Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Odense i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Når direktør Leo Zhou kigger på Nordbo Robotics' kinesiske afdeling, bliver han lidt misundelig på, hvor hurtigt de kan eksekvere på opgaver. Til gengæld har de ikke den kreativitet og selvstændig, som danske medarbejdere har. Foto: Mathias Banke

Leo vil gerne have, det går lidt hurtigere

Selvom direktør Leo Zhou ikke selv har været i Kina, siden covid-19 brød ud, har han stadig tæt kontakt til Nordbo Robotics' kinesiske afdeling.

Det samarbejde er vitalt for, at virksomheden kan levere løsninger til store fabrikker, der er efterspørgsel på ude i verden. Men det er heller ikke uden udfordringer, og det fortæller Leo Zhou mere om i dette nyhedsbrev.

Han fortæller også om, hvordan det går i virksomheden, der er på udkig efter både en ny investor og medarbejdere, så der kan komme endnu mere fart på væksten.

Har du gode ideer til emner for Erhvervsliv Odense, er du altid velkommen til at skrive til os. Det gør du her.

Du kan også følge os på vores Linkedin-side, hvor vi deler alle artiklerne, ligesom du meget gerne må dele nyhedsbrevet her med dem, du tænker kunne være interesserede.

Nye læsere kan tilmelde sig nyhedsbrevet her.

Tak fordi du læser med og deler vores historier!

Billede af Mathias Banke
Billede af skribentens underskrift Mathias Banke Erhvervsjournalist
Med organisk vækst bliver bundlinjen sort i slutningen af året, siger direktør Leo Zhou. Men det er ikke hurtigt nok, hvis det står til ham. Foto: Mathias Banke

Nordbos robot kan bruges af folkene på gulvet: - Det er ikke bare noget, vi har fundet på i en garage

Nordbo Robotics har udviklet Mimic, en platform, der gør praktisk anlagte folk på gulvet i stand til at programmere en robotarm uden at skrive en eneste linje kode.
 
På den måde kan erfarne folk overføre deres håndelag til en robot, og det har store perspektiver for fabrikker, der bruger mange mandetimer på at polere, slibe, spraymale og så videre.
 
Et af principperne, der er vigtige for direktør og medstifter Leo Zhou, er, at Nordbo Robotics løsninger altid bliver udviklet i samarbejde med dem, der i sidste ende bliver slutkunden.
 
- Det er ikke noget, vi fandt på i en garage. Det gælder al vores udvikling, som altid er baseret på aktuelle behov og er testet on-site, siger Leo Zhou.

Det er blandt andet den filosofi, der skal være med til at drive Nordbo Robotics' forretning til et overskud ved årets udgang.
 
Men det er ikke hurtigt nok for teknologivirksomheden, som derfor er på udkig efter en investor, der foruden kapital har strategisk viden med i rygsækken.
 
Nordbo Robotics vil nemlig gerne have antallet af ansatte til at vokse kraftigt det næste halvandet år.
 
- Det er helt sikkert ikke blevet nemmere, vil jeg sige, men jeg synes, vi har et okay tag på den tekniske rekruttering. Vi har været rigtig gode til at fastholde vores kernemedarbejdere, men vi gør også rigtig meget for det, siger Leo Zhou.

Læs hele artiklen og få indsigt i Nordbo Robotics og virksomhedens planer for fremtiden.

Direktør Leo Zhou giver dig her indsigt i Nordbo Robotics, som har lavet en løsning, der kombinerer menneskers håndelag med robotters præcision.

HÅNDVÆRK: Computere er fascinerende, og på mange punkter kan vi mennesker ikke konkurrere med dem. Når det kommer til at udregne tusindvis af udregninger i sekundet eller arbejde nonstop alle timer af døgnet, er det maskinerne, der dominerer.

Men de gør kun, hvad de er programmeret til. Produktionslinjen kører kun, hvis alle delprocesserne forløber fuldstændig ens hver gang, og robotarmen på fabrikken bliver ikke bedre til sit arbejde over tid.

Erfaringer og håndelag er menneskers styrke. Men hvad nu, hvis fabriksarbejdere med 20 års erfaring på egen hånd kunne give sin viden videre til en robot?

Det er det centrale spørgsmål, Nordbo Robotics har bygget sin forretning op omkring.

Robotter med menneskers håndelag

Nordbo Robotics' svar er softwareplatformen Mimic.

Med et joystick i hånden kan en arbejder vise en robotarm den bane, den skal bevæge sig i for at udføre opgaver såsom polering, slibning eller spraymaling.

På den måde kan robotarmen programmeres uden, der skal skrives en eneste linje kode eller trykkes på en skærm.

