Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Odense i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Munkebjerg Business Park er bygget med tanke på bæredygtighed. Barfoed Group har fået Byg Fyns miljødiplom for bygningen. Pressefoto

Hos Erhvervshus Fyn er gode råd gratis

Lad mig starte med at slå fast, at vi ikke er betalt af Erhvervshus Fyn for artiklerne i dette nyhedsbrev.

Det kunne man måske godt foranlediges til at tro, når man læser direktør Lars Klausens lovprisninger af erhvervshuset, der har hjulpet hans virksomhed, IntraManager, med rådgivning og sparring.

Lige efter nytår var Dansk Industri ude med en rapport, der viste, at næsten en tredjedel af alle fynske virksomheder ikke kendte til Erhvervshus Fyn, og den presseansvarlige hos Erhvervshus Fyn mener ikke, det tal er anderledes for virksomhederne i Odense.

Det vil Erhvervsliv Odense gerne være med til at rykke ved, for som vi ser det, kan Odense kun have godt af, at så mange virksomheder som muligt ved, at der er gratis hjælp at hente hos Erhvervshus Fyn.

En af erhvervshusets forretningsudviklere er Troels Larsen. Han har blandt mange andre hjulpet IntraManager, og han gør dig klogere på, hvad han og husets andre forretningsudviklere kan hjælpe virksomheder med.

Har du gode ideer til emner for Erhvervsliv Odense, er du altid velkommen til at skrive til os. Det gør du her.

Du kan også følge os på vores Linkedin-side, hvor vi deler alle artiklerne, ligesom du meget gerne må dele nyhedsbrevet her med dem, du tænker kunne være interesserede.

Nye læsere kan tilmelde sig nyhedsbrevet her.

Tak fordi du læser med og deler vores historier!

Billede af Mathias Banke
Billede af skribentens underskrift Mathias Banke Erhvervsjournalist
Intet mindre end Europas bedste it-direktør, Morten Gade Christensen (til højre) er netop blevet ansat af Cardlays direktør og medejer, Jørgen Christian Juul. PR-foto: Cardlay

Nyt fra virksomhederne i Odense

Investorer skyder yderligere 40 millioner kroner i Cardlay. Dermed har virksomheden tiltrukket 189 millioner kroner i kapital i sin otte-årige levetid.

Gartnerikæmpen By Growers har leveret et rekordregnskab, men det er på baggrund af et år, hvor en stor del af produktionsarealet gik tabt i brande. Samtidig er der usikkerhed om fremtiden, så ledelsen står ikke med armene i vejret.

Universal Robots har godt fat i større industrielle virksomheder, men i fremtiden vil robotvirksomheden have endnu bedre fat i også de helt små produktionsvirksomheder såsom smede.

Ordbogen A/S har opkøbt forlaget Gyldendals ordbøger og ejer dermed det kendte brand De Røde Ordbøger. Det er det største af Ordbogen A/S' opkøb til dato.

Her er fire udvalgte historier til dig, der gerne vil følge med i byens erhvervsliv.

Investorer skyder 40 millioner mere i Cardlay

Der er stort potentiale i at gøre håndteringen af ansattes bilag nemt, og derfor har investorerne i virksomheden Cardlay valgt at skyde yderligere 40 millioner kroner i virksomheden, skriver Fyens Stiftstidende.

Cardlays software håndterer udlæggene hos virksomheders ansatte, det administrerer betalingskort til de ansatte og det hjælper med at få tilbagebetalt udenlandsk moms.

- Vi er meget glade for investorernes tiltro, pengene giver os mulighed for at videreudvikle vores software og kræfter til det store arbejde med at integrere en ny bank og en ny meget stor kunde i systemet, siger direktør og stifter, Jørgen Christian Juul, til avisen.

Med den seneste kapitaludvidelse har Cardlay i løbet af sin otteårige levetid tiltrukket 189 millioner kroner i investor-kapital - dertil kommer lån. Især i 2019 var investorerne flittige og skød 67 millioner kroner ind i løbet af året.

Gartnerikæmpen By Growers leverer rekordregnskab

Gartnertiet By Growers har leveret rekordregnskab, men ledelsen står ikke lige frem og jubler. Det skriver Fyens Stiftstidende.

