Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Odense i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Henrik Asmussen, direktør og stifter af Beautycos (t.v.), Kim Sneum Madsen, direktør for Umbraco (t.h.) og Nicklas Nguyen og Hung Ho, direktører og stiftere af Shipmondo. Fotos: Mathias Banke

Indsigt, inspiration og nye forbindelser: Sådan lever vi op til vores løfte til dig

Vi klæder ledere og medarbejdere på og inspirerer til løsninger, så virksomhederne kommer hinanden ved og står stærkere.

Det er løftet, Erhvervsliv Odense har forsøgt at leve op til siden 1. september.

Ambitionen er, at du får en indsigt i virksomhederne i Odense, der ændrer, hvordan du tackler dine egne udfordringer; at dit kendskab til byens erhvervsliv forbedres, så du kan skabe nye forbindelser; at du får gode råd og stof til refleksion, du selv kan bruge eller dele med dine kollegaer.

I dette nyhedsbrev har vi samlet nogle af de artikler, der bedst illustrerer, hvordan vi lever op til vores ambition.

Du kan blandt andet læse om Henrik Asmussen fra Beautycos, hvis ledelsesstil gennemsyrer det nye drømmedomicil, han er ved at bygge, eller om robotikonet Esben Østergaard, der fortæller, hvad han kigger efter som investor, og hvordan han ser Odenses fremtid i den globale robotbranche.

Shipmondo-makkerparret Nicklas Nguyen og Hung Ho fortæller om rejsen fra iværksættere til direktører, tidligere topchef Ole Bang Nielsen giver gode råd til at holde virksomheden på rette kurs, og Kim Sneum Madsen fra Umbraco fortæller om vigtigheden af et godt netværk.

Det er til dig, der missede et nyhedsbrev eller først for nylig er kommet med ombord.

Tak for den interesse, velvilje, delelyst og tillid, mange af jer har vist vores nye medie. Det er jeres erfaringer og ekspertise, der gør det muligt at skabe værdi i hvert nyhedsbrev.

Det håber vi, I bliver ved med.

I er altid velkomne til at række ud med feedback, tip til historier eller en invitation til en kop kaffe.

Det gør I nemmest ved at sende en mail her.

Vi deler dagligt artikler og nyhedsbrevet på vores Linkedin-side, så giv den et følg og hold dig opdateret.

Modtager du endnu ikke vores nyhedsbrev, kan du tilmelde dig her.

Tak fordi du læser med - og god weekend, når du når dertil.

Billede af Mathias Banke
Billede af skribentens underskrift Mathias Banke Erhvervsjournalist
Claus Andersen har fyldt sit firma til bristepunktet med kunst og keramik. Foto: Emma Lina Kruse Jensen

Det er værd at vide fra virksomhederne i Odense

Møbelfabrikken Carl Hansen & Søn vender hjem til Odense med ny flagskibsbutik på Flakhaven.
 
Claus Andersen Rustfrit Stål har fyldt de grå betonvægge med farverige malerier, skulpturer og keramik.
 
Entreprenørvirksomheden S. Guldfeldt Nielsen er blandt tre virksomheden, der er med i kapløbet om at blive kåret som "Årets Arbejdsplads" af 3F.

RUNDT I ODENSE: Møbelfabrikken Carl Hansen & Søn vender tilbage til Odense.

Virksomheden fik sin start i Nørregade i 1908. I dag har virksomheden hjemme i Gelsted, og den har showrooms i flere store byer som New York, Tokyo og Milano, men 28. oktober åbner møbelsnedkeriet en ny flagskibsbutik i lokalerne på Flakhaven 1, der længe har stået tomme.

Det skriver Fyens Stiftstidende her. (For abonnenter).

Mangler du inspiration til indretningen, kan du læse om, hvordan Claus Andersen, direktør for Claus Andersen Rustfrit Stål, har fyldt sit domicil med fynsk kunst.

Forskellige stilarter, motiver og udtryk dekorerer mødelokalerne bag den grå betonfacade.

- Jeg elsker malerier, gamle PH-lamper fra 30'erne og keramik, det er fantastisk, fortæller Claus Andersen til Fyens Stiftstidende.

Du kan læse artiklen og se billeder af kunsten her. (For abonnenter)

Entreprenørvirksomheden S. Guldfeldt Nielsen er med i kapløbet om at vinde prisen "Årets Arbejdsplads", der uddeles af 3F.

Det er især uddannelse og bæredygtighed, virksomheden excellerer i. En betydelig del af virksomhedens ansatte er lærlinge, praktikanter og elever, og samtidig har de en miljøpolitik, der reducerer spild og klimaaftryk.

S. Guldfeldt Nielsen er oppe mod Entreprenørafdelingen i Middelfart og Novo Nordisk.

Læs artiklen her.

Henrik Asmussen minder ikke om andre direktører. Hans medarbejdere i Beautycos har enormt frie tøjler, og det er afspejlet i det nye domicil, Asmussen er ved at bygge i Odense. Foto: Mathias Banke

Kræmmerkongen i betonslottet: Mine ansatte ved, at jeg er "sindssyg"

Henrik Asmussen driver kosmetik- og helseforretningen Beautycos.

Han giver sine ansatte fuldstændig frie tøjler til at gribe deres opgaver an, som de vil.

Nu er han ved at udleve sin drøm ved at bygge et domicil, der blandt andet indeholder pool og biograf.

For ham er kollegaerne det bedste ved at være selvstændig. Men når han fylder 60, er han klar til at trække stikket.

Henrik Asmussens kollegaer kan næsten gøre, som de vil. Der er ingen prædikater eller båse i hans virksomhed, Beautycos, og faktisk ser han ikke engang sig selv som chef - selvom der altså står direktør ved hans navn i virksomhedsregistret. Lige nu bruger han alle sine kræfter på at bygge et domicil, der er lige så aparte som sin ledelsesstil.

