Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Odense i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Juliana Drivhuses produkt består af aluminium, stål og glas, og derfor er det selvsagt en udfordring, at priserne på råvarer stiger. Det slider nemlig på relationerne til ens forhandlere, når man er nødt til at sætte priserne op, siger direktør Nikolaj Stærmose. Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix

Epidemien sendte Juliana Drivhuse på rutsjetur

Juliana Drivhuse har før oplevet bump på vejen, siger direktør og ejer Nikolaj Stærmose.

Alligevel skiller coronaepidemien sig ud, fordi den førte nye usikkerheder og udfordringer med sig fra nærmest den ene dag til den anden - på både godt og ondt.

Godt, fordi nedlukningen og hjemsendelserne betød, at uhørt mange forbrugere valgte at købe et nyt drivhus til haven, og ondt, fordi man nu skal forsøge at finde en erstatning for den positive corona-effekt i en tid, der mildest talt er svær at spå om.

I dette nyhedsbrev fortæller Nikolaj Stærmose om lige præcis de udfordringer og om, hvordan han tackler dem som leder.

Som altid er du velkommen til at dele vores nyhedsbrev med andre, og nye læsere kan få nyhedsbrevet direkte i indbakken ved at tilmelde sig her eller sende en mail til August og få en løsning til flere medarbejdere.

Følg også gerne vores Linkedin-side, og har du noget, du selv vil dele, eller har du blot lyst til at invitere på en kop kaffe, kan du skrive til os lige her.

Tak fordi du læser med!

Billede af Mathias Banke
Billede af skribentens underskrift Mathias Banke Erhvervsjournalist
I 2015 tiltrådte Nikolaj Stærmose som direktør og ejer af Juliana Drivhuse og blev dermed tredje generation i virksomheden, der blev stiftet af hans farfar, Mogens A. Stærmose. Foto: Mathias Banke

Corona gav kronede dage for Juliana Drivhuse: - Vi rammer ind i en sværere periode

Salget eksploderede for Juliana Drivhuse under de første to år af coronepidemien, men nu hvor forbrugerne døjer med en svækket købekraft, er ejerleder Nikolaj Stærmose ikke tvivl om, at jubelårene er ovre.
 
Nu ser han ind i nogle år med usikkerhed, hvor høje råvarepriser, lavere forbrug og et samfund på den anden side af corona betyder, at Juliana Drivhuse skal holde tungen lige i munden.
 
En stor del af virksomhedens strategi tager udgangspunkt i at investere en del af overskuddet fra 2020 og 2021 i salg og marketing, så forbrugerne også i fremtiden køber ind på Juliana Drivhuses fortælling.
 
- De stegte duer kommer ikke flyvende og lægger sig på tallerkenen. Nu skal vi ud at lave mere traditionelt salgs- og marketingsarbejde, og det handler om at komme ud at fortælle den gode historie. Når vi for eksempel oplever dyrere fødevarepriser, skal vi fortælle historien om, at man kan dyrke frugt og grønt i vores drivhuse, forklarer Nikolaj Stærmose.
 
Læs hele historien og bliv klogere på, hvordan Nikolaj Stærmose styrer Juliana Drivhuse på den anden side af coronaepidemien.

Tager man et kig på Juliana Drivhuses seneste regnskaber, er det tydeligt at se, at virksomheden har klaret sig godt gennem corona. Men på den anden side af epidemien er der nye udfordringer, og dem fortæller direktør og ejer Nikolaj Stærmose om her.

REKORDÅR: De seneste to år har Juliana Drivhuse præsteret at levere to regnskaber, som sprængte virksomhedens tidligere rekorder.

Virksomheden producerer og sælger drivhuse til haven, og det har altså været i høj kurs under coronaepidemien.

I årene op til pandemien lå overskuddet før skat typisk mellem 11 og 18 millioner kroner. Men i 2020 og 2021 lød det tal på henholdsvis 47 og 50 millioner kroner.

For direktør og ejer Nikolaj Stærmose er der ingen tvivl om, at de gode resultater skyldes den positive corona-effekt.

- Vi har jo været positivt begunstiget af covid - i modsætning til mange andre, som måske har skullet se deres livsværk forsvinde mellem fingrene på dem, uden de kunne gøre noget ved det. Så vi har været meget heldige, siger Nikolaj Stærmose.

Samtidig har det været to meget turbulente år.

Juliana Drivhuses er i en relativ konservativ branche, og den 59 år gamle virksomhed har ikke været vant til store udsving og store markedsudviklinger fra år til år.

- Nu står vi med den udfordring, at vi ikke ved, hvordan markedet ser ud næste år. Men det ser ud til, vi cruiser gennem 2022 og lander fornuftigt, medmindre det går helt i stå.