Gartneriet havde i 2021 en bruttofortjeneste på 58 millioner kroner og et overskud før skat på fem millioner kroner. Det er dog i et år, hvor 35.000 af virksomhedens 215.000 produktionskvadratmeter blev ødelagt af fire forskellige brande.

Samtidig er der uvished om fremtiden.

- Regnskabet er tilfredsstillende, men også som vi havde budgetteret med. Det er ikke, fordi vi står med hænderne over hovedet, for det har været et turbulent år. Der er uroligheder på det europæiske marked på grund af krigen i Ukraine, energipriserne er stukket af, og vi står overfor en større genopbygning, siger Claus Vestergaard Petersen.

Universal Robots vil sælge til små virksomheder

Universal Robots (UR) slog onsdag aften dørene op til et af Fyens Stiftstidendes læsermøder.

Her gav virksomheden 60 nysgerrige avislæsere indblik i virksomheden, der udvikler kollaborative robotarme til brug i forskellige produktioner verden over.

- Vores markedspotentiale er enormt, for der er rigtig mange mennesker i verden, som laver noget, vores robotter kan tage sig af, og når vi kigger på, hvor der er rigtig mange hænder - hvor der er brug for et produktionsløft - så har industrien en kæmpe rejse foran sig, sagde Anders Billesø Beck, vicepræsident for innovation og strategi hos UR, under rundvisningen.

UR's robotarme har allerede godt fat i markedet, når det kommer til større produktioner, men virksomheden ser et stort potentiale i også at sælge til små virksomheder.

- Når vi skal have fat i den store gruppe af virksomheder med for eksempel fem ansatte, så skal vi gøre det endnu nemmere og gennemskueligt, sagde Anders Billesø Beck og gav et eksempel på en lille amerikansk smedje, der tredoblede sin produktionskapacitet ved hjælp af robotarmene.

Ordbogen A/S opkøber Gyldendals digitale ordbøger

Siden begyndelsen af 2020 har Ordbogen A/S i Odense varetaget salg og platformsudvikling af forlaget Gyldendals ordbøger. Nu overtager Ordbogen A/S også selve ordbogsindholdet og brandet De Røde Ordbøger, der har været en del af Gyldendals portefølje i over 150 år.

Det skriver virksomheden i en pressemeddelelse.

- For Ordbogen A/S er det i dag en historisk dag. Vi er enormt stolte og ydmyge over, at Ordbogen A/S nu er ejere af Gyldendals Røde Ordbøger og det stærke brand. Som danskejet virksomhed er vi stolte af at kunne favne alt lige fra de mindste børn i folkeskolen til den yderst professionelle erhvervsbruger med indhold i absolut verdensklasse. Over tid har vi bidraget med betragtelig ekspertise og udviklet vores teknologiske platform, således at vi i dag er i stand til at levere fremtidssikrede digitale kvalitetsordbøger til alle, udtaler administrerende direktør Peter Revsbech i pressemeddelelsen.

Med opkøbet bliver Ordbogen A/S endnu bedre til at servicere alle dens målgrupper, der blandt andet omfatter faggrupper, der bruger fagtekniske ordbøger.

Ordbogen A/S har tidligere opkøbt blandt andet Politikens Ordbøger, men det seneste opkøb er virksomhedens største til dato.

- Det eneste, der irriterer mig, er, at jeg ikke vidste alt det her for tre år siden, siger Lars Klausen, direktør og medstifter af IntraManager. Pressefoto: IntraManager

IntraManager A/S samarbejder med Erhvervshus Fyn: Der er altid et nyt projekt

Siden corona-epidemiens start har IntraManager samarbejdet med Erhvervshus Fyn.
 
Erhvervshuset forretningsudvikler, Troels Larsen, har hjulpet virksomheden med at få del i puljemidler og projekter, der har mundet ud i en digital strategi med vækst til følge og en ny medarbejder, der kan tage sig af de nye kunder.
 
Nu har samarbejdet stået på i nogle år, og Lars Klausen ser ingen grund til, at det ikke skulle fortsætte længe endnu.
 
