Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Odense i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Advokat Maria Duus og direktør Eva Berner fra Focus Advokater fortæller om arbejdet med at øge trivslen på advokatkontoret. Foto: Mathias Banke

"Sådan plejer vi at gøre" er ikke godt nok

Hvis du gerne vil øge trivslen i din virksomhed, men ikke ved, hvor du skal starte, kan du gøre som Focus Advokater og hyre en antropolog i en projektstilling til at interviewe dine ansatte og grave frem, hvad de har brug for.

Hos Focus Advokater blev antropologens indsigter et element i arbejdet med at skabe en bedre arbejdsplads, fortæller direktør Eva Berner.

Siden hun kom til i virksomheden 1. april, har hun stået for at modernisere advokatkontoret med moderne tankegange inden for ledelse og kultur - en disciplin, advokatbranchen ikke har haft ry for at first movers på.

Det kommer blandt andre 29-årige advokat Maria Duus til gode, fordi det betyder, at hun ikke skal vælge mellem sin karriere og at være mor.

Det fortæller de to langt mere om i dagens nyhedsbrev.

Brian Johannsen har også taget en dybdegående snak med direktør Lars Hedal fra Hesehus i podcasten At Turde FM, hvor Lars Hedal deler sine 10 bud til fremtidens virksomheder. Det finder du et link til i dette nyhedsbrev.

Tak fordi du læser med. God ferie til jer, der er nået dertil, og glædelig jul!

Bliv abonnent på Erhvervsliv Odense

  • Hvis du ikke allerede er abonnent på Erhvervsliv Odense, vil vi gerne have dig med på holdet.
  • Skriv til salg@erhvervslivodense.dk, så finder vi en løsning, der passer til dig og din virksomhed. Eller køb din egen direkte adgang her.
  • Følg med på Linkedin, hvor vi løbende deler vores historier. 
Billede af Mathias Banke
Billede af skribentens underskrift Mathias Banke Erhvervsjournalist
Eva Berner er direktør for Focus Advokater, Fyns største advokatfirma. Blandt virksomhedens 82 ansatte er advokat Maria Duus. Foto: Mathias Banke

Focus Advokater gør op med branchens vaner: - Det er vigtigt for, at vi kan forløse det faglige potentiale

I løbet af det forgangne år har Focus Advokater arbejdet på at skabe en bedre arbejdsplads med mere trivsel og plads til den enkelte.
 
Direktør Eva Berner, der tiltrådte i april, har stået i spidsen for udviklingen, der blandt andet bygger på dybdegående interviews med de ansatte udført af en antropolog uden indsigt i advokatbranchen.
 
- På den måde tog vi mere udgangspunkt i mennesker, motiver og trivsel, forklarer Eva Berner.

Hun foretog også ændringer i måden, Focus Advokater rekrutterer på.
 
- Måden, man rekrutterede på tidligere, kom ikke godt nok ind på det hele menneske og værdier. Efter den første samtale handler det mere om, hvordan man bidrager til kulturen på arbejdspladsen.

- Det er vigtigt for, at vi kan forløse det faglige potentiale, slår Eva Berner fast.

En af dem, der er glad for kulturen hos Focus Advokater, er advokat Maria Duus. Hun er 29 år og bor sammen med sin kæreste og parrets lille barn. Hun er glad for, at hun ikke føler et pres for at skulle vælge mellem rollen som advokat eller mor.
 
- Har jeg en dag, hvor jeg skal gå tidligt, hvis nu mit barn eksempelvis er syg, bliver der ikke set skævt til det. Så gør jeg arbejdet færdig om aftenen derhjemme, men det er helt fint. Når arbejdsgiveren er fleksibel, synes jeg, man selv skal være det, pointerer hun.
 
Listen med nye tiltag, der forbedrer arbejdskulturen hos Focus Advokater, er lang, men summa summarum er, at både ledelsen og medarbejdere bruger deres tid bedre og trives bedre på kontoret.
 
- Jeg følger mantraet, at "management er at gøre tingene rigtigt, men ledelse er at gøre de rigtige ting".
 
- Selvfølgelig skal der være noget management i form af opfølgning, men vi skal gøre det ved de rigtige ting, ellers hiver du energien ud af folk, siger Eva Berner.

