Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Odense i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Odense Investor Summit 2022 var et de store punkter på R-22 dag to. Foto: Hans Kristian Hannibal-Bach

Investorer på udkig til R-22

Vi holder det kort: Dag to af R-22 bød blandt andet på Investor Summit 2022. Det har vi snakket med investor Lasse Kieffer om, som også fortæller, hvad han ellers får ud af at være på robotmessen.

Vi har også snakket med to af messens besøgende, Karianne Ormseth og Brian Østergaard, der fortæller, hvad de har taget med fra andendagen.

Du får også dit sædvanlige nyhedsoverblik samt et overblik over dag tre af R-22, der især står i uddannelsens tegn.

Som altid er du velkommen til at dele vores nyhedsbrev med andre, og nye læsere kan få nyhedsbrevet direkte i indbakken ved at tilmelde sig her.

Følg også gerne vores Linkedin-side, hvor vi løbende lægger historierne op.

Har du noget, du selv vil dele, eller har du blot lyst til at invitere på en kop kaffe, kan du skrive til os lige her.

Tak fordi du læser med - god weekend!

Billede af Mathias Banke
Billede af skribentens underskrift Mathias Banke Erhvervsjournalist
Mads Pedersen har mange års erfaring som tomatgartner, og i 2018 kastede han sig ud i at dyrke cannabisplanter i et joint-venture med Aurora, som er verdens næststørste cannabisproducent. I 2021 solgte han sine cannabis-andele igen, men Aurora Nordic kører videre med produktion i Bellinge, skriver Fyens Stiftstidende. Foto: Michael Bager

Nyt fra virksomhederne i Odense

Canadiske Aurora skrotter planerne om at udvide cannabisproduktionen i Odense. I stedet har selskabet solgt produktionsfaciliteterne, der aldrig blev taget i brug, til tomatavler Mads Pedersen.
 
Prisen på hvede stiger, og det får landmand Henrik Terp til at holde på cirka 20 procent af høsten. Toppen er nemlig ikke nået endnu.

Unicontrol har fremlagt et regnskab, som ifølge investor Thomas Visti præsterer endnu bedre, end Universal Robots og MIR gjorde på samme tidspunkt i virksomhedernes levetid.

Her er tre udvalgte historier fra byens erhvervsliv.

Canadiere opgiver at udvide cannabisproduktionen i Odense

Canadiske Aurora havde planer om at udvide deres produktionsfaciliteter, men fordi der ikke er så meget gang i det europæiske cannabismarked som forventet, er de planer blevet skrottet. Det skriver Fyens Stiftstidende.

De 55.000 kvadratmeter produktionsfaciliteter, der er byggede, men aldrig taget i brug, er i stedet blevet solgt til tomatavler Mads Pedersen, som oprindeligt var med til at bygge faciliteterne, da han i 2018 stiftede Aurora Nordic i samarbejde med Aurora.

- Det er rigtigt, at jeg har købt dem, men jeg kan endnu ikke sige noget om, hvad de skal bruges til. Det er lidt for tidligt at fortælle, siger Mads Pedersen til avisen og oplyser, at selv om det vil være oplagt at tro, der skal produceres salat, så er det ikke nødvendigvis tilfældet.

Aurora Nordic fortsætter med at producere cannabis på gartneriet i Bellinge.

Stigende priser på hvede får landmand til at vente med at sælge

Ligesom priserne på el og gas er prisen på hvede også på vej op. Prisen er historisk høj, men toppen er umiddelbart stadig ikke nået, skriver Fyens Stiftstidende.

Det har fået landmand Henrik Terp, der er driftsleder på Sanderumgaard, til at vente med at sælge de sidste 20 procent af sin høst. Det svarer til cirka 300 ton hvede.

- Jeg kan sælge min sidste del af høsten fra 2021 til dobbelt så meget, som jeg solgte en første del for, siger han til avisen.

Økonomisk er det kartoffelavlen, som fylder halvdelen af Henrik Terps samlede omsætning. Og tidligere var korndelen ikke noget, der bidragede betydeligt til omsætningen.

