Mathias Banke masba@erhvervslivodense.dk
Aris Robotics er rykket ind hos Odense Robotics, hvor iværksættervirksomheden er kommet med i klyngens startupprogram.
Programmet skal hjælpe Aris Robotics med at udvikle en prototype på en robot, der kan sortere affald ved hjælp af kunstig intelligens. I første omgang skal robotten sortere affald for Odense Renovation, som virksomheden allerede har en samarbejdsaftale med.
For at kunne få plads hos Odense Robotics, skal man leve op til krav om vækstpotentiale og sammensætningen af holdet bag virksomheden.
- Derfor har det været en blåstempling for os, at de vil have os i hubben og tror på vores potentiale, siger direktør Sina Pour Soltani.
Han fortæller, at Aris Robotics bliver boende, indtil virksomheden når op på omkring otte medarbejdere, og derved bliver for stor til Odense Robotics.
- Til den tid håber vi, at vi har gang i salg og mere investering, siger han.
torsdag 6. jan. 2022 kl. 05:15
Mathias Banke masba@erhvervslivodense.dk
Aris Robotics er kun lige begyndt. Nu har virksomheden fundet en plads i Odense Robotics' startupprogram, hvor den kan få hjælp til at udvikle en prototype og få gang i en egentlig forretning.
IVÆRKSÆTTERI: Aris Robotics har bevist konceptet, virksomheden er bygget på, og nu er tiden inde til at udvikle den prototype, der for alvor skal bevise, om affaldssortering med kunstig intelligens er en bæredygtig forretning.
Derfor er trioen Sina Pour Soltani, Ann-Mia Ambjerg og Christian J. Eberhardt, der sammen stiftede Aris Robotics i juli, rykket ud til Odense Robotics, hvor de er blevet en del af klyngens startupprogram.
Programmet hjælper startupvirksomheder med at udvikle en prototype, samt at gøre virksomhederne klar til vækst og at møde mulige investorer.
- Når vi forlader stedet igen, har vi en enhed, som kan stå på genbrugspladserne og enten helt erstatte, at folk skal sortere affald eller assistere dem i det, siger Sina Pour Soltani, der er direktør i Aris Robotics.
- Hvordan den præcise proces skal være, finder vi ud af her. Vi har god tid til at teste forskellige teser af og finde ud af, hvad der giver mening. Så meget af arbejdet her handler om den tekniske del, men også den forretningsmæssige, hvor de (Odense Robotics, red.) hjælper os med at afprøve forskellige hypoteser, uddyber Sina Pour Soltani.
I alt har 21 virksomheder deltaget i klyngens startupforløb siden 2018, og Aris Robotics er med på det sidste hold, inden det EU-støttede program er ovre.
Maskiner skal have ansvaret for affaldssortering
Aris Robotics er stadig i en udviklingsfase. Målet lige nu er at få robottens dataindsamling stablet på benene, så robotten kan tage og analysere billeder, der skal udvikle dens kunstige intelligens.
Det kan Odense Renovation se mulighederne i, så den kommunale virksomhed har allerede indgået et samarbejde med Aris Robotics.
- Vi har startet samarbejdet, fordi Odense Renovation også kan se, at sortering lige nu kun afhænger af folks villighed og viden, og derfor ender meget affald forkerte steder. Vi håber, at vi kan flytte ansvaret fra mennesker over på maskiner, forklarer Sina Pour Soltani.
Robotten skal starte med sortere affald fra deponicontainere, som udgør det nederste lag i affaldshierarkiet.
Det har været en blåstempling
For at kunne tage plads i Odense Robotics' startupprogram vurderes virksomhederne på fire parametre.
For det første skal virksomhederne arbejde med robotter, for det andet skal forretningen have et vækstpotentiale, for det tredje skal produktet være innovativt, og slutteligt skal teamet bag have det, der skal til.
Det lever Aris Robotics op til.
- Vi har forberedt os ved at sætte teamet sammen, lave en forretningsplan og udvikle en strategi, som vi har præsenteret for Odense Robotics og fået godkendt.
- Derfor har det været en blåstempling for os, at de vil have os i hubben og tror på vores potentiale, siger Sina Pour Soltani.
Som en del af startup-programmet får Aris Robotics adgang til relativt billig kontorplads, hvor der er plads til firmaets udstyr. Endnu vigtigere har de kort afstand til erfarne folk, der kan hjælpe og sparre på både teknologien og forretningen, og det kan spare virksomheden for en masse tid.
Håber at fylde for meget
Sina Pour Soltani håber, at Aris Robotics kan blive siddende, indtil holdet vokser sig for stort til robotklyngen.
- Vi vil gerne tiltrække talentfulde studerende, der synes, det er spændende at arbejde med bæredygtighed, siger han og tilføjer, at virksomheden skal op på omkring otte personer, før det er på tide at flytte.
- Så vil vi finde et kontor, og til den tid håber vi, at vi har gang i salg og mere investering, så vi ikke skal bekymre os om, hvordan folk får deres løn, siger Sina Pour Soltani og forklarer, at en plads hos Odense Robotics giver mulighed for at præsentere virksomheden for danske og udenlandske besøgende, der vil vide mere om robotindustrien i Odense.
Når vi igen skifter kalenderår, håber han, at Aris Robotics har sorteringsenheder på genbrugspladserne i Odense samt pladser på Sjælland og i Jylland.
- Jeg håber også, vi er begyndt at kigge ind i andre industrier med affaldskæder, hvor vi introducerer cirkularitet, så vi får gjort den lineære værdikæde cirkulær.