Corona gav kronede dage for Juliana Drivhuse: - Vi rammer ind i en sværere periode
Salget eksploderede for Juliana Drivhuse under de første to år af coronepidemien, men nu hvor forbrugerne døjer med en svækket købekraft, er ejerleder Nikolaj Stærmose ikke tvivl om, at jubelårene er ovre.
Nu ser han ind i nogle år med usikkerhed, hvor høje råvarepriser, lavere forbrug og et samfund på den anden side af corona betyder, at Juliana Drivhuse skal holde tungen lige i munden.
En stor del af virksomhedens strategi tager udgangspunkt i at investere en del af overskuddet fra 2020 og 2021 i salg og marketing, så forbrugerne også i fremtiden køber ind på Juliana Drivhuses fortælling.
- De stegte duer kommer ikke flyvende og lægger sig på tallerkenen. Nu skal vi ud at lave mere traditionelt salgs- og marketingsarbejde, og det handler om at komme ud at fortælle den gode historie. Når vi for eksempel oplever dyrere fødevarepriser, skal vi fortælle historien om, at man kan dyrke frugt og grønt i vores drivhuse, forklarer Nikolaj Stærmose.
Læs hele historien og bliv klogere på, hvordan Nikolaj Stærmose styrer Juliana Drivhuse på den anden side af coronaepidemien.
REKORDÅR: De seneste to år har Juliana Drivhuse præsteret at levere to regnskaber, som sprængte virksomhedens tidligere rekorder.
Virksomheden producerer og sælger drivhuse til haven, og det har altså været i høj kurs under coronaepidemien.
I årene op til pandemien lå overskuddet før skat typisk mellem 11 og 18 millioner kroner. Men i 2020 og 2021 lød det tal på henholdsvis 47 og 50 millioner kroner.
For direktør og ejer Nikolaj Stærmose er der ingen tvivl om, at de gode resultater skyldes den positive corona-effekt.
- Vi har jo været positivt begunstiget af covid - i modsætning til mange andre, som måske har skullet se deres livsværk forsvinde mellem fingrene på dem, uden de kunne gøre noget ved det. Så vi har været meget heldige, siger Nikolaj Stærmose.
Samtidig har det været to meget turbulente år.
Juliana Drivhuses er i en relativ konservativ branche, og den 59 år gamle virksomhed har ikke været vant til store udsving og store markedsudviklinger fra år til år.
- Nu står vi med den udfordring, at vi ikke ved, hvordan markedet ser ud næste år. Men det ser ud til, vi cruiser gennem 2022 og lander fornuftigt, medmindre det går helt i stå.
Fortæller samme historie
Under corona udnyttede mange danskere nedlukningen til at bruge tid på projekter i hjemmet, og det gjorde godt for salget af drivhuse.
Men købsglæden kan ikke vare ved, og nu er Nikolaj Stærmose mest optaget af, hvordan forbrugeradfærden bliver fremadrettet.
- Jeg tror, vi rammer ind i en periode, hvor det bliver sværere, fordi købelysten bliver mindre. Det skyldes dels de her store tendenser som stigende priser, som påvirker jobbet, opsparingerne og boligpriserne, når de kommer tæt på den enkelte og familien, forklarer han.
Samtidig har der den senere tid været en tendens til, at mange kigger en ekstra gang på deres forbrug og stiller sig selv spørgsmålet, om det overhovedet er nødvendigt.
Når det er sagt, har Juliana Drivhuse altid været i en nichebranche, så Nikolaj Stærmose håber, virksomheden fortsat kan finde nye drivhuskunder.
- Vi skal ud at fortælle den historie, vi altid har fortalt: Hvor dejligt vi selv synes, vores produkt er, og hvor meget glæde det bringer i mange år. De produkter, vi sælger, er jo i høj kvalitet med en tilsvarende pris, men samtidig med en utrolig lang brugsglæde. Det skal vi prøve at holde fast i.
- Men det er klart, vi har fået mange kunder de seneste par år, der måske var mere impulskøb, fordi de lige havde gang i et projekt, så de ikke rev hovedet af hinanden, mens de var låst inde på matriklen, siger Nikolaj Stærmose.
Naturligt med bump på vejen
Oven på to stærke regnskaber forventer Nikolaj Stærmose, at 2022 og de næste par år bliver noget mere afdæmpede.
Juliana Drivhuse har ligesom mange andre haft svært ved at vurdere, hvordan salget ville komme til at se ud i 2022. Derfor har virksomheden et overlager af varer, som er købt dyrt ind grundet høje priser på aluminium, glas og stål.
Når kundernes købekraft samtidig falder, opstår der udfordringer.
Ifølge Nikolaj Stærmose vil man i de kommende budgetter investere mere i at få flere forbrugere til at købe ind på Juliana Drivhuses brand.
- En af de ledelsesmæssige udfordringer er, at nu skal vi have drejet hovedet både selv og for hele huset. De stegte duer kommer ikke flyvende og lægger sig på tallerkenen. Nu skal vi ud at lave mere traditionelt salgs- og marketingsarbejde, og det handler om at komme ud at fortælle den gode historie. Når vi for eksempel oplever dyrere fødevarepriser, skal vi fortælle historien om, at man kan dyrke frugt og grønt i vores drivhuse.
- Det er svært at sige, om der kommer nogle år med bump på vejen, men et eller andet sted er det naturligt oven på et par jubelår. For mig er det et spørgsmål om, hvorvidt vores formål og historie er langtidsholdbart. Det kræver, at vi bliver kreative til at fortælle, hvad man kan bruge en oase i haven til, siger Nikolaj Stærmose.