Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Odense i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Thomas Visti, Visti Unlimited. Foto: Michael Bager

Kassen lukker i, hvis du ikke er grøn

Kan den grønne omstilling i erhvervslivet fortsætte, når den økonomiske situation er usikker?

Sagtens!

Thomas Visti og Patrick Thomsen, henholdsvis ejer og direktør af Visti Unlimited, forklarer i dette nyhedsbrev, hvorfor et erhvervsklima, hvor investorerne holder kapital tættere ind til kroppen, slet ikke er så dårligt endda.

For kapitalen har måske siddet en tand for løst, mener Thomas Visti, der selv investerer i robot- og maritimvirksomheder.

Når du har læst nyhedsbrevet, kan du overveje, om du selv har noget, du vil dele om din virksomhed. Eller måske kender du en i dit netværk, du synes har gang i noget spændende, og som du gerne vil vide noget mere om.

Kommer du i tanke om noget, er du mere end velkommen til at skrive til mig på mail eller Linkedin.

Tak for at læse med.

Bliv abonnent på Erhvervsliv Odense

  • Hvis du ikke allerede er abonnent på Erhvervsliv Odense, vil vi gerne have dig med på holdet.
  • Skriv til salg@erhvervslivodense.dk, så finder vi en løsning, der passer til dig og din virksomhed. Eller køb din egen direkte adgang her.
  • Følg med på Linkedin, hvor vi løbende deler vores historier. 
Billede af Mathias Banke
Billede af skribentens underskrift Mathias Banke Erhvervsjournalist
- Mange virksomheder, der vinder techkonkurrencer og lignende for tiden, er nogle, der byder på grønne løsninger. Det er nemt at kommunikere både problemstillingen og løsningen, så folk kan med det samme forstå og relatere til det, siger investor Thomas Visti. Foto: Michael Bager

Ingen panik hos Visti: Investeringerne stilner af - og det er måske meget sundt

Stemningen kan godt blive lidt trykket, når vi snakker om de økonomiske udsigter lige nu.
 
Det smitter af på villigheden til at investere i virksomheder, men selvom der bliver bremset op, er investeringerne ikke ophørt.
 
Faktisk kan det vise sig at være sundt, at det generelt er blevet sværere for virksomheder at skaffe kapital, siger investor Thomas Visti.
 
I lang tid har pengene siddet så løst på investorer, at mange virksomhederne, som egentlig ikke havde et stort potentiale, kunne skaffe kapital. Især i robotindustrien, hvor selv investorer uden for branchen investerede i stor stil i håb om at skyde papegøjen.
 
- Det bliver der nok ryddet en smule op i nu helt naturligt, og det, tror jeg, er godt, pointerer Thomas Visti.

De virksomheder, der lykkes med at skaffe kapital, vil være dem, der tilbyder et produkt eller service, der direkte eller indirekte hjælper den grønne omstilling på vej.
 
Den udvikling har været i gang i noget tid, men den kommer kun til at tage mere fart i takt med krav fra store virksomheder og myndigheder.
 
Trods øgede krav og en betydelig usikkerhed, bliver der altså foretaget investeringer - men ingen kan spå om fremtiden.
 
- Der er fint gang i den rundt omkring, synes jeg. Men det er klart, at der sker noget i markedet nu med krig og inflation, så alle er spændte på at se, hvad der sker, siger Thomas Visti.

Ser man på investeringer bredt, er billedet præget af usikkerhed, men ikke stilstand, vurderer investor Thomas Visti. Kravene til kapitalsøgende er steget, og det er ikke nødvendigvis en dårlig ting.

GRØN AGENDA: Kapital sidder ikke så løst på investorerne, som det har gjort.

I mange år blev der pumpet penge ud i samfundet med negative- og nulrenter og coronapakker, og det skabte et investeringsklima med stor risikovillighed. Penge var - med et forsimplet, populært udtryk - gratis.

Sådan er det ikke nu. Renten er tilbage ved sit vanlige fortegn, og den coronastimuleringen har udtjent sin værnepligt. Er du på udkig efter nogle, der tør satse på din forretning med en investering, skal du i gennemsnit regne med at lede i længere tid, end man har skullet de senere år.

Læg dertil en verdenssituation, der med et ord kan betegnes som usikker, og så giver det god mening, at færre svinger om sig med pengeposerne.

Færre er dog et relativt begreb, der skal ses i lyset af, at investeringer i nogle år har været det vilde vesten, som investor Thomas Visti beskriver det.

Oprydning i virksomheder

Faktisk er det nok ikke så dumt, at ikke alle og enhver kan finde investorer. Især inden for robotbranchen, som Thomas Visti selv investerer i.

- Fremadrettet vil det kun være de gode virksomheder, som får kapital og overlever. Der har måske været for mange, som har fået rejst kapital uden egentlig at have potentiale. Det er fordi, så mange har haft risikovillig kapital. Også mange, som ikke er klassiske business angels, som kommer med en baggrund eller viden om et marked og investerer i en robotvirksomhed, fordi man har kapitalen, siger Thomas Visti.

Lige præcis robotbranchen har tiltrukket en del lykkeriddere gennem årene, fordi milliardsalgene af Universal Robots og Mobile Industrial Robots fik mange til investere i alle mulige virksomheder med en forhåbning om at skyde papegøjen.

Det bliver der nok ryddet en smule op i nu helt naturligt, og det, tror jeg, er godt, pointerer Thomas Visti.

Grøn forretning er god forretning

Det er ikke kun i forhold til business angels, altså pengestærke enkeltpersoner, at det er sværere at rejse kapital. Det gælder også, hvis man forsøger at gå gennem banker eller Vækstfonden.

