Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Odense i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Lars og Sebastian Sandig er far og søn, og så arbejder de sammen i iværksættervirksomheden Trendlog.

Direktørstolen går i arv hos Trendlog

På overfladen kan det virke som ren symbolik, at Sebastian Märcher Sandig har overtaget titlen som direktør for Trendlog fra sin far, Lars Märcher Sandig.

Over tid har Sebastian Märcher Sandig nemlig fået ansvar for mere og mere i virksomheden, så hans nye titel markerer ikke et stort skift her og nu, men rettere en gradvis overdragelse af ledelsesansvaret gennem flere år.

Men der er også andre gode grunde til, at det giver mening at lave et generationsskifte i direktørstolen netop nu, og det fortæller den nye CEO om i dette nyhedsbrev.

Som noget nyt finder du i bunden af nyhedsbrevet anbefalinger til nogle af de artikler, vores søskendemedier i Randers, Aarhus, Esbjerg og Trekantområdet har skrevet den seneste.

Ligesom Erhvervsliv Odense tager de selvfølgelig udgangspunkt i deres egne lokalområder, men det betyder jo ikke, at indholdet ikke også kan være interessant og lærerigt for os i Odense.

Har du gode ideer til emner for Erhvervsliv Odense, er du altid velkommen til at skrive til os. Det gør du her.

Du kan også følge os på vores Linkedin-side. Nye læsere kan tilmelde sig nyhedsbrevet her.

Tak fordi du læser med - og god weekend, når du når dertil!

Billede af Mathias Banke
Billede af skribentens underskrift Mathias Banke Erhvervsjournalist
Trendlog voksede frem omkring spisebordet hos familien Märcher Sandig, så det var meget naturligt, at Sebastian Märcher Sandig blev en del af virksomheden. Nu har han taget plads i direktørstolen. Foto: Mathias Banke

Fra fejedreng i familiefirmaet til direktør: - Nu skal jeg bevise, at jeg har kompetencerne

Sebastian Märcher Sandig har overtaget direktørrollen i iværksættervirksomheden Trendlog efter sin far, Lars Märcher Sandig.

Trendlog laver dataloggere, som kan kobles på forskellige typer af produktionsenhederne og give detaljeret data, som virksomheder kan bruge til at optimere produktionen.

Det giver mening at give direktørtitlen videre nu, fordi virksomhedens investorer har skudt frisk kapital i virksomheden, der skal drive den kommende vækst.
 
- Investeringen giver os nogle muskler at spille med og nogle mål, vi skal nå for den næste periode. Derfor giver det god mening, at det bliver min rolle at holde trådene på den strategi, vi er i gang med at eksekvere på, siger Sebastian Märcher Sandig.
 
Sebastian og hans far har de senere år været sammen om at drive Trendlog, men med fokus på hver deres kompetence- og ansvarsområder. For Sebastian Märcher Sandig er det netop forretningsudvikling, drift og sammensætningen af et velfungerende hold medarbejdere.
 
- Jeg ser frem til at prøve mig af i den her rolle og tage det hele med. Jeg tror på, at min nysgerrighed er nok til, at jeg kan leve op til det.

Sebastian Märcher Sandig er ny direktør i Trendlog. Han overtager titlen fra sin far, Lars Märcher Sandig, og med den ansvar for føre virksomhedens nye strategi ud i livet. Et ansvar, han ser frem til at tage på sig.

AMBITIONER: Selvom Lars og Sebastian Märcher Sandig indtil nu har samarbejdet om at drive iværksættervirksomheden Trendlog siden 2017, men nu overgår ansvaret for driften fra far til søn.

Dermed kan Sebastian Märcher Sandig skrive administrerende direktør på visitkortet. Men direktørskiftet er ikke bare en formalitet.

- Det kommer som et skridt i den naturlige retning for os, siger Sebastian Märcher Sandig.

Det gælder både virksomheden, og hvor den er på vej hen, men også når man ser på Sebastian og Lars Märcher Sandigs kompetencer.

- Min far har altid været programmøren og ham med ansvaret for teknikken, og hvilken retning vi skal udvikle teknologien i. Jeg har altid været den, som har haft lyst til at holde struktur i det, bevare overblikket og kigge på selve forretningsmodellen omkring det, så det er et ret naturligt skift, forklarer Sebastian Märcher Sandig.

