Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Odense i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Enabled Robotics med Lars-Peter Ellekilde i spidsen håber, at verden åbner sig op i løbet af året, så virksomheden for alvor kan få gang i det globale salg. Foto: Mathias Banke

Ny kapital sætter gang i robotforretning

Jeg bestræber mig på ikke at skrive om robot- og teknologivirksomheder i hvert nyhedsbrev, men det kan nogle gange være svært, for det er en branche, der er god til at snakke højt om de mange nyheder, som kommer derfra.

Men når Lars-Peter Ellekildes virksomhed, Enabled Robotics, modtager 18,2 millioner kroner i kapital, ville det være en skam ikke at skrive om det. Kapitalindskuddet markerer nemlig starten på overgangen fra tung udviklingsvirksomhed til - forhåbentlig - en sund forretning.

Virksomheden er en af de mange, der efterhånden er skudt op af den frodige underskov, giganterne Universal Robots og Mobile Industrial Robots har plantet. Med fem år på bagen og den fornyede kapital kan Enabled Robotics for alvor sætte gang i at realisere sit forretningspotentiale.

Ikke helt tilfældigt bringer vi også et indlæg fra gæsteskribent Malene Grouleff, der deler en inspirationsliste til dig, der gerne vil have et overblik over robotbranchens automationsmuligheder.

Hun peger på robotautomatisering som en af nøgler til at løse problemet med mangel på arbejdskraft, som fortsat vokser sig større. Og lad os lige få varedeklarationen på plads: Gennem sit bureau Grouleff Communications repræsenterer Malene Grouleff en del af de virksomheder, der optræder på hendes inspirationsliste.

I dette tilfælde kan vi dog godt acceptere, at der er tale om ananas i egen juice, fordi konceptet "inspirationsliste" passer godt til vores medie - så længe læserne er med på, hvem der er afsender.

I den forbindelse er det i øvrigt værd at gentage, at Erhvervsliv Odense stadig søger gæsteskribenter. Har du, eller nogen du kender, noget på hjerte, som er relevant for Odenses erhvervsliv, bør du overveje, om vores platform ikke er den rette til det.

Som altid er du velkommen til at dele vores nyhedsbrev med andre, og nye læsere kan få nyhedsbrevet direkte i indbakken ved at tilmelde sig her.

Følg også gerne vores Linkedin-side, hvor vi løbende lægger historierne op.

Har du noget, du selv vil dele, eller har du blot lyst til at invitere på en kop kaffe, kan du skrive til os lige her.

Tak fordi du læser med - og god weekend, når du når dertil.

Billede af Mathias Banke
Billede af skribentens underskrift Mathias Banke Erhvervsjournalist
Sådan ser en kampvogn - en Piranha V - ud, når den er frosset ned til minus 20 grader og skal vise, om den stadig er i kampform. Foto: Force Technology

Nyt fra virksomhederne i Odense

Force Technology og Lindø Offshore Renewables Center investerer fire millioner kroner i deres klimakammer på Odense Havn, så kammeret kan fryses ned til minus 60 grader celsius.

Trods en generel mangel på arbejdskraft har lægemiddelkoncernen Orifarm ansat 900 det seneste år. Erhverv+ har foldet casen ud i tre artikler med folk fra virksomheden.

Arbejdspladsen som koncept er under udvikling, fordi de nye generationer af medarbejdere stiller andre krav end tidligere. Renata Edsbjerg fra Human Revolution går i dybden med trenden.

Odense Robotics har ansat Søren Elmer Kristensen som ny projektdirektør, hvor han skal hjælpe robotvirksomheder over hele landet med at realisere sit vækstpotentiale. Han kommer med en baggrund fra SDU TEK Innovation.

Her får du overblik over udvalgte historier om Odenses erhvervsliv.

Klimakammer på Odense Havn kan fryse ned til -60 grader

Fyens Stiftstidende er kommet ind bag en lukket port på Odense Havn i Munkebo, hvor Force Technology og Lindø Offshore Renewables Center driver en ret unik forretning.

