Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Odense i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Investor og iværksætter Torben Frigaard ser frem til at kunne flyve ud i verden i 2022. Foto: Robert Wengler

2022 vil byde på flere gode ting - og mindst én kæmpe udfordring

Er det for sent at snakke om forventningerne til året midt i januar?

Måske - det er lidt en nytårsting. Men nu gør vi det alligevel.

For tiden vover flere eksperter at ytre håbefulde forventninger om, at 2022 bliver året, hvor vi endelig kan sidestille covid-19 med influenza og forkølelse. Det er godt nyt for erhvervslivet, der forhåbentlig er færdig med de sidste restriktioner og benspænd.

Der er da heller ingen af de fire personer, vi har snakket med til dette nyhedsbrev, som nævner covid-19 som en væsentlig udfordring i 2022.

Til gengæld går en anden gammel kending igen: Mangel på kvalificeret arbejdskraft. Odenses virksomheder higer efter de gode medarbejdere. Det gør mange - mange - andre også, så på den korte bane bliver kunsten for Odense at trække flere folk hertil, end de andre store byer i ind- og udland formår.

Men den store udfordring må dele pladsen i nyhedsbrevet med ambitionerne, målene og spændingen for året, som borgmester Peter Rahbæk Juel, investor Torben Frigaard, CEO i Technology Denmark, Mette Beck-Nielsen og CEO i Odense Robotics, Mikkel Christoffersen, deler her.

Har du gode ideer til emner for Erhvervsliv Odense, er du altid velkommen til at skrive til os. Det gør du her.

Du kan også følge os på vores Linkedin-side, hvor vi deler alle artiklerne, ligesom du meget gerne må dele nyhedsbrevet her med dem, du tænker kunne være interesserede.

Nye læsere kan tilmelde sig nyhedsbrevet her.

Tak fordi du læser med og deler vores historier!

Billede af Mathias Banke
Billede af skribentens underskrift Mathias Banke Erhvervsjournalist
Det kræver plads at håndtere transformerstationer. Her er to klar til at lægge fra land og blive sejlet ud på havet, hvor de står i havvindmølleparker og samler kablerne fra møllerne, inden strømmen føres fra hav til land. Foto: Bladt Industries.

Det skal du også vide fra Odenses erhvervsliv

Bladt Industries har vundet et kæmpeordre hos et amerikansk energiselskab, og det bringer 100 arbejdspladser til Odense Havn.

Scanpipe, der leverer produkter til byggebranchen, har haft et år med rekordoverskud. Direktøren forventer endnu mere fremgang i år.

Thomas Visti har investeret i en jysk robotvirksomhed, efter to investorer fra Løvens Hule nægtede at spytte flere penge i kassen.

Her er tre udvalgte historier fra byens virksomheder.

RUNDT I ODENSE: Bladt Industries, der er fast lejer på Odense Havn, og samarbejdspartneren Semco Maritime, har vundet en gigantisk ordre, som bringer 100 job med sig. Det skriver Fyens Stiftstidende (for abonnenter).

Ordren er på tre substations, som det amerikanske energiselskab Dominion Energy Virginia har bestilt til havvindmølleprojektet Coastal Virginia Offshore Wind, der opføres 40 kilometer ud for Virginia Beach.

- Vi er stolte over, at Dominion Energy har valgt Bladt og Semco til verdens hidtil største opgave på offshore substation-området. Vi har opbygget en solid erfaring og glæder os til at bringe den i spil og opbygge den amerikanske offshore-vindindustri, fastslår Anders Søe-Jensen, administrerende direktør for Bladt Industries, til avisen.

Scanpipe har leveret et formidabelt regnskab med et resultat på 57 millioner kroner før skat. Det skriver Fyens Stiftstidende (for abonnenter).

Det er halvanden gang mere, end de 22 millioner kroner før skat, virksomheden tjente året inden. Virksomheden leverer produkter inden for vand og afløb til byggebranchen.

- Vi havde regnet med fremgang men slet ikke så meget, som det viste sig at blive, siger ejer og direktør Mikael Lundgaard, der regner med fortsat fremgang i år, men med mindre skridt.

Den kendte investor inden for robotbranchen, Thomas Visti, har reddet den jyske virksomheden Weldingdroid. Det skriver Fyens Stiftstidende (for abonnenter).

Virksomheden er kendt fra Løvens Hule, hvor både Jesper Buch og Jacob Risgaard valgte at investere i virksomheden, men i et opfølgende program kunne man se de to investorer trække sig igen.