- Mimic er det næste skridt i forhold til intuitiv programmering. Man kan give det til en, der er vant til at arbejde med værktøj, og så kan han begynde at programmere en robot, siger Leo Zhou, der er direktør og medstifter af Nordbo Robotics.

På den måde kombinerer man erfarne menneskers håndelag med robotternes evne til at arbejde mange timer i træk med høj præcision.

- Hvis du får en programmør til at lave et program til at slibe noget, bliver det aldrig lige så godt, som hvis et menneske gør det. Det bedste run for et menneske, vil robotten aldrig kunne matche. Et af aspekterne er menneskers håndelag, som man ikke bare lige efterligner med kode.

- Omvendt ved en mand, der har poleret i 25 år, ikke, om han trykker 20 eller 30 newton, for det ligger jo bare i hans hænder. Det er det, som Mimic kan. Man kan overføre ting, som ligger i hænderne, og det er en kæmpe forskel, forklarer Leo Zhou.

Store samarbejdspartnere

Idéen til Mimic blev til, da Leo Zhou og hans businesspartner Jimmy Jørgensen, der er CTO og medstifter af Nordbo Robotics, besøgte en kinesisk fabrik, der efterspurgte en robotløsning, der kunne overtage poleringsarbejdet.

De to gik straks i gang med at simulere en løsning, som de pitchede for den kinesiske fabrik, og 40 timer efter besøget, havde de solgt de første tre robotter.

- Det er ikke noget, vi fandt på i en garage. Det gælder al vores udvikling, som altid er baseret på aktuelle behov og er testet on-site, siger Leo Zhou.

Derfor bliver Nordbo Robotics' andre produkter, et scanningsværktøj og en platform til kvalitetskontrol, udviklet i samarbejde med store virksomheder som Boeing, Meta, Google og Microsoft.

Skalering og nye folk

Selve forretningen for Nordbo Robotics er godt på vej.

Ifølge Leo Zhou vil virksomheden begynde at lave overskud ved slutningen af 2022, hvis væksten får lov at fortsætte organisk.

Men direktøren har drømme om at skalere virksomheden hurtigere end det, så Nordbo Robotics kan trykke endnu mere på speederen.

- Når du er i teknologibranchen, står du næsten stille, hvis din vækst sker organisk, så vi har brug for kapitalen.

- Vi kunne godt tænke os en strategisk investor, der kan åbne op for nogle markeder for os, men som også har proceskendskab inden for vores branche. Vi har selv fået en del af erfaring fra felten, men en, der sidder med vores produkter til dagligt, kan virkelig gøre en forskel, siger Leo Zhou.

Kapitalen skal især bruges på at ansætte nye folk. I dag er der 30 ansatte i Nordbo Robotics, og efter planen skulle det gerne vokse til 47 ved slutningen af året. Året efter skal det tal fordobles med nye folk inden for salg, produktudvikling og administration.

- Vi har lavet nogle rimelig kraftige vækstplaner, og det forudsætter, at der kommer en investering ind på det rigtige tidspunkt, siger Leo Zhou.

Unikke rammer

At ansætte så mange nye er selvsagt lettere sagt end gjort, men Leo Zhou er optimistisk om den udfordring.

- Det er helt sikkert ikke blevet nemmere, vil jeg sige, men jeg synes, vi har et okay tag på den tekniske rekruttering. Vi har været rigtig gode til at fastholde vores kernemedarbejdere, men vi gør også rigtig meget for det.

- Men der er helt sikkert udfordringer i forhold til at ansætte profiler som sælgere og channel managers. Vi er jo heller ikke de eneste, der skal ansætte mange folk i Odense, understreger Leo Zhou.

For at skabe et godt arbejdsmiljø har han eksempelvis forsøgt at fremme en entreprenørkultur, hvor alle medarbejderne føler, de gør en forskel, og så har han lejet sig ind på Noatunvej 2 ved siden af Odins Bro ud til vandet.

- Det er klart, at en af grundene til, vi valgte det, er, at det er en unik lokation. Det skulle være en investering til vores medarbejdere, som kan hjælpe med fastholdelse og rekruttering. Det er ikke bare en blokbygning, som vi også har prøvet at sidde i.

- For mig gør det også meget, at man har noget vand at kigge på. Det giver en anden form for ro, siger Leo Zhou.

Leo Zhou, direktør hos Nordbo Robotics, og hans danske kolleger har en meget tæt kontakt til et hold af medarbejdere i Kina. Foto: Mathias Banke

- Vi er mere dynamiske og fleksible, men hastigheden er langsommere i forhold til Kina

Leo Zhous virksomhed Nordbo Robotics har altid haft tætte relationer til Kina.
 
I dag har den danske virksomhed daglig kontakt til et team i Kina, og det betyder, at to vidt forskellige arbejdskulturer skal finde ud af at samarbejde.
 
