Odenses it-firmaer har unikt samarbejde, der kan trække kvalificeret arbejdskraft til byen
Odense har en klar styrke i at være en mindre by end København og Aarhus, mener Umbraco-direktør og næstformand for It-branchen Fyn, Kim Sneum Madsen.
Her kender man nemlig nabovirksomheden, og det har ført til tillid og samarbejde, man ikke ser i de større byer.
Faktisk går det rigtig godt for it-virksomhederne i Odense, og sammen med det unikke fællesskab skal den fortælling være med til at få flere til byen, så man kan løse branchens store udfordring: Mangel på arbejdskraft.
Kim Sneums Madsen giver også tre gode råd til, hvordan din virksomhed bliver en del af et fællesskab.
NETVÆRK: Ja, Odense indtager den nederste podieplads, når man sammenligner størrelsen med Aarhus og København.
Det er ikke nødvendigvis en dårlig ting.
I hvert fald ikke hvis man spørger Kim Sneum Madsen, der for snart seks år siden forlod en direktørstilling i København og flyttede til Odense. I dag er han direktør for den hastigt voksende it-virksomhed Umbraco, der har bygget en platform til håndtering af hjemmesider.
Han er også næstformand i brancheorganisationen It-Branchens fynske afdeling.
For ham er der en klar styrke i Odenses størrelse:
- En god ting ved Fyn og Odense er, at man kender rigtig mange. Hvis man kigger ud og orienterer sig, lærer man lynhurtigt en hel masse mennesker at kende, og der er en villighed og hjælpsomhed blandt andre virksomhedstyper. Det gør, at der er etableret et bredt samarbejde, man ikke finder i eksempelvis København.
"Der gik Odense i den"
Kim Sneum Madsen har selv trukket på sit netværk, da han manglede sparring til pressehåndtering i USA eller indspark til, hvad hans virksomhed kunne gøre bedre.
- Det kører begge veje, hvor man trækker på hinandens erfaringer og tanker. Det er styrken ved den lille by, siger Kim Sneum Madsen.
Sådan bliver du en del af et fællesskab
Ingen virksomhed er født ind i et fællesskab. Her er Kim Sneum Madsens gode råd til, hvordan du skaber et netværk, der kan styrke din virksomhed.
- Tag kontakten. Ræk ud til eksempelvis uddannelsesinstitutioner som SDU og UCL og hør dem ad, hvem de har med at gøre, og hvordan der kan etableres et samarbejde til gensidig gavn. Tør at lave nogle forgæves opkald, inden du finder den rigtige at snakke med.
- Gør dig synlig i lokalområdet, så potentielle samarbejdspartnere og nye ansatte bliver klar over, du eksisterer. Det kan du eksempelvis gøre ved at benytte sociale medier eller få din virksomheds navn og værdier kommunikeret ud gennem medierne.
- Vær åben. Gør ting og sig ja til ting, du ikke nødvendigvis kan udregne værdien af i et Excel-ark. Den tid og energi, du investerer i at pleje kontakten til andre, kommer tilbage senere.
Det har bidraget til vækst i odenseanske it-virksomheders omsætning de sidste 10 år, og samtidig er der vokset et vækstlag af startups frem, som har været hjulpet godt på vej af aktører uden for it-branchen, såsom SDU, iværksætter-miljøer og investeringsvillige personer.
- Der er sket en kulturændring. Da jeg kom hertil for fem-et-halvt år siden, blev jeg introduceret for udtrykket ”den døde, fordi der gik Odense i den”. I dag har flere ja-hatten på. Det er delvist drevet frem af de her nye typer virksomheder med it og robotter, og der er netværk, som er båret af mennesker, der har lavet exits fra egne virksomheder, og nu prøver nye ting.
- Der er en åbenhed over for at tale med andre og ikke sige nej på forhånd, som jeg har fået fortalt, der ikke var for 15 år siden.
Robotbranchens slipstrøm
I alt er der cirka 500 it-virksomheder på Fyn, som beskæftiger omkring 5.500 personer. 80 procent af dem arbejder i Odense.
Fynsk regionalchef Lotte Jensen er helt på linje med Kim Sneum Madsen. Inden hun fik ansvaret for Fyn-afdelingen for fire år siden, var hendes arbejdsliv også i København.
- Det slog mig, da jeg besøgte virksomheder på Fyn, at der var en åbenhed og samtidig den her tillid og vilje til at hjælpe hinanden, fortæller hun.
Den tillid ser man eksempelvis, når virksomheder låner medarbejdere ud til hinanden, hvis der er få opgaver i deres egen virksomhed, men spidsbelastning i en anden.
Det har været med til at skabe en stærk it-branche i Odense, men branchen har gået stille med dørene sammenlignet med robotbranchen, som Odense primært bruger til branding udadtil.
- Vi har redet højt på robotbranche-bølgen. Odense er verdenskendt på grund af robotterne, og nu skal vi bare drive med i slipstrømmen af robotternes succes og fortælle, at ud over robotterne er Odense blevet en it- og teknologiby.
- Når man i fremtiden kalder Odense en robotby, vil vi gerne tilføje "og tech-by", siger Lotte Jensen og pointerer, robot- og it-virksomheder ofte overlapper, fordi robotter ikke fungerer uden software.
Den store udfordring
Brandingen kan være noget af det, der skal være med til at løse den store udfordring, it-branchen i Odense står over for: Mangel på arbejdskraft.
Det er langt fra en unik problemstilling, men Odenses it-branche har gode forudsætninger for at tackle den i kraft af en stærk iværksætterånd, der er vokset ud af samarbejdet mellem virksomhederne, uddannelsesstederne og iværksættermiljøerne, pointerer Kim Sneum Madsen.
- Idéerne bliver trukket frem, og de forlader ikke byen. Det er supervigtigt for at skabe en kritisk masse, der gør, at folk tør tage springet ud i iværksætteri.
- Helt konkret betyder det, at man ikke behøver tage over Lillebælt- eller Storebæltsbroen for at finde penge, viden, hjerner og investorer, som er parate til at kaste sig bag nogle projekter. På den led er der langt mere synligt iværksætteri i Odense, og det er bare fremragende, for af dem opstår der ting, som skaber værdi. Selvfølgelig for virksomhedsejerne, men også for byen og området, fortæller Kim Sneum Madsen.
På den måde kan Odense tilbyde hele pakken, hvis man gerne vil arbejde med it, og Kim Sneum Madsen oplever da også, at det er blevet nemmere at tiltrække arbejdskraft fra andre landsdele.
Det skal studerende have at vide, hvis udfordringen med rekruttering skal løses, mener Lotte Jensen:
- Den historie skal vi ud at fortælle – også på SDU, UCL og andre steder, så de unge mennesker allerede under studiet finder ud af, de ikke behøver tage til Aarhus eller København for at finde de fede jobs. De findes lige her i Odense.