Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Odense i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Rasmus Festersen er i dag COO hos HR-On og er dermed en del af ledelsen sammen med Ali Cevik, direktør og ejer. Foto: Frederik Nordhagen

Del dit guld - er du vores næste gæsteskribent?

Jeg vil gerne vide, hvad du tænker.

Dine tanker om bæredygtighed, digitalisering, rekruttering, networking, samfundsansvar, ligestilling, ledelse. Det, som du hver dag har fingrene nede i og kan reflektere og perspektivere over.

Jeg gør mit bedste for at finde frem til de vigtige budskaber og kloge pointer, når jeg skriver artikler her i nyhedsbrevet. Men Erhvervsliv Odense vil få endnu mere værdifuldt indhold ved at bringe klummer og gæsteindlæg fra erhvervslivet selv.

Det vil jeg derfor gerne åbne døren for i dette nyhedsbrev, hvor vi lader Rasmus Festersen tage ordet.

Han er tidligere superligaspiller i blandt andet Odense Boldklub. Den karriere stoppede i 2019, og kort efter startede en ny hos HR-On. Det skifte har han for nylig haft tid til at reflektere over, og han har fundet frem til seks ligheder mellem tilværelsen som fodboldspiller og leder.

Føler du dig inspireret, eller vil du blot snakke om muligheden for at blive den næste gæsteskribent i Erhvervsliv Odense, må du meget gerne række ud via mail eller Linkedin.

Lad os tale om det - det forpligter ikke.

I dette nyhedsbrev stifter vi også bekendtskab med virksomheden VanKompagniet fra Roskilde, som netop har åbnet en afdeling i Odense.

Salgskonsulent René Hansen har ansvaret for afdelingen, der skal lukke et hul i markedet inden for al slags udstyr og tilbehør til varevogne.

Du er velkommen til at dele både nyhedsbrev og artikler i dit netværk. Nye læsere kan tilmelde sig her.

Tak fordi du læser med.

Billede af Mathias Banke
Billede af skribentens underskrift Mathias Banke Erhvervsjournalist
Jensens Bøfhus har hovedsæde i det tidligere Restaurant Skoven i Fruens Bøge. Arkivfoto: Vibeke Volder

Det skal du vide fra virksomhederne i Odense

Kredsen af fynske erhvervsfolk, som ejer Jensens Bøfhus, har skudt yderligere 10 millioner kroner i den pressede restaurantkæde. Ejerne har nu samlet skudt 165 millioner i kæden.

Milliardæren Christian Stadil, der står bag investeringsfirmaet Thornico og er kendt fra sin tidligere medvirken i "Løvens Hule", har påbegyndt et generationsskifte af livsværket.
 
VTM Summit - en messe, hvor CNC-maskiner udstilles - skubbes til juni. Messen skulle have været afholdt i februar, men udsættes grundet covid-19.

Her er tre udvalgte historier fra byens erhvervsliv.

RUNDT I ODENSE: Restaurantkæden Jensen Bøfhus har igen brug for flere penge, og ejerne bag har derfor skudt 10 millioner kroner ind i kæden. Det skriver Fyens Stiftstidende (for abonnenter).

På grund af corona var 2021 et hårdt år for kæden, og alene i det år blev der tilført 75 millioner kroner til den kendte kæde. Det betyder, at der i alt er tilført 165 millioner kroner til Jensens Bøfhus, efter en række fynske erhvervsfolk overtog kæden i 2017.

- Det er meget positivt, at ejerne stadig ser, at der er en forretningsmulighed i det her - og det er jeg også enig med dem i. Der har været rigeligt med anledninger til at sige stop i 2021, men de holder ved, og det har jeg stor respekt for, siger administrerende direktør Anders Nikolaisen til avisen.

Milliardæren Christian Stadil, kendt som ejer af Hummel og fra sin tidligere medvirken i DR-programmet "Løvens Hule", har sat gang i et generationsskifte af investeringsfirmaet Thornico. Det skriver Fyens Stiftstidende (for abonnenter).

Det fremgår af CVR-registret, hvor man kan se, at Christian Stadils børn har overtaget ejerandelene i Hummel Invest - Christian Stadil har dog stadig 100 procent af stemmeandelen gennem Thornico.

- Vi er kun i gang med de allerførste spadestik i forhold til generationsskiftet, så mange ting er ikke afgjort endnu, skriver stifteren i sms til Fyens Stiftstidende.

Messen for CNC-maskiner, VTM Summit, flytter fra februar til juni. Det skriver Teknisk Fokus.