INDSIGT: På en mark i Bellinge ligger 17-årige Henrik Asmussen med hænderne i sandet. Han luger ukrudt med de bare næver.

Det er lortetjansen. De heldige kører traktoren, som man skal løbe efter, når frokostklokken lyder. Ellers spiser man ikke.

Andre dage står han otte timer og stikker planter i stilhed. Han må ikke snakke med sine kolleger, og da han engang tændte radioen, kastede hans chef den i gulvet. De var kommet for at arbejde - ikke høre musik, havde chefen råbt.

Teenageren løfter blikket fra sandet og kigger mod horisonten, hvor han kan ane Odense Å. Tusinder af Veronica-planter står på rækker, der lige så godt kunne være endeløse. Hans hænder er sprækkede og blodige efter 20 arbejdsdage i streg på marken.

Øjeblikket er fastfrosset i Henrik Asmussen erindring, for lige der traf han en beslutning: Det her var ikke det, han skulle bruge sit liv på.

Derfor startede han for 13 år siden Beautycos, der sælger kosmetik-, frisør- og helseprodukter.

Først som købmand på kræmmermarkeder hver anden weekend ved siden af sit fuldtidsarbejde som eksportkonsulent hos Gasa. Han hadede at skulle på kræmmermarked, men han var god til det, og han holdt ved.

I dag har Beautycos 11 butikker og en salon landet over samt en webshop med mere end 40.000 varenumre.

Udlever drømmen

I dag er Henrik Asmussen i gang med at udleve sin drøm. En drøm, der fysisk er ved at tage form i det nye domicil, han er ved at bygge.

- Det her er mit monument, siger Henrik Asmussen med et smil.

Lige nu er det en stor betonbygning uden inventar. Når det står færdig, vil det indeholde swimmingpool, spa, saunaer, motionsrum, område til børnepasning, festsal, beautysalon, udendørs beachvolleybane, indendørs badmintonbane, terrasse til sammenkomster, vaskeri og en biograf i kælderen.

Alt sammen frit tilgængeligt for Henrik Asmussens 25 administrative ansatte.

Meget af det er han selv kommet på skulle være i domicilet. Men eksempelvis swimmingpoolen blev ønsket af en af de ansatte, da han spurgte dem, hvad de kunne tænke sig i det nye domicil.

Det nye domicil er på i alt 6000 kvadratmeter. Ud over alle faciliteterne og kontorerne får Beautycos også et kæmpe lager. Henrik Asmussen laver selv så meget på byggeriet, han kan. Foto: Mathias Banke

Bare det, at Beautycos' ansatte kan finde på at komme med sådan et ønske, siger en del om kulturen og forholdet til "direktøren".

- De ved jo godt, jeg er "sindssyg", og at jeg elsker det ekstreme, siger Henrik Asmussen med et glimt i øjet.

Det kommer blandt andet til udtryk, når han arrangerer virksomhedsfest i en bøgeskov med gøglere, en rosé-sprøjtende enhjørning og akrobater i silkelagener.

Ingen båse på arbejdspladsen

Nogle synes sikkert også, at Henrik Asmussens tilgang til titler og roller er lettere sindssyg.

De betyder nemlig ikke noget for ham.

- Jeg er ikke leder som sådan, og jeg er ikke chef. Jeg sidder i rum med mine kollegaer, så jeg har ikke mit eget kontor, og de må ikke kalde mig chef – det gør de alligevel for sjov for at drille mig. Men jeg vil ikke distancere mig fra dem. De er lige så vigtige som mig. Det kan godt være, at jeg havde idéen og visionen til at skabe det her, men det, jeg har været god til, har været at finde menneskene, som kan komme med mig på rejsen. Uden dem havde jeg ikke nået det her, forklarer han.

- De mennesker, jeg har ansat, er skidegode. De kan godt have en off-day, men så samler de hinanden op. Det klarer de fuldstændig internt. Det, tror jeg, kommer af min frisindede ledelsesstil, hvor jeg lægger op til, de selv løser deres udfordringer, siger Henrik Asmussen.

På samme måde har de ansatte ikke som sådan specifikke roller.

- Jeg kan ikke lide at sætte folk i båse. ”Nu er du det”, og så får du en label på. Det er skidt, for vi skal være en dynamisk virksomhed, hvor vi kan hjælpe hinanden på alle mulige punkter. Vi skal ikke have én specialist – vi skal kunne erstatte hinanden, så virksomheden altid kan drives.

- Det ligger ret dybt på min rygrad, at jeg ikke kan lide båsene. Du kunne jo godt være ansat som indkøber hos mig, men hvis jeg ved, at du elsker computere, er det jo nærliggende for mig, at jeg tilbyder dig til at se på noget html-kode, hvis du kan det.

- Jeg bilder mig ind, at folk godt kan lide den alsidighed, siger Henrik Asmussen.

Vil aflive mandagsstemning

Folk har spurgt Henrik Asmussen, om han ikke bare fylder det nye domicil med en masse faciliteter, fordi han vil have, de ansatte aldrig tager hjem.

- Det er overhovedet ikke det, jeg gør, slår han fast.

- Den tankegang, der er mandag morgen, hvor man ikke gider på arbejde, forsøger jeg at fjerne. Jeg sørger for, at der er lidt at spise. Der er morgenfitness, og hvis man ikke nåede at vaske sit tøj, så har vi et vaskeri herude nu, siger Henrik Asmussen.

Han kan ordne mange af de små ting, der i hverdagen, siger han. Men tilgangen til arbejdet må de ansatte selv stå for, og derfor er rekrutteringsprocessen meget vigtig.

Henrik Asmussens vigtigste sparringspartner er vennen Christian Hartzberg, der er medejer af Beautycos på Sjælland. Han er mere analyserende og grundig end Henrik Asmussen, der er impulsiv og kreativ. - Vi er som yin og yang. Foto: Mathias Banke

Kompetencerne er selvfølgelig vigtige, men Henrik Asmussen forsøger lige så meget at lære de potentielle kollegaer at kende personligt.

