Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Odense i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Carsten Haugaard og Mette Balslev Lorenzen. Foto: Mathias Banke

Hjælp dig selv, før du hjælper andre

Mette Balslev og Carsten Haugaard har været gennem lidt af hvert.

Mette har i mange år arbejdet med unge, både som lærer, mentor og terapeut. Alt for ofte oplevede hun at mangle de værktøjer, der for alvor kunne gøre en forskel, og to gange førte det til perioder, hvor hun gik ned med stress.

Carsten har været udsendt for både forsvaret og FN, og i den tid oplevede han blandt andet krigens rædsler i Tjetjenien, og da han efterfølgende blev virksomhedsejer, blev han ramt i blodprop i hjernen.

Fælles for dem begge er, at de har rejst sig igen, og nu har de slået pjalterne sammen og skabt forløbet Pilgrim for ledere, der skal ruste dem til både at lære at tage vare på dem selv og deres medarbejdere.

De to kompagnoner fortæller om deres vej til samarbejdet og deres tanker om ledelse i dette nyhedsbrev.

God fornøjelse

Billede af Mathias Banke
Billede af skribentens underskrift Mathias Banke Erhvervsjournalist
Carsten Haugaard og Mette Balslev Lorenzen har lavet udviklingsforløbet Pilgrim, der blander forskellige grene af terapi og understøtter det med konkrete data. Foto: Mathias Banke

Carsten fik en blodprop, og Mette gik ned med stress: Nu hjælper de ledere med at tage ansvar for dem selv

Carsten Haugaard, direktør i Activator Group, og Mette Balslev Lorenzen, der driver selvstændig terapiklinik, har sammen skabt forløbet Pilgrim til ledere. Målet er at klæde ledere på til at undgå og håndtere stress.
 
De to har begge oplevet at nå deres grænser, og det har formet, hvordan de ser på ledelse og terapi.

Specielt for Pilgrim er blandt andet, at virksomheden Sensae supplerer terapien og coachingen med biometrisk data, som Carsten Haugaard og Mette Balslev Lorenzen kan bruge til at skræddersy forløbet til det enkelte individ.

Militærledelse og mindfulness smelter sammen i et udviklingsforløb for ledere, som Mette Balslev Lorenzen og Carsten Haugaard står bag. Med i samarbejdet er også virksomheden Sensae, der har udviklet udstyr, der gør Mette Balslev Lorenzen og Carsten Haugaard i stand til at skræddersy forløbet til den enkelte.

VELVÆRE: Der går meget historie forud for, at Mette Balslev Lorenzen og Carsten Haugaard nu har slået pjalterne sammen, men lad os starte med det seneste.

De to har nemlig sammensat forløbet Pilgrim for ledere, hvor tanken bag kort sagt er at kombinere introspektiv mindfulness-terapi med ledercoaching.

Med i samarbejdet er den københavnske virksomhed Sensae, der har udviklet teknologi til at måle biometrisk data - såsom blodtryk og puls - og samle det i en rapport, der kan understøtte de bløde terapi- og coachingsessioner med hårde tal.

Mette Balslev Lorenzen er terapeut med speciale i mindfulness-terapi, og tidligere har hun også arbejdet med sårbare unge. Hun er selvstændig, og med tiden har hun vinklet sin forretning på virksomhedsledere, for kan du øge deres trivsel, øger du også trivslen for dem, de har ansvaret for.

Carsten Haugaard har samme målgruppe men en helt anden baggrund. Gennem en karriere i forsvaret og hos FN har han fået et syn på ledelse, hvor grundtanken er, at en leder ikke skal lede ved magt, men ved at gå forrest. Den filosofi forsøger han at udbrede til andre ledere gennem coaching og sparring i sin virksomhed Activator Group.

Men samarbejdet er ikke bare en kombination af to faglige grene. Det er også sammenfletningen af to vidt forskellige historier, hvor fællestrækket er et ønske om at kunne hjælpe andre til en bedre tilværelse.

Fra krig til detailhandel

Allerede som 17-årig meldte Carsten Haugaard sig ind i forsvaret. Det førte til en karriere, hvor Carsten Haugaard tog fra den ene konfliktzone til den anden for både forsvaret, hvor han fik rang af major, og FN.

