Mathias Banke masba@erhvervslivodense.dk
Frederick Andersen er tidligere chefdesigner hos Ecreo, og nu står han i spidsen for knopskuddet EDL.
Den 26-årige direktør byder det ekstra ansvar velkommen og ser frem til at finde nye medarbejdere, der matcher hans ambitionsniveau. Dem vil han finde blandt både nyuddannede designere og dem, der ligesom ham selv er selvlærte.
Han ser også frem til at prøve kræfter med København, som konkurrencemæssigt er på et højere niveau end Odense, og som derfor tiltrækker flere internationale talenter.
Om et par år håber Frederick Andersen på at have et team på op til 10 specialiserede og ambitiøse grafikere, så EDL er i stand til at konkurrere med de største konkurrenter i branchen.
Læs hele artiklen om den autodidakte grafiker-direktør fra Esbjerg, der ikke lægger skjul på sine store ambitioner.
onsdag 22. dec. 2021 kl. 05:10
Mathias Banke masba@erhvervslivodense.dk
Det giver kun 26-årige Frederick Andersen blod på tanden, at han skal være direktør i København, hvor konkurrencen i design-branchen er benhård.
KONKURRENCE: Frederick Andersen har indtaget direktørstolen hos EDL (Ecreo Design Lab), Ecreos design-knopskydning i København.
Den 26-årige esbjergenser kommer fra en stilling som Ecreos chefdesigner i Odense.
- I virkeligheden har vi taget stillingen fra Ecreo og skabt en virksomhed omkring den. Det er samme kompetencer og services, jeg tilbyder, som da jeg designede software for kunder hos Ecreo. Dertil er der kommet utroligt meget mere ansvar, siger Frederick Andersen, der begyndte hos Ecreo som 20-årig.
Nu står han også for at sælge forretningen udadtil, promote, netværke og skabe en tilstedeværelse på de sociale medier, som hører med, når man starter en ny virksomhed i en anden del af landet.
Det ekstra ansvar tager han gerne på sig.
- Det passer utroligt godt til mit eget mindset, for jeg er ambitiøs. Det er en position med mere ansvar, hvor jeg skal stå på mål for virksomheden. Det giver mig sådanset bare blod tanden og en gulerod at løbe efter, som jeg ikke har haft tidligere.
- Det matcher bedre med mit eget ambitionsniveau, siger Frederick Andersen.
Hovedstadens muligheder
Frederick Andersen ser frem til at skabe noget fra bunden af og se det blomstre op og blive en succes. Især i København, hvor konkurrencen i designbranchen er mere intens.
- Det feeder ind i mit ambitionsniveau, at vi er placeret i København, for jeg har brug for at blive udfordret. Det skaber udfordringer, når man kommer ud af det miljø, man tidligere har trives i, og det fører til nye måder at begå sig på.
- Det er spændende og motiverede. Man ser tingene i et andet lys, fordi her er kunderne og kulturen i København en anden, siger Frederick Andersen.
Det viser sig især i rekrutteringen.
- I Odense havde jeg indtryk af, at det samme talent hopper frem og tilbage mellem bureauerne. I København konkurrerer man med andre europæiske storbyer om at være bedst til design, så der er bedre mulighed for at finde internationale talenter, som man ikke nødvendigvis kan finde i Odense, forklarer Frederick Andersen.
Han ser også en stor styrke i uddannelsesstederne, der har stor fokus på it, såsom IT-Universitetet og DTU.
Selvlæring vægter højt
Som tidligere designchef har Frederick Andersen allerede ledelseserfaring. Hans stil er baseret på åbenhed, ærlighed og frihed under eget ansvar.
Han vil gerne rekruttere blandt nyuddannede eller selvlærte designere og tilbyde dem en arbejdsplads, hvor de realiserer deres potentiale.
- Det handler om at finde det rette personlige fit og talent, som måske skal finpudses. Jeg vil gerne skabe miljøet, hvor de kan trives og udvikle sig, siger Frederick Andersen.
Han er selv autodidakt designer, og derfor ser han ikke uddannelse som en nødvendighed i sig selv, når han skal finde nye medarbejdere.
Frederick Andersens fire råd til selvlæring
- Find et emne, du er passioneret omkring og vil gøre karriere i. Det siger måske sig selv, men det hjælper med engagementet og lysten til lære og blive bedre. Det kan godt ændre sig undervejs. For Frederick Andersen startede interessen i det tekniske, men over tid bevægede den sig over i design.
- Du har ingen lærer eller uddannelsesvejledning, så selvdisciplin er uhyre vigtigt. Du er selv herre over din egen læring, så det kræver, at du er organiseret og villig til at dykke ned i ting på egen hånd. For at det ikke bliver for uoverskueligt, kan du formulere dine egne delmål, så du kan tackle din læring i mindre bidder.
- Systematiser din læring. Find ud af, om du lærer bedst gennem læsning, lydbøger, podcasts, Youtube-videoer og så videre. Frederick Andersen blev glad for lydbøger, han kunne lytte til, mens han trænede, kørte bil eller gik ture. Han fik allermest ud af Youtube, som indeholder gratis og velproducerede videoer om mange emner.
- Anvend din læring. Alt det, du sidder og nørder, skal afprøves i praksis. Når der ikke var freelanceopgaver, fandt Frederick Andersen i stedet på fiktive opgaver for virkelige firmaer. Det kunne for eksempel være den lokale bilforhandler, der har en dårlig hjemmeside, som han lod som om, var hans kunde. På den måde opbyggede han en portefølje af fiktive projekter, og det var med til at skaffe ham jobbet hos Ecreo. Hvis du kan få penge for det, skal du selvfølgelig det, men det vigtigste er at få det under neglene.
På nogle punkter kan selvlærte designere være mere interessante end dem, der har siddet på skolebænken.
- Autodidakte brænder typisk mere for det. De er nået til et højt plan på egen hånd, udelukkende på grund af interesse og ambition, siger Frederick Andersen.
Dermed ikke sagt, at man ikke kan finde interessante kandidater blandt de nyligt dimitterede, men de skal bare helst have ambitioner, der matcher direktørens egne.
- Ambitionsniveauet er en af de vigtigste parametre for mig. Lysten til at lære på egen hånd vægter jeg også meget højt. Det er der, man finder dem, der kommer rigtig langt i deres karriere, siger Frederick Andersen.
Vil konkurrere med de største
Frederick Andersen ser frem til at få nye unge ansatte, der enten er selvudlærte eller nyuddannede, som han kan nørde design med, så de sammen bliver bedre.
På længere sigt er ambitionen ikke, at EDL skal være en arbejdsplads med hundredevis af ansatte. I stedet skal virksomheden om et par år bestå af fem til 10 dygtige designere, der sidder ude ved kunderne og arbejder, så de fungerer som et inhouse designteam under projekternes forløb.
- Vores ambition ligger ikke i antallet af ansatte, men i den anerkendelse vi gerne vil have som et stærkt designteam i Danmark og udlandet.
- Vores specialiserede team skal kunne slås med de helt store designbureauer i København, som har 100 designere og udviklere siddende, siger Frederick Andersen.