- Et godt spørgsmål er, om de kan lide at blive færdig med tingene. Hvis de svarer ”ja, jeg kunne ikke finde på at gå hjem, før alt er færdigt”, siger jeg til dem, at de ikke kan arbejde her, for vi er aldrig færdige. Det, du troede sluttede i dag og skulle fortsætte på i morgen, kommer ikke til at ske, for i morgen er der 1000 nye ting at tage sig af, fortæller han.

Nogle svarer dog bare, hvad de tror, Henrik Asmussen vil høre, men når folk finder ud af, hvordan det hænger sammen hos Beautycos, sænker de paraderne.

- Vi skal lige have skuldrene ned, når vi snakker, for vi er meget uformelle herinde. Det mærker folk med det samme, tror jeg, når de kommer til samtale.

Kollegaerne er det bedste

Henrik Asmussen kan ikke pege på nogen eller noget specifikt, der har været inspiration til hans måde at drive virksomhed på.

- Det kommer helt naturligt. Jeg kan ikke andet. Jeg tror, jeg er en megadårlig leder, hvis det kommer til at svinge pisken. Selvfølgelig kan jeg blive gal, men jeg skælder aldrig ud. Så hellere tale om det. Vi skal ikke gå klædt i lilla tøj, sætte os ned og ryge en fed sammen, men vi skal behandle hinanden godt.

Han svarer prompte til spørgsmålet om, hvad det bedste ved at være selvstændig er.

- Det er kollegaerne. Jeg kan få lov at vælge kolleger, jeg bliver inspireret af, og som kan give mig noget i min hverdag.

- Hver gang, vi ansætter en ny kollega, fejrer jeg det med min kæreste, Ewa. Andre måler det nok meget på økonomien – og måske er det også det klogeste – men min glæde er større, når jeg får en ny kollega, fortæller han.

Blå bog

Henrik Asmussen er 48 år gammel.

Han er kæreste med Ewa, og sammen har de døtrene Scarlett og Mercedes på henholdsvis 10 og fem.

Han er uddannet som gartner og eksportkonsulent fra henholdsvis Exposa og Gasa.

Den største beslutning, han har taget som direktør, er at bygge det nye domicil. Når det står færdigt, håber han, at han endelige kan ånde lettet op.

- Det er det her monument. At sige ”nu gør jeg investeringen, der skal til”. Det er næsten grimt at sige, det er endemålet, for som leder er der en forventning til, at man altid sætter et nyt mål. Men jeg tror godt, man kan hvile i nuet og nyde det. Det har jeg ikke haft tid til endnu, men det får jeg, når det her står færdigt.

I dag bruger han 312 timer om måneden på at arbejde alle ugens dage, men det har han ikke tænkt sig at gøre resten af sit liv.

- Når jeg fylder 60, sælger jeg virksomheden eller sætter en anden ved roret. Jeg trækker i hvert fald stikket og nyder tiden med familien. Nogle vil mene, at så er jeg for gammel, men det skal jeg nok selv bestemme.

Kim Sneum Madsen, direktør for Umbraco, blev overrasket over sammenholdet i Odenses it-branche, da han flyttede til byen for snart seks år siden. Foto: Mathias Banke

Odenses it-firmaer har unikt samarbejde, der kan trække kvalificeret arbejdskraft til byen

Odense har en klar styrke i at være en mindre by end København og Aarhus, mener Umbraco-direktør og næstformand for It-branchen Fyn, Kim Sneum Madsen.

Her kender man nemlig nabovirksomheden, og det har ført til tillid og samarbejde, man ikke ser i de større byer.

Faktisk går det rigtig godt for it-virksomhederne i Odense, og sammen med det unikke fællesskab skal den fortælling være med til at få flere til byen, så man kan løse branchens store udfordring: Mangel på arbejdskraft.

Kim Sneums Madsen giver også tre gode råd til, hvordan din virksomhed bliver en del af et fællesskab.

Kulturen i Odenses it-branche er ikke, hvad den har været - og det er en god ting. Byens it-firmaer nemlig blevet åbne og tillidsfulde på en måde, der skaber muligheder, man ikke ser i de større byer, mener Umbraco-direktør Kim Sneum Madsen. Det skal sammen med branding af Odenses it-branche være med til at løse udfordringen med manglende arbejdskraft.

NETVÆRK: Ja, Odense indtager den nederste podieplads, når man sammenligner størrelsen med Aarhus og København.

Det er ikke nødvendigvis en dårlig ting.

I hvert fald ikke hvis man spørger Kim Sneum Madsen, der for snart seks år siden forlod en direktørstilling i København og flyttede til Odense. I dag er han direktør for den hastigt voksende it-virksomhed Umbraco, der har bygget en platform til håndtering af hjemmesider.

Han er også næstformand i brancheorganisationen It-Branchens fynske afdeling.

For ham er der en klar styrke i Odenses størrelse:

- En god ting ved Fyn og Odense er, at man kender rigtig mange. Hvis man kigger ud og orienterer sig, lærer man lynhurtigt en hel masse mennesker at kende, og der er en villighed og hjælpsomhed blandt andre virksomhedstyper. Det gør, at der er etableret et bredt samarbejde, man ikke finder i eksempelvis København.

"Der gik Odense i den"

Kim Sneum Madsen har selv trukket på sit netværk, da han manglede sparring til pressehåndtering i USA eller indspark til, hvad hans virksomhed kunne gøre bedre.

- Det kører begge veje, hvor man trækker på hinandens erfaringer og tanker. Det er styrken ved den lille by, siger Kim Sneum Madsen.

Sådan bliver du en del af et fællesskab

Ingen virksomhed er født ind i et fællesskab. Her er Kim Sneum Madsens gode råd til, hvordan du skaber et netværk, der kan styrke din virksomhed.

