Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Odense i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Dagens nyhedsbrev er en top-6 liste over Erhvervsliv Odenses mest læste artikler.

Her er vores 6 mest læste historier

Vores læsere kan godt lidt værktøjer.

Det er i hvert fald den umiddelbare konklusion, når vi kigger på listen over de artikler, I har læst mest, siden Erhvervsliv Odense gik i luften sidste år.

Det er nemlig artiklen, hvor direktør Lars Hedal fra Hesehus deler tre værktøjer, der gør hans hverdag lettere, som suverænt flest har klikket sig ind på.

Den og fem andre artikler kan du læse i dette nyhedsbrev, hvor vi har lavet en kavalkade af de mest populære artikler, vi har sendt ud.

Ud over Lars Hedals tre værktøjer kan du læse Fellowmind-direktør Jesper Refnings svar på ni skarpe spørgsmål, han blev spurgt i kølvandet på, han modtog Inspirationsprisen uddelt af Erhverv+ i forbindelse med den fynske regionsfinale i EY Entrepreneur Of The Year.

Læs også Anne Mejdals refleksioner over sin stilling som direktør for iværksætterhuset Visti Unlimited, og hvad hun mener er det vigtigste for at skabe et godt iværksættermiljø.

Erik Sandberg, der er direktør for kæmpevirksomheden Orifarm, og Tiptoe Bigband slog på tromme for, at erhvervslivet skal gøre mere for at støtte det lokale kulturliv. Det skaber nemlig gevinster for både bylivet og virksomhederne.

Niklas Meier er personlig træner, og mange af hans klienter er virksomhedsejere og ledere. Han har fortalt om sin egen erfaring med stress, og om hvordan han bruger den indsigt til at hjælpe andre til at have et bæredygtigt arbejdsliv.

Unicontrol har for nylig leveret et regnskab, der viser en scaleup på himmelflugt. I december snakkede vi med Ehsan Ekhlas, kommerciel direktør og medstifter i virksomheden, om at være på Forbes' '30 under 30'-liste og om at vinde den lokale iværksætterpris Odin Award.

Som altid er du velkommen til at dele vores nyhedsbrev med andre, og nye læsere kan få nyhedsbrevet direkte i indbakken ved at tilmelde sig her.

Følg også gerne vores Linkedin-side, hvor vi løbende lægger historierne op.

Har du noget, du selv vil dele, eller har du blot lyst til at invitere på en kop kaffe, kan du skrive til os lige her.

Tak fordi du læser med - og god påske.

Billede af Mathias Banke
Billede af skribentens underskrift Mathias Banke Erhvervsjournalist
Østergaard-Nielsen-familien fra Middelfart, Bøgh-Sørensen-familien fra Odense og Gundersen-familien fra Assens ejer nu hver 25 procent af Jensens Bøfhus. Foto: Vibeke Volder

Nyt fra virksomhederne i Odense

Størstedelen af ejerskabet i den populære restaurantkæde Jensens Bøfhus samles på tre familier. Sammen med konsolideringen følger frisk kapital, der skal genstarte kæden efter coronaepidemien.
 
Flere fynske virksomheder har gjort bæredygtighed til en del af strategien, viser Erhvervshus Fyns seneste bæredygtighedsbarometer.
 
Trods et meget hårdt første halvår kommer Odense Sport & Event ud af det seneste regnskabsår med sorte tal. Alle fem forretningsben har bidraget til det positive resultat.

Her får du et hurtigt overblik med udvalgte nyheder fra virksomhederne i Odense.

Tre fynske familier får ejerskab af Jensens Bøfhus

Tre familier skyder ny kapital i Jensens Bøfhus, og det ændrer markant i restaurantkædens ejerforhold.

Coronaepidemien var en hård periode for Jensens Bøfhus, så den friske kapital skal bruges på at genstarte kæden og udvikle forretningen.

Siden en gruppe fynske erhvervsfolk reddede kæden, da tidligere ejer Palle Skov Jensen trak sig, har den været lige delt mellem otte ejere. Efter konsolideringen af aktionærgruppen er tre familier hovedaktionærer med 25 procent af ejerskabet hver, mens den resterende fjerdedel er delt mellem mindre aktionærer.

- At vi i ejerkredsen styrker vores position i koncernen med bestyrelsesposter, er et udtryk for en stærk tro på den fortsatte udvikling af Jensens Bøfhus, og viser vores klare opbakning til både fremtiden for konceptet, vores ledelse samt vores mange dygtige medarbejdere, siger Mikkel Hammershøj fra Selfinvest på vegne af de tre hovedaktionærer.

De tre familier er Østergaard-Nielsen-familien fra Middelfart, Bøgh-Sørensen-familien fra Odense og Gundersen-familien fra Assens, der foruden formanden Jesper Rosener og to øvrige repræsentanter udgør den fremtidige bestyrelse.

- Omstruktureringen af bestyrelsesposterne betyder, at beslutningsprocesserne bliver mere agile og vil sætte fart på innovation og nye tiltag blandt kædens knap 30 restauranter, som i snart 40 år har opbygget en bred skandinavisk tilstedeværelse, siger formand for bestyrelsen Jesper Rosener, der også er administrerende direktør i Jysk Fynske Medier.

Flere fynske virksomheder arbejder med bæredygtighed

Flere fynske virksomheder er de seneste to år begyndt at arbejde med bæredygtige forretningsløsninger. Den primære motivation er at beskytte klima og miljø. Foto: Sugi Thiru

Erhvervshus Fyns seneste bæredygtighedsbarometer viser, at flere fynske virksomheder aktivt arbejder med bæredygtighed end tidligere, skriver Erhverv+.

Undersøgelsen viser, at det nu er halvdelen af de fynske virksomheder, der har integreret bæredygtighed i deres forretning i medium eller høj grad. Da barometeret første gang blev lavet i 2020, var det kun omkring en tredjedel af de fynske virksomheder, der kunne bryste sig af det samme.

Samtidig er andelen af virksomheder, der i høj grad arbejder med bæredygtighed steget fra 16 til 28 procent.

- Bæredygtighedsbarometer 2022 efterlader ingen tvivl om, at virksomhederne i stigende grad er bevidste om de gevinster, bæredygtig omstilling kan give, og vi oplever også stor interesse for den sparring og de tilskudsmuligheder, Erhvervshuset tilbyder lige netop på det her område, siger bestyrelsesformand for Erhvervshus Fyn Kenneth Muhs.