Heldigvis har Leo Zhou både sproglig og kulturel forståelse for sine kinesiske kolleger, da hans forældre er kinesiske.
 
Derudover handler afhænger samarbejdet mest af, at kommunikationen foregår præcist og ofte - gerne dagligt.
 
Forskellene på en dansk og kinesisk arbejdsplads bliver tydelige, når man har så tæt kontakt. I Kina er medarbejderne eksempelvis ikke lige så selvkørende som i Danmark, men til gengæld kan et kinesisk team arbejde meget hurtigt, når de har fået instrukserne.
 
- Den eksekveringshastighed kunne jeg godt savne herhjemme, men igen, det er en balance mellem eksekvering og så kreativitet og innovation, pointerer Leo Zhou.

Læs hele artiklen og bliv klogere på, hvordan man får et samarbejde på tværs af landegrænser og kulturer til at fungere.

Leo Zhou har meget tætte relationer til sit team i Kina. Her fortæller han, hvilke udfordringer et dansk-kinesisk samarbejde har, men også hvad de to kulturers unikke styrker er.

KULTUR: Med en kinesisk seed-investor og hardware leverandør har Nordbo Robotics tætte bånd til Kina.

Selve idéen til Mimic-platformen, der er robotvirksomhedens flagskibsprodukt, blev også udtænkt efter besøg hos en kinesisk fabrik, som efterfølgende også var de første til at købe ind på idéen.

- De første tre år af virksomheden var meget præget af, at vi rejste meget til Kina. Vi var mere eller mindre været i Kina hver måned, hvor vi sendte et team afsted for at opbygge produktionen og relationerne, siger Leo Zhou, direktør og medstifter af Nordbo Robotics.

I dag har virksomheden i team i Kina på 15 mand. Leo Zhou har ikke selv været i Kina, siden coronapandemien brød ud, men han har formået og at holde tæt kontakt til holdet i Kina.

- Alt forarbejdet var gjort inden covid-19, så vi har kunnet køre videre under corona remote med det kinesiske team, selvom der er kæmpe kulturforskelle og helt andre måder at arbejde på, siger han.

Undgå misforståelser

Der kan godt være udfordringer forbundet med at skulle få et dansk og et kinesisk team til at gå i spænd.

- Der kommer min baggrund i spil, siger Leo Zhou, der har kinesiske forældre og selv kom til Danmark som 10-årig.

- Jeg kan kommunikere med det kinesiske team og formidle på den rigtige måde, så man forbinder de to teams.

Hans bedste råd til, hvordan man få teams forskellige steder i verden til at spille sammen er simple.

- Kommunikér ofte og præcist, og så hjælper det at have én i Danmark, der har noget kulturforståelse. Det er måske lige meget, hvis man skal samarbejde med et kontor i Sverige, men et Danmark-Kina samarbejde kan virkelig være svært at få op at køre.

- Nogle, der kan kommunikere på et kulturelt niveau er ret vigtig, for der kan opstå misforståelser. Specielt når vi har store projekter tæt på deadline, hvor folk er pressede, pointerer Leo Zhou.

Ingen tid til jetlag

En af de store forskelle, der er på danske og kinesiske arbejdspladser, er, hvor hierarkisk organisationen er indrettet.

Konceptet med en flad organisation ser man nemlig ikke i Kina, og det har både fordele og ulemper.

-  I Danmark er man meget mere selvtænkende. Man kan selv tage beslutninger, men i Kina kan alting risikere at gå i stå, fordi der ikke bliver givet ordrer, og så bliver der ikke taget en beslutning. Nogle gange kan jeg undre mig over, at de ikke bare kan tænke lidt selv, siger Leo Zhou.

Men når ordrerne og instrukserne er givet, kan det kinesiske team få noget fra hånden i en fart. Det skyldes blandt andet, at man i Kina har mere respekt for, at en deadline er en deadline.

- Herhjemme er vi mere dynamiske og fleksible, men hastigheden er til gengæld lidt langsommere i forhold til Kina.

- Dengang vi rejste meget til Kina, sagde mine teams også, at alting føltes som slowmotion, når man kom tilbage til Danmark. I Kina kører det bare sindssygt hurtigt. Der sker bare meget på kort tid, og du har nærmest ikke tid til at have jetlag, når du lander.

- Den eksekveringshastighed kunne jeg godt savne herhjemme, men igen, det er en balance mellem eksekvering og så kreativitet og innovation, pointerer Leo Zhou.

Kunderne er strømmet til Harald Nyborg og Jem & Fix i rekordantal i de seneste to år. Foto: Mette Mørk

Rekordsalg for detailkæde, millionindsprøjtning til dronefirma og et forsikringsselskab med vokseværk

Her får du tre historier fra Odenses erhvervsliv, du også bør kende til.

