Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Odense i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Ved begyndelsen af corona havde Shipmondo 15 ansatte, og inden længe forventer direktørerne Nicklas Nguyen (t.v.) og Hung Ho at runde 30 medarbejdere. Foto: Mathias Banke

Vækstvirksomhed vil vokse - og holde fast i kulturen

I dag stiller vi skarpt på Shipmondo.

Virksomheden og de to stiftere og direktører, Hung Ho og Nicklas Nguyen, får lov til at fylde - næsten - det hele. Til gengæld tager de dig, kære læser, med ind i maskinrummet.

Det begyndte på et internetforum i slutningen af 00'erne.  Og det er langt fra slut endnu.

Shipmondo er makkerparrets tredje virksomhed - men det er deres første succes. For der skulle mere end to fiaskoer til at slå dem ud af kurs, og nu kører forretningen ganske glimrende. Det har gjort dem i stand at bygge et spritnyt domicil, som de flyttede ind i sidst i september.

Forretningsoptimismen stråler igennem i deres handlinger, for det 900 kvadratmeter store hus er bygget på en 12.000 kvadratmeter stor grund. Der skal nemlig være plads til at udvide i fremtiden, når der kommer flere ansatte.

Det gør det måske svært at holde fast i virksomhedens flade iværksætterkultur, men Nicklas Nguyen og Hung Ho vil forsøge at bibeholde den så længe, de kan.

Kombinationen af portræt og en læsevenlig rundvisning - eller hvad vi ellers kan finde på - vil vi gerne gøre igen. Derfor er du mere end velkommen til at sende dit bud på en virksomhed, du gerne vil have, Erhvervsliv Odense stiller skarpt på. Ja, det må også gerne være din egen.

Du kan skrive til os her. Skriv også, hvis du bare gerne vil række ud til en snak over en kop kaffe eller har et tip eller forslag til et emne, vi skal skrive om.

Vi håber, du vil føle dig både informeret og inspireret af dagens tema. Og hvis du tror, andre kan have gavn af at læse med, må du meget gerne dele vores nyhedsbrev med dem. De kan så tilmelde sig vores nyhedsbreve her.

Det hjælper os, og det samme gælder feedback fra vores læsere, så vi hele tiden kan blive bedre. Har du input eller kommentarer, er du ligeledes altid velkommen til at kontakte os, eller byde ind i debatten på vores Linkedin-side.

God læselyst - og tak fordi du deler.

Billede af Mathias Banke
Billede af skribentens underskrift Mathias Banke Erhvervsjournalist
Hung Ho (t.h.) er født i Vietnam og kom til Danmark som 17-årig. Efter at have boet i København flyttede han til Odense for at starte virksomhed med Nicklas Nguyen, som er født og opvokset i byen. Foto: Mathias Banke

Shipmondo holder fast i vi-kulturen: - Det har betydet meget at få nogle med i teamet, der er selvkørende og har et godt overblik

Nicklas Nguyen og Hung Ho stiftede Shipmondo i 2014.

Med tiden har de lært, at de skal bygge deres produkter simpelt til en start og med tiden udbygge det ud fra kundernes feedback. 
 
De har opbygget en kultur i Shipmondo, hvor medarbejderne er selvkørende, og hvor de selv kan bevæge sig mod en mere helikopterpræget direktør-rolle, fordi de kan uddelegere arbejdet og stole på, at medarbejderne kan løfte opgaven. 
 
Det har også gjort det muligt for Nicklas Nguyen og Hung Ho at skrue ned for antallet af arbejdstimer i ugen og bruge mere tid på deres familier.

Da Nicklas Nguyen og Hung Ho skrev sammen på et nørdet internetforum i 00'erne, forestillede de sig ikke, at de mere end et årti senere ville være partnere i virksomheden Shipmondo. Med tiden har de lært sig selv at overholde en 40 timers arbejdsuge, blandt andet ved at sætte et hold af medarbejdere, de har stor tillid til.

PORTRÆT: Nicklas Nguyen og Hung etablerede Shipmondo i 2014.

Virksomheden tilbyder en fragtportal, der samler og strømliner små og store virksomheders ordreforsendelser, samt integrerer dem i virksomhedens andre systemer.