Fortæller samme historie

Under corona udnyttede mange danskere nedlukningen til at bruge tid på projekter i hjemmet, og det gjorde godt for salget af drivhuse.

Men købsglæden kan ikke vare ved, og nu er Nikolaj Stærmose mest optaget af, hvordan forbrugeradfærden bliver fremadrettet.

- Jeg tror, vi rammer ind i en periode, hvor det bliver sværere, fordi købelysten bliver mindre. Det skyldes dels de her store tendenser som stigende priser, som påvirker jobbet, opsparingerne og boligpriserne, når de kommer tæt på den enkelte og familien, forklarer han.

Samtidig har der den senere tid været en tendens til, at mange kigger en ekstra gang på deres forbrug og stiller sig selv spørgsmålet, om det overhovedet er nødvendigt.

Når det er sagt, har Juliana Drivhuse altid været i en nichebranche, så Nikolaj Stærmose håber, virksomheden fortsat kan finde nye drivhuskunder.

- Vi skal ud at fortælle den historie, vi altid har fortalt: Hvor dejligt vi selv synes, vores produkt er, og hvor meget glæde det bringer i mange år. De produkter, vi sælger, er jo i høj kvalitet med en tilsvarende pris, men samtidig med en utrolig lang brugsglæde. Det skal vi prøve at holde fast i.

- Men det er klart, vi har fået mange kunder de seneste par år, der måske var mere impulskøb, fordi de lige havde gang i et projekt, så de ikke rev hovedet af hinanden, mens de var låst inde på matriklen, siger Nikolaj Stærmose.

Naturligt med bump på vejen

Oven på to stærke regnskaber forventer Nikolaj Stærmose, at 2022 og de næste par år bliver noget mere afdæmpede.

Juliana Drivhuse har ligesom mange andre haft svært ved at vurdere, hvordan salget ville komme til at se ud i 2022. Derfor har virksomheden et overlager af varer, som er købt dyrt ind grundet høje priser på aluminium, glas og stål.

Når kundernes købekraft samtidig falder, opstår der udfordringer.

Ifølge Nikolaj Stærmose vil man i de kommende budgetter investere mere i at få flere forbrugere til at købe ind på Juliana Drivhuses brand.

- En af de ledelsesmæssige udfordringer er, at nu skal vi have drejet hovedet både selv og for hele huset. De stegte duer kommer ikke flyvende og lægger sig på tallerkenen. Nu skal vi ud at lave mere traditionelt salgs- og marketingsarbejde, og det handler om at komme ud at fortælle den gode historie. Når vi for eksempel oplever dyrere fødevarepriser, skal vi fortælle historien om, at man kan dyrke frugt og grønt i vores drivhuse.

- Det er svært at sige, om der kommer nogle år med bump på vejen, men et eller andet sted er det naturligt oven på et par jubelår. For mig er det et spørgsmål om, hvorvidt vores formål og historie er langtidsholdbart. Det kræver, at vi bliver kreative til at fortælle, hvad man kan bruge en oase i haven til, siger Nikolaj Stærmose.

Juliana Drivhuse. Direktør Nikolaj Stærmose. PR-foto: Juliana

Nikolaj Stærmose blotlægger udfordringerne: - Man skal prøve at holde hovedet koldt

Usikkerheden i starten af coronaepidemien betød, at Nikolaj Stærmose måtte bede Juliana Drivhuses forhandlere om at holde igen med markedsføringen af drivhusene.
 
Da man efterfølgende var nødt til at hæve priserne grundet dyre råvarer, gav det i nogle tilfælde dårlig stemning.
 
- Det har givet nogle skår. Vi har mistet kunder på det, for relationen bliver slidt, forklarer Nikolaj Stærmose.

Kuren har været åben kommunikation om det, og det samme princip har gjort sig gældende internt, når udfordringerne gav anledning til usikkerhed blandt virksomhedens medarbejdere.
 
- Jeg begynder hver dag med at gå rundt i huset og sige godmorgen til alle. Det er tit nogle mere uformelle situationer, hvor man får nogle snakke og lytter på vandrørene. Selv i en relativt lille virksomhed kan der hurtigt løbe forestillinger rundt, men jeg prøver at være opmærksom på dem hele tiden, så der ikke opstår myter og forkerte informationer, fortæller Nikolaj Stærmose.

Han må også minde sig selv om at holde hovedet koldt trods tidens udfordringer.
 
- Grundlæggende synes jeg, vi har nogle lækre produkter, og vi har nogle sindssygt dygtige medarbejdere, så det skal nok gå, siger Nikolaj Stærmose.

