Biotrans har fokus på tre bundlinjer: - Kunderne betaler gerne for, at vi har styr på det hele
Biotrans har gennem snart 11 år stablet en sund forretning på benene ved at sælge affaldssystemer, der er gode for kunderne i forhold til arbejdsforhold, økonomi og miljø.
Systemet består af en madkværn, der kan stå i et storkøkken, og som er forbundet til en tank, hvor madaffald kan ligge i op til tre måneder, inden tanken skal tømmes og indholdet transporteres til forgasning.
Det hele er forbundet til et IoT-system, der fra kundernes perspektiv automatiserer tømningsprocessen og giver data, som de kan bruge i deres grønne regnskaber.
- Vi tømmer tanken, kører det til et biogasanlæg og dokumenterer det over for kunden, så de kan gå ind og se deres grønne regnskab. Det er en del af abonnementsløsningen. Alt det sørger vi for. Vi gør det så let for dem som muligt. Det er det, vi gør anderledes. Alternativet er jo at have 120 liters spande, du skal slæbe og rulle rundt, siger partner Søren Jeberg.
Over årene er der kommet langt mere fokus på også kunne dokumentere virksomhedernes grønne aktiviteter, og det har i den grad gavnet Biotrans' forretning. Virksomheden har ambitioner om at nå en omsætning på 50 millioner kroner om fem år, og selvom dansk økonomi står i recessionens skygge, er Søren Jeberg optimistisk.
- Virksomhederne har penge nu, og de vil gerne bruge dem, det skal bare være på det rigtige. Vores fornemmelse er, at det er et krav, at pengene investeres i noget fornuftigt og bæredygtigt, og der passer vi godt ind.
Læs hele artiklen, hvor Søren Jeberg fortæller meget mere om, hvordan han og resten af Biotrans har skabt en sund forretning.
MILJØ: Det tog et helt år, før Biotrans fik sin første kunde med om bord i 2012.
Virksomheden sælger en affaldsløsning til storkøkkener, så Biotrans forsøgte at trænge ind på et marked, der reelt set allerede var 100 procent dækket.
- Det var et nyt produkt, og det er dyrt. Det opfylder alle parametre for at være et komplekst salg, hvis du kigger i lærebøgerne. Du skal virkelig ud at lave dit salgsarbejde, siger partner og medstifter Søren Jeberg.
- Der var jo ikke nogen, som ikke tømte deres affald, da vi startede. Vi forsøgte så at overbevise dem om at købe en skraldespand til en kvart million kroner. Der skal man virkelig forstå, hvad det går ud på, før man investerer i det, fortsætter han.
Men da de første kunder købte ind på løsningen, fik Biotrans hul på markedet, og i 2018 ramte virksomheden den kritiske kundemasse og kunne begynde at generere et overskud.
- Vi har en forretning med nysalg, og når affaldsanlægget er installeret eller lejet ud, har vi en abonnementsforretning kørende. I dag er abonnementerne over halvdelen af vores omsætning. Forholdet var helt omvendt i starten, men det er skiftet i takt med, vi blev ved med at få nye kunder, siger Søren Jeberg og tilføjer, at Biotrans cirka får 40 nye kunder, hver gang en forsvinder.
Den tredobbelte bundlinje
Biotrans er sat i verden for at erstatte de spande med madaffald, storkøkkener på hospitaler, hoteller, restauranter og større virksomheder længe har gjort brug af.
Tunge spande, der ofte skal flyttes rundt, så affaldet kan blive hentet et par gange om ugen.
Biotrans' løsning består i stedet af en kværn, man putter størstedelen af sit madaffald i, og som er forbundet til en tank, hvor det opbevares, indtil det køres til bioforgasning. Der kan affaldet ligge i op til tre måneder, inden tanken skal tømmes.
- I stedet for du får hentet affald to gange om ugen fra dit industrikøkken - det gør man ofte, fordi det er tungt, og det lugter - så er det måske en gang i kvartalet. Det er en voldsom reduktion i kørslen for at transportere affald, pointerer Søren Jeberg.
Affaldsløsningen er samtidig forbundet til et IoT-system, som løbende registrerer indholdet i tanken og automatisk sender en besked til Biotrans, når tanken skal tømmes.
