Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Odense i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Thomas Sølund (t.v.) og Teit Silberling modtog 23. marts prisen for Årets Robotstartup. Foto: Mathias Banke

Kåringer er mere end skulderklap

Prisuddelinger og kåringer har i nogle kredse lidt et ry for mest at være rygklapperi mellem kolleger.

På nogle måder er det ikke langt fra, hvordan Teit Silberling og Thomas Sølund ser på, at de har vundet prisen som Årets Robotstartup med deres virksomhed Spin Robotics. Kåringen kom nemlig fra deres kolleger i Odense Robotics, og det er altid godt for selvtilliden at få anerkendelse fra ens egen branche.

Men titlen som Årets Robotstartup har faktisk også en praktisk betydning for virksomheden. Den er nemlig et redskab, når der skal findes kapital, som kan udløse potentialet i den tre år gamle virksomhed.

De to direktører fortæller om kåringen og gør status over Spin Robotics, og de deler tre værktøjer, der gør en forskel for hverdagen i virksomheden.

Som altid er du velkommen til at dele vores nyhedsbrev med andre, og nye læsere kan få nyhedsbrevet direkte i indbakken ved at tilmelde sig her.

Følg også gerne vores Linkedin-side, hvor vi løbende lægger historierne op.

Har du noget, du selv vil dele, eller har du blot lyst til at invitere på en kop kaffe, kan du skrive til os lige her.

Tak fordi du læser med.

Billede af Mathias Banke
Billede af skribentens underskrift Mathias Banke Erhvervsjournalist
Nogle af Umbracos nye lokaler i Thrige-firkanten mangler den sidste gang maling. Der er med vilje rigeligt med plads - 1700 kvadratmeter - fordi medarbejdertallet hele tiden stiger. Bestyrelsesmedlem Torben Frigaard Rasmussen (til venstre) bliver vist rundt af direktør Kim Sneum. Foto: Michael Bager

Nyt fra virksomhederne i Odense

It-virksomheden Umbraco har tilbudt andele i virksomheden til de ansatte, og det har 60 købt ind på. I det seneste regnskab har virksomheden øget det samlede salg fra 48 til 59 millioner kroner, og væksten ser ud til at fortsætte.
 
108,5 millioner kroner i EU-puljemidler har fundet vej til Fyn, og størstedelen af dem skal gå til et nyt robotcenter på Odense Havn i Munkebo.
 
Konsulenthuset Novicell følger trenden og åbner satellitkontor hos Coworking Plus i Odense. Det nye kontor skal skære ned på unødvendig transporttid for medarbejdernes skyld.

60 medarbejdere køber aktier i Umbraco

It-virksomheden Umbraco har fået 60 nye ejere, efter virksomheden tilbød de ansatte at blive aktionærer i virksomheden. Det skriver Fyens Stiftstidende.

- Det er en stærk opbakning, som vi sætter stor pris på. De ansatte har investeret betydelige beløb, så de sætter noget på spil her, siger administrerende direktør Kim Sneum til avisen.

De mange nye aktionærer kan glæde sig over, at deres arbejdsplads er vokset kraftigt sidste år, hvor det samlede salg steg fra 48 til 59 millioner kroner - en vækst på 24 procent - ifølge det netop offentliggjorte regnskab. Og det er langt fra slut, for direktøren regner med lige så stor fremgang i år.

Det har også skabt nye arbejdspladser i virksomheden, der lige nu har 104 ansatte - heraf 89 på hovedkontoret i Odense.

For at få plads til dem alle er Umbraco netop flyttet få hundrede meter, men man har stadig adresse i Thrige-firkanten i Odenses Skibhuskvarter. De tidligere fabrikslokaler er blevet forsynet med gamle møbler fra kvarterets genbrugsforretninger.

Over 100 millioner kroner sparker gang i udviklingen på Fyn

Tidligere på året tildelte Erhvervsfremmebestyrelsen 108,5 millioner kroner til det fynske konsortium Nextgen Robotics, der skal sparke gang i erhvervsudviklingen på øen, skriver Fyens Stiftstidende.

Af dem går knap 88 millioner kroner til et unikt robotcenter på Odense Havn i Munkebo ved navn Large Structure Production.

Centret har Det Tekniske Fakultet på SDU som ophav og drivkraft, og robotprofessor Christian Schlette fra SDU er begejstret for, at fordelingen af millionerne er på plads, så alle kan komme i gang med at hyre folk og købe udstyr.

- Jeg er virkelig glad for, at vi kan komme i gang med næste fase sammen med vores partnere i LSP-centeret. Nu har de sikkerhed for deres investering i projektet, og nu skal vi i gang med at sammensætte det bedste hold til opgaven og indkøbe udstyr til centeret, siger Christian Schlette til avisen og understreger, at SDU bakker helhjertet op om de øvrige projekter i Nextgen Robotics.

