Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Odense i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Udviklingen inden for e-handel står aldrig stille. Det har vi fokus på i dette nyhedsbrev, hvor vi også kan afsløre, at Odense-virksomheder hev en guldmedalje og to bronzemedaljer hjem ved E-handelsprisen 2022. Foto: Mathias Banke

I e-handel må man danse eller dø

E-handel og digitalisering er noget, som langt de fleste virksomheder skal tage stilling til, hvis de vil være og forblive konkurrencedygtige.

Derfor har vi destilleret halvanden times erfaringsdeling mellem Lars Hedal, CEO hos Hesehus, Stefan Dolleris, e-commerce manager hos Dinex, og Kenneth Nørgaard, CEO hos BabySam, ned til en artikel, du forhåbentlig kan få gavn af.

De tre var inviteret op på scenen i Odense Sommerrevys telt af Fynsk Erhverv, og her kom de blandt andet ind på samspillet mellem fysiske og digitale salgskanaler, at bruge kunder som en udviklingsdriver, og det stigende behov for de rette kompetencer blandt it-udviklere.

Netop samarbejdet mellem Hesehus og Dinex vandt torsdag aften en pris ved Dansk Erhvervs E-Handelspris 2022, hvor Shipmondo også hev to tredjepladser hjem. Det kan du også læse om i dette nyhedsbrev.

Har du gode ideer til emner for Erhvervsliv Odense, er du altid velkommen til at skrive til os. Det gør du her.

Du kan også følge os på vores Linkedin-side, hvor vi deler alle artiklerne, ligesom du meget gerne må dele nyhedsbrevet her med dem, du tænker kunne være interesserede.

Nye læsere kan tilmelde sig nyhedsbrevet her.

Tak fordi du læser med og deler vores historier!

God weekend.

Billede af Mathias Banke
Billede af skribentens underskrift Mathias Banke Erhvervsjournalist
Et kig i den kolossale hal øst, hvor Bladt er ved at indrette dele af den produktion, som skal bruges til at lave kolossale monopæle - fundamenter til havvindmøller. Fundamenterne bliver cirka 100 meter lange, cirka 10-15 meter i diameter og vejer op til 3000 ton. Foto: Stefan Sommer Jagd

Nyt fra virksomhederne i Odense

Det nye robotcenter på Odense Havn er officielt skudt i gang. Centret skal udvikle og teste robotteknologi, der kan være med at automatiserer vindmølle-, skibs- og bygningsindustrien. Der går dog stadig nogle år, inden centret står færdigt.
 
To speciallæger åbner et nyt privathospital på Langelinie 29, hvor H.C. Andersen Klinikken lå førhen. Den nye klinik hedder Langelinie Privathospital, og indehaveren af H.C. Andersen Klinikken er gået med ind i foretagendet.
 
Både egenkapitalen og overskuddet før skat er steget kraftigt sammenlignet med året før for Barfoed Group. Det giver ejendomskoncernen en større økonomisk muskel, så den kan kaste sig over større projekter end tidligere.

Nyt robotcenter er officielt skudt i gang, privathospital åbner på Langelinie og fynsk ejendomskoncerns formue vokser. Her får du tre udvalgte nyheder fra Odenses erhvervsliv.

Odense Havns nye robotcenter er søsat

Large Structure Production-centeret på Odense Havn er officielt skudt i gang.

Centeret er verdens første af sin slags og skal udvikle og teste robotteknologi til store konstruktioner på tværs af industrier - vindmøller, bygninger, skibe.

Den slags teknologi er vigtig for eksempelvis Bladt Industries, der er i fuld gang med at opbygge en fabrik, som skal lave enorme monopæle - fundamenter - til havvindmøller, og automatiseringen har en afgørende betydning for, at arbejdspladser som Bladts kan blive i Danmark.