Messen skulle have været afholdt i februar, men for at udvise rettidig omhu i forhold til corona-situationen, skubbes VTM Summit til 21. juni.

- Den nye termin i juni er et tidspunkt, hvor der erfaringsmæssigt vil være meget begrænset smittespredning og forhåbentlig ingen restriktioner. Det vil gøre det muligt igen at mødes ansigt til ansigt, hvilket er afgørende for en messe som vores.

- Med kort varsel er det lykkedes at få plads til så stort et arrangement som VTM Summit 2022, i en ellers presset aktivitetskalender hos Odense Congress Center, og det er vi selvfølgelig glade for, siger Krista Kristensen, projektleder for VTM Summit 2022, til mediet.

Rasmus Festersen er tidligere fodboldspiller for blandt andet OB. Efter han stoppede karrieren i 2019, begyndte han sin nye karriere hos HR-On, der udvikler rekrutteringssoftware. Foto: Frederik Nordhagen

Fra læderbold til ledelse – og 6 ligheder

Rasmus Festersen begyndte hos HR-On i 2019, efter han indstillede sin fodboldkarriere.
 
Han har for nylig haft tid til at reflektere over, hvad han har taget med fra banen til kontoret, og de tanker deler han i denne klumme.
 
Han peger på seks ligheder mellem fodbold og ledelse:
 
1. Ekstrem resultatorientering, dedikation – og de store egoers spil  
2. Work-life-balance eksisterer ikke  
3. Du er dit eget brand  
4. Presset
5. Kom hurtigt videre fra nederlag – og sejre
6. Ledelse er en holdsport

Nuværende COO hos HR-On og tidligere fodboldspiller Rasmus Festersen deler her sine refleksioner om overgangen fra fodboldbanen til ledelsen hos HR-On. Læs med og få en forståelse for, hvordan han tænker ledelse.

LEDELSE: Hvad i alverden er ligheden mellem fodbold og C-level? Og hvorfor giver det mening overhovedet at tale om?

Sport har en vidunderlig sproglig evne til at forklare komplekse ting. Og lad mig slå fast: Ledelse er komplekst.

Vi kender klichéerne. ”Vi skal lige have skubbet bolden det sidste stykke over stregen”, ”vi går efter bolden”, ”den ligger lige til højrebenet”, ”den sparker vi lige til hjørne”.

Vi bruger sporten til at gøre komplekse ting simple. De fleste forstår sportens sprog – og jeg vil på forhånd advare om adskillige fodboldfloskler i denne klumme. Hader du sport eller ledelse, så er der ingen grund til at læse videre.

Mit professionelle arbejdsliv er gået fra at være professionel fodboldspiller til at være en del af ledelsen i en mellemstor scale-up virksomhed i tech. På få år har jeg bevæget mig fra tacklinger til topledelse, og det er tid til et pusterum til at reflektere lidt over, hvorfor i alverden det giver mening.

Her er seks ligheder mellem læderbold og ledelse:

1. Ekstrem resultatorientering, dedikation – og de store egoers spil

Ledere lever i den grad for resultater og bliver målt på dem. Det tænder sportsmanden, og det tænder lederen. Det, der viser verden og en selv, at man lykkes. Pseudoarbejde eksisterer ikke i ledelse – og er man ikke dedikeret til at opnå et resultat, lykkes man ikke.

Fodboldbranchen er også en verden med store selvtillidsfulde karismatiske egoer, der med professionalisme og dedikation er kommet langt og gennem det berømte nåleøje.

Det samme gør sig gældende i verdenen af ledere. Her ser jeg meget af det samme. Det kræver karisma, dedikation og resultatorientering at blive en dygtig leder – og fodboldspiller.

2. Work-life-balance eksisterer ikke

Når du er professionel fodboldspiller, er du det 24/7. Alt, du foretager dig, er en del af dit job. Den måde, du spiser, sover, snakker og opfører dig på, har betydning for dit arbejde. Dit job er en del af livet, som skal fungere side om side med alt det andet, der giver dig energi. Familie, venner, børn, hobby.

De fleste ledere vil sandsynligvis også sige, at jobbet er en del af deres liv, der hverken kan eller skal afgrænses fra de andre ting i livet, men fungere side om side med det.

Som fodboldspiller og leder er du på. Det meste, du gør, bliver betragtet. Fra medier, fans. Fra medarbejdere, ejer eller bestyrelse i ledelse. Du lærer at håndtere det, adskille skidt fra kanel og trives i det.

