Mathias Banke masba@erhvervslivodense.dk
Thea Lindholm var leder for 60 ansatte, da hun en dag gik ned med stress.
I 10 måneder brugte hun det meste af sin tid på sofaen ude af stand til at gøre noget.
- Det er svært, når man er en person, der er driftig. Man tænker jo "tag dig nu sammen og kom i gang". Sådan har jeg altid selv tænkt, og jeg har altid kunnet finde en løsning. Det kunne jeg ikke her. Jeg kunne ikke gøre noget, for min krop var stået af.
Under de 10 måneder begyndte hun dog at fordybe sig i litteratur om stress.
Den viden har hun nu kombineret med sin egen ledererfaring og sin bachelor i psykologi til at starte sin egen virksomhed, Lindholm Insights, hvor hun forsøger at hjælpe ledere, så de ikke havner i samme situation som hende selv.
- Lederne skal trives i deres rolle, så de ikke slider dem selv op, og det smitter af på deres medarbejdere. I virkeligheden skulle det gerne føre til en organisationsudvikling, for ledernes trivsel skulle gerne regne nedad til medarbejdende, så alle gør tingene på en bedre måde, siger Thea Lindholm.
Læs hele artiklen og få forklaringen på, hvad der kan føre til et stresskollaps.
Hvis det sætter refleksioner i gang, er du velkommen til at kontakte Thea Lindholm for en afklarende snak om muligheder for at genfinde det mentale overskud på thea@lindholminsights.dk.
fredag 25. feb. 2022 kl. 05:15
Mathias Banke masba@erhvervslivodense.dk
Thea Lindholm deler historien om sit stresskollaps, og om hvordan hun kom ud på den anden side som selvstændig. Nu forsøger hun at fortælle ledere de ting, hun ville ønske, nogen havde sagt til hende, inden hendes krop sagde "stop".
STRESS: - Du ser ikke særlig godt ud.
Kollegaens kommentar pustede til det nederste lag i Thea Lindholms mentale korthus. Hendes overskud havde længe balanceret på en knivsæg, hun løb hurtigere og hurtigere for at nå alle sine opgaver.
Nu ramlede det hele sammen. Tårerne trillede ned ad hendes kinder, og hun gik prompte ind på sin leders kontor og fortalte, at hun måtte sygemelde sig.
Men altså først efter, hun lige brugte fem timer på at samle de løse ender og overlevere opgaver til sine kollegaer. Det var den sidste krampetrækning, inden Thea Lindholms hoved løb tør for de sidste dampe, der holdt det i luften.
- Jeg kørte ned til en strand og kiggede ud i luften. Det var som om, der var helt slukket, fortæller Thea Lindholm.
Hos lægen fik hun at vide, at hun skulle tage den med ro og forblive sygemeldt. Hun spurgte:
- Tror du ikke en uge eller to er nok?
- Det må vi se, svarede lægen, som nok vidste, der skulle langt mere end to uger til.
Ugerne blev til måneder, uden Thea Lindholm kom oven på igen. Al hendes energi var forsvundet. Hukommelsen duede ikke.
Hvor hun før kunne jonglere 10 bolde ad gangen på arbejdet, var hun nu ude af stand til at organisere dagligdagen. En indkøbstur kunne tage halvanden time, og i hjernetågen kom hun kun hjem med tre af de fem ting på indkøbslisten.
- Jeg kunne ikke overskue noget, ikke planlægge noget. Det var ligesom at være et lille barn, der bliver overstimuleret lynhurtigt og bliver nødt til at sove.
- Det er svært, når man er en person, der er driftig. Man tænker jo "tag dig nu sammen og kom i gang". Sådan har jeg altid selv tænkt, og jeg har altid kunnet finde en løsning. Det kunne jeg ikke her. Jeg kunne ikke gøre noget, for min krop var stået af.
Når læsset bliver for tungt
Det var netop de 10 bolde i luften, der var problemet.
Thea Lindholm havde selv haft chefer, der fik hende til at tænke, hun kunne gøre det bedre. Derfor tog hun lederkurser og arbejdede sig op ad karrierestigen, indtil hun selv havde ansvaret for 60 medarbejdere.
Men midt i hendes egen ambition om at skabe en arbejdsplads, hvor medarbejderne kunne trives, snublede hun selv i det velkendte hamsterhjul.
