Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Odense i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Nogle af de kloge hoveder, der deltog ved ERF2023, deler deres erfaringer i dette nyhedsbrev. Foto: Mathias Banke/Simon Nørlev

Odenses robotter viser sig frem for Europa

Det meste af ugen har Odeon - og Odense Koncerthus, for Odeon alene var ikke stort nok - været fyldt med europæiske robotfolk.

De har besøgt European Robotics Forum, der for første gang siden 2012 blev afholdt i Odense. 1200 personer lagde vejen forbi konferencen, der er arrangeret af SDU's Tekniske Fakultet, og som Kronprins Frederik kastede lidt royalt stjernestøv over, da han var med til åbningen af konferencen.

Vi har spurgt Rajeeth Savarimuthu fra Ropca, der blev kåret til Europas bedste robotstartup, Mikkel Christoffersen, direktør hos Odense Robotics, og Esben Østergaard, robotinvestor hos Reinvest Robotics, hvad de tager med sig fra ERF2023.

Du får også dit vanlige overblik, hvor du blandt andet kan læse, at Teradyne stadig er på udkig efter robotvirksomheder.

Tak for at læse med - og god weekend!

Billede af Mathias Banke
Billede af skribentens underskrift Mathias Banke Erhvervsjournalist
Ud over oplæg fra store navne i robotbranchen, viste flere virksomheder og organisationer sig frem på gulvet i Odeon. PR-foto: ERF2023

Tre indtryk fra ERF2023: Europa begynder at forstå værdien i måden, Odense griber robotter an på

ERF2023 har været en god mulighed for Odenses robotbranche til at vise sig frem over for europæiske kollegaer, og her kan du læse, hvad tre af konferencens deltagere tager med sig videre.

VIDENSDELING: Der er rundet af for European Robotics Forum 2023, som endte med at være en hel uge, hvor Odense trak kloge hoveder til byen for at udveksle viden om og indsigt i den europæiske robotbranche.

De har brugt dagene på at deltage i møder, oplæg og debatter om vidt forskellige emner inden for robotbranchen. Erhvervsliv Odense har spurgt Rajeeth Savarimuthu fra Ropca, Mikkel Christoffersen fra Odense Robotics og Esben Østergaard fra Reinvest Robotics, hvad de tager med sig fra ERF2023.

ERF2023

  • European Robotics Forum er Europas største robotkonference og afholdes hvert år, men konferencen har ikke været i Odense siden 2012. Der er sket meget med robotbranchen i byen siden da, og det er nok en af grundene til, at det er lykkedes Syddansk Universitet at trække konferencen til byen.
  • Det Tekniske Fakultet på SDU har stået for afholdelsen af arrangementet, der også er støttet af Odense Kommunes Invest in Odense, den danske robotklynge Odense Robotics og Teknologisk Institut.
  • I alt lagde 1200 besøgende vejen forbi ERF2023, hvilket gør det til den mest velbesøgte nogensinde, siden konferencen for første gang blev afholdt i 2010.
Kilde: SDU

Rajeeth Savarimuthu, medstifer af Ropca

Rajeeth Savarimuthu er medstifter af Ropca, der har udviklet en automationsløsning til gigtscanning. Den prøvede Kronprins Frederik, da han tirsdag var med til at åbne ERF2023. Foto: Mathias Banke

Hvad har højdepunktet været for dig?

- Højdepunktet var helt sikkert, da Ropca vandt Tech Transfer-prisen og Entreprenørskabsprisen. Det var overraskende og overvældende, det er vi selvfølgelig megastolte af som team, og startup betyder det rigtig meget for os.

- Som robotteknolog og professor på universitetet er jeg også bare stolt af hele arrangementet. Målt på deltagere er det her det største ERF nogensinde. Odense har repræsenteret sig godt, og vi har haft 200 folk til rundvisning på SDU, hvor de så demonstrationer af noget af den teknologi, vi udvikler her. Byens robotvirksomheder har også haft mange besøgende, som har set, hvordan samarbejdet mellem universitetet og industrien kører.

Hvad vil du sige, du tager med dig?

- Det nye, vi ser nu, er, at medical robotics vinder gehør, og vi kan se, at den udvikling, vi ser inden for sundhedssektoren, faktisk også begynder at slå igennem hos fagfolkene.

- Det bliver mere og mere anerkendt som et område, der er modent til investeringer. Det er nu, man skal med på vognen, og Odense har mulighed for at være lokomotiv på den vogn.

Er der noget fra keynote-talerne, du har bidt mærke i?