3. Du er dit eget brand

I en efterhånden mere og mere datadrevet verden, hvor mavefornemmelse bliver fortrængt af data, bliver det personlige lederskab ekstremt vigtigt. 

Lederen er sit eget brand, hvor medarbejderne skal kunne identificere sig med det menneskelige i lederen. Man skal turde at sætte sig selv på spil og være sig selv. Som leder for blandt andet kommunikation ved jeg, hvor meget spin og mange værktøjer, der findes for at iscenesætte et budskab.

Min erfaring er dog, at man på sit personlige brand kommer længst med at være sig selv.

Da jeg spillede, var jeg kendt for at være en flink fodboldspiller. Faktisk udtalte en tidligere forsvarsgeneral i superligaen, at jeg var den rareste spiller i superligaen. Ikke desto mindre udtalte samme general, at jeg også var den bedste, han havde mødt, hvilket jeg gerne vil betvivle fagligheden af. Han italesatte dog noget, nogen ser som et modsætningsforhold.

Jeg har ikke noget mod at være flink (jeg er flink) – og blandingen af fodboldens kynisme og det at være en rar, imødekommende og sympatisk fyr har været kerneingredienserne i at kunne blive en god leder – og har helt sikkert også formet mig.

Når man skaber et brand som leder eller fodboldspiller, så ser jeg det som meget centralt at huske, at medspillere og kollegaer er den første stakeholder i al ekstern kommunikation.

Det, man udtaler til tv eller en avis, bliver ædt råt af organisationen. Nogle fodboldspillere er deres egen organisation og kan have egne egoistiske agendaer for at fremme deres egne interesser. Det samme vil jeg ikke afvise, at ledere kan, men ingen af delene skaber gode organisationer eller holdpræstationer.

4. Presset

Du skal præstere som leder. Ellers er du det ikke længe. Det samme pres levede og trivedes man med dagligt som elitesportsudøver.

Jeg har i mange år været fast straffesparksskytte (med blandet succes vil nogen mene), og intet i erhvervslivet står mål med det pres, som du udsættes for i en sådan situation.

Der er målinger på, at en spiller før et vigtigt straffespark har samme stressniveau og pres som en soldat i kamp. Alligevel træffer skytten en beslutning. Din beslutning kan være god eller dårlig. Men den skal træffes, og den kan have konsekvenser af forskellig karakter.

Det skal man kunne lide som fodboldspiller – og det skal man kunne lide som leder.

5. Kom hurtigt videre fra nederlag – og sejre

Man lærer i sport at både nederlag og sejre er midlertidige. At hænge sig i sin egen fortids succes eller fiasko gør ingen god leder eller fodboldspiller.

Dine medarbejdere gider ikke høre på, hvornår du var god, hvornår du var dårlig, eller hvad du har udrettet i fortiden. Hvor mange mål du scorede for fem år siden.

Evaluér sejren eller nederlaget hurtigt og kom videre. Det er en grundpræmis på banen - og på kontoret.

6. Ledelse er en holdsport

Den sidste, men vigtigste lighed er denne. Med afstand!

Nu har jeg været en del af en holdsport. Noget, der krævede, at menneskerne omkring mig præsterede for, at jeg kunne opnå de resultater, som jeg og holdet efterstræbte.

Alle har en værdi – og alle bidrager med lige præcis den nødvendige kompetence for, at organisationen eller holdet kan lykkes. Denne del er meget vigtig at anerkende, og husk, at det ikke er lederen eller spilleren, der vinder – men holdet. Til gengæld er det lederens ansvar, hvis man taber.

Respekten for andres kompetencer og bidrag ser jeg som alfa og omega. Uden den er det som en fodboldkamp i strømpesokker. Marginalisering er gift for en fodboldtrup. Og det samme for en organisation. Jeg har set det begge steder.

I mit hverv som anfører og viceanfører var denne del den vigtigste at gøre tydelig for unge spillere, perifere spillere eller spillere, der var blevet vraget i det, der i deres øjne var dybt uretfærdigt. På samme måde anerkendte jeg deres bidrag, og vi sejrede sammen. Det gør en forskel at rose marginalspilleren mindst ligeså meget som topscoreren.

En dygtig træner sagde engang til mig: "At stille et hold er ligesom at bage en kage. Den bliver ikke god kun med mel, og et hold med 11 Messier ville ikke kunne klare sig i fynsserien".

Selv en lille smule salt eller bitterhed kan gøre alle andre bedre og mere fremtrædende. For meget vil ødelægge kagen. På samme måde giver det ikke mening at starte ud med glasuren, hvilket er en god analogi for, at timing og kommunikationen af lederens valg er vigtig.

