Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Odense i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Robotbrag 2022 kørte under overskriften "Knæk robotkoden". Formålet med messen er at inspirere virksomheder til, hvordan de kan bringe robotter og automation i spil. I år var 2700 besøgende forbi mod 3000 sidste år. Foto: Stefan Sommer Jagd

Udnyt automationen bedre

Mange danskere tænker nok på Danmark som et af verdens mest højteknologiske lande, og vi er da også i den absolutte top på digitaliseringsfronten.

Men når det kommer til robotter, indtager vi en global 10.-plads, når man måler på antallet af robotter pr. medarbejder. For nogle år siden lå vi på sjettepladsen.

Jovist, en del af det kan forklares ved, at vi i Danmark ikke har gigantiske produktions-industrier som eksempelvis Tysklands bilindustri, og det er nu engang der, robotter bliver brugt i videst udstrækning.

Men det betyder ikke, at danske virksomheder generelt set ikke kan blive bedre til at udnytte automationspotentialet, der ligger i robotter.

Det er egentlig den problemstilling, Teknologisk Instituts messe, Robotbrag, er sat i verden for at løse ved at inspirere flere virksomheder til at automatisere med robotter. Dette års udgave er netop blevet afholdt.

I dette nyhedsbrev får du vigtige pointer om, hvordan virksomheder først tager springet ud i robotautomation, og dernæst hvordan man undgår, at robotten samler støv.

Pointerne er serveret af et panel bestående af John Christiansen, Head of R&D Automation hos The Lego Group, ​Dorte Zacho Martinsen, stifter af SMV360°, Peder Nygaard, fabriksdirektør hos Vola, ​Anne-Lise Høg Lejre, direktør for Produktion og Innovation hos Teknologisk Institut samt robotekspert og faglig leder Søren Peter Johansen fra Teknologisk Institut.

Som altid er du velkommen til at dele vores nyhedsbrev med andre, og nye læsere kan få nyhedsbrevet direkte i indbakken ved at tilmelde sig her.

Følg også gerne vores Linkedin-side, hvor vi løbende lægger historierne op.

Har du noget, du selv vil dele, eller har du blot lyst til at invitere på en kop kaffe, kan du skrive til os lige her.

Tak fordi du læser med!

Billede af Mathias Banke
Billede af skribentens underskrift Mathias Banke Erhvervsjournalist
Camilla Haustrup Hermansen og Anders Top Haustrup overtog i slutningen af 2020 Plus Pack fra deres far, Steen Haustrup. De klarede sig igennem det første regnskabsår med et stort overskud. Arkivfoto: Frederik Steen Nordhagen

Nyt fra virksomhederne i Odense

Emballageproducenten Plus Pack A/S fordobler overskuddet i det seneste regnskab. Resultatet skyldes i høj grad, at coronaepidemien fik efterspørgslen på emballage til takeaway til at stige.
 
5E-Byg havde et rekordår i 2021, og byggeselskabet forventer, at de næste par år bliver endnu bedre. Men ser man på hele branchen, truer usikkerhed og stigende priser med at trække i håndbremsen.
 
Ordbogen A/S går fra 66 til 75 ansatte i seneste regnskab, mens overskuddet falder med 18 procent. Virksomheden har i øjeblikket stort fokus på internationalisering og købte i starten af året De Røde Ordbøger fra Gyldendal.

Her er tre udvalgte nyheder fra Odenses erhvervsliv.

Plus Pack A/S fordobler overskuddet

Det er gået fremragende for den odenseanske koncern Plus Pack A/S, der er ejet og drevet af søskendeparret Camilla Haustrup Hermansen og Anders Top Haustrup.

Det seneste regnskab for emballageproducenten viser en fordobling af koncernens overskud, der er gået fra 27 millioner kroner før skat i 2020 til 55,7 millioner kroner før skat i 2021.

Det resultat var bedre end forventet, og koncernen peger selv på en stigning i brugen af emballage til takeaway som konsekvens af coronaepidemien som den største årsag. Koncernen var negativt påvirket af manglen og priserne på råvarer, men det har Plus Pack A/S opvejet ved at hæve priserne.

