Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Odense i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Fynsk Erhverv kan igen holde fysiske forsamlinger for øens erhvervsfolk. Det seneste fandt sted 30. marts, og i dette nyhedsbrev får du de vigtigste pointer fra aftenen. Foto: Kim Poulsen

Verden er af lave, Fyn er fin

Erhvervsliv Odense var med, da Fynsk Erhverv holdte topmøde i Nature Energy Park i anledningen af det nyligt publicerede fynske Vækstbarometer 2021.

Her i nyhedsbrevet får du de vigtigste pointer fra aftenen, hvor erhvervsjournalist Ole Krohn, direktør i Universal Robots, Kim Povlsen, direktør i H.J. Hansen Vin, Dorthe Priess, og marketingchef i Nordbo Robotics, Lisbeth Chawes, holdt oplæg.

Derudover fortæller direktør for Fynsk Erhverv, Jytte Reinholdt, hvad hun synes, der er værd at fremhæve i Det fynske Vækstbarometer 2021.

Har du gode ideer til emner for Erhvervsliv Odense, er du altid velkommen til at skrive til os. Det gør du her.

Du kan også følge os på vores Linkedin-side, hvor vi deler artiklerne, ligesom du meget gerne må dele nyhedsbrevet her med dem, du tænker kunne være interesserede.

Nye læsere kan tilmelde sig nyhedsbrevet her.

Tak fordi du læser med og deler vores historier!

Billede af Mathias Banke
Billede af skribentens underskrift Mathias Banke Erhvervsjournalist
Alumeco er en af de virksomheder i Odense, der har allerstørst omsætning. Nu sættes metalgrossistvirksomheden til salg - og den hører til i milliardklassen. Foto: Nils Svalebøg

Nyt fra virksomhederne i Odense

Metalgrossisten Alumeco er sat til salg af ejer Hans Schweers. I seneste regnskab omsatte virksomheden for 4,6 milliarder kroner, og virksomheden spås til at blive solgt for mere end tre milliarder kroner.
 
Universal Robots og Mobile Industrial Robots går sammen om at bygge nyt, fælles hovedkontor. De to virksomheder har investeret 325 millioner kroner i byggeriet. Første spadestik finder sted 20. april.
 
Coalescent Mobile Robotics har lavet en aftale med Salling Group om, at virksomhedens små, selvkørende lagerrobotter skal ud i alle landets Bilka-forretninger. I første omgang kører robotterne i Bilka i Odense.

Her er tre udvalgte historier fra byens erhvervsliv.

Livsværket Alumeco er sat til salg

Hans Schweers har sat gang i processen med at sælge den store metalgrossistvirksomhed Alumeco. Det skriver Børsen.

Det gør han efter 40 år som ejer af virksomheden, der er vokset og vokset gennem salg af især aluminium, men med tiden også røde metaller som kobber, messing og bronze. Ejerskabet har gjort Hans Schweers til en af landets rigeste personer.

Alumeco omsatte i 2020/2021 for 4,6 milliarder kroner, og flere kilder fortæller Børsen, at prisen for Alumeco formentlig vil ende på mere end tre milliarder kroner. Det tal er dog forbundet med en del usikkerhed, da salgsprocessen er på et tidligt stadie.

Robotvirksomheder går sammen om at bygge domicil til 325 millioner kroner

Sådan forventer arkitekterne fra 3XN/GXN, at det nye robot-byggeri i Odense kommer til at se ud. Det skal rumme en stor del af aktiviteterne i Universal Robots og Mobile Industrial Robots. Illustration: 3XN/GXN

Fyns største robotvirksomheder, Universal Robots og Mobile Industrial Robots, er gået sammen om at bygge et nyt fællesdomicil i Odense, skriver Fyens Stiftstidende.

Universal Robots bruger kollaborative robotter til produktion, mens MIR laver autonome logistikrobotter. Begge er ejet af amerikanske Teradyne.

De to virksomheder investerer i alt 325 millioner kroner i det nye hovedkontor på 20.000 kvadratmeter. Efter forsinkelser på grund af corona finder første spadestik sted 20. april.

