Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Odense i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Universal Robots havde klart den største stand til R-22. Sammen med Mobile Industrial Robots har virksomheden gødet jorden for robotbranchen i Odense. I forgrunden ses en robot fra Enabled Robotics, der kombinerer UR's robotarm med MiR's selvkørende robot. Foto: Mathias Banke

Nordens største robotmesse er i gang

En endeløs mængde af Universal Robots genkendelige sølvgrå og lyseblå robotarme med alverdens forskellige modifikationer og moduler, selvkørende robotter med velkomstskilte og tonstungt gods, og et lyshav af farverige skærme har indtaget Odense Congress Center.

Det er robotmessen R-22, der er i gang, og den første dag er veloverstået. Dagen begyndte med en velkomsttale fra borgmester Peter Rahbæk Juel og sluttede med en key note speak fra robotikonet Esben Østergaard, der blev forgyldt, da Universal Robots og senere Mobile Industrial Robots blev solgt til amerikanske Teradyne.

Det var de salg og den efterfølgende investering tilbage i odenseanske virksomheder, der kickstartede den lokale robotbranche, som vokser sig stadigt større.

På landsplan omsatte branchen for over 20 milliarder kroner i 2021, og i 2025 forventes det tal at være vokset til over 37 milliarder kroner, så der er god grund til, at Odense har sat sig for at få en pæn bid af kagen.

Derfor følger vi messen tæt, og du får i dette nyhedsbrev indtryk og historier fra førstedagen.

Du kan blandt andet læse, hvilke to virksomheder der blev kåret som årets robotvirksomhed og årets robotstartup onsdag aften. Det tager pladsen for den sædvanlige nyhedsupdate, hvor vi løfter blikket ud over byens erhvervsliv. Det får du i stedet i morgen, fredag, når vi sender endnu et nyhedsbrev ud fra dag 2 af R-22.

Til gengæld får også et overblik over andendagen af R-22 her i nyhedsbrevet.

Har du gode ideer til emner for Erhvervsliv Odense, er du altid velkommen til at skrive til os. Det gør du her.

Du kan også følge os på vores Linkedin-side, hvor vi deler artiklerne, ligesom du meget gerne må dele nyhedsbrevet her med dem, du tænker kunne være interesserede.

Nye læsere kan tilmelde sig nyhedsbrevet her.

Tak fordi du læser med og deler vores historier!

Billede af Mathias Banke
Billede af skribentens underskrift Mathias Banke Erhvervsjournalist
Mads Bendt (t.v.) og Niels Jul Jacobsens virksomhed Capra Robotics er kåret som Årets Robotvirksomhed 2022. Pressefoto: Odense Robotics.

Capra Robotics er årets robotvirksomhed

Onsdag aften blev Capra Robotics kåret som årets robotvirksomhed.
 
- Denne pris er et vidnesbyrd om Capra Robotics’ stærke fundament, skabt af virksomhedens grundlægger Mads Bendt og det team, vi har bygget op gennem de seneste par år, siger Niels Jul Jacobsen, administrerende direktør i Capra Robotics og robotpioneren bag Mobile Industrial Robots A/S.

Ved samme lejlighed blev Spin Robotics kåret som årets robotstartup.

- Denne pris er en fantastisk anerkendelse af det vækstpotentiale, der ligger i vores virksomhed og vores produkt, siger Teit Silberling, CEO i Spin Robotics.

Den aarhusianske robotvirksomhed modtog titlen som årets robotvirksomhed onsdag aften, hvor kåringen af årets robotstartup også fandt sted. Den pris gik til Spin Robotics fra Odense.

KÅRING: Udendørs mobile robotter skal ude i verdenen – og teknologien fra den danske robotvirksomhed Capra Robotics bliver en gamechanger for markedet. Sådan lyder det fra Danmarks robot-, automations- og dronevirksomheder, som i dag har kåret Capra Robotics som ‘Årets Robotvirksomhed’.