Selv om andelen af virksomheder, der arbejder med bæredygtighed, er steget, viser barometeret også, at omkring halvdelen af de fynske virksomheder endnu ikke gør det. Barriererne er typisk manglende ressourcer i form af tid eller medarbejdere og manglende finansiering og viden om gevinsterne.

Sorte tal fra Odense Sport & Event

Ifølge OS&E-direktør Enrico Augustinus er det alle fem forretningsområder - fodbold, turisme, events, koncerter og catering - der har bidraget til det positive resultat. Arkivfoto: Michael Bager

Odense Sport & Event kommer ud af 2021 med overskud på trods af et første halvår, der var voldsomt præget af corona.

Efter et første halvår, hvor alle koncernens fem forretningsområder var hårdt ramt af nedlukning og aflysninger på grund af COVID-19, lykkedes det i andet halvår at indhente det tabte og realisere et overskud efter skat på 963.000 kroner.

- Det har virkelig været et år i to halvdele – først skulle vi lukke ned på grund af aflysninger og forsøge at få så mange arrangementer som muligt flyttet til efteråret. Dernæst har vi fra sommerferien og frem kæmpet en brav kamp for at få ansat og indkørt nye medarbejdere, således at vi kunne levere alle de ydelser, som vore kunder gerne ville købe.

- Vores medarbejdere har virkelig bakket op om virksomheden og ydet en fantastisk og meget fleksibel indsats, udtaler administrerende direktør Enrico Augustinus i en pressemeddelelse.

Alle fem forretningsben har været med til at hente det positive resultat i hus: Ikke mindst hotellerne havde en særdeles flot sommer med masser af danske turister. Travlheden fortsatte ind i efteråret, hvor Hotel Odeon satte omsætnings- og belægningsrekord både i september og oktober.

Igennem hele efteråret var der ligeledes et rekordhøjt aktivitetsniveau med stor efterspørgsel efter messer, konferencer, fester, koncerter, frokostordninger og fodboldbilletter.

I regnskabet for 2020 havde Odense Sport & Event et underskud før skat på 34 millioner kroner.

Daxiomatic specialiserede sig i Microsofts ERP-systemer, så nu er Jesper Refning direktør for Fellowminds danske gren inden for netop det område. Internt betyder direktørtitlen dog ikke det store. Foto: Trine Grauholm

9 skarpe til Jesper Refning: - Det værste for mig er en virksomhedsleder, der har tabt jordforbindelsen

I ni år har Jesper Refning været direktør for Daxiomatic, der midt i november skiftede navn til Fellowmind Danmark.

Nu er virksomheden en del af et selskab med afdelinger i hele Europa, så Jesper Refning forsøger at udbrede den ledelsesfilosofi, han netop har vundet EY Entrepreneur Of The Year Inspirationsprisen på Fyn for.

Her stiller vi Jesper Refning ni spørgsmål, der gør dig klogere på, hvem han er. Bliv klogere på, hvorfor Jesper Refning ikke træffer vigtige beslutninger, hvorfor en hæderspris gør ham lidt bange, og hvorfor virksomheder med tiden bliver gennemsyret af regler, der spænder ben for de ansætte.

Hvad ligger der i en virksomheds navn? Hvad betyder det at vinde en inspirationspris? Og hvad er dine bedste råd til andre direktører? Det samt seks andre spørgsmål svarer Jesper Refning på her.

Q&A: Jesper Refning har siden 2012 været direktør for virksomheden, der indtil for nyligt hed Daxiomatic.

I november solgte Daxiomatic sine aktier til hollandske selskab Fellowmind, så virksomheden nu er en del af et europæisk fællesskab af virksomheder, der arbejder med Microsoft Business Application-løsninger.

I samme ombæring er Jesper Refning blevet direktør for enterprise resource planning-systemer i Fellowmind Denmark.

Jesper Refning har også lige vundet EY Entrepreneur Of The Year Inspirationsprisen på Fyn uddelt af Erhverv+ for sin ledelsesstil - eller mangel på samme, for der er ingen chefer blandt hans 70 kollegaer i Daxiomatic.

Vi har stillet Jesper Refning ni spørgsmål, der kaster lys på direktørens refleksioner over hierarkier, priser, en virksomheds navn og meget mere.

Hvad er den aktuelle status for din virksomhed?

- Det går fantastisk. Glade kunder, glade kollegaer og en sund økonomi. Så kan man ikke bede om mere.

- Vi rider på noget, der ligner en bølge, men som bare fortsætter og fortsætter og har gjort det i mange år. For os er der nærmest ikke noget, der hedder salg, for kunderne ringer til os. Til gengæld har vi stor fokus på at tiltrække de rigtige mennesker til organisationen. Så længe man koncentrerer sig om at få dygtige og engagerede mennesker med om bord, producerer de noget, der er så fantastisk, at kunderne ringer af sig selv. Det har været vores opskrift de sidste 10 år.

Hvad ligger der i en virksomheds navn?

- Det er noget, jeg har tænkt meget over de seneste måneder.

- På den ene side er det ikke andet end bogstaver, der bliver ændret, når man skifter navn. Ingen af mine kollegaer har ændret arbejdsopgaver, efter vi skiftede. Men mange gange ligger der et brand i et navn. Har man skabt en virksomhed, hvor det handler om mere end bare at komme på arbejde om morgenen og tjene sin løn, så er meget af den kærlighed associeret med navnet og brandet. Når man ændrer på det, er det en meget delikat proces.

- Der er også historik forbundet med navnet. Der er ting, man har gjort mange gange før under et navn. Når man ændrer navnet, sker der noget med menneskehjernen, hvor man tager ting op til genovervejelse og bliver usikker på, om man egentlig kan stå på mål for den gængse måde at gøre tingene på.

- Der ligger uendeligt meget i at ændre navn. Det har vi været meget opmærksomme på, og vi har en kæmpe respekt for det.

Hvad betyder det for dig at vinde en pris?

- Jeg bliver selvbevidst. Ens egne tanker giver jo god mening for en selv, så den måde, vi organiserer os selv og tænker forretning på, er hverdag for os, der er en del af det.

