et par dage, kommer der stadig salg.

- I 2021 beviste vi, at vi kunne holde den samme omsætning hver måned. I starten af 2021 var omsætningen stigende, men udgifterne var lige så høje - og til tider lidt højere - end vores omsætning. Vi erkendte, at vi måtte trække lidt i håndbremsen og ikke fokusere så meget på at få omsætningen til at stige eksponentielt, men mere fokusere på at skære vores udgifter ned.

- Jeg føler, at det er svært som iværksætter at have fokus på at øge omsætningen samtidig med, du forsøger at skære ned på udgifterne. Så skal man i hvert fald enten have flere folk bag sig, eller også skal du være ekstrem erfaren til at gøre det, du gør. Og så er det ikke sikkert, man er iværksætter længere.

2. Hvorfor har I valgt at tilføje et tvist af showmanship til jeres produkt?

- Rigtig meget af det er en masse tilfældige beslutninger, som går op i en højere enhed. Jeg har ikke siddet ved skrivebordet og udtænkt uniformer, virksomhedens navn, logoet og konceptet.

- Den store drøm og det overordnede mål har været at skabe noget eksklusivt, som hjælper folk med at være romantiske. Gradvist er der faldet brikker på plads, som har gjort, vi har det, vi har i dag.

- Navnet var et forslag udefra, og det tog jeg til vores logo-mand, som lavede alle mulige logoer - nogle med slanger og hjerter - inden vi fandt frem til det simple logo, vi har i dag.

- Uniformerne var også meget spontane. Vi (Samer Matarieh og tidligere partner, Recayi Corap, red.)  havde et møde med vores tidligere udlejer, og vi ville vise, at vi var seriøse om vores koncept. Vi kørte til Rosengårdcentret i vores joggingtøj to timer inden mødet og købte smoking jakkesæt, som i dag er blevet vores arbejdstøj.

- Vi havde også en forståelse af, at vores produkter var en lækker dessert. Da vi ikke fik kunder i vores street food-bod på grund af corona, tænkte vi, at vi kunne køre ud til folk med jordbærrene. Det var i første omgang ren og skær levering, og ikke en lille opvisning, som det er i dag.

- Undervejs fandt vi ud af, at det var en kæmpe wow-oplevelse for folk, at vi kom ud som butlere. Så begyndte vi at krydre det lidt ved at fortælle om chokoladerne, og det er blevet et værktøj, som vi kan tilpasse omgivelserne, vi kommer ud til.

3. Hvad er det vigtigste, du har lært efter to år med Love Butler?

- Noget af det første, jeg tænker på, som måske er for mig-centreret, er, at jeg skal huske min egen udvikling.

- Jeg bliver mere og mere bevidst om, at jeg er primus motor, og mit input afgør ofte virksomhedens output. Derfor er jeg kommet til en erkendelse af, at min udvikling præger virksomhedens udvikling og kan øge omsætningen.

4. Hvor får du dine bedste idéer?

- Fra mit overskud, og det har jeg især, når jeg decideret fisker efter mere overskud.

- Vi har kørt med den samme emballage i halvandet år, og en del er begyndt at spørge, om vi ikke snart skal have en ny emballage.

- Allerede i november satte jeg mig for, at vi skulle diske op med noget nyt i januar. Som iværksætter har man ikke en guideline, så jeg kastede følehornene ud og samlede data i underbevidstheden.

- Ud af det blå havde jeg en kunde og god kammerat, som skulle sende jordbær på naturskiffer, som han forhandler hos store kæder.

- Han spurgte, om jeg kan servere 150 jordbær i pæn indpakning på det her naturskiffer, og jeg takkede selvfølgelig ja, for som iværksætter må man tage, hvad der kommer. Der begyndte jeg at tænke, at her har vi potentielt en ny indpakning, siger Samer Matarieh og viser billeder af Valentins-indpakningen: Transparent emballage, hjerteformet heliumballon og farverige jordbær på sort naturskiffer med teksten "Will you be my valentine?".

- Hele den proces kræver overskud, og at man har følehornene ude.

5. Hvad har været en afgørende ledelsesbeslutning for dig?

- Da jeg kom frem til en erkendelse af, at der kun kan være én kaptajn på skibet, og det er mig.