I 2022 påbegynder Plus Pack A/S implementering af en ny strategi, der skal transformere koncernen og emballageindustrien i en bæredygtig retning med langt mere genbrug.

5E-Byg har fuld fart på, men advarselslamperne lyser

2021 var et godt år for 5E-Byg, men 2022 tegner til at blive endnu bedre, skriver Fyens Stiftstidende.

5E-Byg, der blandt andet er med i de store odenseanske projekter Nyt OUH og Cortex Park, kom ud af 2021 med overskud på 122 millioner kroner før skat.

- Vi mærker ikke noget til den afmatning, som så småt er ved at indfinde sig nogle steder i byggebranchen, siger administrerende direktør Per Jørgensen til avisen.

- Vi har mange store byggerier, og vi kan se, at også i 2022 vil vi vækste på både omsætning og bundlinje. Vi kommer nok meget tæt på to mia. kroner i omsætning (mod 1,5 mia. kroner i 2021, red.), og bundlinjen følger med, fortsætter Per Jørgensen.

Selvom 5E-Byg ikke selv mærker til usikkerhederne omkring finansiering af projekter grundet stigende renter og priser på fragt, energi og råvarer, så tror direktøren, at de faktorer kommer til at bremse branchen i den kommende tid.

- Boligselskaber tøver med både renovering og nybyggeri på grund af usikkerheden, det ser vi mere og mere af, siger han.

Ordbogen A/S vækster på med medarbejdere, falder i overskud for 2021

Regnskabet for Ordbogen A/S er netop blevet offentliggjort, og det viser, at virksomheden kom ud af 2021 med et overskud før skat på 9,3 millioner kroner, hvilket er 18 procent lavere end for 2020.

Samtidig er virksomheden vokset fra 66 til 75 ansatte.

Året har især stået på internationalisering, da virksomheden har bevæget sig ind på det tyske marked.

I starten af 2022 købte Ordbogen A/S også De Røde Ordbøger fra Gyldendal, og det har blandt andet betydet, at virksomhedens ordbøger netop har været brugt til de danske folkeskolers afgangsprøve i retskrivning. Her foretog danske elever 3,3 millioner søgninger på 45 minutter, hvilket var en rekordbelastning på Ordbogen A/S' servere, der kørte upåklageligt.

- Dagen i dag viser, at vores fokus og store investeringer i vores servercenter har båret frugt. Vi er meget stolte over, at vi så kort tid efter overtagelsen af Gyldendals ordbøger er lykkedes med at levere en fuldstændig optimal prøveafvikling for alle landets skoleelever, fortæller Ordbogen A/S' administrerende direktør Peter Revsbech i en pressemeddelelse.

Journalist Nynne Bjerre Christensen var moderator på en "tænketank" under overskriften "Hvordan kan robotter blive en del af løsningen på manglende arbejdskraft?". Foto: Mathias Banke

Fri leg og et robotbibliotek: Fire idéer til, hvordan flere virksomheder tager robotterne til sig

Manglen på arbejdskraft går ingen steder foreløbig, men med automatisering kan man mindske behovet for flere hænder i danske virksomheder.
 
Til Robotbrag 2022 blev der delt fire idéer til, hvordan man sørger for det.
 
1) Undgå at stirre dig blind på den økonomiske bundlinje, når du skal vurdere værdien af et automatiseringsprojekt. Der er mange andre værdiskabende faktorer, der kan gøre automatisering til en god beslutning.
 
2) Lad være at forsøge at erstatte de eksisterende processer med automatik en-til-en. Få i stedet overblik over processerne ved siden af også, så man kan optimere hele arbejdsgangen. Her er det en god idé at finde inspiration hos andre virksomheder i ind- og udland.
 
3) Giv medarbejderne mulighed for at lege med ny teknologi. Ledelsen kan have en tendens til at være kontrollerende og fikserede på et specifikt resultat, men hvis man giver medarbejderne frie tøjler, kan de blive den innovative drivkraft, der sørger for, at automationsløsninger bliver implementeret på kreative og effektive måder.
 