  • Tag kontakten. Ræk ud til eksempelvis uddannelsesinstitutioner som SDU og UCL og hør dem ad, hvem de har med at gøre, og hvordan der kan etableres et samarbejde til gensidig gavn. Tør at lave nogle forgæves opkald, inden du finder den rigtige at snakke med.
  • Gør dig synlig i lokalområdet, så potentielle samarbejdspartnere og nye ansatte bliver klar over, du eksisterer. Det kan du eksempelvis gøre ved at benytte sociale medier eller få din virksomheds navn og værdier kommunikeret ud gennem medierne.
  • Vær åben. Gør ting og sig ja til ting, du ikke nødvendigvis kan udregne værdien af i et Excel-ark. Den tid og energi, du investerer i at pleje kontakten til andre, kommer tilbage senere.

Det har bidraget til vækst i odenseanske it-virksomheders omsætning de sidste 10 år, og samtidig er der vokset et vækstlag af startups frem, som har været hjulpet godt på vej af aktører uden for it-branchen, såsom SDU, iværksætter-miljøer og investeringsvillige personer.

- Der er sket en kulturændring. Da jeg kom hertil for fem-et-halvt år siden, blev jeg introduceret for udtrykket ”den døde, fordi der gik Odense i den”. I dag har flere ja-hatten på. Det er delvist drevet frem af de her nye typer virksomheder med it og robotter, og der er netværk, som er båret af mennesker, der har lavet exits fra egne virksomheder, og nu prøver nye ting.

- Der er en åbenhed over for at tale med andre og ikke sige nej på forhånd, som jeg har fået fortalt, der ikke var for 15 år siden.

Robotbranchens slipstrøm

I alt er der cirka 500 it-virksomheder på Fyn, som beskæftiger omkring 5.500 personer. 80 procent af dem arbejder i Odense.

Fynsk regionalchef Lotte Jensen er helt på linje med Kim Sneum Madsen. Inden hun fik ansvaret for Fyn-afdelingen for fire år siden, var hendes arbejdsliv også i København.

- Det slog mig, da jeg besøgte virksomheder på Fyn, at der var en åbenhed og samtidig den her tillid og vilje til at hjælpe hinanden, fortæller hun.

Umbraco kunne for nylig fejre salget af størstedelen af virksomheden til den svenske kapitalfond Monterro. Foto: Umbraco

Den tillid ser man eksempelvis, når virksomheder låner medarbejdere ud til hinanden, hvis der er få opgaver i deres egen virksomhed, men spidsbelastning i en anden.

Det har været med til at skabe en stærk it-branche i Odense, men branchen har gået stille med dørene sammenlignet med robotbranchen, som Odense primært bruger til branding udadtil.

- Vi har redet højt på robotbranche-bølgen. Odense er verdenskendt på grund af robotterne, og nu skal vi bare drive med i slipstrømmen af robotternes succes og fortælle, at ud over robotterne er Odense blevet en it- og teknologiby.

- Når man i fremtiden kalder Odense en robotby, vil vi gerne tilføje "og tech-by", siger Lotte Jensen og pointerer, robot- og it-virksomheder ofte overlapper, fordi robotter ikke fungerer uden software.

Den store udfordring

Brandingen kan være noget af det, der skal være med til at løse den store udfordring, it-branchen i Odense står over for: Mangel på arbejdskraft.

Det er langt fra en unik problemstilling, men Odenses it-branche har gode forudsætninger for at tackle den i kraft af en stærk iværksætterånd, der er vokset ud af samarbejdet mellem virksomhederne, uddannelsesstederne og iværksættermiljøerne, pointerer Kim Sneum Madsen.

- Idéerne bliver trukket frem, og de forlader ikke byen. Det er supervigtigt for at skabe en kritisk masse, der gør, at folk tør tage springet ud i iværksætteri.

- Helt konkret betyder det, at man ikke behøver tage over Lillebælt- eller Storebæltsbroen for at finde penge, viden, hjerner og investorer, som er parate til at kaste sig bag nogle projekter. På den led er der langt mere synligt iværksætteri i Odense, og det er bare fremragende, for af dem opstår der ting, som skaber værdi. Selvfølgelig for virksomhedsejerne, men også for byen og området, fortæller Kim Sneum Madsen.

På den måde kan Odense tilbyde hele pakken, hvis man gerne vil arbejde med it, og Kim Sneum Madsen oplever da også, at det er blevet nemmere at tiltrække arbejdskraft fra andre landsdele.

Det skal studerende have at vide, hvis udfordringen med rekruttering skal løses, mener Lotte Jensen:

- Den historie skal vi ud at fortælle – også på SDU, UCL og andre steder, så de unge mennesker allerede under studiet finder ud af, de ikke behøver tage til Aarhus eller København for at finde de fede jobs. De findes lige her i Odense.

Hung Ho (t.h.) er født i Vietnam og kom til Danmark som 17-årig. Efter at have boet i København flyttede han til Odense for at starte virksomhed med Nicklas Nguyen, som er født og opvokset i byen. Foto: Mathias Banke

Shipmondo holder fast i vi-kulturen: - Det har betydet meget at få nogle med i teamet, der er selvkørende og har et godt overblik

Nicklas Nguyen og Hung Ho stiftede Shipmondo i 2014.

Med tiden har de lært, at de skal bygge deres produkter simpelt til en start og med tiden udbygge det ud fra kundernes feedback. 
 
De har opbygget en kultur i Shipmondo, hvor medarbejderne er selvkørende, og hvor de selv kan bevæge sig mod en mere helikopterpræget direktør-rolle, fordi de kan uddelegere arbejdet og stole på, at medarbejderne kan løfte opgaven. 
 
Det har også gjort det muligt for Nicklas Nguyen og Hung Ho at skrue ned for antallet af arbejdstimer i ugen og bruge mere tid på deres familier.

