Focus Advokater gør op med branchens vaner: - Det er vigtigt for, at vi kan forløse det faglige potentiale
I løbet af det forgangne år har Focus Advokater arbejdet på at skabe en bedre arbejdsplads med mere trivsel og plads til den enkelte.
Direktør Eva Berner, der tiltrådte i april, har stået i spidsen for udviklingen, der blandt andet bygger på dybdegående interviews med de ansatte udført af en antropolog uden indsigt i advokatbranchen.
- På den måde tog vi mere udgangspunkt i mennesker, motiver og trivsel, forklarer Eva Berner.
Hun foretog også ændringer i måden, Focus Advokater rekrutterer på.
- Måden, man rekrutterede på tidligere, kom ikke godt nok ind på det hele menneske og værdier. Efter den første samtale handler det mere om, hvordan man bidrager til kulturen på arbejdspladsen.
- Det er vigtigt for, at vi kan forløse det faglige potentiale, slår Eva Berner fast.
En af dem, der er glad for kulturen hos Focus Advokater, er advokat Maria Duus. Hun er 29 år og bor sammen med sin kæreste og parrets lille barn. Hun er glad for, at hun ikke føler et pres for at skulle vælge mellem rollen som advokat eller mor.
- Har jeg en dag, hvor jeg skal gå tidligt, hvis nu mit barn eksempelvis er syg, bliver der ikke set skævt til det. Så gør jeg arbejdet færdig om aftenen derhjemme, men det er helt fint. Når arbejdsgiveren er fleksibel, synes jeg, man selv skal være det, pointerer hun.
Listen med nye tiltag, der forbedrer arbejdskulturen hos Focus Advokater, er lang, men summa summarum er, at både ledelsen og medarbejdere bruger deres tid bedre og trives bedre på kontoret.
- Jeg følger mantraet, at "management er at gøre tingene rigtigt, men ledelse er at gøre de rigtige ting".
- Selvfølgelig skal der være noget management i form af opfølgning, men vi skal gøre det ved de rigtige ting, ellers hiver du energien ud af folk, siger Eva Berner.
KULTUR: Vil du gerne tiltrække de unge talenter til arbejdspladsen, må du sørge for at indrette en arbejdsplads, der tilgodeser deres behov ved eksempelvis at være fleksibel nok til, at dine medarbejdere kan have et velfungerende privatliv, uden det går på kompromis med deres karriere.
Den anskuelse har ikke traditionelt set passet ind i advokatbranchen, hvor karrierestigen fra advokatfuldmægtig til kapitalejende partner i sidste ende ikke kun har handlet om faglighed, men også om hvor mange timer du var i stand til at lægge på kontoret.
Holdningen har været sejlivet. Hvor mange andre brancher med kontorarbejde er ledende inden for modernisering af arbejdspladsen, har advokatbranchen været relativt længe om at omstille sig.
- I mange år har partnerne i advokatfirmaer været fra de ældre generationer, og det er nogle andre værdier, der har været vigtige for dem. Der har været en tendens til, at de har overført deres egne behov til de yngre generationer, og det har gjort advokatbranchen mindre forandringsklar, siger Eva Berner.
Hun er direktør hos Focus Advokater, Fyns største advokatfirma. Hun har det øverste ansvar for at udvikle arbejdspladsen og forretningen, og til det formål trækker hun blandt andet på sin tid i medicinal-branchen og robotbranchen.
Antropolog tjekkede trivslen
Eva Berner fortæller, at advokatbranchen de senere år har haft øje på trivslen i branchen for at sikre, at nyuddannede jurister ikke søger væk.
- Vi har altid tilstræbt i høj grad at være en virksomhed, hvor medarbejderne trives og vokser fagligt, og hvor der er plads til forskellighed og det hele menneske- og arbejdsliv. Vi er dog blevet endnu mere opmærksomme på, hvordan vi fremtidssikrer os, og hvordan vi udvikler forretningen, siger Eva Berner, der tiltrådte som direktør 1. april i år, men også tidligere har arbejdet hos Focus Advokater.
