Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Odense i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Mads Fugl, direktør og medstifter af Coworking Plus. Foto: Mathias Banke

Mads Fugls ambitioner flyver højt

Det er den tid på året, hvor alle iværksætterne i Odense skal hyldes til Odense Iværksætterfestival. En hel uge med et program, der inspirerer, støtter og udvikler byens entreprenører.

Hvis du ikke lige ved, hvad du skal tage til i løbet af ugen, kan du tage udgangspunkt i de tre events, som direktøren Mads Fugl fremhæver i dette nyhedsbrev.

Han driver til daglig kontorfællesskabet Coworking Plus, som arrangerer Odin Award, der bliver iværksætterfestivalens festlige punktum. Ud over anbefalingerne svarer han også på ni skarpe spørgsmål, der giver dig indsigt i byens største kontorfællesskab og lederen bag.

Har du gode ideer til emner for Erhvervsliv Odense, er du altid velkommen til at skrive til os. Det gør du her.

Du kan også følge os på vores Linkedin-side. Nye læsere kan tilmelde sig nyhedsbrevet her.

Tak fordi du læser med!

Billede af Mathias Banke
Billede af skribentens underskrift Mathias Banke Erhvervsjournalist
Mads Fugl, direktør og medstifter af Coworking Plus. Foto: Mathias Banke

9 skarpe til Mads Fugl: Coworking Plus skal være meget større

Hvor stort skal Coworking Plus være? Hvem driver kontorfællesskabets vækst? Og hvad er et fællestræk ved de startups og scaleups, som ikke bliver til sunde forretninger?
 
Det og meget andet svarer direktør og medstifter af Coworking Plus, Mads Fugl, på herunder, når vi stiller ham ni skarpe spørgsmål.
 
- Globalt set kan man se, at efterspørgslen på fleksible kontorer er stærkt stigende. Det ser vi også på den lokale scene. Det er ikke kun startups. Det er faktisk ikke dem, der driver væksten hos os, svarer han blandt andet.

Mads Fugl driver Coworking Plus, og iværksætteri står ham nært. Men det er faktisk ikke iværksættere, der driver væksten hos kontorfællesskabet. Det fortæller han blandt meget andet her, hvor han svarer på ni skarpe spørgsmål.

Coworking Plus er Odenses største kontorfællesskab, og det er ikke længe siden, virksomheden kunne præsentere nyrenoverede kvadratmeter i den gamle cykelfabrik på Kochsgade.

Men selvom Coworking Plus nu fylder hele bygningen, er stedet slet ikke færdig med at vokse, siger direktør og medstifter Mads Fugl.

Her svarer han på ni skarpe spørgsmål om sin virksomhed, ledelse og Odense Iværksætterfestival, der løber af stablen næste uge. En af festivalens højdepunkter er nemlig Odin Award, som Coworking Plus står bag.

Hvad er status for Coworking Plus?

- Vi har lige udvidet med de sidste 1000 kvadratmeter, vi har i bygningen, hvor folk flyttede ind 1. oktober.

- Det betyder, vi i dag har 7500 kvadratmeter med 140 virksomheder i huset ved 600 skriveborde, og belægningsgraden nærmer sig udsolgt - men vi har stadig plads til nogle stykker mere.

- Vi har lige opgraderet vores personalesituation ved at hyre en eventchef, fordi events er en kæmpe del af vores DNA. Vi har også hyret en servicemanager, for vi kan se, at flere og flere eksterne virksomheder vil være en del af Coworking ved at leje mødelokaler eller konferencerum.

Hvor stort skal Coworking være?

- Det skal være meget større. Globalt set kan man se, at efterspørgslen på fleksible kontorer er stærkt stigende. Det ser vi også på den lokale scene.

- Det er ikke kun startups. Det er faktisk ikke dem, der driver væksten hos os. Det er scaleups og etablerede virksomheder, som ønsker at blive en del af vores fleksible kontorer.

