Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Odense i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Brian Mikkelsen, direktør for Dansk Erhverv og tidligere minister, holdt oplæg til Standpunkt KV21. Her slog han fast, at mange af Odenses nøgletal er pæne, men byen halter bagud på turisme, sagsbehandlingstider på byggesager og mængden af arbejdskraft. Foto: Mathias Banke

Et sundt erhvervsliv kræver samspil mellem offentlig og privat

Private aktører og offentlige instanser skal spille sammen.

Det mindede erhvervslivet i Odense politikerne om til Standpunkt KV21, hvor de afleverede en ønskeliste til beslutningstagerne.

Thomas Visti fra Visti Unlimited, Niels Thorborg fra 3C Retail og Brian Djernes fra Cane-line tog mikrofonen i hånden og talte direkte til politikerne.

Aftenens gennemgående tema var et ønske om at gøre livet nemmere for virksomheder.

Nemmere at skaffe den nødvendige arbejdskraft, nemmere at investere i grøn omstilling og nemmere at få behandlet sine byggesager.

Iværksætter Eivind Segtnan var ikke tilfreds med samspillet, da han kom til SDU med sin opfindelse.

Efter et halvt års dialog med universitetets innovationskontor fik de ikke udarbejdet det kommercielle grundlag, der skulle til for, at Eivind Segtnan kunne arbejde med sin opfindelse sammen med SDU.

Derfor tog han sagen i egen hånd, og nu er den norske læge på vej til Silicon Valley med idéen, der forhåbentlig kan bruges til at diagnosticere hjernesygdomme i fremtiden.

Du er velkommen til at dele både nyhedsbrev og artikler i dit netværk. Og du kan som altid følge med på Linkedin eller erhvervslivodense.dk, mens nye læsere kan tilmelde sig her.

Har du en historie, et tip eller vil du bare vende verdenssituationen over en kop kaffe, er du også velkommen til at række ud. Det gør du nemmest ved at sende en mail.

Tak for at læse med - og rigtig god weekend, når du når dertil.

Billede af Mathias Banke
Billede af skribentens underskrift Mathias Banke Erhvervsjournalist
Morningscore repræsenteret ved direktør Karsten Madsen og investor Helge Munk. Foto: Trine Grauholm

Tre erhvervshistorier fra Odense i ugen der gik

Niels Thorborgs Facit Bank leverer et underskud på 30 millioner kroner i første halvår af 2021. Det er dog helt efter forventningerne, siger direktør.

Morningscore, med direktør Karsten Madsen og investor Helge Munk i spidsen, giver et dybdegående indblik i virksomheden og fortæller om ambitionerne for en ny version af virksomhedens software-produkt.
 
Knud Steen Larsen har solgt sin Langelinie-villa for 14,7 millioner kroner. Det er årets anden dyreste handel på Fyn. Se hele listen.

OVERBLIK: Facit Bank, der ejes af forretningsmanden Niels Thorborg, har røde tal på bundlinjen for den første halvdel af 2021.

Underskuddet lyder på 30 millioner kroner før skat, men ifølge bankens direktør Jesper Lyhne passer det med forventningerne.

Alt i alt forventer banken et underskud på mellem 50 og 70 millioner kroner før skat for året, som er betydeligt mindre end sidste års underskud på 94 millioner kroner før skat. Det fortæller direktøren til Fyens Stiftstidende her.

Erhverv+ tager et kig ind i maskinrummet hos softwarevirksomheden Morningscore her.

Direktør og iværksætter Karsten Madsen og investor Helge Munk fortæller om ambitionerne for en ny version af virksomhedens produkt, springet fra startup til scaleup og meget andet.

Fyens Stiftstidende har skrevet om en af byens helt store ejendomshandler.

Knud Steen Larsen, tidligere direktør i el- og forsyningsselskabet Tre-For (nu Ewii), har nemlig solgt sin villa på Langelinie for 14,7 millioner kroner.

Det her fortæller han om her, hvor avisen også har lavet en liste over de dyreste bolighandler på Fyn i 2021.

Thomas Visti (t.h.), Niels Thorborg (i midten) og Brian Djernes talte direkte til politikerne på scenen om, hvad de helst ser, der bliver gjort for Odenses erhvervsliv. Foto: Mathias Banke

Erhvervslivet ønsker sig afbureaukratisering og hjælp til grøn omstilling

Erhvervslivet i Odense og byens politikere mødtes til Standpunkt KV21. Målet var at gøre politikerne klogere på, hvad de kan gøre for at fremme et sundt erhvervsliv i Odense.