- Prisen er en hyldest til Capra Robotics’ stærke fundament skabt af virksomhedens stifter Mads Bendt og teamet, som vi har bygget op over de sidste par år.

- Capra Robotics har en ambition om at revolutionære brugen af udendørs robotter inden for inspektion og overvågning, service og vedligeholdelse i byområder, og logistik. Potentialet er stort, og vi er ydmyge over, at Danmarks robot-, automations- og droneindustri har valgt at anerkende Capra Robotics med denne pris, siger adm. dir. i Capra Robotics, Niels Jul Jacobsen, robotpioneren bag Mobile Industrial Robots.

Capra Robotics har en ambition om – på kort tid – at blive Europas førende producent af udendørs mobile robotter. På mange danske industrianlæg kører Capra Robotics’ mobile udendørs robotter allerede rundt for at varetage rutinemæssig inspektion i alt slags vejr.

Nu vil den aarhusianske robotvirksomhed erobre verden. Derude venter nemlig et marked for udendørs selvkørende robotter estimeret til en samlet værdi på 60 milliarder kroner.

Capra Robotics vandt over to andre særdeles stærke finalister: Blue Ocean Robotics og Universal Robots.

Prisen 'Årets Robotvirksomhed 2022' er kåret af Odense Robotics og sponsoreret af Nykredit Bank.

Skruerobot overtager opslidende arbejde

Spin Robotics vandt titlen ‘Årets Robotstartup 2022’, sponsoreret af Digital Hub Denmark, over fire andre stærke finalister: Aim Robotics, ARIS Robotics, Uniwelco og Weldingdroid.

- Det er en stor ære at blive kåret som ‘Årets Robotstartup 2022’. Vi har haft stor fokus på vores teknologiudvikling og har nu et stærkt produkt, der kan overtage det opslidende skruearbejde, som foregår manuelt i mange virksomheder. Vi er et godt team med store globale vækstambitioner.

- Opskalering i Europa er det, vi fokuserer på nu. Prisen er en fantastisk anerkendelse af vækstpotentialet både i vores virksomhed og vores produkt, siger adm. dir. i Spin Robotics, Teit Silberling.

Spin Robotics med Teit Silberling (t.v.) og Thomas Sølund i spidsen er Årets Robotstartup. Pressefoto: Odense Robotics.

Spin Robotics satte turbo på produktudviklingen, mens de var i Odense Robotics StartUp Hub, et inkubatormiljø for ambitiøse robot- og dronestartups hos Dansk Teknologisk Institut i Odense.

Sidste år lancerede Spin Robotics virksomhedens første kollaborative skruerobot, og de er nu i fuld gang med at skalere virksomheden op. I første omgang har den odenseanske robotstartup fokus på Europa, men allerede fra slutningen af 2022 vil Spin Robotics også ind på de amerikanske og asiatiske markeder.

Anerkendelse fra robotindustrien

Nomineringer og afstemning til årets finalister blev foretaget af de cirka 300 medlemmer af Odense Robotics.

- Capra Robotics og Spin Robotics er fantastiske eksempler på, hvordan danske robotvirksomheder udvikler banebrydende teknologier og har et betydeligt vækstpotentiale.

- Virksomhederne symboliserer desuden også det stærke samarbejde, vi har i Danmarks nationale robot- og droneklynge, som nu er tæt på 300 medlemmer. Jeg ser frem til at følge Capra Robotics og Spin Robotics og deres næste skridt mod opskalering internationalt, siger Mikkel Christoffersen, adm. direktør, Odense Robotics.

Årets Robotvirksomhed Capra Robotics og Årets Robotstartup Spin Robotics. Pressefoto: Odense Robotics
X-Drive Robots er en af de startups, der skal pitche til Startup Arena torsdag. Virksomheden har lavet 700 kilo tung, selvkørende robot, der kan holde indendørs ridebaner i god stand. Foto: Mathias Banke

R-22: Få overblik over dag 2

Vi giver dig her overskifter fra programmet for dag 2 af R-22.