- Jeg kan ikke se, hvorfor vi ikke skulle høre dem ad en gang imellem. Om man er en helt nystartet virksomhed, eller er som os, der har været i gang i noget tid, men måske har lavet en ny identitet for nogle år siden, om man er lille eller mellemstor, så vil der altid være grundlag for at tage en kop kaffe og hilse på dem, siger Lars Klausen.

Læs hele artiklen og bliv klogere på, hvordan virksomheder kan få gavn af gratis rådgivning fra Erhvervshus Fyn.

Lars Klausen, direktør for IntraManager, har de seneste to år nydt godt af et samarbejde med Erhvervshus Fyn. Sparringen har hjulpet ham i retning af en digital strategi, puljemidler og en ny medarbejder.

VÆKST: I 2010 var Lars Klausen direktør for Online Telemarketing i Odense.

Væksten var god, kunderne store og virksomheden fik hele tiden flere medarbejdere. Men når det kom til redskaber, der kunne håndtere medarbejdere i forhold til løn, bonusser og overblik over data, kunne han ikke finde en løsning, der matchede.

Derfor gik han sammen med Michael Behrens og stiftede IntraManager, som netop udvikler software til at håndtere medarbejdere i kontakt- og callcentre, og i 2018 blev han direktør i iværksættervirksomheden.

Lige som de skulle til at gå på markedet, ramte corona, og det gjorde det svært at afholde fysiske møder med kunder, som ellers var en vigtig brik i IntraManagers strategi for at få nye kunder ind.

Heldigvis faldt Lars Klausen over et opslag fra Erhvervshus Fyn på de sociale medier, som inviterede til sparring med erhvervshusets konsulenter.

Erhvervshuset tilbyder gratis rådgivning og sparring inden for mange forskellige områder til alle virksomheder, der henvender sig.

Lars Klausen fik fat i Troels Larsen, der er forretningsudvikler med speciale i digitalisering og automation.

- Han kunne vejlede mig i retning af forskellige muligheder for projekter. Man kunne blandt andet få hjælp til et projekt, hvor vi kunne lave en digital strategi, og den skulle munde ud i, at vi kunne afsætte vores produkter uden fysiske møder. Der havde jeg en god sparring, og det var der, jeg mødte Erhvervshus Fyn første gang, fortæller Lars Klausen.

Det ene projekt afløser det andet

Den digitale strategi blev udarbejdet i samarbejde med udviklingshuset Tanken 16 ved hjælp af puljemidler, som Troels Larsen havde vejledt IntraManager i retning af.

Efter nogle måneders samarbejde, stod IntraManager i juni sidste år med en komplet digital strategi i hånden.

- Ud over vi har udvidet netværket ved at møde Tanken 16 og Torben Frigaard, har vi fået lavet en drejebog på, hvordan vi kan afsætte vores produkter digitalt. Under projektet har en rådgiver lavet al strategien, og al arbejdet med at sætte hjemmeside op har vi selv lavet, så vi har selvfølgelig selv været en aktiv del af samarbejdet.

- Udfaldet er, at vi har lavet en masse ændringer efterfølgende ud fra strategien, som vi testede hen over efteråret, og i november skød vi strategien fuldt i gang.

- Nu er vores største problem ikke at få nye kunder. Det er at kunne håndtere alle de nye leads og henvendelser, vi får, så de kunder bliver onboardet ordentligt, fortæller Lars Klausen.

Erhvervshus Fyn

  • Erhvervshus Fyn og landets andre erhvervshuse fungerer som bindeled mellem det offentlige og private. En virksomhed søger hjælp til finansiering eller ekspertviden hos erhvervshuset, der efterfølgende matcher virksomheden med en relevant privat rådgiver. Eksperthuset rådgiver ikke selv på.
  • Erhvervshusene blev etablereret i 2019 som en erstatning for de regionale væksthuse.
  • I Danmark er der i alt seks erhvervshuse placeret i Aalborg, Aarhus, Odense, Haderslev, Sorø og København.
  • Kommunerne finansierer erhvervshusene med 161,8 millioner kroner.
  • Pengene fordeles efter befolkningstal, Fyn får en andel på 8 procent svarende til 13,11 millioner kroner.

Men som kaldet gjorde Erhvervshus Fyn Lars Klausen opmærksom på en løsning til den nye udfordring, nemlig at ansætte en vækstpilot, som hjælper med at håndtere væksten.

