Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Odense i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Lisbeth Chawes, Nordbo Robotics. Foto: Trine Grauholm

Stafetten: Kommunikation er uendeligt vigtigt

Lisbeth Chawes, marketingchef hos Nordbo Robotics, griber stafetten denne uge.

I en tid, hvor den ene krise afløser den anden, har hun fokuseret på positiv kommunikation, og når hun snakker med aktører i sit netværk, bliver hun fortrøstningsfuld for fremtiden.

Det og meget andet kan du læse mere om i dette nyhedsbrev, og du får også et overblik med nyt fra blandt andre Facit Bank samt kort nyt om byens virksomheder.

Tak for at læse med og god weekend!

Billede af Mathias Banke
Billede af skribentens underskrift Mathias Banke Erhvervsjournalist
Lisbeth Chawes, marketingchef hos Nordbo Robotics, griber stafetten. Foto: Trine Grauholm

Marketingchef: Verden har sine udfordringer, men mange vil gerne gøre en forskel

Stafetten er i denne uge sendt videre til Lisbeth Chawes, der er marketingchef hos Nordbo Robotics. Den senere tid har hun fokuseret meget på, hvordan hendes team kommunikerer internt i virksomheden og udadtil.

Lisbeth Chawes er marketingchef hos Nordbo Robotics, der udvikler produktionsrobotter, og hendes netværk spænder bredt i byens erhvervsliv. Derfor har Erhvervsliv Odense valgt at sende stafetten hendes vej.

Hvad bruger du mest tid på lige nu?

Lige nu går vi ind i en periode i Nordbo Robotics, hvor vi eksekverer rigtig meget og starter op på projekter. Der er rigtig meget planlægning og strategi efter sidste år, hvor vi tredoblede vores omsætning. Nu skal vi bruge al den gode læring til at rette til og se muligheder. 

I næste uge er der European Robotics Forum her i Odense. Der mødes alle mulige forskellige organisationer i et meget internationalt setup, så der sender vi selvfølgelig vores co-foundere og nogle repræsentanter afsted.

I midten af næste uge har vi også en kæmpe produktlancering på Scandinavian Coding i København. Det er mit team særligt involveret i, for når vi laver produktlanceringer, så er der jo en masse ting involveret i forhold til alt det forskellige materiale, der skal skabe en forståelse af vores nye Mimic Sander.

Oven i det har jeg et tredje fokusområde, at når man skal lære at have det tempo på, som vi har, skal man huske hele tiden at blive bedre til at kommunikere og nedbryde siloer. Selvom jeg kommer med en moderne forståelse af lederskab, er det nødvendigt at minde hinanden om, hvor vigtigt det er, at al kommunikation kommer ud de rigtige steder, især når vi har så mange bolde i luften.

I denne uge har vi også haft Happy Week i mit team, hvor vi har haft ekstra fokus på at møde folk åbent og skabe et grundlag for at lave nogle fede dialoger. Det har vist sig at virke, og det har givet et positivt afsæt i forhold til at være et serviceorgan i Nordbo. Ud over at vi skal være hurtige og professionelle, er der behov for god stemning, så i mit team har vi besluttet os for at fortsætte med de gode takter.

Hvem eller hvad gør dig optimistisk for fremtiden?

Ud over at der er alle de her forfærdelige ting, der foregår i verden med inflationspres, mangel på medarbejdere og klimakrisen, oplever jeg, at rigtig mange gerne vil prøve at gøre en forskel. De produkter, vi har, forsøger at imødekomme nogle af de her problematikker. Når jeg møder mennesker og ledere ude i verden, oplever jeg også, at der er en kæmpe lyst til at gøre en forskel.

Det er som om, at alle jungletrommerne ikke gør sig gældende for vores vedkommende. Jeg oplever, at vi bliver anerkendt, og at der kommer en større interesse på vores produkter og udfordringerne, de kan være med til at løse. Det skaber et rigtig godt grundlag for fremtiden. 

Jeg er også meget glad for, at der er fokus på hele tiden at rette til. Under coronakrisen viste hele verden, hvor hurtigt den kan omstille sig. Jeg håber, vi også kommer til at se det med alle de andre udfordringer, vi har. Jeg siger ikke, at vi kan løse det hele i morgen, men jeg har aldrig oplevet så stor en kollektiv lyst til forandring, som jeg ser nu.

Hvad går snakken i dine netværk på for tiden?

I Nordbo-regi går det meget på skalering, og hvordan vi får ført de positive takter fra sidste år videre. Vi snakker også meget om internationalisering og globalisering, og hvordan vi skaber de bedste betingelser for os selv med de udfordringer, der er i verden.

Her i weekenden var jeg med i Global Mentoring Walk, som er et globalt initiativ, der handler om at huske diversiteten. Det var rart at opleve, at mange havde fokus på, hvad kan vi gøre lige nu her. Hvad kan vi gøre nu for at løfte folk og gøre en forskel?

I mit professionelle liv har man ofte snakket om meget lange strategiplaner, men i virkeligheden skal man tænke på nuet for at kunne overleve i fremtiden.

Hvad er det mest interessante eller nyttige, du har lært for nyligt?

Det er sådan en meget sjov, lille konkret ting, og det er, hvad et mindset kan gøre for at gøre et samarbejde bedre.