- Vi arbejder hele tiden på at innovere og rykke grænserne for, hvad robots og automatisering kan, og med det nye hovedkontor skaber vi et unikt og inspirerende arbejdsmiljø, hvor vi også vil nyde godt af et øget samarbejde med MIR og de synergieffekter, det vil give os begge, siger Universal Robots administrerende direktør Kim Povlsen ifølge en pressemeddelelse.

Coalescent Mobile Robotics har sluppet robotter fri i Bilka

Når du handler i Bilka i Odense, vil du møde denne lille robot med navnet Serena. Den er på jagt efter en fyldt vogn, som den kan køre tilbage til lageret. Foto: Jesper Beenfeldt Nielsen

Den odenseanske robotstartup Coalescent Mobile Robotics med irsk-fynske Clionadh Martin i spidsen har lavet en aftale med Salling Group om at få selvkørende robotter ud i Bilka-forretninger landet over. Det skriver Fyens Stiftstidende.

Robotterne sørger for transporten til og fra lageret og ud til forskellige dele af den meget store butik, hvor medarbejderne derefter selv tager over.

I første omgang har virksomheden solgt 10 robotter til Bilka i Odense, men på sigt skal alle 19 Bilka'er landet over forsynes med robotterne.

- Det her er blot første etape. Når vi er kommet godt i gang og har fået prøvet tingene af, er der mange flere opgaver, som vi gerne vil have robotterne til at klare, siger Thomas Greve, der er Salling Groups ansvarlige for samarbejdet, til Fyens Stiftstidende.

Kim Povlsen, direktør for Universal Robots, var en af aftenens oplægsholdere. Foto: Kim Poulsen

Slip medarbejderne fri og andre vigtige pointer fra Fynsk Erhvervstopmøde

Her får du de vigtigste pointer fra Fynsk Erhvervs seneste topmøde:
 
Erhvervsjournalist Ole Krohns økonomiske vejrudsigt er præget af stor usikkerhed på grund af krigen i Ukraine. En tendens, vi kender fra corona, og som nok fortsætter, er, at virksomheder i højere grad vælger forsyningskæder tættere på Danmark.
 
Kim Povlsen, direktør for Universal Robots, forklarer, hvordan virksomheden gennem det seneste år har droppet rigid topstyring til fordel for at give medarbejderne frie tøjler.
 
Dorthe Priess, direktør for H.J. Hansen Vin, fortæller, hvordan grossistvirksomheden tiltrækker unge medarbejdere. 
 
Endelig giver Lisbeth Chawes, chef for marketing hos Nordbo Robotics, sit bud på, hvordan fremtidens arbejdspladser skal indrettes, hvis de skal holde på medarbejderne.
 
- Medarbejderne kommer selv og fortæller, hvad de gerne vil. De har en vision om, hvad der er vigtigt for dem, for de ved, hvad de gerne vil udrette. Lederne skal coache medarbejderne mere end nogensinde før, og jeg tror, at self-management bliver de næste to-tre års vigtigste begreb, siger Lisbeth Chawes.

Læs hele artiklen og få uddybet alle pointerne, så du selv kan få inspiration til, hvordan du skal gøre din virksomhed klar til fremtidens udfordringer.

I denne artikel giver vi dig de vigtigste pointer fra det seneste topmøde, Fynsk Erhverv har afholdt. Du får både en økonomisk vejrudsigt, indsigt i Universal Robots og H.J. Hansen Vin samt inspiration til, hvordan du skaber en virksomhed, der kan holde på fremtidens medarbejdere.

POINTER: Fynsk Erhverv, der repræsenterer de lokale virksomheders interesser, afholdt Fynsk Erhvervstopmøde i slutningen af marts.

Her samledes fynske erhvervsfolk i Nature Energy Park for at se hinanden i øjnene oven på epidemien og høre oplæg om udsigterne for og tendenserne i erhvervslivet lige nu.

Her får du aftenens vigtigste pointer fra oplæg af erhvervsjournalist Ole Krohn, direktør for Universal Robots, Kim Povlsen, H.J. Hansen direktør, Dorthe Priess, og Lisbeth Chawes, aftenens moderator og marketingchef hos Nordbo Robotics.