- Jeg bed mærke i, at Greg Smith (CEO for amerikanske Teradyne, red.) sagde, at de ikke er drive-by-investorer, der bare kaster penge ud af limousinen, som de nogle gange bliver portrætteret som. Tværtimod går de professionelt til værks og laver kun velovervejede investeringer. Det er dejligt, for det betyder, at de bliver her længe, og det er godt for Odense, for Fyn og for Danmark. 

Mikkel Christoffersen, CEO hos Odense Robotics

For Mikkel Christoffersen fra Odense Robotics er ERF en mulighed for at lære lidt af sine europæiske branchekollegaer. Foto: Mathias Banke

Hvad har været højdepunktet for dig?

- Det har helt klart været at vise vores fynske og danske styrkeposition inden for robotics dream for det samlede europæiske økosystem inden for robotics.

- Vi har virkelig vist, hvordan vi kan samarbejde mellem politiske beslutningstager, forskere, uddannelsesinstitutioner og virksomheder og skabe enormt store resultater. Det er helt sikkert noget, vores europæiske venner her på konferencen har lagt mærke til.

Hvad har du fået ud af at være med?

- ERF er for mig en tredages fejring af europæisk samarbejde inden for robotter. Det er en chance for at catche up på, hvad der foregår inden for robotteknologi i mange af de europæiske miljøer. Og så er det jo det sted, hvor man møder relationer fra hele Europa og snakker om partnerskaber og aktiviteter, man kan lave sammen.

- Vi var med til at dele prisen ud til Europas bedste robot-startup, som så i øvrigt fuldt fortjent blev vundet af Robca. Det var spændende at se, hvad der er i andre europæiske lande af spændende startups, som kommer ind i den her konkurrence.

- De er rigtig dygtige også især på forskning, synes jeg, i andre lande, og det er spændende, for det er en vigtig forudsætning for at udvikle robotter. Noget af det, vi så lykkes med her i Danmark, er at få lavet forretninger ud af det.

Esben Østergaard, robotinvestor hos Reinvest Robotics

Interesseorganisationen Eurobotics afholdt generalforsamling forud for ERF2023, hvor Esben Østergaard leverede keynote-talen. PR-foto: Simon Nørlev

Hvad vil du sige har været dit højdepunkt under ERF 2023?

- For mig personligt har det sjoveste været at sidde som dommer i det her startup-panel, hvor jeg skulle vælge, hvem der var den bedste startup ud af fem finalister. Det var nogle rigtig gode startups, og jeg synes, vi valgte de rigtige vindere. Men kvaliteten af alle startuppene var ret høj, og det var fedt.

- Så synes jeg også bare, hele arrangementet har været rigtig godt. Det er jo virkelig stort, at vi kan trække så mange mennesker til Odense fra robotmiljøerne i Europa. Under sin keynote spurgte direktøren fra Teradyne, hvor mange i publikum, der har en ph.d., og det var i hvert fald halvdelen, så det er jo en videnstung forsamling.

Hvad tager du med herfra?

- At den kultur, vi har omkring robotter i Odense, begynder at smitte af på for eksempel tyskerne og franskmændene. De køber lidt mere ind på den måde, vi gør tingene på. De er holdt op med at synes, at det, der foregår i Odense, er useriøst

- Jeg kender rigtig mange nøglepersoner i branchen, der begynder at se idéen i vores måde at gøre tingene på med meget samarbejde og en tilgang til robotter, der handler om at gøre noget godt for mennesker. Den odenseanske ånd er på en måde begyndt at slå rødder i Europa. Det, tror jeg, er noget af det, som er vigtigt, hvis Europa skal have økonomisk relevans i fremtiden, så det hele ikke bare handler om USA og Kina.

Teradyne leder efter opkøb, Quadsat får stor investering, og SDU skal udvikle svejserobot for millioner

Her får du et udpluk af de seneste nyheder om virksomheder og regnskaber i Odense.

Du kan få indblik i alle ugens regnskaber på erhvervslivodense.dk.

Teradyne på udkig efter flere danske robotvirksomheder

Greg Smith, president, Teradyne. I Odeon til European Robotic Forum 2023. Foto: Jesper Beenfeldt Nielsen

Topdirektøren for amerikanske Teradyne, Greg Smith, fortæller, at den store koncern er på udkig efter flere danske robotvirksomheder.

