Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Odense i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Steen Haustrup fyldte 75 år 11. oktober. Til april er generationsskiftet endeligt gennemført, når han fratræder rollen som næstformand i Plus Packs bestyrelse. Foto: Mathias Banke

Generationsskiftet i Plus Pack var 15 år undervejs

Generationsskifter er svære. En cocktail af familie og forretning har potentialet at antænde en konflikt.

Alligevel er det lykkedes Steen Haustrup at give Plus Pack videre til sine børn, Anders Top Haustrup og Camilla Haustrup Hermansen, der er fjerde generation af Haustrup-ejerledere i emballagevirksomheden.

Kun de færreste familieejede virksomheder når dertil, men Steen Haustrup har brugt de seneste 15 år på at sikre, at skiftet foregik efter bedste henseende.

Videregivelsen fortæller han åbent om her, hvor han også giver sit bud på, hvordan man genererer interesse for familievirksomheden hos næste generation.

Oftest får du både flere artikler og nyhedsbreve i løbet af ugen, men da jeg for en kort stund er ferieramt, får Steen Haustrup lov til at fylde det meste, men et ugentligt overblik skal du selvfølgelig ikke undvære.

Og så kan du som noget nyt også vælge at få portrættet af Steen Haustrup læst op ved at klikke på player-ikonet nedenfor eller ved at klikke dig ind på den fulde artikel.

Nyhedsbrevet er tilbage på fuld power i uge 47.

Du er velkommen til at dele både nyhedsbrev og artikler i dit netværk.

Du kan som altid følge med på Linkedin eller erhvervslivodense.dk, mens nye læsere kan tilmelde sig her.

Har du en historie, et tip eller vil du bare vende verdenssituationen over en kop kaffe, er du også velkommen til at række ud. Det gør du nemmest ved at sende mig en mail.

Jeg lover, jeg svarer, når jeg er tilbage på min pind mandag 22. november.

Tak for at læse med.

Billede af Mathias Banke
Billede af skribentens underskrift Mathias Banke Erhvervsjournalist

Få Erhvervsliv Odense læst op her

Steen Haustrup har skrevet bogen "De bløde problemstillinger i generationsskifter" på baggrund af interviews med 84 ejere, direktører og bestyrelsesmedlemmer. Bogen giver gode råd til, hvordan man navigerer i den følelsesmæssige storm, et generationsskifte kan føre ud i. Foto: Mathias Banke

Steen Haustrup har set et generationsskifte splitte en familie: Brugte 15 år på at forberede sit eget

Steen Haustrup har givet rollen som ejerleder af Plus Pack videre til sine børn, Anders Top Haustrup og Camilla Haustrup Hermansen.

De to er fjerde generation i familievirksomheden, og Steen Haustrup har brugt 15 år på at sikre, at generationsskiftet ikke forårsagede en familiesplittelse, som det skete for et tidligere skifte.

For at undgå det skal man lade næste generations interesse i virksomheden og familieformuen vokse, ved at give dem friheden til at udforske og eksperimentere med deres egne idéer og drømme først - gerne helt uden for familievirksomheden, forklarer Steen Haustrup.
 
Det giver også næste generation de fornødne kompetencer og visioner, der skal sørge for, at familievirksomheden lever endnu en generation, inden den igen skal gives videre.

Fjerde generation af familien Haustrup har overtaget rollen som ejerledere af emballagevirksomheden Plus Pack. Steen Haustrup har været omhyggelig med at give livsværket videre, og nu er det op til hans børn at føre den historiske virksomhed ind i fremtiden.

LEDELSE: Fra stuen i Steen Haustrups villa har man udsigt til et lindetræ i baghaven og Hunderupskoven længere ude.

Hele spektret af efterårsfarver er synligt: Et fåtal af grønne blade holder fast lidt endnu blandt gule, orange og røde nuancer. Mange blade er allerede brune og tørre, klar til at give pladsen videre til nye blade i foråret.

- Det her er jo en gammel familiegrund, fortæller Steen Haustrup.

Villaen opførte han i 2011 ved Hunderupvej nær Skovsøen.

Grunden har været i familiens eje, siden den 75-årige forretningsmands farfar, N.J. Haustrup, købte "Hunderup Slot" i 1934.

10 år efter blev det bombet, da tyskerne og sympatisører udførte hævngerrig schalburgtage i besættelsens sidste dage. Kun det gamle tjenestehus blev stående.

- Der bor Anders nu, siger Steen Haustrup.

Anders Top Haustrup er sammen med sin søster, Camilla Haustrup Hermansen, den fjerde generation af ejerledere i Haustrup-familiens hæderkronede foretagende, Plus Pack.