- Det kommer til at betyde, at vi kan forblive konkurrencedygtige i længere tid, og at vi kan forblive det i et marked, hvor vi i forvejen er superpressede. Tiltag som det her betyder alt for os, fordi vi kan være på forkant hele tiden. Det kommer alle til gode - det bevarer også lokale arbejdspladser - at vi kan lave større ting med de samme hænder, sagde Bladt-direktør Anders Søe-Jensen.

Centeret er lige nu i en midlertidig bygning. I 2024 skulle de permanente rammer gerne være på plads.

Læs hele historien hos Fyens Stiftstidende.

Nyt privathospital rykker ind på Langelinie

To unge speciallæge åbner ambitiøst privathospital på Langelinie. Foto: Mathilde Vammen Poulsen

Det var ikke længe, Langelinie 29 fik lov at stå tomt, efter skønhedsklinikken Privathospitalet H.C. Andersen Klinikken flyttede til Hunderup.

Om få uger åbner de to speciallæger Baskaran Ketharanathan og Amin Baram nemlig Langelinie Privathospital på adressen.

De to entreprenører har ikke erfaring med at drive et privathospital, men de får kyndig vejledning af Jens Pilegaard Bjarnesen, der har drevet H.C. Andersen Klinikken i 20 år.

- Jeg får da lidt nostalgi og glæde, når jeg tænker på, at der kan komme gang i lokalerne igen. Det er med en god følelse, at jeg gør det, fortæller Jens Pilegaard Bjarnesen.

Langelinie Privathospital kommer til at beskæftige sig med blandt andet plastik-, ortopæd-, og neuro-kirurgi samt børne- og hudsygdomme, hvor der løbende vil komme flere specialer til.

Læs hele historien hos Fyens Stiftstidende.

Barfoed-familien øger formuen

Frederik Barfoed og Barfoed Group udvikler sig kraftigt - blandt andet gennem anlæggelsen af det store ejendomskompleks Munkebjerg Park i Odense. Arkivfoto: Michael Bager

Værdien af boliger i Odense og København stiger og stiger, og har man brug for beviser på det, kan man blot kaste et blik på Barfoed Group, der er en af Fyns største ejendomskoncerner.

Selskabets seneste regnskab blev udgivet onsdag, og her fremgår det, at egenkapitalen er vokset fra 2,1 milliarder til 3,2 milliarder kroner på blot et år.

780 millioner kroner af fremgangen i egenkapitalen skyldes, at Barfoed Groups ejendomme er steget i værdi, så koncernen har reelt først pengene i hænderne, hvis ejendommene sælges.

Selvom den øgede formue mest er på papiret, har det en betydning for koncernen.

- Virksomheden har fået en større finansiel styrke, som betyder, at vi i dag er i stand til at håndtere meget større projekter og alle kundesegmenter. Det giver os flere muligheder, forklarer direktør Frederik Barfoed, der ejer koncernen sammen med sin søster, Camilla Barfoed.

Selve forretningen er også i voldsom fremgang, så overskuddet før skat alt i alt er steget fra 363 millioner kroner i 2020 til 938 millioner kroner i 2021.

Læs hele historien hos Fyens Stiftstidende.

- Hvis små virksomheder kan få folk ind, som forstår, hvilke små, digitale skridt man kan starte med og bygge videre på, kan de udfordre store virksomheder, som risikerer at ende som dinosaurer, hvis de ikke får skaffet de rette kompetencer, siger Lars Hedal, CEO i Hesehus. Foto: Mathias Banke

Kanalerne smelter sammen: Dem med stærke webshops høster gevinsten i butikkerne

Lars Hedal, direktør hos Hesehus, Stefan Dolleris, e-commerce manager hos Dinex, og Kenneth Nørgaard, CEO hos BabySam, deler her erfaringer om e-handel.
 
For BabySam har en af udfordringerne ved digitalisering været, at de fysiske butikker i starten var kritiske over for webshoppen, som butikscheferne mente stjal salg fra butikkerne.
 
