Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Odense i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

I Hesehus hviler man ikke på laurbærrene, selvom det går godt. Ellers falder man hurtigt bagud i forhold til sine konkurrenter, mener direktør Lars Hedal. Foto: Mathias Banke

Hesehus fastholder sulten

Endnu engang har Hesehus er blevet udkåret som Danmarks bedste til e-handel af en årlig rapport fra Myimage Bureau, der tager bestik af hele branchen.

Det er en god anledning til at tjekke ind hos direktør Lars Hedal for at høre, hvordan det går med virksomheden, der har vokset meget de senere år.

Man kan roligt sige, at væksten ikke er stoppet. Det fortæller Lars Hedal meget mere om i nyhedsbrevet, hvor han også deler nogle gode pointer om, hvordan man bør anskue sin e-handelsplatform i krisetider.

Tak fordi du læser med og god weekend!

Bliv abonnent på Erhvervsliv Odense

  • Hvis du ikke allerede er abonnent på Erhvervsliv Odense, vil vi gerne have dig med på holdet.
  • Skriv til salg@erhvervslivodense.dk, så finder vi en løsning, der passer til dig og din virksomhed. Eller køb din egen direkte adgang her.
  • Følg med på Linkedin, hvor vi løbende deler vores historier. 
Billede af Mathias Banke
Billede af skribentens underskrift Mathias Banke Erhvervsjournalist
Lars Hedal og resten af Hesehus er netop blevet kåret som landets bedste til e-commerce i den årlige analyse fra Myimage Bureau. Foto: Mathias Banke

Hesehus holder ikke igen med vækstambition: "For helvede, Lars, det er jo ikke forsigtigt"

Det er ikke meget, e-handelsfirmaet Hesehus mærker til at den trykkede stemning, som præger økonomien bredt set for tiden.
 
Direktør Lars Hedal mener, at virksomheden er modstandsdygtig over for kriser generelt, fordi kundesammensætningen og de tendenser, kerneforretningen beror på, er i høj kurs, selv når kunderne bliver pressede.
 
Derfor holder Hesehus fast i målsætningen om 25 procents vækst på omsætningen i år - også selvom  virksomheden udskyder planerne om for alvor at tage fat på det norske marked med nogle måneder.
 
- Lige med den investering klapper vi hesten lidt. I stedet for bare at fyre løs på alle kedler, så får vi på den her måde en buffer i budgettet, siger Lars Hedal.

I år markerer også sidste del af en treårig strategi, der blandt andet har budt på massiv medarbejdervækst. Hesehus har for nyligt passeret 200 medarbejdere, og for ikke at miste firmaets oprindelige ånd, er kultur et vigtigt punkt i strategien.
 
Det skal balancere med, at Hesehus ikke bliver et museum, hvor kulturen står stille.
 
- Vi skal sørge for hele tiden at forny og styrke kulturen, så den følger med tiden og markedet, understreger Lars Hedal.

På ét punkt er Hesehus en smule forsigtig, men det ændrer ikke på e-handelsvirksomhedens strategi om at øge omsætningen med 25 procent i det kommende år, fortæller direktør Lars Hedal.

E-HANDEL: For to år siden tog Hesehus, der udvikler e-handelsløsninger, hul på en treårig strategi, der har sat virksomhedens mål for vækst i forhold til økonomi, størrelse og markeder.

Nu har strategien bevæget sig ind i sit sidste år, og ifølge Lars Hedal, direktør og stifter af Hesehus, fortsætter den som planlagt.

- Det seneste år har været specielt, for vi har sat så mange ting i søen med den nye strategi. Men så kommer alle de her ting, der næsten er som de syv plager fra Bibelen, der rammer samtidig. Inflation, krig og alle de her ting, som har ramt samfundet, siger Lars Hedal.

- Vi er bare ikke rigtig blevet ramt af det, slår han fast.

Det minder ham om tre tidligere kriser: Dot com-boblen i slut 90'erne, finanskrisen og coronaepidemien. Perioder, hvor Hesehus holdt vejret og forberedte sig på hårde tider, men som kom og forsvandt uden at rykke synderligt ved Hesehus.

Derfor tager Lars Hedal det med ro, at mange spår en recession lige om hjørnet.

