Design som service: EDL's abonnementsmodel giver startups adgang til designkompetencer
Designbureauet EDL er begyndt at sælge sine ydelser som et månedligt abonnement. Det er i kontrast til den almindelige, projektbaserede måde at lave designopgaver på.
For 26.000 kroner om måneder ekskl. moms kan en virksomhed altså have fuld adgang til en designer, og virksomheden kan fra måned til måned vælge, om samarbejdet skal fortsætte.
Ifølge direktør i EDL, Frederick Andersen, er servicen tiltænkt startups og SMV'er, der ikke har økonomisk overskud eller nok arbejde til at hyre en fuldtidsdesigner. Samtidig slipper de for at skulle gennem processen med at ansætte nye folk.
Rune Bromer, direktør og medstifter af startuppen Wult, har gjort brug af servicen i snart seks måneder.
- Den her halvmedarbejderløsning, som vi har med EDL nu, er det bedste af alle verdener. Vi får høj kvalitet sammen med fleksibilitet, og det er generelt svært at få, siger Rune Bromer.
Omvendt giver modellen også fordele til EDL, som har lettere ved at opbygge længerevarende partnerskaber med virksomheder.
Læs hele artiklen og bliv klogere på, hvad design som service er for størrelse.
FORRETNINGSMODEL: Har man ikke selv designere i huset, må man hyre nogle udefra.
Man aftaler rammerne for projektet og prisen for arbejdet, men når der opstår noget, som falder uden for rammerne, skal projektet redefineres, og i den forbindelse kommer en faktura sjældent alene.
Det vil designbureauet EDL undgå med en ny forretningsmodel, som de mener, kommer både dem selv og kunderne til gode. Virksomheden kalder det "design som service".
- Helt grundlæggende er det et serviceabonnement med en fast månedlig ydelse, siger Frederick Andersen, direktør hos EDL.
- Det kommer ud af, at langt størstedelen af vores kunder gerne vil fokusere på at skabe en bedre og mere konkurrencedygtig brugeroplevelse, og de fleste af de grundlæggere, vi samarbejder med i dagligdagen, kender godt værdien af design, men ansættelse af softwareudviklere er typisk førsteprioritet, fortsætter han.
Frederick Andersen, direktør i EDLDet giver mulighed for langvarige partnerskaber, fordi virksomhederne finder ud af, at det fungerer godt. Det er en kæmpe styrke for os.
Konceptet er simpelt: For 26.000 kroner om måneden eksklusiv moms får man som virksomhed adgang til en designer fra EDL, man arbejder tæt sammen med, og som kan udføre flere forskellige projekter
- Det giver adgang til en række designkompetencer, der forbedrer produktets konkurrenceevne for det første. Det er også en gennemsigtig prismodel med fleksibilitet til at pause fra måned til måned. Det er en ting, som er vigtig for mange af de grundlæggere, vi har snakket med, forklarer Frederick Andersen.
Hurtigt i gang
For pengene kommer en af EDL's designere ud og sidder hos kunderne, så de fungerer som en del af virksomheden og er tilgængelige, hvis der skal diskuteres ændringer, udfordringer eller nye idéer.
Modellen giver mening for EDL, fordi der altid er en gennemsynsproces forbundet med design, hvor designeren må afvente besked oppefra. Her kan EDL's designer bruge tiden på andre af EDL's opgaver, så tiden bruges effektivt.
Men for kunderne er det én ting, hvad man får med sådan et abonnement. Noget andet er, hvad man slipper for.
- Virksomhederne skal ikke igennem en ansættelsesfase, hvor medarbejderne skal findes og onboardes, og vi kan som regel producere fra dag ét. Hvis der kommer en ny kunde ind ad døren, har vi typisk en designer, som matcher den type virksomhed, så vi kan få en løbende start, siger Frederick Andersen.
En af dem, der har gjort brug af den nye model, er virksomheden Wult, som har udviklet en datacomplianceplatform.
EDL ApS
EDL er et designbureau, som er vokset ud af den odenseanske softwareudviklingsvirksomhed Ecreo. Derfor er størstedelen af bureauets kunder stadig odenseanske, selvom virksomheden ligger i København.
Frederick Andersen, der er direktør for EDL, var tidligere ansat som designer hos Ecreo, men han og Ecreos to ejerledere, Anders Wind og Casper Stendal, så potentialet i at starte et designbureau med Frederick Andersen ved roret.
I dag ejer de hver en tredjedel af EDL.
Inden de hyrede EDL, var det en af deres egne marketingfolk, som havde lavet en prototype af softwarens brugerflade.
- Det var nok til at vise, at det virkede, men det var ikke noget, der shinede eller var med til at bygge tillid. Vi skulle finde nogen, der kunne designe noget, der visuelt fremstod tillidsfuldt og professionelt. Det, vi laver, er visualiseringer af komplekse datamængder. Det skal gøres forståeligt, så det er en relativt tung UX-visualiseringsopgave.
- De folk, der kan sådan noget, er svære at finde. De koster mange penge, og der er ikke så mange af dem for at sige det, som det er, fortæller direktør medstifter af Wult, Rune Bromer.
Fast aftale
Selvom Wult havde brug for godt design, var behovet ikke stort nok til at oprette en fast stilling.
- I princippet havde vi brug for en, der kunne sidde kvart tid og hjælpe os, men samtidig mindede mere om en medarbejder, end en vi bare hyrede ind til projekter i ny og næ.
- Jeg kunne gå til et hvilket som helst bureau og få hjælp med design. Så laver man et scope og laver én faktura for ét projekt, og er der noget, der falder udenfor, skal det rescopes. Men at have den her halvmedarbejderløsning, som vi har med EDL nu, er det bedste af alle verdener. Vi får høj kvalitet sammen med fleksibilitet, og det er generelt svært at få, siger Rune Bromer.
Indtil videre har Wults abonnement hos EDL stået på i næsten et halvt år, og Rune Bromer tror, der går lang tid, inden hans virksomhed stopper med at benytte servicen.
- Det startede med, at han (Frederick Andersen, red.) bare skulle friske et par sider op, men efter han havde gjort det, var det så godt, at vi tog en beslutning om at starte forfra med vores design og tænke det hele igennem. Vi kunne se, hvor stor en forskel det gjorde. Så vi er virkelig ret glade for det, slår Rune Bromer fast.
Lange samarbejder
Design som service har også fordele for EDL som virksomhed.
- Mange startups er påpasselige med at hyre et bureau. De har måske ikke prøvet det før, og ved ikke helt, hvad det indebærer og koster. De forestiller sig, at der er lange afklaringsprocesser, og at det tager flere måneder, før man ser pixels, så der kan være en frygt for at starte den proces.
- Alt om design som service står klart og tydeligt på vores hjemmeside, så det er fuldstændig gennemsigtigt, og har man spørgsmål, kan man kontakte os, så det er nemt at forholde sig til det. Så for os er design som service en nemmere måde at komme ind ad døren, forklarer Frederick Andersen.
Når først foden er indenfor, har relationen det med vare længere, end virksomhederne oprindeligt havde regnet med.
- Fra mine tidligere bureaudage er det mit indtryk, at kunderne forelsker sig i processen, måden at arbejde på og muligheden for at have adgang til forskellige kompetencer, fordi man med et abonnement får adgang til forskellige specialister. Det giver mulighed for langvarige partnerskaber, fordi virksomhederne finder ud af, at det fungerer godt. Det er en kæmpe styrke for os, slår direktøren fast.