I 90'erne var han blandt andet med til at evakuere den georgiske præsident Eduard Shevardnadze, håndtere udveksling af krigsfanger, etablere flygtningelejre i krigshærgede Tjetjenien og afvæbne børnesoldater i Angola efter en borgerkrig. Sidstnævnte operation stoppede for Carsten Haugaards vedkommende efter otte måneder, da han blev ramt af malaria.

Tilbage i Danmark fik han et tilbud om et radikalt brancheskifte.

- Jeg blev kaldt til samtale hos Herman Salling, for på det tidspunkt tog Dansk Supermarked mange ind fra forsvaret. Min første tanke var, at jeg fandme ikke skulle arbejde i detailhandel, men han var en fascinerende mand, så da jeg tog fra mødet, havde jeg sagt ja til at stå for at ændre Dansk Supermarkeds lederuddannelse. I den tid lærte jeg rigtig meget om købmandskab, fortæller Carsten Haugaard.

Carsten Haugaard har skrevet bogen "Mit liv med ledelse - i krig og fred", hvor han - som titlen antyder - fortæller om sin ledelsesfilosofi, og hvordan den er formet. Foto: Mathias Banke

Derefter tilbragte han tre år som ansvarlig for Thulebasen i Grønland.

- For mig har den røde tråd gennem alt det her været mennesker og ledelse. Evnen til i forskellige situationer - også de lidt mere hardcore - at få mennesker til at arbejde fuldstændig vanvittigt for en, samtidig med at de synes, de har verdens bedste chef og det fedeste job, siger Carsten Haugaard.

Derfor valgte han i 2006 at stifte virksomheden Activator Group, hvor han netop vejleder og sparrer med ledere ved at trykprøve deres beslutninger i forhold til forretningsstrategier og ansatte.

Manglede værktøjer

Interessen for at arbejde med mennesker var også det, der fik Mette Balslev Lorenzen til at uddanne sig til lærer.

I ti år arbejdede hun så som efterskolelærer på to forskellige efterskoler, og i løbet af de år var hun mange gange nødt til at køre unge på skadestuen, fordi de havde det skidt. Hun skulle ikke bare uddanne de unge, hun skulle også forholde sig til unge med spiseforstyrrelser, tvangstanker og selvmordstanker.

- Jeg oplevede, at jeg kom til kort. Jeg manglede de rette værktøjer som efterskolelærer, og det gjorde mig både stresset og ked af det, for jeg kunne ikke hjælpe dem på den måde, jeg gerne ville, forklarer Mette Balslev Lorenzen.

Mette Balslev Lorenzen har studeret mindfulness med både Saki Santorelli og Jon Kabat-Zin, der er ophavsmænd til terapiformen i vesten. Foto: Mathias Banke

Derfor brugte hun et år på at videreuddanne sig inden for udviklings- og personlighedspsykologi, hvorefter hun blev ansat i Odense Kommune som vejleder og mentor for sårbare unge, der blandt andet afsonede domme, kæmpede mod misbrug eller havde flere diagnoser.

Igen oplevede hun at komme til kort, så hun uddannede sig til psykoterapeut ved siden af sit fuldtidsarbejde og blev derefter ansat i et psykologfirma, hvorefter hun blev selvstændig.

- Omdrejningspunktet for min behandling har altid været stress og angst, som jeg oplevede meget hos de unge. Dem fokuserede jeg også på i min klinik i starten, men efterhånden måtte jeg erkende, at voksne har det lige så skidt, siger Mette Balslev Lorenzen, der med tiden er begyndt at fokusere på erhvervsledere.

Fandt deres grænser

De to samarbejdspartneres fokus på erhvervsledere kommer af den samme idé om, at hvis ledere er i stand til selv at undgå og håndtere stress, kan de skabe et bedre arbejdsmiljø for de ansatte, de har ansvaret for.

- Hvis du som leder ikke sørger for, at du selv har overskud, så har du heller ikke plads til at tilgodese andres behov. Så ender du i en situation, hvor du ikke er i stand til at hjælpe andre, fordi du ikke har hjulpet dig selv, og så skubber du dig selv ud over din egen grænse, siger Carsten Haugaard.

- Problemet er, at mange først kender deres grænse, når de falder, pointerer han.

Det kender både han og Mette Balslev Lorenzen også til.

Ved siden af at drive virksomheden trænede Carsten Haugaard til et maraton og tog en MBA. Han følte sig på toppen. Men en morgen faldt han om. Han havde fået en blodprop i hjernen, og pludselig skulle militærmanden lære at gå og løfte kopper igen.