Det er et projekt, der får en ledig person med en videregående uddannelse i arbejde og samtidig skaber værdi for virksomheder. I første omgang er vækstpiloten ansat i seks måneder, men IntraManagers pilot bliver fastansat efter perioden.

Seneste har Erhvervshus Fyn hjulpet IntraManager med at få del i puljen SMV:Digital React, der skal bruges til rådgivning, der systematiserer processer og kundedata, så IntraManager er helt skarpe på, hvad en kunde koster, hvor lang tid det tager at onboarde dem og hvor længe de er i butikken.

- Der er hele tiden et projekt, der er afløser det seneste med det næste step. Det er Erhvervshus Fyn også gode til at give sparring på, siger Lars Klausen.

Et enkelt irritationsmoment

De mange regler, krav og dokumentation, der følger med puljemidler, guider Erhvervshus Fyn også virksomheder igennem med.

Nu har Lars Klausen efterhånden sparret med Erhvervshus Fyn så mange gange, at han ser det som et reelt samarbejde, der fortsætter længe endnu.

- Jeg kan ikke se, hvorfor vi ikke skulle høre dem ad en gang imellem. Uanset om man er lille eller stor, om man er en helt nystartet virksomhed eller er som os, der har været i gang i noget tid, men måske har lavet en ny identitet, så vil der altid være grundlag for at tage en kop kaffe og hilse på dem.

- De er gode til at holde øje med muligheder, men de kan kun gøre en opmærksom, hvis de kender en, pointerer Lars Klausen.

- Det eneste, der irriterer mig, er, jeg ikke vidste alt det her for tre år siden. Erhvervshus Fyn har én interesse, og det er at hjælpe dig. De er superimødekommende, og jeg anbefaler dem altid, så snart jeg har muligheden.

Troels Larsen, forretningsudvikler hos Erhvervshus Fyn, holder af at se virksomheder finde de rette løsninger og vokse. Pressefoto: Erhvervshus Fyn

Sparring rykker forretningen: - Det er fedt, når virksomhederne vokser

Troels Larsen benytter sig af erhvervserfaring som produktionsingeniør til at rådgive og yde sparring til virksomheder, der henvender sig til Erhvervshus Fyn.

- Styrken ved det er, at jeg ikke har noget med i posen, jeg skal sælge til dem, så jeg kan sætte mig på deres side af skrivebordet og hjælpe med deres udfordringer, forklarer Troels Larsen.
 
De fleste virksomheder, han snakker med, ved godt, at Erhvervshus Fyn kan hjælpe med at finde tilskudspuljer, men ikke alle er klar over, at erhvervshusets rådgivere kan give sparring på udfordringer og løsninger inden for et hav af emner.
 
Troels Larsen er ikke bange for at tale højt om de ubekvemme sandheder, en ejerleder nogle gange har brug for at høre.
 
Tit er det dem, der får virksomheder til at rykke sig, og det er hele grunden til, at Troels Larsen og hans kollegaer finder glæde i deres arbejde.
 
- Vi er drevet af at kunne se ting ske og være med til at gøre en forskel for virksomhederne.

Læs hele artiklen og få et bedre kendskab til Troels Larsen og Erhvervshus Fyn.

Troels Larsen er en af de forretningsudviklere, man kan få hjælp af, når man kontakter Erhvervshus Fyn. Han får mest glæde ud af sit arbejde, når han kan se ejerledere og virksomheder vokse på baggrund af den sparring, han er med til at give.

SPARRING: Hos Erhvervshus Fyn er gode råd gratis, og en af dem, der deler ud af dem, er Troels Larsen.

Han er uddannet produktionsingeniør, og med sin erhvervserfaring rådgiver han virksomheder inden for blandt andet procesoptimering, automation og digitalisering. Målet er at skabe vækst i virksomhederne, så de kan ansætte flere folk og gerne få gang i noget eksport.

- Jeg hjælper med virksomhedernes udfordringer, og jeg tager altid udgangspunkt i de udfordringer, der ligger først for, så vi får opbygget en form for tillid. Styrken ved det er, at jeg ikke har noget med i posen, jeg skal sælge til dem, så jeg kan sætte mig på deres side af skrivebordet og hjælpe med deres udfordringer, forklarer Troels Larsen.