Teradyne ejer både Universal Robots og Mobile Industrial Robots. Et opkøb af endnu en dansk virksomhed har den fordel, at den vil kunne samarbejde tæt med Teradynes nuværende virksomheder. Det er dog vigtigt, at et nyt opkøb vil være af en virksomhed, der ikke benytter hverken UR's eller MIR's robotter, fortæller Greg Smith til Fyens Stiftstidende.

Quadsat hiver millioninvesteringer hjem

Dronen med Quadsats udstyr hænger øverst til venstre ud for de store antenner og tester deres indstillinger hurtigt og effektivt. PR-foto: Quadsat

Quadsat, der holder til ved HCA Airport, er lykkedes med at skaffe 66 millioner kroner i kapital fra investorer.

Virksomheden laver moduler til droner, der gør dem i stand til at måle og indstille satellitmodtagere, der står overalt på jorden. Det har altså tiltrukket stor opmærksomhed, blandt andet fra engelske IQ Capital, der står for lidt mere end halvdelen af de 66 millioner kroner, skriver Fyens Stiftstidende.

SDU modtager millioner til udvikling af svejserobot

Når Anders Søe-Jensen fra Bladt siger stor, mener han det. Her står han i en ny generation af kæmpe pælefundamenter til vindmøller som dem, der skal op i Nordsøen. Arkivfoto: Michael Bager

Centret Large Structure ProductionSDU har modtaget en bevilling på 13,3 millioner kroner fra Energistyrelsens udviklingspulje, der skal bruges til at udvikle en svejserobot, der kan klare arbejdet i 50 meters højde på vindmøller.

Udviklingen af den teknologi er helt essentiel, hvis man skal lykkes med at etablere de tusinder af gigantiske havvindmøller i Nordsøen, der er planlagt, skriver Fyens Stiftstidende.

Byen rundt på ét minut

Vi ved, du har travlt, så her får du en lynhurtig overflyvning på det, der i øvrigt rører sig i det odenseanske erhvervsliv.
  • Vikar Invest, der leverer vikarer til byggebranchen og industri, øger overskuddet før skat fra 4,4 til 5,3 millioner kroner i regnskabet for 2022.
  • Stige Vinduespolering rokerer rundt i virksomheden. Jørn Ulrik Pedersen, Benny Sitki Kaya Storm og Jens Ulrik Larsen Pedersen træder alle ud af bestyrelsen, og sidstnævnte sætter sig i direktørstolen og får 100 procent ejerskab af virksomheden, der ifølge virksomhedsregistret har 11 ansatte.
  • Robotvirksomheden Kobots, der sidste år erklærede sig konkurs, hvorefter en række medarbejdere overtog aktiviteterne i januar, udvider ejerkredsen med fem nye investorer. Medarbejderne ejer fortsat 50 procent af virksomheden. Det skriver Building Supply.
  • Struct, der laver produktinformationssystemer, kommer gennem 2022 med en lille nedgang i overskuddet, der går fra 6,1 til 4,7 millioner kroner før skat. Ifølge ledelsesberetningen er resultatet forventet, og det kommer til dels af, at virksomheden har investeret i udviklingen af sin software. Virksomheden har ifølge virksomhedsregistret 21 ansatte.

Vores anbefalinger til dig 💡

Her får du vores bedste anbefalinger på tværs af Erhvervsliv-medierne fra den seneste tid.

Bestseller har investeret cirka 150 millioner kroner i teknologi i Taulov, hvor 79 robotter suser rundt, så modekoncernens forretninger får det rigtige tøj på hylderne. Flere robotter kan komme med tiden, fortæller operations manager Daniel Slot Ravnholt Stougaard, som skal sikre, at logistikken bliver 'best in class'.

Både ambitionerne og kemien skal være rigtig, når en virksomhed etablerer en professionel bestyrelse. Det kan de tale med om hos William Skilte, hvor ejerne Mette Brock og Jeppe Arbjerg hurtigt fandt ud af, hvor vigtigt det er, at bestyrelsen forstår virksomhedens kultur.

TikTok har stået højt på dagsordenen de seneste uger, efter Center for Cybersikkerhed anbefalede virksomheder at fjerne app'en fra tjenstlige enheder. Dansk Erhverv var blandt de første til at følge rådet, men ifølge Kristian Storgaard, IT-advokat hos Kromann Reumart, er der ingen grund til panik.

Med hjælp fra en af SMV-støtteordninger, der netop er åbent igen, har Dansk Scanning etableret en afdeling i Indien. Det har været en ubetinget succes, fortæller direktør Henning Kjærgaard: - Lige siden vi tog valget om at åbne en søsterafdeling i Indien, har det virkelig pyntet på vores årsregnskab.