- Når nogen kigger ude fra og ind og synes, at det er noget særligt, bliver man selvfølgelig stolt og beæret - og lidt forlegen. Det bliver jeg altid, når nogen roser os. 

- Men jeg bliver også bange for, at det er en fantasi. Det skrev jeg til mine kollegaer og på Linkedin: Jeg bliver bange for, at vi lever i en illusion om, at vi er mere meningsfyldte at være en del af end alle mulige andre steder. For når hverdagens problemer rammer, føles det ikke altid, som om vi har fat i den lange ende. Når nogen kigger ind, bliver man ekstra opmærksom på at tjekke efter, at man stadig har fat i noget.

- Jeg inviterede alle mine kollegaer til at skrive, hvis de følte, jeg gik rundt på månen, så jeg kunne komme ned på jorden igen. Det værste for mig er en virksomhedsleder, der har tabt jordforbindelsen og lever i en fantasi om, hvor fantastiske deres strategier er, mens alle i virksomheden tænker, de er en idiot. Derfor forsøger jeg virkelig at være en del af forretningen hver eneste dag.

Hvad er det bedste ved at være direktør?

- Der er overhovedet ikke noget godt i det. Det er et tungt åg at bære, vil jeg sige. Jeg har en rolle herinde, som ikke er at bestemme over folk.

- Da jeg kom om bord i Daxiomatic, besluttede jeg mig for, at jeg ikke skulle træffe store beslutninger. Det er mit ansvar, at de vigtige beslutninger bliver truffet, og der er en forskel. Jeg skaber rammer, hvor folk har de bedste forudsætninger for at tage deres evner med på arbejde og derved træffe de vigtigste beslutninger.

- Jeg forsøger at sætte magten fri, så ansatte kan træffe beslutninger og bidrage med alt det, de kommer på arbejde med hver morgen.

Hvad er dine bedste råd til andre direktører?

- Det er meget vigtigt, at man bevarer jordforbindelsen og sin relevans over for forretningen. Man hører for tit om direktører, der sidder i et elfenbenstårn og hele tiden laver nye strategiplaner, uden at dem på gulvet gør noget anderledes. De bliver bare trætte af at høre om direktørens nye powerpoint slides.

- Design din virksomhed efter mange - ikke de få. Man har en tendens til at overreagere som menneske, når der sker noget dårligt. Rent fysiologisk reagerer vi disproportionalt på negative oplevelser. Hvis en person på lageret stjæler et par arbejdshandsker, så bliver der sat lås på, så ingen kan tage arbejdshandsker, selvom der var 50 mennesker, der aldrig kunne finde på at stjæle et par handsker. Man har spændt ben for alle.

- Den yderste konsekvens af det er, at virksomheder, der har eksisteret længe, ender med at have rammer og regler for alting. Så får man en organisation, der er designet efter de få - ikke de mange.

Hvad har været en afgørende ledelsesbeslutning for dig?

- Det var, at vi skulle være selvorganiserende og formålsledet. Det betyder, at vi ikke har et magthierarki. Den beslutning har trukket tråde ud i 10.000 forskellige ting. Alt, hvad vi laver, er dikteret af det. Det har ikke været nemt, så det var en vild beslutning.

- Beslutningen blev truffet i 2015. Indtil da var vi ret små, så der var ikke brug for at have så meget styr på strukturen. Men vi blev så mange, at der skulle ske noget, for jeg kunne ikke være chef for alle. I stedet for at lave afdelingschefer forsøgte vi at arbejde med selvorganisering.

Hvem er din vigtigste sparringspartner?

- Jeg har en bred berøringsflade ud i organisationen med alle mulige mennesker, der alle er mine sparringspartnere. Hvis jeg kun havde berøring med tre mennesker, ville jeg være bange for at blive blind.

- Jeg søger altid råd hos mine meningsfuldt berørte kollegaer, så når jeg træffer beslutninger, er de alle mine sparringspartnere.

Hvor meget arbejder du?

- Jeg arbejder ret meget. Jeg sætter ikke en ære i at arbejde meget, men jeg kan godt have svært ved at lægge det væk, for mit arbejde er ikke noget, man kan sætte to streger under. Jeg er gammel programmør, så det kan jeg godt savne nogle gange.

- Men jeg arbejder, når det giver mening. Jeg kan så godt lide at være del af det, at det kan være svært at lukke ned. Det lyder lidt usundt, når jeg siger det højt, men jeg synes, det er i balance for mig.

Hvad er det næste mål for dig?

- Jeg vil gerne give så mange mennesker som muligt en værdig og meningsfyldt arbejdsplads og arbejdsliv. Jeg har altid brændt for at sætte folk fri, og det driver mig.

- Nu er jeg en del af en stor virksomhed, og jeg bruger mange kræfter på at præge den måde, vi definerer vores menneskesyn i hele Fellowmind på tværs af Europa. Det har jeg haft stort held med. Forhåbentligt bliver det fantastisk for mange mennesker. Selvom vi har fået mange nye, gode kollegaer, kan Fellowmind godt bruge lidt af det gamle Daxiomatic.

- Noget af det, jeg arbejder meget med virksomhederne herude med, er deres mission og vision. Folk starter ofte med en idé og udvikler et produkt, men iværksætterne har så travlt med at udvikle produktet, at de ikke altid sætter sig ned og bliver enig om den strategiske retning, siger direktør Anne Mejdal. Foto: Michael Bager

I mere end et år har Anne Mejdal hjulpet iværksættere: - For mig er det virkelig et drømmejob

Anne Mejdal har stået for at fylde lokalerne hos Visti Unlimited med de rette mennesker siden fællesskabet åbnede i september 2020.

Fokus er primært på iværksættere med tech-virksomheder, som potentielt er interessante at investere i.
 
Men det handler også om at finde dem, der passer godt ind i den vision, Anne Mejdal har for Visti Unlimited. Derfor er de rette virksomheder dem, som også er klar til at tage del i fællesskabet og hjælpe deres kontor-naboer.
 
Det gælder også Anne Mejdal, der ofte hjælper iværksætterne med at udforme salgsstrategier og formulere visioner. Her trækker hun på sine mange års erfaring med salg, så virksomhederne får de bedste muligheder for at blive store og sunde.
 