Det er utroligt, hvor meget jeg har arbejdet med lederskab, kommunikation og mindset i hele mit liv, og væsentligheden af at komme med positiv energi og være nysgerrig er ikke ny for mig. Men jeg har haft en revitalisering af det, og det er gået op for mig, at selvom det er noget, jeg har fokus på, kan jeg selv glemme det lidt.

Jeg vil anbefale alle at tage en lille test på sig selv. Man har alle de gode intentioner, men har man også det rigtige mindset, og hvor meget er man selv skyld i udfordringer i kommunikationen mellem siloer? Der er så meget, der foregår inde bagved, og god kommunikation er uendeligt vigtig.

Hvem sender du spørgsmålene videre til – og hvorfor?

Jeg sender den videre til Rasmus Festersen, fordi European Robotics Forum starter i næste uge. Jeg ved, han har en travl uge og kommer til at møde mennesker fra hele verden, der måske kommer til at lave nogle spændende investeringer i Odense. Så jeg synes, det vil være rigtigt spændende at høre nogle af hans takeaways fra de oplevelser.

Facit Bank skal stramme op, privathospital lukker, og Togt tager den med ro

Her får du et udpluk af de seneste nyheder om virksomheder og regnskaber i Odense.

Du kan få indblik i alle ugens regnskaber på erhvervslivodense.dk.

Finanstilsynet er kritisk over for Facit Bank

Jesper Lyhne var selv med til at åbne Facit Bank i 2019 - få måneder før coronakrisen begyndte. Foto: Kim Rune Jessen

Finanstilsynet har været på besøg hos Facit Bank, og konklusionen af besøget er, at banken skal forbedre sin forretningsmodel og rette på nogle administrative forhold.

Siden åbningen i december 2019 har banken, som Niels Thorborg ejer, leveret et samlet underskud cirka 250 millioner kroner.

Direktør Jesper Lyhne er enig med tilsynet om, at forretningsmodellen skal styrkes. Ifølge ham skyldes underskuddene blandt andet opstart i flere markeder på samme tid, forklarer han til Fyens Stiftstidende.

Langelinie Privathospital er begæret konkurs

Der var lutter smil og god stemning, da Baskaran Ketharanathan (tv.), Jens Pilegaard Bjarnesen og Amin Baram i foråret fortalte om deres planer for det nye privathospital i Odense, der blev stiftet for at tage sig af de lange ventelister, coronaepidemien affødte. Arkivfoto: Stefan Sommer Jagd

Stridigheder i ejerkredsen hos Langelinie Privathospital har ført til, at hospitalet er begæret konkurs efter mindre end tre år i drift.

Hospitalet blev stiftet af Amin Baram, Jens Pilegaard og Baskaran Ketharanathan, og konflikten er opstået med de to førstnævnte på den ene side, sidstnævnte på den anden.

Ingen vil udtale sig konkret om, hvad der ført til konkursen, men Baskaran Ketharanathan bekræfter, at ændringer i direktion og bestyrelse i august 2022 afspejlede stridighederne, skriver Fyens Stiftstidende.

Togt bremser op og venter på bedre tider

Der står en formue på højkant her i TBT Tower, som er genstand for en strid mellem entreprenøren NCC og Togt. Arkivfoto: Michael Bager

Ejendomsselskabet Togt holder igen med at træffe store beslutninger af hensyn til tiden og samfundsøkonomien.

Således har selskabet ikke solgt et færdigt byggeri i Vindegade videre til investorer, og de har sat pause på et byggeprojekt på Vestre Stationsvej. Det har ført til et underskud før skat på 26 millioner kroner for 2022.

Togt har også mærket de store fald i aktiekurserne, og lige nu holder selskaber øje med renten og den generelle udviklingen i økonomien for at finde det bedste tidspunkt at gå i gang igen på, fortæller direktør Mogens Tveskov til Fyens Stiftstidende.

Byen rundt på ét minut

Vi ved, du har travlt, så her får du en lynhurtig overflyvning på det, der i øvrigt rører sig i det odenseanske erhvervsliv.
  • Tidligere administrerende direktør ved Autohuset Vestergaard, Jesper Wang, er hentet ind til Autosource Group for at styrke blandt andet salg og digitalisering, skriver Motor Magasinet.
  • Gibotech, der udvikler mange forskellige slags automationsløsninger, er kommet gennem 2022 med et overskud på 18,1 millioner kroner før skat. Virksomheden har ifølge regnskabet også nået op 140 ansatte.
  • Burger- og ginbaren Molotov lukker. Egentlig går det godt, siger ejerne, men de fik et tilbud på lokalerne, som de ikke kunne sige nej til, skriver Ugeavisen Odense.
  • Ibens Keramik i Overgade lukker. Det gik simpelthen så godt, fortæller indehaver Iben Søllingvraa, at hun ikke kunne følge med efterspørgslen. Derfor rykker hun tilbage til sine gamle lokaler, skriver Ugeavisen Odense.
  • GP Elektronik går en smule tilbage i det seneste regnskab. Overskuddet før skat er faldet fra 7,2 til 5,5 millioner kroner før skat. Tilbagegangen er udramatisk, siger direktør Anders Bo Pedersen til Electronic Supply.