Advokatbranchen har traditionelt set været en konservativ branche. Det forsøger Eva Berner, direktør hos Focus Advokater, at ændre på, så virksomheden også i fremtiden kan tiltrække og fastholde unge jurister som advokat Maria Duus. Det arbejde fortæller de to om her.

KULTUR: Vil du gerne tiltrække de unge talenter til arbejdspladsen, må du sørge for at indrette en arbejdsplads, der tilgodeser deres behov ved eksempelvis at være fleksibel nok til, at dine medarbejdere kan have et velfungerende privatliv, uden det går på kompromis med deres karriere.

Den anskuelse har ikke traditionelt set passet ind i advokatbranchen, hvor karrierestigen fra advokatfuldmægtig til kapitalejende partner i sidste ende ikke kun har handlet om faglighed, men også om hvor mange timer du var i stand til at lægge på kontoret.

Holdningen har været sejlivet. Hvor mange andre brancher med kontorarbejde er ledende inden for modernisering af arbejdspladsen, har advokatbranchen været relativt længe om at omstille sig.

- I mange år har partnerne i advokatfirmaer været fra de ældre generationer, og det er nogle andre værdier, der har været vigtige for dem. Der har været en tendens til, at de har overført deres egne behov til de yngre generationer, og det har gjort advokatbranchen mindre forandringsklar, siger Eva Berner.

Hun er direktør hos Focus Advokater, Fyns største advokatfirma. Hun har det øverste ansvar for at udvikle arbejdspladsen og forretningen, og til det formål trækker hun blandt andet på sin tid i medicinal-branchen og robotbranchen.

Antropolog tjekkede trivslen

Eva Berner fortæller, at advokatbranchen de senere år har haft øje på trivslen i branchen for at sikre, at nyuddannede jurister ikke søger væk.

- Vi har altid tilstræbt i høj grad at være en virksomhed, hvor medarbejderne trives og vokser fagligt, og hvor der er plads til forskellighed og det hele menneske- og arbejdsliv. Vi er dog blevet endnu mere opmærksomme på, hvordan vi fremtidssikrer os, og hvordan vi udvikler forretningen, siger Eva Berner, der tiltrådte som direktør 1. april i år, men også tidligere har arbejdet hos Focus Advokater.

Direktør Eva Berner er uddannet inden for økonomi og jura samt strategi og ledelse, og hun har arbejdet med HR, ESG og kommunikation i virksomheder, der er langt større end Focus Advokater. Hun nyder, at hun nu har langt kortere fra tanke til handling. Foto: Mathias Banke

Under corona oplevede Focus Advokater, at nogle af de unge jurister forlod virksomheden, blandt andet fordi de i den periode mistede en stor del af den sociale tilknytning. Derfor ansatte Focus Advokater en antropolog i en projektstilling til at blive klogere på, hvordan det gik med trivslen på arbejdspladsen.

- Spørgeskemaer ville nok have været den mere traditionelle måde at finde frem til den slags kvalitative oplysninger, men man ville gerne have en ind udefra, der ikke var forudindtaget og dybest set ikke kendte til branchen. På den måde tog vi mere udgangspunkt i mennesker, motiver og trivsel, end hvis vi brugte en person med brancheindsigt, forklarer Eva Berner.

Kigger på det hele menneske

Sammen med en arbejdsgruppe bestående af både yngre jurister og folk fra ledergruppen udarbejdede antropologen en spørgeramme, som hun brugte til dybdegående interviews med de ansatte.

En af dem er 29-årige advokat Maria Duus.

- Antropologen tog udgangspunkt i familieliv, vores værdier, hvad vi laver ved siden af arbejdet, og hvordan man bedst skaber lyst til at gå på arbejde for de ansatte. Kort sagt, hvordan kan ens arbejde fungere sammen med, at man har et liv ved siden af, siger Maria Duus.

Efter et halvt års arbejde blev pointerne fra undersøgelsen samlet i en rapport, som blev et element i den fornyelse af arbejdspladsen og dens værdigrundlag, Eva Berner står for.

- Undersøgelsen pegede på nogle områder, vi skulle være obs på, så vi tog essensen af undersøgelsen og delte den op i tre dele: Ting, vi skal blive ved med, ting, vi skal stoppe, og ting, vi skal begynde på, forklarer Eva Berner og pointerer, at ændringerne også beror på mange andre rapporter, samtaler og overvejelser.