Hvad gik forud for, at I stiftede jeres egen virksomhed?

- Vi startede vores første virksomhed i 2009. Det var en it-konsulentvirksomhed.

- Shipmondo – eller Pakkelabels, som det hed – var vores tredje projekt. Vi forsøgte os med to fiaskoer, før vi ramte et produkt, der passede til markedet. En ting er at komme på en idé til et produkt, men en anden ting er timingen i forhold til, om markedet er klar til det.

- Det er syv år siden. Dengang var vi under 10 medarbejdere. Det var en hård periode, hvor vi delvist skulle holde projekter kørende i konsulentforretningen, samtidig med vi finansierede en produktudviklingen i Shipmondo. Medarbejderne begyndte at holde op, fordi vi ikke havde et klart fokus. Men vi kom videre, og i dag er det primære fokus Shipmondo, siger Nicklas Nguyen.

Byg det simpelt

I nævner to fiaskoer. Hvordan fik I holdt gejsten oppe gennem dem?

- Vi havde bare en følelse af, at vi skulle videre. Det lykkedes ikke at vokse konsulent-forretningen, men vi blev ved med at prøve og investerede igen og igen, siger Hung Ho.

Nicklas Nguyen fortsætter:

- Nu, hvor vi er på den anden side, føler vi, at de projekter var nødvendige læreprocesser for, hvor vi er i dag. I det første projekt, som var en gaveportal, brugte vi to år kun på produktudvikling, før vi havde noget kommercielt. Vi investerede ret meget i det, men det var dumt, for vi vidste ikke, om der var nogen, der ville benytte produktet. Da vi lancerede og kunne se, at der var lang vej til, at det blev en bærende forretning, måtte vi lukke ned.

- Der bliver taget stilling til alle ønsker fra kunder. Nogle gange kommer der et ønske fra en enkelt kunde, men hvis vi kan se, at det ville give mening for mange, laver vi det. Selvfølgelig laver vi det også, hvis mange ønsker den samme feature. Det er kunderne, der har været drivkraften til at forme vores produkter, siger Hung Ho. Foto: Mathias Banke

- Den viden brugte vi næste gang, vi lancerede: Det skulle være mere simpelt, og vi skulle lade kunderne teste og give feedback på produktet. På den måde bruger man ikke tid og ressourcer forkert.

- Den tilgang har vi hele tiden haft i forhold til at videreudvikle Shipmondo. Hvis vi kommer på en feature, vi tror, brugerne vil få gavn af, lancerer vi en simpel version først og udbygger den på baggrund af kundens feedback.

Onlineforum

Inden de to direktører stiftede den første virksomhed i 2009 som studentermedhjælpere, arbejdede de for samme virksomhed. Men de to kendte faktisk hinanden inden da.

Der er en del vej fra at være kollegaer til at blive kompagnoner. Hvordan blev I det?

- Vi kendte hinanden fra et internetforum, der hed Hardware Online, som man sad på, hvis man var lidt nørdet om it. Der skrev vi meget sammen om forskellige emner og sendte links til hinanden over MSN messenger, som man gjorde dengang, siger Nicklas Nguyen.

Sætter det rigtige team

I 2009 havde både Hung Ho og Nicklas Nguyen tid til at hellige det meste af deres tid til arbejdet. I dag er de begge gift, og Hung Ho har tre børn, mens Nicklas Nguyen blev far for tre måneder siden.

Det har ændret på, hvordan de to organiserer arbejdsdagen.

Hvad betyder det for virksomheden, at begge direktører har travlt med familien?

- Vi er blevet gode til at uddelegere forskelligt ansvar til vores ansatte. Når man har arbejdet sammen i mange år og har nogle gode kollegaer, ved man, hvor man har hinanden. Tingene kører bare, siger Nicklas Nguyen og fortsætter:

Shipmondo

  • Ifølge Shipmondo er deres mission er at gøre fragthåndtering nem, hurtig og billig for erhvervsdrivende ved at udnytte de digitale muligheder og teknologier.
  • Virksomheden blev grundlagt i 2014 under navnet Pakkelabels.dk. Efter tre år rundede de i 2017 15.000 virksomhedskunder og blev samtidig den største fragtbooking-platform i Danmark.
  • I 2017 kunne de se, at andre lande uden for Danmark også havde de samme fragtudfordringer, som virksomheden allerede havde en løsning på. Derfor besluttede de sig for, at virksomheden ville gøre platformen tilgængelig i andre lande.
  • I maj 2019 var virksomheden klar til at lancere i udlandet og skiftede derfor navn til Shipmondo.

