Nordbos robot kan bruges af folkene på gulvet: - Det er ikke bare noget, vi har fundet på i en garage
Nordbo Robotics har udviklet Mimic, en platform, der gør praktisk anlagte folk på gulvet i stand til at programmere en robotarm uden at skrive en eneste linje kode.
På den måde kan erfarne folk overføre deres håndelag til en robot, og det har store perspektiver for fabrikker, der bruger mange mandetimer på at polere, slibe, spraymale og så videre.
Et af principperne, der er vigtige for direktør og medstifter Leo Zhou, er, at Nordbo Robotics løsninger altid bliver udviklet i samarbejde med dem, der i sidste ende bliver slutkunden.
- Det er ikke noget, vi fandt på i en garage. Det gælder al vores udvikling, som altid er baseret på aktuelle behov og er testet on-site, siger Leo Zhou.
Det er blandt andet den filosofi, der skal være med til at drive Nordbo Robotics' forretning til et overskud ved årets udgang.
Men det er ikke hurtigt nok for teknologivirksomheden, som derfor er på udkig efter en investor, der foruden kapital har strategisk viden med i rygsækken.
Nordbo Robotics vil nemlig gerne have antallet af ansatte til at vokse kraftigt det næste halvandet år.
- Det er helt sikkert ikke blevet nemmere, vil jeg sige, men jeg synes, vi har et okay tag på den tekniske rekruttering. Vi har været rigtig gode til at fastholde vores kernemedarbejdere, men vi gør også rigtig meget for det, siger Leo Zhou.
Læs hele artiklen og få indsigt i Nordbo Robotics og virksomhedens planer for fremtiden.
HÅNDVÆRK: Computere er fascinerende, og på mange punkter kan vi mennesker ikke konkurrere med dem. Når det kommer til at udregne tusindvis af udregninger i sekundet eller arbejde nonstop alle timer af døgnet, er det maskinerne, der dominerer.
Men de gør kun, hvad de er programmeret til. Produktionslinjen kører kun, hvis alle delprocesserne forløber fuldstændig ens hver gang, og robotarmen på fabrikken bliver ikke bedre til sit arbejde over tid.
Erfaringer og håndelag er menneskers styrke. Men hvad nu, hvis fabriksarbejdere med 20 års erfaring på egen hånd kunne give sin viden videre til en robot?
Det er det centrale spørgsmål, Nordbo Robotics har bygget sin forretning op omkring.
Robotter med menneskers håndelag
Nordbo Robotics' svar er softwareplatformen Mimic.
Med et joystick i hånden kan en arbejder vise en robotarm den bane, den skal bevæge sig i for at udføre opgaver såsom polering, slibning eller spraymaling.
På den måde kan robotarmen programmeres uden, der skal skrives en eneste linje kode eller trykkes på en skærm.
- Mimic er det næste skridt i forhold til intuitiv programmering. Man kan give det til en, der er vant til at arbejde med værktøj, og så kan han begynde at programmere en robot, siger Leo Zhou, der er direktør og medstifter af Nordbo Robotics.
På den måde kombinerer man erfarne menneskers håndelag med robotternes evne til at arbejde mange timer i træk med høj præcision.
- Hvis du får en programmør til at lave et program til at slibe noget, bliver det aldrig lige så godt, som hvis et menneske gør det. Det bedste run for et menneske, vil robotten aldrig kunne matche. Et af aspekterne er menneskers håndelag, som man ikke bare lige efterligner med kode.
- Omvendt ved en mand, der har poleret i 25 år, ikke, om han trykker 20 eller 30 newton, for det ligger jo bare i hans hænder. Det er det, som Mimic kan. Man kan overføre ting, som ligger i hænderne, og det er en kæmpe forskel, forklarer Leo Zhou.
Store samarbejdspartnere
Idéen til Mimic blev til, da Leo Zhou og hans businesspartner Jimmy Jørgensen, der er CTO og medstifter af Nordbo Robotics, besøgte en kinesisk fabrik, der efterspurgte en robotløsning, der kunne overtage poleringsarbejdet.
De to gik straks i gang med at simulere en løsning, som de pitchede for den kinesiske fabrik, og 40 timer efter besøget, havde de solgt de første tre robotter.
- Det er ikke noget, vi fandt på i en garage. Det gælder al vores udvikling, som altid er baseret på aktuelle behov og er testet on-site, siger Leo Zhou.
Derfor bliver Nordbo Robotics' andre produkter, et scanningsværktøj og en platform til kvalitetskontrol, udviklet i samarbejde med store virksomheder som Boeing, Meta, Google og Microsoft.
Skalering og nye folk
Selve forretningen for Nordbo Robotics er godt på vej.
Ifølge Leo Zhou vil virksomheden begynde at lave overskud ved slutningen af 2022, hvis væksten får lov at fortsætte organisk.
Men direktøren har drømme om at skalere virksomheden hurtigere end det, så Nordbo Robotics kan trykke endnu mere på speederen.
- Når du er i teknologibranchen, står du næsten stille, hvis din vækst sker organisk, så vi har brug for kapitalen.
- Vi kunne godt tænke os en strategisk investor, der kan åbne op for nogle markeder for os, men som også har proceskendskab inden for vores branche. Vi har selv fået en del af erfaring fra felten, men en, der sidder med vores produkter til dagligt, kan virkelig gøre en forskel, siger Leo Zhou.
Kapitalen skal især bruges på at ansætte nye folk. I dag er der 30 ansatte i Nordbo Robotics, og efter planen skulle det gerne vokse til 47 ved slutningen af året. Året efter skal det tal fordobles med nye folk inden for salg, produktudvikling og administration.
- Vi har lavet nogle rimelig kraftige vækstplaner, og det forudsætter, at der kommer en investering ind på det rigtige tidspunkt, siger Leo Zhou.
Unikke rammer
At ansætte så mange nye er selvsagt lettere sagt end gjort, men Leo Zhou er optimistisk om den udfordring.
- Det er helt sikkert ikke blevet nemmere, vil jeg sige, men jeg synes, vi har et okay tag på den tekniske rekruttering. Vi har været rigtig gode til at fastholde vores kernemedarbejdere, men vi gør også rigtig meget for det.
- Men der er helt sikkert udfordringer i forhold til at ansætte profiler som sælgere og channel managers. Vi er jo heller ikke de eneste, der skal ansætte mange folk i Odense, understreger Leo Zhou.
For at skabe et godt arbejdsmiljø har han eksempelvis forsøgt at fremme en entreprenørkultur, hvor alle medarbejderne føler, de gør en forskel, og så har han lejet sig ind på Noatunvej 2 ved siden af Odins Bro ud til vandet.
- Det er klart, at en af grundene til, vi valgte det, er, at det er en unik lokation. Det skulle være en investering til vores medarbejdere, som kan hjælpe med fastholdelse og rekruttering. Det er ikke bare en blokbygning, som vi også har prøvet at sidde i.
- For mig gør det også meget, at man har noget vand at kigge på. Det giver en anden form for ro, siger Leo Zhou.