De store tendenser

Direktørens hypotese for, hvorfor Hesehus er urokkelig i stormvejr, er, at virksomhedens forretning består af to bestemte elementer.

Det ene er kundesammensætningen.

- Den er god i forhold til, at vi ikke har kunder, der bliver ramt specielt hårdt i disse tider. Vi har ingen kunder, der laver nybyggeri af huse eller en af de andre brancher, der hører til de klassisk konjekturfølsomme, forklarer Lars Hedal.

Det andet element er tidens strømninger, som også er Hesehus' kerneforretning.

- Som vi oplever det, er der to megatrends, som ser ud til at fortsætte, selvom vi går ind i en recession. Det er bæredygtighed og digitalisering. Set i det store billede, så ligner det, at de i virkeligheden er recessionsresistente, siger Lars Hedal.

Når han snakker med kunder om deres planer for det nye år, så er det ikke på de punkter, at virksomhederne slår bremserne i.

- Langt de fleste af vores kunder har faktisk de største budgetter til digitalisering nogensinde. Det kan godt være, at situationen får dem til at skære ned nogle steder, ligesom de gjorde i starten af corona eller under finanskrisen, men for mange er digitalisering så forretningskritisk, at der ikke bliver skåret ned, fortæller Lars Hedal.

Klapper hesten

Det er nogle af grundene til, at Hesehus stort set holder fast i strategien, selvom Lars Hedal erkender, at tiden lige nu er præget af usikkerhed.

Målet er altså stadig at øge omsætningen med 25 procent i 2023 - ligesom det var målene og slutresultaterne i 2021 og 2022.

- Når jeg i netværkssammenhæng fortæller, at vi med et lidt forsigtigt budget stadig forventer en øget omsætning på 25 procent, siger de fleste til mig "for helvede, Lars, det er jo ikke forsigtigt", fortæller direktøren.

- Vi er jo ikke et museum, og vi skal ikke bevare en bestemt kultur for alt i verden. Vi skal sørge for hele tiden at forny og styrke kulturen, så den følger med tiden og markedet.

Lars Hedal, direktør

Eneste forskel i strategien er, at Hesehus venter med at gennemføre sin ekspansion ud på det norske marked til senere på året end først planlagt. Det skulle ellers være sket til sommer i kølvandet på åbningen af det nye kontor i Oslo, som stadig følger planen og åbner 1. februar.

- Lige med den investering klapper vi hesten lidt. I stedet for bare at fyre løs på alle kedler, så får vi på den her måde en buffer i budgettet, siger Lars Hedal og tilføjer, at ledelsens ændring har mødt forståelse blandt medarbejderne.

Når Hesehus alligevel forventer en stigende omsætning, skyldes det, at firmaet åbnede et nyt kontor i Stockholm for et halvt år siden, som allerede har stærke salgsrelationer til attraktive brands.

Kultur er en del af strategien

I november sidste år nåede Hesehus en vækst-milepæl, da antallet af medarbejdere ifølge Lars Hedal passerede 200, og virksomheden spreder sig nu over to lokationer i Odense og kontorer i Aarhus, Stockholm og Oslo.

Med den slags vokseværk skal man holde tungen lige i munden, hvis virksomheden skal holde fast i sin oprindelige ånd.

- Det, der i virkeligheden ligger bag, at vi har vundet e-handelspriser og er blevet kåret til landets bedste bureau til e-commerce af Myimage, er kulturen, siger Lars Hedal.

- Det er i kulturen, at vores lyst til altid at gøre det bedre ligger. Det har vi været bevidste om i mange år, og da vi valgte Qntm Group som vores nye ejer (effektueret i starten af 2021, red.), var det fordi, de forstod, at kulturen havde betydning. Det betyder også, at kulturunderstøttende investeringer er en del af vores strategiplan, uddyber han.

Prioriteringen af kulturen kommer blandt andet til udtryk ved, at selvom Hesehus' salgsafdeling vokser år efter år, så er HR-afdelingen stadig dobbelt så stor som salgsafdelingen.

- Jeg ved ikke helt, hvordan man skal beskrive det, men der er jo en form for usynlig energi, som jeg og andre, der har været her i mange år, oplever. Den seneste julefrokost var den første for halvdelen af medarbejderne på grund af corona, og alligevel kunne vi mærke, at vi stadig var det samme firma som før epidemien. Samme kultur, åbenhed og gode humør, fortæller Lars Hedal.