Den store hal på havnen kan nemlig fryses ned til minus 35 grader celsius, og med en frisk investering på fire millioner kroner, vil temperaturen kunne gå helt ned til minus 60 grader.

- En hel del kunder har efterspurgt lavere temperaturer, og det har været en begrænsning for os, at vi ikke har kunnet tilbyde mere end minus 35 grader, for der er nogle industrier, hvis standarder kræver, at udstyr skal være testet i ekstreme grader, siger Søren Gothil Hansen, forretningschef i Force Technology, til avisen.

Klimakammeret bruges til at teste, hvordan droner, kampvogne, redningsfartøjer, lastbiler og meget andet reagerer på ekstrem kulde.

Orifarm ansætter i hundredvis

Mens mangel på arbejdskraft bliver en større og større udfordring for store dele af erhvervslivet, har en af Odenses største virksomheder, Orifarm, ingen problemer med at ansætte nye folk i hobevis. 900 nye ansatte er der kommet til koncernen det seneste år.

Erhverv+ har skrevet en artikelserie i tre dele, som stiller skarpt på virksomheden, der sælger parallelimporterede lægemidler fra EU, og dens mange nye ansatte.

Første artikel er med tidligere håndboldspiller Torsten Laen. I dag har han til opgave at finde de rette mennesker til de mange stillinger i Orifarm. Artiklen kan læses her.

HR-direktør hos Orifarm, Birgitte Ladefoged, fortæller i en anden artikel, at den store virksomhed trods alt regner med, der bliver mere rift om medarbejderne i fremtiden. Hun udlægger, hvordan Orifarm fortsat vil tiltrække arbejdskraft. Artiklen, som er for abonnenter, kan læses her.

Sidste artikel er med Anja Devantier, der for tredje gang er blevet ansat i Orifarm. Hun fortæller, hvorfor hun bliver ved med at vende tilbage til den store koncern. Artiklen kan læses her.

Den traditionelle arbejdsplads er på vej ud

I takt med at nye generationer kommer ud på arbejdsmarkedet, sker der et skift væk fra traditionelle magtstrukturer, klassiske organisationsdiagrammer og en arbejdsuge på 37 timer, hvor alle bliver behandlet ens.

Det skriver Erhverv+, der har taget en snak med Renata Edsbjerg, organisationsrådgiver for virksomheden Human Revolution, der udbyder ledelseskurser.

- I vores konsulentvirksomhed har vi udviklet os fra at lave organisations-, ledelses- og kulturudvikling på en traditionel måde, til at have en cirkulær tilgang, som handler om bæredygtighed og menneskelighed. Verden er for kompleks til andet, og det at organisere sig som en hierarkisk organisation kommer ikke til at holde på den lange bane, siger Renata Edsbjerg.

I artiklen går hun i dybden med, hvordan fremtidens arbejdsplads og ansatte bliver.

Odense Robotics ansætter ny projektchef

Søren Elmer Kristensen er netop blevet ansat som ny projektleder i den nationale robotklynge, Odense Robotics.

Den 43-årige familiefar kommer fra en stilling som leder for TEK Innovation ved SDU's tekniske fakultet, hvor han har været siden 2015. Nu skal han stå i spidsen for nye projekter med robotindustriens vigtigste partnere.

- Danmark har en global styrkeposition inden for robotter og som national klynge spiller Odense Robotics en helt central rolle. Dette gøres blandt andet ved, at realisere vækst og innovationspotentialet blandt landets robot, automation og dronevirksomheder. Jeg glæder mig meget til at bruge min erfaring til at øge innovation og bæredygtig vækst i Danmarks robotindustri, udtaler Søren Elmer Kristensen i en pressemeddelelse.

Lars-Peter Ellekilde ser frem til at tage Enabled Robotics fra en udviklingstung virksomhed til en sund forretning. Foto: Mathias Banke

18 millioner kroner skal skyde forretningen i gang for Enabled Robotics

Enabled Robotics har modtaget 18,2 millioner kroner i fornyet kapital.
Virksomheden har siden 2016 udviklet sit produkt, der er en kombination af Universal Robots' og Mobile Industrial Robots' robotter. 

