Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Odense i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Hans Atli Dahl er direktør og medstifter af Amplexa Genetics. Foto: Mathias Banke

Kunsten at sadle om under krisen

Da coronakrisen kastede Amplexa Genetics' forretningsgrundlag op i luften, var det med at tænke hurtigt.

Det lykkedes heldigvis direktør Hans Atli Dahl og resten af teamet, som klarede sig igennem 2020 og 2021 med virksomhedens bedste resultater til dato.

Men en ting er at vende en krise til god forretning. Noget andet er at veksle det midlertidige resultat til noget mere permanent, når verden bliver normal igen.

Det mener Hans Atli Dahl dog, at hans virksomhed har formået. I dette nyhedsbrev fortæller han om, hvordan han håndterede den pludselige omstilling, og hvorfor Amplexa Genetics også kommer til at være en god forretning i fremtiden.

Du får også dit sædvanlige nyhedsoverblik, og i bunden af nyhedsbrevet finder du anbefalinger til nogle af de erhvervshistorier, mine gode kollegaer i Jylland har lavet.

God fornøjelse - tak for at læse med og god weekend!

Bliv abonnent på Erhvervsliv Odense

  • Hvis du ikke allerede er abonnent på Erhvervsliv Odense, vil vi gerne have dig med på holdet.
  • Skriv til salg@erhvervslivodense.dk, så finder vi en løsning, der passer til dig og din virksomhed. Eller køb din egen direkte adgang her.
  • Følg med på Linkedin, hvor vi løbende deler vores historier. 


Billede af Mathias Banke
Billede af skribentens underskrift Mathias Banke Erhvervsjournalist
Amplexa Genetics med Hans Atli Dahl i spidsen blev i slutningen af sidste år hædret, da virksomheden vandt Børsens Gazellekåring for Region Syddanmark for sin håndtering af coronakrisen. Foto: Mathias Banke

Amplexas midlertidige overskud skal gøres permanent: - Markedet og salget kommer ikke af sig selv

Amplexa Genetics måtte ændre forretningen fuldstændigt, da coronapandemien brød ud.
 
Virksomheden var ellers lige kommet godt i gang med et nyt marked, men de planer måtte sættes på hold, da kunderne lukkede ned. Amplexa valgte derfor at gå all-in på at bruge medarbejderens kompetencer i kampen mod corona, og det førte til to år med flotte overskud - virksomhedens første siden stiftelsen i 2006.
 
Selvom forretning nu er tilbage ved det gamle, så har direktør og medstifter Hans Atli Dahl ikke i sinde at vende tilbage til regnskaber med røde tal på bundlinjen. Det skal investeringer i en forbedret organisationsstruktur og en dedikeret marketingafdeling sikre.
 
- Hvis jeg skulle give et råd videre til nye, små virksomheder, ville det være ikke at tro, at hvis du har et godt produkt og dine medarbejdere er dygtige og flinke, så kommer markedet og salget til dig. Det er meget sjældent, det er sådan, siger Hans Atli Dahl.

Med forbedringerne regner han med, at Amplexa fremover vil genere et overskud fra 2023-regnskabet og frem.

På to år blev der vendt op og ned på Amplexa Genetics to gange. Det viste sig at være en gylden mulighed for virksomheden, som direktør og medstifter Hans Atli Dahl forventer at kunne skabe varig succes af.

OMSTILLING: Amplexa Genetics er efterhånden gode til at sadle om.

Virksomheden specialiserede sig i mange år i genetisk screening, der kan hjælpe sundhedsprofessionelle med at træffe de rigtige beslutninger, når det kommer til diagnosticering og behandling af deres patienter.

Men selvom virksomheden startede i 2006, fandt forretningen aldrig et helt solidt fundament. Det danske sundhedsvæsen lukkede sig om sig selv og udviste en modvilje til at samarbejde med private virksomheder. Det forklarer Hans Atli Dahl, medstifter og administrerende direktør i Amplexa.

Derfor kastede virksomheden sig over fertilitetsbehandling i 2016, hvor mange metoder og færdigheder er de samme, som Amplexa allerede var gode til.

- Vi har indrettet samfundet på en måde, så mange er oppe i 30'erne, inden de begynder at tænke på at få børn, og så er fertiliteten elendig, siger Hans Atli Dahl.

Så et nyt marked

I Danmark bliver der foretaget over 40.000 fertilitetsbehandlinger om året, og forældrene til cirka 10 procent af de lidt over 60.000 børn, der fødes årligt, har fået assistance til at undfange.

Tallet kan forventes at stige, for fertiliteten er dalende - også i store dele af resten af verden.

- Det er lidt vildt, siger Hans Atli Dahl.

- Det er et molekylært problem, og vi er et molekylært firma, så vi kan måle på de mekanismer, der ligger bag. Hele idéen med at sadle om var, at her er et problem, meget af verden har, og vi har redskaberne til at hjælpe med det, fortsætter han.

I 2018 fik Amplexa for alvor fat i markedet, da virksomheden skrev kontrakt med en stor sædbank om at screene deres donorer. Og de næste to år blev det et mere robust ben af forretningen sammen med Amplexas originale services.