Under corona oplevede Focus Advokater, at nogle af de unge jurister forlod virksomheden, blandt andet fordi de i den periode mistede en stor del af den sociale tilknytning. Derfor ansatte Focus Advokater en antropolog i en projektstilling til at blive klogere på, hvordan det gik med trivslen på arbejdspladsen.
- Spørgeskemaer ville nok have været den mere traditionelle måde at finde frem til den slags kvalitative oplysninger, men man ville gerne have en ind udefra, der ikke var forudindtaget og dybest set ikke kendte til branchen. På den måde tog vi mere udgangspunkt i mennesker, motiver og trivsel, end hvis vi brugte en person med brancheindsigt, forklarer Eva Berner.
Kigger på det hele menneske
Sammen med en arbejdsgruppe bestående af både yngre jurister og folk fra ledergruppen udarbejdede antropologen en spørgeramme, som hun brugte til dybdegående interviews med de ansatte.
En af dem er 29-årige advokat Maria Duus.
- Antropologen tog udgangspunkt i familieliv, vores værdier, hvad vi laver ved siden af arbejdet, og hvordan man bedst skaber lyst til at gå på arbejde for de ansatte. Kort sagt, hvordan kan ens arbejde fungere sammen med, at man har et liv ved siden af, siger Maria Duus.
Efter et halvt års arbejde blev pointerne fra undersøgelsen samlet i en rapport, som blev et element i den fornyelse af arbejdspladsen og dens værdigrundlag, Eva Berner står for.
- Undersøgelsen pegede på nogle områder, vi skulle være obs på, så vi tog essensen af undersøgelsen og delte den op i tre dele: Ting, vi skal blive ved med, ting, vi skal stoppe, og ting, vi skal begynde på, forklarer Eva Berner og pointerer, at ændringerne også beror på mange andre rapporter, samtaler og overvejelser.
Sådan udvikler Focus Advokater arbejdspladsen
Efter Eva Berner tiltrådte som direktør, har Focus Advokater blandt andet søsat følgende tiltag for at skabe en bedre arbejdsplads:
- Ledelsestræning af afdelingsledere, så de er bedre til at kommunikere med og give feedback til medarbejderne. Ledelsesstilen skal også tilpasses den enkelte, så der ikke forventes helt det samme af en medarbejder med store børn, der er flyttet hjemmefra, som af en med små børn.
- Medarbejderne følte sig heller ikke altid set af ledelsen. Derfor har Focus Advokater etableret teamledere, der kan agere bindeled og bringe medarbejderne og ledelsen tættere på hinanden. Teamene sørger samtidig for, at Focus Advokater er mindre sårbare over for hændelser som sygdom, fordi de ansatte bedre kan dække ind for hinanden.
- Formaliseret politik for hjemmearbejde, så det har kunnet fortsætte efter corona. Politikken skal snart evalueres.
- Opdateret seniorpolitik.
- Implementering et nyt HR-administrationsværktøj, som også bruges til kompetenceudvikling.
- En gennemgang af, hvad advokaterne bruger deres tid på, og hvordan deres adfærd understøtter det. Det handler for eksempel om, at kortsigtede faktureringskrav fylder meget, og de skulle gerne fylde mindre.
- Revideret incitament-struktur i form af løn og bonusordninger. Lønnen skal være både tidssvarende og konkurrencedygtig, og bonusordningen skal også gælde arbejde, der ikke giver et kommercielt afkast her og nu, men på sigt udvikler forretningen.
Siden Eva Berner kom til, har hun været med til at ansætte syv nye medarbejdere, og netop rekrutteringsprocessen er et af de områder, hun også har ændret på med udgangspunkt i sin egen erfaring fra tidligere stillinger.