Sådan udvikler Focus Advokater arbejdspladsen

Efter Eva Berner tiltrådte som direktør, har Focus Advokater blandt andet søsat følgende tiltag for at skabe en bedre arbejdsplads:

  • Ledelsestræning af afdelingsledere, så de er bedre til at kommunikere med og give feedback til medarbejderne. Ledelsesstilen skal også tilpasses den enkelte, så der ikke forventes helt det samme af en medarbejder med store børn, der er flyttet hjemmefra, som af en med små børn.
  • Medarbejderne følte sig heller ikke altid set af ledelsen. Derfor har Focus Advokater etableret teamledere, der kan agere bindeled og bringe medarbejderne og ledelsen tættere på hinanden. Teamene sørger samtidig for, at Focus Advokater er mindre sårbare over for hændelser som sygdom, fordi de ansatte bedre kan dække ind for hinanden.
  • Formaliseret politik for hjemmearbejde, så det har kunnet fortsætte efter corona. Politikken skal snart evalueres.
  • Opdateret seniorpolitik.
  • Implementering et nyt HR-administrationsværktøj, som også bruges til kompetenceudvikling.
  • En gennemgang af, hvad advokaterne bruger deres tid på, og hvordan deres adfærd understøtter det. Det handler for eksempel om, at kortsigtede faktureringskrav fylder meget, og de skulle gerne fylde mindre.
  • Revideret incitament-struktur i form af løn og bonusordninger. Lønnen skal være både tidssvarende og konkurrencedygtig, og bonusordningen skal også gælde arbejde, der ikke giver et kommercielt afkast her og nu, men på sigt udvikler forretningen.

Siden Eva Berner kom til, har hun været med til at ansætte syv nye medarbejdere, og netop rekrutteringsprocessen er et af de områder, hun også har ændret på med udgangspunkt i sin egen erfaring fra tidligere stillinger.

- Fagligheden skal altid være i orden, hvis vi vil fortsætte med at være et førende advokatkontor, men måden, man rekrutterede på tidligere, kom ikke godt nok ind på det hele menneske og værdier. Efter den første samtale handler det nu mere om, hvordan man bidrager til kulturen på arbejdspladsen. Hvordan samarbejder og videndeler du med dine kollegaer? Hvordan møder du folk, når du repræsenterer os blandt kunderne?

- Det er vigtigt for, at vi kan forløse det faglige potentiale, slår Eva Berner fast.

Fleksibilitet går begge veje

Maria Duus har tidligere arbejdet i Kolding, men hun søgte mod Odense sammen med sin kæreste efter sin barsel, og da begyndte hun at tænke over, hvordan hun skulle få det hele til at hænge sammen.

Da hun skulle søge arbejde i byen, var afstand og høj faglighed vigtig. Men det er mindst lige så vigtigt, at hendes arbejdsplads respekterer, at hun også er mor.

- Jeg tror, der i lang tid var en holdning om, at du er enten det ene eller det andet. De forskellige roller kunne ikke kombineres, eller det var i hvert fald sværere. Sådan er det stadig, tror jeg, på nogle af de kontorer, som ikke har været omstillingsparate, siger Maria Duus.

Hun havde hørt godt om Focus Advokater uden at kende nærmere til arbejdspladsen, men hun blev positivt overrasket, efter hun blev ansat.

Advokat Maria Duus flyttede til Odense med sin odenseanske kæreste efter endt barsel. Hun var dog ikke ny i byen, da hun læste jura her. Foto: Mathias Banke

- Det er bare en supergod kultur, og man har lyst til at være her. Man går ikke hele arbejdsdagen og glæder sig til at komme hjem. Det faglige niveau er højt, men vi har det også sjovt sammen, der er virkelig god stemning på kontoret, og vi holder mange sociale aktiviteter sammen, fortæller Maria Duus.

På mange advokatkontorer har der hersket en holdning om, at man ikke ville være den første til at forlade kontoret, og det førte til, at mange advokater arbejdede over tid.

- Sådan er det sikkert stadig på nogle advokatkontorer, men ikke hos Focus Advokater, siger Maria Duus.

