Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Odense i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Erhvervshus Fyn deler lidt visdom om, hvornår man skal overveje crowdfunding. PR-foto: Barfoed Group

Crowdfunding er mere end bare en salgskanal

Der kan være mange gode grunde til at give crowdfunding et skud -  ikke kun, når det kommer til salg, men også hvis du skal låne penge til din virksomhed.

Torben Buch, der er en af Erhvervshus Fyns specialister, hjælper dig i dagens nyhedsbrev med at forstå, hvornår crowdfunding er det rigtige valg - og hvornår det ikke er.

Du får også det både korte og ultrakorte overblik over Odenses erhvervsliv.

God fornøjelse - og tak for at læse med!

Billede af Mathias Banke
Billede af skribentens underskrift Mathias Banke Erhvervsjournalist
Der er mange forskellige crowdfundingplatforme at vælge mellem alt efter dit behov. PR-fotos

Kickstart dit salg eller få lån med crowdfunding, når traditionelle muligheder kommer til kort

Forskellige typer crowdfunding kan både kickstarte din virksomheds salg eller give dig kapital i form af et lån.
 
Men hvornår er crowdfunding en bedre løsning end de almindelige måder at lave salg og få lån på? Det får du svaret på lige her.

Crowdfunding kan hjælpe dig med at lære dit marked bedre at kende og skaffe et lån til din virksomhed, når banken ikke vil løbe risikoen. Torben Buch fra Erhvervshus Fyn fortæller her, hvornår crowdfunding er et oplagt valg.

CROWDFUNDING: Når du forsøger at skabe en sund forretning, kan opstarten være noget af det sværeste.

Du skal på en eller anden måde overbevise dine potentielle kunder om, at de har behov for dit nye produkt, og du er nødt til at investere penge i at producere produkter uden at vide, om investeringen betaler sig selv ind igen.

Det kan også være, at du har svært ved at få et lån af din bank til overhovedet at starte din virksomhed, fordi banken ikke tør løbe risikoen.

For nogle kan crowdfunding være en mulig løsning på begge problemstillinger, så Torben Buch, specialist i finansiering af forretningsudvikling hos Erhvervshus Fyn, hjælper her med at gøre os klogere på, hvornår crowdfunding trumfer de almindelige muligheder.

Fortæl en historie

Lad os starte med reward-baseret crowdfunding.

Her får dem, der giver penge til kampagnen, backerne, en form for belønning. Det kan være selve produktet, en koncertbillet, hvis man støtter en musikers pladeudgivelse, eller blot at ens navn kommer til at stå på væggen hos en virksomhed.

Formen er især populær til spiludvikling, og inden for kultur og kreative fag bliver det også brugt flittigt. Den giver mening at bruge, når du har et produkt, du kan bygge en fængende historie op omkring.

- Der er rigtig meget storytelling i reward-baseret crowdfunding. Det er egentlig som at lave en markedsføringskampagne, og det er i den, storytelling kommer ind. Hvis du har en rigtig god historie med rigtig god tilhørende video, kan din kampagne blive spredt på de sociale medier og via netværk, forklarer Torben Buch.

- Det er en stor mundfuld, og du skal ikke undervurdere det. Det er krævende, og du skal forberede dig godt, inden du launcher kampagnen. Måske skal du også have bloggere, influencere og journalister til at sprede kendskabet, så kampagnen kan nå en kritisk masse og gå viral, fortsætter han.

Crowdfunding-platforme

Der er flere forskellige platforme at vælge mellem, når man skal lave en crowdfundingkampagne.

Til reward-baseret crowdfunding kan man eksempelvis vælge:

Når det kommer til crowdlending kan man benytte disse platforme:

Hvis man vil vide mere, kan man besøge https://danskcrowdfundingforening.dk.

https://danskcrowdfundingforening.dk/

Reward-baseret crowdfunding kan også bruges til at afsøge markedet og finde ud af, om der er interesse for ens produkt. På den måde undgår du at kaste penge ud ad vinduet på at lave produkter, ingen vil have.

Når en virksomhed når et stadie, hvor den har opnået et flow i omsætningen gennem sine egne salgskanaler, begynder reward-baseret crowdfunding at være mindre attraktivt. Tilpas store virksomheder overvåger måske trends - det kunne være andres virale kampagner, og hvordan markedet tager imod dem - men derudover har de ikke noget med crowdfunding at gøre.

En undtagelse er måske Lego, der inviterer kunder til at bygge nye Lego-modeller, som kunderne bagefter kan stemme på. Den model, som opnår flest stemmer bliver sat i produktion.

Alternativ til banklån

En anden form for crowdfunding, der er vokset frem de seneste par år og faktisk er blevet større end reward-baseret crowdfunding, er crowdlending.

Det kan især være relevant, når du forsøger at starte eller udvikle sin virksomhed, hvis banken ikke vil tage risikoen på et lån.

- Hvis din virksomhed er i en bestemt branche, har svingende nøgletal gennem årene, den "forkerte" postkode eller en kombination af dem, kan det være svært at få traditionel bankfinansiering. Det kan være, din virksomheds bygning ligger et sted, hvor der er begrænsede alternative anvendelsesmuligheder, kan traditionelle finansieringskilder være mere tilbageholdende, siger Torben Buch.

