Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Odense i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Sina Pour Soltani, Christian J. Eberhardt og Ann-Mia Ambjerg fra Aris Robotics sætter alle kræfter ind på at udvikle en prototype på en robot, der kan sortere affald ved hjælp af kunstig intelligens. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Lovende startup tager plads hos Odense Robotics

Godt nytår!

Jeg håber, at du havde tid til at slappe lidt af i juledagene og er kommet godt i gang med det nye år.

Årets første nyhedsbrev handler om iværksættervirksomheden Aris Robotics. Det er første gang, det unge firma optræder i Erhvervsliv Odense, men det er en virksomhed, der har været svær at overse.

Aris Robotics og teamet bag - Sina Pour Soltani, Ann-Mia Ambjerg og Christian J. Eberhardt - var blandt andet nomineret til hovedprisen ved sidste års Odin Award. Nu er de klar til at udvikle prototypen på deres affaldsrobot, der via kunstig intelligens skal flytte ansvaret for at sortere affald fra mennesker til maskiner.

Derfor er Aris Robotics rykket ind i Odense Robotics' startuphub. Direktør Sina Pour Soltani fortæller, hvad den beslutning betyder for startuppen. Bare det, at Aris Robotics har fået lov til at blive en del af hubben, lover godt.

Det giver en fin anledning til også at tage en snak med Thomas Gammelgaard, som er projektleder hos Odense Robotics. Han har det overordnede ansvar for klyngens startuphub, og han fortæller, hvad han mener, startuphubben kan sammenlignet med lignende tilbud.

Du er velkommen til at dele både nyhedsbrev og artikler i dit netværk.

Du kan følge med på Linkedin, mens nye læsere kan tilmelde sig her.

Har du en historie, et tip eller vil du bare vende verdenssituationen over en kop kaffe, er du altid velkommen til at række ud. Det gør du nemmest ved at sende en mail.

Jeg ser frem til møde mange flere af jer i det nye år.

Vi ses! Tak fordi du læser med.

Billede af Mathias Banke
Billede af skribentens underskrift Mathias Banke Erhvervsjournalist
Blue Ocean Robotics ekspanderer kraftigt på det globale marked inden for servicerobotter i disse år, og nu accelereres væksten og produktudviklingen med en investering fra A.P. Møller Holding. PR-foto: Blue Ocean Robotics

Det skal du vide fra virksomhederne i Odense

Blue Ocean Robotics får en kapitaltilførsel fra Mærsk-familien på 335 millioner kroner. Pengene skal bruges på at ekspandere forretningen på det globale marked.
 
Facit Bank har fået tilført yderligere 50 millioner kroner af ejer Niels Thorborg. Det er et sundhedstegn for banken, siger direktøren.
 
Ure- og smykkefirmaet Ragnar Ure & Juveler har leveret et rekordregnskab med et overskud før skat på 13,2 millioner kroner. Fremgangen skyldes blandt andet de negative renter.

Her er tre udvalgte historier fra byens virksomheder.

RUNDT I ODENSE: A.P. Møller Holding investerer 335 millioner kroner i Blue Ocean Robotics.

Pengene skal bruges til at accelerere væksten og produktudviklingen i Blue Ocean Robotics, så virksomhedens servicerobotter kan komme endnu længere ud på det globale marked.

Blue Ocean Robotics mobile robotsortiment hjælper ansatte med at optimere desinfektion, telepresence samt forflytning og rehabilitering af patienter.

- A.P. Møller Holding giver os endnu flere muskler til at konsolidere og udbygge markedsandelen for alle vores robotter. Udbredelsen af UVD Robots skal accelereres, og så har vi med PTR Robots og GoBe Robots to nye robotter, som nu også kommer ud på verdensmarkedet, udtaler Claus Risager, CEO i Blue Ocean Robotics, i en pressemeddelelse.

