Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Odense i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Oleksandr Slovak stiftede Blue Atlas Robotics, og kort tid efter kom Mads Andersen med som direktør. Foto: Mathias Banke

Firma digitaliserer under vandet

Velkommen tilbage efter en lille påskepause.

I dagens nyhedsbrev får du indblik i Blue Atlas Robotics, som har udviklet en drone, der ret præcist kan visualisere alt, der befinder sig under vand.

Direktør Mads Andersen og teknisk direktør Oleksandr Slovak fortæller om visionen og planerne for virksomheden, der stadig er i startupfasen. Snart er tiden inde til at få produktet på markedet, og så er det ellers bare at se, hvilke nye muligheder, der opstår i fremtiden.

Mads Andersen deler også tre principper, som han driver virksomheden efter.

Har du gode ideer til emner for Erhvervsliv Odense, er du altid velkommen til at skrive til os. Det gør du her.

Du kan også følge os på vores Linkedin-side, hvor vi deler artiklerne, ligesom du meget gerne må dele nyhedsbrevet her med dem, du tænker kunne være interesserede.

Nye læsere kan tilmelde sig nyhedsbrevet her.

Tak fordi du læser med og deler vores historier.

Billede af Mathias Banke
Billede af skribentens underskrift Mathias Banke Erhvervsjournalist
Efter et opkøb af japanske Takeda var det nødvendigt for Orifarm at udvide lokationen i Odense. Første spadestik blev taget tirsdag. Pressefoto: Søren Skarby

Nyt fra virksomhederne i Odense

Orifarm udvider med 6600 nye kvadratmeter, som der blev taget første spadestik til 19. april. Udvidelsen kommer især i kølvandet på opkøbet af en del af japanske Takeda.
 
Ejerne bag kontorfællesskabet Coworking Plus har købt bygningen, fællesskabet ligger i. Det åbner nye muligheder for kontorfællesskabet.
 
Fyens Stiftstidende har lavet en påskeserie om Fyns robotvirksomheder. Serien kommer vidt omkring, men her får du en oplagt indgang til den, hvis du endnu ikke har læst den.

Her får du et hurtigt overblik med udvalgte nyheder fra virksomhederne i Odense.

Orifarm går i gang med nyt, stort byggeri

Medicinalvirksomheden Orifarm har vokset sig stor med opkøbet af en del af japanske Takeda sidste år med 600 nye medarbejdere, to fabrikker og 110 nye produkter.

For at kunne håndtere fremtidens vækst tog Orifarm 19. april første spadestik til et 6600 kvadratmeter stort byggeri i fire etager, der skal lægges til de eksisterende bygninger på Energivej, hvor Orifarm har ligget de seneste 21 år.

Byggeriet kommer til at indeholde fleksible arbejdspladser, lounge-områder, mødefaciliteter og ikke mindst en ny kantine. Målsætningen er at skabe en arbejdsplads, hvor rammerne er indbydende og fremmer kreativitet og velvære.

Virksomheden havde sin start for 27 år siden, da ejerne Birgitte og Hans Bøgh-Sørensen sammen med én medarbejder stiftede Orifarm på havnen i Odense. I dag har virksomheden 2200 medarbejdere i 13 lande og omsætter årligt for over otte milliarder kroner.

Kontorfællesskabet Coworking Plus er herre i eget hus

11. april købte ejerne af kontorfællesskabet Coworking Plus den gamle cykelfabrik, som virksomheden i forvejen lå i. Indtil da var bygningen ejet af en engelsk kapitalfond.

Fyens Stiftstidende har kigget nærmere på kontorfællesskabet, som i dag huser 140 CVR-numre og tilbyder 506 skriveborde til alt fra enmandsvirksomheder til dem, der vokser løs.

Opkøbet åbner nye muligheder for at foretage ændringer på bygningen, som ikke var muligt med de engelske ejere.

- Det giver os muligheder for at lave mere langsigtede investeringer som for eksempel at bygge en stor tagterrasse eller installere solceller. Vi har tidligere været rigtig gode lejere, når vi er flyttet ind steder og har sat det i stand for udlejerne, siger administrerende direktør Mads Limére Fugl til avisen.