Selvom firmaet er opmærksom på ikke at lade kulturen gå tabt i væksten, så er det modsatte lige så vigtigt.

- Vi er jo ikke et museum, og vi skal ikke bevare en bestemt kultur for alt i verden. Vi skal sørge for hele tiden at forny og styrke kulturen, så den følger med tiden og markedet, understreger Lars Hedal.

- Når der er krise, så handler det ofte om at komme tilbage til kernen og den grundlæggende opskrift, siger Lars Hedal, direktør hos Hesehus. Arkivfoto: Robert Wengler

E-handel i en presset tid: Du behøver ikke opfinde den dybe tallerken

For andet år i streg er e-handelsvirksomheden Hesehus blevet kåret som landets bedste til e-commerce i en årlig rapport fra Myimage Bureau.

Den hæder kan tilslutte sig de adskillige topplaceringer, Hesehus efterhånden har fået ved e-handelsbranchens prisfest, E-handelsprisen.

- Jeg tror en stor del af vores hemmelighed er, at vi bliver ved med at fastholde sulten. Vi vil hele tiden gøre det bedre, og vi må ikke komme til at gå og klappe hinanden alt for meget på skulderen. For så holder vi os ikke skarpe, og så overhaler markedet os inden for få år, siger direktør Lars Hedal.

Han deler her nogle gode pointer, der er vigtige at holde sig for øje, når man forsøger at skabe en e-handelsplatform.

Når e-handlen er presset, så kig på optimering

- Det er jo ikke den dybe tallerken, vi har opfundet, og i udgangspunktet handler det om relativ banalt købmandskab. Jeg bruger stadig det, jeg lærte på handelsskolen i 1991 i salg og service: Det handler om at få kunder i butikken.

- I onlineverden handler det om for eksempel om at udnytte søgemaskineoptimering, SEO, og, hvordan du markedsfører dig på nettet. Det fede ved at arbejde med web er, at man kan måle på alt. Det kan man i stort set alle e-handelsløsninger i dag bruge til at forøge, hvor mange besøgende du får for en relativt overskuelig indsats. Så der er altid noget at komme efter og optimere.

- Et andet ben handler om at fjerne kundernes bøvl, når de så er inde i butikken? Og det kan være sådan noget med, at de ikke kan finde varen, eller de er i tvivl om, om de har fat i den rigtige vare. Det er en øvelse i at se ens forretning med kundens briller på.

- Et tredje ben er, hvordan kan du hjælpe kunden til at putte mere i kurven? Det er jo klassikeren med, at slikket står ved kassen i supermarkedet, og der er altid noget at komme efter også.

- Hvis du kan få de tre indsatsområder til at spille sammen, så plusser man dem ikke bare sammen. Det er gange, på gange, på gange. Det lyder ligetil, men hvis man ved, hvad man har med at gøre, så bliver effekten af det rigtig stor.

- Når man er inden i en periode som nu, hvor færre bruger penge og mange forretninger derfor kan være udfordret på onlineomsætningen, er det relevant at kigge på, hvad der kan forbedres. Man behøver ikke lave det hele fra bunden igen, men for pressede virksomheder, er det smart at kigge på, hvordan den eksisterende forretning kan optimeres, siger Lars Hedal.

Kend dine kunder

- Når det kommer til faldgruber, skal man undgå teknologifascination. Altså man skal undgå at sige "det der metaverse, det lyder sgu som fremtiden". Og det kan da godt være, men vi har stadig til gode at se businesscasen på det.

- Nogle tænker også "vi skal også have en app", men er de overhovedet sikre på, at kunderne vil bruge en app? Ville man i stedet kunne løse det med en website, der fungerer på mobilen?

- Sådan har det været i mange år i branchen. Man skal virkelig undgå at købe ind på hypen, hvis det i virkeligheden ikke er der, kunderne er. I stedet skal man koncentrere sig om at løse det på en rigtig måde, og så er det vigtigt at finde ud af, hvad kunderne efterspørger.

Refako er optimister, kig indad på arbejdspladsen, og OMT sætter rekord trods forlig

Her er tre udvalgte historier fra byens erhvervsliv.

