Odense-startups får gavn af nyt samarbejde: Iværksættere kan få svar, uden det koster dem en krone
Forretningsmentor Catharina Christiansen og Martin Lillesø, manager hos Deloitte Odense, skal i fremtiden stå for at afholde landsdækkende events i Odense for Innofounder.
Innofounder er Innovationsfondens udviklingsforløb til startups, og indtil nu har Innofounder kun afholdt fysiske arrangementer i Aarhus og København.
Catharina Christiansen håber, at arrangementerne i Odense kan facilitere netværk og vidensdeling mellem Innofounder-statups fra hele landet og det lokale startupmiljø.
- Hvis vi kan facilitere, at de mødes fysisk og deler viden og begejstring, er chancerne for, de rækker ud og bruger hinanden i rejsen, langt større. Så føler iværksætterne sig ikke så alene, fortæller Catharina Christiansen.
Hun er tovholder og initiativtager bag arrangementerne, og hun håber, at byens virksomheder vil være med til at stille eksperter og stiftere, der selv har været gennem en iværksætterrejse, til rådighed.
- Hele startupuniverset handler meget om pay it forward. Når man har løbet en rejse selv, skal man huske at give tilbage til de næste. Det er sådan, vi holder gang i væksten, siger Catharina Christiansen.
Læs hele artiklen, hvor Martin Lillesø også forklarer, hvad Deloittes rolle er i samarbejdet.
VIDENSDELING: Innofounder, Innovationsfondens udviklingsforløb for startups, begynder for første gang at afholde landsdækkende events i Odense.
De seneste år har Innofounder mest lavet fysiske events i København og Aarhus, men det giver god mening at holde events i Odense - lige i midten af Danmark.
- Det har været en kæmpe gene for mange af startupsene at skulle bruge meget tid på at tage til København. De får dækket udgifterne af Innovationsfonden, men de jyske founders har brugt lang tid kontra de sjællandske. Det går jo en hel dag med det. Ved at lave heldagsevents i Odense, letter vi byrden for mange, siger Catharina Christiansen.
Hun er udpeget som tovholder på Innofounders arrangementer i Odense. Hun er selv en del af det odenseanske startupmiljø med virksomheden Foundermentor, og hun er forretningsrådgiver gennem Betterment, hvor hun rådgiver de iværksættere, der har fået tildelt midler af Innofounder.
Goodwill i dag, kunder i morgen
Innofounders arrangementer i Odense kommer til at blive stablet på benene med hjælp fra revisionsfirmaet Deloitte, som i forvejen er samarbejdspartner med Innofounder.
Deloitte kommer til at stille lokaler og forplejning til rådighed ved arrangementerne, og så har Deloitte en masse eksperter på forskellige områder, som kan hjælpe startupsene med at undgå faldgruber og få styr på årsrapporter, selvangivelser og alt det andet, en selskabsejer skal have styr på.
4. november afholder Deloitte arrangementet Financial Day med Vækstfonden og Innovationsfonden. Det har været planlagt længe inden det nye samarbejde med Innofounder, men det sætter rammen, samarbejdet med Catharina Christiansen skal fortsætte i.
Martin Lillesø, manager hos Deloitte i Odense, står for Deloittes del af arrangementerne.
Første halvdel af dagen bringer Deloitte sin ekspertise i spil.
- Der kommer en masse eksperter inden for moms, skat og revision. Vi forsøger at proppe en masse kloge mennesker ind i lokale, så iværksætterne kan få svar på deres spørgsmål, uden det koster dem en krone, fortæller Martin Lillesø.
Anden halvdel af dagen gør Vækstfonden og Innovationsfonden de mellem 85 og 100 deltagere klogere på mulighederne for at skaffe kapital.
For Deloitte handler det om at give tilbage til startupmiljøet, deres kunder vokser ud af.
- Står de så om et år og skal have udarbejdet en årsrapport, kan det være de tænker på os, men for nu er det ren goodwill og interesse i at understøtte iværksætteri, siger Martin Lillesø.
Pay it forward
Efter Financial Day er det op til Catharina Christiansen at bruge setuppet hos Deloitte til at stable fremtidige arrangementer på benene i samarbejde med Martin Lillesø.
- Det format, jeg brygger på, er et eftermiddagsevent, hvor vi har et tema for dagen. Det kan være, der er en oplægsholder og et tema som talenttiltrækning, stresshåndtering, rejsen fra founder til leder, siger Catharina Christiansen.
Ud over at gøre startupsene klogere, er et vigtigt formål for arrangementer også at skabe et netværk for startups i Odense, der er med i Innofounders udviklingsforløb.
- De startups i Odense, der har fået Innofounder, har fået tildelt et legat, men de har ikke noget med hinanden at gøre på daglig basis. Det skal vi sørge for, de får. Hvis vi kan facilitere, at de mødes fysisk og deler viden og begejstring, er chancerne for, de rækker ud og bruger hinanden i rejsen, langt større. Så føler iværksætterne sig ikke så alene, fortæller Catharina Christiansen.
Hun håber på at få grønt lys til, at arrangementerne ikke kun bliver for Innofounder-startups, men at det brede startupmiljø i Odense også kan deltage.
- Så kan startupperne sparre om at lave ansøgninger til Innofounder og høre, hvordan det er at være på forløbet. På den måde kan man motivere flere foundere til at søge det, pointerer hun.
Det er vigtigt for arrangørerne, at virksomhederne i Odense, der enten kan fortælle om deres egen iværksætterrejse eller har dygtige eksperter, de kan bringe i spil, vil bringe deres viden i spil frivilligt.
- Hele startupuniverset handler meget om pay it forward. Når man har løbet en rejse selv, skal man huske at give tilbage til de næste. Det er sådan, vi holder gang i væksten, siger Catharina Christiansen.