- Det var ikke bare tv, firmaet var rent faktisk tæt på at lukke, fordi der ikke var flere penge, siger Thomas Visti til avisen.

- De manglede nok noget fokus fra nogen fra branchen, nu er der kommet mere struktur på det kommercielle og en administrerende direktør udefra, der gør det rigtig godt, fortsætter han.

Peter Rahbæk Juel, Torben Frigaard, Mette Beck-Nielsen og Mikkel Christoffersen deler deres syn på 2022. Foto: Stefan Sommer Jagd, Robert Wengler, Technology Denmark/Peter Nørby, Odense Robotics

Vækst, arbejdskraft og globalisering er temaerne for Odense i 2022

Fire fremtrædende skikkelser i Odenses erhvervsliv giver her deres vurdering af, hvad vi har i vente i 2022.
 
Borgmester Peter Rahbæk Juel vil gerne have, at Odense Kommune bliver bedre til at samarbejde med erhvervslivet om rekruttering og klimaindsatsen.
 
Investor Torben Frigaard hæfter sig ved, at pandemien ikke stoppede forbruget, og det giver gode muligheder for yderligere vækst i 2022, hvor han forventer, at verden åbner op.
 
Direktør for Technology Denmark, Mette Beck-Nielsen, håber at udvikle videre på Odense som vækstcentrum for it- og tech-branchen, og hun glæder sig samtidig over, at covid-19 trods alt ser ud til også at have haft en positiv effekt for branchen.
 
Mikkel Christoffersen, direktør i Odense Robotics, ser frem til den store robotmesse R22, der ikke blev afholdt sidste år. Han glæder sig også til at følge de mange spændende robot- og dronevirksomheder, som trives for tiden.
 
Og så peger de alle sammen på en bestemt udfordring i 2022: Manglen på kvalificeret arbejdskraft.

Borgmester Peter Rahbæk Juel, investor Torben Frigaard, direktør Mette Beck-Nielsen og direktør Mikkel Christoffersen kigger frem i kalenderen og fortæller, hvad de forventer af 2022.

PERSPEKTIV: Det nye år er godt i gang, og vi har spurgt fire fremtrædende personer i Odense om at dele deres refleksioner over det forgangne år og deres spådomme, for det netop startede.

Borgmester Peter Rahbæk Juel vil gerne have, at Odense Kommune bliver en endnu bedre medspiller for byens virksomheder, og så skal byens iværksættere kunne nå ud i verden, når de har en plads i Odense.

En af Danmarks bedste investorer, Torben Frigaard, tør godt tro på endnu mere vækst bredt set i 2022. Han er også optimistisk om, at det igen bliver muligt at krydse landegrænser og være personligt til stede på internationale markeder.

Mette Beck-Nielsen er adm. direktør i Technology Denmark, og hendes organisation gør alt hvad den kan for at afhjælpe den enorme mangel på arbejdskraft, it-branchen har udsigt til. Men hun glædes ved, at it- og techvirksomhederne i Odense omsætter for rekordmeget.

Direktøren for Odense Robotics, Mikkel Christoffersen, glæder sig over, at 2021 blev året, hvor Odense Robotics blev hele landets robotklynge og derved begyndte at samarbejde med virksomheder over hele landet.

Peter Rahbæk Juel: Vi skal turde satse og være skarpe på områder, hvor vi gerne vil spille med globalt

Borgmester Peter Rahbek Juel er godt klar over virksomhedernes udfordring med at skaffe arbejdskraft. Det er højt på listen over ting, han vil kaste sig over i 2022. Foto: Stefan Sommer Jagd

Hvad overraskede dig mest i 2021 i forhold til erhvervslivet i Odense?

- Det var den ildhu, hvormed erhvervslivet hurtigt kom tilbage, selvom coronarestriktionerne var bøvlede. Når vi ser på turismeområdet, har det været et af de bedste år for byen nogensinde. Der er en kampkraft, vilje og omstillingsparathed - selv i svære tider - som har gjort sig gældende i Odense.

Hvad skal der til for, at erhvervslivet i Odense kommer godt igennem 2022?

- Der skal fokus på, hvordan der kan blive skaffet mere arbejdskraft til erhvervslivet. Det er den største udfordring mange af vores virksomheder har lige nu. Selvfølgelig for dem, der har planer om at skulle udvide, men også for flere og flere, der skal holde driften gående. Der er behov for at uddanne flere, og for at virksomhederne tager deres andel i forhold til lærepladser.