Læs hele artiklen og bliv klogere på, hvem Anne Mejdal er, og hvad der er hendes mål som direktør for Visti Unlimited.

Direktør Anne Mejdal forsøger at skabe en god energi hos Visti Unlimited, og det er mere end bare flotte rammer. Her fortæller hun, hvordan hun styrer entreprenørfællesskabet mod sin vision for stedet.

VISION: I over et år har iværksætterfællesskabet Visti Unlimited lejet pladser ud til entreprenører med unge virksomheder.

Siden starten har direktør Anne Mejdal stået for driften af stedet, der fysisk består af et erhvervspalæ og to fløje fyldt med startups og scaleups.

- Drømmen er at skabe et sted med virksomheder, der er potentiale i. Et sted, hvor vi kan hjælpe de her virksomheder med at blive store og sunde og nå deres visioner og drømme. Jeg bruger meget krudt på at finde ud af, hvor virksomhederne med potentiale findes henne, forklarer Anne Mejdal.

Når hun modtager henvendelser fra virksomheder, går hun i gang med at finde ud af, om de kunne være et godt match med Visti Unlimited, som primært huser unge tech-virksomheder.

- Hvis det er en enkeltmands- eller konsulentvirksomhed, der har eksisteret i 15 år og ikke har de større ambitioner, er vi ikke det rigtige sted for dem. Vi vil gerne skabe et sted, hvor der er en skaber- og entreprenørånd, siger Anne Mejdal.

Hun trækker blandt andet på sit netværk hos SDU, hvor det er oplagt at finde gode virksomheder, der passer til fællesskabet. Derudover er hun også en del af Odense Robotics' CEO-netværk.

- Jeg gør meget ud af at være en del af hele startup-miljøet for at have fingere på pulsen.

Lagde strategien, inden hun fik jobbet

Inden Anne Mejdal blev en del af Visti Unlimited, arbejdede hun med salg hos Jysk Fynske Medier i 15 år. Her var hun blandt andet chef for digital forretningsudvikling i koncernen. Efter det var hun kommerciel direktør hos et reklamebureau.

De erfaringer trækker hun på i dag, når hun hjælper iværksættervirksomhederne med at udarbejde deres strategier.

Robotinvestoren Thomas Visti ejer Visti Unlimited, som officielt blev stiftet i september 2020. Fra start havde han tiltænkt direktørstolen til Anne Mejdal. Arkivfoto: Michael Bager

Inden hun blev indsat som direktør, var hun netop startet som selvstændig strategisk rådgiver, da robotinvestoren Thomas Visti købte stedet med tanken om, at Anne Mejdal skulle stå i spidsen for det.

- Jeg har kendt Thomas gennem mange år. Vi har begge arbejdet med forretning og salg, så vi har altid haft en god dialog om de udfordringer, vi hver især står i. Så jeg kendte ham godt, også i forhold til de værdier, han har. Jeg var ikke i tvivl.

Lige fra starten har hun haft fuld frihed til at sætte kursen for Visti Unlimited.

- Inden jeg sagde ja til opgaven, havde jeg lavet strategien og konceptet. Jeg var 100 procent sikker på, hvad jeg gik ind til. Det er en luksus, at man selv får lov til at skabe retningen, og vi havde god tid til at sætte os ned og finde ud af, om vi var enige om retningen, siger Anne Mejdal.

Menneskerne skaber den gode energi

For at lægge den bedste strategi, interviewede Anne Mejdal mennesker, der var nuværende eller tidligere lejere hos kontorfællesskaber for at høre, hvad de ønskede sig af et fællesskab.

Ud fra de snakke kom hun frem til, at det vigtigste element er god energi.

- Det handler hverken om rammer eller fin sildebensparket. Det handler om de rette mennesker. Det er jeg 100 procent overbevist om. Selvom vi har gjort noget ud af at gøre det pænt og lækkert, så er vores største fokus på mennesker og den måde, vi er over for hinanden.

Rammerne hos Visti Unlimited er flotte, men der er vigtigere ting, mener direktør Anne Mejdal. Arkivfoto: Michael Bager

- Når nogen ringer til mig og siger, at de er interesserede i at flytte herud, inviterer jeg dem til en rundvisning og fortæller om stedet og den energi, vi gerne vil skabe her. Jeg fortæller, at vi har et fællesskab, som vi gerne vil have, folk tapper ind i, forklarer Anne Mejdal.

Selvom det sociale er vigtigt, er det primære formålet med Visti Unlimited at finde startups og scaleups, der potentielt er interessante investeringer.

Derfor bruger både Anne Mejdal og Thomas Visti tid på at have længere dialoger med virksomheder, der er interesserede i at få en investor med ombord. Hvis de flytter ind, er der god tid til at se hinanden an.

- Jeg synes, det er en god idé at flytte sammen, inden man gifter sig. Det er rigtig fornuftigt for en startup at lære sin potentielle investor at kende, inden man får papir på hinanden, siger Anne Mejdal og understreger, at det ikke er et krav, at virksomheder hos Visti Unlimited skal lade sig investere i.

Har fundet drømmejobbet

Anne Mejdals synes selv, at det er lykkes med at skabe et miljø, hvor det er muligt for iværksætterne både at formulere og opnå deres drømme og visioner.

- Når jeg går rundt på stedet, bliver jeg altid glad, når jeg hører folk ved kaffemaskinen spørge hinanden til råds. Det fortæller til mig, at vi har skabt et sted, hvor vi hjælper hinanden, og hvor det er okay at spørge om hjælp, fordi folk har lært hinanden at kende, siger hun.

Iværksætterne kommer også til Anne Mejdal, når de skal have hjælp blandt andet med deres salg.

- Det er rigtig dejligt at få vist den tillid.

- For mig er det virkelig et drømmejob at få lov til at hjælpe spændende virksomheder på vejen og føle, at jeg gør en forskel, siger Anne Mejdal.

Orifarm-direktøren Erik Sandberg opfordrer Odenses erhvervsliv til i større grad at sponsorere kulturlivet, sådan som Orifarm støtter TipToe Bigband. Direktør Erik Sandberg (venstre), chefdirigent Torben Sminge (midt) og orkesterchef Hans Christian Erbs. Foto: Mathias Banke

Orifarm-direktør: Vi kan tiltrække de bedste talenter, hvis vi gør mere for at støtte kulturen

Hvis Odenses erhvervsliv skal kunne tiltrække de bedste af de bedste, kræver det et sundt kulturliv.
 