- Den største virksomhed, der kom med en forespørgsel, var på 100 medarbejdere. Det lykkedes ikke lige at finde pladsen. Men det siger lidt om, at mange har et indtryk af, det kun er små virksomheder, der er med i coworking spaces.  Faktisk er væksten i stedet drevet scaleups og etablerede virksomheder, der gerne vil have de fordele, der er ved at være en del af coworking space.

- Post-corona, hvor der for mange mennesker er en ny måde at arbejde på, er drop-in kontor-setuppet, vi tilbyder, attraktivt.

- Vi er ved at kigge på næste setup. Det bliver i byen, og det kan være, det bliver meget tæt på. Vi har ikke noget konkret lige nu, men planen er at blive større. 

Hvad er det, du ønsker, Odense får ud af iværksætterfestivalen?

- Mine forhåbninger om festivalen er, at der bliver sat fokus på iværksætteri. Helt simpelt.

- Jeg håber, det kan blive en byfest, hvor nogle af dem, der ikke kender til iværksætterverden, også har lyst til at komme til eventsene. Iværksætteri er stadig lidt en mærkelig ting for mange, så festivalen er en mulighed for at snuse til, hvordan man også kan arbejde og tjene penge, og den kan give nye idéer og forhåbentligt inspirere nogen til at gå den vej.

- Hvis man skal begive sig ud på en iværksætterrejse, er det første skridt altid, at man bliver opmærksom på iværksætteri. Opmærksomhed om, at det er en mulighed at udvikle produkter og services, og hvilke huller, der er i markedet. Så det allerførste er faktisk at gå på opdagelse i, hvad mulighederne er.

- Der er det en rigtig god mulighed at kunne se, hvad andre har gjort, og hvad der er af trends og tendenser. Så vi håber jo, at det fører til flere iværksættere.

Hvad er anderledes ved Odin Award i år i forhold til sidste år?

- Det er ikke voldsomt anderledes i år, andet end at man har taget det gode fra sidste år og gjort det endnu bedre.

- I forhold til Odin Award, som er Coworking Plus' event, har vi forsøgt at gøre det endnu bedre, større og vildere. Det håber vi, vi kommer i mål med, og det lover godt. Der kommer rigtig mange mennesker, og for os er det vigtigt, at det bliver en byfest, hvor der også kommer mange, der ikke nødvendigvis er oplagte i forhold til iværksættermiljøet. 

Hvad ser du som din vigtigste opgave som leder af Coworking Plus?

- Det er at skabe retning for, hvad vi skal nu og i fremtiden. Vores rejse er lidt anderledes end en traditionel virksomhedsrejse, for vi startede ikke med at være en virksomhed overhovedet.

- For 10 år siden kiggede min cofounder Kenneth Danielsen og jeg på kontorer til de virksomheder, jeg drev på det tidspunkt. På en studietur til Los Angeles besøgte vi nogle coworking spaces og oplevede den stemning og energi, der var der, og vi kunne ikke finde noget lignende i Odense, så vi besluttede at starte noget selv. Men originalt var det ikke meningen, det skulle være en forretning. Det var et kontorfællesskab, som har udviklet sig.

- Nu er der en klar strategi om, at vi skal være store og udvikle Coworking Plus-konceptet. Vi skal blive skarpere i det, vi gør, yde en bedre service og lave fede events.

Hvad har været en afgørende ledelsesbeslutning for dig?

- Noget afgørende har været, at vi har prioriteret vores serviceorgan i forhold til de medarbejdere, vi har i huset. Sammenligner man med en traditionel erhvervsudlejer, har vi mange ansatte i forhold til, hvor lidt plads, vi egentlig har. Det er fordi, vi ved, hvor vigtigt det er skabe den stemning i huset, som er vores DNA.

- Vores serviceansatte er alle sammen interesserede i menneskerne omkring dem. Det virker totalt fluffy at sige, men de er alle nogen, der har en oprigtig interesse i at tale med mennesker og være sociale. På den måde indgår vi selv i fællesskabet og kan være med til at pushe det community, vi gerne vil være. - Det er i høj grad vores ansatte, inklusive mig selv, der er med til at pushe den agenda. Det har været en vigtig beslutning at prioritere det højt.