Når udfordringerne hober sig op, skal man kommunikere klart og ærligt til både kunder og medarbejdere. Det fortæller direktør og ejer af Juliana Drivhuse, Nikolaj Stærmose, om her.

RELATIONER: Juliana Drivhuse og ejerleder Nikolaj Stærmose har i mange år været stabile på prissætningen og leveringen af drivhuse til haven.

En gang i kalenderåret fastsatte virksomheden sine priser for året, så forhandlerne trygt kunne planlægge deres markedsføring et godt stykke ud i fremtiden.

Men under og efter coronaepidemien har det ændret sig, for når det er svært at spå om ens produktionsomkostninger, fragtpriser og forbrugernes købelyst selv på den korte bane, er det svært at komme med holdbare løfter til ens samarbejdspartnere.

- Pludselig stod vi en situation, hvor vi først var nødt til at komme ud med et ekstraordinært fragttillæg og oven i det prisjusteringer på selve produkterne, siger Nikolaj Stærmose.

- Det havde vi aldrig gjort før, og det lyder jo vanvittigt. Det er klart, at det har givet mange ekstra snakke og arbejde med kunder i ind- og udland. Det har også givet nogle skår. Vi har mistet kunder på det, for relationen bliver slidt.

- Oven i det havde vi jo en periode, hvor leveringen var usikker på grund af ventetider på råvarer, og når detailhandlen står på frontlinjen uden at kunne give besked til forbrugeren, der venter på varen, er det voldsomt utilfredsstillende. Når vi så kommer bagefter og sætte priserne op, kan det godt skabe lidt dårlig stemning, forklarer han.

Åben kommunikation

Desværre har der ikke været nogen vej uden om at sætte priserne op, og langt hen ad vejen har der også været forståelse for, at det blev gjort af ren og skær nødvendighed.

Nikolaj Stærmoses tilgang til det har været at være åben om udfordringerne over for sine samarbejdspartnere og sammen finde frem til mindelige løsninger.

- Det kan være så lavpraktisk, som at bede vores forhandlere holde igen med at sende markedsføringsmateriale ud. Den dialog har vi selvfølgelig haft med kunderne, og vi har mødt en stor forståelse for det, siger Nikolaj Stærmose.

Samme tilgang har han til den interne kommunikation.

Grundet øget salg under epidemien indsatte Juliana Drivhuse et tredjeskift på fabrikken. I dag er produktionen tilbage på to skift, og det er den slags ting, der kan skabe utryghed blandt medarbejderne.

- Vi har italesat de usikkerheder. Jeg begynder hver dag med at gå rundt i huset og sige godmorgen til alle. Det er tit nogle mere uformelle situationer, hvor man får nogle snakke og lytter på vandrørene. Selv i en relativt lille virksomhed, kan der hurtigt løbe forestillinger rundt, men jeg prøver at være opmærksom på dem hele tiden, så der ikke opstår myter og forkerte informationer, forklarer Nikolaj Stærmose.

Det skal nok gå

I sidste ende er coronaepidemiens blot det seneste i rækken af udfordringer, virksomheder skal håndtere.

- Vi har en lang historik, og der har altid været bump på vejen af den ene eller anden slags. Man skal prøve at holde hovedet koldt og sikre, at man har et stærkt fundament at stå på.

- Samtidig har man også ansvaret for, at man ikke naivt tænker, at det nok går. Man er nødt til at reagere på det, pointerer Nikolaj Stærmose.

Selvom der er udfordringer for erhvervslivet bredt set, så mener direktøren også, at det kan have en selvforstærkende effekt, hvis der kun bliver snakket om problemer og dystre fremtidsudsigter.

Derfor skal Nikolaj Stærmose en gang imellem minde sig selv om, at Juliana Drivhuse trods alle udfordringerne står stærkt.

- Grundlæggende synes jeg, vi har nogle lækre produkter, og vi har nogle sindssygt dygtige medarbejdere, så det skal nok gå.

Det er en lang og sej kamp for de fleste robotproducenter at nå frem til et overskud. Selv 10 år gamle Blue Ocean Robotics , der har solgt hundreder af corona-robotter, har et kæmpe-underskud på 117 millioner kroner. PR-foto: UVD Robots

Langt til overskud for robotter, robotmillionær stifter ny virksomhed og iværksætteri med etiske overvejelser

Her får du tre udvalgte nyheder fra byens erhvervsliv.

Fremtiden bliver sværere for robotvirksomhederne

Der er masser af spændende robotvirksomheder i Odense, men det er de færreste af dem, der har formået at skabe en overskudsforretninger, for de bruger mange penge på udvikling af produkter og opbygning af salgsorganisationen.

