Martyna Waliszewska forbinder Odense og Silicon Valley: Store ambitioner kræver kapital fra udlandet
Martyna Waliszewska kom til Odense i 2015, da de odenseanske robotmarker blev gødet med salget af Universal Robots til amerikanske Teradyne.
Oprindeligt er hun fra Polen, men hun har ingen planer om at skulle tilbage, for hun er faldet for Odenses robotbranche og de muligheder, det giver hende for at arbejde med de områder, hun finder mest spændende.
Senere på måneden skal hun til robotmesse i Silicon Valley, hvor hun qua sin stilling som investment manager hos Invest in Odense skal forsøge at overbevise amerikanske investorer om, at det er en god idé at investere kapital i odenseanske virksomheder.
- Vi er godt klar over, at det langt fra er alle, der tilfældigvis støder på Odense, så vi vil sørge for, investorerne ved, vi er her, og at Invest in Odense kan facilitere deres introduktion til klyngen, siger Martyna Waliszewska.
Her giver hun dig indsigt i sit arbejde med at skaffe kapital til Odenses robotstartups.
NETVÆRK: Da Martyna Waliszewska flyttede til Odense i 2015, var Universal Robots netop blevet solgt til amerikanske Teradyne.
Salget lagde grundstenen til meget af det arbejde, 26-årige Martyna Waliszewska i dag laver hos Invest in Odense, der er Odense Kommunes indsats til at tiltrække virksomheder, jobs og kapital til byen.
Her er hendes fokus at introducere investorer for de startups og scaleups, der er en del af robotklyngen.
- Salget i 2015 var min introduktion til Odenses miljø, og jeg kan se stor forskel fra 2015 til nu. I dag har vi opbygget brandgenkendelse, vi ikke havde dengang. Skal man arbejde inden for robotics og automation, ved man godt, at vi meget stærke her i Odense - især inden for cobots, siger Martyna Waliszewska.
Det gør en forskel, når hun skal finde det rette match mellem investorer og investeringsmodne virksomheder.
- Nu har vi gode muligheder for at gå ud at introducere mennesker for hinanden og fortælle i detaljer, hvad vi rent faktisk gør her i forhold til investerings- og udviklingsprojekter.
Brug for internationale virksomheder
Martyna Waliszewska kommer fra Polen, men hun har ingen planer om at skulle flytte tilbage eller arbejde i et andet land end Danmark.
Da hun blev færdiguddannet som ingeniør i 2020, fik hun ellers jobtilbud uden for Danmark, men her i byen har hun muligheden for at kombinere arbejde med techvirksomheder med forretningsudvikling og entreprenørskab.
Martyna Waliszewska, investment managerJeg mener, det er afgørende for vores arbejde, vi får en chance for at skabe personlige relationer, og det gør man bedst ansigt til ansigt.
Her fra byen kan Martyna Waliszewska også arbejde med internationale virksomheder, som hun forsøger at overbevise om at investere kapital i byens virksomheder.
- Vi har et stærkt investormiljø her i Danmark, men vi har brug for kapital fra udlandet, hvis vi vil have store ambitioner. Derfor kigger jeg hele tiden på det internationale landskab for at finde investorer, der er relevante for klyngen i Odense, siger Martyna Waliszewska.
De store virksomheder og profiler inden for byens robotbranche er gode til at dele deres erfaringer, men der skal andet til, hvis Odenses startups for alvor skal have en chance på det internationale marked.
- Vi har brug for et born global mindset, og vores virksomheder har brug for at tænke over deres internationaliseringsstrategi meget tidligt. Det kan de få gennem de internationale virksomheder, vi har kontakt til, siger Martyna Waliszewska.
Aktiv udbredelse af kendskab
Der bliver rig mulighed for at promovere Odense på en international scene, når Martyna Waliszewska senere på måneden tager til Silicon Valley, Californien for at levere en keynote-tale til konferencen Robobusiness blandt en lineup, der tæller nogle af den globale robotbranches helt store navne - men kun én 26-årig europæer.
- Det bedste scenarie er, at jeg finder en investor, der er klar til at investere i Odense, siger Martyna Waliszewska og griner.
- Realistisk set vil jeg bare gerne sørge for, at så mange potentielle investorer som muligt er klar til at besøge os inden for de kommende måneder og se på mulighederne her. Forhåbentligt er nogle af dem klar på at investere i Odense i fremtiden, følger hun op.
Hun kommer til at fremhæve, at Odense har et stærkt miljø, der kan producere store virksomheder, en stor talentmasse og samarbejde, der strækker sig mellem uddannelsesinstitutioner, offentlige instanser og robotklyngen.
Den manglende ingrediens er internationale investorer og kapital.
- Jeg har altid haft en ambition om at opbygge et amerikansk netværk, så jeg er glad for endelig at få chancen. Jeg skal også deltage i et panel om investering i robotics, hvor jeg skal snakke med nøglepersoner fra industrien om de seneste trends og landskabet generelt.
- Det bliver en god mulighed for at fremhæve ikke bare vores ekspertise inden for branchen, men også for at bringe det odenseanske og europæiske perspektiv til bordet, siger Martyna Waliszewska.
Odense har efterhånden opbygget et stærkt brand som robotby, men det er stadig vigtigt, at aktører som Invest in Odense aktivt bygger relationer til investorer og deler seneste nyt fra robotklyngen, hvis man skal trække kapital hertil.
- Vi er godt klar over, at det langt fra er alle, der tilfældigvis støder på Odense, så vi vil sørge for, investorerne ved, vi er her, og at Invest in Odense kan facilitere deres introduktion til klyngen.
En imponerende udvikling
Da Martyna Waliszewska blev fuldtidsansat hos Invest in Odense i 2020, var der af velkendte årsager langt færre fysiske møder med investorer end tidligere.
Sammen med Odenses deltagelse ved den tyske robotmesse Automatica i sommer, signalerer turen til Silicon Valley en tilbagevenden til en måde at arbejde på, som Martyna Waliszewska vægter højt.
- Jeg glæder mig meget til at kunne mødes med mennesker personligt. Vi har selvfølgelig ordnet meget online, men jeg mener, det er afgørende for vores arbejde, vi får en chance for at skabe personlige relationer, og det gør man bedst ansigt til ansigt, siger hun.
Odense Investor Summit
Hvert år afholder Invest in Odense arrangementet Odense Investor Summit, hvor investorer i uden for byen mødes med odenseanske virksomheder.
Siden 2016 har det fundet sted otte gange, senest i München ved robotmessen Automatica.
I alt har 153 odenseanske virksomheder præsenteret dem selv for investorer ved arrangementerne, og mange hundrede flere er blevet er blevet screenet, efter de har ansøgt om at være med.
Invest in Odenses arbejde har været med til at sørge for, at der er investeret over 900 millioner euro i det odenseanske robotøkosystem siden 2015.
Det kommer hun blandt andet til at gøre ved at dele den fortælling, hun selv er faldet for.
- Over årene har Odense taget den skrumpende skibsindustri og forvandlet den til det, den er blevet nu. Det er en god fortælling, og det kan være en inspiration til mange andre steder i verden, tror jeg.
- Dér, hvor jeg kommer fra i Polen, havde vi også en industri i nedgang. Vi havde desværre ikke fremadskuende, kloge mennesker, der kunne stikke hovederne sammen og vende skuden, så Odenses fortælling er inspirerende for en person, der ikke er vokset op her, og jeg er blevet meget glad for fællesskabet her. Det er virkelig imponerende.