Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Odense i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Christian Inselmann er i dag tilbage hos Verisure, hvor han i sin tid blev opsagt grundet længere tids sygemelding. Foto: Mathias Banke

Christian kunne ikke stoppe sit misbrug alene

Christan Inselmann havde ikke forventet, at hans opslag på Linkedin ville nå op på en kvart million visninger.

Opslaget hører da heller ikke til en kategori, der optræder ofte på det sociale medie. Christian delte, at det 5. oktober var to år siden, han tog kokain for sidste gang.

I dette nyhedsbrev fortæller han åbent, hvordan han ramte bunden, inden han fandt styrken til at gøre en ende på sit misbrug.

Og hvorfor skal Erhvervsliv Odenses læsere vide det?

Det skal I, fordi Christians historie er noget, en ikke ubetydelig mængde folk derude - i alle lag af erhvervslivet - kan se sig selv i. Selvom misbruget først og fremmest skal ophøre med hjælp fra professionelle og hjemmefronten, så kan arbejdspladsen også spille en vigtig rolle i at påbegynde og understøtte processen.

Christian tror selv, det ville have gjort en forskel for ham tidligere, hvis han vidste, hvordan han kunne få hjælp af sin arbejdsgiver.

Nye læsere kan få nyhedsbrevet direkte i indbakken ved at tilmelde sig her eller sende en mail for at få en løsning til flere medarbejdere.

Følg også gerne vores Linkedin-side, og har du noget, du selv vil dele, eller har du blot lyst til at invitere på en kop kaffe, kan du skrive til os lige her.

Tak fordi du læser med!

Billede af Mathias Banke
Billede af skribentens underskrift Mathias Banke Erhvervsjournalist
5. oktober delte Christian Inselmann på Linkedin, at det var to år siden, han kvittede kokainen. Det opslag er blevet vist mere end 250.000 gange, og Christian kan næsten ikke forstå, hvor meget støtte og opbakning han har fået på sit opslag. Foto: Mathias Banke

Kokainen slap sit tag, da Christian blev ærlig om sit misbrug: - Det er næsten umuligt at slås med selv

Christian Inselmann sygemeldte sig fra arbejde som sælger hos Verisure, da hans kokainmisbrug nåede sit højeste i efteråret 2020.
 
Inden da havde han forsøgt at stoppe i et par år, men han skulle ramme bunden, før han kunne slippe ud af sit misbrug.
 
Det, der gjorde forskellen, var, at han efter september 2020 blev ærlig om sit misbrug. Det åbnede dørene for, at han kunne få den hjælp og støtte, han havde brug for.
 
Ærligheden gjorde det også muligt for ham at vende tilbage til Verisure, hvor han i dag er blevet teamleder.
 
- Jeg tror, jeg skulle have været åben noget før, så snart lysten til at stoppe opstod. Jeg skulle have søgt hjælp aktivt i stedet for at tænke, jeg kunne slås med det selv, for det er næsten umuligt.
 
Det råd vil han også gerne give videre til andre, der slås med lignende indre dæmoner.
 
- Tag den hjælp, der er behov for. Døgnbehandling var for mit vedkommende en god start, men jeg tror, det var endnu vigtigere med de opfølgende behandlinger tre gange om ugen. Men det allervigtigste for mig har nok været psykologen, slår Christian Inselmann fast.

Han har fået den nødvendige støtte fra både sin familie og arbejdsplads, og for nyligt kunne han fejre, at han har været kokainfri i to år.
 
- Hvis jeg kan komme ud på den anden side af et misbrug, kan andre også.

Læs hele Christian Inselmanns historie for at forstå, hvorfor ærlighed er alfa omega for at komme et misbrug til livs, og hvordan en arbejdsplads kan hjælpe med processen.

Christian Inselmann prøvede i nogle år at slippe ud af sit kokainmisbrug, men det var først, da han fik støtte fra sin familie og arbejde, at han blev fri for det. Her fortæller han, hvordan kom ud på den anden side af sit misbrug.