I løbet af aftenen kom erhvervslivet frem til en liste med fem gode råd til, hvor politikerne skal sætte ind:
 
1) Se virksomhederne som kunder, der danner grundlag for at drive en sund og pengestærk kommune.
 
2) Afbureaukratiser kontaktfladen mellem erhvervslivet og kommunen, så det bliver mere lige til at drive virksomhed.
 
3) Nedbring sagsbehandlingstider og yd bedre service. Det hænger sammen med afbureaukratisering, da oplevelsen er, at for mange regler er skyld i de lange ventetider.
 
4) Invester i grøn omstilling med erhvervslivet. Hjælp virksomheder, så de er i stand til at investere i løsninger som solceller og deling af overskudsvarme.
 
5) Indfør iværksætteri i folkeskolen, så eleverne bliver klar over deres muligheder for at drive forretning i fremtiden.

Odenses erhvervsliv gav sin ønskeliste til byens politikere ved Standpunkt KV21, som blandt andet omfatter kortere behandlingstid på byggesager.

KONFERENCE: Odenses erhvervsliv og politikere mødtes til Standpunkt KV21 i Odense Congress Center for at drøfte, hvad der politisk kan gøre for at fremme byens erhverv.

Sydbank og Dansk Erhverv stod bag arrangementet, der i den seneste tid også er blevet afholdt i andre danske byer.

Her er de vigtigste pointer fra aftenen, som over 200 fra Odenses erhvervsliv var mødt op for at overvære.

Se erhvervslivet som kunder

På scenen var erhvervslivet repræsenteret af Thomas Visti, investor og ejer af Visti Unlimited, Niels Thorborg, ejer af 3C Retail og Brian Djernes, ejer og direktør af Cane-line, som var med, selvom virksomheden ligger i Rynkeby.

Generelt havde forretningsmændene en god opfattelse af at drive erhverv i Odense, men samtidig halter kommunen efter andre steder i landet.

Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) og borgmesterkandidat Christoffer Lilleholt (V) repræsenterede politikerne sammen med repræsentanter fra byrådets andre partier. Foto: Mathias Banke

Thomas Visti ser gerne, at kommunen gør mere for at udnytte potentialet i H.C.A. Airport i Beldringe. Han oplever også, at man som virksomhed nogle gange føler sig som et problem, hvis man kontakter kommunens folk om hjælp til en udfordring.

- Se erhvervslivet som kunder, der er afgørende for, at kommunen kan drive en god forretning, siger han.

Innovativt samarbejde

Brian Djernes ønsker sig mere økonomisk hjælp til grøn omstilling fra kommunens side, eksempelvis til at etablere solceller på flade industritage.

Byggesager i Odense tager i gennemsnit mere end 80 dage at behandle, og det er langt over de 50 dage, der er sat som overordnet mål for kommunerne. Derfor opfordrer Brian Djernes også til en afbureaukratisering den proces.

Erhvervslivets råd til politikerne

De fremmødte erhvervsfolk brugte mobilerne til at stemme på gode råd til politikerne om, hvor de skal sætte ind henne.

  • Se virksomhederne som kunder, der danner grundlag for at drive en sund og pengestærk kommune.

  • Afbureaukratiser kontaktfladen mellem erhvervslivet og kommunen, så det bliver mere lige til at drive virksomhed.

  • Nedbring sagsbehandlingstider og yd bedre service. Det hænger sammen med afbureaukratisering, da oplevelsen er, at for mange regler er skyld i de lange ventetider.

  • Invester i grøn omstilling med erhvervslivet. Hjælp virksomheder, så de er i stand til at investere i løsninger som solceller og deling af overskudsvarme.

  • Indfør iværksætteri i folkeskolen, så eleverne bliver klar over deres muligheder for at drive forretning i fremtiden.

Odense har brug for en ny strategi, mener Niels Thorborg. Han peger på SDU som et sted at sætte ind, så man gennem samarbejde med erhvervslivet får sat uddannelserne rigtigt sammen.

Erhvervslivet skal også tænkes ind i Nyt OUH, som han mener kan blive en kilde for innovativt samarbejde mellem det offentlige og private. Han undrer sig også over, at Odense ikke er bedre til at udnytte potentialet i turisme.

