Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Odense i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Per Schmidt Nielsen, direktør og ejer af Centic, tager sig god tid til at lære potentielle kunder at kende, inden han indgår aftaler med dem. Foto: Mathias Banke

Det er god forretning at være kræsen

Umiddelbart skulle man tro, at så mange kunder som muligt giver den bedste forretning. Men ikke alle kunder er lige frugtbare, og nogle kan være deciderede skadelige for et firma.

Faktisk reddede det softwareudvikleren Centics, at virksomheden begyndte at stå fast på sine værdier og afvise potentielle kunder, der ikke var et godt match, selvom de på papiret var oplagte kunder.

Per Schmidt Nielsen, der er ejerleder i Centic, fortæller her, hvorfor nogle virksomheder bare ikke er et godt kundematch, og hvordan han kom frem til erkendelsen om, at det er nødvendigt at sige nej til over halvdelen af dem, der henvender sig til Centic.

Han fortæller også konkret, hvordan han vurderer, om en virksomhed vil være en god samarbejdspartner for Centic.

Har du gode ideer til emner for Erhvervsliv Odense, er du altid velkommen til at skrive til os. Det gør du her.

Du kan også følge os på vores Linkedin-side, hvor vi deler alle artiklerne, ligesom du meget gerne må dele nyhedsbrevet her med dem, du tænker kunne være interesserede.

Nye læsere kan tilmelde sig nyhedsbrevet her.

Tak fordi du læser med og deler vores historier!

Billede af Mathias Banke
Billede af skribentens underskrift Mathias Banke Erhvervsjournalist
Tomenson Machine Works i Chicago er en af de virksomheder, der har investeret i udstyr fra OnRobot, som det der ses til højre i billedet. PR-foto: OnRobot

Nyt fra virksomhederne i Odense

OnRobot har tabt i alt 744 millioner kroner, men direktøren lover, at virksomheden har et nyt produkt på trapperne, der kommer til at vende minus til plus.

Alphalyse, der laver proteinanalyser, leverer et rekordoverskud i seneste regnskab. Det er næsten fordoblet sammenlignet med året før, og virksomheden har endnu større forventninger til 2022.
 
Efter fire år med underskud leverer Smooth Robotics et lille overskud. Overskuddet kommer dog især af en gældsindfrielse, der har medført en gevinst på 778.000 kroner.

Her er tre udvalgte historier fra byens erhvervsliv.

OnRobot har tabt 744 millioner, men lover resultater inden længe

Med et underskud på 207 millioner kroner i 2021-regnskabet, har OnRobot nu tabt i alt 744 millioner kroner af de 932 millioner kroner, investorer har skudt i virksomheden gennem dens levetid, skriver Fyens Stiftstidende.

Direktør Enrico Krog Iversen fortæller til avisen, at OnRobot lancerer et nyt produkt i maj, som skal drive virksomhedens omsætning fremadrettet.

- Vores løsning bliver en lige så stor omvæltning for robotbranchen, som da Universal Robots lancerede den moderne generation af robotter, siger han uden beskedenhed.

Han henviser til, at Odense-virksomheden Universal Robots i 2005 skabte en helt ny type robotter, som henvender sig til helt nye kundegrupper og kan bruges på helt andre måder end de gamle, store industrirobotter. Det ændrede robotbranchen grundlæggende, så sammenligningen til OnRobots nye produkt kan lyde meget ambitiøs.

- Det er ambitiøst. Det er nu, vi skal retfærdiggøre, hvad vi har brugt alle de store underskud til, siger Enrico Krog Iversen.

Det bliver dog ikke i år, virksomheden genererer et overskud. Nedlukninger i Kina og krigen i Ukraine bidrager blandt andet til, at OnRobot forventer et underskud på mellem 75 og 150 millioner kroner for 2022.

Alphalyse fordobler overskuddet

Proteinanalysevirksomheden Alphalyse har haft et forrygende 2021. Det fremgår af virksomhedens seneste regnskab.

Overskuddet lyder på 6,9 millioner kroner før skat, og det er både en stigning på 93 procent i forhold til året før og klart det største overskud, virksomheden har præsteret.

Ifølge ledelsesberetningen i regnskabet skyldes det gode resultat en stor efterspørgsel i sidste halvdel af året. En stor del af forretningen er drevet af gensalg til eksisterende kunder.