I slutningen har 2021 har Facit Bank fået tilført 50 millioner kroner af ejer Niels Thorborg. Dermed er der skudt i alt 100 millioner kroner i banken alene i 2021. Det skriver Fyens Stiftstidende (for abonnenter).

- Vi har heldigvis haft brug for flere penge. Ifølge reglerne skal vores egenkapital følge med op, når vi vokser, så det er et sundhedstegn, at der skal tilføres mere kapital, siger Jesper Lyhne, der er direktør for den to år unge bank, til avisen.

I år forventer Facit Bank vækst i Norge og Sverige, hvor den etablerede sig i 2021.

Ragnar Ure & Juveler har leveret et rekordregnskab i slutningen året, hvor virksomhed fik et overskud før skat på 13,2 millioner kroner. Det skriver Fyens Stiftstidende (for abonnenter).

Det skyldes blandt andet, at det er mere attraktivt at have sine penge bundet op i ure og juveler, når de er dyre at have stående i banken.

- Folk har vist stor interesse for at investere i ure og diamanter i stedet for at have pengene stående i banken, hvor de trækker negative renter. Især urene har vi oplevet stor interesse for at investere i, siger Alice Ragnar, der driver forretningen med sin mand, Steen Ragnar, til avisen.

Sina Pour Soltani har stiftet Aris Robotics sammen med Ann-Mia Ambjerg og Christian J. Eberhardt. Virksomheden har blandt andet været nomineret til Odin Award 2021. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Aris Robotics gearer op med hjælp fra robotklyngen

Aris Robotics er rykket ind hos Odense Robotics, hvor iværksættervirksomheden er kommet med i klyngens startupprogram.
 
Programmet skal hjælpe Aris Robotics med at udvikle en prototype på en robot, der kan sortere affald ved hjælp af kunstig intelligens. I første omgang skal robotten sortere affald for Odense Renovation, som virksomheden allerede har en samarbejdsaftale med.
 
For at kunne få plads hos Odense Robotics, skal man leve op til krav om vækstpotentiale og sammensætningen af holdet bag virksomheden.
 
- Derfor har det været en blåstempling for os, at de vil have os i hubben og tror på vores potentiale, siger direktør Sina Pour Soltani.

Han fortæller, at Aris Robotics bliver boende, indtil virksomheden når op på omkring otte medarbejdere, og derved bliver for stor til Odense Robotics.
 
- Til den tid håber vi, at vi har gang i salg og mere investering, siger han.

Aris Robotics er kun lige begyndt. Nu har virksomheden fundet en plads i Odense Robotics' startupprogram, hvor den kan få hjælp til at udvikle en prototype og få gang i en egentlig forretning.

IVÆRKSÆTTERI: Aris Robotics har bevist konceptet, virksomheden er bygget på, og nu er tiden inde til at udvikle den prototype, der for alvor skal bevise, om affaldssortering med kunstig intelligens er en bæredygtig forretning.

Derfor er trioen Sina Pour Soltani, Ann-Mia Ambjerg og Christian J. Eberhardt, der sammen stiftede Aris Robotics i juli, rykket ud til Odense Robotics, hvor de er blevet en del af klyngens startupprogram.

Programmet hjælper startupvirksomheder med at udvikle en prototype, samt at gøre virksomhederne klar til vækst og at møde mulige investorer.

- Når vi forlader stedet igen, har vi en enhed, som kan stå på genbrugspladserne og enten helt erstatte, at folk skal sortere affald eller assistere dem i det, siger Sina Pour Soltani, der er direktør i Aris Robotics.

- Hvordan den præcise proces skal være, finder vi ud af her. Vi har god tid til at teste forskellige teser af og finde ud af, hvad der giver mening. Så meget af arbejdet her handler om den tekniske del, men også den forretningsmæssige, hvor de (Odense Robotics, red.) hjælper os med at afprøve forskellige hypoteser, uddyber Sina Pour Soltani.

