Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Odense i browseren Internet Explorer.
Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer,
og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme.
Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.
De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere,
og kan derudover installeres helt gratis.
Simone Westergaard (t.v.) og Frederikke Dahl fra Mewalii har fundet deres kald som iværksættere. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Iværksættere lader sig ikke slå ud af brudte aftaler
Simone Westergaard udstrålede energi og iver, da jeg interviewede hende til artiklen om Mewalii i dette nyhedsbrev.
Iver for at få startup-virksomheden, som hun driver sammen med ingeniør Frederikke Dahl og investor Lars Nielsen, ud over stepperne.
Mewalii laver hygiejne-produkter ud af plantefibre og forsøger at mindske miljø- og klimaaftrykket i alle dele af produktion og salg. Det har ført til kåringen som årets klimaiværksætter.
En virksomhed, som derimod for længst har etableret sig, er metalgrossisten Alumeco.
Virksomheden har været gennem en digitaliseringsproces, der har effektiviseret forretningen, så der er mere tid til at skabe værdi for kunderne. Det er nødvendigt, hvis man skal blive ved med at være konkurrencedygtig, siger direktør Per Thanning Johansen.
Australske Little Green Pharma med koncerndirektør Fleta Solomon i spidsen har overtaget cannabisgartneri og produktionsfaciliteter til medicinsk cannabis fra Spectrum Therapeutics. Foto: Michael Bager
Australske Little Green Pharma med koncerndirektør Fleta Solomon i spidsen har overtaget cannabisgartneri og produktionsfaciliteter til medicinsk cannabis fra Spectrum Therapeutics. Foto: Michael Bager
Det er værd at vide fra virksomhederne
Mathias Banke masba@erhvervslivodense.dk
Australske Little Green Pharma købte cannabisproducent i Stige, da procenten var klar til at dreje nøglen om. Koncerndirektøren fortæller, hvorfor den fynske producent er interessant for den australske koncern.
Cabicon har vundet årets ordblindepris for den måde, de hjælper medarbejderen Morten Frederiksen med at håndtere sin ordblindhed i hverdagen.
Forretningsmanden Steen Haustrup opfordrer andre mænd til at takke ja til et gratis tilbud om kræftscreening.
tirsdag 12. okt. 2021 kl. 05:05
Mathias Banke masba@erhvervslivodense.dk
RUNDT I ODENSE: Det er ikke lang tid siden, at Morten Snedes cannabisdrivhuse i Stige var lukningstruede.
Australske Little Green Pharma kom dog til undsætning, da selskabet overtog faciliteterne fra de tidligere ejere.
Fleta Solomon, koncerndirektør Little Green Pharma, har netop været på besøg i Stige for at fortælle om, hvorfor det odenseanske drivhus er uhyre interessant for den australske koncern. Det handler blandt andet om at styrke tilstedeværelsen i Europa.
Det kan du læse om i Fyens Stiftstidendes artikel her.
Cabicon i Tietgenbyen er blevet hædret med årets Ordblindepris for deres indsats på området.
En af virksomhedens ansatte, Morten Frederiksen, er svært ordblind, og han har været ansat steder, der ikke passede til ham.
Men hos Cabicon har han adgang til 10 timers mentorhjælp om ugen samt et softwareprogram, der gør ham i stand til at indtale og lytte til beskeder i stedet for at skrive og læse.
Avisen har også snakket med erhvervsmanden Steen Haustrup, der kunne fejre sin 75 års fødselsdag mandag 11. oktober.
Steen Haustrup kommer med en opsang til andre mænd om at takke ja til det tilbud om kræft-screening, der var med til, at han for nylig var gennem et mildt kræftforløb.
Steen Haustrup har de sidste mange år arbejdet på et generationsskifte i virksomheden Plus Pack, og det fortæller han mere om til Erhvervsliv Odense i et kommende nyhedsbrev.
Lige meget om de modtager 5000 kroner fra en fond eller 250.000 kroner for at være årets klimaiværksætter, fejrer Simone Westergaard (t.v.) og Frederikke Dahl det. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Lige meget om de modtager 5000 kroner fra en fond eller 250.000 kroner for at være årets klimaiværksætter, fejrer Simone Westergaard (t.v.) og Frederikke Dahl det. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Mewaliis producent sprang fra i sidste sekund: - Jeg tror, det rører os langt mere end kunderne
Mathias Banke masba@erhvervslivodense.dk
Mewalii vil producere bæredygtige hygiejneprodukter.