- Før sagde jeg, at vi skulle have så lidt korn som muligt, fordi der ikke var penge at tjene på det, forklarer han, der dog medgiver, at det ser lidt anderledes ud lige nu.

Efter få år har Unicontrol allerede et svimlende godt regnskab

Unicontrol varslede allerede for nogle uger siden et godt regnskab, og det er endelig ude, så man kan sætte tal på, hvor godt det går.

Virksomheden blev stiftet i 2018, men allerede i regnskabet for 2021 har virksomheden omsat for over 30 millioner kroner, og den har leveret et overskud på otte millioner kroner før skat. Salget forventes at vokse til 73 millioner kroner i år, skriver Fyens Stiftstidende.

Thomas Visti, der var med til at sælge Universal Robots og MIR, er en af investorerne bag Unicontrol.

- Sammenligner man Unicontrol med både Universal Robots og MIR, må man sige, at de performer (præsterer, red.) bedre både på top- og bundlinje, end vi gjorde, da vi var på samme stadie, siger han til avisen ved offentliggørelsen af regnskabet.

Onsdag aften blev Capra Robotics fra Aarhus kåret som årets robotvirksomhed, og her kan du se deres robot med to forskellige topmoduler: Den forreste kan samle cigaretskodder og andet småskrald op fra gaden, mens den bagerste kan sprede salt på stier og fortove - begge helt automatisk. Foto: Mathias Banke

R-22: Få overblik over dag 3

Her får du overblikket over dag tre af R-22, der især er tiltænkt studerende og andre, der er interesserede i samspillet mellem uddannelse og robotter.
 
Der bliver eksempelvis diskuteret, hvordan man kan understøtte og fremme kvindelige CEO'er og stiftere i tech.
 
Du kan høre om privat-offentlige partnerskaber, der skal få robotter tidligt ind på uddannelserne.
 
Dagen slutter med stand-up fra komikeren Thomas Warberg.

Fredag er sidste dag med R-22 i denne omgang. Her er overblikket over, hvad du endnu kan opleve på messen.

PROGRAM: Tredje og sidste dag står især i uddannelse, rekrutterings og diversitetens tegn, når blandt andre Technology Denmarks It-Landshold og Odense Kommunes Teknologiskole gæster messen.

Her får du et overblik over programmet for hele dagen. Vil du se hele programmet kan du klikke her.

09:15 - 10:15: Workshop: Lær at programmere med Dobots, Hall C - Startup Stage: En workshop for elever i 9. og 10. klasse, hvor de bliver introduceret for programmering og forskellige uddannelser.

09:15 - 10:15: Workshop: Den hurtigste robot på banen, Hall C - Battle Zone: En workshop for elever i 9. og 10. klasse samt 1. g. Eleverne skal få en forståelse for matematikkens rolle i programmering ved at programmere den hurtigste robot, de kan.

09:30 - 11:00: Advanced Manufacturing, Hall A - Stage 1: Konferencen handler om fleksible automationsløsninger til eksempelvis intern transport på fabrikker og svejsning.

09:30 - 11:00: Private and Public Collaboration in the Development of New Robotic Solutions for Hospitals, Hall A - Stage 2: Bliv klogere på det privat-offentlige samarbejde, der har været med til at udvikle nye robotløsninger på hospitaler.

10:30 - 12:30: Diversity in Robotics, Hall C - Main Stage: Elever og studerende bliver introduceret for programmering med fokus på at få flere kvinder til vælge en uddannelse og karriere inden for STEM.

11:30 - 12:00: Cyber Threats against Industrial Robots - hackable or protected? Hall A - Stage 1: På en moderne fabrik er alt forbundet, men udgør det en øget risiko og sårbarhed over for hackerangreb? Bliver klogere på, hvordan du sikrer dine industrirobotter.

13:00 - 14:30: Panel: Promoting and Supporting Female Tech Founders/Leaders, Hall C - Startup Stage: Paneldebat med kvindelige CEO'er om, hvordan man fremmer og understøtter kvindelige stiftere og ledere i tech.

13:00 - 13:45: Hvad laver en robotingeniør? Hall C - Battle Zone: Elever fra 2. og 3. g bliver introduceret til robotingeniøruddannelsen.