Det mener Erik Sandberg, der er direktør for medicinvirksomheden Orifarm.

- Det er en type medarbejdere, der mange gange har en international baggrund og bor i en storby, og som ikke kun kigger på jobindholdet men hele pakken. Hvis de skal flytte til Odense, skal der også være kulturelle udbud, pointerer direktøren.

Derfor opfordrer han det lokale erhvervsliv til i højere grad at støtte kulturen med økonomiske midler og erhvervskompetencer, kulturinstitutionerne kan bruge til at udvikle sig.
 
Selv er Orifarm blevet sponsorer af Tiptoe Bigband, der helt selv forvalter midlerne.
 
- Det giver os frihed til at lave flere projekter. Så enkelt er det. Det fantastiske ved sponsoratet er, at det ikke er øremærket. Det er en visionær måde at gøre det på, siger chefdirigent i Tiptoe Bigband, Torben Sminge.

Erhvervslivets støtte til det lokale kulturliv kan være en måde at øge Odenses evne til at tiltrække den bedste arbejdskraft. Det siger Orifarms direktør, Erik Sandberg, som har indgået et samarbejde med det lokale orkester Tiptoe Bigband.

SAMARBEJDE: Erik Sandberg, direktør for lægemiddelgiganten Orifarm, lyder lidt forelsket, når han snakker om det lokale orkester Tiptoe Bigband.

- Der er noget kvalitet i Tiptoe, der kan bringe dem ud over Odense. De har potentialet til at blive et veletableret og anerkendt dansk bigband.

- Det kræver noget at have en flok fuldtidsmusikere på lønningslisten, siger Erik Sandberg.

Derfor har Orifarm besluttet at bruge sine betydelige økonomiske muskler til at sponsorere de professionelle musikere i Tiptoe Bigband.

Sponsoratet får i sidste ende betydning for Odenses erhvervsliv, for ved at støtte kulturlivet styrker man ad omveje også byens evne til at tiltrække og fastholde god arbejdskraft.

- Hvis vi vil sikre, at vi får de rigtige medarbejdertyper og tiltrækker den rigtige arbejdskraft fremadrettet, skal vi se ud over Odenses og Fyns grænser. Det er en type medarbejdere, der mange gange har en international baggrund og bor i en storby, og som ikke kun kigger på jobindholdet, men hele pakken. Hvis de skal flytte til Odense, skal der også være kulturelle udbud, pointerer Erik Sandberg.

Ud over et økonomisk bidrag skal det også være et bidrag med erfaring og viden, så man kan være med til at bygge noget op.

Erik Sandberg, direktør

Han fremhæver kunstmuseet Brandts som et eksempel på en kulturinstitution, der har formået at markere sig - blandt andet med opbakning fra erhvervslivet.

- Vi skal sparkes lidt til som erhvervsliv. Fra min side skal der også lyde en lille opfordring til, at vi går sammen og diskuterer hvilke kulturinstitutioner, vi føler har større potentiale, og hvordan vi i højere grad kan arbejde mere strategisk om udbygningen af de kulturinstitutioner.

Tillid til kulturlivet

Orifarm er en kæmpe virksomhed med mere end 2000 ansatte, så det er måske lettere for dem at støtte kulturlivet end mange andre.

Derfor skal støtten selvfølgelig støttes til den enkelte virksomheds økonomi. Her er det dog oplagt at gå sammen med andre erhvervsdrivende.

- Det kræver ikke så meget for at pulje selv mindre midler til noget, der rykker, siger Erik Sandberg.

Og midlerne betyder noget for modtagerne.

- Det giver os frihed til at lave flere projekter. Så enkelt er det. Det fantastiske ved sponsoratet er, at det ikke er øremærket. Det er en visionær måde at gøre det på, siger chefdirigent i Tiptoe Bigband, Torben Sminge.

Selvom der er sket meget på kulturfronten i Odense gennem årene, er det stadig svært at tiltrække kulturelt talent til byen, når man er oppe mod København og Århus, fortæller Torben Sminge. Foto: Mathias Banke

Midler, som kulturlivet får fra det offentlige og fonde, er ofte øremærkede til projekter, der tilpasser sig de enkelte ansøgningspuljer.

- Det giver en underlig skævvridning. Det fede her er, at man vil støtte det, vi laver, og man har tillid til, at vi forvalter det fornuftigt, siger Torben Sminge.

Ikke blot et spørgsmål om penge

Erik Sandberg stiftede bekendtskab med bigbandet gennem stifteren Poul Falck, der har en fortid i Odenses erhvervsliv.

Det er netop netværket, som kulturlivet skal trække på for at tiltrække private sponsorater. I den henseende har Tiptoe Bigband haft heldet med sig.

- Vi har ikke råd til at betale folk for at sidde i vores bestyrelse, men vi har været ekstremt heldige, at gode kapaciteter synes, vi er interessante at arbejde med, og som har givet os de værktøjer, der skal til for at henvende sig til erhvervslivet, forklarer Torben Sminge.

Odense er helt klart blevet bedre til at tiltrække arbejdskraft gennem de seneste 10 år, mener Erik Sandberg. Men hvis byen for alvor skal have trækkraft, skal den kunne levere hele pakken, og det indebærer et sundt og stærkt kulturliv. Foto: Mathias Banke

Nu hvor samarbejdet er etableret, kan Orifarms sponsorat hjælpe bigbandet med at nå endnu længere ud ved at bidrage med erhvervskompetencer.

- I stedet for et økonomisk bidrag kan man også bidrage med erfaring og viden, så man kan være med til at bygge noget op. Hvis man som erhvervsleder har en passion for noget, der ikke er megastøttet i forvejen, kan man kigge på det og få en god dialog med folkene bag. Der kan være mange gode tanker i at blande det sammen, siger Erik Sandberg.

Niklas Meier er personlig træner og iværksætter. Han bruger sine egne erfaringer til at skabe et frirum for sine klienter, hvoraf mange er selvstændige eller andre, der har et presset arbejdsliv. Foto: Mathias Banke

Niklas Meier blev ramt af stress som selvstændig: Nu hjælper han andre med at holde sig på toppen

Niklas Meier er personlig træner. Mange af hans klienter er selvstændige eller andre, der arbejder meget, og for dem kan træningen skabe mere overskud.
 
