Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Odense i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Sydbank har gjort sit for at smelte kulturerne sammen efter opkøbet af Alm. Brand Bank. Foto: Mathias Banke

Fusioner handler om mennesker

Sydbank har en lang historik med opkøb af mindre banker.

Alene siden 2000 har Sydbank opkøbt syv mindre banker, hvoraf den seneste er Alm. Brand Bank, hvis medarbejdere førhen arbejdede på Vestergade i Odense, men nu sidder under Sydbanks tag på Sønder Boulevard.

Jacob Monin, der er privatdirektør i Sydbank og en del af områdeledelsen for Fyn, giver i dette nyhedsbrev indsigt i, hvordan han har håndteret at skulle integrere nye medarbejdere fra en anden bank i sin egen.

Det kan godt betale sig at bruge tid og ressourcer på at give de nye medarbejdere en god velkomst, for i sidste ende gavner det både forretningen og de ansatte.

Samtidig har opkøbet også ført til et samarbejde med Alm. Brand Forsikring, og dermed har Sydbank også fået et godt forhold til assurandører, som er med til at få endnu flere til at finde vej til Sydbank.

Jacob Monin deler også tre gode råd til, hvordan man sikrer, at nye ansatte i en fusion bedst finder sig til rette på arbejdspladsen.

Som altid er du velkommen til at dele vores nyhedsbrev med andre, og nye læsere kan få nyhedsbrevet direkte i indbakken ved at tilmelde sig her.

Følg også gerne vores Linkedin-side, hvor vi løbende lægger historierne op.

Har du noget, du selv vil dele, eller har du blot lyst til at invitere på en kop kaffe, kan du skrive til os lige her.

Tak fordi du læser med - og god weekend!

Billede af Mathias Banke
Billede af skribentens underskrift Mathias Banke Erhvervsjournalist
Universal Robots og MIR bygger fælles hovedsæde. Første spadestik blev taget af direktør Kim Povlsen, UR, direktør Søren E. Nielsen, MIR, og borgmester Peter Rahbæk Juel. Til stede var også topledelsen i Teradyne, der ejer de to virksomheder. Foto: Stefan Sommer Jagd

Nyt fra virksomhederne i Odense

Universal Robots og Mobile Industrial Robots har taget første spadestik til deres nye fællesdomicil, som amerikanske Teradyne har investerer 325 millioner kroner i. Meningen er, at de to robotkæmper skal spille hinanden bedre, når de bor på samme adresse.

Robotbrag 2022 afholdes 5. maj, og denne gang kan man blandt andet få konkrete råd og idéer til, hvordan man som virksomhed kan bruge robotter til at stå stærkere, når danske virksomheder i 2030 kommer til at mangle 99.000 faglærte.

Her får du et hurtigt overblik med udvalgte nyheder fra virksomhederne i Odense.

Odenses to robotkæmper tager hul på fællesdomicil

325 millioner kroner har amerikanske Teradyne investeret i et nyt domicil, som bliver det nye hovedsæde for både Universal Robots og Mobile Industrial Robots, der begge er ejet af den amerikanske koncern.

Første spadestik til det 20.000 kvadratmeter store domicil blev taget onsdag 20. april og forventes at stå færdigt i 2024, skriver Fyens Stiftstidende.

- Der kommer til at ske noget helt fantastisk, når vi sætter vores to virksomheder under samme tag. Mange af de udfordringer, vi står med, er de samme: Hvordan vi vækster, hvordan vi gør en forskel for vores kunder og teknologien i nogle af vores produkter. Mange af tingene kunne vi godt gøre i dag, men så skal man til at sætte møder op hos hinanden, og der er fysiske barrierer. Det er noget andet, når man møder hinanden ved kaffemaskinen hver dag, fortæller Kim Povlsen, direktør i Universal Robots, til Fyens Stiftstidende.

Ud over samarbejdet ser Søren E. Nielsen, direktør for MIR, frem til at samle virksomheden på en lokation.

