Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Odense i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Martyna Waliszewska takkede nej til jobtilbud i udlandet for at fortsætte sit arbejde med Invest in Odense, da hun blev færdiguddannet i 2020. Foto: Mathias Banke

Turen går til Silicon Valley for Martyna

Læser du dette nyhedsbrev, kender du med god sandsynlighed historien om, hvordan Odenses robotbranche er blomstret op over siden 2015.

Men kender du også Martyna Waliszewska? Hun er en af Invest in Odenses hold af investment managere, og hendes fokusområde er at få investorer uden for byen til at købe ind på idéen om at investere i odenseanske startups inden for drone- og robotbranchen.

Som hendes navn indikerer, kommer hun fra Polen, men hun er faldet for Odenses historie og potentiale, så hun har ingen planer om at skulle rykke de rødder op, hun har sat de seneste syv år.

Her har hun også mulighed for at arbejde med internationale virksomheder, eksempelvis når hun lige om lidt skal levere en keynote-tale og deltage i en paneldebat ved messen Robobusiness i Silicon Valley.

Har du gode ideer til emner for Erhvervsliv Odense, er du altid velkommen til at skrive til os. Det gør du her.

Du kan også følge os på vores Linkedin-side. Nye læsere kan tilmelde sig nyhedsbrevet her.

Tak fordi du læser med!

Billede af Mathias Banke
Billede af skribentens underskrift Mathias Banke Erhvervsjournalist
Martyna Waliszewska arbejdede under sin uddannelse hos både Lego, Cern i Schweiz og odenseanske Danish Aerospace Company. Selvom hun fik jobtilbud fra udlandet, valgte hun at slå sig ned i Odense. Foto: Mathias Banke

Martyna Waliszewska forbinder Odense og Silicon Valley: Store ambitioner kræver kapital fra udlandet

Martyna Waliszewska kom til Odense i 2015, da de odenseanske robotmarker blev gødet med salget af Universal Robots til amerikanske Teradyne.
 
Oprindeligt er hun fra Polen, men hun har ingen planer om at skulle tilbage, for hun er faldet for Odenses robotbranche og de muligheder, det giver hende for at arbejde med de områder, hun finder mest spændende.
 
Senere på måneden skal hun til robotmesse i Silicon Valley, hvor hun qua sin stilling som investment manager hos Invest in Odense skal forsøge at overbevise amerikanske investorer om, at det er en god idé at investere kapital i odenseanske virksomheder.
 
- Vi er godt klar over, at det langt fra er alle, der tilfældigvis støder på Odense, så vi vil sørge for, investorerne ved, vi er her, og at Invest in Odense kan facilitere deres introduktion til klyngen, siger Martyna Waliszewska.

Her giver hun dig indsigt i sit arbejde med at skaffe kapital til Odenses robotstartups.

Martyna Waliszewska har kun rosende ord til byens store profiler inden for robotbranchen, men hvis byens robotvirksomheder skal være internationale spillere, kræver det stærke relationer til udlandet. Det fortæller den 26-årige investment manager om her.

NETVÆRK: Da Martyna Waliszewska flyttede til Odense i 2015, var Universal Robots netop blevet solgt til amerikanske Teradyne.

Salget lagde grundstenen til meget af det arbejde, 26-årige Martyna Waliszewska i dag laver hos Invest in Odense, der er Odense Kommunes indsats til at tiltrække virksomheder, jobs og kapital til byen.

Her er hendes fokus at introducere investorer for de startups og scaleups, der er en del af robotklyngen.

- Salget i 2015 var min introduktion til Odenses miljø, og jeg kan se stor forskel fra 2015 til nu. I dag har vi opbygget brandgenkendelse, vi ikke havde dengang. Skal man arbejde inden for robotics og automation, ved man godt, at vi meget stærke her i Odense - især inden for cobots, siger Martyna Waliszewska.

Det gør en forskel, når hun skal finde det rette match mellem investorer og investeringsmodne virksomheder.

- Nu har vi gode muligheder for at gå ud at introducere mennesker for hinanden og fortælle i detaljer, hvad vi rent faktisk gør her i forhold til investerings- og udviklingsprojekter.

Brug for internationale virksomheder

Martyna Waliszewska kommer fra Polen, men hun har ingen planer om at skulle flytte tilbage eller arbejde i et andet land end Danmark.

Da hun blev færdiguddannet som ingeniør i 2020, fik hun ellers jobtilbud uden for Danmark, men her i byen har hun muligheden for at kombinere arbejde med techvirksomheder med forretningsudvikling og entreprenørskab.

Jeg mener, det er afgørende for vores arbejde, vi får en chance for at skabe personlige relationer, og det gør man bedst ansigt til ansigt.