- Ingen gider være den, der går klokken 16, hvis alle andre først tager hjem klokken 18, men her smutter mange af os yngre samtidig. Har jeg en dag, hvor jeg skal gå tidligt, hvis nu mit barn eksempelvis er syg, bliver der ikke set skævt til det. Så gør jeg arbejdet færdig om aftenen derhjemme, men det er helt fint. Når arbejdsgiveren er fleksibel, synes jeg, man selv skal være det, pointerer hun.

Alt kan lade sig gøre

Inden man bliver fuldbyrdet partner i et advokatfirma, skal man gennem en slags prøveperiode, hvor man har titlen associeret partner.

En af de ting, Eva Berner også vægter, er at give de associerede partnere mere ledelsesansvar. Derfor træner hun dem i deres lederrolle gennem personlig sparring og coaching. Det betyder omvendt, at hun udfordrer nogle af de ældre partnere ved, at de skal give slip på nogle ledelsesopgaver.

For hende handler det i bund og grund om, at de rette mennesker prioriterer de vigtige opgaver.

- Jeg følger mantraet, at "management er at gøre tingene rigtigt, men ledelse er at gøre de rigtige ting".

- På studiet bliver jurister trænet i at finde fejl. De kigger efter hullerne i osten og ting, der ikke duer. Der prøver jeg at sige, kunne vi nu lige prøve at kigge på, hvad der fungerer? Selvfølgelig skal der være noget management i form af opfølgning, men vi skal gøre det ved de rigtige ting, ellers hiver du energien ud af folk, siger Eva Berner.

Det er ikke en umulig opgave, mener hun, selvom advokatbranchen længe har været konservativ.

- Jeg mener, at alt kan lade sig gøre, hvis man i stedet for at starte med at sige, at det kan ikke lade sig gøre, siger, at selvfølgelig kan det det.

Gasselskab indtager Canada, investor bliver direktør, og Meta dropper udvidelse

Her får du tre udvalgte nyheder fra byens erhvervsliv.

Nature Energy investerer milliarder i Canada

Nature Energy har allerede et biogasanlæg i Holland og et på vej i Frankrig, men satsningen i Canada er i en noget anden skala. PR-foto: Nature Energy

Det fynske biogas-selskab Nature Energy bliver for alvor et internationalt navn, når de opfører 10 nye biogasanlæg i Quebec.

Samlet set kommer selskabet til at lægge syv milliarder kroner i projektet, det opfører i samarbejde med det lokale energiselskab Énergir.

Det er den største investering uden for Danmark, det fynske selskab nogensinde har lavet, fortæller administrerende direktør i Nature Energy, Ole Hvelplund.

- Vi har kigget på Quebec i lang tid for at lave biogas deroppe og samarbejde med regeringen. En af de gode måder at få åbnet markedet på, var at lave en samarbejdsaftale som den her med Énergir. Samarbejdet med en velrenommeret virksomhed hjælper med at få fat i de lokale partnere og med at arbejde med de lokale rammevilkår. Det handler for os om at få bygget nogle biogasanlæg, og aftalen er bare et redskab til at komme dertil, siger han.

Læs hele artiklen hos Fyens Stiftstidende.

Investor i Ztove bliver direktør

Charlotte Hybschmann Jacobsen, ny direktør i Ztove, svinger panden og pandekagerne, som ikke brænder på, fordi temperaturen styres af det intelligente køkkenudstyr. Foto: Michael Bager

Bøffer, der bliver stegt til perfektion, og pandekager og risengrød, som aldrig brænder på - kort sagt: Mad, der sidder lige i skabet hver gang.

Det er kongstanken bag det intelligente og teknologiske køkkengrej, som den lille fynske køkkenproducent Ztove har udviklet og arbejdet på siden 2017, og som serieinvestor Charlotte Hybschmann Jacobsen netop er blevet direktør for og har investeret mere i, end hun gjorde i forvejen.

Dermed træder Peter Favrholdt, ingeniør, ophavsmand og stifter af Ztove, et skridt tilbage, men kun for at kunne sætte endnu mere blus under den gryde, der hedder udvikling, siger Charlotte Hybschmann Jacobsen, direktør i investeringsselskabet Hybsch Connect, der investerer i en række firmaer.

Charlotte Hybschmann Jacobsen har i denne omgang bibragt Ztove yderligere fire millioner kroner og ejer nu lige godt og vel 50 procent af aktierne i selskabet.

Læs hele artiklen hos Fyens Stiftstidende.