Økonomisk vejrudsigt med Ole Krohn

I mere end 25 år har Ole Krohn arbejdet som erhvervsjournalist, og i dag er han ansat hos TV2 Business som finanskommentator. Foto: Kim Poulsen

Ole Krohn tog hul på aftenens oplæg ved at give et bud på, hvordan økonomien kommer til at se ud på et overordnet plan i fremtiden. Ikke overraskende er den røde tråd, at det er meget svært at spå om lige nu.

Krigen i Ukraine har globale konsekvenser, der også rammer dansk økonomi. Sanktionerne mod Rusland og krisetilstanden i Ukraine betyder prisstigninger på gas, olie, elektricitet, fødevarer og råstoffer, og det globale forbrug falder.

Man arbejder med forskellige scenarier for, hvordan økonomien kan udvikle sig. I hovedscenariet holder vi næsten fuld beskæftigelse i Danmark, men reallønnen vil falde i en grad, så de fleste bliver nødt til at prioritere deres økonomi anderledes.

I skrækscenariet lukker Rusland for gassen til Tyskland. Her falder Danmarks vækst i bruttonationalproduktet til 0,9 procent, mens forbrugerpriserne stiger med 8,8 procent. Konsekvensen af det vil være en betydelig hæmmet vækst i Danmark.

Under covid-19 har mange virksomheder måttet øge fokus på deres forsyningskæder, og det bør de fortsætte med på grund af krigen. En langsigtet konsekvens kan være, at forsyningskæderne generelt rykker tættere på, så lande og virksomheder ikke er afhængige af eksempelvis Kina, som med sit forhold til Rusland er placeret i fremtidens globale økonomi.

Det er svært at sige, om vi kommer til at fryse i Danmark i år, for det afhænger i høj grad af, hvad der sker med Tysklands gasimport, for når den store nabo bliver forkølet, smitter det af på os. Det kan være, at hele den europæiske infrastruktur skal gentænkes.

Aktiemarkedet er selvfølgelig presset på den korte bane på grund af generel usikkerhed, men interessant nok kan investeringer i forsvarsindustrien blive givtige og måske lige frem etiske i fremtiden, når Danmark fra 2033 og frem vil bruge 18 milliarder kroner på forsvarsområdet årligt.

Universal Robots' vej gennem corona med Kim Povlsen

Kim Povlsen har netop fejret etårsdag som direktør for Universal Robots. I den tid har virksomheden været gennem store organisationsændringer. Foto: Kim Poulsen

I løbet af corona-året 2021 formåede Universal Robots (UR) at øge omsætningen med omkring 40 procent.

Kim Povlsen fortalte, hvordan det kunne lade sig gøre. Kodeordet er virksomhedskultur.

UR er tæt på 900 ansatte, og inden længe runder virksomheden 1000. Af dem arbejder cirka halvdelen i Odense, hvor UR gør alt for at blive. Men når man ansætter i et højt tempo, så cirka 10 procent af virksomheden er nye medarbejdere, bliver det en udfordring af bibeholde kulturen.

Samtidig bliver unge ansatte generelt ikke hos virksomhederne i lang tid.

Derfor har UR i løbet af det seneste år fuldstændig gendefineret sine værdier og ændret ledelsesstilen. 

Fire værdier lægger fundamentet i virksomheden:

  • UR tør redefinere hele industrien for kollaborative robotter. For at det ikke bare er noget, man siger, læner man sig op ad værdierne, hver gang der træffes beslutninger på ledelsesplan.
  • UR forpligter sig til kundernes succes ved altid at følge op, efter robotten er solgt. Glade kunder vender tilbage, og anden gang køber de i gennemsnit for tre gange mere end første gang, fortæller Kim Povlsen.
  • Kollaboration og samarbejde er en del af UR's DNA. Det udmærker sig blandt andet ved, at UR i dag har 60 studentermedhjælpere, der kommer med fjollede og fantastiske idéer, hvoraf mange bliver til produkter.
  • Sidste værdi er at være ærlig og have integritet i, hvad man gør og siger.

Værdierne lægger retningen for alle beslutninger i virksomheden, og det er næsten lige så vigtigt, at nye medarbejdere passer ind i kulturen, som at de har de rette faglige kompetencer.