- Vi tømmer tanken, kører det til et biogasanlæg og dokumenterer det over for kunden, så de kan gå ind og se deres grønne regnskab. Det er en del af abonnementsløsningen. Alt det sørger vi for.
- Vi gør det så let for dem som muligt. Det er det, vi gør anderledes. Alternativet er jo at have 120 liters spande, du skal slæbe og rulle rundt, siger Søren Jeberg.
Løsningen bygger på konceptet med en tredobbelt bundlinje, hvor der tages højde for mennesker, økonomi og miljø. Biotrans' løsning skal derfor gøre hverdagen bedre for mennesker, være en økonomisk fornuftig løsning for kunden og mindske belastningen på miljøet.
Sidstnævnte opfyldes ved at mindske kørslen, generere biogas og føre det resterende affald tilbage til jorden i form af gødning, mens de to andre aspekter kommer af mindsket arbejdsslid, tid brugt på affaldshåndtering og en tilbagebetalingstid på fire-fem år for en mellemstor kunde.
Tal til det grønne regnskab
Siden begyndelsen i 2012 har Biotrans kunnet mærke en øget interesse for virksomhedens løsning, som med den tredobbelte bundlinje rammer tidsånden. Blandt andet da FN lancerede sine verdensmål, og Biotrans kunne gøre brug af dem i sin markedsføring, uden egentlig at skulle gøre noget anderledes - for virksomheden flugtede fra start med flere af målene.
Senest har den nuværende energisituation skabt fornyet interesse om biogas, og det har skubbet flere større virksomheder i gang med den grønne omstilling, hvis de ikke allerede var det, og det smitter af på Biotrans' forretning.
Generelt set er langt flere virksomheder også interesserede i at kunne fremvise et regnskab for deres grønne aktiviteter, og det hjælper Biotrans med via abonnementsløsningen.
- Gennem vores portal har vores kunder adgang til en side, hvor der står, hvad deres affald er gået til. Hvor mange husstande kan det varme op? Hvor mange hektarer gulerødder kan det gøde? Det er mere håndgribeligt end den sparede CO2 i kubikmeter, for hvor meget er det i det store regnskab?
- Er der så nogle CSR-folk hos vores kunder, der ringer for at få et bestemt tal, kan vi finde det. Det, de køber ind på, er, at de får fuld dokumentation for, hvad de gør. Vi har sporbarhed på det, vi tager analyser mange gange om året for at sikre os, at slutproduktet er rent. Det er det, som vores kunder gerne vil betale for, at vi har styr på, forklarer Søren Jeberg.
Ud i Norden
Da coronaepidemien brød ud, stod Biotrans med den ene fod i Sverige. Selvom virksomheden havde ansat en medarbejder, der var dedikeret til at skulle ind på det marked, blev planerne sat i bero, fordi 80 procent af Biotrans' kunder lukkede ned.
I stedet satte Biotrans alle kræfter ind på markedsføring, så virksomhed kunne få endnu bedre fat i Danmark. Strategien virkede, og virksomheden kom gennem coronakrisen på fornuftig vis, men de fik så travlt, at der stadig ikke har været kapacitet til at indtage det svenske marked.
- Når vi sat et system op deroppe, skal vi også kunne løse det, hvis der opstår problemer. Ellers er vi bare en dyr skraldespand, der ikke virker. Derfor er vi nødt til fysisk at kunne være på markedet via os selv eller samarbejdspartnere. Lige nu har vi simpelthen ikke tid til det, fordi der er så stor efterspørgsel i Danmark, siger Søren Jeberg.
Han regner med, at der vil gå mindst et års tid, inden Biotrans har fodfæste i Sverige. Men både Sverige og Norge er vigtige markeder for kunne nå målsætningen om at hæve den nuværende årlige omsætning på lige under 20 millioner kroner til 50 millioner kroner om fem år.
Selv med en recession forude, ser Søren Jeberg positivt på fremtiden:
- Jeg tror, vi står ret godt i det, for det er ikke en gældskrise som i 2008. Virksomhederne har penge nu, og de vil gerne bruge dem, det skal bare være på det rigtige. Vores fornemmelse er, at det er et krav, at pengene investeres i noget fornuftigt og bæredygtigt, og der passer vi godt ind.