- I dag er MIR på fire forskellige lokationer i Odense, så bare det at få MIR samlet er det første store skridt. Så mange ting i det interne samarbejde bliver lettere, når man er i samme bygning, siger han.

Fyens Stiftstidende talte også med Teradynes CEO, Mark Jagiela. Det kan du læse her.

Robotbrag 2022 lige om hjørnet

5. maj løber Robotbrag 2022 af stablen under overskriften "Knæk robotkoden".

Mange danske virksomheder mærker allerede i dag, at de har svært ved at tiltrække den tilstrækkelige arbejdskraft, og i 2030 vil der mangle 99.000 faglærte på det danske arbejdsmarked ifølge Arbejdsbevægelsens Erhvervsråd. Og da de eksisterende medarbejdere ikke bare kan løbe hurtigere og arbejde i længere tid, er der behov for at kunne arbejde smartere og automatisere flere arbejdsopgaver.

- Debatten om fremtidens manglende arbejdskraft og robotteknologi som den mulige løsning skal handle om mere end budgetter, og hvornår robotten er tilbagebetalt. De bedste løsninger kræver nemlig ofte, at man tør tænke og gøre nye ting, fortæller Kurt Nielsen, der er centerchef ved Teknologisk Institut, og fortsætter:

- Derfor har vi i dagens anledning samlet en Robotbrag-tænketank, så vi sammen kan skabe indsigt, råd og løsninger for fremtiden.

Tænketanken består af John Christiansen, Head of R&D Automation hos The LEGO Group, Dorte Zacho Martinsen, stifter af SMV360°, Peder Nygaard, fabriksdirektør ved VOLA A/S og Anne-Lise Høg Lejre, direktør for Produktion & Innovation hos Teknologisk Institut.

De vil hver især komme med konkrete råd eller idéer til, hvordan man som virksomhed lykkes med robotteknologi, når journalist Nynne Bjerre Christensen moderer en paneldebat med tænketanken.

Selvfølgelig vil deltagerne af Robotbrag 2022 også kunne gå på opdagelse i de mange robotter og konferencer, der en del af eventet, ligesom de også kan møde Teknologisk Instituts uvildige specialister og rådgivere.

Du kan læse mere om Robotbrag 2022 og se hele programmet lige her.

- Sydbanks kerneværdi er, at relationer og gammeldags nærvær giver værdi. Vi er en relationsbank, og vi kan godt lide at være fysisk sammen, så vi lærer hinanden at kende og kan stå inde for hinanden. Det er essensen i at drive Sydbank, forklarer privatdirektør Jacob Monin. Foto: Mathias Banke

Sydbanks opkøb gavner både kunder og ansatte

Sydbank opkøbte Alm. Brand Bank i oktober 2020, og med opkøbet fulgte også seks nye medarbejdere, der skulle finde plads i banken på Sønder Boulevard.

 - Vi forsøgte at gøre alt det, der gør, man føler sig velkommen og godt tilpas. Det er klart, når vi kommer som en stor bank og overtager en anden bank, som skal gå over til vores systemer og produkter, skal man holde tungen lige i munden, siger Jacob Monin, privatdirektør i Sydbank for de fynske filialer.

Integrationen af de nye medarbejdere er gået godt, og Sydbank har tillige med opkøbet indgået et samarbejde med Alm. Brand Forsikring, og det gavner både banken og dens kunder.

Partnerskabets succes beror på, at assurandører fra Alm. Brand Forsikring ofte er til stede i Sydbank.

- Vi kan rent faktisk tillade os at anbefale og henvise til hinanden, og det kan vi kun, fordi vi har lært hinanden at kende, forklarer Jacob Monin.

Læs hele artiklen og få indsigt i, hvad Sydbank har fået ud af at opkøbe Alm. Brand Bank.