Hvad er forskellene mellem iværksættere, der får succes, og dem, der ikke gør?

- For startups er det helt klassisk, at mange starter uden at have et product-market fit overhovedet. Et klassisk billede på det er tre ingeniører, der sidder i en kælder og synes, de har verdens bedste idé. De har bare glemt at spørge andre, om de også synes, det er en god idé, hvordan produktet skal se ud.

- Mange af dem, der har problemer i forhold til opstarten, har det med at udvikle, udvikle og udvikle for sig selv, og de glemmer at inddrage andre, måske fordi de er bange for, andre stjæler idéen. Men så går de glip af al den viden og netværk, som gør, at en virksomhed bliver en succes.

- Og så er det netværk, netværk, netværk. Du skal have adgang til viden, kunder og investorer, og netværket er en drivende faktor i forhold til det.

- For scaleups kan der være 1000 forskellige problemer. Lige nu er det for eksempel svært at rejse kapital, som man tidligere kunne. Mange har haft nogle bestemte metrikker, de skulle ramme for at fortsætte væksten, men det bliver mange nødt til at revurdere. 

Hvem er din vigtigste sparringspartner?

- Min bestyrelsesformand, Søren Kristensen, er en rigtig god sparringspartner. Det har han været gennem al den tid, han har været en del af Coworking.

- Og ellers er det mine ansatte. Vi har en meget flad struktur, hvor alle får meget ansvar og medbestemmelse. Jeg forsøger at ansætte nogen, der er klogere end mig på de emner, de skal arbejde med. Jeg diskuterer også altid med vores medarbejdere om, hvor vi skal hen. For det meste har de gode argumenter, og så får de lov til at gøre, som de gerne vil inden for rimelighedens grænser.

- Jeg sparrer også med mit netværk. Jeg kender rigtig mange i Odenses iværksættermiljø, og jeg er også med i et iværksætternetværk, hvor vi mødes og taler om de problemstillinger, alle har. Alle synes, deres rejse er så unik, men ni ud af 10 af ens problemstillinger, har andre også. 

Hvor mange timer arbejder du om ugen?

- Jeg tror, jeg arbejder 42 timer om ugen. Ikke meget mere end det.

- Jeg har arbejdet anderledes tidligere. I lange periode kunne du nok lægge 50 procent oven i de 42 timer. Men det er kontraproduktivt. Man får stress, sover ikke, får ikke set venner og familie. Det er en nedadgående spiral.

- I øjeblikket er der meget fokus på founder-stress, for arbejde er ikke alt. Iværksætteri er min klart største og opslugende interesse, men jeg har tvillinger på 2,5 år, der skal passes, og en kone og nogle venner, og jeg prøver også at holde dad body'en lidt i skak, så jeg skal ikke arbejde mere, end jeg gør nu.

Mads Fugl, direktør og medstifter af Coworking Plus. Foto: Mathias Banke

Mads Fugls anbefalinger til iværksætterfestivalen: Få et crash kursus i iværksætteri

FESTIVAL: Har du brug for et forslag til, hvad du skal bruge din tid på til Odense Iværksætterfestival i næste uge?

Så giver Mads Fugl fra Coworking Plus her tre anbefalinger, som både iværksættere og dem, der bare er nysgerrige, kan kaste sig over.

Ikke så overraskende er én af anbefalingerne at tage til Odin Award, som Coworking Plus står bag, og som Mads Fugl lover bliver et brag af en fest.

Klik her for at se hele programmet for Odense Iværksætterfestival.

1. Preflight Odenses pitchevent

- Jeg synes, man skal komme til Preflight Odenses pitchevent, for det er nogle seje, lokale iværksættere, der er med.

- Pitch er ikke bare at bede om penge, det er også at kunne kommunikere kort og præcist. Der er en masse læring og netværk at få ud af det event, for de fremmødte har samme interesser.