I alt har 21 virksomheder deltaget i klyngens startupforløb siden 2018, og Aris Robotics er med på det sidste hold, inden det EU-støttede program er ovre.

Maskiner skal have ansvaret for affaldssortering

Aris Robotics er stadig i en udviklingsfase. Målet lige nu er at få robottens dataindsamling stablet på benene, så robotten kan tage og analysere billeder, der skal udvikle dens kunstige intelligens.

Det kan Odense Renovation se mulighederne i, så den kommunale virksomhed har allerede indgået et samarbejde med Aris Robotics.

- Vi har startet samarbejdet, fordi Odense Renovation også kan se, at sortering lige nu kun afhænger af folks villighed og viden, og derfor ender meget affald forkerte steder. Vi håber, at vi kan flytte ansvaret fra mennesker over på maskiner, forklarer Sina Pour Soltani.

Robotten skal starte med sortere affald fra deponicontainere, som udgør det nederste lag i affaldshierarkiet.

Det har været en blåstempling

For at kunne tage plads i Odense Robotics' startupprogram vurderes virksomhederne på fire parametre.

For det første skal virksomhederne arbejde med robotter, for det andet skal forretningen have et vækstpotentiale, for det tredje skal produktet være innovativt, og slutteligt skal teamet bag have det, der skal til.

Det lever Aris Robotics op til.

- Vi har forberedt os ved at sætte teamet sammen, lave en forretningsplan og udvikle en strategi, som vi har præsenteret for Odense Robotics og fået godkendt.

- Derfor har det været en blåstempling for os, at de vil have os i hubben og tror på vores potentiale, siger Sina Pour Soltani.

Som en del af startup-programmet får Aris Robotics adgang til relativt billig kontorplads, hvor der er plads til firmaets udstyr. Endnu vigtigere har de kort afstand til erfarne folk, der kan hjælpe og sparre på både teknologien og forretningen, og det kan spare virksomheden for en masse tid.

Håber at fylde for meget

Sina Pour Soltani håber, at Aris Robotics kan blive siddende, indtil holdet vokser sig for stort til robotklyngen.

- Vi vil gerne tiltrække talentfulde studerende, der synes, det er spændende at arbejde med bæredygtighed, siger han og tilføjer, at virksomheden skal op på omkring otte personer, før det er på tide at flytte.

- Så vil vi finde et kontor, og til den tid håber vi, at vi har gang i salg og mere investering, så vi ikke skal bekymre os om, hvordan folk får deres løn, siger Sina Pour Soltani og forklarer, at en plads hos Odense Robotics giver mulighed for at præsentere virksomheden for danske og udenlandske besøgende, der vil vide mere om robotindustrien i Odense.

Når vi igen skifter kalenderår, håber han, at Aris Robotics har sorteringsenheder på genbrugspladserne i Odense samt pladser på Sjælland og i Jylland.

- Jeg håber også, vi er begyndt at kigge ind i andre industrier med affaldskæder, hvor vi introducerer cirkularitet, så vi får gjort den lineære værdikæde cirkulær.

Sina Pour Soltani, Ann-Mia Ambjerg og Christian J. Eberhardt fra Aris Robotics fylder en del, når der skal være plads til at udvikle en prototype. Den plads har de hos Teknologisk Institut. Pressefoto: Aris Robotics

Overlevelsesraten er høj i startuphub: - Vores model har vist sig at virke

Thomas Gammelgaard er projektleder hos Odense Robotics, hvor han har det overordnede ansvar for klyngens startuphub. Samtidig rådgiver han virksomhederne med at få styr på deres forretningsmodel og finansiering.
 
For ham er styrken ved Odense Robotics' startuphub sammenlignet med lignende tilbud, at klyngen fokuserer på robotter, droner og automation. Det styrker netværkene, faciliteterne og den rådgivning, som Odense Robotics kan tilbyde startups.
 