Kenneth Nørgaard holdt dog fast i strategien, og i dag er det tydeligt, at de forskellige salgskanaler forstærker hinanden.
 
Stefan Dolleris fortæller, hvordan Dinex på et år gik fra at være en gammeldags produktionsvirksomhed til at have godt gang i onlinesalget. I dag er e-handelsplatformen under konstant udvikling ud fra kundernes feedback.
 
Generelt har forventninger til, hvad en e-handelsplatform skal kunne, været stigende i mange år.
 
- For 20 år siden handlede vores arbejde kun om, hvilket system kunden skulle have. I dag handler det om strategi, hvor det digitale er en del af kernen, og det handler om en forståelse af kunderejsen, siger Lars Hedal.
 
Læs hele artiklen og få både inspiration og indsigt fra de tre ledere.

Dinex, BabySam og Hesehus deler erfaringer og gør dig meget klogere på at udvikle og implementere en e-handelsplatform som en del af kernestrategien.

DIGITALISERING: Der blev delt gode erfaringer, da Lars Hedal, direktør hos Hesehus, Stefan Dolleris, e-commerce manager hos Dinex, og Kenneth Nørgaard, CEO hos BabySam, indtog scenen til et af Fynsk Erhvervs arrangementer.

Hesehus er en anerkendt udvikler af e-handelsplatforme, og it-huset har haft både detailkæden BabySam og autodeleforhandleren Dinex som kunder - arbejdet med sidstnævnte har netop udløst en pris til dette års E-handelspris.

Med kommunikationsrådgiver og forfatter Julie Lindegaard som moderator delte de tre herrer deres erfaringer med e-handel lige fra at stable en succesfuld e-handelsplatform på benene til e-handelsbranchens tendenser.

Og der er altså god grund til at være med på beatet digitalt.

- Detail er stadig størst i de fleste brancher, men det er dem, der har lavet investeringer i e-handel, der kan høste de største gevinster i butikkerne, pointerer Lars Hedal.

Det fysiske og digitale skal spille sammen

Da Kenneth Nørgaard kom til BabySam som adm. direktør i 2015, var der en udfordring i at få de fysiske detailbutikker til at acceptere webshoppen.

Butikscheferne følte, at varer solgt via webshoppen til afhentning i butikkerne reelt betød, at den fysiske butik mistede salg.

- Det har været en del af rejsen at skabe tillid hos kunderne og få butiksfolkene til at forstå, at når vi har kunden, skal værdien nok komme på sigt. Loyaliteten er der. De besøger os online, og så kommer de også i butikkerne, det kan vi se - og nu kan butikkerne også se det, forklarer Kenneth Nørgaard.

En af de nye tendenser, som BabySam har taget til sig, er liveshopping. Kæden, der sælger babyudstyr, er også begyndt at kigge nærmere på abonnementsmodeller, hvor kunderne ikke køber dyrt babyudstyr, som risikerer kun at blive brugt i kort tid, fortalte adm. direktør Kenneth Nørgaard. Foto: Mathias Banke

Især efter BabySam introducerede klik-og-hent i butikkerne via webshoppen, har butikkerne forstået, at de får gavn af de digitale kanaler.

- I de sidste 12 måneder er 14 procent af vores omsætning generet af klik og hent, så nu giver webshoppen pludselig massiv omsætning tilbage til butikkerne. Det har været en lang rejse med mange diskussioner, hvor jeg har måttet sige "det bliver på den her måde, du retter ind eller retter ud", siger Kenneth Nørgaard.

Gammel virksomhed i ny tidsalder

Ifølge Lars Hedal har kundernes adfærd ændret sig, og det gør en god webshop vigtigere nu end nogensinde før.

- For 15 år siden besøgte kunder i gennemsnit autohandlere syv gange, før de købte en bil. I dag er gennemsnittet 1,2 gange, fordi kunderne orienterer sig på nettet og træffer beslutninger, inden de går ind i den fysiske butik, så det handler udelukkende om, at salgskanalerne forstærker hinanden, fremhæver han som eksempel.