Overblik over Fyns robotvirksomheder

Fyens Stiftstidende har lavet en serie om de fynske robotvirksomheder, som er kommet ud hen over påsken.

Serien giver et godt overblik over, hvordan det står til i øens robotbranche lige nu. Du kan stifte bekendtskab med blandt andre langelandske CIP Robotics, få indblik i dronebranchen og finde ud af, om de fynske robotvirksomheder ser hinanden som kolleger eller konkurrenter.

Der er mange mulige indgange til serien, men et godt sted at starte er med dette overblik.

Blue Atlas Robotics består af i alt syv personer: Direktøren, fem udviklere og en salgsperson. Inden længe er virksomheden klar til at sende dens undervandsdrone på markedet. Foto: Mathias Banke

Blue Atlas Robotics vil gøre verden under vandet tilgængelig for alle

Blue Atlas Robotics har udviklet en undervandsdrone, der skal gøre det muligt at kortlægge alverdens ting under havets overflade med detaljerede billeder og 3D-modeller.
 
Faktisk er den dybere vision, at overfladerne under vandet skal være ligeså godt kortlagt som landjorden.
 
Indtil nu har virksomheden arbejdet på at finde frem til dronens endelige design, men i løbet af i år regner Blue Atlas Robotics med, at dronen kommer på markedet.
 
Samtidig ser direktør Mads Andersen det som en kæmpe styrke, at ægte- og investorparret Esben Østergaard og Richa Misri har investeret i robotvirksomheden.
 
- Det er en fordel i forhold til den støtte, de giver, men også virksomhedens troværdighed. Deres knowhow inden for robotics og at bygge en virksomheds brand kan vi få stor gavn af, forklarer direktøren.

I takt med at de maritime industrier får dronen mellem hænderne, forventer CTO og medstifter Oleksandr Slovak, at man får øjnene op for nye måder at bruge teknologien på.
 
- Man var ikke i stand til at udtænke alle de potentielle forretningsmuligheder for droner, inden de kom i luften, men da det blev tilgængeligt og billigt, opstod der muligheder. Det samme forventer vi sker under vandet, siger Oleksandr Slovak.

Direktør Mads Andersen og CTO Oleksandr Slovak giver dig her indsigt i Blue Atlas Robotics, som har store visioner for at kortlægge alt, der befinder sig under vandet.

VISION: Tænk over, hvor meget der hver dag befinder sig i eller på de store verdenshave.

Tusindvis af skibe, der fragter gods og personer, havne, der er vigtige knudepunkter i vores infrastruktur, og kæmpekonstruktioner såsom havvindmølleparker er konstant udsat for elementerne under havoverfladen.

Alle de aktiver skal vedligeholdes, og det koster ressourcer i form af tid og mandkraft. Det har startuppen Blue Atlas Robotics set en god forretning i, så virksomheden har udviklet en undervandsdrone med tilhørende software, der kan skabe detaljerede 3D-modeller og billeder af alt under havets overflade.

- For at vedligeholde alle de her værdier, skal du forstå, hvad der sker under overfladen, og en stor del af det er at have visuel information. Det kan fortælle, hvad der sker med ens aktiv, for eksempel om der er skader eller rust. Det er det, vores værktøj kan. Det er missionen og den grundlæggende business case bag virksomheden, forklarer direktør Mads Andersen og fortsætter:

- Det er en meget simpel løsning fra brugeres synspunkt, og at lave det simpelt er ekstremt kompliceret, men det er det, vi har gjort. Vi har løst et komplekst problem med et simpelt værktøj.

Lige så tilgængeligt som luftfotos

Undervandsdronen kan også scanne større områder, som når for eksempel politiet eller militæret laver eftersøgninger under vandoverfladen.

Miljøet kan også få gavn af dronen, for den kan også bruges til at skaffe informationer om miljøtilstanden på havbunde og i rev, og kan kortlægge begroning på undersiden af skibsfartøjer, som skaber friktion og derved forhøjer skibes CO2-udledning.