Det har været en lang proces at give Plus Pack videre, for generationsskifter er svære og kræver planlægning, hvis de skal gøres ordentligt. For Steen Haustrup tog det 15 år.

Kun fire procent af familieejede virksomheder formår at overdrage ejerskabet til fjerde generation.

Steen Haustrup har oplevet, hvad det gør ved en familie, når familiære bånd og forretning spænder ben for hinanden.

Familien blev splittet

Da N.J. Haustrup i 1960'erne var klar til at give Haustrups Fabrikker videre til næste generation, gik det galt.

Trods flere år med forskellige tiltag lykkedes det ikke N.J. Haustrups fire børn, heriblandt Steen Haustrups far, Poul Haustrup, at blive enige om ejerskab og ledelse.

I sidste ende blev en del af Haustrups Fabrikker solgt, mens Poul Haustrup købte Haustrup Ekco, der producerede aluminiumsemballage - det, som i dag hedder Plus Pack.

Ligesom koncernen blev familien splittet.

- Der opstod noget skidt mellem min far og hans tvillingebror, og det har mærket familien lige siden. Den gren af familien snakkede vi ikke med i to generationer, siger Steen Haustrup og tilføjer, at tredje generation ikke er mærket af fortiden på samme måde.

- Men det ødelagde familien, understreger han.

Det skabte også tvivl for ham selv, da hans far spurgte, om han ville flytte fra København til Odense for at overtage virksomheden. Hvad nu hvis det endte i mere familie-ballade?

Det er ret usandsynligt, man kan leve af at lave det samme i 125 år.

Steen Haustrup

Poul Haustrup havde dog lært lektien.

- Han var involveret i ét problematisk generationsskifte, og det ville han i hvert fald ikke med mig, så vores generationsskifte kørte tæskegodt. Han havde selv haft den oplevelse, at hans far havde svært ved at afgive magten. Alene af den grund var han meget opsat på at give lederrollen videre, forklarer Steen Haustrup.

Ejerskabet skal tilpasses

Overdragelsen af Plus Pack ordnede Steen Haustrups far i sit testamente.

Nemt, men det gjorde ikke Steen Haustrup spor klogere på, hvordan han skulle håndtere generationsskiftet til sine egne børn. Derfor gik han i gang med at samle viden.

Han trak blandt andet på sit netværk i Family Business Denmark, hvor han er formand. Foreningen er en del af Family Business International, der har over 16.000 medlemmer i 64 lande.

Nu ved han, at en vigtig del af et godt generationsskifte, er at nære næste generations interesse for bevare formuen.

- Bare fordi jeg synes, det var sjovt at sælge foliebakker, gør mine børn det nødvendigvis ikke, siger Steen Haustrup.

Camilla Haustrup Hermansen og Anders Top Haustrup samarbejder i dag om at drive og videreudvikle familievirksomheden. De ejer hver 42 procent af Plus Pack. Foto: Frederik Steen Nordhagen

Løsningen er at tilpasse ejerskabet til den næste generation.

- Vil man det, skal man starte i god tid med at tage penge ud af overskuddet og sætte dem i et familieholdingselskab, som kan investere i et delejerskab i aktiviteter, næste generation kan arbejde med og afklare deres ønsker for fremtiden.

- På den måde investerer man i et samarbejde med næste generation, mens de er unge. Nogle går godt, andre går skidt. Sådan er det, når man springer ud i noget nyt. Men der lærer man noget, forklarer Steen Haustrup.

Selv hvis næste generation fra start er interesseret i at drive familievirksomheden videre, er det sundt at prøve kræfter med noget andet, inden man går ind i det primære familieforetagende.

- Jeg mener i princippet, at man altid skal have været i noget andet. Det har både næste generation og familiefirmaet godt af. I gamle dage hang der altid portrætter i familie-virksomheder med de forskellige generationer, hvor de alle sammen havde skilningen i samme side. Du kan kun få én med noget andet hår, ved at have fået andre indtryk udefra.

Intet kan vare ved

Steen Haustrup begyndte først at overveje et generationsskifte, da han var 59 år.

I 2005 inviterede han sin kone og børnene med på et kursus, hvor de alle skulle forholde sig til et generationsskifte. Trods en forudgående skepsis blev Anders og Camilla Haustrup enige om at drive Plus Pack sammen.

Den slags samarbejde mellem søskende er i øvrigt ekstraordinært, siger Steen Haustrup.

I praksis er rollerne fordelt, så Anders er administrerende direktør med fokus på økonomi og drift, mens Camilla har ansvar for marketing og udviklingen af virksomheden i nye, bæredygtige retninger. Hun sidder også i bestyrelsen

Det bliver der brug for. Selvom Plus Pack omsætter for næsten 600 millioner kroner, er det nødvendigt at finde nye produkter og markeder, hvis familievirksomheden skal fortsætte.