Martyna Waliszewska, investment manager

Her fra byen kan Martyna Waliszewska også arbejde med internationale virksomheder, som hun forsøger at overbevise om at investere kapital i byens virksomheder.

- Vi har et stærkt investormiljø her i Danmark, men vi har brug for kapital fra udlandet, hvis vi vil have store ambitioner. Derfor kigger jeg hele tiden på det internationale landskab for at finde investorer, der er relevante for klyngen i Odense, siger Martyna Waliszewska.

De store virksomheder og profiler inden for byens robotbranche er gode til at dele deres erfaringer, men der skal andet til, hvis Odenses startups for alvor skal have en chance på det internationale marked.

- Vi har brug for et born global mindset, og vores virksomheder har brug for at tænke over deres internationaliseringsstrategi meget tidligt. Det kan de få gennem de internationale virksomheder, vi har kontakt til, siger Martyna Waliszewska.

Aktiv udbredelse af kendskab

Der bliver rig mulighed for at promovere Odense på en international scene, når Martyna Waliszewska senere på måneden tager til Silicon Valley, Californien for at levere en keynote-tale til konferencen Robobusiness blandt en lineup, der tæller nogle af den globale robotbranches helt store navne - men kun én 26-årig europæer.

- Det bedste scenarie er, at jeg finder en investor, der er klar til at investere i Odense, siger Martyna Waliszewska og griner.

- Realistisk set vil jeg bare gerne sørge for, at så mange potentielle investorer som muligt er klar til at besøge os inden for de kommende måneder og se på mulighederne her. Forhåbentligt er nogle af dem klar på at investere i Odense i fremtiden, følger hun op.

Hun kommer til at fremhæve, at Odense har et stærkt miljø, der kan producere store virksomheder, en stor talentmasse og samarbejde, der strækker sig mellem uddannelsesinstitutioner, offentlige instanser og robotklyngen.

Det årlige Odense Investor Summit er et af Martyna Waliszewskas og resten af Invest in Odenses helt store fokuspunkter. Senest blev det afholdt ved messen Automatica i München. PR-foto: Invest in Odense.

Den manglende ingrediens er internationale investorer og kapital.

- Jeg har altid haft en ambition om at opbygge et amerikansk netværk, så jeg er glad for endelig at få chancen. Jeg skal også deltage i et panel om investering i robotics, hvor jeg skal snakke med nøglepersoner fra industrien om de seneste trends og landskabet generelt.

- Det bliver en god mulighed for at fremhæve ikke bare vores ekspertise inden for branchen, men også for at bringe det odenseanske og europæiske perspektiv til bordet, siger Martyna Waliszewska.

Odense har efterhånden opbygget et stærkt brand som robotby, men det er stadig vigtigt, at aktører som Invest in Odense aktivt bygger relationer til investorer og deler seneste nyt fra robotklyngen, hvis man skal trække kapital hertil.

- Vi er godt klar over, at det langt fra er alle, der tilfældigvis støder på Odense, så vi vil sørge for, investorerne ved, vi er her, og at Invest in Odense kan facilitere deres introduktion til klyngen.

En imponerende udvikling

Da Martyna Waliszewska blev fuldtidsansat hos Invest in Odense i 2020, var der af velkendte årsager langt færre fysiske møder med investorer end tidligere.

Sammen med Odenses deltagelse ved den tyske robotmesse Automatica i sommer, signalerer turen til Silicon Valley en tilbagevenden til en måde at arbejde på, som Martyna Waliszewska vægter højt.

- Jeg glæder mig meget til at kunne mødes med mennesker personligt. Vi har selvfølgelig ordnet meget online, men jeg mener, det er afgørende for vores arbejde, vi får en chance for at skabe personlige relationer, og det gør man bedst ansigt til ansigt, siger hun.

Odense Investor Summit

Hvert år afholder Invest in Odense arrangementet Odense Investor Summit, hvor investorer i uden for byen mødes med odenseanske virksomheder.

Siden 2016 har det fundet sted otte gange, senest i München ved robotmessen Automatica.

I alt har 153 odenseanske virksomheder præsenteret dem selv for investorer ved arrangementerne, og mange hundrede flere er blevet er blevet screenet, efter de har ansøgt om at være med.

Invest in Odenses arbejde har været med til at sørge for, at der er investeret over 900 millioner euro i det odenseanske robotøkosystem siden 2015.

Invest in Odense

Det kommer hun blandt andet til at gøre ved at dele den fortælling, hun selv er faldet for.

- Over årene har Odense taget den skrumpende skibsindustri og forvandlet den til det, den er blevet nu. Det er en god fortælling, og det kan være en inspiration til mange andre steder i verden, tror jeg.