Alphalyse har også store forventninger til 2022, da virksomheden forventer at få tildelt en godkendelse, som gør virksomheden i stand til at tilbyde en ny form for urenhedsanalyse, der blandt andet kan bruges til at udvikle nye biologiske lægemidler.

Den slags projekter kommer til at have en høj prissætning, og Alphalyse har allerede kunder, der har bestilt den nye form for analyse, men som blot venter på den nye service bliver godkendt.

Derudover er virksomheden i gang med at ansætte flere videnskabsfolk og HR-medarbejdere. I januar i år var der 23 ansatte i virksomheden.

Efter fire år med underskud leverer Smooth Robotics overskud

Fra slutningen af 2016 til starten af 2021 har Smooth Robotics, der udvikler software til svejserobotter, tabt i alt 4,2 millioner kroner, men i det seneste regnskab kommer virksomheden for første gang ud af året med et overskud.

Det er på beskedne 116.000 kroner før skat, og der skal stadig en del til, før virksomheden bliver en overskudsforretning.

Ifølge ledelsesberetningen skyldes det positive resultat nemlig, at Smooth Robotics i 2021 fik en kapitalforhøjelse på i alt 3,5 millioner kroner. Det gjorde virksomheden i stand til at indfri sin gæld til en tidligere aktionær, og den indfrielse medførte en gevinst på 778.000 kroner.

Den gevinst var nok til at vende underskuddet før skat for 2020 på 763.000 kroner til et plus.

- De store virksomheder forstår som regel, hvordan man arbejder i branchen: Altså at man betaler per time, og det er naturligt, der kommer fejl, siger Per Schmidt Nielsen. Dermed er store virksomheder ofte bedre kunder for Centic. Foto: Mathias Banke

"Nej tak" til kunder reddede Centic: Man skal stå fast på sine værdier

Det er ikke alle kunder, der er god forretning.
 
Det måtte direktør og ejer Per Schmidt Nielsen erkende, da han i 2019 tiltrådte som direktør i Centic med en mission om få softwarevirksomheden på ret køl efter et år med underskud.
 
Det lykkedes, og Centic leverede et rekordoverskud i 2021. Nøglen til det ligger i, at virksomheden nu er blevet langt bedre til at stå fast på sine egne værdier og fravælge kunder, hvis de ikke stemmer overens med Centics værdier. 
      
Eksempelvis tager Centic ikke imod opgaver fra kunder, der kun er fokuserede på, hvad det skal koste, og hvornår det skal være færdigt.
 
- Det, man burde kigge på, er at vælge en samarbejdspartner for 10-15 år, så løsningen kan leve, og så forholdet kan plejes - også fra kundens side, siger Per Schmidt Nielsen.
 
Ud over en bedre forretning, har nej-tak-hatten også medført bedre trivsel for medarbejderne, fordi mange frustrationer bundede i kunder, der havde helt andre forestillinger om samarbejdet.
 
- Mange chefer ville nok tage kundens parti og sige til medarbejderne, at de bare skal være glade, men det er ikke holdbart, pointerer Per Schmidt Nielsen.
 
Læs hele artiklen og bliv meget klogere på, hvorfor det har været en god forretning at afvise kunder.

Per Schmidt Nielsen, direktør og ejer af softwarefirmaet Centic, giver i denne artikel indsigt i, hvordan han vendte underskud til rekordoverskud ved at afvise kunder.

STRATEGI: Da Per Schmidt Nielsen satte sig i direktørstolen hos Centic i juni 2019, var den altoverskyggende mission at ændre den kurs, softwarevirksomheden var på.

Regnskabsåret for året inden var lukket med et overskud, der var under en tiendedel af det foregående overskud, og resultatet for 2019 fortsatte den forkerte vej. Faktisk sluttede året med et underskud før skat på 644.000 kroner.

I det seneste regnskab fra 2021 er tallene dog igen sorte. Faktisk leverede Centic et rekordoverskud på 906.000 kroner før skat.

Ifølge Per Schmidt Nielsen er forklaringen simpel: Han afviser i dag mere end halvdelen af de potentielle kunder, som henvender sig til virksomheden.

Finder det rigtige match

På overfladen lyder det ikke intuitivt, at et "nej tak" til kunder er en god forretning.

Men når man som Centic gerne vil levere skræddersyede it-systemer og understøtte dem i mange år, er det ikke alle virksomheder, det giver mening at have som kunder.