Truet af krise

Men så ramte coronapandemien, og med ét lukkede nuværende og potentielle kunder pengekassen i. Det skabte krise i Amplexa, for statens hjælpepakker med lønkompensation var ikke nok til at holde virksomheden oven vande.

Løsningen blev at sadle om endnu engang, for ligesom fertilitet er coronavirusset et molekylært problem.

I første omgang forsøgte Amplexa at tilbyde sin ekspertise til det danske sundhedsvæsen ved at hjælpe med at teste for corona, men ligesom tidligere erfaringer havde det offentlige herhjemme ikke interesse i at samarbejde.

Vi tog grueligt fejl, og den fejl laver vi ikke igen med fertilitets-delen. Der har vi været mere proaktive med at komme ud og ramme kunderne, og det ser meget bedre ud i år og næste år.

Hans Atli Dahl, direktør

På Grønland og Færøerne blev Amplexa mødt med en anden attitude, og løbet af de første uger i april oprettede Amplexa et testlaboratorium på Grønland og et screeningssystem af alle, der ankom til Færøerne med færger eller fly. Også på Island og i Stockholm hjalp virksomheden med at teste.

Amplexa tilbød også test af corona til private med en svartid på få timer - langt hurtigere end det pressede, offentlige system.

Tilbage til normalen

Det viste sig at være en god idé at tilpasse forretningen til pandemien, for i 2020 og 2021 generede Amplexa Genetics pæne overskud - de første siden stiftelsen i 2006.

I samme periode eksploderede antallet af medarbejdere fra 10 til 50, fordi der blev så meget at lave. Men ligesom pandemien, varede det ikke ved.

- Lige så hurtige, som vi var til at justere op, skulle vi tænke omvendt, da tæppet røg med corona den anden vej. Vi skulle sadle om igen nedad, så det var vigtigt, at vi kunne tilpasse os, siger Hans Atli Dahl.

Dermed forsvandt et vigtigt ben af forretningen, og resultatet for 2022 kommer til at bære præg af, at Amplexa landede i den virkelige verden igen, som Hans Atli Dahl siger det.

Nu tilbyder virksomheden det samme, som den gjorde inden pandemien, og arbejdspladsen består af 13 medarbejdere.

Øjner overskud i fremtiden

Alligevel er direktøren fortrøstningsfuld for Amplexas evne til at lave overskud i fremtiden. Det økonomiske boost fra corona-årene har nemlig gjort det muligt at forbedre firmaets struktur, så de specialiserede medarbejdere kan fokusere på de opgaver, de er gode til.

- Det rykker os fremad, at vi har dedikerede mennesker på forskellige sektioner. Det er ikke længere den samme, som skal foretage analyser og kigge på regnskaber, fortæller Hans Atli Dahl.

Overskuddene er også blevet brugt til at sætte skub på forretningen ved at investere pengene i optimering af hjemmesiden og virksomhedens profil udadtil.

Og så har Amplexa fået en dedikeret marketingafdeling, hvilket den ikke har haft før. Hans Atli Dahl har nemlig måttet sande, at kunderne ikke kommer af sig selv.

- Hvis jeg skulle givet et råd videre til nye, små virksomheder, ville det være ikke at tro, at hvis du har et godt produkt og dine medarbejdere er dygtige og flinke, så kommer markedet og salget til dig. Det er meget sjældent, det er sådan. I de fleste tilfælde skal du satse meget mere på marketing for at komme ud over kanten, forklarer Hans Atli Dahl.

Den fælde faldt Amplexa selv i, fordi virksomheden havde et produkt, der kunne forbedre og redde menneskeliv, og som holdet troede, var marketing i sig selv.

- Vi tog grueligt fejl, og den fejl laver vi ikke igen med fertilitets-delen. Der har vi været mere proaktive med at komme ud og ramme kunderne, og det ser meget bedre ud i år og næste år, siger Hans Atli Dahl og spår, at Amplexa Genetics vil levere overskud allerede fra i år.

Festersen tænker over sin fremtid, ejendoms-vurderinger pynter på regnskab, og erhvervsskoler viser vejen for andre

Her får du tre udvalgte historier fra byens erhvervsliv.

Rasmus Festersen vil kombinere ledelse og sport

Rasmus Festersen har på nærmeste hold oplevet sportens enorme udsving mellem succes og fiasko og den kontante afregning weekend efter weekend. Undervejs har han lært at holde snuden i sporet uden at følge med bølgerne helt op eller helt ned, og i dag føler han, at erfaringerne har givet ham en ham vis robusthed. Foto: Trine Grauholm

Rasmus Festersen er et velkendt ansigt i Odenses erhvervsliv. I dag er han en del af Invest in Odense, hvor han forsøger at matche udenlandske virksomheder med byens egne i nye partnerskaber.

Før det var han vicedirektør hos HR-On, og mange kan nok også huske, at han inden da spillede fodbold for OB.