Bag startuppen står de to studerende Simone Westergaard og Frederikke Dahl. I september modtog de prisen som årets klimaiværksættere, men det har ikke været nemt at nå dertil.
I sommer sprang en producent fra deres aftale i 11. time, og iværksætterne måtte derfor skubbe en deadline for de kunder, der havde støttet Mewaliis crowdfunding-kampagne.
Trods strabadserne er Simone Westergaard dog slet ikke i tvivl om, hvad hun vil.
- For mig har det altid været 100 procent eller ingenting, og det er planen, at det her skal gå hele vejen, slår Simone Westergaard fast.
tirsdag 12. okt. 2021 kl. 05:15
Mathias Banke masba@erhvervslivodense.dk
Simone Westergaard og Frederikke Dahl står bag iværksættervirksomheden Mewalii, som vil producere bæredygtige hygiejneprodukter. Rejsen har ramt flere bump på vejen, men nu er de to studerende godt på vej til endelig så småt at begynde produktionen.
IVÆRKSÆTTERI: Simone Westergaard, 27, og Frederikke Dahl, 26, har en startup med en mission: Det skal være nemt at være bæredygtig.
Derfor har de udviklet et hygiejnebind af plantefiber, der kræver nul plastic og pesticider, og som bruger langt mindre vand og CO2 at producere.
- Vi har valgt en abonnementsmodel. Det ville være pjattet, hvis en bil skulle køre ud med bind til en uge ad gangen. Men hvis vores kunder bestiller hver tredje måned, og får det hele på en gang, sparer vi CO2. Det er helt ned i detaljerne, at vi forsøger at gøre en forskel, forklarer Simone Westergaard.
De to kvinders virksomhed hedder Mewalii, og i september blev de hædret som årets klimaiværksættere ved det nationale klimafolkemøde i Middelfart.
- Det har været helt sindssygt efterfølgende. Vi har fået så mange henvendelser, og vores netværk, som vi ser som nøglen til vores succes, er kun blevet større. Det er kommet vidt omkring, siger Simone Westergaard og tilføjer, at flere har rakt ud for at være med til at sælge deres produkt.
- Det giver ro i maven at vide, at der er flere, der gerne vil forhandle vores produkter. Det med ikke at have det klar, er vi ved at blive sindssyge over.
Ny producent
Egentlig var den del allerede på plads i sommer. Men den spanske fabrik, der havde lovet, at produktionen var klar til august, sprang fra i juli, og virksomheden kunne ikke sige, om den ville blive klar om tre måneder eller et år.
- De var også sindssygt langsomme til at svare os i hele processen. Vi tænkte: "Hvis de er så langsomme nu, hvad sker der så, når vi på et tidspunkt står med en stor ordre, de ikke kan levere til os?", siger Simone Westergaard, som derfor måtte se sig om efter en ny producent.
- Lars Nielsen støtter os helt vildt meget. Det er vildt at finde en, vi ikke kendte, og så fungere så godt sammen, synes jeg. Det er virkelig dejligt, siger Simone Westergaard. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Der blev dog hurtigt etableret kontakt til en fabrik i Grækenland, fordi Mewalii har fået den erfarne investor og landmand Lars Goul Nielsen med om bord, som kan hjælpe med sit netværk.
Det går dog stadig Simone Westergaard på, at det tager så lang tid at gå fra en god idé til et færdigt produkt.
- Jeg er meget utålmodig. Der er det rigtig godt at have en investor med, der har prøvet det mange gange før. Når vi ringer siger: ”Det er så irriterende, det går skide langsomt, vi vil bare gerne i gang”, så griner han bare og siger: ”Det kommer, men det kan ikke gøres på en uge”.
Brudte løfter
Mewalii har solgt omkring 10.000 bind til 400 kunder gennem crowdfunding, men den originale deadline måtte skubbes, da den spanske fabrikant sprang fra.
- Vi vil selvfølgelig rigtig gerne holde, hvad vi lover. Det har svært at skulle skrive den mail, især anden gang, siger Simone Westergaard.
Kunderne lader dog ikke til at dele Mewaliis skuffelse over ikke at kunne levere som lovet.