13:30 - 14:30: Partnerskaber i Verdens bedste robotby i børnehøjde, Hall A - Stage 1: Børnene i Odense Kommune skal introduceres for robotter, og det sker gennem partnerskaber med nogle af byens it- og robotvirksomheder. Det samarbejde kan man bliver klogere på til denne konference.

13:45 - 14:30: Bedre velfærd gennem Robotteknologi, Hall C - Battle Zone: Elever fra 2. og 3. g bliver introduceret til uddannelsen inden for sundheds- og velfærdsteknologi, og hvordan det fag kan være med til at gøre en forskel for danskernes velfærd.

15:00 - 16:00: Stand-up show med Thomas Warberg, Hall C - Main Stage: Messen slutter af med stand-up fra Thomas Warberg, inden man går på weekend.

Klik her for at se det fulde program.

Lasse Kieffer blev robotinvestor, efter han solgte virksomheden Purple Robotics i 2018. I dag er han medejer af Robot Valley Capital, der investerer i robotvirksomheder. Foto: Mathias Banke

Investor Summit: Selv uden investeringer er tiden godt givet ud

Robotinvestoren Lasse Kieffer var med til Investor Summit 2022 ved robotmessen R-22.
 
Der var ingen af virksomhederne, der pitchede til Investor Summit, som fangede hans opmærksomhed, men investeringer er ikke den eneste værdi, man får ud af den slags arrangementer.
 
- Der er networking, og tit, når jeg deltager som investor i ting som Investor Summit, bliver jeg ret inspireret. Dels får man indsigt i, hvor verden er på vej henad, og hvad folk arbejder med på et overordnet plan. Og så kan det være, man har mødt en virksomhed, man ikke lige tænker vinder markedet, men man har stadig en idé om, hvor verden er på vej hen. Det får jeg meget ud af, siger Lasse Kieffer.
 
Derudover har messen en størrelse, der gør den oplagt til at hilse på folk og tage pulsen på, hvor teknologien er på vej hen.
 
- For mit vedkommende har der været en lille håndfuld af folk, der er kommet med idéer lidt bag kulisserne om ting, der er upcoming. Det er måske ikke sådan, alle oplever det, men folk kender mig og vil gerne høre min holdning til deres idéer. Det har messen været stærk til, siger Lasse Kieffer.

Investor Summit 2022 blev afholdt på dag to af R-22. Her sad Lasse Kieffer blandt investorerne, og selvom han ikke fandt en virksomhed at investere i, har det været givtigt at deltage i både Investor Summit og messen generelt.

INVESTOR: Investor Summit er en big deal inden for Odenses investor-startup-miljø, og dette års arrangement finder sted under R-22.

Lasse Kieffer er en af investorerne, der har fundet en plads foran scenen i Odense Congress Center, hvor dagen skal gå med oplæg og pitches fra virksomheder, der håber at få nye ejere med ombord.

Dagen kom godt fra start, da Greg Smith, der er direktør for den industrielle automationsgruppe hos amerikanske Teradyne.

- Den var meget inspirerende, siger Lasse Kieffer om talen, der handlede om, at igangværende udviklingen inden for robotter og automation vil ændre verden på en lignende måde, som containerfragt gjorde - og Odense er i centrum for den udvikling.

Der dog ingen af dagens pitches, der rigtig fanger Lasse Kieffer. Han har selv en baggrund som elektronikingeniør og kan lide, når elektronik, software og mekanik spiller sammen, og ingen af de håbefulde investeringsparate virksomheder falder inden for det.

- Man bliver bare nødt til at holde hovedet og tankerne åbne og se, hvad der er. Nogle gange bliver man positivt overrasket, men det er også helt okay, hvis man skal forbi mange, før der er et match. Det er bare en del af spillet. Du behøver heller ikke have alle varerne ned i kurven, når du handler, forklarer Lasse Kieffer.

Investering er ikke den eneste værdi

Selvom Lasse Kieffer ikke fandt en virksomhed at kaste sine penge og ekspertise efter, har han alligevel fået noget ud af det.