Den fornyede kapital signalerer startskuddet til, at virksomheden kan bevæge sig ud af udviklingsfasen og sætte skub i salget.
 
Tidligere robotforsker Lars-Peter Ellekilde er direktør og stifter af virksomheden, og han er optimistisk om at vækste. Den endelige plan for året er dog ikke lagt, da firmaet stadig afventer coronasituationen i resten af verden. Det er nemlig i større industrier ude i verden, interessen for kombi-robotten er størst.
 
Lars-Peter Ellekilde har ikke travlt med at vende tilbage til forskermiljøet inden for den nærmeste fremtid.
 
- Det, jeg alle dage har fundet mest fascinerende, er at få teknologien ud at køre. Det handler det i høj grad om her. Jeg fortsætter, så længe det giver mening, og at jeg er den rigtige person til det.

Læs hele interviewet og få en forståelse for, hvad fornyet kapital betyder for en robotvirksomhed i udvikling.

Enabled Robotics håber på at kunne nå langt for de 18,2 millioner kroner, virksomheden har fået i kapitalindskud. Lars-Peter Ellekilde står i spidsen for virksomhed og er optimistisk om salget i fremtiden. Læs med og bliv klogere på, hvad den nye kapital betyder for den lidt over fem år gamle virksomhed.

KAPITAL: Enabled Robotics har fået midlerne til at tage forretningen til næste niveau, efter firmaet i midten af januar fik tilført 18,2 millioner kroner i fornyet kapital.

Størstedelen af kapitalen kommer fra nye investorer i form af business angels, men eksisterende investorer har også bidraget med kapitalen.

Enabled Robotics sælger en kombination af Universal Robots' robotarm og Mobile Industrial Robots' mobile logistikrobot. Enabled Robotics har udviklet software, så de to enheder kan samarbejde gennem én brugerflade. Kombinationen gør det muligt at opsamle og transportere mindre emner og dele, hvilket er brugbart i mange industrier.

Siden stiftelsen i 2016 er de fleste kræfter lagt i udviklingen af produktet, men nu er virksomheden klar til at få tempo på salget.

Stifter, direktør og tidligere robotforsker Lars-Peter Ellekilde fortæller her, hvilke muligheder og planer, der følger med den fornyede kapital.

Fra udvikling til salg

Hvor langt kommer de 18,2 millioner kroner til at række?

- Målsætningen er, det skal række til udgangen af 2023. Formålet med dem er også, at vi skal have en kraftig vækst i vores salg, så det kan dække en større del af vores udgifter. Vi har været en meget udviklingstung organisation indtil nu, og nu skal vi accelerere på de andre fronter, så vi kan få flere robotter ud.

- De første år i et teknologiselskab går rigtig meget med udvikling af et kerneprodukt. I 2020 begyndte vi at komme rigtigt på markedet med et produkt. Det var et specielt år, så det var først i 2021, vi kunne se, der skete noget på markedet, og det gav os spændende muligheder.

Jeg er glad for min tid på universitetet, men der er også mange spændende muligheder uden for universitetet, hvor man arbejder med anvendelsen af teknologi.

Lars-Peter Ellekilde, direktør

- Der har både været mulighed for at hente kapitalen nu, men vi mener også, det er det rigtige tidspunkt. Det er nu, markedet begynder at efterspørge denne slags løsninger, og vi har interessen, der gør, vi kan få fart på udviklingen. Både den klassiske udvikling, hvor nye muligheder kræver udvikling af nye ting, men også som organisation, så vi kan servicere vores kunder.

- Vi oplever en global interesse for produktet. Det sætter krav til vores organisation, at vi skal kunne agere mere globalt. Det koster ressourcer, at man skal kunne servicere noget, der er længere væk.

Er I klar til det?

- Vi er godt rustet til det, men vi skal også opruste for at være rigtig klar til det, så vi kan gribe mulighederne, der kommer. Der er nogle spændende kundeprojekter, vi kigger ind i, men vi skal have ressourcerne til at kunne gribe dem og ikke melde pas på noget.