- Jeg tror, det rører Frederikke og mig langt mere, end det påvirker kunderne. Nu har vi rykket deadline to gange, og hver gang får vi flere svar tilbage om, at de bare er glade for, vi prøver.
Mewalii holder til i Videnbyen ved SDU, hvor de er omgivet af mange andre startups. De to kvinder mødte hinanden på et talentprogram, der var arrangeret af SDU. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Generelt oplever Simone Westergaard, at der er god forståelse for, at det tager tid at få et produkt på hylderne.
- Frederikke og jeg har jo tænkt: ”Hvorfor kan vi ikke bare have produkter klar til jul?”. Folk, der har været i branchen i mange år, ved godt, hvor svært det er, så de griner lidt af os, når vi siger det.
Drømmejobbet
Simone Westergaard er i gang med at studere på sin kandidat i idræt og sundhed. Hun tog orlov i et år for at hellige sig iværksætteriet, men i september begyndte hun på studiet igen.
- Det har været hårdt, og jeg var lige ved at tænke, om jeg overhovedet kunne gennemføre begge dele samtidig. Nu har jeg arrangeret alt en måned frem ad gangen, så mit liv er fuldstændig planlagt ned til hver halve time, så den seneste uge er gået godt. Det håber jeg fortsætter.
- Hvis vi var mødtes på en bar, havde Frederikke nok syntes, at jeg var røvirriterende. Jeg larmer, og hun er mere stille og rolig og kan lide at fordybe sig, siger Simone Westergaard. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Selvom det til tider har været hårdt at få afslag fra fonde og lægge mange timer af dagen i Mewalii, er Simone Westergaard slet ikke i tvivl om, at det er det, hun vil.
- Det her er drømmejobbet, så hvis jeg skulle droppe en af tingene, ville det blive studiet.
- Frederikke og jeg er iværksættere ind til benet. Når det bliver for meget rutine, så er jeg klar til at lave noget nyt. Ingen af os ville kunne sidde i et 8-16 job lige nu, mens vi har den her mulighed.
- For mig har det altid været 100 procent eller ingenting, og det er planen, at det her skal gå hele vejen, slår Simone Westergaard fast.
I begyndelsen af 2020 indviede Alumeco et nyt automatisk lager. Det er også med til at minimere antallet af fejl og effektivisere, hvad virksomheden bruger tid på. Foto: Nils Svalebøg
I begyndelsen af 2020 indviede Alumeco et nyt automatisk lager. Det er også med til at minimere antallet af fejl og effektivisere, hvad virksomheden bruger tid på. Foto: Nils Svalebøg
Digitalisering fjerner alt det, der ikke skaber værdi for Alumecos kunder
Mathias Banke masba@erhvervslivodense.dk
Metalgrossisten Alumeco satte skub i digitaliseringen under corona, hvor virksomheden var hurtig til at tage digitale møder til sig og gøre det til en permanent del af hverdagen.
Senest har virksomheden også arbejdet på at standardisere sit ERP-system, så sælgere på tværs af afdelinger bruger det på samme måde, så folkene på lageret ikke spilder tid ved at skulle afkode det, sælgerne manuelt taster ind.
- I bund og grund jagter vi produktiviteten for at blive ved med at være på markedet og levere en konkurrencedygtig pris og service. Derfor er vi nødt til at eliminere alt det, der ikke er værdiskabende for kunden, og det er manuelt arbejde ikke.
- Det værdiskabende er, at vi kan være i kontakt med kunden og rådgive, vejlede og fortælle dem om de ting, vi kan, siger Per Thanning Johansen.
Per Thanning Johansen deler også sine tre vigtigste råd til, hvordan virksomheder kan gribe digitaliseringen an.
tirsdag 12. okt. 2021 kl. 05:10
Mathias Banke masba@erhvervslivodense.dk
For metalgrossisten Alumeco har arbejdet med at digitalisere forretningen givet mere tid og overblik til at gøre ting, der skaber værdi for virksomhedens kunder. Direktør Per Thanning Johansen giver her sine råd til, hvordan andre kan gribe digitalisering an.
DIGITALISERING: Metalgrossisten Alumeco fik sat skub i sin digitalisering under corona.
På mange punkter var den selvfølgelig allerede i gang, men specifikt omstillingen til digitale møder gik meget hurtigere, end den ellers ville.