- Det har betydet meget at få nogle med i teamet, der er selvkørende og har et godt overblik, så man ikke hele tiden skal planlægge og koordinere. Alle er med på, hvor vi er, og hvor vi gerne vil hen, og derfor kan de enkelte selv kan tage ansvar. En gang i kvartalet holder vi møder, så ingen sidder i et hjørne og føler, at de ikke ved, hvad der foregår rundt omkring.

- Fordi vi stadig ikke er så store, har medarbejdere mulighed for at påvirke, hvordan udviklingen foregår. Dagsordenen bliver ikke bare sat oven fra, siger Hung Ho

- Det er vigtigt for os, at vores kultur kan følge med, når vi vokser. Vi havde en del ansættelser sidste år, men nogle fungerede ikke, for det er vigtigt for os, at teamet har det godt sammen, siger Nicklas Nguyen.

- Vi føler også, at vores nye omgivelser her danner rammen for, hvordan vi kan udvikle os i den kommende tid, for vi har mere fokus på organisationen, teamet og udbygning af forretningen, supplerer Hung Ho.

Stoler på de ansatte

De beskriver Shipmondos kultur som en vi-kultur, hvor det sociale hierarki er fladt. Det fremmer en følelse af fællesskab og giver en kort vej til ledelsen, hvis en medarbejder har ønsker eller forslag. En slags iværksætterkultur, hvor alle bidrager med at skabe forretningen.

Men det er også en kultur, som er under udvikling i takt med, at Shipmondo ansætter nye medarbejdere. I dag er der 26 ansatte, og virksomheden forventer at ansætte fem til syv årligt.

Når en virksomhed bliver stor nok, går man som regel fra at være iværksætter til direktør. Er I klar til at påtage jer den rolle?

- Vi føler, at vi er godt klædt på, for de folk, vi har på teamet, er fuldt ud kompetente til at varetage virksomhedens interesser. Vi kan løfte os op i helikopteren, få et overblik og kigge mere på forretningsudviklingen samt sørge for, at der hele tiden er døre, som åbner sig, så vi alle bevæger os fremad, siger Hung Ho.

- Vi prøver stadig i høj grad at være involverede i vores teams og de daglige opgaver. Nu laver vi for eksempel udvidelsesplaner for, hvor vi skal hen de næste 10 år, og hvordan vi udvikler vores team, men når vi først har gjort de overvejelser, prøver vi at uddelegere ansvarsområder til de forskellige medarbejdere, siger Nicklas Nguyen.

Pakker sammen klokken 16

Eftersom ingen af de to direktører havde familie at tage sig af i 2009, arbejdede de mellem 60 og 70 timer hver uge.

Det har ændret sig en del.

Shipmondo flyttede ind i deres nye domicil i slutningen af september. Foto: Mathias Banke

Hvor mange timer om ugen arbejder I?

- Cirka 40 timer, svarer begge direktører.

- Det har vi kunnet de sidste to-tre år. Er der noget, som brænder på, kan man bruge to timer i weekenden, men det er virkelig kun, hvis det brænder på. Det er det samme med vores medarbejdere. En del af kulturen er, at når man er på arbejde, arbejder man, og når man har fri, holder man fri. Folk har vænnet sig til at pakke sammen klokken 16 og gå hjem, siger Nicklas Nguyen.

- Det handler også bare om, at man ud af en otte timers arbejdsdag kun kan være meget produktiv i cirka halvdelen. Efter det tror jeg ikke på, man kan præstere. Da vi startede, arbejdede vi meget mere, og vi kunne mærke, at vi blev udbrændte. Det gør vi ikke nu, siger Hung Ho.

Der er højt til loftet og masser af lys i Shipmondos nye domicil. Foto: Mathias Banke

Efter et år med hjemme-arbejde kan medarbejderne mødes fysisk i nyt domicil

Shipmondo er netop flyttet i et nybygget domicil.