I takt med UR voksede sig større, gik der bureaukrati i virksomheden, og ingen turde træffe beslutninger, fordi ingen vidste, hvem der skulle give lov. Produktudviklerne gav op på nye idéer, fordi det var for besværligt at få igennem.

- Vi har valgt at vende måden, vi gør tingene på, på hovedet. Vi havde en topstyret organisation med rigide beslutningsprocesser, hvor alle lederne skulle se med hver gang, der skulle tages en beslutning, og den har vi fjernet. Alle beslutninger om produkter, markedsaktiviteter og kampagner, vi skal lave, bliver besluttet af dem, der faktisk laver arbejdet, forklarer Kim Povlsen.

Det handler om at give ingeniørerne og udviklerne handlingskraft. Nu er den enkelte medarbejder en del af store teams, hvor der er tid til at snakke med kunder, så UR udvikler hard- og software, der er efterspurgt i virkeligheden.

Nu hvor medarbejderne har fået langt friere tøjler, er ledelsens rolle i stedet at sætte de overordnede rammer og tjekke ind hos de ansatte løbende. Hos UR sker det blandt andet ved, at en fra ledelsen en gang om ugen bruger et par timer på at lave kaffe til og snakke med de ansatte.

- Mange af vores tiltag kommer direkte fra kaffesnakkene, for der har man tiden til at snakke på en uformel måde. Det handler om at skabe et neutralt rum, hvor folk tør snakke. Det virker, siger Kim Povlsen.

Digitalisering, bestyrelse og et godt råd fra Dorthe Priess og Kim Povlsen

Direktør Dorthe Priess fortalte, hvordan H.J. Hansen Vin bruger digitalisering til at blive synlig blandt unge, potentielle medarbejdere. Foto: Kim Poulsen

Dorthe Priess, der er direktør for H.J. Hansen Vin, tilsluttede sig Kim Povlsen til en snak om digitalisering med moderator Lisbeth Chawes.

Når det kommer til rekruttering, forsøger begge direktører at få fat i de unge.

Universal Robots forsøger både at fange de unge studerende, men er også med i samarbejder, der skal få flere til at vælge en karriere inden for STEM i det hele taget.

For at være attraktiv for de unge har H.J. Hansen Vin opgraderet virksomhedens tilstedeværelsen online ved blandt andet at kigge hjemmesiden efter i sømmene, fordi det er der, de unge finder dem. Samtidig hjælper det på kundesiden, fordi det skaber et billede af en moderne virksomhed, hvor det er nemt og lækkert at være kunde. 

Dorthe Priess understregede også vigtigheden i, at der er god kemi mellem bestyrelsen og ledelsen i en virksomhed.

- Vi har arbejdet på at få nye kompetencer ind i bestyrelsen, og de kompetencer pressede H.J. Hansen Vin ud i nye, store investeringer, som har vist sig at være gode for os, fortæller Dorthe Priess.

Afslutningsvis gav de to direktør hver især et godt råd om at vækste og drive virksomheden frem:

- Det vigtigste, som har gjort den største forskel for os, har været at spørge medarbejderne, hvad de synes, vi skal gøre for at vækste mere. Spørg bredt, men ikke i et stort forum, for så rækker folk ikke hånden op. Gå ud og spørg dem, for jeg er sikker på, I vil blive overraskede over, hvor interessante idéer de har, når I lytter, siger Kim Povlsen.

- Med to års corona i baghovedet, hvor vores marked lukkede ned, vil jeg sige, at agilitet er vigtigt. Både på vores platform - altså vores teknologiske ståsted - men også i kulturen. Det handler om mennesker og at have dem med i alle processerne, så de er en del af det. Vi er rykket tættere sammen i den svære periode, og det kan vi bruge fremadrettet, siger Dorthe Priess.

Self-management er det nye sort ifølge Lisbeth Chawes

Lisbeth Chawes, marketingchef hos Nordbo Robotics, var aftenens moderator. Hun sluttede også af med et oplæg om fremtidens ledelsesstil. Foto: Kim Poulsen

Lisbeth Chawes rundede aftenen af med perspektiver på, hvordan fremtidens arbejdsplads kommer til at se ud, så man kan holde på medarbejderne og skabe tilfredse kunder.

