Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Odense i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Direktør Lars Hedal deler i dagens nyhedsbrev sin opskrift på, hvordan han arbejder med diversitet og mangfoldighed i it-virksomheden Hesehus. Foto: Robert Wengler

Diversitet driver innovationen og giver flere ansøgninger

I mange år var it-branchen synonym for nørdede mænd, der kodede løs i mørke kælderrum omringet af chipsposer og cola.

Colaen er nok ikke helt forsvundet, men den moderne it-arbejdsplads er langt fra det forældede image.

Alligevel må branchen siges stadig at være mandsdomineret, og det er et problem for it-virksomhederne, for færre kvinder i branchen betyder færre kodende hænder, der kan understøtte branchens fortsatte vækst.

De samme argumenter kan man bruge, når det kommer til udenlandsk arbejdskraft.

Ikke nok med, at du får adgang til en større talentmasse, når du tænker mangfoldighed ind i din virksomhed. Du får også skabt en virksomhed, der er mere innovativ, konkurrencedygtig og profitabel.

I Odense er Hesehus en af de it-virksomheder, der aktivt fokuserer på diversitet i alle dele af virksomheden. I dette nyhedsbrev fortæller Lars Hedal, hvad det fokus har af betydning for Hesehus, og hvordan den voksende it-virksomhed griber det an - både indadtil og udadtil.

Det er nemlig nødvendigt at påvirke omverdenen - især uddannelserne - hvis man som branche virkelig mener det, når man melder ud, at man gerne vil have flere kvinder i it.

Lars Hedal peger også på tre områder, man som virksomhed kan se på, hvis man gerne vil øge mangfoldigheden blandt sine ansatte.

Du er velkommen til at dele både nyhedsbrev og artikler i dit netværk.

Du kan følge med på Linkedin, mens nye læsere kan tilmelde sig her.

Har du en historie, et tip eller vil du bare vende verdenssituationen over en kop kaffe, er du altid velkommen til at række ud. Det gør du nemmest ved at sende en mail.

Tak fordi du læser med.

Billede af Mathias Banke
Billede af skribentens underskrift Mathias Banke Erhvervsjournalist
Cannabishøsten er i gang i Little Green Pharma, som ligger i Stige. Fabrikken blev i 2018 etableret af canadiske Canopy Growth, som er verdens største producent af medicinsk cannabis. Canadierne ville som mange andre bruge Danmark som indgangsvej til det lukrative europæiske marked. De trak sig i 2021, men i dag er virksomheden på australske hænder og i fuld produktion. Foto: Michael Bager

Det skal du også vide fra Odenses virksomheder

Ny lov får cannabis-firmaer til at ånde lettet op. Branchen, der i lang tid har efterspurgt bedre rammeforhold fra myndighedernes side, tør endelig se lyst på fremtiden.

Stigende el- og gaspriser rammer især gartnerierne hårdt. Hos Gartneriet Møllerhøj betyder priserne, at omkostningerne for produktionen af sæsonens julestjerner er steget med 1,5 millioner kroner. Det får brancheformanden til at frygte konkurser.
 
Robotvirksomheden Mobile Industrial Robots har indgået et samarbejde med Ribe-virksomheden Logitrans. Sammen skal de udvikle en ny produktserie af selvkørende førerløse robotter, der er designet til intern transport af paller.

Her er tre udvalgte historier fra byens erhvervsliv.

RUNDT I ODENSE: Efter investeringer i milliardstørrelsen og længere tid med usikkerhed om fremtiden, kan cannabis-branchen endelig ånde lettet op. Det skriver Fyens Stiftstidende.

Usikkerhederne stammede fra en forsøgsordning, der blandt andet betød, at vigtige certifikater fra de danske virksomheder ikke blev lagt i en europæisk database, som andre landes sundhedsmyndigheder tilgår.

- Vi har fået en rigtig fin lovtekst, der betyder, at vi ligestilles med cannabis-konkurrenter i udlandet. Nu har vi troen på, at vilkårene i Danmark bliver så attraktive, at vi kan fortsætte udviklingen af vores industri, siger Marianne Hundtofte Nielsen, som er formand for brancheforeningen Medicinsk Cannabis Industri (MCI) og medicinsk direktør i Aurora Nordic i Bellinge, til avisen.

Den senere tids stigende el- og gaspriser får store konsekvenser for Odenses gartnerivirksomheder. Det skriver Fyens Stiftstidende (kræver abonnement).

