Steen Haustrup har set et generationsskifte splitte en familie: Brugte 15 år på at forberede sit eget
Steen Haustrup har givet rollen som ejerleder af Plus Pack videre til sine børn, Anders Top Haustrup og Camilla Haustrup Hermansen.
De to er fjerde generation i familievirksomheden, og Steen Haustrup har brugt 15 år på at sikre, at generationsskiftet ikke forårsagede en familiesplittelse, som det skete for et tidligere skifte.
For at undgå det skal man lade næste generations interesse i virksomheden og familieformuen vokse, ved at give dem friheden til at udforske og eksperimentere med deres egne idéer og drømme først - gerne helt uden for familievirksomheden, forklarer Steen Haustrup.
Det giver også næste generation de fornødne kompetencer og visioner, der skal sørge for, at familievirksomheden lever endnu en generation, inden den igen skal gives videre.
LEDELSE: Fra stuen i Steen Haustrups villa har man udsigt til et lindetræ i baghaven og Hunderupskoven længere ude.
Hele spektret af efterårsfarver er synligt: Et fåtal af grønne blade holder fast lidt endnu blandt gule, orange og røde nuancer. Mange blade er allerede brune og tørre, klar til at give pladsen videre til nye blade i foråret.
- Det her er jo en gammel familiegrund, fortæller Steen Haustrup.
Villaen opførte han i 2011 ved Hunderupvej nær Skovsøen.
Grunden har været i familiens eje, siden den 75-årige forretningsmands farfar, N.J. Haustrup, købte "Hunderup Slot" i 1934.
10 år efter blev det bombet, da tyskerne og sympatisører udførte hævngerrig schalburgtage i besættelsens sidste dage. Kun det gamle tjenestehus blev stående.
- Der bor Anders nu, siger Steen Haustrup.
Anders Top Haustrup er sammen med sin søster, Camilla Haustrup Hermansen, den fjerde generation af ejerledere i Haustrup-familiens hæderkronede foretagende, Plus Pack.
Det har været en lang proces at give Plus Pack videre, for generationsskifter er svære og kræver planlægning, hvis de skal gøres ordentligt. For Steen Haustrup tog det 15 år.
Kun fire procent af familieejede virksomheder formår at overdrage ejerskabet til fjerde generation.
Steen Haustrup har oplevet, hvad det gør ved en familie, når familiære bånd og forretning spænder ben for hinanden.
Familien blev splittet
Da N.J. Haustrup i 1960'erne var klar til at give Haustrups Fabrikker videre til næste generation, gik det galt.
Trods flere år med forskellige tiltag lykkedes det ikke N.J. Haustrups fire børn, heriblandt Steen Haustrups far, Poul Haustrup, at blive enige om ejerskab og ledelse.
I sidste ende blev en del af Haustrups Fabrikker solgt, mens Poul Haustrup købte Haustrup Ekco, der producerede aluminiumsemballage - det, som i dag hedder Plus Pack.
Ligesom koncernen blev familien splittet.
- Der opstod noget skidt mellem min far og hans tvillingebror, og det har mærket familien lige siden. Den gren af familien snakkede vi ikke med i to generationer, siger Steen Haustrup og tilføjer, at tredje generation ikke er mærket af fortiden på samme måde.
- Men det ødelagde familien, understreger han.
Det skabte også tvivl for ham selv, da hans far spurgte, om han ville flytte fra København til Odense for at overtage virksomheden. Hvad nu hvis det endte i mere familie-ballade?
Steen HaustrupDet er ret usandsynligt, man kan leve af at lave det samme i 125 år.
Poul Haustrup havde dog lært lektien.
- Han var involveret i ét problematisk generationsskifte, og det ville han i hvert fald ikke med mig, så vores generationsskifte kørte tæskegodt. Han havde selv haft den oplevelse, at hans far havde svært ved at afgive magten. Alene af den grund var han meget opsat på at give lederrollen videre, forklarer Steen Haustrup.
Ejerskabet skal tilpasses
Overdragelsen af Plus Pack ordnede Steen Haustrups far i sit testamente.
Nemt, men det gjorde ikke Steen Haustrup spor klogere på, hvordan han skulle håndtere generationsskiftet til sine egne børn. Derfor gik han i gang med at samle viden.
Han trak blandt andet på sit netværk i Family Business Denmark, hvor han er formand. Foreningen er en del af Family Business International, der har over 16.000 medlemmer i 64 lande.
Nu ved han, at en vigtig del af et godt generationsskifte, er at nære næste generations interesse for bevare formuen.
- Bare fordi jeg synes, det var sjovt at sælge foliebakker, gør mine børn det nødvendigvis ikke, siger Steen Haustrup.
Løsningen er at tilpasse ejerskabet til den næste generation.
- Vil man det, skal man starte i god tid med at tage penge ud af overskuddet og sætte dem i et familieholdingselskab, som kan investere i et delejerskab i aktiviteter, næste generation kan arbejde med og afklare deres ønsker for fremtiden.
- På den måde investerer man i et samarbejde med næste generation, mens de er unge. Nogle går godt, andre går skidt. Sådan er det, når man springer ud i noget nyt. Men der lærer man noget, forklarer Steen Haustrup.
Selv hvis næste generation fra start er interesseret i at drive familievirksomheden videre, er det sundt at prøve kræfter med noget andet, inden man går ind i det primære familieforetagende.
- Jeg mener i princippet, at man altid skal have været i noget andet. Det har både næste generation og familiefirmaet godt af. I gamle dage hang der altid portrætter i familie-virksomheder med de forskellige generationer, hvor de alle sammen havde skilningen i samme side. Du kan kun få én med noget andet hår, ved at have fået andre indtryk udefra.
Intet kan vare ved
Steen Haustrup begyndte først at overveje et generationsskifte, da han var 59 år.
I 2005 inviterede han sin kone og børnene med på et kursus, hvor de alle skulle forholde sig til et generationsskifte. Trods en forudgående skepsis blev Anders og Camilla Haustrup enige om at drive Plus Pack sammen.
Den slags samarbejde mellem søskende er i øvrigt ekstraordinært, siger Steen Haustrup.
I praksis er rollerne fordelt, så Anders er administrerende direktør med fokus på økonomi og drift, mens Camilla har ansvar for marketing og udviklingen af virksomheden i nye, bæredygtige retninger. Hun sidder også i bestyrelsen
Det bliver der brug for. Selvom Plus Pack omsætter for næsten 600 millioner kroner, er det nødvendigt at finde nye produkter og markeder, hvis familievirksomheden skal fortsætte.
Steen Haustrup husker selv, hvordan hans far mente plastikemballage ville være en dårlig forretning. I dag står den del af Plus Pack for 250 millioner kroner af omsætningen.
- Det er ret usandsynligt, man kan leve af at lave det samme i 125 år. Det kan ikke lade sig gøre, siger Steen Haustrup.
Til april træder han af som næstformand for bestyrelsen, og så er generationsskiftet fuldendt.
- I dag er det mine børn, der vurderer fremtiden. Det må de stå på mål for. Jeg har sagt til dem, at de skal finde på noget nyt, for de kan ikke regne med, at de kan blive ved med at levere bakker til Stryhns leverpostej. De skal finde på et eller andet i løbet af deres vagt. Vores egen familiehistorie siger det også. Udfordringen er at holde det i live.