Oleksandr Slovak flyttede til Danmark for fire år siden, og kort tid efter stiftede han Blue Atlas Robotics. I dag har han ansvaret for det tekniske i dronevirksomheden. Foto: Mathias Banke

På mange måder vil Blue Atlas Robotics gerne lave samme kortlægning af alt under overfladen, som der de seneste årtier er foregået på landjorden, forklarer ukrainske Oleksandr Slovak, der er medstifter og CTO i virksomheden.

- Vi har droner og små fly, der inspicerer forskellige objekter over vandet. Vi bruger det hver dag. Hvis du har en smartphone, har du adgang til luftdata for hele planeten. Det er ikke tilfældet for verden under vandet.

- Der er udfordringer, især lav sigtbarhed. Vi vil gerne gøre det lige så tilgængeligt, som det er over vandet. På grund af sigtbarheden skal man tæt på for at tage billeder, og det er her, udfordringerne opstår. Vi skal proaktivt kontrollere vores robotter, så de holder afstand og orienteringen, mens de flyder langs overfladen og foretager scanningen, forklarer han.

På markedet inden 2023

Virksomheden blev stiftet i oktober 2018, og er nu oppe på syv medarbejdere inklusive Mads Andersen og Oleksandr Slovak.

For to år siden blev robotinvestorerne Esben Østergaard og Richa Misri en del af ejerkredsen gennem deres selskab Reinvest Robotics, som ejer 56 procent af virksomheden. Førstnævnte er især kendt for at være medstifter af robotgiganten Universal Robots.

- Folk kender dem, og de har et meget velkendt navn i robotverdenen. Det er en fordel i forhold til den støtte, de giver, men også virksomhedens troværdighed. Deres knowhow inden for robotics og at bygge en virksomheds brand kan vi få stor gavn af, forklarer Mads Andersen.

Samtidig er ejerskabet også ideelt for Oleksandr Slovak, fordi han nemt kan snakke med investorerne om alt det tekniske uden misforståelser.

Indtil nu har virksomheden lagt kræfterne i at udvikle prototype efter prototype, og nu har Blue Atlas Robotics' undervandsdrone nået sit endelige design.

- Vi byggede konceptet, og så byggede vi fartøjet, der tillader os at få fuldt udbytte af teknologien, vi har bevist virker. Det er endt med et unikt designet stykke udstyr, siger direktør Mads Andersen. Foto: Mathias Banke

Dermed er virksomheden klar til at få gang i forretningen i løbet af året, forklarer Mads Andersen.

- Planen for 2022 er at få produktet på markedet og lukke nogle handler, og så skalere virksomheden derfra ind på det regionale marked og længere ud. Det skal gøres i den rigtige rækkefølge på det rigtige tidspunkt.

- Vi tilbyder allerede services til forskellige partnere, vi samarbejder med her i Danmark. Det er en del af at opbygge et fodfæste i markedet, men også at sørge for at vores produkt passer til kundernes formål.

Nye muligheder vil opstå

Ifølge Mads Andersen er internet of things og digitalisering store trends inden for de maritime industrier lige nu, og det skaber en efterspørgsel, som Blue Atlas Robotics kan tappe direkte ind i.

- Folk kan godt se værdien i det, vi laver. Der er aktiver for uanede mængder penge under eller på vandet, og der er alle naturressourcerne, så der er mange industrier, der forsøger bedre at forstå, hvad der foregår under vandet. Vi forsøger at præsentere den visuelle information på en måde, der giver beslutningstagere mulighed for at træffe beslutningerne på et solidt grundlag. Der er meget potentiale inden for det her område, forklarer han.

Når først de maritime industrier for alvor tager droneteknologien til sig, regner Blue Atlas Robotics med, at der vil opstå nye måder at bruge teknologien på.

- Man var ikke i stand til at udtænke alle de potentielle forretningsmuligheder for droner, inden de kom i luften, men da det blev tilgængeligt og billigt, opstod der muligheder. Det samme forventer vi sker under vandet, siger Oleksandr Slovak.

Mads Andersen er helt enig.

- Så snart folk havde dronerne i hænderne, fandt de en masse nye måder at bruge dem på. Volumen af markedet kommer til at vokse, og det er vi klar til at udnytte, tilføjer han.