For at følge med udviklingen tog Middelfart-virksomheden Dinex kontakt til Hesehus for at bygge en moderne e-handelsplatform.

Den stod færdig i 2020, og på bare et år gik virksomhedens omsætning på brugtmarkedet fra at være nul procent digital til, at 75 procent af omsætningen på det marked kommer gennem webshoppen.

- Der har været en masse udfordringer med at vende skuden og tænke digitalt og betjene kunder i et webbaseret system. Der har også været en udfordring i, at vi er globale. På et globalt marked er du nødt til at være ydmyg, for det, der fungerer i Danmark, fungerer ikke nødvendigvis i andre lande, forklarer Stefan Dolleris fra Dinex.

- En e-handelspris kan bruges internt, fordi den viser de medarbejdere, der har måttet omstille sig til det digitale, at man har gjort et eller andet rigtigt, sagde Stefan Dolleris fra Dinex to dage inden, Hesehus og Dinex vandt e-handelsprisen for bedste kundecase. Foto: Mathias Banke

Det har tvunget virksomheden til at være lydhør over for kundernes forslag til webshoppen i de enkelte lande, så platformen altid er tilpasset kundernes ønsker.

- Da vi launchede vores e-handelsplatform var kunderne tålmodige og gav god feedback, som vi brugte til at udvikle platformen med tiden. Efter halvandet år har den fået en masse funktioner, og kunderne bliver bare ved med at komme med forslag.

- Nu er det ikke kun en webshop. Vores kunder kan se data i vores ERP-system, så de kan vise vores lagerbeholdning i deres egne webshops.

- Vi gået fra ingenting, til at vi i samarbejde med kunderne, er en del af og giver råd til deres webshops. I sidste ende køber slutbrugeren jo vores produkter, så det vil vi gerne hjælpe til med at booste, fortæller Stefan Dolleris.

Man kan aldrig læne sig tilbage

Dinex' e-handelsplatform er et eksempel på, at det har ændret sig enormt meget, hvad der rent faktisk forventes af de digitale kanaler.

- For 20 år siden handlede vores arbejde kun om, hvilket system kunden skulle have. I dag handler det om strategi, hvor det digitale er en del af kernen, og det handler om en forståelse af kunderejsen, siger Lars Hedal.

- Der er ingen tvivl om, at det er blevet sværere at være i vores branche, fordi nye tendenser er blevet mere forretningskritiske. Vi må danse med, ellers dør vi. For eksempel lavede vi næsten intet inden for kundeoplevelse, servicedesign eller branding for 10-15 år siden, og i dag har vi 25 medarbejdere hos os, der ikke laver andet end det.

- Da vi var 100 mand for nogle år siden, blev jeg spurgt, om det ikke var nok. Men hvis vi stopper, så får vi ikke de kompetencer ind. I dag er vi 170, og vi stopper stadig ikke, for kunderne forventer, at vi kan tage det til et endnu højere niveau.

Lars Hedal fra Hesehus (t.v.) kan fejre endnu en førsteplads ved E-handelsprisen, mens de to direktører Hung Ho (t.h.) og Nicklas Nguyens virksomhed, Shipmondo, tager tredjepladsen i to kategorier. Foto: Robert Wengler/Mathias Banke

Hesehus og Shipmondo hædret ved E-handelsprisen 2022

E-handelsprisen er den mest prestigefyldte prisuddeling inden for e-handel i Danmark, og torsdag aften lykkedes det Hesehus at hente guld hjem i kategorien "bedste e-handelscase" for virksomhedens samarbejde med Dinex.
 
- Hesehus har haft en unik tilgang som sparringspartner for ledelsen i Dinex, der har haft modet til at tage et kæmpe spring bakket op af grundig research, hvor der virkelig er blevet lyttet til kunderne, lyder juryens begrundelse.
 