For Gartneriet Møllerhøj i Stige betyder det, at årets produktion af julestjerner bliver 1,5 millioner kroner dyrere end normalt. Det gør formanden for Dansk Gartneri, Mikael Petersen, bekymret.

- Mig bekendt er der ikke konkurser endnu, men jeg kan godt frygte det. Vi ser eksempler på, at grøntsagsavlere udsætter produktionen og planter tomater og agurker senere for at spare. Det betyder, at de vil miste omsætning. Går de ud og spørger detailhandlen om de vil acceptere højere priser, så får de et nej, siger Mikael Petersen til avisen.

Den store robotvirksomhed Mobile Industrial Robots har indgået et samarbejde med Ribe-virksomheden Logitrans.

De to virksomheder vil benytte hinandens forskellige kompetencer til at udvikle en ny produktserie af selvkørende robotter, som kan udføre gulv-til-gulv flytning af helt almindelige træpaller.

- Vores mission har altid været at ændre på måden virksomheder håndterer deres interne logistik på, så de bliver mere produktive og konkurrencedygtige. Dette nye initiativ, som vil udmunde i en AMR (autonomous mobile robot, red.) med indbygget palleløfter, er endnu et kæmpe skridt i den retning, udtaler administrerende direktør i MIR, Søren E. Nielsen, i en pressemeddelelse.

- Kombinationen af ​​vores softwarekompetencer med Logitrans’ hardwareviden vil hjælpe os med hurtigt at være klar med denne løsning, så vi kan hjælpe vores kunder med at optimere hele vejen gennem deres værdikæde, fortsætter han.

- I et it-projekt kommer der ofte flere vikler på projektet, når der er mere diversitet. Det er alt andet lige en fordel, for så ender man ikke i gruppetænkning, hvor alle er enige, inden man overhovedet kommer i gang, siger direktør Lars Hedal. Foto: Robert Wengler

Hesehus står stærkere med øget diversitet

Det er gået fremad med at få en mere lige kønsfordeling i it-branchen, siden Hesehus blev stiftet i 2003, men der er lang vej endnu.
 
Flere kvinder i branchen kan dog både være med til at afhjælpe udfordringerne med at finde nok kvalificeret arbejdskraft, og samtidig kan det få virksomhederne til at stå stærkere.
 
- Det er ingen hemmelighed, at diversitet i sidste ende gør, at man laver bedre løsninger, fordi der kommer forskelligt syn på sagerne, siger Lars Hedal, direktør for Hesehus.
 
Lars Hedal mener, at når man som branche peger på skævvridningen mellem kønnene, så har man også et ansvar for at komme det til livs.
 
Det gør Hesehus blandt andet ved hjælp af forskellige samarbejder og ved at give piger og unge kvinder muligheden for at blive inspireret af kvindelige rollemodeller.
 
Læs hele artiklen og få indsigt i, hvad øget diversitet kan betyde for en virksomhed, og hvorfor Lars Hedal ser diversitet som en nødvendighed.

Direktør Lars Hedal gør dig klogere på, hvad Hesehus får ud af at have fokus på en mere lige fordeling mellem kønnene. Det skal branchen som helhed blive bedre til, hvis den gerne vil have de seneste års vækst til at fortsætte.

LIGESTILLING: It-branchen har i mange år været mandsdomineret, men det forsøger virksomheder og brancheorganisationer at ændre.

En af it-virksomhederne, der lægger et stort arbejde i at påvirke branchen, er Hesehus, hvor lidt mere end en tredjedel af de ansætte, der arbejder med it, er kvinder.

- Vi har altid haft fokus på det. Vi lavede vores første vidensregnskab i 2003, hvor netop kønsfordeling indgår, så vi har snart målt på det i 20 år, siger administrerende direktør Lars Hedal og tilføjer, at der dengang var lige under 20 procent kvinder.

Ifølge brancheorganisationen It-Branchen er cirka 30 procent af danske it-medarbejdere kvinder, hvilket er stort set uændret siden 2010.

- Branchemæssigt er det stadig helt skævt, og det er på mange punkter ærgerligt, siger Lars Hedal.

Mere vækst og bedre løsninger

It-branchen har som helhed oplevet stor vækst det seneste årti, både når det kommer til antal arbejdspladser og omsætning.

Men mængden af kvalificeret arbejdskraft kan ikke længere følge med udviklingen i branchen.