STØTTE: Da Christian Inselmann sygemeldte sig med stress fra sit job som sælger hos Verisure i 2018, var det kun hans nærmeste familie og venner, der vidste, hvad den egentlige årsag var.

Christian var afhængig af kokain. Misbruget af det hvide pulver begyndte på handelsskolen, noget han og vennerne tog som lidt ekstra, når de skulle til fester eller på byture. Efter nogle år var det den anden vej rundt: Kokainen var grunden til at mødes, festerne var underordnede.

I slutningen af sine 20'ere, da Christian blev færdiguddannet og tjente en god løn, tog misbruget til. I 2016 blev det virkeligt slemt. Det meste af Christians rådighedsbeløb gik til kokain, og misbruget påvirkede hans dagligdag mere og mere.

- Mange gange, når jeg tog stoffer, var det fuldstændig umuligt at sove. Til at starte med sygemeldte jeg mig, når jeg ikke havde sovet en hel nat, men det gled over i, at jeg dagen efter tog lidt mere om morgenen eller i løbet ad dagen for at holde den kørende, fortæller Christian Inselmann.

I dag står han et helt andet sted.

5. oktober i år kunne han fejre to år uden kokain, og han er tilbage som sælger hos Verisure - endda som teamleder - hvor han har lagt kortene på bordet, så både chefer og kollegaer ved, hvad der lå bag sygemeldingen.

Sidste chance

Ønsket om komme ud af misbruget opstår for alvor, da Christian finder sammen med sin nuværende kæreste i 2018.

Han forsøger at stoppe af egen kraft uden held. Han holder sig ren i nogle uger, men falder i igen. Da han i august 2019 bliver far, forsøger han igen, men historien gentager sig. I starten af 2020 er misbruget på sit højeste. Christians benægter det over for sin kæreste, hver gang hun spørger ind til det.

I april 2020 laver Christian en aftale med sin pusher om at betale for kokainen den første i hver måned.

- Pludselig er der en stor regning, jeg ikke kan betale, selvom jeg tjener ret gode penge, siger Christian Inselmann.

Derfor ser han ingen anden mulighed end at krybe til korset over for sin kæreste og sine forældre, der vil have ham i behandling med det samme.

- Det er et ultimatum, men jeg vil også gerne selv. På det tidspunkt havde jeg i lang tid følt mig som passager i min egen krop. Flere gange var jeg på vej hjem efter arbejde, men i stedet for at stoppe ved vores hus, fortsætter jeg for at købe stoffer, selvom det ikke var det, jeg havde tænkt mig, da jeg satte mig i bilen.

Mandagen efter starter Christian i døgnbehandling hos et behandlingscenter, og i månederne efter har han flere pauser i misbruget, men det ender altid med, han falder i igen.

Da jeg var i behandling, mødte jeg mange med et alkoholmisbrug, som var blevet sendt videre i systemet af deres arbejdsgiver.

Christian Inselmann, sælger

I september rammer han bunden. Den måned tog han mere kokain end i nogen anden, og to gange møder han påvirket op til aftalerne med den psykolog, han begyndte at se i midten af september. Hans kæreste står med halvanden fod ude af døren med deres barn i favnen.

- På mirakuløs vis får jeg hende overtalt til igen at give mig en chance mere. Vi tager begge ud og snakker med psykologen, og først i oktober sygemelder jeg mig. Der kan jeg ikke mere. Det gik op for mig, at det var mere end sidste chance, siger Christian Inselmann.

Han sygemelder sig fra sit arbejde hos Verisure for at gå i behandling. Psykologbesøgene fortsætter, og Christian fokuserer på at lægge sine vaner om, og han cutter kontakten med de af hans venner, som tager stoffer.

Siden da har ikke taget kokain.

Kortene på bordet

Efter 120 dages sygemelding bliver Christian dog opsagt hos Verisure. Derefter bruger han nogle måneder på at arbejde andre steder, men han finder hurtigt ud af, at gerne vil tilbage til Verisure som sælger.