- Fagligheden skal altid være i orden, hvis vi vil fortsætte med at være et førende advokatkontor, men måden, man rekrutterede på tidligere, kom ikke godt nok ind på det hele menneske og værdier. Efter den første samtale handler det nu mere om, hvordan man bidrager til kulturen på arbejdspladsen. Hvordan samarbejder og videndeler du med dine kollegaer? Hvordan møder du folk, når du repræsenterer os blandt kunderne?
- Det er vigtigt for, at vi kan forløse det faglige potentiale, slår Eva Berner fast.
Fleksibilitet går begge veje
Maria Duus har tidligere arbejdet i Kolding, men hun søgte mod Odense sammen med sin kæreste efter sin barsel, og da begyndte hun at tænke over, hvordan hun skulle få det hele til at hænge sammen.
Da hun skulle søge arbejde i byen, var afstand og høj faglighed vigtig. Men det er mindst lige så vigtigt, at hendes arbejdsplads respekterer, at hun også er mor.
- Jeg tror, der i lang tid var en holdning om, at du er enten det ene eller det andet. De forskellige roller kunne ikke kombineres, eller det var i hvert fald sværere. Sådan er det stadig, tror jeg, på nogle af de kontorer, som ikke har været omstillingsparate, siger Maria Duus.
Hun havde hørt godt om Focus Advokater uden at kende nærmere til arbejdspladsen, men hun blev positivt overrasket, efter hun blev ansat.
- Det er bare en supergod kultur, og man har lyst til at være her. Man går ikke hele arbejdsdagen og glæder sig til at komme hjem. Det faglige niveau er højt, men vi har det også sjovt sammen, der er virkelig god stemning på kontoret, og vi holder mange sociale aktiviteter sammen, fortæller Maria Duus.
På mange advokatkontorer har der hersket en holdning om, at man ikke ville være den første til at forlade kontoret, og det førte til, at mange advokater arbejdede over tid.
- Sådan er det sikkert stadig på nogle advokatkontorer, men ikke hos Focus Advokater, siger Maria Duus.
- Ingen gider være den, der går klokken 16, hvis alle andre først tager hjem klokken 18, men her smutter mange af os yngre samtidig. Har jeg en dag, hvor jeg skal gå tidligt, hvis nu mit barn eksempelvis er syg, bliver der ikke set skævt til det. Så gør jeg arbejdet færdig om aftenen derhjemme, men det er helt fint. Når arbejdsgiveren er fleksibel, synes jeg, man selv skal være det, pointerer hun.
Alt kan lade sig gøre
Inden man bliver fuldbyrdet partner i et advokatfirma, skal man gennem en slags prøveperiode, hvor man har titlen associeret partner.
En af de ting, Eva Berner også vægter, er at give de associerede partnere mere ledelsesansvar. Derfor træner hun dem i deres lederrolle gennem personlig sparring og coaching. Det betyder omvendt, at hun udfordrer nogle af de ældre partnere ved, at de skal give slip på nogle ledelsesopgaver.
For hende handler det i bund og grund om, at de rette mennesker prioriterer de vigtige opgaver.
- Jeg følger mantraet, at "management er at gøre tingene rigtigt, men ledelse er at gøre de rigtige ting".
- På studiet bliver jurister trænet i at finde fejl. De kigger efter hullerne i osten og ting, der ikke duer. Der prøver jeg at sige, kunne vi nu lige prøve at kigge på, hvad der fungerer? Selvfølgelig skal der være noget management i form af opfølgning, men vi skal gøre det ved de rigtige ting, ellers hiver du energien ud af folk, siger Eva Berner.
Det er ikke en umulig opgave, mener hun, selvom advokatbranchen længe har været konservativ.
- Jeg mener, at alt kan lade sig gøre, hvis man i stedet for at starte med at sige, at det kan ikke lade sig gøre, siger, at selvfølgelig kan det det.