Meta dropper udvidelse af datacenter

Metas to første haller har været i drift i flere år og er godt beskyttet bag kraftige hegn og mange reservesystemer, som går i gang ved et eventuelt uheld. Arkivfoto: Michael Bager

Et byggeri til mange milliarder kroner i Tietgenbyen i Odense er blevet stoppet midt i arbejdet. Meta, der tidligere hed Facebook, har afbrudt udvidelsen af koncernens store datacenter på Fyn.

Meta fortalte i december 2021 til Fyens Stiftstidende, at virksomheden ville udvide datacenteret i Odense med yderligere to serverhaller, så det i alt ville bestå af fem haller og komme op på en pris på 13 milliarder kroner.

For nylig meddelte Meta dog, at byggeriet af de to serverhaller alligevel ikke bliver til noget.

Ifølge virksomhedens nordiske pressechef skyldtes beslutningen, at Meta mere og mere satser på en helt ny teknologi og oplevelsesverden med navne som Virtual Reality (engelsk for kunstig virkelighed), kunstig intelligens (AI) eller Metaverse, som kræver en anden type servere end de planlagte.

Det er dog heller ingen hemmelighed, at Meta er økonomisk udfordret for tiden.

Læs hele artiklen hos Fyens Stiftstidende.

10 bud til fremtidens virksomheder med Lars Hedal.

Lars Hedals 10 bud: - Hvis succes stiger dig til hovedet, bliver du blind for udfordringer i fremtiden

For en virksomhed er alt omskifteligt. Kundernes behov. Teknologien til at drive og udvikle forretningen. Samfundets forventninger. Medarbejdernes behov.

Derfor kan du heller ikke bare læne dig tilbage, når du får succes, for hvis din virksomhed ikke tilpasser sig nye omstændigheder hele tiden, får den ikke succes i fremtiden.

Modgiften mod stilstand er vækst, men vækst er ikke bare et spørgsmål om at tjene flere penge. Det handler også om vækst på sortiment, branding, kultur, knowhow, goodwill og meget andet. Alle aspekter der er nødvendige for, at virksomheder forbliver relevante for kunder, medarbejdere og samfundet.

Det er et af hovedbudskaberne fra Lars Hedal, direktør hos Hesehus, som han deler med Brian Johannsen i dette afsnit af At Turde FM, som du kan lytte til her i artiklen eller ved at klikke her.

Vores anbefalinger til dig 💡

Her får du Erhvervsliv-redaktionens bedste anbefalinger fra vores seneste nyhedsbreve.

Digitale chikane og grænseoverskridende adfærd er ikke et ukendt fænomen på Linkedin. Det fortæller fire kvinder til Erhvervsliv Aarhus. Du kan læse mere om Sarah Jarsbo, Ane Stürup, Mette Elbert og Greete Eluris oplevelser på, hvad de troede var en professionel platform her.

Mange virksomheder kæmper med manglen på arbejdskraft, og derfor handler det blandt andet om at holde på de medarbejdere, der allerede er ombord - også de mere erfarne af slagsen. Det ved de hos transportfirmaet Bach & Pedersen Fragt i Randers, der deler deres bedste råd til af fastholde seniorer i jobbet i samarbejde med videnhuset Cabi, der hører under Beskæftigelsesministeriet.

Startup-virksomheden Humaid fra Odense arbejder også for at udvide arbejdsudbuddet. Det sker ved hjælp af et værktøj, som skal nedbryde sprogbarrierer på arbejdspladsen mellem døve og hørende ved hurtigt at oversætte talesprog til tegnsprog og omvendt.

Hos den rådgivende ingeniørvirksomhed Cowi står de overfor en større rekrutteringsopgave. Skaf 100 flere ingeniører i Syddanmark på kontorerne i Vejle og Esbjerg, lyder opgaven for den nye regionsdirektør Ane Leth. Hvordan hun vil lykkes med det, kan du læse mere om her.

Bløde værdier er vigtige for den moderne leder anno 2023. Det mener Daniel Skovsbo Erichsen, der er direktør for marked og udvikling i Netselskabet N1. For at blive bedre til at kende sine egne reaktionsmønstre får han hjælp af psykoterapeuten Lotte Skouboe, som han i første omgang opsøgte efter en skilsmisse, men som direktøren i dag også drager fordel af i professionel sammenhæng.


eoww