4) Opret et robotbibliotek. Det er selvfølgelig mere en appel til robotproducenterne og det offentlige. Pointen er, at virksomheder skal have adgang til at eksperimentere med robotter uden at skulle bekymre sig om dyre investeringer.
 
Læs hele artiklen og få uddybet de fire idéer, så du selv kan blive klogere på, hvordan du kommer i gang med at automatisere dele af din virksomhed.

Til Robotbrag 2022 delte to ledere i store virksomheder, en rådgiver for SMV'er og en innovationsdirektør deres idéer til, hvordan flere virksomheder kommer i gang med at bruge robotter, så automationsløsninger kan afhjælpe manglen på arbejdskraft.

AUTOMATION: Udfordringen med at finde arbejdskraft går ingen vegne lige foreløbigt, og problematikken omfatter efterhånden mange brancher.

Løsninger som at uddanne flere og importere arbejdskraft er både langsigtede og utilstrækkelige i forhold til at dække virksomhedernes behov, og derfor er det nødvendigt at finde løsninger, der kan gøre en forskel hurtigt.

Her kan automatisering ved hjælp af robotter være en vigtig brik. For hvis du ikke kan finde hænderne, giver det måske mere mening at sænke behovet for dem.

Men her løber man ind i en anden barriere, for robotterne repræsenterer en omvæltning for de fleste virksomheder. Ingen tør foretage en relativt dyr investering i en robot, som kan risikere at samle støv i kælderen.

Derfor var John Christiansen, Head of R&D Automation hos The Lego Group, ​Dorte Zacho Martinsen, stifter af SMV360°, Peder Nygaard, fabriksdirektør hos Vola og ​Anne-Lise Høg Lejre, direktør for Produktion & Innovation, Teknologisk Institut inviteret med til Robotbrag 2022, hvor de fremlagde idéer, der skal hjælpe robotter med at blive en del af løsning på manglen på arbejdskraft.

De fire idéer kan du læse mere om her.

Undgå snævre fortolkninger af business cases

Når virksomheder kigger på business-casen for at tage en automatiseringsløsning til sig, er det som regel udslagsgivende, om investeringens tilbagebetalingstid (return on investment, ROI) sker inden for et bestemt antal år.

Men det er alt for snævert kun at vurdere ud fra ROI, mener John Christiansen fra Lego Group.

I stedet bør man være villig til at værdisætte gevinster som at skåne medarbejderne for slidsomt arbejde, forbedre service over for kunderne, komme i gang med virksomhedens teknologiske udvikling og gøre sin virksomhed til en mere attraktiv arbejdsplads.

- Jeg har erfaring med, at man ender med at gå i ring. Hvis tilbagebetalingstiden for et automationsprojekt er lang, oplever det et push back fra beslutningstagerne, så i stedet for at lave den rigtige løsning, barberer man den ned, siger John Christiansen.

Er man i en mindre virksomhed, kan man overveje at købe brugt, så investeringen er mere overkommelig. 

Blandt publikum fortalte en projektansvarlig hos Novo Nordisk, at han har haft succes med at styrke business casen for automationsløsninger ved også at kigge på, hvad der kommer før og efter den proces, man gerne vil automatisere. På den måde inddrager man brugerne, og man får kortlagt, hvor gnidningspunkterne er.

Søg viden i andre virksomheder

Når virksomheder kaster sig ud i at automatisere, har mange en tendens til at ville erstatte de nuværende processer en-til-en. Det er en fejl, mener ​Anne-Lise Høg Lejre fra Teknologisk Institut.

I stedet bør man gøre som hos Novo Nordisk og kigge på det, der ligger forud for og efter processen, så man kan ændre hele den omkringliggende arbejdsgang i samme ombæring.

Og så er det vigtigt, at man kigger andre virksomheder i ind- og udland over skulderen.

-  Hvad har andre lykkedes med, og hvilke faldgruber er de stødt ind i? Man kaster sig lidt for hurtigt over at automatisere processer en-til-en, i stedet for at blive inspireret af andre virksomheder først, siger Anne-Lise Høg Lejre.