- Din virksomhed kommer hurtigt i kasserne "grøn" eller "ikke grøn". Der bliver sat nogle andre krav til at komme igennem første nåleøje, inden du kan få en investering, siger Patrick Thomsen, direktør hos Visti Unlimited og økonomisk rådgiver for virksomhederne i Thomas Vistis portefølje.

- Mange af de nye aftaler, institutionerne laver, skal gerne være med en grøn agenda, eller i hvert fald ikke noget, som direkte modstrider den grønne omstilling, understreger han.

- For 10-15 år siden snakkede man altid om konceptet med at være born global, og nu bliver det noget med at være grøn fra dag ét. Det skal være et fokuspunkt for alle startups helt fra starten, siger Patrick Thomsen, direktør hos Visti Unlimited. Foto: Mathias Banke

Det er selvfølgelig godt for den grønne omstilling, og for den enkelte startup kan det også blive en styrke, fordi en grøn identitet - i form af mindre spild i produktioner, reduktion i energiforbrug, transporteffektivisering og så videre - kan øge startuppens værdiansættelse og få kunder med ombord.

- Der er en forretning i det, og folk kan bedre se sig selv investere i noget, der giver god samvittighed, siger Thomas Visti.

Afventende stemning

Selvom grønne agendaer er i høj kurs, vil der i løbet af året komme endnu mere skub på dem, når store virksomheder ved næste regnskab også skal fremføre et klimaregnskab.

Små og mellemstore virksomhed skal først følge lignende krav fra 2025, men når klimaregnskab fylder meget for de store, forplanter det sig ned gennem værdikæden.

- Derfor vil selv startups blive bedt om at have styr på deres klimaregnskaber, og det kommer til at fylde meget de næste mange år. Det er kommet for at blive, så man skal som startup forholde sig til det, fordi dine kunder ofte er nogle store, der allerede er i gang, siger Patrick Thomsen.

Lever man op til de forskellige formelle og uformelle krav, kan man altså godt skaffe kapital. Så der er altså gang i iværksætteriet.

Samtidig slipper man ikke uden om den usikre stemning på markedet generelt set, og mange afventer med spænding på, hvad årets første kvartaler fører med sig.

- Der er fint gang i den rundt omkring, synes jeg. Men det er klart, at der sker noget i markedet nu med krig og inflation, så alle er spændte på at se, hvad der sker, siger Thomas Visti.

Evosep i Odense - her repræsenteret ved stifter og medejer Ole Vorm, er blevet solgt til Novo. Foto: Jesper Beenfeldt Nielsen

Evosep er over en milliard kroner værd, centerchef får ny titel, og robotklynge-direktør takker af

Her får du tre udvalgte historier fra Odenses erhvervsliv.

Novo køber sig ind i proteinvirksomheden Evosep

Med et slag er Fyn blevet en milliardvirksomhed rigere. Med en investering på 280 millioner kroner blåstempler Novo Holding Odense-firmaet Evosep og sætter virksomheden til en samlet markedsværdi på 1,4 milliarder kroner.

Firmaet har udviklet en avanceret maskine, der kan analysere prøver - blandt andet blodprøver - meget hurtigt og sikkert og med robust drift. Sidste år solgte de 135 apparater og omsatte for 100 millioner kroner.

Det seks-syv år gamle firma har haft travlt: I løbet af halvandet år lykkedes det at gøre udviklingen af den avancerede analysemaskine færdig, og blot to år senere var der overskud, som i 2021 nåede op på 21 millioner kroner før skat.

- Det er helt uhørt i vores branche at nå så langt så hurtigt. Normalt vil en virksomhed som Evosep have et underskud på 50-100 millioner kroner om året, siger firmaets stifter og medejer, Ole Vorm.

Læs hele historien hos Fyens Stiftstidende.

Rosengårdcenter-chef får ny titel og mere ansvar

Casper Andersen har været i Rosengårdcentret i lidt over 4,5 år. Nu får han ny titel og mere at se til. Arkivfoto: Stefan Sommer Jagd

Rosengårdcentrets ansigt udadtil - nu tidligere centerchef Casper Andersen - får mere at se til i et nyt job oveni det, han allerede har.

Casper Andersen har nemlig fået titlen som managing director hos ECE Denmark, der står for driften af Rosengårdcentret, og det er potentielt startskuddet til, at driftsselskabet bliver større og mere kendt i Norden.

Selvom titlen er en anden, fortsætter Casper Andersen med at have det øverste ansvar for Rosengårdcentrets drift.

- Lige nu står der ikke nogen og skal overtage mit job her i centret, men nu må vi se, hvor travlt jeg får. Det kan betyde, at vi må hente flere kræfter ind, forklarer Casper Andersen.

Læs hele historien hos Fyens Stiftstidende.

Mikkel Christoffersen stopper som direktør for robotklyngen

Mikkel Christoffersen, CEO Odense Robotics.

Robot- og droneklyngen Odense Robotics skal have en ny m/k i spidsen. Mikkel Christoffersen forlader posten som administrerende direktør inden for de næste uger, oplyser han.

- Der er ingen dramatik i det, og det ligger mig meget på sinde at være med til at sikre en god overgang for min afløser. Jeg bliver i jobbet nogle uger endnu, og processen med at finde, hvem der skal afløse mig, er gået i gang, siger Mikkel Christoffersen.

I et opslag på LinkedIn forklarer han - på engelsk - lidt mere om baggrunden for at søge nye udfordringer. Til avisen siger han:

- Jeg er kommet dertil i mit arbejdsliv, hvor jeg vil sætte mig selv i spil i andre sammenhænge, men stadig inden for robotbranchen. Jeg vil spille en rolle omkring startups og som konsulent inden for forretningsudvikling og partnerskaber.

Læs hele historien hos Fyens Stiftstidende.