Da Nicklas Nguyen og Hung Ho skrev sammen på et nørdet internetforum i 00'erne, forestillede de sig ikke, at de mere end et årti senere ville være partnere i virksomheden Shipmondo. Med tiden har de lært sig selv at overholde en 40 timers arbejdsuge, blandt andet ved at sætte et hold af medarbejdere, de har stor tillid til.

PORTRÆT: Nicklas Nguyen og Hung etablerede Shipmondo i 2014.

Virksomheden tilbyder en fragtportal, der samler og strømliner små og store virksomheders ordreforsendelser, samt integrerer dem i virksomhedens andre systemer.

Hvad gik forud for, at I stiftede jeres egen virksomhed?

- Vi startede vores første virksomhed i 2009. Det var en it-konsulentvirksomhed.

- Shipmondo – eller Pakkelabels, som det hed – var vores tredje projekt. Vi forsøgte os med to fiaskoer, før vi ramte et produkt, der passede til markedet. En ting er at komme på en idé til et produkt, men en anden ting er timingen i forhold til, om markedet er klar til det.

- Det er syv år siden. Dengang var vi under 10 medarbejdere. Det var en hård periode, hvor vi delvist skulle holde projekter kørende i konsulentforretningen, samtidig med vi finansierede en produktudviklingen i Shipmondo. Medarbejderne begyndte at holde op, fordi vi ikke havde et klart fokus. Men vi kom videre, og i dag er det primære fokus Shipmondo, siger Nicklas Nguyen.

Byg det simpelt

I nævner to fiaskoer. Hvordan fik I holdt gejsten oppe gennem dem?

- Vi havde bare en følelse af, at vi skulle videre. Det lykkedes ikke at vokse konsulent-forretningen, men vi blev ved med at prøve og investerede igen og igen, siger Hung Ho.

Nicklas Nguyen fortsætter:

- Nu, hvor vi er på den anden side, føler vi, at de projekter var nødvendige læreprocesser for, hvor vi er i dag. I det første projekt, som var en gaveportal, brugte vi to år kun på produktudvikling, før vi havde noget kommercielt. Vi investerede ret meget i det, men det var dumt, for vi vidste ikke, om der var nogen, der ville benytte produktet. Da vi lancerede og kunne se, at der var lang vej til, at det blev en bærende forretning, måtte vi lukke ned.

- Der bliver taget stilling til alle ønsker fra kunder. Nogle gange kommer der et ønske fra en enkelt kunde, men hvis vi kan se, at det ville give mening for mange, laver vi det. Selvfølgelig laver vi det også, hvis mange ønsker den samme feature. Det er kunderne, der har været drivkraften til at forme vores produkter, siger Hung Ho. Foto: Mathias Banke

- Den viden brugte vi næste gang, vi lancerede: Det skulle være mere simpelt, og vi skulle lade kunderne teste og give feedback på produktet. På den måde bruger man ikke tid og ressourcer forkert.

- Den tilgang har vi hele tiden haft i forhold til at videreudvikle Shipmondo. Hvis vi kommer på en feature, vi tror, brugerne vil få gavn af, lancerer vi en simpel version først og udbygger den på baggrund af kundens feedback.

Onlineforum

Inden de to direktører stiftede den første virksomhed i 2009 som studentermedhjælpere, arbejdede de for samme virksomhed. Men de to kendte faktisk hinanden inden da.

Der er en del vej fra at være kollegaer til at blive kompagnoner. Hvordan blev I det?

- Vi kendte hinanden fra et internetforum, der hed Hardware Online, som man sad på, hvis man var lidt nørdet om it. Der skrev vi meget sammen om forskellige emner og sendte links til hinanden over MSN messenger, som man gjorde dengang, siger Nicklas Nguyen.

Sætter det rigtige team

I 2009 havde både Hung Ho og Nicklas Nguyen tid til at hellige det meste af deres tid til arbejdet. I dag er de begge gift, og Hung Ho har tre børn, mens Nicklas Nguyen blev far for tre måneder siden.

Det har ændret på, hvordan de to organiserer arbejdsdagen.

Hvad betyder det for virksomheden, at begge direktører har travlt med familien?

- Vi er blevet gode til at uddelegere forskelligt ansvar til vores ansatte. Når man har arbejdet sammen i mange år og har nogle gode kollegaer, ved man, hvor man har hinanden. Tingene kører bare, siger Nicklas Nguyen og fortsætter:

Shipmondo

  • Ifølge Shipmondo er deres mission er at gøre fragthåndtering nem, hurtig og billig for erhvervsdrivende ved at udnytte de digitale muligheder og teknologier.
  • Virksomheden blev grundlagt i 2014 under navnet Pakkelabels.dk. Efter tre år rundede de i 2017 15.000 virksomhedskunder og blev samtidig den største fragtbooking-platform i Danmark.
  • I 2017 kunne de se, at andre lande uden for Danmark også havde de samme fragtudfordringer, som virksomheden allerede havde en løsning på. Derfor besluttede de sig for, at virksomheden ville gøre platformen tilgængelig i andre lande.
  • I maj 2019 var virksomheden klar til at lancere i udlandet og skiftede derfor navn til Shipmondo.

- Det har betydet meget at få nogle med i teamet, der er selvkørende og har et godt overblik, så man ikke hele tiden skal planlægge og koordinere. Alle er med på, hvor vi er, og hvor vi gerne vil hen, og derfor kan de enkelte selv kan tage ansvar. En gang i kvartalet holder vi møder, så ingen sidder i et hjørne og føler, at de ikke ved, hvad der foregår rundt omkring.

- Fordi vi stadig ikke er så store, har medarbejdere mulighed for at påvirke, hvordan udviklingen foregår. Dagsordenen bliver ikke bare sat oven fra, siger Hung Ho

- Det er vigtigt for os, at vores kultur kan følge med, når vi vokser. Vi havde en del ansættelser sidste år, men nogle fungerede ikke, for det er vigtigt for os, at teamet har det godt sammen, siger Nicklas Nguyen.