Effektivisering gennem digitalisering

Grunden til, at skiftet sker netop nu, er, at Trendlog har fået tilført ny kapital fra sin investor, Reinvest Robotics.

- Investeringen giver os nogle muskler at spille med og nogle mål, vi skal nå for den næste periode. Derfor giver det god mening, at det bliver min rolle at holde trådene på den strategi, vi er i gang med at eksekvere på, siger Sebastian Märcher Sandig.

Trendlog laver dataloggere, som kan kobles på forskellige typer af produktionsenhederne og give detaljeret data, som virksomheder kan bruge til at optimere produktionen.

Med Sebastian Märcher Sandig ved direktørroret skal Trendlog udbygge sit distributørnetværk og få nye kunder til at få øjnene for den værdi, digitaliseringen af produktionen kan give.

Et vigtigt element i det bliver at lytte til Trendlogs eksisterende kunder og få dem til at formulere, hvilken værdi en datalogger giver i forhold til den virkelighed, industrivirksomheder befinder sig i lige nu.

- Vi kan mærke, at der lige nu er større villighed til at digitalisere end tidligere, både på grund af corona og dens eftereffekt, men også stigende energipriser, som vi kan hjælpe virksomhederne med. Det er det, der ligger bag hele rokeringen, fortæller direktøren.

I ukendt farvand

Det har hele tiden været Sebastian Märcher Sandigs personlige ambition at blive direktør, for det er der, hans interesser og kompetencer ligger.

Glæden ved den nye stilling er dog ikke bare et spørgsmål om ambition. Det er også et spørgsmål om Sebastian Märcher Sandigs personlige rejse som en del af familievirksomheden.

Siden 2017 har Trendlog været et parløb mellem far og søn, Lars og Sebastian Märcher Sandig. Med tiden har Sebastian fået mere og mere ansvar for forretningen, og med overdragelsen af direktørtitlen, kan Lars Märcher Sandig fokusere på teknologien. Foto: Mathias Banke

- Jeg startede selv som 11-12-årig med et fritidsjob i min fars tidligere robotfirma som fejedreng. Det, at jeg har været med fra start og nu kan overtage direktørposten, er en sjov og god følelse, siger den i dag 29-årige direktør.

Med titlen som direktør følger også et større ansvar, men det bekymrer ikke Sebastian Märcher Sandig. Tværtimod.

- Det giver mig et ekstra boost, for nu står jeg i ukendt farvand og skal tage et centralt ansvar for at eksekvere på strategien. Både over for os selv, men også vores investorer og medarbejdere. Nu skal jeg bruge den næste periode på at bevise, at det er der, mine kompetencer ligger.

Drevet af nysgerrighed

Det boost får Sebastian Märcher Sandig brug for, for med frisk kapital og en ny strategi er ambitionsniveauet sat højt i Trendlog.

- Jeg håber, at jeg fortælle, at vi har tre- eller firdoblet vores omsætning, hvis vi snakker sammen igen om et år. Vi planlægger også at skulle have fat i endnu flere medarbejdere, siger han og pointerer, at han også ser frem til at opbygge et effektivt team af medarbejdere.

- Jeg ser frem til at prøve mig af i den her rolle og tage det hele med. Jeg tror på, at min nysgerrighed er nok til, at jeg kan leve op til det.

- Det er da selvfølgelig noget, der kan mærkes, men det er bedre end alternativet - at afskedige medarbejdere, siger direktør hos Le Klint, Kim Weckstrøm Jensen. Foto: Christian Nordholt

Medarbejdere går på halv tid, FTZ får ny direktør, og overskuddet stiger hos Focus Advokater

Her er tre udvalgte historier fra byens erhvervsliv.

Le Klints sender medarbejdere ned på halv tid

I en tid, hvor mange har svært ved at få økonomien til at hænge sammen, står designerlamper ikke øverst på indkøbslisten. Under corona oplevede Le Klint en enorm vækst og har de seneste to år slået egne rekorder både på salg og indtjening.