De resterende 20,9 millioner kroner går til udvikling af dronetestcenter i HCA Airport, som får 8,6 millioner, udvikling af automatiserede færger og højteknologi i det sydfynske, som får 7,9 millioner, mens der er 1,6 millioner til etablering af Robotternes Hus, som skal være et udstillingsvindue for de verdenskendte fynske robotter.

Midlerne kommer fra EU og er en del af en landsdækkende pulje på 600 millioner kroner.

Novicell åbner kontor i Odense

Det digitale konsulenthus Novicell har mere end 400 medarbejdere fordelt på syv kontorer i seks lande, og nu åbner virksomheden et nyt kontor i Odense. Det skriver Erhverv+.

Det nye kontor kommer til at beskæftige fem udviklere, der får deres dagligdag hos kontorfællesskabet Coworking Plus.

Den nye afdeling åbnes for medarbejdernes skyld.

- Vi har nogle medarbejdere, der bor i Odense, men arbejder på vores kontor i København. Det giver en del transporttid, der i bund og grund er unødvendig. Vi har alle fået nye arbejdsrutiner og -mønstre under coronanedlukningen, og vi kan sagtens drive vores forretning med langt mere fleksibilitet for den enkelte medarbejder, siger Asger Nordstrøm, driftsdirektør hos Novicell i København, til avisen.

Ifølge Mads Limére Fugl, der er direktør for Coworking Plus, er det blevet en trend at åbne satellitkontorer.

- De fleste medarbejdere har brug for at være en del af et fællesskab og ved at skabe et mindre satellitkontor, gør man det lettere at fastholde eksisterende medarbejdere, og så giver det naturligvis også mulighed for at rekruttere medarbejdere, som ellers ville være svære at onboarde, siger han til avisen.

- Jeg lavede ikke andet end at snakke. Det var tre dage, hvor jeg ikke nåede at få frokost, fordi der var run på hele tiden, fortæller Thomas Sølund om robotmessen R-22, hvor Spin Robotics' stand fik mange besøgende. Foto: Mathias Banke

Spin Robotics er årets robotstartup: Kæmpe cadeau og en højere evaluering

Spin Robotics er kåret som Årets Robotstartup af Odense Robotics.
 
Med kåringen følger hæder og anerkendelse fra branchekollegaerne, og det er selvfølgelig dejligt, siger direktørerne Teit Silberling og Thomas Sølund, men titlen har også mere praktiske implikationer.
 
Nu og i fremtiden skal Spin Robotics nemlig finde kapital til at vækste virksomheden, og her vil kåringen være et godt argument for, at Spin Robotics har stort potentiale.
 
- Vi er dialog med investorer, og det, at vi får sådan en pris her, er en booster for os. Investoren er interesseret i at komme ind til lavest mulige evaluering, mens vi vil have den så højt op som muligt. Nu er der en grund til, den er så høj, som den er, fordi en hel masse har anerkendt potentialet i vores forretning, siger Teit Silberling.

I år skal der omsættes for 3,5 millioner kroner, antallet af distributører skal vokse til mere end 40 og der skal lanceres et nyt produkt.
 
Læs hele artiklen og få indsigt i en startup, som robotbranchen holder skarpt øje med.

Spin Robotics blev for nyligt kåret som Årets Robotstartup. Her får du indsigt i, hvad det næste bliver for virksomheden, og hvordan kåringen spiller ind i det.

KÅRING: Spin Robotics har taget næste skridt i virksomhedens udvikling og er for alvor begyndt at fyre op for salget.

Derfor var timingen også god, da direktørerne Teit Silberling og Thomas Sølund for nyligt kunne tage imod en lille gylden statuette, da Spin Robotics blev kåret som Årets Robotstartup af Odense Robotics.

- For det første er det vores konkolleger i robotindustrien, der har stemt på os. Det er en kæmpe cadeau, og det betyder meget for os, der hvor vi er nået til på nuværende tidspunkt, siger Teit Silberling.

Siden marts 2019 har Spin Robotics udviklet moduler til Universal Robots' kollaborative robotarme, som kan skrue. Dermed har virksomheden automatiseret en af de mest almindelige og monotone arbejdsopgaver i et væld af industrier.

Med produktet på plads er tiden kommet til at skrue op for salget, og også her spiller kåringen ind, for det kræver kapital, og her kan statuetten være med til at overbevise investorer om at skyde penge i virksomheden.

Tæt på at lukke runden

Arbejdet med at finde ny kapital begyndte allerede sidste år. Spin Robotics er på udkig efter i alt tre millioner kroner, og indtil videre er der skudt 2,2 millioner kroner i fra to nye småaktionærer.