Lad medarbejderne lege

I dag driver Dorte Zacho Martinsen rådgivningsvirksomheden SMV360, men inden da var hun direktør i produktionsvirksomheden BM Silo.

Her havde hun god erfaring med at stille robotterne til rådighed for medarbejderne, så de kunne drive brugen af robotter frem uden specifikke krav fra ledelsen, som skal sørge for at kompetence-udvikle og uddanne medarbejderne.

- Der sker de mest fantastiske ting, når man giver unge klejnsmedelærlinge nogle UR-robotter (robotarme, red.) og siger, at vi ligeglade med, hvad projektet bliver til, så længe det bliver produktivt i virksomheden. Ledelsen skal kunne give slip på at kontrollere, hvad der kommer ud af det. Lad de ansatte få et legerum, siger Dorte Zacho Martinsen.

Samtidig er det en håndgribelig måde at lære på, og det kan være en fordel for ansatte, hvis styrker ikke ligger i det boglige. 

John Christiansen fra Lego Group pointerer, at man i store koncerner ikke kan skabe lige så fri leg af hensyn til sikkerheden, men så handler det fra ledelsens side om at være lydhøre, når folkene på gulvet kommer med forslag og idéer til, hvad der kan gøres anderledes.

Giv virksomheder adgang til et robotbibliotek

En måde at komme over investeringsbarrieren ville være, hvis virksomheder havde mulighed for at udlåne teknologi i en slags robotbibliotek. Det foreslår Dorte Zacho Martinsen.

- Så har man mulighed for at lege med robotter i virksomheden uden at skulle bruge penge. Kan man så ikke bruge den, leverer man den bare tilbage, eller også bliver man så begejstret, at man køber ind på idéen hos en leverandør, forklarer hun.

Hun ser tiden efter corona som et oplagt tidspunkt at sætte sådan et initiativ i gang, fordi man har penge i spil til at hjælpe små- og mellemstore virksomheder.

Peder Nygaard, fabriksdirektør hos Vola, synes generelt, at virksomhedsledere skal droppe kravspecifikationer, når de går i gang med automatiseringsprojekter, og det kan et robotbibliotek spille ind i.

- Det ville give virksomhederne mulighed for at eksperimentere med processer, uden der står en leverandør med forventninger på den ene side, siger han.

​Anne-Lise Høg Lejre fra Teknologisk Institut kan også se det smarte i idéen og pointerer, at det er vigtigt, man får inspirationsdelen med.

- Meget kan man måske selv finde ud af, men det er godt at se, hvad der kan komme ud af automatiseringen, hvis man får adgang til hjælp, inspiration eller samarbejde, understreger hun.

Menneskecentreret robotteknologi og kunstig intelligens var nogle af de trends, robotekspert Søren Peter Johansen holdt oplæg om, men publikums spørgsmål handlede om langt mere praktiske forhold. Foto: Mathias Banke

Undgå at robotterne samler støv: Søg viden og start simpelt

Selvom Odenses robotbranche er god til at tiltrække kapital, så er Danmark ikke helt i toppen, når det kommer til rent faktisk at bruge robotterne.
 
Ifølge organisationen IFR ligger Danmark på 10.-pladsen, når man måler på robotterne per medarbejder.
 
Hvis den udvikling skal vendes, skal danske virksomheder blive bedre til at overkomme de barrierer, der står i vejen for, at de tager avanceret teknologi til sig.
 
Mange af barriererne handler om mangel på viden om, hvad robotteknologi kan bruges til.
 
Derfor anbefaler robotekspert Søren Peter Johansen, at virksomheder opsøger netværk og spørger leverandører og kunder om, hvilke eksempler på automatisering med robotter, de kender til.
 
En anden pointe er, at man skal starte der, hvor det lettest at komme i gang med en løsning.
 
- Man skal altid starte med det rigtig nemme. Der har man mulighed for at få succes, og man rammer typisk ned i det, som man laver meget af i virksomheden, siger Søren Peter Johansen.

