Ingen panik hos Visti: Investeringerne stilner af - og det er måske meget sundt
Stemningen kan godt blive lidt trykket, når vi snakker om de økonomiske udsigter lige nu.
Det smitter af på villigheden til at investere i virksomheder, men selvom der bliver bremset op, er investeringerne ikke ophørt.
Faktisk kan det vise sig at være sundt, at det generelt er blevet sværere for virksomheder at skaffe kapital, siger investor Thomas Visti.
I lang tid har pengene siddet så løst på investorer, at mange virksomhederne, som egentlig ikke havde et stort potentiale, kunne skaffe kapital. Især i robotindustrien, hvor selv investorer uden for branchen investerede i stor stil i håb om at skyde papegøjen.
- Det bliver der nok ryddet en smule op i nu helt naturligt, og det, tror jeg, er godt, pointerer Thomas Visti.
De virksomheder, der lykkes med at skaffe kapital, vil være dem, der tilbyder et produkt eller service, der direkte eller indirekte hjælper den grønne omstilling på vej.
Den udvikling har været i gang i noget tid, men den kommer kun til at tage mere fart i takt med krav fra store virksomheder og myndigheder.
Trods øgede krav og en betydelig usikkerhed, bliver der altså foretaget investeringer - men ingen kan spå om fremtiden.
- Der er fint gang i den rundt omkring, synes jeg. Men det er klart, at der sker noget i markedet nu med krig og inflation, så alle er spændte på at se, hvad der sker, siger Thomas Visti.
GRØN AGENDA: Kapital sidder ikke så løst på investorerne, som det har gjort.
I mange år blev der pumpet penge ud i samfundet med negative- og nulrenter og coronapakker, og det skabte et investeringsklima med stor risikovillighed. Penge var - med et forsimplet, populært udtryk - gratis.
Sådan er det ikke nu. Renten er tilbage ved sit vanlige fortegn, og den coronastimuleringen har udtjent sin værnepligt. Er du på udkig efter nogle, der tør satse på din forretning med en investering, skal du i gennemsnit regne med at lede i længere tid, end man har skullet de senere år.
Læg dertil en verdenssituation, der med et ord kan betegnes som usikker, og så giver det god mening, at færre svinger om sig med pengeposerne.
Færre er dog et relativt begreb, der skal ses i lyset af, at investeringer i nogle år har været det vilde vesten, som investor Thomas Visti beskriver det.
Oprydning i virksomheder
Faktisk er det nok ikke så dumt, at ikke alle og enhver kan finde investorer. Især inden for robotbranchen, som Thomas Visti selv investerer i.
- Fremadrettet vil det kun være de gode virksomheder, som får kapital og overlever. Der har måske været for mange, som har fået rejst kapital uden egentlig at have potentiale. Det er fordi, så mange har haft risikovillig kapital. Også mange, som ikke er klassiske business angels, som kommer med en baggrund eller viden om et marked og investerer i en robotvirksomhed, fordi man har kapitalen, siger Thomas Visti.
Lige præcis robotbranchen har tiltrukket en del lykkeriddere gennem årene, fordi milliardsalgene af Universal Robots og Mobile Industrial Robots fik mange til investere i alle mulige virksomheder med en forhåbning om at skyde papegøjen.
- Det bliver der nok ryddet en smule op i nu helt naturligt, og det, tror jeg, er godt, pointerer Thomas Visti.
Grøn forretning er god forretning
Det er ikke kun i forhold til business angels, altså pengestærke enkeltpersoner, at det er sværere at rejse kapital. Det gælder også, hvis man forsøger at gå gennem banker eller Vækstfonden.
- Din virksomhed kommer hurtigt i kasserne "grøn" eller "ikke grøn". Der bliver sat nogle andre krav til at komme igennem første nåleøje, inden du kan få en investering, siger Patrick Thomsen, direktør hos Visti Unlimited og økonomisk rådgiver for virksomhederne i Thomas Vistis portefølje.
- Mange af de nye aftaler, institutionerne laver, skal gerne være med en grøn agenda, eller i hvert fald ikke noget, som direkte modstrider den grønne omstilling, understreger han.
Det er selvfølgelig godt for den grønne omstilling, og for den enkelte startup kan det også blive en styrke, fordi en grøn identitet - i form af mindre spild i produktioner, reduktion i energiforbrug, transporteffektivisering og så videre - kan øge startuppens værdiansættelse og få kunder med ombord.
- Der er en forretning i det, og folk kan bedre se sig selv investere i noget, der giver god samvittighed, siger Thomas Visti.
Afventende stemning
Selvom grønne agendaer er i høj kurs, vil der i løbet af året komme endnu mere skub på dem, når store virksomheder ved næste regnskab også skal fremføre et klimaregnskab.
Små og mellemstore virksomhed skal først følge lignende krav fra 2025, men når klimaregnskab fylder meget for de store, forplanter det sig ned gennem værdikæden.
- Derfor vil selv startups blive bedt om at have styr på deres klimaregnskaber, og det kommer til at fylde meget de næste mange år. Det er kommet for at blive, så man skal som startup forholde sig til det, fordi dine kunder ofte er nogle store, der allerede er i gang, siger Patrick Thomsen.
Lever man op til de forskellige formelle og uformelle krav, kan man altså godt skaffe kapital. Så der er altså gang i iværksætteriet.
Samtidig slipper man ikke uden om den usikre stemning på markedet generelt set, og mange afventer med spænding på, hvad årets første kvartaler fører med sig.
- Der er fint gang i den rundt omkring, synes jeg. Men det er klart, at der sker noget i markedet nu med krig og inflation, så alle er spændte på at se, hvad der sker, siger Thomas Visti.