Mette Balslev Lorenzen fandt sine grænser, da hun to gange gik ned med stress. Det var en giftig cocktail at ville hjælpe og være der for mange, mens hun samtidig led under en følelse af magtesløshed, der fik hendes krop til at sige stop. Samtidig er hun flere gange kommet uheldigt afsted og har brækket flere knogler, så hun i dag er diagnosticeret kronisk smertepatient.

I dag kan man ikke se på Carsten Haugaard, at han har haft en blodprop i hjernen, og Mette Balslev Lorenzen har fundet sin indre ro gennem mindfulness-terapi, som hun også har specialiseret sig i, og som også har hjulpet hende med at håndtere smerterne uden medicinering.

Forløb, der bygger på data

Det er alle de erfaringer, som Mette Balslev Lorenzen og Carsten Haugaard nu kombinerer i lederforløbet Pilgrim.

Forløbet strækker sig over fire måneder, og holdet vil bestå af 12 deltagere. I løbet af de fire måneder skal deltagerne blandt andet coaches af Mette og Carsten, lave fysisk træning med en professionel træner, deltage i et forløb med en jægersoldat og tilbringe fem dage i Sydfrankrig.

- Der har vi dem 24 timer i døgnet, så det bliver intenst på den gode måde, siger Mette Balslev Lorenzen.

Ved at kombinere mindfulness og terapi med en ledelsestilgang, der er formet af militæret, håber de to, at de kan ramme klienternes behov bredere.

- Vi kommer til at have mange individuelle samtaler, der som udgangspunkt er lige delt mellem os. Men nogle har måske brug for at arbejde med Mette 70 procent af tiden og 30 procent med mig, andre har det omvendt. Det kommer vi til at justere i forhold til individet, pointerer Carsten Haugaard.

De skulle gerne blive klogere på den selv, og hvad der er vigtigt i livet, så de kan blive den leder, alle går og leder efter.

Carsten Haugaard, direktør og ledelsescoach

Pilgrim bygger også på et samarbejde med københavner-virksomheden Sensae, der har udviklet teknologi, der ved hjælp af vibrationer kan måle biometrisk data - såsom hjerteslag, kropstemperatur og åndedræt - og sammenholde det med Mette og Carstens psykologiske vurderinger.

Alle data bliver samlet på en platform og bliver brugt til at udvælge de bedst egnede metoder og træningsteknikker for den enkelte.

- Stress er en stille dræber, og vi tror, at mental velvære kommer til at fylde langt mere for mange i fremtiden, skriver Olivier de Simone, direktør og medstifter af Sensae, i et skriftligt svar.

- Vi har indgået partnerskaber med flere coaches, der fokuserer på ledere, og et samarbejde med Mette og Carsten giver mening for os i kraft af deres baggrunde og netværk, og så har vi samme målgruppe. Vi har samme mission, når det kommer til håndtering af stress og mental velvære, så det er helt naturligt for os at arbejde sammen, uddyber han.

Følelser og evidens

Carsten Haugaard sammenligner de biometriske data med en personlighedstest. Den slags test kan give en idé om, hvilke typer arbejdsopgaver der passer bedst til bestemte personer, og på samme måde kan han og Mette Balslev Lorenzen finde frem til den bestemte tilgangsmåde for den enkelte klient.

- Det er nyt for os, at vi kommer til at have data før og efter en behandling. Normalt er det, Mette og jeg laver, ikke en eksakt videnskab. Det baserer sig meget på stemninger og følelser, men nu kan det gå hånd i hånd med videnskabelig evidens, understreger Carsten Haugaard.

Det kommer til at være en vigtig del af forløbet, hvis han og Mette Balslev Lorenzen skal indfri deres ambitioner for Pilgrim.

- Ugen i Frankrig kommer især til at være livsændrende. De kommer ikke hjem som de samme mennesker, der tog afsted, siger Mette Balslev Lorenzen.

- De skulle gerne blive klogere på den selv, og hvad der er vigtigt i livet, så de kan blive den leder, alle går og leder efter, siger Carsten Haugaard.