Sydbank opkøbte sidste år Alm. Brand Bank, og bankens nye kolleger er en kilde til inspiration og anledning til at se nærmere på, om man kan forbedre sine arbejdsgange. Samtidig gav det mening for Sydbank at indgå i et partnerskab med Alm. Brand Forsikring, så opkøbet har i sidste ende været gavnligt for både kunder, medarbejdere og banken, fortæller privatdirektør på Fyn, Jacob Monin.

FUSION: Med et enkelt opkøb vækstede Sydbank med 20 procent, da den for halvandet år siden opkøbte bankdelen af Alm. Brand.

De nye kollegaer forlod lokalerne på Vestergade i Odense centrum og flyttede ud til Sydbanks bygning på Søndre Boulevard, hvor Sydbanks privatdirektør for Fyn, Jacob Monin, har haft til opgave at integrere dem på arbejdspladsen.

- Vi overtog bankmedarbejdere fra Alm. Brand. Det har været vigtigt at sætte dem ind i vores kultur og systemer, og derfor har vi gjort en masse for at få dem til at føle sig hjemme og blive her, for det er gode folk med gode kunder, siger Jacob Monin.

Hvad gør man for at få nye folk fra en anden virksomhed til at føle sig hjemme?

- Det handler om at skabe et trygt læringsmiljø, hvor man ikke synes, det er farligt at møde ind om morgenen. Det er noget med at bevare den konstellation, de havde. Vi sørgede for, de var sammen, indtil deres systemer blev lagt over til vores, og så lavede vi buddyordninger og sociale sammenkomster.

- Vi forsøgte at gøre alt det, der gør, man føler sig velkommen og godt tilpas. Det er klart, når vi kommer som en stor bank og overtager en anden bank, som skal gå over til vores systemer og produkter, skal man holde tungen lige i munden over for både medarbejdere og kunder. Men det er gået utroligt godt, svarer Jacob Monin.

Skaber værdi for kunderne

Med opkøbet var det oplagt for Sydbank at indgå i et nyt partnerskab med Alm. Brand Forsikring, som fortsætter selvstændigt.

- Fordelen ved, at vi har medarbejderne fra Alm. Brand Bank er, at de tidligere har haft et samarbejde med forsikringsfolkene. Det samarbejde er nemt at bygge på, når de kender hinanden i forvejen. Det gjorde dørene lettere at åbne, fordi vi ikke skulle starte helt forfra. Vi har brugt medarbejderne til at bevare den gode relation, siger Jacob Monin.

Partnerskabet har gjort, at Sydbanks kunder nu kan få overblik over deres forsikringer i netbanken, og at de kan få fordelagtige aftaler, hvis de har forsikringer i Alm. Brand Forsikring, og de to virksomheder henviser kunder til hinanden.

Alm. Brand Forsikrings assurandører er ofte til stede i Sydbanks bygning på Sønder Boulevard. Foto: Mathias Banke

Assurandører er ofte fysisk til stede hos Sydbank, og det gavner samarbejdet.

- Vi kan rent faktisk tillade os at anbefale og henvise til hinanden, og det kan vi kun, fordi vi har lært hinanden at kende, forklarer Jacob Monin.

Med opkøbet overtog Sydbank også Alm. Brand Banks 55.000 nemkonto-kunder.

Er det i sidste ende kunderne, der får de største gevinster?

- Ja, det vil jeg da håbe. Det kan vi først se efter et par år, når vi har en idé om, hvor mange af Alm. Brand banks kunder, vi beholder. Selv i den her verden, vi lever i nu, værdsætter man en god relation til sin bank. Der skulle gerne være et kundeliv fra nul til 100 år. Det er det, vi driver bank på, siger Jacob Monin.

En bedre arbejdsplads

I det første lange stykke tid var fokus på at få de nye folk til at blive en del af det store team, uden at gå på kompromis med de relationer, de havde i forvejen.