Harald Nyborg sætter rekord i salg og profit

Mange danskere stiftede for første gang bekendtskab med Harald Nyborgs butikker i coronatiden, og kæden forventer, at en del af dem vil komme igen også i mere normale tider. Foto: Mette Mørk

I 2020 tordnede salget i vejret i de mange butikker i Harald Nyborg- og Jem & Fix-kæderne. Og i 2021 gik det så endnu bedre.

Administrerende direktør Arne Gerlyng-Hansen tror, at covid-19 har haft en positiv effekt igen, men han håber, at noget af fremgangen fortsætter på længere sigt.

- Mange danskere har oplevet vores butikker for første gang, og en god del af dem er positivt overrasket, så vi håber, at vi har fået udvidet vores kundekreds permanent i corona-årene, siger han.

I 2020 steg omsætningen med 1,7 milliarder kroner svarende til 30 procent, og den rekordhøje aktivitet viste sig overraskende nok at stige endnu mere i 2021 med 91 millioner kroner, så det samlede salg nåede op på 7,5 milliarder kroner.

Samtidig voksede overskuddet for 2020 med 455 millioner kroner, og i 2021 blev der lagt yderligere 50 millioner kroner ovenpå, så overskuddet før skat endte på 749 millioner kroner.

Tallene dækker både Harald Nyborg, Jem & Fix, Daells Bolighus samt andre aktiviteter.

Læs hele historien hos Fyens Stiftstidende.

Lorenz Technology skyder salget i gang med millionindsprøjtning

Lorenz Technology blev oprettet i 2017 af Helge Munk og Lars Lorentz. På billedet ses den administrerende direktør Lars Kristian Skaarup (t.v.) og driftsdirektøren Anders Olsen. Virksomheden har i dag en markedsværdi på 37,7 millioner kroner. Foto: Jakob Haugaard Christiansen

Den nye generation af droner fra Lorenz Technology går endelig en lys fremtid i møde. I slutningen af maj fik virksomheden en kapitalindsprøjtning på 11,5 millioner kroner.

Bestyrelsesformand Ralf Astrup fortæller, at alle ejerne har postet samme mængde af penge i virksomheden på nær Helge Munk, der ejer en større andel i virksomheden og derfor også har lagt lidt flere penge end de øvrige.

Ralf Astrup forklarer, at meget af den nye kapital skal bruges på salg og markedsføring af den nyeste generation software til droner.

I afdelingen for markedsføring har man blandt andet ansat folk, som kender branchen, der sælges i, godt.

- Vi har delt Europa op, så de arbejder i forskellige områder. De rejser til de steder, som de mener, ser mest lovende ud, så vi kan få traction (trækkraft, red.) i salget så hurtigt som muligt, fortæller Ralf Astrup.

Læs hele historien hos Fyens Stiftstidende.

Det går bragende godt for GF Forsikring

GF Forsikrings hovedsæde her på Jernbanevej i Tarup er tegnet af arkitekt Poul Kjærgaard og er blevet prisbelønnet af Odense Kommune for sin arkitektur. PR-foto: Alex Tran, GF Forsikring

Det medlemsejede forsikringsselskab GF Forsikring er blevet en stor succes, og det presser rammerne i den arkitektonisk meget specielle bygning, der ligger på kanten af skov og eng i nærheden af Åløkkekvarteret og Tarup, men også på kanten af det industriområde, der huser virksomhederne Envases (tidligere Haustrups Fabrikker) og Alumeco.

Derfor er en del af parkeringsområdet ved bygningen blevet beslaglagt af pavilloner, hvor der skal være mødelokaler og arbejdspladser til de ansatte, der ikke længere er plads til i kontorhuset.

- Vi har fået mange flere kunder, og desuden har vi selv overtaget opgaver, som tidligere blev løst af underleverandører, siger Mark Palmberg, der er nyudnævnt direktør for GF Forsikring.

I de seneste fem år er virksomhedens præmieindtægter - posten minder om omsætningen i andre virksomheder - vokset med 45 procent. Ofte har den årlige vækst været over 10 procent, i 2021 var den 9,3 procent - det højeste i branchen for sammenlignelige selskaber. Det gav en bruttopræmieindtægt på 2,7 milliarder kroner.

I 2021 blev det samlede overskud fra både drift og investeringer på 331 millioner kroner.

Kundetallet er nået op over 336.000, og det har krævet flere ansatte på hovedkontoret i Odense. Fra 2016 til 2021 steg det gennemsnitlige antal ansatte med 86, alene i det seneste år er tallet øget med 50 til i alt 346 ansatte. Det aktuelle medarbejdertal er endda omkring 400, hvoraf 350 har arbejdsplads på hovedkontoret.

Læs hele artiklen hos Fyens Stiftstidende.