- Træningen fungerer delvist som frirum for dem, fordi de er vant til at tage mange beslutninger og have meget ansvar på skuldrene. Det er rart at kunne lægge det ansvar væk og gøre noget, som har en positiv indvirkningen på deres liv, siger Niklas Meier.

Nogle gange må træningen vige pladsen for en god samtale, for der er dage, hvor det er det, Niklas Meiers klienter har brug for.
 
Det har han fuld forståelse for, for han har selv prøvet at gå ned med stress som selvstændig.

- Vi er her ikke nødvendigvis for at gøre folk stærkere, slankere eller hurtigere, men for at gøre dem gladere. De skal få det bedre, og det betyder nogle gange, at vi snakker i stedet for at træne. Det kan man gemme til en anden dag.
 
Læs også hans gode råd til ledere, der har det med at stille for høje krav til dem selv.

Træning kan være med til at lette trykket i en presset hverdag. Det er hovedbudskabet for personlig træner Niklas Meier, der selv har prøvet at være ramt af stress. Den indsigt bruger han i dag til at hjælpe selvstændige og ledere med at få en gladere hverdag.

VELVÆRE: Musikken i Løfteriet bliver periodisk afbrudt af tunge vægte, som morgenfriske muskelbundter kaster fra sig efter hvert træningssæt.

Upåvirket af larmen sidder Niklas Meier og arbejder på sin bærbar. I 2013 var han med til at starte Løfteriet, men i 2016 solgte han det til fitnesskæden Arca, og i dag lejer han sig ind, når han arbejder med sine klienter som personlig træner.

Det passer ham langt bedre end at drive en større virksomhed, fordi det lader ham komme meget tættere på det enkelte menneske.

- Jeg fortæller ikke bare folk, hvad de skal gøre. Jeg forsøger at lære dem at kende nok til, at jeg kan give dem værktøjer, der gør dem i stand til at bruge træning aktivt. Både så de kan blive stærkere, men også så træningen fungerer i forhold til arbejde og familie og bliver et frirum væk fra de ting, som fylder meget, siger 32-årige Niklas Meier.

Han driver i dag Niklas Meier Training, hvor han sammen med fire eksternt ansatte trænere benytter høj faglighed og empati til at gennemføre skræddersyede træningsforløb.

Midlertidigt ubehag med langvarig effekt

Mange af Niklas Meiers klienter er selvstændige og andre, der arbejder meget. Ofte har de rundet de 30 år, hvor småskavanker forekommer oftere og oftere.

Det tager meget af overskuddet ud af hverdagen, når kroppen ikke bliver holdt ved lige. Ved at lære at tage hånd om de skavanker på egen hånd og komme i bedre form, kommer overskuddet tilbage.

- Jeg har trænet mange, der har brug for en lur, når de kommer hjem. Efter et halvt år med træning oplever de, at de ikke har brug for den lur. Den ene til to timer om ugen, de bruger her, gør, at de slipper for måske fem timers lur om ugen. De kan tænke klarere og har energi til at arbejde længere og mere intensivt, fordi de ikke bliver udmattede på samme måde.

- Det er midlertidigt ubehag for at fjerne længerevarende ubehag, pointerer Niklas Meier.

Glæden ved at drive løfteriet forsvandt over årene. Derfor skiftede Niklas Meier gear i 2016 og blev personlig træner. Foto: Mathias Banke

Derfor er selvstændige også blandt de klienter, der træner med Niklas Meier i lang tid.

- Træningen fungerer delvist som frirum for dem, fordi de er vant til at tage mange beslutninger og have meget ansvar på skuldrene. Det er rart at kunne lægge det ansvar væk og gøre noget, som har en positiv indvirkningen på deres liv, siger han.

Man lærer meget af at gå ned med stress

Som selvstændig oplevede Niklas Meier selv, at tankerne blev for tunge til at løfte.

Dag og nat tog folk kontakt til ham med deres meninger om, hvordan Løfteriet skulle drives. Samtidig stod han på tærsklen til at være far, og det sjove ved arbejdet forsvandt.

Det var en stresset periode med søvnløse nætter, og det var en del af årsagen til, Løfteriet blev solgt.

Niklas Meiers råd til ledere

- Selvstændige er ofte high performers, der gerne vil opnå det hele på egen hånd. For dem skal motion og aktivitet enten være ekstremt, eller også sætter man så høje krav, at de virker uopnåelige. Det bedste råd vil være at sænke baren. Al aktivitet er god aktivitet.

- Hvis du går ind til det med tanken om, du skal lave to timers træning, men du kun har en time, tænker de fleste, at de lige så godt kan lade være. Det tjener ikke et formål. Vi kan gøre enormt meget på 10 minutter, for alternativet er ingenting. Så sæt baren lavt er det bedste råd. Den kan altid hejses op, hvis man bliver grebet af det.

- Mange ledere kunne godt blive bedre til at spørge om hjælp. Det er utroligt, at ledere på højeste plan kan outsource alt i et firma, men ikke i livet. De kan pege på dem, der skal stå for marketing eller programmering, men når de kommer hjem, kan de ikke finde ud af at fralægge sig en del af ansvaret. Man kan få hjælp til alt, hvis man spørger om det – men det gør de ikke. Det er et gennemgående tema for high performere, at de lægger al ansvaret over på dem selv.

I den tid lærte han dog meget om sig selv, og den viden kan han bruge nu, når han arbejder med andre, der føler sig pressede i hverdagen.

- Det er en slags coaching, men jeg har mere lyst til at kalde det en samtale. Hvis de beder om det, kommer jeg med mit besyv på en situation. En af fordelene ved at gå ned med stress som 26-årig, fordi man har en virksomhed, er, at jeg kan forstå og sætte mig ind i mange af deres tanker.

- Vi er her ikke nødvendigvis for at gøre folk stærkere, slankere eller hurtigere, men for at gøre dem gladere. De skal få det bedre, og det betyder nogle gange, at vi snakker i stedet for at træne. Det kan man gemme til en anden dag.