Erhverv+ har taget en snak med Rasmus Festersen om hans erhvervsrejse indtil nu, og om hvor den rejse skal føre ham hen i fremtiden. Han interesserer sig nemlig for ledelse, og det vil han gerne bringe i spil ved at vende tilbage til sportens verden.

- Jeg er meget nysgerrig på, om man kan overføre nogle af alle de fede ting, der findes andre steder, og proppe dem ind i en sportsorganisation. Dedikation og trivsel skaber performance – også i sport. Det er jeg ikke et sekund i tvivl om, siger Rasmus Festersen.

Du kan læse hele artiklen her.

Genvurdering af ejendomme tilføjede 200 millioner til regnskabet

Brian Kyster er en af de faste bananmodnere hos Poulsen & Finsen. Frugterne skal have en særlig serie af bestemte temperaturer samt en modne-gas. Arkivfoto: Jesper Beenfeldt Nielsen

Det har ikke været et specielt godt år for en importør af frugt og grønt. Ligesom mange andre er branchen blevet ramt af dyr fragt og energi, som ikke i første omgang har kunnet skubbes over på kunderne.

- Det blev ikke så godt som ventet, men det gav da overskud. Nu forhandler vi nye aftaler med kunderne, som forhåbentlig vil dække de ekstra udgifter bedre, siger Peter Poulsen.

Han er direktør for og ejer af Odense-virksomheden Poulsen & Finsen, som blandt andet modner en stor del af de bananer, der sælges i Danmark - en proces, der kræver meget strøm, og derfor er blevet væsentligt dyrere.

Heldigvis er det gået noget bedre med de ejendomme, som frugt-grossereren engang så småt begyndte at investere i, og som nu fylder langt det meste af det årsregnskab for 2021/22, der netop er offentliggjort. Især pynter det på overskuddet, at koncernen har fundet ud af, at dens mange ejendomme samlet set var vurderet 200 millioner kroner for lavt.

Læs hele historien hos Fyens Stiftstidende.

Fynske erhvervsskolers nye samarbejde er et forbillede for andre

Det er landets erhvervsskoler, der i samarbejde med virksomhederne, udgør rygraden i uddannelsen af nye faglærte, men det er vanskeligt at få unge til at tage en erhvervsuddannelse. En analyse fra SMVdanmark viser, at der i 2022 blev optaget færre elever på 75 af 101 erhvervsuddannelser end i 2021 - og at optaget var dykket med 18 procent. Det harmonerer skidt med, at industrien i Danmark kommer til at hige voldsomt efter hænder, der kan smede, betjene robotter og svejse - som her hos CFB Industri i Aasum. Foto: Michael Bager

Mandag fortalte Syddansk Erhvervsskole og Svendborg Erhvervsskole, at de sammen med en stribe fynske virksomheder giver lærlingegaranti til alle, der vil uddanne sig til smed eller industritekniker på Fyn. Og at det blot er starten på en tættere relation mellem de to erhvervsskoler, som er klar til at udveksle lærerkræfter og til at udvide parløbet til flere fag.

Det er en melding, der får chefkonsulent Steen Nielsen fra Industriens Uddannelser til at stikke en meget glad næve i vejret.

Industriens Uddannelser er en erhvervsdrivende fond, som Dansk Metal, 3F og Dansk Industri etablerede i 2000, og formålet med den er at skræddersy og udvikle uddannelser til de behov, arbejdsmarkedet har.

- Det er en fantastisk nyhed - Fyn går forrest. Jeg kender begge skoler rigtig godt, og nu får jeg en opgave i, om den slags samarbejde kan lade sig gøre andre steder i landet. Det vil jeg arbejde på, siger Steen Nielsen.

Læs hele historien hos Fyens Stiftstidende.

Vores anbefalinger til dig 💡

Her får du vores bedste anbefalinger i de seneste nyhedsbreve på tværs af Erhvervsliv-universet.

Den fynske robot-investor Thomas Visti peger på, at et knapt så investeringslystigt investor-miljø også har sine fordele. Det betyder nemlig, at fremadrettet vil det kun være de gode virksomheder, som får kapital og overlever.

Apropos investeringer vil et nyt, lokalt selskab - Vestpol Invest - have flere til at investere i it-startups i Esbjerg. Det handler blandt andet om at styrke udviklingen på Vestkysten.

Anne Katrine Matthiesen, partner og trendekspert i det aarhusianske ecommerce-bureau Vertica har samlet 10 trends med tilhørende 30 eksempler, som e-handlere anno 2023 bør kende. Du kan læse hele listen her.

I Kolding er it-konsulentvirksomheden Arkimentum gået unboss og kører uden ledere. Hierarkiet er væk, og beslutninger bliver truffet på demokratisk vis ved afstemning. Èn stemme per medarbejder.

Og i Randers har Brian Knudsen fra familievirksomheden Fårup Betonindustri A/S valgt at træde et skridt til siden ved at skifte CEO-posten ud med titlen som udviklingsdirektør og bestyrelsesformand for at kunne bruge endnu flere timer på den teknologiske udvikling og innovation, han brænder mest for.