Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Odense i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Sammenholdet blandt Odenses it-virksomheder er unikt for en storby. Det siger Kim Sneum Madsen, der er direktør for Umbraco og næstformand i It-Branchen Fyn. Foto: Mathias Banke

Når vi styrker fællesskabet vinder alle

Godt naboskab er vigtigt.

Det kan aldrig gå helt galt, når du ved din nabo altid er klar til at give dig den ingrediens, du lige står og mangler, eller er klar til at vande dine planter, mens du holder ferie.

Sådan fungerer det i Odenses it-branche - noget, der er helt unikt, når man sammenligner med landets andre store byer. Her udveksler it-virksomhederne erfaringer og ansatte på trods af, at de strengt taget er konkurrenter.

Det fortæller direktøren for UmbracoKim Sneum Madsen, og organisationen It-Branchens fynske regionalchef, Lotte Jensen, der begge tidligere har gjort karriere i København.

Ligesom i så mange andre brancher er it-branchens altoverskyggende udfordring rekruttering. Men måske ligger nøglen til løsningen i it-virksomhedernes tætte samarbejde, der også omfatter uddannelsesstederne SDU og UCL.

Sammenholdet kan alle lære noget af, uagtet hvilken branche man er i.

Du kommer heller ikke langt uden den rigtige strategi. Det kan Jesper Skalshøi, der er direktør i virksomheden Ergolash, skrive under på.

For det er lige meget hvor godt et produkt, man står med - i dette tilfælde surringsbånd til chauffører og vognmænd - hvis man ikke ved, hvem man egentlig sælger til. Da det blev klart for Jesper Skalshøi, begyndte han at se resultater.

De erfaringer deler han i det andet nyhedsbrev fra byens nye erhvervsmedie. Vi er allerede blevet mødt med nysgerrighed og velvilje, og det betyder meget for os lige nu, hvor vi er ved at finde vores ben at stå på. Tak for det.

Du er velkommen til at dele både nyhedsbrev og artikler i dit netværk. Du kan følge med på linkedin eller erhvervslivodense.dk, mens nye læsere kan tilmelde sig her.

Har du en historie, et tip eller vil du bare vende verdenssituationen over en kop kaffe, er du altid velkommen til at række ud. Det gør du nemmest ved at sende en mail.

Tak for at læse med - og rigtig god tirsdag.

Billede af Mathias Banke
Billede af skribentens underskrift Mathias Banke Erhvervsjournalist
Kim Sneum Madsen, direktør for Umbraco, blev overrasket over sammenholdet i Odenses it-branche, da han flyttede til byen for snart seks år siden. Foto: Mathias Banke

Odenses it-firmaer har unikt samarbejde, der kan trække kvalificeret arbejdskraft til byen

Odense har en klar styrke i at være en mindre by end København og Aarhus, mener Umbraco-direktør og næstformand for It-branchen Fyn, Kim Sneum Madsen.

Her kender man nemlig nabovirksomheden, og det har ført til tillid og samarbejde, man ikke ser i de større byer.

Faktisk går det rigtig godt for it-virksomhederne i Odense, og sammen med det unikke fællesskab skal den fortælling være med til at få flere til byen, så man kan løse branchens store udfordring: Mangel på arbejdskraft.

Kim Sneums Madsen giver også tre gode råd til, hvordan din virksomhed bliver en del af et fællesskab.

Kulturen i Odenses it-branche er ikke, hvad den har været - og det er en god ting. Byens it-firmaer nemlig blevet åbne og tillidsfulde på en måde, der skaber muligheder, man ikke ser i de større byer, mener Umbraco-direktør Kim Sneum Madsen. Det skal sammen med branding af Odenses it-branche være med til at løse udfordringen med manglende arbejdskraft.

NETVÆRK: Ja, Odense indtager den nederste podieplads, når man sammenligner størrelsen med Aarhus og København.

Det er ikke nødvendigvis en dårlig ting.

I hvert fald ikke hvis man spørger Kim Sneum Madsen, der for snart seks år siden forlod en direktørstilling i København og flyttede til Odense. I dag er han direktør for den hastigt voksende it-virksomhed Umbraco, der har bygget en platform til håndtering af hjemmesider.

Han er også næstformand i brancheorganisationen It-Branchens fynske afdeling.

For ham er der en klar styrke i Odenses størrelse:

- En god ting ved Fyn og Odense er, at man kender rigtig mange. Hvis man kigger ud og orienterer sig, lærer man lynhurtigt en hel masse mennesker at kende, og der er en villighed og hjælpsomhed blandt andre virksomhedstyper. Det gør, at der er etableret et bredt samarbejde, man ikke finder i eksempelvis København.