- Træning er helt sikkert en del af det. Det øger vores kapacitet og energiniveau, men ud over det skal vi vende nogle ting. I virkeligheden tror jeg, mange i lige så høj grad ville have glæde af at komme til en psykolog som ved at komme hos mig.

- Jeg tror, vi alle sammen har en diagnose, det er bare et spørgsmål om, hvor meget det er i udbrud på dagen, siger Niklas Meier.

Sociale medier er en del af coachingen

Niklas Meier har også brugt kræfter på at skabe et følge på Instagram, men hvor det startede som et reklameværktøj, ser han nu på det som en forlængelse af rollen som coach.

I dag er Niklas Meier 32, gift og far til to drenge på fem og tre år. Han arbejder som personlig træner i både Niklas Meier Training og i Brickroad, hvor hans klinter er folk, der er i risiko for at gå på førtidspension. Foto: Mathias Banke

Inspirationen fra hans opslag kommer ofte fra arbejdet med klienter. Hvis det virkede for dem, er der god sandsynlighed for, det virker for andre.

- Folk stiller ofte for høje krav til dem selv, så noget der skulle skabe energi og overskud, får dem til at føle sig skamfulde og utilstrækkelige, fordi man ikke kan det samme som alle andre. Der er sociale medier også en kæmpe nar, men det er ikke formålet.

- Vi forsøger at give folk værktøjer, der gør træning mere tilgængeligt, siger Niklas Meier og erkender, at der selvfølgelig også er en reklameværdi i det.

Ingen er 100 procent ens

Niklas Meier driver også Brickroad sammen med psykologen Karina Southourn, hvor de sammen hjælper folk i ressourceforløb med at komme på fode igen.

Det er i højere grad mennesker, der skal løftes op fra bunden, men det er lige netop udfordringen med at bruge motion til at skabe det helt rigtige forløb for den enkelte, som gør Niklas Meier glad for sit arbejde.

- Det sjove ved at arbejde med mennesker er, at ingen er 100 procent ens. Vi er alle sammen vores helt egen – egen baggrund, historik og genetik, så alt skal tilpasses individet.

I løbet af dagen pakker Ehsan Ekhlas mobilen væk og kobler fra, så han kan fordybe sig i sit arbejde eller bruge tid med sin kone og familie uden forstyrrelser. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Ehsan er en af Forbes' 30 under 30: - Når du er tilbage på kontoret, er arbejdet det samme

Ehsan Ekhlas har været på Forbes' liste for unge entreprenører, "30 under 30", og for nyligt vandt Unicontrol, som han er medstifter af, hovedprisen ved Odin Award.
 
Han ser det som en anerkendelse af, at Unicontrol er på rette kurs, og samtidig er det gode anledninger til at reflektere over virksomheden.
 
Trods al den positive omtale har han stadig begge ben på jorden.
 
- Jeg har ikke lagt mærke til, at det skulle være steget mig til hovedet. Når man vinder noget, er det fedt, men når du er tilbage på kontoret, er arbejdet det samme, siger Ehsan Ekhlas.

Han kan se sig selv arbejde med Unicontrol de næste mange år, og han ser frem til at indfri virksomhedens høje ambitioner for 2022.
 
Læs hele artiklen og mød på en af byens fremadstormende iværksættere.

Kom tættere på Ehsan Ekhlas fra Unicontrol, der i løbet af det seneste år har fået meget positiv opmærksomhed.

IVÆRKSÆTTER: Unicontrol har fået en del positiv opmærksomhed i år.

Virksomheden er på kort tid blevet en god forretning, antallet af medarbejdere stiger, og i november vandt den tre år gamle virksomhed iværksætterprisen Odin Award.

- Som iværksætter jagter man hele tiden sine visioner og mål. Når man gør et godt stykke arbejde og opnår mål, er det altid rart med et skulderklap og anerkendelse af ens arbejde – både som virksomhed og person, siger kommerciel direktør og medstifter, Ehsan Ekhlas.

- Samtidig er det en fin mulighed for virksomheden at blive eksponeret, så folk ved, vi er her, og at det er en fed virksomhed at være i, fortsætter han.

Tidligere på året satte det amerikanske erhvervsmagasin Forbes Ehsan Ekhlas på entreprenørlisten "30 under 30" inden for europæisk industri.

- Det var ret fedt at blive anerkendt for mit arbejde. Jeg kan huske, da jeg startede på universitet, og jeg så listen. Jeg tænkte ”hold kæft, det ville være fedt at komme på den liste”, men så gik det op for mig, at det mest var sportsstjerner, filmstjerner og folk, der ændrer verden på forskellige måder.

Men i år blev den tanke alligevel en realitet.

- Det er en ret fed følelse at komme på den liste, lige før man fylder 30. Det åbner nogle døre, og så er det bare en god icebreaker, siger Ehsan Ekhlas.

Det ændrer ikke hverdagen

Når Ehsan Ekhlas er til awardshows eller stiller op i medierne, ser han det også som en anledning til at bremse op og se indad.

- Når der er opstået udfordringer i virksomheden, har vi løst dem og rykket videre. Man tager hele tiden fat på næste etape, så man får ikke altid stoppet op. Det er ret fedt at kunne bruge opmærksomheden til at stoppe op og reflektere over, hvad det egentlig er, vi vil med det her, forklarer Ehsan Ekhlas.

Unicontrol vandt hovedprisen ved Odin Award, der gives til en startup virksomhed, som kort sagt har gjort det ekstraordinært godt. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Trods anerkendelserne har han ikke svært ved at holde begge ben på jorden.

- Jeg har ikke lagt mærke til, at det skulle være steget mig til hovedet. Når man vinder noget, er det fedt, men når du er tilbage på kontoret, er arbejdet det samme. Det har ikke ændret hverdagen, og man holder stadig øjnene på bolden, siger Ehsan Ekhlas.

Vil indfri de høje ambitioner

Unicontrol er den fjerde virksomhed, Ehsan Ekhlas er med i, men han har ikke travlt med at skulle starte en femte.

- Min grundlæggende ambition er at hjælpe mennesker, ligesom vi gør med vores teknologi nu. Men jeg ved ikke, om det er det her, jeg skal lave resten af livet. Det er svært at sige. Lige nu er det fedt, og jeg kommer til at lave det de næste mange år, fortæller han.