Der skal ske en ændring i, hvilke kompetencer virksomhederne er på udkig efter i medarbejderne. Især i tech-branchen har der været stor fokus på de faglige kompetencer, men i fremtiden vil og bør ting som emotionel intelligens og evnen til at lære nyt vægtes tungere.

- Vores medarbejdere har brug for, at vi får fat i folk, der forstår, hvordan vi tænker og agerer som mennesker.

- Jeg tror, nogle af os glemmer, hvor vigtigt det er, at vi har livslang læring. Det handler ikke bare om at få en MBA på universitetet. Det handler om at lave læringsinitiativer i virksomheden, og at vi har folk, der kan sikre sig at udvikle og uddanne vores medarbejdere, understreger Lisbeth Chawes.

Hun er sikker på, at flere virksomheder bør gøre som Universal Robots og give medarbejderne frie tøjler. Tendensen er, at medarbejdere i højere grad tager ansvar for egen læring, så ledernes roller skal være mindre management og mere vejledning.

- Medarbejderne kommer selv og fortæller, hvad de gerne vil. De har en vision om, hvad der er vigtigt for dem, for de ved, hvad de gerne vil udrette. Lederne skal coache medarbejderne mere end nogensinde før, og jeg tror, self-management bliver de næste to-tre års vigtigste begreb, siger Lisbeth Chawes.

Derudover begynder flere virksomheder at få øjnene op for, at medarbejdernes trivsel og livsbalance er essentiel for en sund virksomhed.

- Det handler ikke bare om at arbejde hjemmefra, som vi har lært under corona, men om at sætte mennesket i centrum og få styr på, hvordan vi får et bedre arbejdsliv. Vi dør alle af stress, hvis vi fokuserer på flere opgaver, læser mails hele tiden og er med i fire møder på samme tid. Vi har brug for at være til stede og nærværende, pointerer Lisbeth Chawes.

Jytte Reinholdt, direktør for Fynsk Erhverv, der står bag Det fynske Vækstbarometer 2021, fornemmer en generel optimisme blandt øens erhvervsfolk. Foto: Kim Poulsen

Trods turbulens i verden er der optimisme på Fyn

Jytte Reinholdt, direktør for Fynsk Erhverv, fortæller, hvad hun hæfter sig ved i Det fynske Vækstbarometer 2021, som giver et aktuelt billede af tilstanden i det fynske erhvervsliv.
 
Først og fremmest er hun glad for, at virksomhederne på Fyn er gode til at tage nye teknologier til sig.
 
- Særligt inden for robot-teknologierne ligger vi ret højt. Det er forskellige brancher, der har taget robotteknologierne til sig på forskellig vis, og vi ligger over landsgennemsnittet, siger hun.
 
Virksomhederne går også i højere grad op i at professionalisere organisationen ved at ansætte professionelle bestyrelsesmedlemmer og opsøge netværk med andre virksomhedsdrivende.
 
Alt i alt er stemningen positiv på Fyn, men der bliver holdt øje med usikkerhederne i verden, som især skyldes krigen i Ukraine.
 
- Der er generel optimisme, men med en skarp observation på de bevægelser, der sker på markedet lige nu som følge af krig i Europa, siger Jytte Reinholdt.

Fynsk Erhverv har udgivet Det fynske Vækstbarometer 2021, som kortlægger fynske virksomheders vækstinitiativer og -barrierer. Barometeret kan bruges som inspiration af andre virksomheder, og her fortæller Jytte Reinholdt, direktør for Fynsk Erhverv, hvad hun hæfter sig ved i vækstbarometeret.

UNDERSØGELSE: Fynsk Erhverv har netop udgivet "Det Fynske Vækstbarometer 2021", der giver en aktuel vejrudsigt over det fynske erhvervsliv.

Vækstbarometeret bygger dels på statistik fra eksempelvis Danmarks Statistik, dels på besvarelser fra 169 fynske virksomheder inden for fem kerneområder: Digitalisering og ny teknologi, bæredygtighed, internationalisering, professionalisering og kerneressourcer.

Alle besvarelserne på de forskellige områder samles til én score mellem et og fem, hvor tre svarer til landsgennemsnittet. Fyns samlede score er 3,15.