- Der er networking, og tit, når jeg deltager som investor i ting som Investor Summit, bliver jeg ret inspireret. Dels får man indsigt i, hvor verden er på vej henad, og hvad folk arbejder med på et overordnet plan. Så kan det være, man har mødt en virksomhed, man ikke lige tænker vinder markedet, men man har stadig en idé om, hvor verden er på vej hen. Det får jeg meget ud af.

- Jeg måler ikke kvaliteten af den tid, jeg bruger på det her, om det bliver til en investering eller ej. Finder jeg nogen, jeg er vild med, vil jeg hellere involvere mig og have en form for proces med dem, hvor jeg lærer dem at kende og sparrer med dem, hvor jeg samtidig får indsigt i, om det nu også er så godt, som førstehåndsindtrykket var - også uden jeg nødvendigvis har en aktie i dem, siger Lasse Kieffer.

Lasse Kieffer sad ved siden af Søren Schmidt, der er direktør og porteføljemanager i investeringsvirksomheden Robot Valley Capital, som Lasse Kieffer er medejer af. Foto: Mathias Banke

Han skal blandt andet også høre et oplæg om værdiansættelser - et emne han i den grad har en holdning til.

- Jeg møder tit virksomheder, der ikke har salg, og som skal hyre medarbejdere og bruge en masse penge på at udvikle. De har en idé, og de synes, de er hele verden værd. Men det gør, at der er en kæmpe spand med grunde til, det kan gå galt og ikke lykkes i sidste ende. Ofte møder jeg en mangel på forståelse for risiko, så hvis jeg skal give et råd til mindre startups, er det, at de skal prøve at sætte sig i investorens sted.

- Prøv at se hvordan det giver mening for investoren, så det bliver en win-win, og ikke bare dem, der skal bruge en masse penge, men ikke har respekt for, om det giver mening for modparten, siger Lasse Kieffer.

Trykker hænder

Lasse Kieffer har også brugt messen til at gå rundt mellem standene og møde nye folk.

Selvom er findes større messer, hvor kæmpe virksomheder lancerer nye produkter og skaber hype om dem selv, kan en "mindre" messe som R-22 - der dog er Nordens største robotmesse - være et oplagt sted at blive introduceret for nye idéer og virksomheder.

Især når man som Lasse Kieffer er et kendt navn i branchen.

- Messen her virker som et godt sted at networke. Det er faktisk ikke kedeligt, specielt ikke oven på corona. Man skal også huske, det er under networking, man kan vise idéer frem og få feedback på dem.

- For mit vedkommende har der været en lille håndfuld af folk, der er kommet med idéer lidt bag kulisserne om ting, der er upcoming. Det er måske ikke sådan, alle oplever det, men folk kender mig og vil gerne høre min holdning til deres idéer. Det har messen været stærk til, siger Lasse Kieffer.

Brian Østergaard fra Svendborg Erhvervsskole & Gymnasier var blandt deltagere på R-22 torsdag. Foto: Mathias Banke

Indtryk fra R-22 dag 2: En inspireret nordmand og en anledning selvrefleksion

Her kan du læse om de indtryk og tanker, dag to af R-22 har sat i gang hos to af deltagerne.
 
Norske Karianne Ormseth arbejder i en virksomhed, der forsøger at få virksomheder til at tage automatisering og digitalisering til sig. Der er dog lang til, den norske robotbranche tilnærmer sig det, vi ser i Odense.
 
Brian Østergaard fra Svendborg Erhvervsskole & Gymnasier fik sat tanker i gang omkring, hvordan robotter og anden teknologi kan indgå på erhvervsuddannelserne, så robotterne i højere grad bliver en del af håndværkerfagene.

Karianne Ormseth fra norske Mechatronics Innovation Lab og Brian Østergaard fra Svendborg Erhvervsskole & Gymnasier fortæller, hvad de har fået ud af andendagen af R-22.

PERSPEKTIVER: Erhvervsliv Odense har snakket med et par af gæsterne, der var med til dag to af robotmessen R-22.

Karianne Ormseth, Mechatronics Innovation Lab

Karianne Ormseth er projektleder ved norske Mechatronics Innovation Lab. Det ligger i Grimstad og er et innovationscenter for robotter og 3-D print. Foto: Mathias Banke

Hvad tager du med fra messen?