- Vi er en branche, hvor vi kunne vokse hurtigere, hvis vi havde nok kvalificeret arbejdskraft. Det er klart, at når det ene køn er underrepræsenteret på it-uddannelserne, er der en masse hjernekraft og dygtige potentielle kollegaer, der ender med ikke at blive en del af branchen, siger Lars Hedal.

Men flere kvinder i it kan ikke kun afhjælpe problemet med mangel på arbejdskraft, det kan også højne kvaliteten af den enkelte virksomheds produkter.

- Det er ingen hemmelighed, at diversitet i sidste ende gør, at man laver bedre løsninger, fordi der kommer forskelligt syn på sagerne. Det er en fordel for alle, både på de interne processer, men også på, hvad kunderne ender med at få ud af det, pointerer direktøren.

Start med ledelsen

Det er nemt at komme til at ansætte nye medarbejdere, der er kopier af dem, man har i forvejen.

Derfor forsøger Hesehus helt bevidst at holde øjnene åbne for profiler, der er lidt anderledes end mainstream. Det gælder i øvrigt ikke kun kvinder, men også nationaliteter, som er med til at skabe en mere spændende arbejdsplads.

Det kan i sig selv blive et rekrutteringsværktøj, hvis man kommunikerer det til omverdenen.

- Har man været vant til at gå på uddannelse som kvinde, hvor man er en eller to ud af 30, er man sandsynligvis også interesseret i at komme på en arbejdsplads, hvor der er mere ligelig kønsfordeling, pointerer Lars Hedal.

I dag er ledelsen i Hesehus 50-50 i forhold til mænd og kvinder.

Det er et godt sted at starte, hvis man som virksomhed gerne vil have flere kvindelige ansatte.

- Mange har spurgt, hvordan vi som it-virksomhed er endt med en ledelse, hvor 50 procent er kvinder. Det er ikke sådan, at vi har lavet forskelsbehandling, vi har bare været bevidste om ikke at rekruttere kopier af os selv – på køn, men også alt muligt andet. Så kommer det stille og roligt af sig selv, siger Lars Hedal.

Forandring sker ikke natten over

Hesehus er også med til at synliggøre it-branchen bredt set over for piger og unge kvinder.

Blandt andet samarbejder virksomheden med organisationen Technology Denmark, der forsøger at understøtte it-branchens yderligere vækst ved blandt andet at få flere kvinder til at vælge karriere inden for it.

Hesehus åbner også gerne dørene for folkeskole- og gymnasieelever til den årlige Girls' Day in Science, hvor de møder kvindelige rollemodeller, der fortæller om deres arbejde.

- Det forandrer ikke noget overnight. Nogle af dem er folkeskoleelever, så der går trods alt nogle år, inden de er uddannede. Man må bare tro på, at man kan være med til at skabe en forandring, erkender Lars Hedal.

- Samtidig har vi en forpligtelse. Det kan ikke nytte noget, at vi som branche peger på, der er en skæv kønsfordeling og så ikke gøre noget ved det, selvom det er noget, man umiddelbart kan måle i virksomhederne. Der må vi alle sammen bidrage, uden der er et afkast lige rundt om hjørnet, påpeger han.

Direktøren tager hatten af for dem af hans kvindelige kollegaer, der stiller sig frem som rollemodeller.

- Responsen er altid superpositiv. Det giver et friskt syn på it-branchen, som har bevæget sig væk fra at have et nørdet image til i dag at være en super spændende branche, hvor virksomhederne gør en stor forskel, uanset om de leverer systemer til det private eller offentlige.

Hesehus arbejder målrettet med at øge mangfoldigheden på arbejdspladsen. Direktør Lars Hedal deler her tre områder, hvor hans virksomhed har øje for diversitet. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg

Her kan du starte, hvis du vil øge din virksomheds diversitet

Lars Hedal udpeger tre områder, hvor man kan begynde at arbejde med diversitet i virksomheden.

1) Rekruttering: Åbner du virksomheden for flere nationaliteter, har du også adgang til mere arbejdskraft gennem samarbejdspartnere såsom Work in Denmark. I forhold til at ansætte kvinder handler det om, hvilke uddannelser man som virksomhed henvender sig til.
 
2) Arbejdsmiljø: En ting er at ansætte en mangfoldig skare, noget andet er at fastholde dem. Det kræver en arbejdsplads, som ikke nødvendigvis er radikalt anderledes, man skal bare være opmærksom på ting som barselsregler og sociale arrangementer.
 