Det bliver ikke svært at finde 800.000 kroner, når investorer allerede har vist sig villige til at investere 2,2 millioner kroner, men på et tidspunkt skal Spin Robotics i gang med en ny, større runde.

- Vi er dialog med investorer, og det, at vi får sådan en pris her, er en booster for os. Investoren er interesseret i at komme ind til lavest mulige evaluering, mens vi vil have den så højt op som muligt. Nu er der en grund til, den er så høj, som den er, fordi en hel masse har anerkendt potentialet i vores forretning, siger Teit Silberling.

Når kapitalsøgningen er ovre for denne omgang, kan Spin Robotics fokusere på at indfri et mål om at omsætte for mindst 3,5 millioner kroner i år.

Selvom de to direktører gerne ville have, at det gik hurtigere med at skaffe den sidste kapital, ved de godt, at processen tager tid.

- Det tager tid, for man skal lige lære hinanden at kende. Det er lidt som et giftermål at finde en investor, pointerer Thomas Sølund.

Nyt produkt på vej

For at nå målet for omsætningen skal kapitalen blandt andet bruges til at hyre flere salgsfolk, der kan sælge skruemodulerne, som er sat i serieproduktion.

I første omgang er målet at øge antallet af distributører i Europa fra de nuværende 15 til over 40, og på længere sigt vil Spin Robotics også have gang i salget i USA og til sidst Asien - men så er vi også en del år ude i fremtiden.

Som udgangspunkt skal de nye distributører findes over hele Europa, men Tyskland er især oplagt, fordi landet har store industrier og et stort netværk af Universal Robots-distributører.

Selvom salget er i gang, bliver der dog stadig udviklet nye produkter, og det næste er klar til at blive lanceret i løbet af i år.

- Det er en hemmelighed, hvad det nye produkt kan, men det hører under paraplyen "montage", siger Thomas Sølund.

Ombejlet

Spin Robotics blev kåret som Årets Robotstartup om aftenen på den første dag af robotmessen R-22, hvor firmaet havde en stand.

De efterfølgende dage var de to mænd meget ombejlede af folk, der ville sige tillykke og se nærmere på deres skrueløsning.

- Jeg lavede ikke andet end at snakke. Det var tre dage, hvor jeg ikke nåede at få frokost, fordi der var run på hele tiden. Det var en selvtillidsbooster at være på sådan en messe, siger Thomas Sølund.

Ingen af de to havde forventet, at messen i Odense ville tiltrække opmærksomhed uden for landets grænser, men den forventning blev sat til skamme.

- Vores nye european sales manager fik lavet en aftale med en fransk distributør, der besøgte vores stand. Vi fik signeret kontrakten, så det var ret stærkt. Messen har rent faktisk møntet ud i dialoger med en irsk, en svensk, en norsk og en indisk distributør, så det var rigtig godt, fortæller Teit Silberling.

- Hvem kunne have vidst, man kunne møde en indisk distributør i Odense, siger Thomas Sølund.

De næste måneder kommer til at byde på flere messer, blandt andet en af verdens største automationsmesser Automatica i München. Her skal Spin Robotics være en del af en dansk fællesstand.

- Hvis der er andre robotvirksomheder - også mindre - som godt kunne tænke sig at komme på Automatica, vil jeg opfordre dem til at kontakte Odense Robotics for at komme med, siger Thomas Sølund.

- Hvis der sidder en ingeniør og udvikler i dybden med værktøjet, er det ikke ensbetydende med, at marketing ved, hvad det går ud på, og hvad det bidrager med. Så det er for at danne bro mellem medarbejderne, at vi har indført videnskagen, siger direktør Teit Silberling. Foto: Mathias Banke

Årets Robotstartup deler tre værktøjer, der hjælper i hverdagen

Teit Silberling og Thomas Sølund deler her tre værktøjer, der gør hverdagen lettere i Spin Robotics, hvor de begge er direktører.
 
1) En gang om ugen holder alle ansatte et fællesmøde på en time, hvor de fortæller hinanden, hvad de har arbejdet på den seneste uge. Det skaber bro mellem ingeniørerne og sælgernes arbejde, så alle har styr på, hvad deres egen og andres roller er.
 
2) Spin Robotics bruger Rackbeat til at holde styr på dets lager. Systemet er ikke det dybeste, man kan få, men det er en fordel for en virksomhed på Spin Robotics stadie, for der er slet ikke brug for at kunne fortabe sig i detaljer.
 
3) Det kan være besværligt at holde styr på mange visitkort, især efter messer eller netværksmøder. Derfor bruger Teit Silberling og Thomas Sølund appen Camcard til at digitalisere alle visitkortene, de får, i et kartotek.
 
Læs hele artiklen og bliv klogere på tre værktøjer, der også kan give din virksomhed en fordel.

Direktørerne Teit Silberling og Thomas Sølund fra Spin Robotics deler tre værktøjer, der fremmer trivsel, produktivitet og overblikket på arbejdspladsen.