- Vores model har vist sig at virke. De bliver også automatisk eksponeret, når de bliver en del af hubben. Folk bliver interesserede i dem, fordi erfaringen siger, at startupperne bliver til noget, siger Thomas Gammelgaard.

Læs artiklen og få indsigt i, hvordan Odense Robotics' startuphub formår at hjælpe virksomheder godt på vej til at blive sunde forretninger.

De fleste af de startups, der får en plads hos Odense Robotics, er stadig godt i gang et år efter, de har forladt startuphubben. Projektleder Thomas Gammelgaard fortæller her, hvorfor Odense Robotics er gode til at få de unge virksomheder på benene.

NETVÆRK: Odense Robotics har i flere år inviteret iværksættere ind i klyngens startuphub og hjulpet dem med at komme effektivt igennem produktudviklingen og gøre dem klar til at vokse og tiltrække investorer.

Det seneste startup-program har kørt siden 2018 og har hjulpet i alt 21 virksomheder med at stå på deres ben. Otte ud af 10 virksomheder er stadig godt i gang et år efter, de forlader robothubben.

Når startupperne kommer med i programmet, får de adgang til faciliteterne hos Teknologisk Institut ved Forskerparken.

- Her får de adgang til haller med plads til store robotter, værkstedsfaciliteter og sparring med de ansatte hos Teknologisk Institut om både produkt- og forretningsudvikling, siger Thomas Gammelgaard.

Han er projektleder hos Odense Robotics, og han håndterer de overordnede rammer for startup-programmet. Blandt andet håndterer han finansieringen af koordinationen mellem partnerne, der er med i tilbuddet.

Fokuserer på én branche

Thomas Gammelgaard er også en-til-en rådgiver for iværksætterne, hvor han rådgiver virksomhederne i hubben med forretningsudvikling.

- Vi hjælper dem med at komme frem til deres prototype, få finansieret deres udviklingsomkostninger og med at finde en forretningsmodel, der passer til dem, siger Thomas Gammelgaard.

Derudover bliver de en del af et netværk, der kan få stor værdi for dem.

- Det er netværk til andre i miljøet, som startup-virksomhederne kan spejle sig i og se, hvordan de er blevet til en succes. De får også hurtigere adgang til underleverandørerne i økosystemet, så de kan minimere antallet af iterationer i udviklingen af deres prototype, så de hurtigere finder frem til den rigtige løsning. Man behøver ikke lave lige så mange fejl, hvis man kan trække på andres viden.

- Vores model har vist sig at virke. De bliver også automatisk eksponeret, når de bliver en del af hubben. Folk bliver interesserede i dem, fordi erfaringen siger, at startupperne bliver til noget, siger Thomas Gammelgaard.

Ifølge ham er startuphubbens styrke, at den fokuserer på robotter, automation og droner. Det styrker både netværket og sparringen, hubben tilbyder.

- Det bliver mere nærværende og relevant for virksomhederne. De skal ikke på samme måde omsætte det til deres eget produkt, som man skal ved et mere generelt tilbud, siger Thomas Gammelgaard.

De kan ikke blive for evigt

Odense Robotics startuphub er et tilbud til tidlige startups, og virksomhederne skal derfor flytte ud, når de enten vokser sig for store eller kommer i gang med at producere og sælge et produkt.

- Man kan ikke blive her for evigt, men vi har heller ikke krav om, at man skal være færdig på ni måneder. Nogle har ikke brug for så lang tid, andre bliver her i 14 måneder, hvis det er det, der giver mening, siger Thomas Gammelgaard.

Startup-virksomhederne forsætter dog som medlemmer af robotklyngen, så dermed adgang til de samme tilbud, som de mere end 250 andre medlemmer af Odense Robotics.

Tilbuddene er blandt andet netværk for bestemte nicher, for eksempel mobile robotter, CEO-netværk eller et program, der henvender sig til virksomheder, der er klar til at skalere forretningen.