- Jeg har jo en bachelor i psykologi, så selvom jeg var presset, tænkte jeg hele tiden, at jeg godt kunne håndtere det. Jeg skulle bare løbe lidt hurtigere og nå lidt flere ting, så ville der komme styr på det. Sådan tænker mange ledere, forklarer Thea Lindholm.
Efter kollapset flyttede hun og familien i et mindre hus, så de kunne leve på én indkomst. jo længere tid der gik, hvor Thea Lindholm ikke kom oven på igen, jo mere tvivlede hun på, at hun kunne vende tilbage i en lederstilling.
Men som månederne gik, og evnen til at koncentrere sig langsomt vendte tilbage, begyndte hun at fordybe sig i litteratur og blev klogere på stress og menneskets psyke.
- Jeg blev skarp på, hvad det er for nogle strukturelle forhold, vi byder folk. En del af stress er individuelt, men meget ligger kulturelt. Kan du sige fra til opgaver? Er det rimeligt, vi skal arbejde 50-60 timer om ugen? Hvordan sikrer vi, det bliver en god dag, selvom vi har for mange opgaver?
- Jeg fandt ud af, at det her er jeg nødt til at hjælpe andre med, for jeg ville virkelig ønske, at det var noget, jeg havde vidst på forhånd, så jeg ikke bare var fortsat med at stramme ballerne og løbe stærkere, siger Thea Lindholm.
Ingen ledere er stressede, hvis du spørger dem
Efter 10 måneder var Thea Lindholm klar til at arbejde igen, men ikke i en lederstilling.
I stedet startede hun firmaet Lindholm Insights, hvor hun bruger sin faglige viden, ledererfaring og sit eget møde med stress til at rådgive virksomheder i at skabe en arbejdsplads, hvor både ledere og medarbejdere trives.
Det gør hun gennem vejledningssamtaler med den enkelte leder.
- Jeg vil hellere forebygge et stresskollaps, end jeg vil samle folk op, når de ligger helt nede under gulvbrædderne.
- Lederne skal trives i deres rolle, så de ikke slider sig selv op, og det smitter af på deres medarbejdere. I virkeligheden skulle det gerne føre til en organisationsudvikling, for ledernes trivsel skulle gerne regne nedad til medarbejdende, så alle gør tingene på en bedre måde, siger Thea Lindholm.
Meget af hendes arbejde handler om at overbevise ledere om ikke hele tiden at løbe stærkere og at give sig selv pauser.
Udfordringen i det er, at ingen ledere er stressede, inden de går ned. I hvert fald ikke, hvis de selv skal sige det. Ligesom Thea Lindholm løber de blindt ind i muren, selvom de har pladen fuld på jobbet.
- De tager det som et vilkår. "Der er bare et ekstra arbejdspres lige nu" tænker de. Det er vildt, for jeg var selv ligesådan, selvom jeg havde en kæmpe indsigt om stress på forhånd. Jeg tænkte selv, det kørte.
Næste skridt er ledergrupper
Når Thea Lindholm har samtaler med ledere, laver hun persontypetests og forsøger at finde frem til, hvad den enkeltes stressudløsere og vigtigste værdier er.
Det giver lederne mulighed for at få syn på deres egne blinde pletter og stoppe op i arbejdsræset, fortæller Thea Lindholm.
- Nogle opdager, når de dykker ned i det, at de har glemt deres mission med at blive leder undervejs. De bliver opslugt af opgaverne og KPI'er, og så bevæger de sig længere væk fra dem selv, og det giver stress. Så performer de dårligere, og det smitter også af på medarbejderne.
Missionen er at skabe et arbejdsliv, hvor vi trives i hverdagen og ikke slider os selv op, ved blandt andet at skabe opmærksomhed om faresignaler som dårlig søvn, tankemylder, koncentrationsbesvær og en kort lunte.
Ting, Thea Lindholm ville ønske, nogen havde gjort hende opmærksom på, inden hun måtte tilbringe 10 måneder på sofaen.
Med tiden vil hun gerne løfte sin indsats fra individ- til organisationsniveau.
- Mit næste step er at tage fat i virksomheder og finde ud af, om man skal tage hele ledergrupper gennem et forløb. Mange steder er dog ikke modne til det, for de tænker, det er mange penge og tid at tage ud. Derfor har jeg ikke gjort det så meget, men det er helt klart næste skridt.