- Vi føler også, at vores nye omgivelser her danner rammen for, hvordan vi kan udvikle os i den kommende tid, for vi har mere fokus på organisationen, teamet og udbygning af forretningen, supplerer Hung Ho.

Stoler på de ansatte

De beskriver Shipmondos kultur som en vi-kultur, hvor det sociale hierarki er fladt. Det fremmer en følelse af fællesskab og giver en kort vej til ledelsen, hvis en medarbejder har ønsker eller forslag. En slags iværksætterkultur, hvor alle bidrager med at skabe forretningen.

Men det er også en kultur, som er under udvikling i takt med, at Shipmondo ansætter nye medarbejdere. I dag er der 26 ansatte, og virksomheden forventer at ansætte fem til syv årligt.

Når en virksomhed bliver stor nok, går man som regel fra at være iværksætter til direktør. Er I klar til at påtage jer den rolle?

- Vi føler, at vi er godt klædt på, for de folk, vi har på teamet, er fuldt ud kompetente til at varetage virksomhedens interesser. Vi kan løfte os op i helikopteren, få et overblik og kigge mere på forretningsudviklingen samt sørge for, at der hele tiden er døre, som åbner sig, så vi alle bevæger os fremad, siger Hung Ho.

- Vi prøver stadig i høj grad at være involverede i vores teams og de daglige opgaver. Nu laver vi for eksempel udvidelsesplaner for, hvor vi skal hen de næste 10 år, og hvordan vi udvikler vores team, men når vi først har gjort de overvejelser, prøver vi at uddelegere ansvarsområder til de forskellige medarbejdere, siger Nicklas Nguyen.

Pakker sammen klokken 16

Eftersom ingen af de to direktører havde familie at tage sig af i 2009, arbejdede de mellem 60 og 70 timer hver uge.

Det har ændret sig en del.

Shipmondo flyttede ind i deres nye domicil i slutningen af september. Foto: Mathias Banke

Hvor mange timer om ugen arbejder I?

- Cirka 40 timer, svarer begge direktører.

- Det har vi kunnet de sidste to-tre år. Er der noget, som brænder på, kan man bruge to timer i weekenden, men det er virkelig kun, hvis det brænder på. Det er det samme med vores medarbejdere. En del af kulturen er, at når man er på arbejde, arbejder man, og når man har fri, holder man fri. Folk har vænnet sig til at pakke sammen klokken 16 og gå hjem, siger Nicklas Nguyen.

- Det handler også bare om, at man ud af en otte timers arbejdsdag kun kan være meget produktiv i cirka halvdelen. Efter det tror jeg ikke på, man kan præstere. Da vi startede, arbejdede vi meget mere, og vi kunne mærke, at vi blev udbrændte. Det gør vi ikke nu, siger Hung Ho.

Robotikonet Esben Østergaard bruger sin formue på at investere i robotvirksomheder. Han bruger FN's Verdensmål som ledestjerne, når han skal vælge hvilke virksomheder, han går ind i. Foto: Mathias Banke

Odense skal holde pedalen i bund, hvis byen skal have en stor bid af robotkagen

Esben Østergaard er en af de store robotmænd i byen.

Han bruger sin formue fra salgene af Universal Robots og Mobile Industrial Robots til at investere i robotbranchens næste stjerneskud.

For ham er Robotbrag 2021 en mulighed for at møde startups, og her fortæller han om, hvad han kigger efter som investor.

Han vender også blikket ud af og vurderer Odenses position i det globale økosystem af robotvirksomheder.

Står du selv og leder efter en investor, får du også tre gode råd fra Esben Østergaard til, hvordan du bedst lykkes med det.

Få personer har fingeren på byens robotbranche som investoren Esben Østergaard. Selvom det er gået godt i byen, må Odenses robotbranche ikke hvile på laurbærrene, hvis den skal undgå at blive overhalet inden om, mener Esben Østergaard.

INVESTOR: Du kan ikke snakke om robotbranchen i Odense uden at komme ind på Esben Østergaard.

Han var med til at stifte Universal Robots, der er verdensførende på udvikling og salg af kollaborative robotter, og senere havde han ejerandel i Mobile Industrial Robots, der laver automatiserede logistikrobotter.

Begge virksomheder blev solgt til amerikanske Teradyne for milliarder af kroner, og de salg forgyldte blandt andet Esben Østergaard. Nu bruger han sin formue til at investere i robotvirksomheder, der på den ene eller anden måde lever op til FN's verdensmål, sammen med sin kone gennem firmaet Reinvest Robotics.

Investoren er også medstifter af Odense Robotics, der i dag er blevet national klynge for robotbranchen.

Vi fanger ham til messen Robotbrag 2021, hvor han har brugt formiddagen til at gå på opdagelse i en sand robotjungle.

Hvad giver det virksomhederne at være her?

- Det er meget forskelligt. Der er startups, der leder efter penge, og så er der generelt salg og salg af teknologi. Der er jo mange, der er nysgerrige på robotteknologi og på, hvordan de kommer i gang. Det er mest industrien, der kommer for at se, hvordan de får gang i mere robot.

- Så har vi den her kombination af startups, nye teknologier og investorer som mig, der kommer for at netværke og lære hinanden bedre at kende.

Finder de gode deals

Er virksomhederne her et sted i deres udvikling, hvor de er interessante for dig som investor?

- Der er hele spektret her. Der er startups henne i startuphubben. Der er også firmaer, der er mere modne og er på markedet, men de kan også være interessante nok at investere i. Som investor ja, så er der da meget, der er spændende.

Hvad kigger du efter?

- Gode deals. Køb billigt og sælg dyrt. Vi har noget viden om, hvordan man skalerer virksomheder, så hvis det skal være en godt match med os, skal det helst være en skalerbar virksomhed og noget, hvor vi kan bruge vores viden fra Universal Robots og MiR.

- Vi ved noget om, hvordan man laver et produkt, en skalerbar produktion, en skalerbar forretning, og hvordan man sælger gennem forhandlere og så videre.