Refako lover bedre tider efter flere års underskud

Klaus Jørgensen er ejer og direktør af Refako Autodele, som hans far, Tommy Jørgensen, har stiftet. Arkivfoto: Michael Bager

En lang årrække uden minusser i regnskabet er i de senere år blevet afbrudt hos det 47 år gamle Odense-firma Refako Autodele. Og det er ikke kun et enkelt år, der har forstyrret billedet, for i sidste uge offentliggjorde virksomheden regnskab nummer fire i træk med røde tal.

- Det bliver bedre nu, lover virksomhedens ejer og direktør Klaus Jørgensen, der regner med et resultat omkring nul i det regnskabsår, virksomheden er inde i lige nu.

- Vi var inde i en dårlig udvikling, og da besluttede jeg at træffe de rigtige, men også dyre beslutninger for vores fremtid. Derfor har vi igen fået underskud, men det er som forventet, siger han.

Læs hele artiklen hos Fyens Stiftstidende.

Vild karriere førte Nynne Bernstorff til indre ledelse

Nynne Bernstorff har altid haft et ønske om at præstere og arbejdede i mange år også rigtigt mange timer i en karriere, der har givet hende et væld af oplevelser og indtryk, som hun i dag bruger som selvstændig i sit arbejde med indre ledelse. Foto: Trine Grauholm

Det er langt fra alle, der har lyst til at kigge ind i sig selv og sin families historie, men hvis man oplever mønstre, der gentager sig på forskellige arbejdspladser og i relationerne til andre, er det en god idé at gøre det, siger Nynne Bernstorff til Erhverv+.

Hun har haft en alsidig karriere, der har taget hende vidt omkring, men siden 2016 har arbejdet med indre ledelse både af private og virksomheder. Selv arbejder hun ikke længere udelukkende for at få ros og anerkendelse og gøre andre glade.

Du kan læse hele artiklen her.

OMT leverer rekordregnskab trods forlig

Fregat type 31 Arrowhead fra Odense Maritime Technology. Det er igen i år fregatter, der har været grunden til fremgang. PR-foto: Babcock

Aldrig har aktiviteten set bedre ud i det odenseanske forsvarsfirma Odense Maritime Technology (OMT), der designer skibsværfter og skibe.

Alligevel bliver det nyudgivne regnskab med rekordomsætning trukket ned af en betydelig post, som hænger sammen med en strid med en kunde, som tilsyneladende har været dyr for det odenseanske firma.

I regnskabet kan man læse, at det har kostet op mod 98 millioner kroner for OMT at indgå forliget med kunden i december 2022. Regnskabet oplyser ikke det præcise beløb, men erstatningen indgår i regnskabsposten "andre eksterne omkostninger", der i alt er på 98 millioner kroner.

Læs hele historien hos Fyens Stiftstidende.

Vores anbefalinger til dig 💡

Den seneste uges rundtur i Erhvervsliv-manegen kaster disse fem anbefalelsesværdige historier af sig til dig.

Odense er kendt som Danmarks robotby nummer 1, men at robotter også kan indgå i wellness-behandlinger er ikke hvermands-viden. Ikke desto mindre har iværksætteren Julian Jørgensen sammen med sin bror sat sig for at udvikle en massage-robot, og nu er prototypen klar.

Byggefirmaet Jensen & Nielsen Gruppen med kontor i Kolding trodser krisen og konkurs-tendensen i branchen ved at gå offensivt til værks. For som salgs- og udviklingsdirektør Henrik Nielsen udtrykker det, så forstår et rigtig godt firma altså at levere varen - også selv om der er lidt modvind.

I Randers er Hanne Østergaard efterspurgt blandt virksomhederne for evnen til at kombinere en skarp viden om kundetyper med en solid viden om søgemaskine-optimering (SEO). Hun deler blandt andet tre gode råd til at nå kunderne her.

Woodupp i Ribe er på få år gået fra et hobby-projekt til en arbejdsplads for 50 ansatte. Akustikpanel-virksomheden lever højt på markedsføringen via sociale medier og har flere end 700.000 følgere alene på Instagram.

Endelig arbejder Headstart Career i Aarhus med både at tiltrække og fastholde international arbejdskraft til hele regionen, og project manager Helle Bastrup påpeger, at succesen også ligger fritidslivet, og det er virksomhedens ansvar, selv om aktiviteterne måtte være uden for arbejdstiden.