Jytte Reinholdt, der er direktør for Fynsk Erhverv, er overordnet set optimistisk omkring udviklingen på Fyn. Hun hæfter sig især ved, at fynske virksomheder er blevet gode til at tage nye teknologier til sig.

- Særligt inden for robotteknologierne ligger vi ret højt. Det er forskellige brancher, der har taget robotteknologierne til sig på forskellig vis, og vi ligger over landsgennemsnittet. Det er med til at optimere produktionen, og vækstbarometeret afslører da også, at virksomhederne har investeret i nye teknologier dels på grund af manglen på arbejdskraft, siger direktøren.

Professionelle organisationer

Jytte Reinholdt hæfter sig også ved, at flere virksomheder har fokus på at professionalisere organisationen.

Det gælder både på topniveauet, hvor professionelle bestyrelser er med til at styrke virksomhederne og klæde dem bedre på til at træffe vigtige beslutninger, men også mellem virksomheder, hvor flere bruger tid på at udsøge professionelle netværk, hvor man kan få sparring, inspiration og ny viden fra andre virksomhedsdrivende.

Det fynske Vækstbarometer

  • Hvordan går det i det fynske erhvervsliv? Tror virksomhederne på vækst i 2022? Er virksomhederne gearet til fremtidens vækst?
  • Disse spørgsmål og mange flere giver Det fynske Vækstbarometer svar på. Barometeret kan ses som den aktuelle vejrudsigt for det fynske erhvervsliv. Her tager Fynsk Erhverv temperaturen på fem udvalgte megatrends: Digitalisering, bæredygtighed, internationalisering, professionalisering og kerneressourcer. Disse har alle potentiale til at generere øget udvikling og vækst i de fynske virksomheder - og på Fyn.
  • Det fynske Vækstbarometer måler både på virksomhedernes egen evne til at skabe vækst, men også på de rammebetingelser, der har betydning for virksomhedernes udviklingsmuligheder.
  • Fynsk Erhverv ønsker med udgivelsen af Det fynske Vækstbarometer at bidrage til et stærkt fokus på fremtidens vækst i de fynske virksomheder. Håbet er, at barometeret kan danne grundlag for inspiration, nye tiltag og investeringer i virksomhederne og i de rammebetingelser, der understøtter fremtidens vækst.
  • Klik her for at læse Det fynsk Vækstbarometer 2021.

Barometeret kortlægger også, hvad virksomhederne kigger på, når de skal vælge bestyrelsesmedlemmer.

- Det er interessant at se, og det komplimenterer debatten omkring køn i bestyrelser. Barometeret viser, at køn er et af flere væsentlige parametre at have med i udsøgningen, når man sammensætter en bestyrelse, siger Jytte Reinholdt.

Inden for kerneressourcer, der blandt andet omhandler kvalificeret arbejdskraft, synes Jytte Reinholdt, det er interessant at se, hvad virksomheder gør for at kompensere for manglen på arbejdskraft.

- Mange virksomheder har valgt at opkvalificere egne medarbejdere, ansat flere lærlinge eller outsourcet opgaverne til andre virksomheder, så de har kunnet opretholde produktionen.

Holder øje med verdenssituationen

Besvarelserne til barometeret blev indsamlet mellem 13. januar og 14. februar i år, og besvarelserne afspejler derfor ikke den aktuelle situation med krigen i Ukraine.

Jytte Reinholdt tror dog ikke, at det ændrer ved, at 71 procent af de adspurgte virksomheder forventer højere omsætning i 2022 sammenlignet med året før, og det er flere end i det foregående vækstbarometer.

Men det skaber selvfølgelig en masse turbulens og usikkerhed for virksomhederne.

- Det er mit indtryk, at der er en positiv stemning derude, men der er også mange brancher og virksomheder, som er ramt af stigende energipriser, råvarepriser og som stadig oplever leveringsvanskeligheder.

- Der er generel optimisme, men med en skarp observation på de bevægelser, der sker på markedet lige nu som følge af krig i Europa, siger Jytte Reinholdt.

Du kan selv dykke ned i Det fynske Vækstbarometer lige her.