Shipmondo var med virksomhedens fragtløsning finalist i to kategorier, og det lykkedes virksomheden at hive en tredjeplads hjem i begge kategorier.
 
- Shipmondo tjener kun penge, når deres kunder tjener penge, og derfor gør de alt, hvad de kan for at hjælpe kunderne. Det ses og mærkes tydeligt. Deres løsning er enkel, og virksomhederne kan lynhurtig komme i gang med at bruge den. En rentabel virksomhed, der også har et stort potentiale, sagde juryen blandt andet om Shipmondo.

Odense-virksomhederne Hesehus og Shipmondo hev henholdsvis en guld- og to bronzemedaljer med hjem, da der torsdag blev afholdt E-handelsprisen 2022 af Dansk Erhverv.

KÅRING: Hesehus, der er specialister i at lave e-handelsløsninger, hev en pris med hjem for virksomhedens samarbejde med Dinex, da den danske e-handelsbranche for første gang i tre år mødtes fysisk ved Dansk Erhvervs E-handelsprisen 2022 i København torsdag aften.

1050 virksomheder landet over var indstillet til priser, hvilket er en rekord, og de blev kogt ned til fem finalister inden for 11 kategorier.

Hesehus vandt guld i kategorien "bedste e-handelscase" for at have skabt en platform, der i den grad har sparket gang i Dinex' digitale tilstedeværelse.

- Dinex har sammen med Hesehus skabt en eksplosion i onlinehandlen fra en webshop, der udgjorde under 1 procent af omsætningen til 74 procent på halvandet år. Samtidig er markedets opfattelse af virksomheden løftet markant og det samlede salg er øget.

- Hesehus har haft en unik tilgang som sparringspartner for ledelsen i Dinex, der har haft modet til at tage et kæmpe spring, bakket op af grundig research, hvor der virkelig er blevet lyttet til kunderne. Features som stelnummersøgning og livestreaming tager udgangspunkt i kundernes hverdag og behov. Den tillid, der er skabt hele vejen rundt har tilladt en digitalisering, der har været en game changer for Dinex og givet dem adgang til helt nye markeder og vækstmuligheder, lyder fagfællejuryens begrundelse for, at Hesehus vinder prisen.

Det er langt fra første gang, Hesehus hiver priser med hjem fra awardshowet. Seneste førsteplads fik it-huset i 2020 for dets arbejde med Matas' webshop.

Sund forretning

Også Shipmondo repræsenterede Odense ved dette års e-handelspris.

Virksomheden har udviklet en unik fragtløsning og var finalist i de to kategorier "bedste B2B-virksomhed med online omsætning under 200 mio. kr." og "bedste e-handelsværktøj" - begge kategorier, Shipmondo tidligere har vundet i henholdsvis 2020 og 2021.

Det blev ikke til nogen guldmedaljer til Shipmondo i denne omgang, men virksomheden indtager en flot tredjeplads i begge kategorier.

Det flotte resultat bygger især på virksomhedens sunde forretning og høje kundetilfredshed.

- Lønsomhed på top og bund præger denne virksomhed, der også kan bryste sig af en imponerende kundetilfredshed. De vokser både nationalt og internationalt i takt med den stadig stærkere e-handelsbranche, hvilket skyldes den entreprenante tilgang og deres evne til at konvertere kundernes specifikke behov til konkrete løsninger, lyder begrundelsen for placeringen i bedste B2B-virksomhed-kategorien.

- Shipmondo tjener kun penge, når deres kunder tjener penge, og derfor gør de alt, hvad de kan, for at hjælpe kunderne. Det ses og mærkes tydeligt. Deres løsning er enkel og virksomhederne kan lynhurtig komme i gang med at bruge den. En rentabel virksomhed, der også har et stort potentiale, lyder begrundelsen for en tredjeplads for bedste e-handelsværktøj.