- Der er også hele klimaindsatsen. Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at der er meget vækst og mange arbejdspladser at hente ved at være god til den grønne omstilling. Vi er en by med en ambition om at være klimaneutral i 2030, og det kan vi ikke løse uden erhvervslivet. Til gengæld tror jeg, der er meget potentiale. Vi kan se på Odense Havn (det gamle Lindø, red.), at der er godt gang i den og et hav af muligheder, vi skal hjælpe hinanden med.

Hvad er dine ambitioner for byens erhvervsliv i 2022?

- For det første skal vi som kommune være gode i forhold til virksomhederne. Det er vi på en række områder, men på andre skal vi løfte os, herunder vores erhvervsservicekultur. Vi skal være en god medspiller over for alle typer virksomheder.

- Samtidig skal vi som by turde satse og være skarpe på områder, hvor vi gerne vil spille med globalt. Vi har stadig en ambition om at være verdens bedste robotby, droner drøner afsted nu, medicinsk cannabis er et andet område, og vi kan se, at vi er blevet stærke på iværksætteri. Det er ved at blive et kendetegn for vores erhvervsliv, at Odense er et godt sted at starte en virksomhed.

- Den øvelse skal vi være gode til, og vi skal også være gode til at opskalere startups, så dem, der har globalt potentiale, kan komme ud i verden.

Torben Frigaard: - Jeg har en del aktiviteter i USA, og jeg ser frem til at være on location

Investor Torben Frigaard Rasmussen, der blandt andet ejer Tanken 16, ser frem til, at verden forhåbentligt åbner op i 2022. Foto: Robert Wengler

Hvad tager du med videre fra 2021?

- Jeg tager det med videre, at verden fortsat blev mere digital - hurtigere. Alle, der ikke var online, bliver det endnu hurtigere, og især de BtB-sektorer, jeg beskæftiger mig i, er det at kunne drive sin virksomhed online og på tværs af grænser fortsat højaktuelt. Digitaliseringen er kommet endnu hurtigere ud, end man havde regnet med for nogle år siden. Det startede selvfølgelig allerede i 2020 med corona.

- Det giver et hav af muligheder. Verden har vist, at den gerne vil forbruge. Vi har set gigantiske vækstrater i ejendomssalg, møbelsalg og indenlands forbrug. Folk i al almindelighed vil stadig gerne bruge penge, og det har medført, at der er gang i væksten. Jeg er sikker på, det fortsætter ind i 2022, og jeg ser frem til at arbejde med de muligheder, det giver.

Hvad ser du frem til at gå i gang med i det nye år?

- Lige som så mange andre ser jeg frem til at verden åbner igen, og vi får mulighed for at rejse. Mange af de virksomheder, jeg selv beskæftiger mig i, er i gang med internationalisering, som vi har kunnet drive i gang remote, men den fysiske tilstedeværelse gør en forskel. Jeg har en del aktiviteter i USA, og jeg ser frem til at være on location og være med til at løbe ting i gang.

- Nu er jeg så heldig at være beskæftiget stort set udelukkende med en portefølje af firmaer, som driver BtB software løsninger, it, tech og robotter, og verden bliver mere online med mere automation. Det giver spændende vækstmuligheder - også for alle de andre firmaer, der er involverede i internationalisering.

Hvad ser du som den største udfordring i 2022?

- Den største udfordring for mange af de virksomheder, jeg er involveret i, men også generelt, er at skaffe kvalificeret arbejdskraft. Der er vækst på vækst, så alle virksomheder sukker efter kvalificeret arbejdskraft. Det er både en national udfordring, men vi har også en udfordring i Odense.

- Heldigvis føler jeg, at Odense er nået en kritisk masse. Vi har så mange store vækstvirksomheder, at vi kan tiltrække arbejdskraft udefra. Det skal vi fortsat hjælpe med at positionere, så vi kan trække folk til fra andre steder i landet, men også gerne internationalt.

- De seneste udmeldinger fra regeringen og Folketinget om, at det skal være lettere at komme ude fra og arbejde i Danmark, håber jeg kan bidrage til det.

- Jeg håber også fortsat på en god dialog og synergi med uddannelsesinstitutionerne, så vi kan fortælle dem under uddannelse, at der er mange spændende muligheder i Odense.

Mette Beck-Nielsen: Covid-19 har fremrykket investeringerne, og det er vigtigt, de fortsætter

Technology Denmark er sat i verden for at understøtte vækst og innovation i den danske it-branche. Mangel på kvalificeret arbejdskraft er den klart største barrierer for det i 2022, mener adm. direktør Mette Beck-Nielsen. Foto: Technology Denmark/ Peter Nørby

Hvad er det bedste, du tager med dig videre fra 2021?

