Tre indtryk fra ERF2023: Europa begynder at forstå værdien i måden, Odense griber robotter an på
VIDENSDELING: Der er rundet af for European Robotics Forum 2023, som endte med at være en hel uge, hvor Odense trak kloge hoveder til byen for at udveksle viden om og indsigt i den europæiske robotbranche.
De har brugt dagene på at deltage i møder, oplæg og debatter om vidt forskellige emner inden for robotbranchen. Erhvervsliv Odense har spurgt Rajeeth Savarimuthu fra Ropca, Mikkel Christoffersen fra Odense Robotics og Esben Østergaard fra Reinvest Robotics, hvad de tager med sig fra ERF2023.
ERF2023
- European Robotics Forum er Europas største robotkonference og afholdes hvert år, men konferencen har ikke været i Odense siden 2012. Der er sket meget med robotbranchen i byen siden da, og det er nok en af grundene til, at det er lykkedes Syddansk Universitet at trække konferencen til byen.
- Det Tekniske Fakultet på SDU har stået for afholdelsen af arrangementet, der også er støttet af Odense Kommunes Invest in Odense, den danske robotklynge Odense Robotics og Teknologisk Institut.
- I alt lagde 1200 besøgende vejen forbi ERF2023, hvilket gør det til den mest velbesøgte nogensinde, siden konferencen for første gang blev afholdt i 2010.
Rajeeth Savarimuthu, medstifer af Ropca
Hvad har højdepunktet været for dig?
- Højdepunktet var helt sikkert, da Ropca vandt Tech Transfer-prisen og Entreprenørskabsprisen. Det var overraskende og overvældende, det er vi selvfølgelig megastolte af som team, og startup betyder det rigtig meget for os.
- Som robotteknolog og professor på universitetet er jeg også bare stolt af hele arrangementet. Målt på deltagere er det her det største ERF nogensinde. Odense har repræsenteret sig godt, og vi har haft 200 folk til rundvisning på SDU, hvor de så demonstrationer af noget af den teknologi, vi udvikler her. Byens robotvirksomheder har også haft mange besøgende, som har set, hvordan samarbejdet mellem universitetet og industrien kører.
Hvad vil du sige, du tager med dig?
- Det nye, vi ser nu, er, at medical robotics vinder gehør, og vi kan se, at den udvikling, vi ser inden for sundhedssektoren, faktisk også begynder at slå igennem hos fagfolkene.
- Det bliver mere og mere anerkendt som et område, der er modent til investeringer. Det er nu, man skal med på vognen, og Odense har mulighed for at være lokomotiv på den vogn.
Er der noget fra keynote-talerne, du har bidt mærke i?
- Jeg bed mærke i, at Greg Smith (CEO for amerikanske Teradyne, red.) sagde, at de ikke er drive-by-investorer, der bare kaster penge ud af limousinen, som de nogle gange bliver portrætteret som. Tværtimod går de professionelt til værks og laver kun velovervejede investeringer. Det er dejligt, for det betyder, at de bliver her længe, og det er godt for Odense, for Fyn og for Danmark.
Mikkel Christoffersen, CEO hos Odense Robotics
Hvad har været højdepunktet for dig?
- Det har helt klart været at vise vores fynske og danske styrkeposition inden for robotics dream for det samlede europæiske økosystem inden for robotics.
- Vi har virkelig vist, hvordan vi kan samarbejde mellem politiske beslutningstager, forskere, uddannelsesinstitutioner og virksomheder og skabe enormt store resultater. Det er helt sikkert noget, vores europæiske venner her på konferencen har lagt mærke til.
Hvad har du fået ud af at være med?
- ERF er for mig en tredages fejring af europæisk samarbejde inden for robotter. Det er en chance for at catche up på, hvad der foregår inden for robotteknologi i mange af de europæiske miljøer. Og så er det jo det sted, hvor man møder relationer fra hele Europa og snakker om partnerskaber og aktiviteter, man kan lave sammen.
- Vi var med til at dele prisen ud til Europas bedste robot-startup, som så i øvrigt fuldt fortjent blev vundet af Robca. Det var spændende at se, hvad der er i andre europæiske lande af spændende startups, som kommer ind i den her konkurrence.
- De er rigtig dygtige også især på forskning, synes jeg, i andre lande, og det er spændende, for det er en vigtig forudsætning for at udvikle robotter. Noget af det, vi så lykkes med her i Danmark, er at få lavet forretninger ud af det.
Esben Østergaard, robotinvestor hos Reinvest Robotics
Hvad vil du sige har været dit højdepunkt under ERF 2023?
- For mig personligt har det sjoveste været at sidde som dommer i det her startup-panel, hvor jeg skulle vælge, hvem der var den bedste startup ud af fem finalister. Det var nogle rigtig gode startups, og jeg synes, vi valgte de rigtige vindere. Men kvaliteten af alle startuppene var ret høj, og det var fedt.
- Så synes jeg også bare, hele arrangementet har været rigtig godt. Det er jo virkelig stort, at vi kan trække så mange mennesker til Odense fra robotmiljøerne i Europa. Under sin keynote spurgte direktøren fra Teradyne, hvor mange i publikum, der har en ph.d., og det var i hvert fald halvdelen, så det er jo en videnstung forsamling.
Hvad tager du med herfra?
- At den kultur, vi har omkring robotter i Odense, begynder at smitte af på for eksempel tyskerne og franskmændene. De køber lidt mere ind på den måde, vi gør tingene på. De er holdt op med at synes, at det, der foregår i Odense, er useriøst
- Jeg kender rigtig mange nøglepersoner i branchen, der begynder at se idéen i vores måde at gøre tingene på med meget samarbejde og en tilgang til robotter, der handler om at gøre noget godt for mennesker. Den odenseanske ånd er på en måde begyndt at slå rødder i Europa. Det, tror jeg, er noget af det, som er vigtigt, hvis Europa skal have økonomisk relevans i fremtiden, så det hele ikke bare handler om USA og Kina.