- Det handler om måden at arbejde på og forventningerne til, hvordan samarbejdet skal køre. For mindre virksomheder er det en meget stor investering at købe en softwareløsning, så de er for fokuserede på prisen, og nogle tænker, de kan presse leverandøren for at holde budgettet. Det, man burde kigge på, er at vælge en samarbejdspartner for 10-15 år, så løsningen kan leve, og så forholdet kan plejes - også fra kundens side, siger Per Schmidt Nielsen.

Oftest er store virksomheder gode kunder, fordi de har folk, der ved, hvordan branchen fungerer. Andre har dog samme fejlagtige fokus på pris og deadlines frem for et flerårigt samarbejde.

Der er to store kunder, Centic tidligere har lavet systemer for, som Per Schmidt Nielsen især har i tankerne, når man snakker om et dårligt match, også selvom de på papiret var perfekte kunder.

I begge eksempler blev Centic bedt om at bygge videre på eksisterende systemer, men de var lavet på måder, der krævede større renovationer, men den præmis gik virksomhederne ikke med på.

- De havde ikke forstået, at de stod med et håndværkertilbud. Det kræver en serviceindsats, men de fokuserede på pris, på at blive færdig og på at nå deres egne forretningsmål.

Hvad er det så, der gør, at det er en dårlig forretning for jer?

- Det er dårlig forretning, fordi når man laver softwareløsninger, vil der altid være fejl. Det er en naturlig del af at lave noget nyt. Så hvis en kunde siger, man ikke vil betale for at rette fejl og holde systemet ved lige over flere år, er der ikke forretning i det, svarer Per Schmidt Nielsen.

Dårlige kunder frustrerer medarbejdere

Mismatchet i forventninger og kultur gik ikke kun ud over forretningen, men også Centics ansatte.

- Hvis kunderne har en forkert adfærd eller holdning over for vores medarbejdere, slider det på dem. Det betyder i sidste ende, at de bliver syge eller finder et andet sted at være, og det er en negativ effekt, der er til at tage at føle på.

Hvordan oplever medarbejdere det, når I får en "forkert" kunde?

- De bliver frustrerede, og relationen til kunderne bliver forsuret. Der giver det mest mening at sætte ind i udvælgelsen af kunder, så det ikke sker. Mange chefer ville nok tage kundens parti og sige til medarbejderne, at de bare skal være glade, men det er ikke holdbart.

- I vores branche er det svært at få de bedste medarbejdere, så det nytter ikke at sige, at kunden altid har ret, hvis det gør medarbejderen frustreret, forklarer Per Schmidt Nielsen.

Stå fast på værdierne

Faktisk er det ikke nogen ny strategi at kigge nærmere på kunder og sige nej tak, hvis matchet ikke er det rigtige, for som udgangspunkt har det altid været tilgangen.

Centic har før i tiden bare ikke været god nok til at stå fast på strategien, forklarer Per Schmidt Nielsen.

Det medførte blandt andet, at et kuldsejlet projekt, var lige ved at skubbe Centic ud over afgrunden.

- Vi sagde ja til et projekt, som i virkeligheden var for risikabelt, og kundeforholdet fik lov at udarte sig på en måde, hvor vi ikke kunne styre projektet.

Hvad ville du så have gjort anderledes?

- Det ville være at få kunden til at køre på de processer, som vi har vedtaget, vi kører alting efter. Vi skulle have sagt "hvis vi skal arbejde videre, skal der ske de her ting".

Er overskuddet i seneste regnskab en direkte konsekvens af, at I er blevet bedre til at fastholde jeres strategi over for kunderne?

- Ja, det vil jeg sige er den primære forklaring. Vi holder fast i, at vi kører tingene på en bestemt måde, og kan det ikke være sådan, fortsætter vi ikke samarbejdet, forklarer Per Schmidt Nielsen.

Per Schmidt Nielsen, direktør og ejer af Centic, vurderer mulige kunder ud fra både faktuelle tal og den måde, de omtaler samarbejdet. PR-foto: Change/Anders Jacobsen

Sådan vurderer Centic kunderne: - Vi er ikke bange for at investere tid i det

Ikke alle kunder er god forretning, og direktør og ejer Per Schmidt Nielsen forklarer her, hvordan han evaluerer mulige kunder.
 
For det første skal idéen om, hvordan arbejdet skal udføres stemme overens. Centic laver nemlig ikke it-systemer, de bare afleverer og aldrig udvikler videre på. For dem skal forholdet til kunden gerne vare mere end 10 år.
 