Når jeg selv har haft fornøjelsen af at rekruttere medarbejdere, ser jeg altid på denne del først. Hvilken ingrediens har vores kage brug for? Karakter, attitude og personlighed først. Faglige evner og kompetencer bagefter. Det sidste kan læres. Det første kan ikke.

Slutkommentar: Transitionens kunst

Som jeg indledningsvis skrev, er ledelse komplekst.

Hvem ved, hvordan man bliver en god leder? Eller en god fodboldspiller? Der er ingen formel. Din leder ved det ikke. Din bedre halvdel ved det ikke. Bøger ved det ikke.

Du ved det ikke engang altid selv – men som tidligere sportsudøver har mit værktøj været at bruge det, jeg har i bagagen aktivt og fuldende den transition, der er i at oversætte kompetencer og værktøjer fra en verden til en anden. Det gælder både i jobskifte, brancheskift eller blot et skifte i arbejdsopgaver.

Den bagage, jeg har med, kan formes til styrker, personlighedstræk og ikke mindst evnen til at udvikle sig på en vej, ingen har gået på før.

René Hansen (th.) fra VanKompagniet håber, at der kommer synergi ud af at dele vægge med Track One med Lars Overby i spidsen. PR-foto: VanKompagniet

Varevognsfirma så et hul i markedet og har slået sig ned i Odense

VanKompagniet fra Roskilde har åbnet en afdeling i Odense.
 
Virksomheden leverer udstyr og tilbehør til varevogne.
 
René Hansen, salgskonsulent og ansvarlig for den nye afdeling, fortæller, at VanKompagniet har slået sig ned i Odense, fordi der var et hul i markedet.
 
Afdelingen deler adresse med reklamevirksomheden Track One, og det skaber forhåbentlig synergi mellem de to virksomheder.
 
René Hansen ser i øvrigt frem til at skifte hjemmekontoret, som han har benyttet siden virksomheden begyndte i april, ud med et kontorfællesskab.

VanKompagniet fra Roskilde er rykket til byen.

ODENSE: VanKompagniet fra Roskilde har åbnet en ny afdeling vest for Storebælt, som de har valgt at placere i Odense.

Virksomheden sælger tilbehør til varebiler til bilforhandlere.

- Det er alt lige fra bund, sider, lys, blink, lamper, trinbræt, træk, you name it. Det er nærmest kun fantasien, der sætter grænserne, siger salgskonsulent René Hansen, der har base i den nye afdeling.

Afdelingen ligger på Cikorievej 20 i Odense SØ. Den adresse deler firmaet med reklamevirksomheden Track One, som blandt andet dekorerer biler. Det bekendtskab bliver forhåbentlig givtigt for begge virksomheder.

- Vi har en masse mulige fælles kunder med Track One, så det giver god synergi, at vi er flyttet ind her, siger René Hansen.

Indtil nu har han arbejdet på hjemmekontoret, så han ser frem til at arbejde i kontorfællesskab. Det er også mere spændende, end hvis VanKompagniets nye afdeling blot var sig selv.

- Vi er kommet ind i et hus, hvor der er liv og trafik i i forvejen, i stedet for vi sidder for os selv. Det giver god mening for os, når vi starter op med en til to mand, forklarer René Hansen, der netop er på udkig efter en montør.

Hul i markedet

Siden opstarten i april er VanKompagniet vokset til 15 ansatte.

Det giver god mening for virksomheden at udvide mod vest for at komme tættere på mange af kunderne, og Odense var særdeles oplagt, fordi der ikke var nogen konkurrenter at spotte i byen.

- Odense er Danmarks tredjestørste by, men den har ikke en decideret varevognsopbygger, som man har i mange andre byer i Danmark. Så det er et forsøg på at udnytte et hul i markedet.

- Der er selvfølgelig bilforhandlere, der bruger opbyggere i andre byer, men det er tidskrævende i forhold til at flytte bilerne og få styr på logistikken. Derfor vil vi hjælpe vores nuværende partnere blandt bilforhandlerne ved at stille mandskab og værksted til rådighed. Det gør vi både her på værkstedet og hos bilforhandlerne med en on-site montør, forklarer René Hansen.

Han bor i Odense, så for ham er den nye afdeling ikke lig med en ny arbejdsgang.

- Det nye er, at vi både kan tilbyde montagen hos os og gennem en montør, som kommer ud til bilforhandlerne, pointerer René Hansen.