- Inspiration. Både inden for teknologi, måden robotter bliver præsenteret og de forskellige gribere. Vi arbejder meget med at inspirere små- og mellemstore norske virksomheder til at gå i gang med at bruge teknologi såsom kollaborative robotter. Der er rigtig mange elementer fra den her messe, vi kan tage med ind i vores lab.

Hun har netop været til en konference, der handlede om brugen af autonome robotter til at løse forskellige opgaver.

- Det er interessant at se på, hvor langt vi er nået på vejen mod fuld autonomi. Jeg arbejder også meget med kunstig intelligens, og det er ret vigtig i denne sammenhæng med vision teknologi (maskiners evne til at kortlægge og navigere i deres omgivelser, red.) og AI (kunstig intelligens, red.).

Er der ellers noget ved messen, der har inspireret dig?

- Jeg hørte Esben Østergaards (robotinvestor, red.) key note tale, og det var virkelig inspirerende at høre om Universal Robots' historie, tankerne i begyndelsen, og hvordan de udviklede deres cobots.

Har I noget lignende i Grimstad?

- Nej, det har vi ikke. Jeg snakkede med mine kolleger om det i går, og vi har ikke den slags robotvirksomheder - nærmest ikke i hele Norge. Der er nogle få, men de er meget mindre og mere specialiserede. Det er ikke ligesom Universal Robots, Effimat eller Mobile Industrial Robots.

Er der andet, du ser frem til at opleve fredag?

- Ja, jeg skal til nogle flere konferencer. Jeg ser især frem til konferencen og robotter i byggeri, men torsdag hørte jeg mange oplæg, så fredag skal jeg også bare gå rundt og opleve messen.

Brian Østergaard, Svendborg Erhvervsskole & Gymnasier

Brian Østergaard er projektleder på Svendborg Erhvervsskole & Gymnasier. Foto: Mathias Banke

Brian Østergaard havde netop hørt om robotternes vej til byggepladserne, da vi snakker med ham.

Hvad tager ud med fra den her konference?

- Jeg synes, det er spændende, at der er fokus på kompetenceudvikling og uddannelse inden for byggeri i forhold til at bruge robotter, men der er ikke ret meget fokus på erhvervsuddannelsesniveauet. Hvor er EUD henne i det her? Man kunne jo starte der og skabe nysgerrighed for robotteknologi, som eleverne kan tage med ud i virksomhederne.

- Vi hører om SMV'er, der ikke tager ny teknologi til sig så hurtigt, men hvis nu deres lærlinge har det med fra deres erhvervsuddannelse, ville de måske kunne introducere det til virksomhederne. Om det så er robotteknologi, droneteknologi, 3-D print eller 3-D scan, bør de have mere fokus i de tekniske erhvervsuddannelser.

- Når vi nu har universitetet og University College Lillebælt til at fortælle om uddannelser og kompetencer, kunne det være spændende at have det med på EUD-niveau også.

Kan den inspiration, man finder her, påvirke EUD-uddannelserne i sidste ende?

- Det tror jeg helt sikkert. Forhåbentligt bliver erhvervsuddannelserne bedre til at byde ind og indgå i samarbejder. Nu hørte vi, at UCL har forsøgt at etablere netværk, men er vi erhvervsuddannelser ikke selv gode nok til at tage initiativ.

Så det er også en anledning til selvrefleksion?

- Helt sikkert. Det er det altid, når man hører nogle spændende oplæg. Så kigger man indad og spørger, hvad man selv kan gøre bedre.

Hvad har du ellers oplevet på messen?

- Jeg var inde at høre om den finske model for at høre, hvordan de griber det an i forhold til at få robotteknologi ind i uddannelsen fra grundskole til universitet. Det var rigtig spændende. Jeg tænker, Odense har gang i lidt det samme med Børn i Robotbyen og robotvirksomhederne, så vi er godt på vej selv.

- Men det var spændende at høre, at Finland også har fokus på det, og at de har et nationalt curriculum i forhold til robotter og teknologi.

- Jeg kommer igen i morgen sammen med kolleger fra skolen. Der skal vi kigge mere på teknologierne og hilse på dem, vi samarbejder med rundt omkring.