- Jeg vidste, jeg var god til det, og på en måde følte jeg, jeg ikke havde gjort det færdigt. Verisure søger hele tiden kørende sælgere, så jeg tænkte, det var en no-brainer at komme tilbage på baggrund af mine tidligere salgsresultater, siger Christian Inselmann.

To gange får han afslag på sine ansøgninger. Begrundelsen er hans sygdomshistorik. På det tidspunkt kender cheferne i toppen ikke til den egentlige årsag bag sygemeldingen, men Christian har informeret sin tidligere teamleder hos Verisure om det.

Over frokost spørger Christian teamlederen, om der er noget at gøre.

- Jeg får lov til at komme til jobsamtale, mod at jeg lægger alle kortene på bordet, siger Christian.

- Det accepterer de, for nu er der en forklaring på, hvorfor jeg var sygemeldt. Jeg var også meget konfrontatorisk, da jeg var på stoffer. Der skulle ikke noget til at gøre mig aggressiv, så jeg var en dårlig kollega og umulig at være leder for. Det var der også pludselig en forklaring på, fortsætter han.

1. januar i år kunne han igen iføre sig den røde Verisure-jakke. Han begyndte som sælger, for han skulle ses an, men nu er han teamleder for et hold sælgere på Fyn.

Kan ikke gøre det alene

Ingen hos Verisure havde en chance for at gennemskue, at Christians sygemelding skyldtes et kokainmisbrug, for han holdt det skjult.

Men han tror, han selv kunne have gjort en forskel, hvis han havde rakt ud efter hjælp, så snart han ville lægge kokainen på hylden, så det opfordrer han andre i lignende situationer til at gøre.

- I første omgang vil jeg starte med at være ærlig på hjemmefronten og søge støtte i venner og familie. Derefter vil jeg undersøge, hvad der er af muligheder gennem ens arbejdsplads' forsikringer og lignende. I nogle henseender bliver afhængighed betragtet som en sygdom, så mange vil nok acceptere det, hvis man er en god medarbejder i forvejen, siger Christian Inselmann.

Efter han er kommet tilbage hos Verisure og har lagt kortene på bordet, fortsætter hans behandling hos et behandlingscenter, hvilket er dækket af Verisures forsikring.

Får en arbejdsplads nys om en medarbejders misbrug, kan det gøre en forskel, at chefen spørger medarbejderen direkte om, hvad der foregår og tilbyder dem hjælp. Selvfølgelig med tanke på den enkelte, for ikke alle reagerer på en direkte konfrontation, pointerer Christian.

- Da jeg var i behandling, mødte jeg mange med et alkoholmisbrug, som var blevet sendt videre i systemet af deres arbejdsgiver. Jeg tror, jeg skulle have været åben noget før, så snart lysten til at stoppe opstod. Jeg skulle have søgt hjælp aktivt i stedet for at tænke, jeg kunne slås med det selv, for det er næsten umuligt.

Det råd vil han også gerne give videre til andre, der slås med lignende dæmoner.

- Tag den hjælp, der er behov for. Døgnbehandling var for mit vedkommende en god start, men jeg tror, det var endnu vigtigere med de opfølgende behandlinger tre gange om ugen. Men det allervigtigste for mig har nok været psykologen, slår Christian Inselmann fast.

Den anden side

For nyligt kunne Christian som sagt fejre to år uden kokain.

Det fortalte han meget åbent om på Linkedin, hvor hans opslag har fået en opbakning, der har blæst ham bagover.

- Jeg blev helt vildt overrasket. Jeg skriver oftest om noget erhvervsrelateret, og hvis det får 2000 visninger, er jeg glad. Det her opslag er nået op over 250.000, og det er eddermame meget. Jeg tænker, det er et emne, der berør flere, end man lige går og tror, siger han.

Tanker om kokain kan stadig godt poppe op i Christians hoved, især når han på vej til møder kører forbi steder, han forbinder med misbruget. Men der går længere og længere tid mellem tankerne, og de trækker slet ikke i ham.