Det 900 kvadratmeter store hus er bygget, så det er åbent og lyst, og samtidig er der plads til at udvide det løbende ved at bygge mere til.
 
Det nye domicil giver mulighed for mere plads til sociale arrangementer, åbne kontorlandskaber og et webshoplager under eget tag.

I et år har de ansatte arbejdet hjemme, og det er en kæmpe forløsning endelig at kunne mødes fysisk igen. Ikke mindst fordi, virksomheden er vokset med 10 ansatte siden nedlukningen.

Shipmondo giver her en gennemgang af deres nye domicil, som de ansatte netop er flyttet ind i. Kongstanken bag den nye bygning er, at der skal være plads til at udvide i takt med, at virksomheden vokser.

DOMICIL: I slutningen af september flyttede fragtportal-virksomheden Shipmondo i et fuldstændig nybygget domicil i Neder Holluf, Odense SØ.

Der mangler stadig en masse indretning, men direktør Nicklas Nguyen og kommunikationsansvarlig Tea Johansen giver gerne en lille rundvisning.

Hvordan er det gået med indflytningen?

- Det var en større proces, end man lige skulle tro. Det er ikke som at flytte privat fra A til B. Der var mange ting, der skulle op at køre, men efter en uge er vi ved at være der. De næste to måneders tid kommer de sidste detaljer på plads, og så kan vi komme tilbage til hverdagen med fokus på arbejdet igen, siger Nicklas Nguyen.

Fleksibelt

Det første man lægger mærke til, når man træder ind hos Shipmondo, er, hvor åbent rummet er. Fra førstesalen kan man kigge ned til et bænkeområde, der er højt til loftet og naturligt lys skinner ind gennem store vinduer.

Kantinen får lov til at fylde meget af stueetagen, så den kan bruges til sociale arrangementer, der ryster medarbejderne sammen. Foto: Mathias Banke

Kantinen tager det meste af pladsen i stueetagen. Oprindeligt skulle den dele pladsen med to mødelokaler, men under designet besluttede de sig for at bygge en større køkken-ø til sociale arrangementer, så kantinen overtog pladsen fra det ene mødelokale.

- Vi har lavet det modulært, så når vi i fremtiden bliver flere og udvider, kan vi slå det andet mødelokale sammen med kantinen og gøre den endnu større, siger Nicklas Nguyen.

Det var et ønske fra medarbejderne med et område, hvor de kan være sociale.

- I mange år var vi under 10 medarbejdere, men nu hvor vi er 26, er der brug for mere socialt på tværs af afdelingerne. Så de kan mødes her og spille spil eller få sig en øl til fredagsbar. Det havde vi ikke før, fortæller Nicklas Nguyen.

I domicilet er der indrettet et lager, der bliver brugt dels af Shipmondos søsterselskab og dels af Shipmondo selv til træning af nye medarbejdere og test af de udviklede løsninger. Foto: Mathias Banke

Shipmondo hører under Novitas-koncernen, der ejes af Hung Ho og Nicklas Nguyen. Novitas er også medejer af e-handelsvirksomheden Fitfashion, der til daglig drives af Nicklas' søster, Jennifer Nguyen.

Fitfashion er også flyttet ind i det nye domicil, og derfor er resten af stueetagen et lager, der samtidig også er indrettet som et lab og bliver brugt til at oplære nye Shipmondo-medarbejdere i den fysiske del af produktet og til at teste de udviklede løsninger.

Det var ikke muligt på Shipmondos tidligere adresse, fordi lageret lå langt væk.

12.000 kvadratmeter

På førstesalen er medarbejderne fordelt i to åbne kontorlandskaber, hvor direktørerne også sidder.

Alle Shipmondos ansatte arbejder i åbne kontorlandskaber, hvor de har kort vej til cheferne. Foto: Mathias Banke

Herfra har de udsigt over den i alt 12.000 kvadratmeter store grund, Shipmondo har slået sit 900 kvadratmeter store domicil op på.