Mads Andersen lægger en stor værdi i at have et ordentligt netværk. Det er især vigtigt, når man skal tage hul på et nyt marked. Foto: Mathias Banke

Tre ting, der skal føre Blue Atlas Robotics til succes

Direktør for Blue Atlas Robotics, Mads Andersen, deler her tre gode råd, som er fundamentale for virksomheden.

1) Drop de kontrollerede miljøer og test i stedet dit produkt i det ukontrollerede miljø, det skal bruges i.
 
2) Giv dig god tid til at finde de rette partnere og kontakter, som kan hjælpe dig med at navigere ind på markedet.
 
3) Tænk over dit team og kulturen fra dag ét. Gør du det senere, bliver det svært at ændre.

Mads Andersen fra Blue Atlas Robotics driver virksomheden ud fra tre principper, som han deler her til gavn for andre.

STARTUP: Du kan have en nok så god idé, men der skal altså mere til, hvis den skal blive til en bæredygtig forretning. For eksempel skal man ikke springe over, hvor gærdet er lavest og teste sit produkt i værkstedet, hvis det ikke er der, det skal bruges.

Det er ét af de tre råd, Mads Andersen, direktør for Blue Atlas Robotics, deler her.

Hans virksomhed har udviklet en robot, der kan lave detaljerede scanninger af overflader under vandet, og så giver det altså mere mening at springe i den dybe ende af havnen end svømmehallen.

Du kan læse Mads Andersens tre gode råd herunder.

Test produktet der, hvor det skal bruges

- Fra dag et har vi testet vores produkter og løsninger i et naturligt miljø og ikke belavet os på at lave ens produktudviklinger og valideringer i et beskyttet og kontrolleret miljø.

- Det har været vores tilgang fra dag et, og det har der været en masse udfordringer i, men det gør også, man får hurtigere og nemmere valideret, hvad der virker og ikke virker, når man udsætter produktet for det naturlige miljø, hvor det nu engang skal bruges.

- Det har været værdifuldt for os at have den tilgang. Det har været med til, at vi er nået frem til det produkt, vi har i dag på forholdsvis kort tid. Designet af produktet blev først iværksat for lidt over et år siden, og nu står vi med produktet i den færdige form. Det er en forholdsvis hurtig proces.

De rette kontakter er afgørende

- Mange virksomheder starter med en god idé, men man skal finde ud af, hvordan man får forbindelse til et markedet, man ikke nødvendigvis har nogen dybere viden omkring.

- Vi har brugt meget energi og fokus på at etablere netværk og partners. Det er enormt vigtigt - og især i det marked, vi skal ind i - at kunne etablere kontakt til en lang række partnere, som kan give os viden, vi ikke selv besidder i udgangspunktet. De kan også give støtte og sikre, at vi træffer de rigtige valg, når vi skal tage vores produkt ud på markedet.

- Det virker måske banalt, men det er fundamentalt for, at mange virksomheder lykkes. Også os. Det er helt sikkert afgørende at kunne fokusere på at skabe de rette netværk og partnere.

Tænk over kulturen fra starten

- Den sidste ting, som kunne være relevant, er, at vi har fokus på mantraet om, at det vigtigste for en virksomhed, og folk der kigger på den udefra, er teamet. Selvfølgelig skal der være en god idé, god løsning og en business case, men det altovervejende fokus er omkring det team, der står bag virksomheden.

- Derfor skal man meget tidligt være bevidst om, hvilket team og kultur man bygger op i virksomheden. Det skal være på plads fra dag ét af. Man skal ikke være mange ansatte, før man skal have en bevidst strategi for, hvilken kultur man ønsker at bygge på i virksomheden. Man skal tage det til at starte med, ikke når man er 10-20 mennesker, for så er det en helt anden slåskamp, man kan få på det tidspunkt.

- Så vi har haft meget fokus på, hvad det er for en kultur, vi ønsker at bygge op. Det har også haft indflydelse på, hvilke personer vi har ansat og kommer til at ansatte, så vi hele tiden holder retningen på den kultur, vi har bygget op.