Som offentligt betalt rådgiver må han kun sparre med virksomhederne, men når han har sat sig ind i tingene, kan han hjælpe med at få mest ud udfordringernes løsninger.

- Ofte har man forelsket sig i en løsning ud fra nogen, som er i stand til at byde ind med en løsning eller et produkt, men af og til tager den mere udgangspunkt i den sælgende part end den modtagende part. Den del kan vi hjælpe med at kvalificere.

Kan mere end at hjælpe med tilskud

I løbet af et år har Troels Larsen kontakt med cirka 100 virksomheder, hvoraf han har længere forløb med omkring halvdelen.

Det kan i princippet være alle slags virksomheder, men oftest rådgiver han SMV'er, da de ikke har samme brede palet af kompetencer i huset, som store virksomheder har.

- Vi er ikke klogere end andre, men vi kommer ud i virksomheder, hvor de bare ikke har ansat folk med de kompetencer, vi tilbyder.

Troels Larsen, forretningsudvikler hos Erhvervshus Fyn

Troels Larsen sidder i Erhvervshus Fyns sparrings-afdeling. Han rådgiver virksomheder inden for disse områder:

  • Procesoptimering
  • Automation
  • Digitalisering
  • Supply Chain
  • Lean - Six Sigma
  • Bestyrelse/Advisory Boards
  • Immaterielle rettigheder

Erhvervserfaring:

  • Contex A/S (Logistikchef, Lean Agent)
  • Nassau Door (PTA og Kvalitetschef)
  • Damixa A/S (Continuous Improvement Engineer)
  • Thermo King Container Denmark A/S (PTA Chef, Operational Excellence Leader)
  • Glud & Marstrand A/S (Projektingeniør i PTA)


Uddannelse: Dipl. Ing, Produktionsingeniør fra Odense Teknikum

Øvrigt: Sidder i Digital Process Advisory Board samt i bestyrelsen i Morud-Veflinge Spejderne.

De fleste virksomheder, Troels Larsen snakker med, ved godt, at Erhvervshus Fyn kan hjælpe med at finde tilskudsmuligheder gennem puljer, mens færre er klar over de sparringsmuligheder, erhvervshuset tilbyder.

- Heldigvis bliver flere og flere klar over, at vi findes, og at vi også kan sparre. Ellers er det mest tilskudsmulighederne, der tager overskrifterne, siger Troels Larsen.

Tager ejerlederne ud af driften

En anden styrke ved, at virksomhederne ikke skal betale for sparringen, er, at Erhvervshus Fyns forretningsudviklere ikke behøver lægge fingre imellem.

- Vi tør sætte fingeren i såret, og vi behøver ikke sweet-talke en ejerleder, siger Troels Larsen.

I sidste ende er det den eneste måde at nå ind til kernen i udfordringen, selvom det kan kræve tid og selvindsigt at tage rådgivning til sig.

- Det er sjældent, det reelt løser problemet at behandle symptomerne. Når vi får fundet ind til årsagerne, og ejeren har tænkt over vores forslag, vender tilbage og siger, de gerne vil gå videre med det, lægger vi mærke til det. For mig er det den største ros og anerkendelse, vi kan få for vores arbejde, siger Troels Larsen.

Han synes, det giver mening at tage fat i Erhvervshus Fyn, så snart man står med en udfordring, så man ikke risikerer at springe på den første og bedste løsning.

- Ejerlederne har sindssygt travlt, så vores opgave er at bringe dem ud af driften og få dem til at tænke over, om de er nået hele vejen rundt om problemstillingen, siger Troels Larsen og tilføjer, at forretningsudviklerne ofte efterfølgende kan hjælpe med finansiering gennem tilskud.

I sidste ende er det dog virksomhederne selv, der skal eksekvere løsningerne, og for Troels Larsen betyder det ikke noget, om han får en del af æren for at løse udfordringen.

- Vi synes bare, det er fedt, når vi kan se, at virksomhederne vokser. Jeg kan se på mine kolleger, at de har samme tilgang. Vi er drevet af at kunne se ting ske og være med til at gøre en forskel for virksomhederne.