Med et globalt marked, der er præget af corona, krig og urolig verdensøkonomi, bliver udsigterne til overskud skubbet endnu længere ud i fremtiden.

- Kunderne er blevet mere forsigtige og tænker sig om i længere tid. Det rammer de nye robotfirmaer, der først og fremmest skal have deres produkter ud i virkeligheden. Deres udvikling vil ske langsommere, end de troede for et år siden, siger Clas Nylandsted Andersen, Revninge, der er og har været bestyrelsesformand i en række robot- og it-virksomheder. 

Omvendt peger investor Esben Østergaard, der var med til at stifte Universal Robots, på, at investorerne får flere muligheder.

- Indtil nu har iværksætterne haft rigtig lang snor mange steder. Det har været ekstremt ind imellem, så det er nok meget sundt, at man ikke længere får hældt penge ned i hatten, bare man sætter ordet robot ind i sit firmanavn, siger han.

Læs hele historien hos Fyens Stiftstidende.

Rune Larsen kaster sig ud i app-eventyr

Det er en kompleks opgave at styre arbejdet på for eksempel en byggeplads. Et nyt Odense-firma vil gøre det lettere og ikke mindst mere tilgængeligt for alle medarbejdergrupper at bidrage til systemet. Foto: Nyt Hospital Nordsjælland

Små og store opgaver fylder godt op i vores arbejds- og privatliv, og det er ikke altid så let at få organiseret en introduktion til opgaverne, hvem der skal gøre hvad, hvornår det skal ske og en dokumentation for, at det faktisk er sket.

En ny app fra Odense-virksomheden Mulava vil hjælpe os med at få tingene gjort uden for mange møder og ventetid.

Bag virksomheden står Rune Larsen, der i 2012 var en af tre personer, som stiftede Blue Ocean Robotics. Han har stiftet virksomheden med Niels Munch, der har blandt andet har en fortid i Cool og Statoil som administrerende direktør.

Der findes i forvejen systemer til nogle af formålene i specifikke brancher, men ingen af dem ligner Mulava eller har den brede anvendelse.

- Vi adskiller os især ved tankegangen. Det er ikke tænkt som et værktøj til tre ingeniører, der organiserer en hel masse mennesker ovenfra. Alle involverede kan bidrage med nye opgavekort og kan gennemføre kortene, siger Rune Larsen.

Han og Niels Munck har finansieret virksomheden indtil nu. Rune Larsens regnskaber viser, at han i perioden, da han var en del af Blue Ocean Robotics, opbyggede en kapital i sit holdingselskab, og det havde ifølge seneste regnskab 38 millioner kroner placeret i aktier og obligationer. Sammen med en aktiepost i Blue Ocean Robotics får det hans og familiens samlede egenkapital op på omkring 130 millioner kroner ifølge regnskabet.

Læs hele historien hos Fyens Stiftstidende.

Julian Barker vil bygge Airbnb indenfor medicinsk turisme

Julian Barker fra Intercare har hele tiden været ærlig omkring virksomhedens udfordringer, og derfor kom det heller ikke som et chok for teamet, da virksomheden blev nødt til at pivotere. Foto: Trine Grauholm

Julian Barker fra Intercare drømmer om at hjælpe mennesker over hele verden med information om og adgang til fri og lige behandling i det internationale sundhedsvæsen, og virksomheden har fået stor opbakning og støtte i opstartsfasen.

Han folder sin iværksætterrejse ud i Erhverv+, hvor han blandt andet reflekterer over de etiske overvejelser, man skal gøre sig, når man stifter en virksomhed inden for sundhedsområdet.

- Kræft er et komplekst område, og konsekvenserne kan være fatale, når patienter ikke modtager den rette vejledning. Vi havde ikke ressourcerne til at undersøge alle de videnskabeligt validerede behandlingsmuligheder og etablere samarbejder med alle de relevante hospitaler og klinikker. Generelt tænkte vi, at det internationale marked var for svært og for stort, og vi bevægede os helt væk fra den oprindelige idé om at starte med internationale behandlingsmuligheder, forklarer Julian Barker.

I stedet byggede Intercare en sundhedsplatform, der som udgangspunkt skulle samle al information om danske privathospitaler og cirka 30 specialområder. Det lykkedes også Intercare at få 38 danske hospitaler med på portalen, og Intercare fik opbakning fra mange aktører i branchen.

Derudover fortæller han åbent om ikke at være god nok til at overveje alternative valg, og om at splitte sin store vision i mindre bidder.

Du kan læse hele historien hos Erhverv+.