- Vi har tænkt rigtig meget over, hvor de skal sidde henne, så de kan fortsætte med at have noget sammen, samtidig med de også lærer de nye at kende. På den måde har vi tænkt meget over, hvordan man bliver en del af et stort team, men samtidig bevarer det lille teams fordele, siger Jacob Monin.

En grundlæggende del af at få de nye til at føle sig tilpas er at skabe tryghed, et trygt miljø, hvor de bliver hørt, set og forstået, så de selv tør sige højt, hvis de er usikre.

- Det er lidt en floskel, men Sydbanks slogan er jo "Hvad kan jeg gøre for dig?", og det lever både internt og eksternt. Vi hører fra Alm. Brand folkene, at de føler sig taget godt imod, og at der er en stor villighed til at hjælpe dem med at vænne sig til vores systemer og arbejdsgange, siger Jacob Monin.

For ham har opkøbet også været en anledning til at se indad og finde ud af, om der er områder, man kan hanke op i. Det handler i høj grad om at kunne tage imod input fra de nye folk.

- Det værste, man kan gøre, er at sige, de bare skal indfinde sig i vores måder at gøre tingene på. Gør man det, skaber man ikke en god hverdag for dem, der kommer ind udefra. Så vil de naturligvis føle, at de bare er købt ind og skal indrette sig, understreger Jacob Monin.

- Sydbanks slogan er jo "Hvad kan jeg gøre for dig?", og det lever både internt og eksternt. Det hører vi også fra Alm. Brand folkene. De mærker virkelig, at de er taget godt imod, og at der er en stor villighed til at hjælpe, siger privatdirektør i Sydbank Jacob Monin. Foto: Mathias Banke

Bankdirektør tog imod nye kollegaer efter opkøb: Det handler om at skabe arbejdsglæde

Jacob Monin er privatdirektør i Sydbank, som opkøbte Alm. Brand Bank for halvandet år siden.
 
Seks nye medarbejdere har fundet deres plads i Sydbanks 30 mand store Odense-team, og her deler Jacob Monin tre gode råd til, hvordan man bedst håndterer den proces.
 
1) Brug tid på at lære hinanden at kende, både inden og efter fusionen. Det gælder både i forhold til ledelsen og de ansatte. Målet er at gøre de nye folk optimistiske omkring skiftet.
 
2) Vær klar til at tage imod de nye medarbejderes forslag. Sydbank har sin måde at gøre tingene på, men Jacob Monin er ikke for fin til at ændre arbejdsgangene, hvis de nye folk har andre og bedre måder at holde møder på eller idéer til nye produkter for eksempel.
 
3) Skab et miljø, der gør medarbejderne glade. Medarbejderne skal vide, at de også har ansvar for deres egen arbejdsglæde, men ledelsen skal sørge for at skabe et rum, hvor man tør sige det højt, hvis man har ondt i maven over et eller andet.

Efter - og inden - Sydbanks opkøb af Alm. Brand Bank, har privatdirektør Jacob Monin arbejdet på at få de nye folk til at føle sig hjemme på en arbejdsplads, der er fem gange så stor som deres gamle. Her deler han tre råd til, hvordan man sikrer, at arbejdsglæden og passioner flytter med efter et opkøb.

LEDELSE: Et opkøb kan være en stor mundfuld for de ansatte i den virksomhed, der bliver opkøbt.

Der er nye kollegaer, man skal lære at kende, og helt nye rutiner, der skal sætte sig på rygraden. Opgaven er derfor at skabe tryghed for de folk, så de bliver gode medarbejdere - og samtidig kan bidrage til at forbedre virksomheden, de er kommet ind i.

Den øvelse har privatdirektør for de fynske filialer, Jacob Monin, været igennem, efter Sydbank i oktober 2020 opkøbte Alm. Brand Bank og føjede seks nye bankfolk til den 30 mand store stab i Odense-filialen.

Ud fra de erfaringer deler han her tre gode råd til, hvordan man bedst tager imod en gruppe af nye medarbejdere efter et opkøb.