"Der gik Odense i den"

Kim Sneum Madsen har selv trukket på sit netværk, da han manglede sparring til pressehåndtering i USA eller indspark til, hvad hans virksomhed kunne gøre bedre.

- Det kører begge veje, hvor man trækker på hinandens erfaringer og tanker. Det er styrken ved den lille by, siger Kim Sneum Madsen.

Sådan bliver du en del af et fællesskab

Ingen virksomhed er født ind i et fællesskab. Her er Kim Sneum Madsens gode råd til, hvordan du skaber et netværk, der kan styrke din virksomhed.

  • Tag kontakten. Ræk ud til eksempelvis uddannelsesinstitutioner som SDU og UCL og hør dem ad, hvem de har med at gøre, og hvordan der kan etableres et samarbejde til gensidig gavn. Tør at lave nogle forgæves opkald, inden du finder den rigtige at snakke med.
  • Gør dig synlig i lokalområdet, så potentielle samarbejdspartnere og nye ansatte bliver klar over, du eksisterer. Det kan du eksempelvis gøre ved at benytte sociale medier eller få din virksomheds navn og værdier kommunikeret ud gennem medierne.
  • Vær åben. Gør ting og sig ja til ting, du ikke nødvendigvis kan udregne værdien af i et Excel-ark. Den tid og energi, du investerer i at pleje kontakten til andre, kommer tilbage senere.

Det har bidraget til vækst i odenseanske it-virksomheders omsætning de sidste 10 år, og samtidig er der vokset et vækstlag af startups frem, som har været hjulpet godt på vej af aktører uden for it-branchen, såsom SDU, iværksætter-miljøer og investeringsvillige personer.

- Der er sket en kulturændring. Da jeg kom hertil for fem-et-halvt år siden, blev jeg introduceret for udtrykket ”den døde, fordi der gik Odense i den”. I dag har flere ja-hatten på. Det er delvist drevet frem af de her nye typer virksomheder med it og robotter, og der er netværk, som er båret af mennesker, der har lavet exits fra egne virksomheder, og nu prøver nye ting.

- Der er en åbenhed over for at tale med andre og ikke sige nej på forhånd, som jeg har fået fortalt, der ikke var for 15 år siden.

Robotbranchens slipstrøm

I alt er der cirka 500 it-virksomheder på Fyn, som beskæftiger omkring 5.500 personer. 80 procent af dem arbejder i Odense.

Fynsk regionalchef Lotte Jensen er helt på linje med Kim Sneum Madsen. Inden hun fik ansvaret for Fyn-afdelingen for fire år siden, var hendes arbejdsliv også i København.

- Det slog mig, da jeg besøgte virksomheder på Fyn, at der var en åbenhed og samtidig den her tillid og vilje til at hjælpe hinanden, fortæller hun.

Umbraco kunne for nylig fejre salget af størstedelen af virksomheden til den svenske kapitalfond Monterro. Foto: Umbraco

Den tillid ser man eksempelvis, når virksomheder låner medarbejdere ud til hinanden, hvis der er få opgaver i deres egen virksomhed, men spidsbelastning i en anden.

Det har været med til at skabe en stærk it-branche i Odense, men branchen har gået stille med dørene sammenlignet med robotbranchen, som Odense primært bruger til branding udadtil.

- Vi har redet højt på robotbranche-bølgen. Odense er verdenskendt på grund af robotterne, og nu skal vi bare drive med i slipstrømmen af robotternes succes og fortælle, at ud over robotterne er Odense blevet en it- og teknologiby.

- Når man i fremtiden kalder Odense en robotby, vil vi gerne tilføje "og tech-by", siger Lotte Jensen og pointerer, robot- og it-virksomheder ofte overlapper, fordi robotter ikke fungerer uden software.

Den store udfordring

Brandingen kan være noget af det, der skal være med til at løse den store udfordring, it-branchen i Odense står over for: Mangel på arbejdskraft.

Det er langt fra en unik problemstilling, men Odenses it-branche har gode forudsætninger for at tackle den i kraft af en stærk iværksætterånd, der er vokset ud af samarbejdet mellem virksomhederne, uddannelsesstederne og iværksættermiljøerne, pointerer Kim Sneum Madsen.

- Idéerne bliver trukket frem, og de forlader ikke byen. Det er supervigtigt for at skabe en kritisk masse, der gør, at folk tør tage springet ud i iværksætteri.

- Helt konkret betyder det, at man ikke behøver tage over Lillebælt- eller Storebæltsbroen for at finde penge, viden, hjerner og investorer, som er parate til at kaste sig bag nogle projekter. På den led er der langt mere synligt iværksætteri i Odense, og det er bare fremragende, for af dem opstår der ting, som skaber værdi. Selvfølgelig for virksomhedsejerne, men også for byen og området, fortæller Kim Sneum Madsen.