Danmark sakker bagud i forhold til andre lande, når det kommer til, at virksomhederne tager robotter til sig. Robotekspert og faglig leder hos Teknologisk Institut, Søren Peter Johansen, kommer her med bud på, hvordan man vender udviklingen.

TENDENS: Det er sigende, at et oplæg ved Robotbrag 2022, der egentlig handlede om fremtiden og nye trends inden for automation og robotteknologi, gav anledning til spørgsmål fra publikum, der handlede om, hvordan man undgår, at ens robotinvesteringer ender med at stå ubrugt hen.

Det er nemlig ikke specielt spændende for virksomhederne, hvad robotter måske kan bruges til i fremtiden, når man ikke engang kan se idéen i dem her og nu.

Den internationale organisation for robotter (IFR) måler årligt tætheden af robotter i forskellige lande. I den seneste rapport, der dækker over robottætheden i 2020, har Danmark 246 robotter pr. 10.000 medarbejdere.

Det placerer Danmark på en global 10.-plads. For nogle år siden var vi på sjettepladsen, så noget tyder på, at vi halter bagud i forhold til tage robotterne til os.

Mange af landene, der indhenter og overhaler os, er sydeuropæiske eller asiatiske lande, hvor lønningerne er lavere, og det skaber yderligere problemer.

- Hvorfor skulle man producere i Danmark, hvis man i andre lande er lige så gode til at bruge teknologi til at højne kvaliteten af produkterne, samtidig med lønningerne er lavere? Vi bør motivere virksomhederne til at tage teknologierne til sig, ellers falder vi længere bagud, siger Søren Peter Johansen, faglig leder hos Teknologisk Institut.

Barrierer for virksomhederne

Ingeniørforeningen IDA har lavet undersøgelser for at klarlægge, hvilke barrierer der holder danske virksomheder fra at tage avanceret teknologi til sig.

Den største barriere er mangel på tid, for selvom en løsning måske er bedre, kræver det tid at implementere den.

Samtidig mangler mange virksomheder viden om, hvad de rent faktisk kan bruge robotterne til. Det gælder i forhold til at skaffe kvalificerede medarbejdere, der allerede har den viden, men også adgang til rådgivning om mulighederne.

-  Besøg virksomheder med tilsvarende produktion, eller gå til nogle af jeres leverandører, fordi de har måske lavet løsninger for andre, I også kunne bruge. Man kan også spørge sine kunder, for de kender måske til nogen, man kan blive inspireret af.

- Jeg har også hørt om virksomheder, der ikke bare automatiserer deres egen produktion, men også automatiserer i værdikæden ved at foreslå deres leverandører og kunder at automatisere. Det er også en måde at få mere viden på.

- Men det nemmeste, man kan gøre, er at deltage i netværk, siger Søren Peter Johansen.

Hold det enkelt

En person blandt publikum efterspurgte eksempler på, at virksomheder deler robotter med hinanden, så man undgår at købe en robot, der kun kan bruges fem procent af tiden.

Problemet løses måske med tiden, når robotter bliver mere fleksible, men lige her og nu er Søren Peter Johansens bedste råd, at man starter med at automatisere de simple opgaver, som foretages ofte og tager meget tid.

-  Hvis I har bearbejdningsanlæg, CNC-maskiner, CT-scannere og alt sådan noget, hvor der står en operatør og venter i 10 minutter på at skifte emne, skal det bare automatiseres med det samme.

- Keep it simple. Man må ikke gå i gang med noget, som er på vippen til at kunne lade sig gøre. Man skal altid starte med det rigtigt nemme. Der har man mulighed for at få succes, og man rammer typisk ned i det, som man laver meget af i virksomheden.

- Det er også altid en god idé at inddrage medarbejderne, pointerer Søren Peter Johansen, for det er med til at holde liv i projekterne.

Han kan ikke komme med eksempler på ordninger, hvor almindelige danske virksomheder kan dele robotter, så de ikke samler støv, men han støtter idéen om et robotbibliotek, hvor virksomheder kan afprøve robotter uden at skulle investere penge.