Tre gode råd til dig, der vil tiltrække en investor

  • Sæt forventningerne til jeres egen værdi realistisk. Det er ikke alle, der kan sælge virksomheden for 12 gange årsomsætningen, sådan som Universal Robots gjorde, og mange overvurderer deres egen værdi. Det er svær pille at sluge for investorer som Esben Østergaard, fordi de skal opveje investeringen med risikoen.
  • Pas på med at være for teknologi-fokuserede. Nogle skaber et produkt, som de selv synes er megafedt, men de aner ikke, hvordan markedet fungerer. Det er typisk for eksempelvis ingeniørstartups, hvor de bygger teknologien uden at vide, hvordan man sælger produktet.
  • Bliv en del af robothubben i Odense. Det kræver, at virksomheden er i Odense. Afstandene i sig selv er ikke vigtige, når Esben Østergaard overvejer investeringer i danske virksomheder, men medlemskab af robothubben giver adgang til økosystem med et væld af viden og samarbejdsvillighed, som er de helt rigtige ingredienser til at modne en ung robotvirksomhed.

Hvor meget er det produktet, du køber ind på, og hvor meget er det personen bag?

- Det er forskelligt. Det er klart, at teamet skal være godt og lyttende for, at det giver mening for os at investere, for vi kommer med en masse viden, og hvis kemien ikke er der, eller teamet ikke lytter, har vi ikke så meget at bidrage med. Så er vi bare penge, og det ikke der, det er sjovest for os. Det er sjovest, når vi kan være med til at skubbe det i den rigtige retning.

- Men vi har det også sådan, at vi ikke vil ind og overtage firmaet, for vi vil helst ikke have majoritet eller noget i den stil.

- Jeg ved jo, hvor hårdt det er at starte et firma, og det er ikke noget, man har lyst til at gøre, hvis det ikke er ens eget, for man skal lægge mange timer i det.

Odense på verdenskortet

Hvordan vurderer du Odense i det globale robotøkosystem?

- Odense er godt med. Danmark er jo et lille land, så vi kan nok ikke gøre os forhåbninger om at blive de største i verden inden for robotter. Men lige nu er vi rigtig godt med, og alle inden for robotverden kender Odense – og Danmark for den sags skyld.

- Der er et enormt behov og potentiale for robotter. En ting er industrirobotter og logistikrobotter, som er dem, vi har kigget på mest. Men det begynder at vokse ud af de brancher, og vi ser robotter i bygge-, offshore-, hospitals- og fødevarebranchen, hvor der stadig er et kæmpe potentiale.

- Der er Danmark et godt sted at starte, fordi det er en lille geografi med en høj bund-uddannelse. Vi har også nogle fagforeninger, der ikke er bange for teknologi, hvilket er et kæmpe plus globalt set.

- Vi skal stadig give den fuld skrue, og så får vi en eller anden bid af kagen, når støvet har lagt sig. Jo mere fart, vi har på nu, jo større del af kagen får vi på den lange bane.

Så du regner med, at vi bliver overhalet på et tidspunkt?

- Det er svært at forestille sig andet. Danmark er et lille land. Måske får vi en niche, som de andre bare ikke kan komme efter. Det er også fint.

- Det er også derfor, robotklyngen er blevet national, så det er hele Danmark, der støtter op om det. Der er allerede en del robotvirksomheder rundt om i Danmark, men centrum er Odense, og det bliver det også ved med.

- Det er jo fantastisk for en by som Odense, at vi er der, hvor vi er lige nu. Alle kigger misundeligt.

Ole Bang Nielsen valgte selv at gå på pension 60-årig efter 40 år på arbejdsmarkedet. I den tid bestred han flere topposter, og nu bruger han den erfaring til at hjælpe virksomheder i nød. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Ole kommer nødstedte virksomheder til undsætning: Her er hans råd til, hvordan du holder firmaet på rette kurs

Ole Bang Nielsen har de seneste to år brugt sine erfaringer fra diverse stillinger som topchef på at hjælpe virksomheder, der havner i problemer. Han er nemlig frivillig rådgiver i Early Warning-indsatsen.

Ofte er manglende likviditet det umiddelbare problem. Virksomhederne kan ikke betale deres regninger til banker og leverandører, fordi ejerne har mistet overblikket.

Det løser Ole Bang Nielsen ved at rådgive ejerne i at lave likviditetsoversigter og derefter rådgive virksomhederne i at løse de bagvedliggende problemer, der kan være alt fra dårlig konkurrenceevne, utilpassede omkostninger eller et manglende forretningsgrundlag på grund af skiftende markeder.

Han giver også fire råd til, hvordan man undgår at komme i problemer: 1) Få overblik over likviditeten, 2) snak løbende med samarbejdspartnere, 3) indvi dine nærmeste og 4) vær i god tid med at søge hjælp.

Når virksomheder har problemer med at betale regningerne, er der hjælp at hente hos Erhvervshus Fyn. Her arbejder erfarne erhvervsfolk helt frivilligt med at rådgive virksomheder. En af dem er Ole Bang Nielsen, der med sin erfaring fra forskellige topposter forsøger at redde virksomhederne gennem stormen. Han giver også gerne fire konkrete råd til, hvordan man holder virksomheden sund.

RÅDGIVNING: Da Ole Bang Nielsen fra Odense valgte at gå på pension som 60-årig, meldte han sig ikke ud af erhvervslivet.

I stedet bruger han i dag sin 40 år lange karriere med topchefposter hos Albani, Rynkeby, Inco samt Odense Sport og Event til at rådgive virksomheder i knibe. Det gør han som en del af Erhvervshus Fyns Early Warning-indsats.

- Der er to veje, det kan gå, når virksomheder tager fat i os. Den ene er, at virksomheden er så ilde stedt, at vi hjælper dem med at finde en advokat, så den kan lukke ned i god ro og orden.