3) Kommunikationen udadtil: Når du arbejder med at øge diversiteten på din arbejdsplads, er det et vigtigt værktøj at fortælle de gode historier til omverdenen. Lad virksomhedens egne rollemodeller kommunikere det ud på sociale medier.

Læs artiklen og få en fordel i forhold til dem i branchen, der ikke arbejder målrettet med diversitet.

Øget diversitet forbedrer din virksomheds arbejdsmiljø, evne til at arbejde innovativt og mængde af kvalificerede ansøgere til stillinger. Dermed får du en fordel i forhold til dem i branchen, der ikke arbejder målrettet med det.

DIVERSITET: Der er fordele at hente for virksomheder, der aktivt tænker diversitet ind på flere områder.

Hvis man ikke allerede er i gang, kan det dog være svært at give sig i kast med. Derfor peger direktør Lars Hedal her på tre områder, hvor ledere kan sætte ind for at øge mangfoldigheden på arbejdspladsen.

Erfaringerne har han fra sin egen virksomhed, Hesehus, hvor man haft haft fokus for diversitet i forhold til kønsfordeling og forskellige nationaliteter i flere år.

1. Tænk det ind i rekrutteringen

- I rekrutteringsindsats skal man have fokus på både køn og nationalitet. Vi har kolleger fra 12 forskellige nationaliteter nu, og det er ikke tilfældigt. Det er fuldstændig bevist, og vi kan se, at diversitet gør det mere spændende for alle at arbejde i Hesehus, når man i kantinen kan komme til at sidde ved siden af en brasilianer den ene dag og en iraner den næste.

- Man skal målrettet sige, at man vil gøre noget ud af det, når man rekrutterer, og så lave indsatser ud fra det.

Hvor balancerer man det i forhold til, at man også ansætter de folk, der er bedst kvalificerede til arbejdet?

- Det skal ikke være positiv forfordeling, og det har det aldrig været hos os. Men for eksempel den internationale rekruttering åbner øjnene for, hvad der findes af mulige samarbejdspartnere - for eksempel Work in Denmark, der kan hjælpe i den retning.

- Når det kommer til at ansætte flere kvinder, handler det om at overveje, hvilke uddannelser det kunne være relevant at arbejde målrettet efter. Det her med at bruge kvindelige rollemodeller fra vores virksomhed er en hel oplagt ting at gøre, så man synliggør, at der er spændende stillinger til kvindelige kandidater, og så får man flere ansøgninger.

- Man skal absolut ikke gå på kompromis. Man får to meget positive effekter: Man får en bedre diversitet i virksomheden samtidig med, man får dækket de behov for mere kvalificeret arbejdskraft, som vi har i alle it-virksomheder.

2. Skab et inkluderende arbejdsmiljø

- Den anden del handler om at sikre, at man har et arbejdsmiljø, hvor de bliver fastholdt. Jeg ved ikke, om det arbejdsmiljø er specielt anderledes, end hvad mænd ville forvente. Det tror jeg sådan set ikke, det er. 

- Men man skal have opmærksomhed på det, så man for eksempel har gode barselsforhold. Især i vores branche, hvor vi har en gennemsnitsalder på 34 år, er der behov for fleksibilitet. Det gælder egentlig for begge køn, men så længe det stadig er kvinder, der tager det meste af barslen, er det et godt eksempel. 

- Det kan også være sociale ting. Man skal sørge for at lave arrangementer, der så vidt som muligt interesserer alle. Man kan selvfølgelig ikke ramme alle hver gang, men så handler det om at lave en god vægtning i de forskellige arrangementer.

3. Kommuniker det ud

- Der er ingen tvivl om, at kommunikationen ud af huset har væsentlig betydning. Det her med at huske at fortælle den gode historie – uanset hvad det måtte være – spiller en væsentlig rolle.

-  Der er mange gode måder at gribe det an på. Technology Denmark afholdte for nyligt et arrangement, hvor en af mine kvindelige kollegaer havde take-over på Hesehus' Instagram, så hun mere eller mindre sendte live fra dagen. Det er en måde at synliggøre det på, og lade rollemodellerne kommunikere det ud til verden.

- Fortællingen er gennemsyrende i hele vores kommunikations-del af virksomheden, men det er selvfølgelig meget på de sociale medier, at vi kommunikerer på, for her er der virkelig mulighed for, at de spreder sig som ringe i vandet.