Der var enighed om, at der skal gøres mere for at få ledige i arbejde, så den kommunale pengekasse bliver styrket, og virksomhederne får den arbejdskraft, de efterspørger.

De fire politikere fra venstre: Johnny Killerup (Liberaterne), Brian Dybro (SF), Susanne Crawley (R) og Tommy Hummelmose (K). Foto: Mathias Banke
Eivind Segtnan var en del af SDU i ni år. Et forløb med SDU Research & Innovation Office (Rio), har dog efterladt en dårlig smag i munden hos den 38-årige nordmand. Foto: Mathias Banke

Eivind har satset stort på sin opfindelse: - Jeg skulle vise dem, at jeg kunne klare det

Da Eivind Segtnan i 2017 gik til SDU Rio med en ny metode at diagnosticere hjernesygdomme på, blev han mødt af et forløb, han mener kvæler innovation.

- Jeg blev enormt skuffet. Indtil da var min opfattelse, at universitet var god til at støtte videnskabelig innovation, siger han om oplevelsen.
 
I sidste ende gik han videre med opfindelsen på egen hånd.
 
- I øjeblikket vidste jeg ikke, hvad det indebar. Jeg vidste bare, at jeg skulle vise dem, at jeg kunne klare det, fortæller Eivind Segtnan.
 
I dag har han patent på sin opfindelse i Danmark, og til februar skal han være med i et acceleratorforløb i Silicon Valley.
 
Det er med til at bekræfte Eivind Segtnan i, at SDU Rio begik en fejl, da den ikke spottede potentialet i hans idé.
 
- EU, Vækstfonden og Silicon Valley har fundet kommerciel mening i min opfindelse. Og fortsat indrømmer SDU Rio ikke, at den har gjort en enorm fejl. Den skylder stadig en undskyldning for den rent ud sagt elendige behandling, den har givet to gange i streg, siger Eivind Segtnan.

Da Eivind Segtnan i 2017 fremlagde sin forretningsidé for SDU, blev han mødt med en lang behandlingstid, der endte i et afslag. Det tændte en ild i ham, og inden længe skal iværksætteren se mulige investorer i øjnene i Silicon Valley, når han skal pitche den opfindelse, han har slidt for i fire år.

IVÆRKSÆTTERI: I 2011 slog nordmanden Eivind Segtnan sig ned i Odense for at studere medicin.

I dag har han en ph.d. i neurologi, en færdig medicinuddannelse og en plads hos kontorfællesskabet Visti Unlimited.

Den 38-årige læge har nemlig udviklet en metode til at diagnosticere sygdomme i hjernen, som han nu forsøger at kommercialisere gennem sin startup Synaptic.

Opfindelsen opstod i 2017, da han under ph.d.-studiet kombinerede to forskellige hjernescanningsmetoder.

- Jeg kan huske, at jeg tænkte "det var satans, det virker", siger Eivind Segtnan.

Pludselig stod han med en diagnostisk metode, som kan opdage tryk på nervecellerne i hjernen, der ses ved sygdomme som demens, hjernetumorer og slagtilfælde.

Kunne ikke finde det kommercielle grundlag

Fordi han fik idéen, mens han var ph.d.-studerende ved SDU, ejede universitetet som udgangspunkt opfindelsen og det patent, Eivind Segtnan var ved at søge.

Det havde han intet problem med, så længe universitet ville hjælpe ham med at løfte opgaven, så han kunne være iværksætter, mens han også tog sig af sine studier og sin familie.

Efter et halvt års dialog og samarbejde kunne SDU Research & Innovation Office (Rio) dog ikke vide sig sikker på, om opfindelsen havde et kommercielt grundlag.

- Jeg blev enormt skuffet. Indtil da var min opfattelse, at universitet var god til at støtte videnskabelig innovation, siger Eivind Segtnan.

Hele processen skulle være foregået anderledes, mener han.

- De skulle have været indstillet på at sige ja eller nej hurtigt. Ikke den her middelvej, hvor man som ung forsker skal bruge et halvt år på at maile frem og tilbage. Det er lang tid, når det kommer til patenter, og det er ikke innovation. Det tvinger innovationen andre steder hen, siger Eivind Segtnan.

Jeg hader at sælge ting. Men efter noget tid blev det interessant, fordi jeg begyndte at se mønstre. Det er sjovere at arbejde med forretningsdelen, end det var i begyndelsen.