Krydser fingre for en mere åben verden

Hvad er målet for solgte enheder?

- Vi har endnu ikke fastsat et præcist mål. Vi er stadig i gang med at sætte ambitionsniveauet og lave de detaljerede planer for 2022. Der er stadig forskellige retninger, det kan gå i.

Det er ikke utænkeligt, at andre lande gør som Danmark og dropper restriktioner i løbet af året. Hvad kommer det til at betyde for jer?

- Vi håber, det giver mulighed for at komme ud. I 2020 havde det en bremsende virkning på vores mulighed for at komme ud til potentielle kunder, og vi håber, det klarer op nu. Man kan gøre mange ting online, men vi vil gerne ud at have en fysisk tilstedeværelse. Når vi kigger ind i et globalt marked, er det ikke nok, at vi i Danmark og Nordeuropa hæver restriktioner. Det skulle også gerne følge med rundt om i verden, så vi har mulighed for at komme ud, uden folk skal være 10 dage i karantæne for at lave to dages arbejde i et land.

Er usikkerheden en af grundene til, I endnu ikke har fastsat et mål for salget?

- Ja, vi skal se, hvordan det skal være, og hvor store projekterne bliver.

Er du optimistisk om at vækste?

- Ja, det er jeg. Vi har en klar plan om, at vi skal vækste både i år og næste år - og selvfølgelig også de næste mange år. Det, mener jeg, har vi alle forudsætninger for at gøre. Specielt nu, hvor vi har fået ny kapital.

Robotten er især populær hos større industrivirksomheder, der allerede har automatiseret en stor del af forretningen med mere gængs teknologi. - Der skaber kombinationen af noget mobilt og robotarmen nye muligheder, så virksomhederne kan lave automation i områder, de ellers ikke har kunnet, siger Lars-Peter Ellekilde. Foto: Mathias Banke

Bredere organisation

I er 14 nu. Er der konkrete planer for, hvor mange I skal være, når året er omme?

- Vi har planer om at hyre et par folk mere i løbet af første halvår. Derefter udnytter vi, at vi er en agil virksomhed, så til efteråret ser vi efter, om vi har brug for flere.

Hvad skal de nye folk lave?

- Det er lidt forskellige profiler, vi søger. De skal gerne give os en bredere organisation, end vi havde som udviklingsdreven virksomhed. De skal gøre os bedre til at yde support, gøre os bedre til at lave applikationer ude ved slutbrugerne og understøtte salg og produktionsplanlægning. Det handler om at få en bredere organisation.

Søger I også internationalt?

- Det vil vi gerne, men vi har ikke på nuværende tidspunkt ansat nogen med en international baggrund. Vi har hyret mange, der har været studentermedhjælpere eller i praktik, så mange her kommer lige fra studiet. Derfor har vi ikke rekrutteret internationalt endnu.

Forsker i direktørstolen

Du er jo tidligere robotforsker, og det giver god mening, når virksomheden er i udviklingsfasen. Vil du gerne fortsætte som direktør gennem vækstfasen?

- Det gør jeg indtil videre, og jeg fortsætter gerne. Personligt ændrer man sig også, og får nye kompetencer.

Du savner ikke at forske?

- Nej, jeg synes, vi har gang i mange spændende ting her, så det savner jeg ikke. Jeg er glad for min tid på universitetet, men der er også mange spændende muligheder uden for universitetet, hvor man arbejder med anvendelsen af teknologi. Det, jeg alle dage har fundet mest fascinerende, er at få teknologien ud at køre. Det handler det i høj grad om her. Jeg fortsætter, så længe det giver mening, og at jeg er den rigtige person til det.

Hvad kommer det til at betyde, at der er flere folk inde i ejerkredsen?

- Der er flere folk med kompetencer, vi kan trække på, og som kan give input til tingene. Nu har vi en lang række kompetente folk med interesse i os, som vi kan få gode input fra.