På den måde kan Odense tilbyde hele pakken, hvis man gerne vil arbejde med it, og Kim Sneum Madsen oplever da også, at det er blevet nemmere at tiltrække arbejdskraft fra andre landsdele.

Det skal studerende have at vide, hvis udfordringen med rekruttering skal løses, mener Lotte Jensen:

- Den historie skal vi ud at fortælle – også på SDU, UCL og andre steder, så de unge mennesker allerede under studiet finder ud af, de ikke behøver tage til Aarhus eller København for at finde de fede jobs. De findes lige her i Odense.

Teamet bag Ergolash bidrager alle med forskellige kompetencer. Fra venstre: Carsten Sørensen, Jesper Skalshøi, Jackie Bøllingtoft og Thomas Visti. PR-foto: Ergolash

Ergolash skiftede strategi og så resultater: Det er brugeren, der skal forstå produktet - ikke distributøren

Jesper Skalshøi har de seneste to år haft hovedansvaret for at sælge Ergolashs nye type surringsbånd i Danmark og udlandet.

Grundet corona har størstedelen af markedsføringen fundet sted på de sociale medier, hvor han gør brug af Youtube, Facebook og Instagram til at nå ud til slutbrugeren af produktet - chauffører og vognmænd. 

Nu hvor verden åbner sig igen, ser han frem til at kunne møde kunderne fysisk. Planen er at få en solid markedsandel i Danmark, så Ergolash kan sælge surringsbånd i flere end de 12 lande, produktet sælges i nu.

De seneste to år har Jesper Skalshøi målrettet arbejdet med at få Ergolashs nye type surringsbånd på hylder verden over. Ret hurtigt lærte han noget: Det er ikke dem med hylderne, der skal overtales, men derimod chaufføren, som i sidste ende står med produktet i hånden. Det er blot en af de lærdomme, Jesper Skalshøi deler her.

SALG: Idéen er simpel. En ny type surringsbånd til fastgørelse af last, der sparer vognmænd en masse tid sammenlignet med det traditionelle udstyr.

Produktet hedder Ergolash, og det sparer omkring 30 procent af vognmandens tid med at montere og afmontere surringsbånd.

Det er cirka 10 år siden, at Jackie Bøllingtoft fik idéen. I 2019 kom Jesper Skalshøi med på vognen og fik direktør-kasketten på.

Nu var det tid til at få Ergolash på hylderne, hvilket har været Jesper Skalshøis fornemmeste opgave. Indtil videre er surringsbåndet ude i Danmark og 11 andre lande.

- Vi løb jo lige ind i corona, så det med at rejse rundt i hele verden har ikke været en mulighed.

- Vi kunne godt tænke os, det gik stærkere, men omvendt må jeg sige, at med de udfordringer vi har haft - specielt med corona - har vi ikke kunnet forvente meget mere.

Skiftede fokus

Selvom Ergolash sparer penge for slutbrugeren over tid, har den største udfordring i forhold til at sælge produktet været, at det er dyrere end standardproduktet.

Gode råd til at få dit produkt på hylderne

Jesper Skalshøi kommer her med pointer, han har lært i forbindelse med salg af Ergolash.

  • Få brugeren til at forstå produktet - det er dem, der skal kunne se fidusen. Det afhænger selvfølgelig af ens produkt, om den tilgang er den rigtige, men det er en god ting at holde sig for øje som en mulighed, når man lægger sin markedsføringsstrategi.
  • Brug de rigtige distributionskanaler. For Ergolash er det de distributører, der har Ergolash på hylderne. Surringsbåndet sælges også på virksomhedens hjemmeside, men Jesper Skalshøi pointerer, at det mest er for at skabe opmærksomhed om produktet. Derfor er prisen den samme på hjemmesiden, som hos distributørerne.
  • Saml forskellige kompetencer. Jacki Bøllingtoft er idémanden, men idéen skal sælges, og det er Jesper Skalshøis spidskompetence. Medejer Carsten Sørensen bidrager med viden og løftegrej, surringsudstyr og branchen, mens Thomas Visti, der også ejer en andel, har styr på marketing og pressehåndtering. 
  • Hav tålmodighed - især når du kommer på markedet med et nyt produkt i en branche, der ikke kender din virksomhed. Når du skal lande en ny kunde, kræver det, at kunden får forståelse for produktet og tillid til dig, og det tager tid.
  • Idéen skal sikres, inden du markedsfører den. Er dit produkt unikt nok, kan du gøre det ved at patentere det, ligesom Ergolash har gjort. Processen tager tid, men den er det værd.

Til at begynde med rettede Jesper Skalshøi markedsføringen mod distributørerne, der skal have Ergolash på hylderne, men han lærte ret hurtigt, at det ikke er dem, der skal bruges kræfter på at overbevise.