Ved crowdlending består lånet altså af lidt kapital fra mange, så risikoen spredes ud. Samtidig har crowdlending-platformene som regel aftaler med fonde, der giver lånerne garanti og begrænser risikoen yderligere.

Når det er sagt, så kan renterne ved et crowdfundet lån ikke konkurrere med banklån eller en realkreditfinansiering.

- Jeg vil kun anbefale crowdlending, når de traditionelle lån ikke er mulige, slår Torben Buch fast.

Fayard lander stor kontrakt, fynske gartnerier lukker, og én vognmand er klart øens største

Her får du et udpluk af de seneste nyheder om virksomheder og regnskaber i Odense.

Du kan få indblik i alle ugens regnskaber på erhvervslivodense.dk

Fayard indgår millionkontrakt med container-gigant

Containerskibet Valpariso Express er det første af de fem containerskibe fra Hapag-Lloyd, der er gået i dok hos Fayard. Det er 333 meter langt og skal serviceres - her bliver det spulet med vand af en mand, der står på kajen og styrer en robot med et joystik. Foto: Michael Bager

Det store tyske container-rederi Hapag-Lloyd er i gang med at gøre sin flåde klimavenlig og mere energi-effektiv, og det smitter af på Fayard-værftet på det gamle Lindøområde og på den enorme dok 3, som værftet lejer af Odense Havn.

Fayard har indgået en kontrakt med Hapag-Lloyd om at servicere foreløbig fem af rederiets kolossale containerskibe, og det er den direkte årsag til, at værftet har investeret millioner i at gøre havnens største dok - dok 3 - endnu større, skriver Fyens Stiftstidende.

Hvert tredje gartneri på Fyn lukkede sidste år

Vagn Jørgensen fra Gartneriet Kronborg har opgivet selv at dyrke blomster og har i stedet lejet sine drivhuse ud. Men fra sommer er der ingen lejere til dem. Økonomien kan måske blive delvist reddet af, at han allerede i 2019 var forudseende nok til at søge om lov til at bygge en solcellepark, som nu er færdig. Foto: Ida Marie Kristensen

Rekordmange gartnerier på Fyn er helt lukket eller ved at lukke ned. Hele 33 procent af gartnerierne blev nedlagt sidste år. Det fremgår af en helt ny analyse af gartneriernes økonomi.

Analysen er lavet af firmaet PK Revision i Odense, der har gennemført den i 38 år. Oplysningerne er baseret på tallene fra revisionsfirmaets mange gartnerkunder, der udgør en stor del af den danske branche.

- Det er et meget voldsomt fald. Jeg har aldrig oplevet noget lignende i de 25 år, jeg har arbejdet med gartneribranchen, siger Martin Godskesen, der er statsautoriseret revisor i PK Revision, til Fyens Stiftstidende.

Alex Andersen Ølund klarede sig bedst i 2022

Der har været travlt i samfundsøkonomien, og det har givet gode grundforhold for vognmænd og andre transportører. Arkivfoto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Odenseanske Alex Andersen Ølund er stadig Fyns største vognmand, viser en analyse foretaget af Fyens Stiftstidende.

Overskuddet før skat for virksomheden med 619 ansatte for 2022 lyder på 45 millioner kroner, hvilket er klart det bedste resultat i virksomhedens historie.

Det er dog ikke alle vognmænd, der er kommet gennem de seneste regnskabsår med overskud, og det kan ramme dobbelt i en tid, hvor der sandsynligvis skal bruges penge på at leve op til grønne krav.

Byen rundt på ét minut

Vi ved, du har travlt, så her får du en lynhurtig overflyvning på det, der i øvrigt rører sig i det odenseanske erhvervsliv.
  • Gartneriet Markhaven er kommet godt igennem 2022 med et overskud før skat på 2,3 millioner kroner. Det er et stykke over overskuddet før skat året inden, der var 677.000 kroner, hvilket kun var cirka en femtedel af overskuddet fra 2020.
  • Focus Advokater har samlet informationer om de barselsregler, der trådte i kraft sidste år. Har du stadig ikke styr på dem, bør du læse med her.
  • Smedevirksomheden CFB Industri har haft et år med kraftig vækst. Ifølge virksomhedens regnskaber er antallet af medarbejdere steget fra 11 til 27 ansatte fra 2021 til 2022, og i samme periode er virksomhedens bruttofortjeneste steget fra 5,9 millioner kroner til 16,8 millioner kroner.
  • Ecostyle har leveret et overskud for 2021/2022, der med 17,3 millioner kroner før skat er blot end smule lavere end i foregående regnskab. Dermed holder virksomheden niveauet for overskuddet, som virksomheden fordoblede fra 19/20 til 20/21.
  • Charity Guard, hvis regnskab dækker over datterselskaber Charity Guard Communication og Charity Guard Fundraising, holder niveauet for overskuddet i det seneste regnskab. Trods nedgang i overskuddet for kommunikationsdelen af koncernen lander overskuddet for 21/22 på 4,9 millioner kroner før skat for moderselskabet.