- Tanken var, at vi ikke ville bygge for stort, for så ville det blive koldt og ikke hyggeligt, men samtidig skulle der være plads til lidt udvidelse. Det er dyrt at bygge en bygning, så hvis vi om fem år mangler plads, ville det være ærgerligt, hvis vi skulle sælge den igen. Derfor har vi købt en grund, hvor vi kan udvide efter behov, siger Nicklas Nguyen og forklarer, at de er klar til at bygge til den eksisterende bygning.

Der er plads til omkring 36 i huset, så Shipmondo er allerede begyndt at planlægge etape to af deres nye domicil.

Arbejdede hjemmefra

Det første spadestik til det nye domicil blev taget i begyndelsen af 2020. Siden nedlukningen i efteråret sidste år har alle Shipmondos ansatte arbejdet hjemme, og de er først mødt ind fysisk igen 24. september, da det nye domicil stod klart.

Det har været svært at skulle undvære det fysiske fællesskab - især for de 10 nye medarbejdere, der er blevet ansat under corona.

Tea Johansen har ansvaret for al marketing og PR. Hun er glad for endelig at kunne mødes fysisk med sine kollegaer. Foto: Mathias Banke

- Det har været skønt at flytte ind i noget nyt. Et er, at det er nyt og fede omgivelser, men noget andet er, at vi nu kan se vores kollegaer igen og være fælles om arbejdet.

- Som medarbejdere ser vi det som et fælles projekt, hvor vi er med til at vokse virksomheden og skabe noget. Nicklas og Hung har været rigtig gode til at involvere os i processen undervejs. Vi har givet vores besyv med om, hvad der skal laves, siger Tea Johansen.

Christian Stadil, øverste direktør i Thornico-koncernen. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Odense-virksomheder topper listen af fynske regnskaber

Thornico med Christian og Thor Stadil i spidsen er det Odense-selskab, der har tjent flest penge i det seneste år.

Det fremgår af Fyens Stiftstidendes årlige gennemgang af regnskaberne.

Vi gør dig også opmærksom på Standpunkt KV21 - et arrangement, hvor erhvervsliv og politikere debatterer, hvilke erhvervspolitiske indsatser, der er brug for i Odense. Det finder sted mandag 11. oktober.

Millionerne er væltet ind for flere odenseanske virksomheder, viser en analyse fynske regnskaber.

OVERBLIK: Det har været et godt år for mange virksomheder på Fyn - også i Odense.

Det viser Fyens Stiftstidendes årlige analyse af det seneste års fynske regnskaber.

Med et resultat før skat på 705 millioner kroner finder man Odense-koncernen Thornico på listens andenplads kun overgået af Aarup-virksomheden Dan-Foam, der står bag Tempur-madrasserne. Thornico-Koncernen ejes af øverste direktør Christian Stadil og hans far, Thor Stadil, og ejer blandt andre de odenseanske virksomheder Sanovo og Ovodan.

Det er især øget indtjening på fragtmarkedet, der gør koncernens resultat 190 millioner kroner højere end sidste år.

- Vi løfter overskuddet markant i år og er på vej mod milliarden. Jeg kan i hvert fald sige, at vi kommer over 800 millioner kroner i overskud før skat, siger Christian Stadil om det igangværende regnskabsår til Fyens Stiftstidende.

Lige under Thornico finder man detailkæden Harald Nyborg, som har leveret et resultat før skat, der er langt højere end året før.

Se hele listen her (kræver abonnement).

Vi slår også lige et slag for Standpunkt KV21, som Sydbank, Dansk Erhverv og Jysk Fynske Medier,  står bag.

Det er en række af arrangementer, hvor det lokale erhvervsliv møder de lokale politikere, og på mandag 11. oktober kommer turen til Odense.

Her repræsenterer Brian Djernes fra Cane-Line, Thomas Visti fra Visti Unlimited og Niels Thorborg fra 3C Holding 2020 erhvervslivet. Over for dem sidder borgmester Peter Rahbæk Juel (S), borgmesterkandidat Christoffer Lilleholt (V) og flere andre af byens politikere.

Forhåbentligt bliver vi alle sammen lidt klogere på, hvilke erhvervspolitiske indsatser, der er brug for i Odense.

Det er gratis, og du kan stadig tilmelde dig her.