Derefter tjekker Per Schmidt Nielsen virksomhedens nøgletal igennem for at vurdere, om den rent faktisk har råd til at få udviklet et it-system.
 
Hvis det derefter stadig er uklart, om en virksomhed er værd at arbejde sammen med, bruger Per Schmidt Nielsen gerne mere tid på at lære virksomheden og opgaven at kende.
 
Nogle gange betyder det, at han bruger tid på møder, der ikke fører til et samarbejde, men alligevel er tidsinvesteringen godt givet ud.
 
- Vi får ikke så vanvittigt mange relevante leads i firmaet, men til gengæld kan vi omsætte millioner på de bedste. Derfor er det god forretning at være kræsen, forklarer Per Schmidt Nielsen.

Per Schmidt Nielsen fra Centic forklarer her, hvordan han vurderer, om en mulig kunde nu også er en god forretning.

KRÆSEN: Ikke alle kunder er lige gode for softwarevirksomheden Centics forretning, og derfor må direktør og ejer Per Schmidt Nielsen henvise over halvdelen af alle dem, der henvender sig, til andre virksomheder.

Det kan være fornuftigt for andre virksomheder at være mere kræsne overfor, hvem de laver forretning med, så her fortæller Per Schmidt Nielsen, hvordan han vurderer mulige kunder.

Det første, der sker, er som regel, at han bliver ringet op af nogen, der har et behov for at få lavet et it-system.

- Jeg starter selvfølgelig altid med at have ja-hatten på. Jeg spørger ind til, hvad de har brug for og finder ud af, hvad det er for en virksomhed, siger Per Schmidt Nielsen.

Hvis snakken med den mulige kunde kun handler om pris og en tidsfrist, hvor alt skal være færdigt, er Per Schmidt Nielsen ikke interesseret.

Centic bygger nemlig systemer, virksomheden kan være med til at vedligeholde i mere end 10 år.

- Det er det værditilbud, vi kommer med. Vi vil gerne være leverandører i hele systemets levetid, og det er også optimalt for kunderne. Skal man overtage andres system, kommer den nye leverandør nok aldrig til at stå så godt som den gamle. Kan man finde et godt match fra starten af, hvor det er afstemt, hvordan vi arbejder, og hvad det skal koste i begyndelsen og løbende, er der grundlag for en god forretning, forklarer Per Schmidt Nielsen.

Ser tallene igennem

Hvis den første snak med virksomheden går godt, finder Per Schmidt Nielsen virksomhedens regnskaber frem for at sikre, at den har et stabilt økonomisk grundlag.

- Jeg forsøger at finde ud af, hvad der ligger bag det, de siger.

- Jeg kigger lidt over det hele, men mest på resultaterne de senere år. Jeg kigger også på størrelsen af virksomheden, altså antallet af medarbejdere. Har man mange medarbejdere er der en bedre businesscase i at automatisere en arbejdsgang, forklarer direktøren.

Men selvom det økonomiske grundlag er på plads, er det kulturmatchet, der vejer tungest.

- For nyligt snakkede jeg med en virksomhed på 13 mand, som tjener et par millioner om året. Ud fra den økonomiske analyse kunne det godt være, der var noget i det, men de var på grænsen. Og så havde bare en tilgang til samarbejdet, som ikke stemte overens med vores princip om at understøtte systemet i mange år, siger Per Schmidt Nielsen.

I den situation og lignende peger Centic virksomhederne i retning mod udviklere, de passer bedre sammen med.

Godt at være kræsen

Centic målretter sig mod mellemstore og store virksomheder. Blandt er energiselskabet Ørsted en af Centics kunder, og Per Schmidt Nielsen fremhæver selskabet som pragteksemplet på den type virksomhed, Centic gerne ved arbejde sammen med.

Men det er ikke altid, at en virksomhed er et åbenlyst godt eller dårligt match.

- Er det oppe i luften, om de passer til os, tager vi de næste skridt og hører mere om, hvem de er. Vi er ikke bange for at investere tid i det, for det er også sådan, man finder ud af, om det er holdbart. Vi får ikke så vanvittigt mange relevante leads i firmaet, men til gengæld kan vi omsætte millioner på de bedste. Derfor er det god forretning at være kræsen, forklarer Per Schmidt Nielsen.

- Den tid, man investerer i at lære virksomhederne bedre at kende, er godt givet ud, pointerer han.