- Jeg ved ikke, hvordan verden kommer til at ændre sig, men lige nu er ambition at lave en global virksomhed og et brand, der kan levere et produkt, der er nemt at bruge og løser kundernes udfordringer.

Det er på den lange bane. Lige nu ser han dog mest af alt frem mod næste år.

- Jeg glæder mig til at se, hvad 2022 bringer. Det bliver hårdt og spændende. Vi har høje ambitioner, men lad os se, om vi ikke kan indfri dem, siger Ehsan Ekhlas.

Lars Hedal stiftede Hesehus for snart 20 år siden. I al den tid har han været direktør, og over tid har hans arbejdsopgaver ændret sig. Her er tre værktøjer, han bruger til at gøre hverdagen lettere. Arkivfoto: Robert Wengler

Hesehus voksede fra 7 til 150 mand: Her er tre værktøjer, der gør direktørens hverdag lettere

Lars Hedal, direktør og stifter af Hesehus, deler her tre værktøjer, der gør hans hverdag lettere.

Det første er en metode, hvor han gennemgår sin kalender og kategoriserer alle de ting, han bruger tid på.
 
På den måde bliver han klar over, hvis han bruger for meget tid på noget, hvor han ikke skaber den største forskel.
 
Det andet værktøj er at lave grafer over, hvor mange kroner i omsætning en kunde giver per time. 
 
Hvis en kunde står for en lav del af ens indtjening, men en stor del af omsætningen, kan man ud fra det tage en snak med kunden. Det giver en sundere forretning.
 
Det sidste værktøj er en app, som effektiviserer bilagshåndteringen. Det giver mindre bøvl og mere tid til opgaver, der rent faktisk skaber værdi - både for dem på landevejen og i økonomiafdelingen.

TRE VÆRKTØJER: Over de sidste tyve år er it-virksomheden Hesehus med direktør Lars Hedal i spidsen gået fra en lille arbejdsplads til at have 150 ansatte i dag, der arbejder med at udvikle webshops.

Til din inspiration giver Lars Hedal her tre værktøjer, han selv bruger til at skabe overblik, en sundere forretning og mere tid til det, der skaber værdi.

Skab overblik over dit tidsforbrug

Det første er en metode, der kan være til gavn for mange, som har ledet en virksomhed i mange år eller i gang med en vækstrejse.

Jeg bruger den selv en gang om året til at finde ud af, hvad jeg bruger min tid på, og om jeg skal bruge den anderledes. Jeg hører fra mange andre virksomheder, at de står med præcis de samme udfordringer.

Jeg kigger i min kalender for de seneste tre måneder. Så grupperer jeg typen af ting, der har stået i min kalender. Det kan være kundemøder, interne møder, kørsel. Helt lavpraktisk.

Jeg ender med 12-15 kategorier, jeg tegner op i et lagkagediagram, så jeg kan se, hvor mange procent af mine timer hver kategori tager i løbet af de tre måneder.

Derefter kigger jeg på andelene og udfordrer mig selv eller bliver udfordret af andre på, om det er en fornuftig fordeling.

Mange oplever, at der ikke er timer nok. Hvis man lader sig rive med, arbejder man mere og mere. Det gør jeg også. Igennem årene har jeg derfor systematisk besluttet, hvilke opgaver der nu skal væk fra mit bord.

På den måde bruger man sin tid der, hvor man kan gøre den største forskel, og man bliver ved med at få nye, dygtige kolleger ind, som kan gøre arbejdet bedre og mere forpligtet, end man selv kunne.

Det giver et fantastisk overblik og sørger for, at man får sluppet ting, efterhånden som virksomheden vokser.

Undgå at brug for mange ressourcer på lav indtjening

Det næste handler om kundeindtjening.

En ting er, hvad kunder lægger i omsætning. Det kan man hurtigt trække ud af ens økonomisystem og lave fin graf over, hvor mange procentdele forskellige kunder udgør.

Det mere interessante er at regne indtjeningen ud på kunderne, så man ved, hvor mange kroner i omsætning man får for hver time brugt.

Putter man det ind i den samme graf, giver det nogle aha-oplevelser - det gjorde det for os, første gang vi gjorde det. Det var en øjenåbner.

Mange siger, at man skal arbejde med kundeindtjeningen og sælge mere til dem, man tjener penge på og få gjort dem, man ikke tjener penge på, sunde. Det kræver et overblik, som man får her. 

Det er en klassisk graf med søjler, som gør det tydeligt, hvis du har en kunde, som står for 10 procent af din omsætning, men kun står for to procent af din indtjening. Der er en skævhed, for så bruger du relativt for mange ressourcer på den kunde.

Vi lægger tallene frem for kunderne, så de kan se, hvis det ikke hænger sammen. Kunderne har altid forståelse for, at man kun laver noget, hvis det økonomisk giver mening. I langt de fleste tilfælde ender det med, vi finder en fælles vej frem, hvor vi får lidt flere penge. Det er en del af øvelsen at gøre noget ved kunder, der er direkte usunde for os.

Gennem årene har det sikret, at vi har holdt os sunde.

Effektiviser din bilagshåndtering

Jeg har ingen relation til dem, men for godt et år siden indførte vi Pleo til at styre alle vores bilag, når vi er på landevejen.

Et ikke helt tænkt eksempel er, når jeg er på landevejen og stopper hos McDonalds. Allerede når man får en bon, efterspørger Pleo-appen bonen, som jeg tager et billede af og ikke skal tænke mere over.

Det kører fuldstændig automatisk derfra med bogføring på den rigtige konto. Det har effektiviseret hele vores bilagshåndtering helt vildt.

Vi har forsøgt at bruge noget andet, men det har ikke kunnet måle sig med Pleo-appen.

Den har været en revolution for os, der er på landevejen. Det med at huske at tage billeder, aflevere boner og skrive på dem, hvem der spiste med. Det er ret bøvlet.

Det er den ene halvdel. Den anden er, at det gør hverdagen nemmere for dem, der styrer det administrative. Vi er to mand i vores økonomiafdeling. Det var vi også for 15 år siden, og virksomheden er blevet 8-10 gange større i den periode. 

Det kan vi være, fordi vi har effektiviseret vores administrative processer, der dybest set ikke giver værdi. Det giver større værdi, at vores økonomiafdelingen bruger tid på at lave gode analyser og indkøbsaftaler.