Torsdagen byder blandt andet på Investor Summit 2022.

Otte startups begynder dagen med at pitche deres virksomheder i Startup Arena.

Og så er der key note speak ved Kasper Bundgaard Petersen, Head of Process, Kamstrup.

Her får du programmet for R-22 dag 2 i punktform.

PROGRAMMET: Det kan være lidt overvældende at skulle orientere sig i R-22's kæmpe program, så her får du i overskrifter, hvad der finder sted torsdag 24. marts på messen.

09:30 - 11:30: Startup Arena, Hall C - Startup Stage: Otte forskellige startups pitcher deres virksomheder på 12 minutter.

09:30 - 11:00: Autonomous Robots - Are We Ready to Release Them Into Our Society? Hall A - Stage 1: Konference, hvor tre virksomheder fortæller, hvordan de benytter autonome robotter.

09:30 - 11:00: Digital Manufacturing, Hall A - Stage 2: Konference, hvor du kan blive klogere på industri 4.0, 3-D print og digitalisering af industrivirksomheder.

09:30 - 14:30: Innovation Board - Landbrug og Gartneri, Hall C - Agriculture Zone: Der skal innovation til at løse udfordringerne inden for landbrug og gartneri, og her kan man blive klogere på fremtidens teknologiske muligheder gennem oplæg, cases og demonstrationer.

10:00 - 16:00: Odense Investor Summit 2022, Meeting Room: Jylland and Sjælland: Hele dagen pitcher håbefulde startups foran et publikum af investorer.

10:00 - 11:30: MADE Netværksmøde: Mobile robotter i produktionen - Informationsmøde, Meeting Room: 7 and 8: MADE, det kæmpe samarbejde mellem industrien, fonde, foreninger og forskningsmiljøer, inviterer til oplæg med blandt andre grundlæggeren af Mobile Industrial Robots, Niels Jul Jacobsen.

11:30 - 13:00: Future Education Needs for AI & Robotics – The Finnish Way, Hall A - Stage 1: Hvis nogen kan finde ud af uddannelse, er det finnerne, og Finlands Robotics Society fortæller her, hvordan de benytter AI og robotter i undervisningen.

11:45 - 12:45: EU Soft Funding Opportunities for startups and SMEs. How to get up €250K to develop your robotics solution with Cascade Funding, Hall C - Startup Stage: "Cascade funding" er en ny måde, som man kan sikre udviklingsmidler fra EU på. Det kan man blive klogere på på denne konference.

12:30 - 14:30: Drones in the Energy Industry, Hall A - Stage 2: Hør om fire projekter fra energiindustrien, hvor droner har været omdrejningspunktet.

12:30 - 14:45: Robotternes vej til byggepladsen, Hall C - Construction Zone: Byggebranchen har ikke været den hurtigste til at tage robotteknologi til sig, men der begynder at ske noget. Hør om muligheder til denne konference.

13:00 - 14:30: Panel: International Startup Growth Opportunities, Hall C - Startup Stage: Paneldebat om de muligheder, startups har for at vækste.

13:30 - 14:30: Application of Human-Robot Interaction in the Robot Industry: How Industry Professionals Could Benefit from HRI Research, Hall A - Stage 1: Oplæg og paneldebat om, hvordan industri og forskning bedre kan hjælpe hinanden med at forbedre interaktioner mellem robotter og mennesker.

15:00 - 16:00: Keynote Speaker: Kasper Bundgaard Petersen, Head of Process, Kamstrup, Hall C - Main Stage: Kasper Petersen fra Kamstrup lægger op til dialog om Industri 4.0, digitalisering, automatisering, autonome robotter og kollaborative robotter.

18:00 - 22:00: Networking Dinner Jyske Bank Arena Fyn at Odense Congress Center, Ørbækvej 350, 5220 Odense SØ: Dagen slutter med en netværksmiddag for partnere, udstillere og andre interessenter i forbindelse med R-22.