- Covid-19 var en god implementeringspartner, siger administrerende direktør Per Thanning Johansen.
For Alumeco omfatter digitaliseringen dog langt mere end møder på Teams.
- Vi er en grossistvirksomhed med meget administrativt arbejde, når vi flytter varer fra A til B. Det skal vi gøre så effektivt som muligt. Det, der er på vores radar, er alt det manuelle arbejde og at formindske kompleksiteten af vejen gennem systemet, når vi får en ordre.
- Vi finder nogle kerneområder og sætter alle ressourcer ind på at få løst de områder, vi mener giver den største effekt på den korte og mellemlange bane, og så tager vi den en ad gangen, forklarer Per Thanning Johansen.
Standardiserede arbejdsgange
Ifølge ham er standardisering og centralisering af arbejdsgangene en grundlæggende præmis for at kunne digitalisere forretningen.
Derfor har et vigtigt skridt været at ændre, hvordan virksomhedens mange afdelinger i forskellige lande bruger ERP-platformen Zap.
- Hvis du har 20 sælgere, som har hver deres måde at kommunikere på og beskrive nogle handlinger, så bliver de handlinger nu beskrevet på den samme måde, siger Per Thanning Johansen.
Tre gode råd til digitalisering
Her er Per Thanning Johansens tre vigtigste råd til, hvordan du skal gribe digitalisering an:
Du er nødt til at kaste dig over digitalisering, og man starter ved at få styr på sine processer ved at standardisere dem. En afdeling, der er vant til at gøre tingene på sin egen anderledes måde, vil måske føle det som en negativ centralisering, men det er nødvendigt, for det giver ikke mening at digitalisere et væld af forskellige måder at gøre tingene på, hvis man kan nøjes med én.
Spis elefanten i små bidder. Digitalisering er en vedvarende proces, men hvis den ikke allerede er i gang, kan det være uoverskueligt at vide, hvor man skal begynde. Det vigtige er ikke, hvor du starter, men at du overhovedet kommer i gang. Tag det i små bidder, men sørg for du hele tiden flytter dig lidt hver uge og måned. Til sidst når du langt.
Få medarbejderne med. Det nytter ikke noget, at der sidder nogle udviklere i et lille rum og udtænker, hvordan digitaliseringen skal foregå. I stedet skal medarbejderne på gulvet inddrages, for de har en utrolig viden og kompetencerne til at vide, hvordan et nyt digitalt værktøj bedst kommer til at fungere. Det giver også en meget lettere implementeringsfase. Du kan udvikle nok så gode værktøjer, men hvis dem, der skal bruge det, ikke tager dem til sig, er arbejdet spildt. Det undgår man, hvis de bliver inddraget i digitaliseringen.
I stedet for at skrive kundernes krav og ønsker manuelt ind i felter med fritekst, vælger sælgerne i stedet fra en rullemenu.
- Det gør, at personalet på lageret har meget lettere ved at forstå, hvad der står i systemet og kan udføre deres arbejde. De skal ikke hen at tyde hver enkelt måde, forskellige sælgere formulerer sig på.
Det næste digitaliseringsprojekt, Alumeco arbejder på, er minimering af skrot ved udskæringen af metalplader. Det hjælper ny software med.
- Sådan prøver vi hele tiden at udnytte digitale værktøjer.
Skaber værdi for kunden
- Vi digitaliserer for at gøre hverdagen mindre stressfuld, når der er travlt. Så sker der færre fejl i administrationen, for hver gang du taster manuelt, er der risiko for, du laver fejl, siger Per Thanning Johansen.
Når der skal bruges mindre tid på at udbedre fejl og mangler, bliver der i sidste ende mere tid til at give kunderne en bedre oplevelse, og det er det, som Alumeco gerne vil udmærke sig ved.
Ifølge direktør Per Thanning Johansen er det vigtigste, at man har medarbejderne med i digitaliseringsprocessen. Foto: Nils Svalebøg
- I bund og grund jagter vi produktiviteten for at blive ved med at være på markedet og levere en konkurrencedygtig pris og service. Derfor er vi nødt til at eliminere alt det, der ikke er værdiskabende for kunden, og det er manuelt arbejde ikke.
- Det værdiskabende er, at vi kan være i kontakt med kunden og rådgive, vejlede og fortælle dem om de ting, vi kan, siger Per Thanning Johansen.