Bestyrelsen vidste godt, at væksten ville aftage, men den aftagende vækst er kommet samtidig med inflation, dalende forbrugertillid og en mulig kommende recession.

For at beholde medarbejderne samtidig med at man sparer nogle omkostninger, har Le Klint valgt at skære i de 31 produktionsmedarbejderes arbejdsdage.

- Jeg kan ikke garantere, at vi ikke bliver nødt til at tage mere drastiske midler i brug, men jeg håber, at de nye tiltag kan få os sikkert igennem de usikre tider, meddeler Kim Weckstrøm Jensen, direktør for Le Klint.

Læs hele historien hos Fyens Stiftstidende.

FTZ skifter ud i direktørstolen

Michael Gadegaard er netop blevet udnævnt til topchef i FTZ. PR-foto: Claus Lillevang, FTZ

De 1100-1200 medarbejdere i den fynske FTZ-koncern skal vænne sig til en ny chef. Michael Gadegaard blev mandag udnævnt til administrerende direktør efter næsten fem år i virksomheden.

Den 52-årige koldingenser afløser Sven Kristensen, der i øvrigt bor i samme by, som har haft seks år på topposten i den store virksomhed, der sælger reservedele til biler for 2,4 milliarder kroner om året.

Michael Gadegaard blev ansat på hovedsædet i Odense i 2018 med titlen strategisk udviklingschef, derefter blev han vicedirektør og i august 2022 overtog han ansvaret for salgsorganisationen. 

Han har erfaring fra autobranchen med ansættelser i blandt andet DAF, KH Onestop og senest den store bilforhandler Autohuset Vestergaard, hvor han var kommunikations- og marketingdirektør. Han har også tidligere været marketingchef hos værktøjsimportøren Würth.

Læs hele historien hos Fyens Stiftstidende.

Focus Advokaters overskud stiger trods omvæltninger

Fyns største advokatkontor er blandt andet flyttet fra havnen til et nyt hovedkvarter i Cortex Park. PR-foto: Westersø, Focus Advokater

Det 130 år gamle advokatfirma Focus Advokater og Fyns største advokatkontor har klaret sig godt gennem krisetider og store omvæltninger.

Det økonomiske grundlag er bemærkelsesværdigt nok ikke blevet rystet trods advokatfirmaets store omvæltninger både fysisk og internt.

Det viser selskabets nyudgivne regnskab, der viser et overskud på 7,3 millioner kroner før skat. Knap 300.000 kroner mere end året før.

De eneste tegn på, at der er sket ting og sager, er fald i antallet af medarbejdere og bruttofortjenesten, der i de seneste fire år er faldet med knap 10 millioner kroner. Der også blevet 10 færre ansatte i samme tidsinterval, og der er nu 82 ansatte.

Læs hele historien hos Fyens Stiftstidende.

Vores anbefalinger til dig 💡

Erhvervsliv-familien består af i alt fem nyhedsbrevs-medier, og vi har her samlet en lille buket med noget af det bedste indhold på tværs af udgivelserne gennem de seneste uger. Fordi viden er noget, vi deler.

Hvis du går i eksport-tanker, så kan du med fordel læse Eksportrådets 10 bedste - ja - råd til eksportvirksomheder. Erhvervsliv Randers står bag listen, som du får adgang til her.

En bestyrelse, der er både velfungerende og fremsynet, er guld værd - ikke mindst i krisetider. Erhvervsliv Aarhus deler her fire pointer fra et seminar hos Aros Board om, hvordan bestyrelsen kan skabe værdi i virksomheden.

Det er de færreste konsulenter, der går den vej, fordi de elsker salgsarbejde, markedsføring og administration. Derfor har Mikael Lykkegaard Have stiftet virksomheden BusinessBuddy. Det fortæller han til Erhvervsliv Trekanten.

Erhvervsliv Esbjerg står bag en podcast, hvor tre lokale erhvervsprofiler hver gang stiller skarpt på et aktuelt emne. Annette Lykke Nielsen, stifter af Kids-world, Jørn Jepsen, partner hos Deloitte, og Michael Madsen, udviklingsdirektør i Blika, diskuterede senest, hvordan man bedst navigerer gennem kriser.