- Har man slet ikke snust til iværksætteri, kan det også være et crash kursus i, hvad folk skal kunne for at blive iværksættere, og man får indblik i forskellige forretningsmodeller -og typer. Jeg håber og regner selv med, at jeg kommer til det.

Læs om eventet her.

2. Cecilie Barløse sætter fokus på stress

- Det andet er et event om stress, hvor erhvervspsykolog Cecilie Barløse fra Foundermind giver indsigt og råd til, hvordan iværksætter kan håndtere stress. Jeg tror ikke, jeg kender mange, der har været igennem en vækstrejse og ikke på et tidspunkt har været stressede eller tæt på det, så det er noget, man er nødt til at have fokus på.

Læs om eventet her.

3. Iværksætterne bliver hyldet til Odin Award

- Ikke overraskende skal man selvfølgelig også komme til Odin Award. Det bliver et brag af en fest, og vi regner med, der kommer mellem 500 og 600 mennesker for at fejre iværksætternes succeser. Og når hovedpræmien er givet, skal vi hygge os.

- Man kan stadig godt nå at være med, men det er ved at være tight, og det er helt sikkert, at der bliver udsolgt. Vi har allerede solgt flere billetter nu end på samme tid de foregående år, hvor vi også har haft udsolgt.

Læs om eventet her.

Mads Pedersen får medhold, aktionærer tvinges ud af Effimat og HJ Hansen opkøber i Kolding

Her får du tre udvalgte nyheder fra erhvervslivet i Odense.

Mads Pedersen gennemfører navneskift efter medhold i landsretten

Tomatgartner Mads Pedersen har fået landsrettens ord for, at hans forretning godt må hedde Nordic Greens, og derfor er det nu sikkert og vist, at Alfred Pedersen & Søn bliver til Nordic Greens.

Mads Pedersen havde gennemført navneskiftet, da Sø- og handelsretten afgjorde, at Nordic Greens lå for tæt op ad en anden virksomhed - Northern A/S - der sælger frugt og grønt til detailhandlen i Tyskland og Danmark, og som har registreret varemærket Northern Greens.

Afgørelsen undrede Mads Pedersen.

- Vi laver ikke det samme, og vi er ikke konkurrenter, så vi er ret uforstående over for, at det skulle være et problem, sagde han dengang.

Men Sø- og handelsretten havde talt - og navneskiftet måtte rulles retur.

Læs hele historien hos Fyens Stiftstidende.

Danfoss-arvtager tvinger små aktionærer ud af Effimat

I fremtiden har Odense-virksomheden Effimat Storage Technology kun én aktionær, Peter Mads Clausen fra Sønderborg, søn af Danfoss' grundlægger og tidligere formand for fonden bag den store industrikoncern.

I de senere år har han øget sin ejerandel i virksomheden løbende i takt med, at han har skudt flere penge ind i foretagendet. For to måneder siden tog han et ekstra hop op, da han købte de aktier, der indtil da var ejet af Vækstfonden - svarende til 13,6 procent af det samlede antal aktier.

Det bragte hans ejerandel op på 94,6 procent, og dermed fik han ret til at tvinge de øvrige aktionærer ud igennem en såkaldt tvangsindløsning.

Læs hele historien hos Fyens Stiftstidende.

HJ Hansen Recycling opkøber i Kolding

Genvindingsgiganten HJ Hansen Recycling opkøber Rimecos aktiviteter, der ligger på havnen i Kolding. HJ Hansen Recycling, der er en del af H. J. Hansen-koncernen, overtager havnepladserne og medarbejderne, der før overtagelsen arbejdede for virksomheden Rimeco.

Rimeco A/S har i mange år haft opsamlings- og afskibningspladser til jern- og metalskrot flere steder i Europa. Nu frasælger virksomheden sine danske aktiviteter inden for indsamling af jern- og stål-skrot til den fynske gigant inden for genvinding.

Frasalget er sket, fordi Rimeco ser en konsolidering i branchen og ønsker at koncentrere sig om sine andre aktiviteter i Aabenraa og Hals.

Læs hele historien hos Fyens Stiftstidende.