Steen Haustrup husker selv, hvordan hans far mente plastikemballage ville være en dårlig forretning. I dag står den del af Plus Pack for 250 millioner kroner af omsætningen.

- Det er ret usandsynligt, man kan leve af at lave det samme i 125 år. Det kan ikke lade sig gøre, siger Steen Haustrup.

Til april træder han af som næstformand for bestyrelsen, og så er generationsskiftet fuldendt.

- I dag er det mine børn, der vurderer fremtiden. Det må de stå på mål for. Jeg har sagt til dem, at de skal finde på noget nyt, for de kan ikke regne med, at de kan blive ved med at levere bakker til Stryhns leverpostej. De skal finde på et eller andet i løbet af deres vagt. Vores egen familiehistorie siger det også. Udfordringen er at holde det i live.

- Vi sælger i 120 lande, så det kan man godt uden at være der fysisk. Men det rækker kun til et vist punkt, derfra skal der lokalkendskab til. Forretninger foregår bare på en helt anden måde i USA, og det skal man kunne, hvis man vil være med for alvor, forklarer Umbraco-direktør Kim Sneum til Fyens Stiftstidende. Foto: Mathias Banke

Det skal du også vide fra byens virksomheder

Med kapitalfonden Monterro i ryggen satser it-virksomheden Umbraco på at vinde en større del af det amerikanske marked. Det skal blandt andet ske fra et nyt kontor 'Over There'.

Der er pæn opbakning til et nyt test- og udviklingscenter til store konstruktioner på Odense Havn. 15 virksomheder har tilkendegivet, at de støtter projektet.

Det store nordiske ejendomsselskab Nrep overtager mere end 500 lejeboliger i Odense. Handlen indbringer Togt-koncernen ejet af søskendeparret Mogens og Louise Tveskov et milliardbeløb.

Her får du tre historier fra Odenses erhvervsliv i ugens løb.

RUNDT I ODENSE: It-virksomheden Umbraco sender to danske medarbejdere til et nyt kontor i Charlotte, North Carolina i USA, hvor de får to amerikanske kolleger. Men det er blot begyndelsen for Odense-virksomheden aktiviteter på den anden side af Atlanten.

Det fortæller administrerende direktør, Kim Sneum, til Fyens Stiftstidende. Om fire år skal de være minimum 10 gange så mange i USA.

- Der er et meget stort potentiale for os i USA. Det er et kæmpemarked, som vi kun har en meget lille del af. Og der er gode muligheder, fordi de tre store konkurrenter har bevæget sig opad mod de helt store kunder. Det giver en bedre plads på det store mellemmarked, siger Kim Sneum til fyens.dk.

Det er Umbracos populære program til at lave hjemmesider - CMS - som virksomheden selv har udviklet, og det øgede fokus i USA er en udløber af, at kapitalfonden Monterros indtog i selskabet for tre måneder siden.

Et nyt center til test og udvikling af teknologier og robotter til store konstruktioner inden for byggeri, industri og den maritime sektor ser ud til at kunne få vind i sejlene på Odense Havn i Munkebo. I hvert fald har en stribe virksomheder - herunder Odense Maritime Technology og Inrotech - vendt tommeltotten i vejret og udtrykt, at de vil støtte projektet til 200 mio. kroner.

Tilsagnet har ifølge robotprofessor ved SDU, Christian Schlette, der står til spidsen for projektet, stor betydning for ikke bare at sætte Fyn, men hele Danmark på verdenskortet.

- Vi har fået tilsagn fra op mod 15 firmaer, som gerne vil være med og er klar til at lægge hånden på kogepladen og investere ressourcer, viden og mandetimer. Det er helt afgørende for, at vi kan gå videre med LSP-ambitionerne (Large Structure Production) på Odense Havn, siger Christian Schlette til fyens.dk.

I en milliardhandel har Togt-koncernen med direktør Mogens Tveskov i spidsen solgt samtlige sine lejeboliger - mere end 500 af slagsen - i Odense. Det sker i en milliardhandel, oplyser Fyens Stiftstidende.

- Det er egentlig de udlejningsejendomme, vi har købt eller bygget de seneste 30 år, forklarer direktøren for Togt A/S til fyens.dk.

Selskabet er stiftet i 1990 og ejet af de to søskende Mogens og Louise Tveskov. Førstnævnte har været direktør siden 2010, og salget sker, fordi han ønsker bruge flere kræfter på ejendomsudvikling.