Odenses virksomheder kan påvirke retningen af ny business school: - Erhvervs-erfaring skal bygge bro mellem studie og arbejdsliv
SDU har samlet sine erhvervsøkonomiske uddannelser under en ny business school, som har til formål at styrke samarbejdet mellem virksomheder og partnere.
Det skal blandt andet ske ved, at virksomheder i højere grad vil være med til at påvirke, hvordan de studerendes uddannelser bliver tilrettelagt ved at give kontekst fra verden uden for universitetet.
Morten Boris Højgaard, manager hos Universal Robots Innovation Lab, håber, at den nye skole kan være med til at skabe bedre muligheder for at rekruttere lokalt.
Han peger eksempelvis på en obligatorisk praktikperiode for de studerende som en måde, de allerede under studiet kan blive en del af det lokale erhvervsliv på.
UDDANNELSE: Syddansk Universitet har slået dørene op for en ny business school, som samler alle erhvervsøkonomiske uddannelser.
Der kommer cirka 5000 studerende til at have deres daglige gang, og det åbner nye muligheder for samarbejde med Odenses erhvervsliv. Det fortæller SDU Business Schools leder, Kirstin Munksgaard.
- Det er et greb til at connecte endnu mere med det lokale erhvervsliv. Vores samarbejde med virksomhederne har indtil videre været fokuseret på det tekniske samarbejde i forhold til udvikling, men nu skal der endnu mere fokus på forretningsdelen, siger Kirstin Munksgaard.
Det vil blandt andet komme til udtryk ved, at virksomhederne får lettere adgang til forskning forbrugeradfærd, regnskabsmetoder og bæredygtigheds betydning for forretningen.
Fordi samarbejdet med erhvervslivet indtil nu mest har beroet på det tekniske, er det også i høj grad robotbranchen, der har nydt godt af samarbejdet med universitetet.
- Vi får en ret bred tilgang til at samarbejde. Robotklyngen nævnes ofte, men det kan også være i det offentlige, så vi klæder vores studerende på til at arbejde kommunalt eller i sygehusvæsenet, siger Kirstin Munksgaard.
Giver de studerende kontekst
Universal Robots voksede ud af kældrene på SDU, og virksomheden har derfor i forvejen et tæt samarbejde med universitet.
Ifølge Morten Boris Højgaard, manager hos Universal Robots Innovation Lab, bliver samarbejdet dog mere strømlinet nu, så vejen ind til studerende og undervisere bliver kortere.
- Vi kan samarbejde med business school'en i forhold til marketing, salg, finans og HR. Det er områder, hvor vi dels har brug nogle studerende fra business school'en, men det er også områder, hvor vi kan få ny viden ind, og omvendt kan vi bidrage med noget kontekst fra den rigtige verden til de studerende.
Som eksempel forestiller han sig et samarbejde mellem business school'en og Imada, institut for matematik og datalogi, der kunne handle om marketing på baggrund af data.
- Viden bliver først værdifuldt, når du sætter det i en kontekst. Lige præcis hvordan man laver god marketing ved brug af data, kræver måske noget baggrundsviden, som både Imada og business school'en kan bidrage med, og der har vi en kontekst at lægge ned over det, siger Morten Boris Højgaard.
Klar til arbejdsmarkedet
Det øgede samarbejde betyder også, at Odenses virksomheder vil have større indflydelse på de studerendes uddannelse, siger Kristin Munksgaard.
Spørger man Morten Boris Højgaard, presser han på for, at digitalisering og datahåndtering kommer til at fylde meget på alle businessuddannelserne.
Han så også gerne, at business school'en samarbejdede med virksomheder om at bygge bro mellem studielivet og arbejdslivet.
- Den bro bygger du ved at give de studerende erfaring i en erhvervskontekst. Ud fra det har jeg appelleret for, at man fra SDU Business School tog et skridt til at etablere en obligatorisk praktik, ligesom man har gjort på nogle ingeniørlinjer.
- Du ville udbyde noget for virksomheder, som i første omgang ikke er en investering for dem, og du giver de studerende en chance for at få erfaring, samtidig med virksomhederne åbner øjnene for, hvad de kan få ud af at have én i praktik, forklarer Morten Boris Højgaard, der forestiller sig, at praktikken kunne være et semester under bacheloren.
Det åbner døren for, at de studerende får sig et studiejob under resten af uddannelsen, og det øger udvekslingen af viden mellem universitet og virksomheder.
- Der sker jo noget hele tiden, og medmindre vi får pustet liv i den, enten via samarbejder eller nye kandidater, der kommer ind, gror der mos på os, siger Morten Boris Højgaard.
Sørger for arbejdskraft
Den helt store problemstilling, som den nye business school skal være med til at tackle, er rekruttering.
Der er allerede stor kamp om arbejdskraften, og det bliver der kun mere af, mener Morten Boris Højgaard. Derfor er det vigtigt, at Odense og resten af Fyn er i stand til enten at trække arbejdskraft hertil eller selv uddanne flere.
- Der kan man fra SDU’s side være med til at sikre, at vi kan få den nødvendige arbejdskraft lokalt.
Lige nu har Universal Robots 50 ledige stillinger, hvor cirka er halvdelen er i Danmark.
- Så mange kan vi ikke trække til fra hele verden. Der ville det være fedt, hvis vi løbende kunne få nogle lokalt, som bor tæt på Odense.