Klik her for se det fulde program.

Tommy Madsen har arbejdet for japanske Fanuc de seneste otte år. Foto: Mathias Banke

Tommy blev selv overrasket, da han fik to nye kunder på messe

Tommy Madsen er salgschef for den danske afdeling af japanske Fanuc, og han står i virksomhedens stand ved R-22. 

Planen var at hilse på nye og gamle ansigter, nu hvor man igen kan afholde fysiske messer, men allerede inden klokken slog 11.00, havde han fået to nye kunder i folden.

- Jeg har haft en forrygende morgen. Der har været to kunder forbi uafhængigt af hinanden, som har aktuelle projekter, vi går videre med. Det havde jeg overhovedet ikke regnet med, siger Tommy Madsen.

Han tror på, at både torsdag og fredag kan byde på endnu flere nye kunder.

Selvom planen bare var at trykke hænder og få inspiration til R-22, nåede Tommy Madsen fra Fanuc ikke engang at spise frokost, før han havde solgt projekter til to nye kunder.

SALG: På messen R-22, hvor der er et hav af robotarme, der snurrer rundt og samler ting op ved de forskellige stande, formår Fanuc-robottens karakteristiske gule farve at skille sig ud.

Hver måned producerer den japanske virksomhed 10.000 styk til forskellige projekter og sender dem ud i verden. Her i Danmark har selskabet en afdeling i Forskerparken, hvor Tommy Madsen er salgschef for Fanuc i Danmark og Baltikum.

I løbet af R-22 står han i Fanucs stand. Når han skal forklare, hvad Fanucs robotter kan, som andre ikke kan, nævner han først og fremmest, at den har løfteprogrammer ned til et halvt kilo og op til 2,5 tons.

En anden pointe er, at den er utrolig pålidelig, fordi robotten er CNC-baseret og ikke PC-baseret.

- Gennemsnitstiden mellem fejl for PC-baserede robotter er 100.000 timer - og det siger jeg for ikke at støde vores konkurrenter. Men tager du det samme udstyr og bruger en CNC-controller, er tallet 56 år, siger Tommy Madsen.

For det tredje tager det kun 38 sekunder, fra man tænder robotarmen, til den er klar til at blive programmeret.

- Som Audi siger, så koster det en bil at boote og reboote en Fanuc. For vores konkurrenter koster det 15 biler, siger Tommy Madsen.

Overrasket over kunder

Salgstalen ser ud til at have virket, for selvom Tommy Madsen ikke havde regnet med at skulle sælge noget i dag (onsdag, red.), har der rent faktisk været kunder i biksen.

- Jeg har haft en forrygende morgen. Der har været to kunder forbi uafhængigt af hinanden, som har aktuelle projekter, vi går videre med. Det havde jeg overhovedet ikke regnet med, siger Tommy Madsen.

En messe som R-22 er god mulighed for at kigge branchekolleger og konkurrenter over skulderen, mener Tommy Madsen. Foto: Mathias Banke

Fanuc sælger kun gennem partnere, der kan stå for integreringen af robotterne ude hos slutkunderne, og det er sådan en partner, der har fundet to nye kunder på messen.

Tommy Madsen vurderer, de to projekter omfatter fem til seks robotter i alt.

- Vi er allerede i gang med at planlægge, at vi skal lave en testopstilling hos kunden. Det er da fantastisk, det havde vi slet ikke regnet med, siger han.

Er det for optimistisk at tro på, der bliver solgt noget torsdag og fredag?

- Ikke hvis det fortsætter sådan her, siger Tommy Madsen.

Kigger de andre over skulderen

Når Tommy Madsen ikke selv har travlt med at snakke med interesserede ved Fanuc-standen, går han rundt blandt de andre udstillere på messen.