Malene Grouleff har sit eget kommunikationsbureau, Grouleff Communications, der har en lang række af Odenses robotvirksomheder som kunder. PR-foto: Grouleff Communications

Manglen på arbejdskraft kalder på mere automatisering

Vi hører det her og der og alle vegne: Der er en akut mangel på arbejdskraft, og problemet bliver kun større.
 
Der er næppe nogen, som har den gyldne løsning, der ene og alene løser problemet. Men Malene Grouleff, PR-ansvarlig for et væld af robotvirksomheder, har et bud på, hvordan manglen på arbejdskraft bør tackles:
 
 - I min optik er vi nødt til at gøre mere for at automatisere os ud af de store udfordringer, der tårner sig op på arbejdsmarkedet.
 
Her deler hun en inspirationsliste med odenseanske robotvirksomheder, der kan gøre dig klogere på, hvad der findes af muligheder inden for automatisering.
 
Fuld gennemsigtighed: Malene Grouleff repræsenterer flere af virksomhederne på listen. Det ændrer dog ikke på, at du kan finde inspiration til din egen virksomhed i listen.

Malene Grouleff har sit eget kommunikationsbureau, hvorigennem hun håndterer PR for en lang række robotvirksomheder. Her deler hun en inspirationsliste med virksomheder, hun mener, skal være med til at løse problemet med mangel på arbejdskraft.

Du har for travlt. Du mangler folk. Du kan ikke skaffe folk. Du kan til gengæld automatisere!

Hvad har du travlt med? Hvad er du altid bagud med? Hvad kan I ikke skaffe folk nok til på din arbejdsplads?

Du kan jo overveje, om I kan få en robot eller anden automation til at hjælpe dig og kollegerne med at høvle af arbejdspuklerne, før de tårner sig op.

Kender og bruger du mon alle de mange muligheder for automatisering, der findes - også til din branche? Her nedenfor er min liste med 20 forskellige odenseanske automationsteknologier, som jeg kender, der gør det muligt at nå mere på den samme tid i industrien, byggeriet, landbruget, sundhedssektoren og mange andre steder.

I min optik er vi nødt til at gøre mere for at automatisere os ud af de store udfordringer, der tårner sig op på arbejdsmarkedet, samtidig med at antallet af pensionister stiger i disse år, fordi den store efterkrigsgeneration får et velfortjent otium og generelt lever længere.

Som en sidegevinst løfter det også arbejdsmiljøet, når robotterne får rutineopgaver, der ofte indeholder opslidende ensidigt, gentaget arbejde, tunge løft og ubekvemme arbejdsstillinger. Det øger alt andet lige mulighederne for både at forebygge sygdom og nedslidning og for at fastholde og tiltrække gode folk til din arbejdsplads.

Viden bliver ikke mindre af at blive delt. Lad os dele erfaringerne med, hvad der rent faktisk kan frigøre kvalificeret arbejdskraft til at kunne fokusere på de opgaver, som robotter slet ikke duer til.

Her er min inspirationsliste til, hvordan vi kan få mere fra hånden på jobbet uden at slide os selv op:

  • Arbejder du med den interne logistik på din arbejdsplads, så tjek Mobile Industrial Robots autonome mobile robotter (AMR), som kan aflaste truckførere, erstatte transportbånd og gående transport. Tjek også topmodulerne fra Vissenbjergfirmaet ROEQ, som er skræddersyede til MiRs brugervenlige robotter. Tasklet Robots i Aalborg er forhandler for begge producenter. Tjek også EffiMat Storage Technology som har lagerautomaterne, der kan håndtere alt fra varer i en webshop til senge på et hospital.
  • Har du en produktionsvirksomhed med mange pick-and-place opgaver og maskinpasning og pakning, så tjek paletten af cobot-værktøjer fra OnRobot, der frigør ressourcer ved at give en hånd med i produktionen.
  • Skal kvalitetskontrollen opprioriteres eller optimeres, så spild kan reduceres, så tjek Trivisions overlegne teknologi.
  • Er det meget store emner, du skal have svejset, så har Inrotech også udviklet teknologi, der øger produktiviteten.
  • Smooth Robotics har udviklet en svejsesoftware, ”Smooth Tool”, som reducerer programmeringstiden af en svejserobot med 70-80 procent.
  • Er du en travl tømrermester med mange tilskæringsopgaver, så tjek Amigo fra Kobots.
  • Er du gravemaskinefører, så tjek Unicontrol og deres 3D-maskinstyring, som frigør folk på byggepladsen til andre opgaver.
  • Er du maskinoperatør og betjener CNC-maskiner, så tjek Made4CNC og deres nye automatiske døråbner.
  • Er du fragthandler? Så er det godt at kende BlueKeys løsning, som digitaliserer og automatiserer for rederier og befragtere i tørlastindustrien, så de kan ramme den konkurrencedygtige pris, kvalitet og hastighed på leverancerne.
  • Er du ansvarlig for rengøring og for at eliminere skadelige bakterier og vira, så tjek de selvkørende desinfektionsrobotter UVD Robots fra Blue Ocean Robotics. Samme firma har også en løsning, hvis du bruger meget tid på transport og rejser til møder, konferencer, messer eller på at være vært for gæster i din virksomhed, så tjek deres telepresencerobotter GoBe Robots.
  • Arbejder du med inspektion under havoverfladen, så er det godt at vide, at Blue Atlas Robotics er på vej med robotten, der klarer de opgaver effektivt.
  • Har du for stort afgrødetab, fordi fugle æder store dele af udbyttet? Så findes der et drone-fugleskræmsel fra firmaet Naust Robotics, som lige nu anvendes på Gyldensten Gods.
  • Er du inden for logistik eller produktion, og har du mange pakker og breve eller andre typer emner og varer, der skal plukkes og håndteres fra usorterede bunker? Så har bin-picking eksperten Scape Technologies teknologi til at automatisere opgaverne.
  • Når skruer og propeller på skibe skal renses, mens de ligger i havn, kan SubBlue Robotics automatisere denne opgave i stedet for dykkere.
  • Droner får flere og flere opgaver, eksempelvis inspektion af store områder som havne eller industrianlæg. Her kan AI-software fra Lorenz Technology gøre det muligt at planlægge og udføre droneopgaver uden at være ingeniør eller have erfaring med droner.
  • Coalescent Mobile Robotics er klar med en løsning til detailhandlen, når der skal fyldes op med varer i butikkerne.
  • Enabled Robotics tilbyder en løsning til snart sagt alle brancher. Virksomheden har kombineret MiR-robotten med en UR-robot.
  • Skrueopgaver kan være en belastning for håndled, arme og skuldre. Her kan Spin Robotics aflaste.
  • Hvis dispensering er en opgave, der sluger meget tid, så har Aim Robotics udviklet en automatiseret løsning.
  • Affaldssortering kan også være tidskrævende. Her er det godt at vide, at Aris Robotics har udviklet en selvsorterende skraldespand.

Malene Grouleff

  • Malene Grouleff driver kommunikationsbureauet Grouleff Communications, hvorigennem hun er PR-ansvarlig for et væld af danske robotvirksomheder.
  • Hun er journalist, robotinfluencer og blogger og udgiver blandt andet et internationalt nyhedsbrev på LinkedIn med fokus på danske og udenlandske robotvirksomheder. Derudover driver hun facebooksiden Danish Robots og sitet RobotStories.dk.
  • Siden 2008 har hun arbejdet med at øge kendskabet til automationsmuligheder og på at gøre danske robotopfindelser verdensberømte. I dette arbejde samarbejder hun både med organisationer, virksomheder, investorer, det offentlige, netværk med videre.
  • Derudover er hun bestyrelsesmedlem i Dansk Robot Netværk DIRA, hvis formål er at arbejde målrettet for at forbedre danske virksomheders konkurrenceevne på markedet gennem indførelse af automatisering og robotteknologi.

Disclaimer: Malene Grouleff repræsenterer flere af virksomhederne på listen. Det ændrer dog ikke på, at du kan finde inspiration til din egen virksomhed i listen.