Odense i overskrifter

Vi ved, du har travlt, så her får du et lynhurtigt overblik over det odenseanske erhvervsliv:

  • Robothus Fyn har modtaget seks millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden til at gøre fynske folkeskoleelever klogere på robotter. Pengene skal gå til at uddanne lærere og pædagoger i teknologisk læring, indkøb af udstyr til gratis udlån og til 80 arrangementer om året for folkeskoleelever, skriver Metal Supply.
  • Gibotech direktør, Henrik Danevig-Anker, oplever stigende krav fra kunder. De vil have "all-in-one fra et automationshus. Det er konstruktion, projektledelse, styring og maskinsikkerhed", fortæller han branchemediet Jern & Maskinindustrien.
  • Secura, der tilbyder salg og installering af alarmer og overvågning, holder et pænt niveau i det seneste regnskab, hvor virksomheden kan præsentere et overskud på 2,1 millioner kroner før skat for 2022. Det er kun en smule lavere end året før, som var et trin op fra resultatet før skat i 2020, der var på 1,4 millioner kroner.
  • Four Design har ikke bare skaffet sig miljøcertificeringer for at gavne miljøet, de er også brikker i møbelfabrikkens forretningen. Derfor ser quality and product testing specialist hos Four Design Palle Jørgensen det ikke som en belastning, at fabrikken skal leve op til den slags krav. Det fortæller han om til magasinet SCM+Logistik.
  • BDL har leveret et overskud før skat på 6,9 millioner kroner for 2022, og dermed har virksomheden øget overskuddet hvert år siden 2015, hvor det lød på 244.000 kroner. I den periode er virksomheden, der er totalleverandør af ERP-løsninger fra Microsoft, vokset fra lidt over 10 ansatte til 26. Det fremgår af virksomhedens registeroplysninger.
Thor Stadil med sit eksamensbevis fra uddannelsen i at blive børsnoteret. Arkivfoto: Vibeke Volder

Stadil har succes i Kina, legendarisk restaurant går konkurs, og Fynbus har fundet ny direktør

Her får du fire udvalgte historier fra erhvervslivet i Odense.

Ovodan får succes i Kina

Det er lykkedes familien Stadils firma ægfirma Ovodan at skrive verdenshistorie, efter virksomheden, som den første fra vesten, er blevet børsnoteret i Kina.

- Det er historisk, og vi er meget stolte af det. Vi er globale, så vi skal også være en del af erhvervslivet i Kina. Jeg tror ikke på, at Europa kan slå ring om sig selv, som mange taler for lige nu, siger Thor Stadil til Fyens Stiftstidende.

Det krævede mange ressourcer at gøre virksomheden klar til det kinesiske marked. Det fortæller Thor Stadil meget mere om her.

Under Lindetræet er gået konkurs

Under Lindetræet er under konkursbehandling. Foto: Kenneth Klingenberg

Det lykkedes ikke den ikoniske restaurant Under Lindetræet at få rettet op, efter den i marts sidste år præsenterede et regnskab med et underskud på 227.000 kroner. Derfor er restauranten, der er ejet af køkkencheferne René Overby Niebuhr og Michael Walther Martinsen samt investoren Bent Andreasen, gået konkurs.

Det dårlige resultat skyldtes især ekstraordinært mange afbud, forklarede René Overby Niebuhr til Fyens Stiftstidende.

Stifter af Lucia Care giver direktørrollen videre

Nanna Kirkebjerg fortsætter som bestyrelsesformand. PR-foto: Lucia Care

Iværksættervirksomheden Lucia Care skifter ud i direktørstolen, efter stifter Nanna Kirkebjerg har givet den videre til Tina Kongstad, der kommer fra en stilling som markedschef hos Fynsk Erhverv.

Nanna Kirkebjerg fortsætter i virksomheden, som har Løvens Hule-investorerne Mia Wagner og Anne Stampe Olesen samt investor Christian Bøvning i ejerkredsen. Stifteren vil fremover være bestyrelsesformand, mens hun fortsætter sin lægegerning, skriver virksomheden i en pressemeddelelse.

Ny direktør for Fynbus

Rasmus Bach Mandø er ny direktør for Fynbus. Han tager over på posten efter Ingrid Dissing, der har været konstitueret direktør siden 1. december, hvor Carsten Hyldborg Jensen gik på pension, og det ikke lykkedes at finde en permanent løsning.

Den nye direktør kommer fra en stilling som stabschef for Klima- og Miljøforvaltningen i Odense Kommune, og han har tidligere haft ansvaret for den overordnede mobilitetsplanlægning i Odense Kommune, skriver Fyens Stiftstidende.