- Dér, hvor jeg kommer fra i Polen, havde vi også en industri i nedgang. Vi havde desværre ikke fremadskuende, kloge mennesker, der kunne stikke hovederne sammen og vende skuden, så Odenses fortælling er inspirerende for en person, der ikke er vokset op her, og jeg er blevet meget glad for fællesskabet her. Det er virkelig imponerende.

Walter Vahey, administrerende direktør, Mobile Industrial Robots, MIR, Teradyne. PR-foto: MIR

MIR får ny direktør, Facit Bank skuffer, og bøfdirektør forlader stolen

Her er fire udvalgte historier fra byens erhvervsliv.

MIR skifter ud i direktørstolen

I fremtiden skal en amerikaner styre en af de største fynske robotsucceser, Mobile Industrial Robots (MIR). Virksomhedens amerikanske ejer, Teradyne, har udnævnt den mangeårige Teradyne-chef Walter Vahey til ny øverste chef.

Ifølge en pressemeddelelse forlader Søren Eriksen Nielsen, der har været administrerende direktør i blot to år, virksomheden til nytår. Fra en stilling som udviklingsdirektør i Danfoss kom han i januar 2018 til MIR som teknologi-direktør.

- MIR er nu klar til at tage endnu et skridt ind i en ny, spændende æra, og selvom det bliver uden mig, ser jeg frem til at følge med på sidelinjen, siger Søren Eriksen Nielsen ifølge pressemeddelelsen.

Læs hele historien hos Fyens Stiftstidende.

Facit Banks underskud er større end forventet

Jesper Lyhne er direktør for Facit Bank, der har hovedsæde i Odense i samme bygning som L'Easy. Arkivfoto: Kim Rune Jessen

Det er blevet sværere tider for en ny bank. I hvert fald er den første halvdel af året ikke gået så godt som forventet i den fynske Facit Bank.

Banken, der åbnede i december 2019, tager selv imod indskud på opsparingskonti, mens udlånet af pengene sker gennem søstervirksomheden L'Easy, der er en del af samme koncern, som er ejet af Odense-forretningsmanden Niels Thorborg.

Trods forventninger om et mindre underskud sammenlignet med sidste år gav alene første halvdel af 2022 et underskud på 29 millioner kroner før skat - det samme som første halvdel af 2021. Det viser virksomhedens halvårsregnskab, der netop er offentliggjort.

Og der er ikke noget, der tyder på, at anden halvdel af året kommer til at løfte resultatet op på det forventede niveau.

Læs hele historien hos Fyens Stiftstidende.

Jernstøberiet Tassos elregning er firdoblet

Tasso blev stiftet i 1856 af Hans Rasmussen. Virksomheden hed dengang Frederiksgades Jernstøberi, fordi det lå på Frederiksgade i Odense, hvor det stadig ligger i dag. Arkivfoto: Vibeke Volder

Danmarks ældste jernstøberi ligger i Odense, og det bruger rigtigt meget strøm, når der produceres store, tunge støbejernsstænger.

I 2019 lå Tassos elregning på fem millioner kroner, den er i dag steget til 20 millioner kroner, hvilket i sidste ende betyder, at virksomheden skubber elregningen videre til deres kunder for ikke at tabe penge på at sælge sine varer.

Administrerende direktør i Tasso, Kristian Bundsgaard Pedersen, fortæller, at det ikke bare er en stor stigning i elpriserne, der volder problemer. Det er også de store udsving i elprisen.

- Det er faktisk et ligeså stort problem, at vi ikke ved, hvad strømmen koster i morgen. For hvis man går ud og siger: "Nu har vi den her pris i en måned", og prisen på vores strøm så stiger med 30 procent et par dage efter, så har vi et problem, siger Kristian Bundsgaard Pedersen.

Læs hele historien hos Fyens Stiftstidende.

Direktør forlader Jensens Bøfhus

Anders Nikolaisen begyndte i Jensens Bøfhus i januar 2019 efter at have været direktør for café-kæden Vivald. Han ved ikke, hvad han skal lave nu. Arkivfoto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Anders Nikolaisen meddeler sin afgang som øverste direktør for Jensens Bøfhus på det sociale medie Linkedin. Det har ikke været muligt at få oplysninger om en eventuel afløser for kæden.

Hans afgang sker efter en meget begivenhedsrig periode, der blandt andet har budt på corona-nedlukninger, en meget dyr arbejdskonflikt med fagforbundet 3F og meget store underskud.

- Det har slidt på mit og min bestyrelsesformands forhold. Derfor er det mest fornuftigt og klogt for mig at komme videre, siger Anders Nikolaisen.

Læs hele historien hos Fyens Stiftstidende.