- Førhen var min forretningspartner og jeg begge bag kulisserne, og det var lidt af frygt for at være den, der skulle lede hele teamet i en retning, uden vi vidste, hvor den førte hen. Det var betryggende, at vi var to, der førte virksomheden frem.

- I den periode arbejdede vi ekstremt destruktivt set i bakspejlet. Der var ikke en, som alene kunne definere opgaver og mål. Alle var inde over det hele.

- Da min partner forlod virksomheden, måtte jeg acceptere, at jeg havde det fulde ansvar. Det gjorde det nemmere at træffe beslutninger, og derfor var der ikke så langt fra, jeg satte mig for noget, til det var eksekveret.

6. Hvad er det bedste ved at være iværksætter?

- Friheden til at være mig selv og gøre lige præcis, hvad jeg har lyst til. Jeg kunne stå op og sælge stegte tigerrejer i morgen, hvis jeg har lyst til det. Der skal selvfølgelig være en mening med det hele, men følelsen af frihed er vigtig.

- Det er ikke fordi, jeg ligger med benene oppe hver eneste dag og tænker, at jeg har friheden til at slappe af.

- Men det er følelsen af, at hvis lokummet brænder, kan jeg trække nogle dage ud og tage den med ro. Det er friheden til at arbejde hjemmefra, være i butikken, køre rundt til samarbejdspartnere. Til at gøre, hvad jeg har lyst til.

7. Hvem er din vigtigste sparringspartner?

- Det er mig selv.

- Meget egocentreret, men det er det. Der er nogen, jeg kunne finde på at sparre med efter mig selv, men grunden til jeg startede min egen iværksættervirksomhed var en følelse af, at lige meget, hvor højt nogen elsker dig, vil de kun høre på dig til et vist punkt. Efter det gider de ikke høre på dig.

- Jeg har en personlig overbevisning om, at det er en kold og kynisk verden, vi lever i. Hvis du ikke kan finde ud af at trives og sparre med dig selv, bliver du skuffet.

Harmonerer det med Love Butlers vision om at være romantisk og sprede kærlighed?

- Det er to forskellige virkeligheder, der godt kan eksistere samtidig. Jeg har gennem bitter erfaring lært, at der ikke er nogen, der kommer og betaler dine regninger, og når dagen er omme, er der ikke mange, der gider høre på dig. Det ændrer ikke på, at vi skal sprede kærlighed i verden.

- Jeg tror ikke, jeg kan ændre verden med Love Butler, men jeg kan sætte et smil på nogens læber.

8. Er der nogen eller noget, der inspirerer dig?

- Ja. Iværksættere, der har forstået livets spilleregler og er kommet igennem deres egne udfordringer.

- Et eksempel er Patrick Sjölin, stifteren af Sjölin (sælger skræddersyede jakkesæt, red.). Han havde brændt broerne til sin tidligere branche og skulle betale husleje med nul kroner i lommen. I dag har han godt gang i forretningen.

- Det er den klassiske iværksætterhistorie, og det er inspirerende. For mig er iværksætteri ikke bare at få en god idé og eksekvere den. Det er at gå i en længere periode og tænke "det her går ikke", men alligevel blive ved, indtil man på et tidspunkt finder lys for enden af tunnelen.

9. Hvad ser du mest frem til i 2022?

- At komme af med den her butik! En af de dummeste beslutninger, som har været en af de mest lærerige for mig, er at åbne en fysisk butik i Odense centrum.

- Jeg er ked af at sige det til alle, der investerer i Odenses byliv og fysiske butikker, men det er virkelig op ad bakke det her, og at åbne en fysisk butik er noget af det absolut dummeste, man kan gøre som iværksætter. Det har jeg sagt højt flere gange.

- Det er dumt på grund af en kombination af, at flere handler online, vejarbejde, corona, stigende konkurrence, dyrere huslejer og elendige parkeringsmuligheder. Det har gjort, at jeg glæder mig til at komme af med den fysiske butik om to måneder.

- På længere sigt glæder jeg mig til at se, hvor skibet skal bevæges hen. Vi går mod en ny tid for Love Butler, når vi slipper af med en stor del af vores faste udgifter, som butikken er. Det betyder, at jeg kan omstrukturere forretningen.