- Det mest hensigtsmæssige var at markedsføre os mod slutbrugeren, for det er ham, der skal forstå produktet. Det ændrede især vores tilgang til de sociale medier. Vi gik væk fra Linkedin, hvor vi mente, de vigtige beslutningstagere var. I stedet bruger vi nu Facebook, Youtube og Instagram, hvor vi ved, at mange chauffører og andre brugere af produktet er aktive.

Det er ret simpelt: I stedet for at være lukket, er skralden på Ergolash åben. Det gør det hurtigere at surre, fordi du ikke skal have enden af stroppen gennem skralden. PR-foto: Inge Skovdal, Ergolash.

Når Jesper Skalshøi vurderer udviklingen i salget, ser det ud til at have virket.

- Det skaber en pull-effekt, hvor chaufføren går til sin vognmand og beder ham om at købe vores produkt, når han har set det på de sociale medier, forklarer han.

Fysisk til stede

Det andet ben af markedsføringen, som nu er blevet en mulighed igen, er det fysiske møde. Det udnytter Ergolash ved blandt andet ved at være til stede ved Transportmesse 2021 i Herning.

Det vil være med til at udbrede kendskabet til Ergolash blandt chauffører og vognmænd herhjemme, siger Jesper Skalshøi.

- Vi vil godt have en platform i Danmark med en god markedsandel som reference, når vi går videre ud i hele verden. Derfor bruger vi ekstra krudt i Danmark på nuværende tidspunkt.

Jesper Skalshøi blev direktør for Ergolash i 2019. Hans opgave er at få produktet på hylderne. Indtil videre er det sket i 12 lande, men han har kontakt til forhandlere i yderligere 10 lande. PR-foto: Ergolash

Kendskabet til Ergolash i udlandet er dog allerede vokset, efter virksomheden skiftede markedsføringsstrategi.

- Heldigvis er internettet internationalt. Det ser vi tydeligt, fordi vi får henvendelser fra mange lande – også lande, vi ikke havde forventet interesse fra i første omgang. Så vi kan se, at vores markedsføringen kommer vidt og bredt ud via de sociale medier, siger Jesper Skalshøi.

Han ser dog frem til at begynde på at besøge store potentielle kunder i udlandet, nu hvor muligheden er der igen.

- Der er nogle meget store spillere på det her marked, som har en masse inden for standardsurringsbånd. Det er nogle af dem, vi gerne vil have en dialog med for at se, om vi ikke kan få produktet ind på deres hylder.

Lisbeth Jensen er den ældste kokkeelev på Kold College, og det har gjort det meget svært at finde en læreplads. Foto: Stefan Sommer Jagd

Det er også værd at vide fra erhvervslivet

It-virksomheden Cybot fusionerer med tysk konkurrent.

Iværksætterpris fik Natureventyr til at skyde i vejret.

62-årige Lisbeth Jensens alder spænder ben for drømmen om at blive kok.

Her får du en hurtig overflyvning over tre væsentlige erhvervshistorier fra den seneste uges tid.

RUNDT OM ODENSE: Cybot kom i begyndelsen af september med en stor udmelding, som Fyens Stiftstidende har skrevet om.

Den succesfulde virksomhed med direktør og stifter Daniel Johansen i spidsen har udviklet Cookiebot, der hjælper virksomheder med at sørge for, at deres hjemmesider overholder krav om databeskyttelse.

Nu fusionerer han sin virksomhed med den tyske konkurrent Usercentrics, og den nye konstellation bliver en af de helt store spillere på markedet.

Begge virksomheder fortsætter med at køre, som de plejer, men Daniel Johansen overlader direktørrollen til Usercentrics' direktør, Mischa Rürup.

Som led i optakten til Odin Awards, der finder sted 11. november, har Erhverv+ snakket med Natureventyr, som vandt iværksætterprisen i 2019.

Det gav virksomheden vækstmomentum, så omsætningen blev fordoblet, mens antallet af brugere, aftaler med kommuner og antal ansatte røg i vejret.

Iværksætteren bag Natureventyr, Dennis Teilmann Maigaard, fortæller mere om, hvad det giver af muligheder for en lille virksomhed at få stor opmærksomhed. Artiklen kan læses her.

62-årige kokkeelev Lisbeth Jensen oplever et paradoks: Mens hotel- og restaurationsbranchen skriger på flere hænder, kan hun ikke finde et sted, der vil have hende som kokkeelev.

Det er tallet på hendes dåbsattest, der spænder ben for hende, mener hun. Mens hun selv står uden læreplads, ser hun sine yngre kokkeelevs-kollegaer få pladser til højre og venstre.

Men selvom hun løber hovedet mod muren, giver hun ikke op, og planen er stadig at udleve drømmen om at blive kok. Læs historien her.