- Den anden vej går vi, hvis der er håb for virksomheden. Så får den koblet rådgivere på, som over en periode på seks til 12 måneder hjælper virksomheden med at komme ud af problemerne, siger Ole Bang Nielsen, der i dag er 62 år.

De seneste to år har han bragt syv virksomheder på fode igen.

Hjælpen er gratis, og Ole Bang Nielsen udfører arbejdet frivilligt. Han understreger også, at rådgivningen gives under fuld anonymitet for både virksomheden og ejeren.

I alt er der cirka 100 rådgivere knyttet til programmet.

Manglende likviditet

Ole Bang Nielsens opgave er at finde ud, hvorfor virksomheden er havnet i problemer.

- Det er næsten altid manglende likviditet, som er den røde lampe. Det er, når man begynder at have problemer med at betale sine regninger. Man skubber betalingen til leverandørerne, laver afdragsordninger med moms, men man kan ikke nå at få det på plads, inden den næste regning kommer, eller banken begynder at sænke kassekreditten eller stiller flere krav om sikkerhed.

- Så er der sikkert nogle andre problemer bagved, og det er dem, vi skal have fat i, men intet løses, før vi er sikre på, at der er penge til at betale regningerne til den fortsatte drift, forklarer Ole Bang Nielsen.

Fire gode råd til at afværge katastrofen

  1. Få overblik over likviditeten med et likviditetsbudget. Det er ikke det samme som et driftsbudget, for selvom det giver overblik over din virksomheds resultat, fortæller det ikke, om der er penge til at betale regningerne. Hvis du først får indtjeningen fra en stor ordre efter tre måneder, skal du være klar over det, for den forskydning kan være dræbende for en uforberedt virksomhed. Dag-til-dag er likviditets-budgettet det vigtigste budget.
  2. Snak løbende med samarbejdspartnere. Hvis din virksomhed er i problemer, kan du afhjælpe meget ved at snakke med leverandører og banken - og kunderne, hvis man kan gøre det uden at skræmme dem væk. Når du indvier banken og leverandører i dine udfordringer, har du også mulighed for at forsikre dem om, at der er styr på tingene, der er bare lige nogle bølgeskvulp, virksomheden skal over. Det er altid bedre at tage snakken i tide, end det kommer som overraskelse for dine samarbejdspartnere, og det giver også grund til at tro på, at din virksomhed kan hjælpes.
  3. Indvi dine nærmeste. Ofte holder virksomhedsejere problemerne for dem selv, fordi det kan være et tabu at snakke om, at ens virksomhed er udfordret. Men det fordobler det psykiske pres, hvis man både skal slås med at holde virksomheden oven vande og holde en facade over for ens ægtefælle eksempelvis, og det er meget usundt. 
  4. Vær i god tid. Hvis man forudser problemer, er det langt bedre at tage fat i Early Warning, inden man står i dem. Det øger sandsynligheden for, at man kan få sin virksomhed til at lykkes. Rådgivningsforløbet begynder med to hurtige samtaler, og selv hvis det viser sig, at der er godt styr på det, så har man i det mindste fået afklaring. Det er langt bedre, end hvis man kommer fem minutter i 12, når det hele kuldsejler.

De bagvedliggende årsager kan eksempelvis være lavt salg, fordi markedsgrundlaget forsvinder, eller andre gør det bedre, eller for høje omkostninger, hvis man for eksempel ikke har tilpasset medarbejderstaben i det nødvendige tempo.

- Det handler om at skabe et overblik for at se, hvordan vi sikrer os, at der er likviditet til at drive virksomheden og få løst de problemer, der nu måtte være, siger Ole Bang Nielsen.

Skaber overblikket

Når Ole Bang Nielsen træder til som rådgiver for en virksomhed, gør han det klart over for ejeren, at han ikke sætter sig i direktørstolen og træffer beslutningerne. Det må virksomheden selv stå for.

- Vi kan hjælpe langt og kan rådgive på det niveau, der er brug for. Vi kan for eksempel tage med i banken eller hjælpe med at snakke med de rådgivere, virksomheden i øvrigt benytter sig af, men i sidste ende er det virksomheden, der skal drive det igennem, siger Ole Bang Nielsen.

Han oplever ofte, at ejere får tunnelsyn, når problemerne melder sig.

- De glemmer en masse ting, som er nødvendige, men fordi de er presset, fokuserer kun et sted hen. Der skal vi prøve at hive dem op i helikopteren og se helheden, så de begynder at fokusere andre steder end på bare en ting, som ikke bringer dem nogen vegne.

Hårde samtaler

Det første trin i at skabe overblikket er ofte at lave en likviditetsoversigt sammen med ejerne. Det er et simpelt regneark, der fyldes ud med aktuelle tal og prognoser for de næste måneder, så ejerne er klar over, om der løbende er penge til at betale løn, skat og leverandører.

Regnearket i sig selv redder ikke virksomheden, men det giver en idé om, hvor virksomheden er på vej hen, og det kan man bruge til at få henstand på et lån eller udskyde betalingen til leverandørerne.

- Der er forskellige muligheder, bare man gør det i tide. Hvis det kommer som en overraskelse, er det de færreste kreditorer, der synes, det er sjovt at arbejde videre med, siger Ole Bang Nielsen.

Ole Bang Nielsens (t.v.) seneste stilling var som administrerende direktør for Odense Sport & Event. Arkivfoto: John Fredy

I mange tilfælde handler rådgivningen om at få ejerne tilbage på et spor, hvor de kan overskue ikke bare virksomheden, men dybest set også deres liv.

Tårerne flyder da også under flere af møderne, Ole Bang Nielsen har med virksomhedsejerne, fordi de finder ud af, hvor galt det står til.

- Det er bestemt ikke de rareste møder, man kan have, men hvis det er det, der skal til for, at en virksomhedsejer forstår alvoren, og hvad der skal til for at få skuden tilbage, må det blive den hårde samtale.

- Forhåbentligt er der en vej ud. Vi skal bare lige finde den.