Hesehus holder ikke igen med vækstambition: "For helvede, Lars, det er jo ikke forsigtigt"
Det er ikke meget, e-handelsfirmaet Hesehus mærker til at den trykkede stemning, som præger økonomien bredt set for tiden.
Direktør Lars Hedal mener, at virksomheden er modstandsdygtig over for kriser generelt, fordi kundesammensætningen og de tendenser, kerneforretningen beror på, er i høj kurs, selv når kunderne bliver pressede.
Derfor holder Hesehus fast i målsætningen om 25 procents vækst på omsætningen i år - også selvom virksomheden udskyder planerne om for alvor at tage fat på det norske marked med nogle måneder.
- Lige med den investering klapper vi hesten lidt. I stedet for bare at fyre løs på alle kedler, så får vi på den her måde en buffer i budgettet, siger Lars Hedal.
I år markerer også sidste del af en treårig strategi, der blandt andet har budt på massiv medarbejdervækst. Hesehus har for nyligt passeret 200 medarbejdere, og for ikke at miste firmaets oprindelige ånd, er kultur et vigtigt punkt i strategien.
Det skal balancere med, at Hesehus ikke bliver et museum, hvor kulturen står stille.
- Vi skal sørge for hele tiden at forny og styrke kulturen, så den følger med tiden og markedet, understreger Lars Hedal.
E-HANDEL: For to år siden tog Hesehus, der udvikler e-handelsløsninger, hul på en treårig strategi, der har sat virksomhedens mål for vækst i forhold til økonomi, størrelse og markeder.
Nu har strategien bevæget sig ind i sit sidste år, og ifølge Lars Hedal, direktør og stifter af Hesehus, fortsætter den som planlagt.
- Det seneste år har været specielt, for vi har sat så mange ting i søen med den nye strategi. Men så kommer alle de her ting, der næsten er som de syv plager fra Bibelen, der rammer samtidig. Inflation, krig og alle de her ting, som har ramt samfundet, siger Lars Hedal.
- Vi er bare ikke rigtig blevet ramt af det, slår han fast.
Det minder ham om tre tidligere kriser: Dot com-boblen i slut 90'erne, finanskrisen og coronaepidemien. Perioder, hvor Hesehus holdt vejret og forberedte sig på hårde tider, men som kom og forsvandt uden at rykke synderligt ved Hesehus.
Derfor tager Lars Hedal det med ro, at mange spår en recession lige om hjørnet.
De store tendenser
Direktørens hypotese for, hvorfor Hesehus er urokkelig i stormvejr, er, at virksomhedens forretning består af to bestemte elementer.
Det ene er kundesammensætningen.
- Den er god i forhold til, at vi ikke har kunder, der bliver ramt specielt hårdt i disse tider. Vi har ingen kunder, der laver nybyggeri af huse eller en af de andre brancher, der hører til de klassisk konjekturfølsomme, forklarer Lars Hedal.
Det andet element er tidens strømninger, som også er Hesehus' kerneforretning.
- Som vi oplever det, er der to megatrends, som ser ud til at fortsætte, selvom vi går ind i en recession. Det er bæredygtighed og digitalisering. Set i det store billede, så ligner det, at de i virkeligheden er recessionsresistente, siger Lars Hedal.
Når han snakker med kunder om deres planer for det nye år, så er det ikke på de punkter, at virksomhederne slår bremserne i.
- Langt de fleste af vores kunder har faktisk de største budgetter til digitalisering nogensinde. Det kan godt være, at situationen får dem til at skære ned nogle steder, ligesom de gjorde i starten af corona eller under finanskrisen, men for mange er digitalisering så forretningskritisk, at der ikke bliver skåret ned, fortæller Lars Hedal.
Klapper hesten
Det er nogle af grundene til, at Hesehus stort set holder fast i strategien, selvom Lars Hedal erkender, at tiden lige nu er præget af usikkerhed.
Målet er altså stadig at øge omsætningen med 25 procent i 2023 - ligesom det var målene og slutresultaterne i 2021 og 2022.
- Når jeg i netværkssammenhæng fortæller, at vi med et lidt forsigtigt budget stadig forventer en øget omsætning på 25 procent, siger de fleste til mig "for helvede, Lars, det er jo ikke forsigtigt", fortæller direktøren.
Lars Hedal, direktør- Vi er jo ikke et museum, og vi skal ikke bevare en bestemt kultur for alt i verden. Vi skal sørge for hele tiden at forny og styrke kulturen, så den følger med tiden og markedet.
Eneste forskel i strategien er, at Hesehus venter med at gennemføre sin ekspansion ud på det norske marked til senere på året end først planlagt. Det skulle ellers være sket til sommer i kølvandet på åbningen af det nye kontor i Oslo, som stadig følger planen og åbner 1. februar.
- Lige med den investering klapper vi hesten lidt. I stedet for bare at fyre løs på alle kedler, så får vi på den her måde en buffer i budgettet, siger Lars Hedal og tilføjer, at ledelsens ændring har mødt forståelse blandt medarbejderne.
Når Hesehus alligevel forventer en stigende omsætning, skyldes det, at firmaet åbnede et nyt kontor i Stockholm for et halvt år siden, som allerede har stærke salgsrelationer til attraktive brands.
Kultur er en del af strategien
I november sidste år nåede Hesehus en vækst-milepæl, da antallet af medarbejdere ifølge Lars Hedal passerede 200, og virksomheden spreder sig nu over to lokationer i Odense og kontorer i Aarhus, Stockholm og Oslo.
Med den slags vokseværk skal man holde tungen lige i munden, hvis virksomheden skal holde fast i sin oprindelige ånd.
- Det, der i virkeligheden ligger bag, at vi har vundet e-handelspriser og er blevet kåret til landets bedste bureau til e-commerce af Myimage, er kulturen, siger Lars Hedal.
- Det er i kulturen, at vores lyst til altid at gøre det bedre ligger. Det har vi været bevidste om i mange år, og da vi valgte Qntm Group som vores nye ejer (effektueret i starten af 2021, red.), var det fordi, de forstod, at kulturen havde betydning. Det betyder også, at kulturunderstøttende investeringer er en del af vores strategiplan, uddyber han.
Prioriteringen af kulturen kommer blandt andet til udtryk ved, at selvom Hesehus' salgsafdeling vokser år efter år, så er HR-afdelingen stadig dobbelt så stor som salgsafdelingen.
- Jeg ved ikke helt, hvordan man skal beskrive det, men der er jo en form for usynlig energi, som jeg og andre, der har været her i mange år, oplever. Den seneste julefrokost var den første for halvdelen af medarbejderne på grund af corona, og alligevel kunne vi mærke, at vi stadig var det samme firma som før epidemien. Samme kultur, åbenhed og gode humør, fortæller Lars Hedal.
Selvom firmaet er opmærksom på ikke at lade kulturen gå tabt i væksten, så er det modsatte lige så vigtigt.
- Vi er jo ikke et museum, og vi skal ikke bevare en bestemt kultur for alt i verden. Vi skal sørge for hele tiden at forny og styrke kulturen, så den følger med tiden og markedet, understreger Lars Hedal.