- Det er, at den odenseanske it- og techbranche ser ud til at komme rigtig godt ud af året og sætte omsætningsrekord. Det gjorde de i 2020, og det ser ud til, de gør det igen i 2021. Covid-19 har skubbet til den digitale transformation, og så er der fremrykket digitale investeringer, som er kommet branchen generelt til gavn.

- Som organisation er vi kommet flot i mål med de aktiviteter, vi har sat i søen, herunder it-landsholdet hvor vi har tre lokale kvinder med.

Hvad er dine ønsker for 2022?

- Det er, at både erhvervslivet og det offentlige fastholder og fortsætter med at skalere it-investeringerne. Fordi investeringerne er blevet aktualiseret af covid-19, har mange gjort det mere som en nødløsning end som et langsigtet strategisk fokus. De havde planerne liggende, men havde ikke regnet med, de skulle bruges lige nu og her.

- Covid-19 har aktualiseret det, og det er vigtigt, at investeringerne vedbliver, og man fortsat har fokus på betydningen af digital transformation. It er en katalysator for vækst, bedre produkter og services, så det er vanvittigt vigtigt, at det fortsætter.

- For min egen organisation håber jeg, verden åbner op, så vi kan fortsætte vores arbejde med at tiltrække, udvikle og fastholde it-talenter. Vi har store ambitioner for Odense, som er et vækstcentrum for it- og techbranchen, og som er arnestedet for mange af de aktiviteter, vi laver.

Hvad bliver den største udfordring i det kommende år?

- Adgangen til talent. Kigger du på den digitale transformation, og bare en procent af danske virksomheder skal bruge flere digitale kompetencer, vil vi mangle 30.000 it-medarbejdere. Når man uddanner færre end 4.000 om året inden for it-faget, står vi over for et gigantisk problem. Problematikken er højaktualiseret af covid-19, for når man fremrykker investeringerne, fremrykker man også behovet for talent.

- Selvom regeringen i det små har lovet, at man vil kigge på rammerne for tiltrækning af internationale it-specialister, er det slet ikke nok. Jeg tror, det er kommet bag på mange af os, hvad den digitale transformation betyder i forhold til behovet for it-medarbejdere.

Mikkel Christoffersen: Industrien skal knække koden til, hvordan firmaer kan rekruttere kvalificeret arbejdskraft

Mikkel Christoffersen, CEO Odense Robotics. PR-foto: Odense Robotics

Hvad var det vigtigste, der skete for Odense Robotics i 2021?

- Der skete mange vigtige ting for hele den danske robotindustri. Snakker vi Odense Robotics som organisation, var det vigtigt, at robot- og droneteknologi blev udpeget som en af de 14 danske styrkepositioner. Dermed er robot- og droneteknologi et af de områder, Danmark skal leve af i fremtiden.

- Det gav anledning til, at Odense Robotics er blevet den nationale klynge, og nu arbejder vi med virksomheder i Odense, Sønderborg, Aarhus, Aalborg og hovedstadsområdet. Vi oplever en stor interesse fra robot- og dronevirksomheder fra hele Danmark og er nu vokset til at have mere end 260 medlemmer.

Hvad ser du mest frem til i det nye år?

- Der er mange ting, som er rigtig spændende. Vi kan se, at robot- og dronevirksomhederne har meget vækst i øjeblikket, så der er mange spændende cases, vi ser frem til at følge.

- Lige nu, hvor vi ikke kommer så meget ud, glæder jeg mig rigtig meget til robotmessen R22 i marts, hvor vi blandt andet samler virksomheder fra hele landet til et årsmøde i Odense Robotics. Det glæder jeg mig personligt meget til.

Hvilke udfordringer kommer du til at stå over for i år?

- Der er mange positive historier, men en af de helt store udfordringer, vi som industri skal arbejde sammen med mange aktører om, er at knække koden til, hvordan virksomhederne kan blive ved med at rekruttere kvalificeret arbejdskraft, som kan hjælpe dem på deres vækstrejse. Vi skal bruge rigtig mange medarbejdere i 2022 - og på den lange bane.

- Der er rigtig mange, der bidrager med det. Der er mange stærke aktører og uddannelsesinstitutioner, som uddanner kvalificeret arbejdskraft. Vi har virksomheder, som i stigende omfang kigger mod Europa for at tiltrække kvalificeret arbejdskraft, og så er der en opgave i at kigge på, hvordan man kan efteruddanne arbejdskraft fra andre sektorer til vores industri.