- Jeg er blevet ret god til at distrahere mig selv, når lysten en sjælden gang dukker op, og jeg ved, den kun er der kortvarigt. Og hvis jeg kan komme ud på den anden side af et misbrug, kan andre også.

Onrobot har i de første år især udviklet værktøjer som dette, der er monteret på en robot fra Universal Robots. Arkivfoto: Frederik Steen Nordhagen

Onrobot får kapital, Witting-døtre overtager, og Tvillingegårdens ansatte har fundet nye gartnerier

Her er fire udvalgte historier fra byens erhvervsliv.

Onrobot får endnu en kapitaltilførsel

Det går ikke så hurtigt fremad som forventet i Onrobot, der er en af Fyns største robotvirksomheder.

Virksomheden har tidligere i år fortalt om, hvordan problemerne i verdensøkonomien gjorde det svært for hele robotbranchen og dermed også for Onrobot. Det er formentlig også årsagen til, at flere aktionærer igen har måttet lægge friske penge i kassen.

I denne omgang har Onrobot fået tilført i alt 45,5 millioner kroner i en såkaldt kapitaludvidelse, hvor aktionærer skyder penge ind mod at få aktier i virksomheden, og dermed har Onrobot fået tilført næsten en milliard kroner.

Læs hele historien hos Fyens Stiftstidende.

Døtre overtager Witting Ejendomme

Jørgen Witting grundlagde Arkitektgruppen (i dag AG Gruppen) i 1986 i et lille kontor på 50 kvadratmeter på Middelfartvej i Odense, siden har han tjent en formue på ejendomsudvikling. Arkivfoto: Yilmaz Polat

Anden generation af Witting-familien er tilsyneladende godt i gang i ejendomsbranchen, hvor faderen Jørgen Witting i sin tid startede med det daværende Arkitektgruppen.

Virksomheden tjener sine penge på at finde og købe potentielle byggegrunde, får dem gjort klar med lokalplaner og lignende, ansætter entreprenører, styrer byggeriet og lejer efterfølgende boligerne ud.

Nu er næste generation, døtrene Maria-Louise Dannesbo Witting og Julie Witting, godt i gang med virksomheden Witting Ejendomme, hvor Maria-Louise Dannesbo Witting står som direktør.

Læs hele historien hos Fyens Stiftstidende.

Gartneriet Tvillingegården delt efter rekonstruktion

Inden rekonstruktionen forsøgte ledelsen at redde situationen ved at gå fra 110 til 77 ansatte og skifte produktionen over til planter, der kræver mindre kunstigt lys. Arkivfoto: Christian Nordholt

De interesserede købere, der tidligere har rumsteret i kulissen efter Gartneriet Tvillingegården, har nu købt flere dele af virksomheden.

Det fortæller advokat fra DLA Pipers, der står for rekonstruktionen. Her hjælper Jonathan Fahlstrøm Andersen rekonstruktøren Gert Nissen med arbejdet.

Gartneriet var det første af de mange fynske, der smed håndklædet i ringen efter kampen mod de høje energipriser. Ejerne af det store, mere end 50 år gamle gartneri, satte den 12. september gang i en kontrolleret afvikling, da de bad Skifteretten om at komme under rekonstruktion.

Læs hele historien hos Fyens Stiftstidende.

Fynske tomater kan alligevel købes til vinter

Mads Pedersen sætter nu gang i en lille del af tomatproduktionen, men vil ikke sige, i hvilke supermarkeder tomaterne kan købes. Arkivfoto: Morten Rode

Modsat meldinger tilbage i september kommer der alligevel til at være fynske tomater på din supermarkedshylde til vinter.

For nu lyder det fra direktøren for Danmarks største tomatproducent, Nordic Greens (tidligere Alfred Pedersen & Søn), at man starter en lille del af produktionen op, så der vil kunne købes fynske tomater fra november, fortæller Mads Pedersen til TV 2/Fyn.

Meldingen var ellers, at der på grund af høje energipriser blev lukket helt ned for produktionen af både tomater og agurker hen over vinteren.

Læs hele historien hos TV2 Fyn.