- Det er vigtigt at komme ud at se, hvad vores konkurrenter laver, men også hvad vores kunder laver med vores produkter, og hvad de udstiller og tænker. Det kunne jo også være, man er heldig at møde nogle nye mennesker, forklarer Tommy Madsen.

Kunderne tæller blandt andre odenseanske Gibotech, der udvikler robot- og maskinløsninger.

For Tommy Madsen, der har været i branchen i mange år, er R-22 også en mulighed for at gense alle dem, han ikke har set siden coronaepidemien begyndte.

- Det er også bare godt at møde dem, man kender og har været i samme branche med i mange år. Det er fedt. Det kan noget at være fysisk på messe. De der online-messer, det er ikke altid nogen stor gave. De fysiske messer har været savnet, pointerer Tommy Madsen.

Fra venstre: Joost Nijhoff, Invest in Odense, Mads Kring, Telit Communications, Kimmo Kuokannen, Statzon. Foto: Mathias Banke

Tre indtryk fra første dag af R-22: Vi har en platform, der er interessant i et internationalt perspektiv

Tre personer, der var at finde til førstedagen af messen R-22, fortæller her, hvilke indtryk de har fået i løbet af onsdagen, og hvad de ser frem til.

Joost Nijhoff fra Invest in Odense er begejstret over, det er lykkedes messen at tiltrække folk, der reelt er interesserede i at lave forretning til messen, samt at den har formået at tiltrække sig opmærksomhed fra udlandet.

Mads Kring fra Telit Communications er interesseret i at høre oplæg og snakke med udstillere om, hvorvidt robotindustrien er klar til at udnytte det fulde potentiale i 5G.

Kimmo Kuokannen fra finske Statzon viser sin startup frem ved sin stand. For ham er mange af de andre udstillere potentielle kunder, og torsdag morgen skal have pitche sin virksomhed til "Startup Arena".

Tre deltagere på Nordens største robotmesse deler erfaringer fra førstedagen og forventninger til de kommende dage ved R-22 i Odense.

PERSPEKTIVER: Erhvervsliv Odense gik en tur blandt deltagerne på R-22 for at høre, hvad de har fået ud af onsdagen, og hvad de ser frem til de kommende dage.

Joost Nijhoff, Invest in Odense, Odense Kommune

Joost Nijhoff er direktør for Invest in Odense, der har til formål at trække kapital til Odense inden for blandt andet robotbranchen. Foto: Mathias Banke

Hvad har gjort indtryk på dig i dag?

- For det første at se, der er så mange mennesker herude. Det er ikke ligegyldige besøgende for virksomhederne, det er faktisk business-relevante kunder. Det kan illustreres ved Fanuc, der laver de her gule robotter fra Japan, som har deres nordiske hovedkontor her i Odense, hvor de betjener Skandinavien og de baltiske lande.

- Deres salgschef havde et kæmpe smil på læben, fordi de havde solgt to projekter i dag, inden klokken blev 11. For Odense Kommune er det vanvittigt godt at mærke, at det her ikke bare er et udstillingsvindue, men at det faktisk er en plads, hvor der drives forretning. Det er lige præcis den tilbagemelding, jeg tager med her fra starten af messen - og derudover at det summer af liv, og at folk er glade for at connecte og gå længere end det.

- En anden ting, jeg ser meget frem til, er de 26 journalister, der kommer fra udlandet. Ud over den kommercielle succes, udstillerne forhåbentlig kan få her, har vi også en platform, der er interessant i et internationalt perspektiv. Når vi tænker på at tiltrække yderligere investeringer og arbejdspladser til Odense, er det en stor hjælp, hvis pressen dækker bredt.

- Mange bruger også lejligheden til at rejse igen, og der er Danmark jo foran i forhold til andre lande. Det skal vi udnytte. Heldigvis har vi et fantastisk program med 150 virkelig interessante oplæg, som er både fagligt relevante og delvist også byder banebrydende teknologiske løsninger, der bliver præsenteret.