EFFEKTIVITET: Mange virksomheder deler den grundlæggende opdeling af medarbejderne: Der er udviklerne og producenterne, som kender deres produkt helt ned i den mindste detalje, og der er sælgerne, som sørger for, at omverden kender til og køber produktet.

Den opdeling kender man godt til hos Spin Robotics, hvor ingeniørerne udvikler moduler til kollaborative robotarme, som sælgerne forsøger at få ud på distributørernes hylder.

Men for at nedbryde siloerne og skabe et mere sammenhængende team, har direktørerne Teit Silberling og Thomas Sølund indført "videnskage" hver tirsdag, og det har gjort en forskel i virksomheden.

Læs om det og to andre værktøjer, som de to direktører deler her.

Spis videnskage en gang om ugen

- Vi har introduceret en videnskage. Det er vidensdeling plus kage hver tirsdag i tidsrummet 14 til 15. På tur fortæller alle medarbejder om, hvad de har arbejdet med i den forgangne uge, hvad de har haft af udfordringer, hvad der har har givet masser af energi, og hvorfor de arbejder på det pågældende, så det bliver bundet ind i en sammenhæng.

- Hvis der sidder en ingeniør og udvikler i dybden med værktøjet, er det ikke ensbetydende med, at marketing ved, hvad det går ud på, og hvad det bidrager med. Så det er for at danne bro mellem medarbejderne, at vi har indført videnskagen.

- Det har vist sig at være et kongegodt værktøj til at komme på øjenhøjde, så alle føler at være lige vigtige i det store tandhjul, virksomheden er.

Ser du det mest som et værktøj i forhold til trivsel eller produktivitet?

- Begge dele. Vi kommer til at snakke som et team i stedet for afdelinger i en lille virksomhed, som vi stadig er med 12 medarbejdere og tre praktikanter. Det modarbejder, at vi skiller os ad og bygger siloer, siger Teit Silberling.

- Det kan være svært for ingeniører at forstå, hvad folkene i marketing laver og omvendt. Det er med til at løfte vidensniveauet og skabe en forståelse for, at ingen kan undværes. Ingeniøren kan udvikle nok så meget, men uden marketing bliver det ikke solgte. Og omvendt, tilføjer Thomas Sølund.

Rackbeat holder styr på lageret uden at drukne i detaljer

- Rackbeat har vi brugt som lagerstyringssystem i en tidligere erkendelse af, at det er vigtigt, at vi har styr på vores supply chain og alle vores stumper. For sådan nogle i vores størrelse fungerer Rackbeat rigtig godt, for vi har ikke ansatte, der er skolede i produktion.

- Vi har andre typer ingeniører og ansatte, der skal varetage produktionen og få det op at køre. Derfor er det godt at have et lettere system. Vi har ikke brug for en Ferrari, vi har brug for en god familiebil.

- Rackbeat passer rigtig godt til folk, der ikke skal nørde i batchkontrol, tidsressourcestyring, hvem der arbejder med produktion og økonomien på, hvad det koster at montere. Det er mere avancerede ting. Her kan vi holde styr på, hvad vi har hjemme, og hvad der skal produceres ud fra vores ordrer.

- For andre robotvirksomheder på vores stadie, ville det være et rigtig fint værktøj. Men vi er også klar over, at når vi bliver større, skal vi måske have et andet værktøj, men til den tid har vi også folk, der er vant til at tænke og lave produktion, siger Thomas Sølund.

- Vigtigst af alt, i den nuværende situation med knaphed på ressourcer, har det vist sig at være et godt værktøj til at holde styr på, hvad vi mangler. Det var nok druknet i en Excel-liste, som ville have været det redskab, vi ellers ville have brugt, siger Teit Silberling.

- Vi får også automatiseret nogle bestillinger, og det er vanvittigt vigtigt, pointerer Thomas Sølund.

Digitaliser visitkort med Camcard

- Den sidste lille ting er en app, der hedder Camcard, som kan digitalisere visitkort.

- På baggrund af sådan en messe (R-22, red.) er det smart, at kunne tage billeder af visitkort. Appen identificerer selv navn, mail og telefonnummer og smider det i system.

- Når jeg har fået visitkort, tager jeg bare et billede af dem, og så ryger de ind i mit kartotek af kontaktpersoner. Det er en god ting at have.

- Jeg kendte ikke til appen, før jeg startede her. På mit tidligere arbejde tastede jeg visitkort manuelt ind, og det var først, da jeg læste om appen i en iværksætterbog, at jeg lærte det at kende. Har man ikke fundet ud af, det findes, er det et godt værktøj at tage til sig.

- Jeg sad her i weekenden efter messen og tog billeder af alle visitkortene, jeg fik. Og der var mange.