Eivind Segtnan, iværksætter

I sidste ende gik han videre med opfindelsen på egen hånd.

- I øjeblikket vidste jeg ikke, hvad det indebar. Jeg vidste bare, at jeg skulle vise dem, at jeg kunne klare det, fortæller Eivind Segtnan.

I 2020 havde han oplevelsen igen, da han var med til at udvikle software, der kunne effektivisere analysen af covid-19 prøver.

Arbejdede inden for rammerne

Thomas Schmidt, chef for kommercialisering hos SDU Rio, mener ikke, der kunne være gjort noget anderledes i arbejdet med Eivind Segtnans opfindelse.

Ifølge Thomas Schmidt samarbejdede universitetet med Eivind Segtnan i et halvt år på at finde et robust kommercialiseringsgrundlag.

- Første hurdle var, at de oprindelige data ikke var så gode som først annonceret. Vores patentrådgiver anbefalede derfor at vente, til vi havde stærkere data. Vi satte Eivind i forbindelse med forskere og klinikere, der kunne hjælpe med det, men der var ikke villighed eller mulighed for at få lavet den yderligere data. Vi rakte ud til at par virksomheder – igen sammen med Eivind – men de ville se mere data, før de ville investere.

- Det er ikke unormalt for os, at kommercialiseringsforløb på den måde ikke kan komme videre, da der er tale om tidligere forskningsideer. Ud fra en porteføljeprioritering og ressource-betragtning valgte vi derfor at indstille kommercialiseringsarbejdet, og Eivind fik overdraget rettighederne efter hans ønske.

- Vi har arbejdet indenfor de rammer, der er, og vi har sammen med Eivind forsøgt at få projektet løbet i gang tilbage i 2017. Det er flot, at han på egen hånd og uden brug af andres ressourcer er kommet videre. Da vi fik idéen præsenteret i 2017, var der kun nogle meget initielle data, som skulle genskabes og forfines for, at de kunne bruges kommercielt. Det er sikkert et helt andet og meget mere udviklet projekt, som Eivind nu pitcher og får feedback på, svarer Thomas Schmidt på skrift.

Dyrt patent

Siden da har Eivind Segtnan videreført projektet på egen hånd. Han har blandt andet erfaret, at patenter er dyre at få godkendt.

Da han var færdiguddannet læge i 2018, tog han derfor et lån i sin lejlighed på 200.000 kroner, som blev brugt på at få godkendt patentet i Danmark.

- Siden da har jeg taget lån i min lejlighed tre gange. Nu har jeg sendt patentet til godkendelse i USA, Japan, Kina og England, siger Eivind Segtnan, der nævner sparring med førende forskere herhjemme som en af grundene til sin succes.

I dag holder Synaptic til hos Visti Unlimited. Her modtager han sparring og rådgivning, der har gjort Eivind Segtnan i stand til at drage nytte af forskellige iværksætter-programmer i ind- og udland. Foto: Mathias Banke

Han kom oprindeligt til Odense for at studere, men han er blevet her, fordi der er mange PET-scannere, som er det instrument, der benytter hans patenterede metode.

Af samme grund vil han helst blive i Odense.

- Jeg har brug for hjælp fra erhvervslivet her. Indtil videre har jeg stort set stået for alt selv, men på det seneste har jeg fået mere hjælp fra Visti Unlimited og Erhvervshus Fyn.

- Hvis det lykkes, bliver det et skelsættende projekt, understreger Eivind Segtnan.

Accelerator

Efter at have befundet sig i den akademiske verden i flere år, var det noget af en omvæltning pludselig at skulle snakke med investorer og andre erhvervsfolk.

- Jeg hader at sælge ting. Men efter noget tid blev det interessant, fordi jeg begyndte at se mønstre. Det er sjovere at arbejde med forretningsdelen, end det var i begyndelsen.

Han har deltaget i et EU-acceleratorforløb og forskellige startup-hub events i København og Tromsø, hvor han er fra.

- Det har taget mig fire år at lære at pitche, siger Eivind Segtnan og griner.

Til februar får han brug for alt, han har lært, når han skal til Silicon Valley og deltage i endnu et acceleratorprogram med Synaptic.

- EU, Vækstfonden og Silicon Valley har fundet kommerciel mening i min opfindelse, siger Eivind Segtnan, som derved bliver bekræftet i at satse stort på sin idé.