Lær hinanden at kende - også inden fusionen

- Da vi vidste, vi skulle fusionere, tog ledelsen ind og besøgte de nye folk fra Alm. Brand. Vi fortalte om Sydbank, og hvordan vi drev vores hverdag, og at vi glædede os til at se dem.

- Så kom de ud og besøgte os til morgenbrød, så de kunne se, at vi Sydbank-folk ikke var så farlige, og de begyndte at glæde sig til at fusionere. Vi kalder det pre-boarding. De nye får mulighed for at forberede sig på på fusionen ved at lære os at kende, og vi får elimineret bekymringer om nye systemer eller oplæring. Alt det der fik vi lavet drejebøger på, og så fik vi dem involveret i det stille og roligt.

- Da de flyttede herud handlede det igen om at tage godt imod med blomster på bordene. Det er ligesom at ansætte nye kollegaer. De fik et program for, hvad de med fordel kunne gå i gang med. De kunne også selv melde ind, hvor de føler sig usikre, og så satte vi en buddy eller et team på, som de nye kunne trække på, hvis de ikke vidste, hvad de skulle.

- De første ni måneder kørte de i deres egne systemer og kunder, mens de var her. Det fik de ro til, samtidig med de begyndte at lære folkene her at kende. Alm. Brand-folkene var en afdeling i afdelingen, inden de blev spredt ud og integreret helt, og det var vigtigt, at de lærte os at kende inden.

Lyt til de nye og vær åben over for deres forslag

- Når man fusionerer, skal man huske at spørge, hvad de nye folk kommer med: Hvad, synes I, giver værdi ved at drive bank? Hvad, føler I, gør det sjovt at gå på arbejde? Når I opdager ting, som I var bedre til end Sydbank, hvordan får vi det så frem i lyset, så vi kan integrere det i banken?

- Det kan være alt fra små adfærdsting til systemer og produkter, man kan udvikle. Vi har bedt dem om at putte det ned i tragten, og så sender vi det de rigtige steder hen. Min funktion har været at sige "okay, det lyder godt, det prøver jeg at bære til torvs". 

- Der er Sydbank trods alt ikke større. Der er ikke syv rockwoollag op til en beslutningstager. Jeg snakker ofte med Karen Frøsig (adm. direktør i Sydbank, red.), så hvis der er noget, vi skal trække af på, kan vi træffe nogle forholdsvis hurtige beslutninger.

- Det er fedt, og hvis en medarbejder fra Alm. Brand mærker, de sætter et fingeraftryk på Sydbank og har været med til at udvikle en idé, der bliver en del af den store bank, de er kommet over i, giver det noget arbejdsglæde, engagement og passion.

Skab et miljø, der giver glade medarbejdere

- Jeg har det sådan, at glade medarbejdere giver glade chefer, giver glade kunder, giver god forretning. Det, der skal bære det hele, er, at vi er engagerede i folks trivsel, passion og engagement på deres arbejdsplads. Har vi ikke glade medarbejdere, får vi ikke glade kunder, som køber mere og anbefaler os ude i byen og gør, at vi vækster.

- Det handler også om at give ansvaret videre, for det er ikke kun mit ansvar, at medarbejderne er glade og trives. Det er også deres eget. Når de kommer om morgenen er forventningen, at de bidrager konstruktivt og positivt, så de både er gode kollegaer og ligner nogen, der gider være på arbejde.

- De positive vibes, det giver, gør, at man har overskud til både kunder og kollegaer, og så skal vi nok klare udfordringerne, der kommer. Det er lige så meget op til den enkelte, men det kræver nogle gange, de bliver gjort opmærksomme på det.

- Hvis du møder op og er usikker på dagen, fordi du ikke kender dine kollegaer, systemer og forretningsgangene, skal du sige det, så vi kan gøre noget ved det. Dialog fremmer al forståelse, og jeg er ikke tankelæser, så har man ondt i maven, må man sige det. Som ledelse er min opgave at skabe et miljø, hvor man tør det.