- Alt i alt er jeg en meget glad og tilfreds embedsmand.

Mads Kring, Telit Communications

Her står Mads Kring med æsken, hvori han opbevarer 5G-moduler i forskellige størrelser. For ham er R-22 en god måde at tage pulsen på, om industrien er klar til at bruge 5G i praksis. Foto: Mathias Banke

Mads Kring er del af salgsafdelingen i den globale virksomhed Telit Communications, der udvikler trådløse IoT-platforme. Han deltog i konferencen "Building a Strong Future for the Danish Robot Industry" for at høre mere om, hvordan 5G i praksis skal blive en del af industrien.

Med sig har han en lille æske, som han åbner og tager et firkantet modul op af.

- Sådan et lille modul kan med tiden blive bygget ind i robotter og indgå i den infrastruktur, der blev diskuteret på den her konference, og det var det, der var interessant for mig. At høre, hvor modent markedet er til at acceptere 5G-teknologi.

- Jeg er interesseret i, hvordan industrien har tænkt sig at implementere løsninger, der drager nytte af 5G, og hvad nogle af de teknologiske udfordringer med 5G er. Preben Mogensen (professor ved Aalborg Universitet, red.) fortalte om forsinkelsen mellem, at du beder en robot gøre noget, til den gør det, er en kæmpe udfordring for markedet.

- Jeg tager det med, at 5G sker nu. 5G i robotsammenhænge er noget, hvor økosystemet skal modne, men det findes. Hvis jeg kigger på Nvidia, virker det som om, teknologien, der gør at robotten gør det rigtige (ikke kører ind i eksempelvis mennesker, red.), er på plads. Det er vildt fedt, det har jeg ikke set før.

- Det slår mig, at infrastrukturen og økosystemet er til stede, så det er bare at komme i gang.

- Nu skal jeg ud blandt robotvirksomhederne, der udstiller her, og finde ud af, hvad deres plan er for 5G. Specifikt vil jeg gerne snakke med MiR om, hvordan de vil kommercialisere det. Det er fint, at man arbejder med 5G ved Aalborg Universitet, det er grundforskning, men den kommercielle udrulning vil jeg gerne forstå, hvornår, med hvem og hvad der skal til for at åbne det marked.

Kimmo Kuokannen, Statzon

Kimmo Kuokannen rejst fra Finland med sin startup Statzon for at være med til R-22. Han skal pitche sin virksomhed ved Startup Arena torsdag morgen. Foto: Mathias Banke

Hvorfor er du taget hele vejen fra Finland for at være her?

- Vores potentielle kunder er robot- og automationsvirksomheder, så det her er et rigtig godt sted at møde mange mennesker på få dage. Målet er snakke med så mange virksomheder og mennesker som muligt, så vi kan få en forståelse for deres virksomheder og finde ud af, om vi kan hjælpe dem med markedsinformation.

- Torsdag morgen skal vi også pitche til Startup Arena.

Hvad tager du med fra onsdagen?

- En masse interessante virksomheder, både store og mindre. Der er mange forskellige slags virksomheder med vidt forskellige applikationer og robotter.

- Jeg snakkede med en af stifterne af Universal Robots, Esben (Østergaard, red.), og han nævnte, at de lavede et stort exit, men bagefter har de delt deres viden og brugt alle pengene til at investere i nye virksomheder. Det er en virkelig interessant, at alle er villige til dele deres viden om robotter.

Hvad ser du frem til torsdag?

- Tidligt torsdag ser jeg frem til at pitche. Forhåbentligt er der nogen, der vil høre på det. Derefter glæder jeg mig bare til at besøge andre virksomheders stande og have interessante samtaler om deres forretning, produkter, og om hvordan vi kan understøtte dem i vækste hurtigere.

- Lige her og nu er det de store virksomheder, der er interessante for os, så jeg ser især frem til at snakke med folk fra Universal Robots.