Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Odense i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Morten Bierbaum er ny direktør i Technology Denmark. Han tager over for Mette Beck-Nielsen, der skifter jobbet ud med en stilling som direktør hos Digital Dogme. PR-foto: Kim-Yen Nguyen, Technology Denmark

Technology Denmark får ny direktør

Technology Denmark, der har tråde ud i hele it-branchen, men især er stærkt forankret i Odense, skifter ud på direktørstolen.

Dermed tager Morten Bierbaum over for Mette Beck-Nielsen, der har takket ja til at blive direktør for Digital Dogme.

Foreningerne arbejder på forskellige måder for et fælles mål, nemlig at finde løsninger på udfordringen med at skaffe nok kvalificeret arbejdskraft til it-branchen, så branchens vækst kan fortsætte. En udfordring, som kun bliver mere kritisk i fremtiden.

Erhvervsliv Odense har taget en snak med begge direktører, der gør dig klogere på de to organisationer og personerne bag dem.

Som altid er du velkommen til at dele vores nyhedsbrev med andre, og nye læsere kan få nyhedsbrevet direkte i indbakken ved at tilmelde sig her.

Følg også gerne vores Linkedin-side, hvor vi løbende lægger historierne op.

Har du noget, du selv vil dele, eller har du blot lyst til at invitere på en kop kaffe, kan du skrive til os lige her.

Tak fordi du læser med - god weekend!

Billede af Mathias Banke
Billede af skribentens underskrift Mathias Banke Erhvervsjournalist
Budweg Caliper flyttede fra Odense Havn til nye lokaler ved motorvejen i 2013. Dengang sørgede Jan Uwe Larsen (til venstre) for, at mange ting fra den gamle fabrik kom med ud i det nye byggeri. Hans bror Thomas Egon Larsen (til højre) fortalte dengang til Fyens Stiftstidende, at han indrettede sit kontor knap så nostalgisk. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær

Nyt fra virksomhederne i Odense

Brødrene Jan Uwe og Thomas Egon Larsen har solgt sine resterende aktier i bremsekalibre-firmaet Budweg Caliper. Dermed forlader virksomheden familiens hænder efter 83 år.
 
Det 153 år gamle entreprenørfirma N.C. Johansen & Søn er gået konkurs. Det kommer oven på nogle år, der har været præget af stridigheder efter et ejerskifte.

Hermann Krügers Eftf., der står bag blandt andet tobakspastil-mærket Oliver Twist, har leveret et overskud før skat på næsten 28 millioner kroner.

It-virksomhederne IT Forum Gruppen og CompliT, der begge har base i Odense, har slået sig sammen. Dermed er de efter eget udsagn den førende leverandør af it på Fyn.

Her får du udvalgte nyheder fra Odenses erhvervsliv.

Budweg Caliper forlader familiens hænder

Alle aktier i det fynske bremsekalibre-firma Budweg Caliper er solgt til en amerikansk reservedelskoncern, skriver Fyens Stiftstidende.

Den amerikanske koncern BBB Industries fra Daphne, Alabama, står bag købet, og koncernen opkøber og restaurerer reservedele fra biler, lastbiler og solceller, så de kan genanvendes, i stil med Budweg.

Virksomheden er solgt for cirka 600 millioner kroner.

Virksomheden har været familieejet siden 1939 frem til 2018, hvor brødrene Jan Uwe og Thomas Egon Larsen solgte aktiemajoriteten til kapitalfonden Capidea, fordi ingen af familiens yngre medlemmer havde lyst til at overtage virksomheden.

Nu kom den rigtige køber forbi, så det sidste af familiens ejerskab er solgt.

- Det er det bedste for Budweg. Det nytter ikke noget, at jeg sidder tilbage som 84-årig og svarer: "Det ved jeg ikke", når de godt 150 ansatte spørger, hvilken vej vi skal, lyder det fra Jan Larsen, der officielt gik på pension fra sin stilling som udviklingsdirektør 1. oktober sidste år.

N.C. Johansen & Søn er gået konkurs

Trods et overskud på 1,1 million kroner før skat og en bruttofortjeneste på 15,1 million kroner i det seneste regnskab, er N. C. Johansen og Søn begæret konkurs. PR-foto: N. C. Johansen

Efter 153 år er entreprenørfirmaet N.C. Johansen & Søn gået konkurs. Det skriver Fyens Stiftstidende.

Konkursen kommer efter turbulente år med store underskud, tendensen så dog ud til at være vendt ved seneste regnskab.

Den nuværende ejer købte en andel af virksomheden i 2016 som led i et ejerskifte og købte resten i 2019 efter månedlange forhandlinger om prisen med de tidligere ejere.

Forhandlingerne udviklede sig til en direkte strid, der ifølge ejer Tommy Neider førte til underskud og opsigelser fra medarbejdere.

Han forsøgte i efteråret at sælge virksomheden til et andet entreprenørselskab, men handlen gik i vasken.

Tobaksfirmaet Hermann Krügers Eftf. tjener penge som aldrig før

Tobakspastillerne fra Oliver Twist bliver lavet af sammenrullede tobaksblade, der efterfølgende bliver skåret op. Arkivfoto: Mette Krull

Trods stor politisk modstand mod tobaksprodukter har tobaksproducenten Hermann Krügers Eftf. leveret et overskud på 27,8 millioner før skat, hvilket er 1,2 millioner kroner mere end året før, skiver Fyens Stiftstidende.

Hermann Krügers Eftf. står blandt andet bag tobakspastil-mærket Oliver Twist.

- Vi er dygtige til at køre vores forretning her i Odense, hvor vi holder effektiviteten oppe i produktionen, hvor vi har lavet vores håndrullede tobakspastiller. Det er et håndværk, som vi stadig er gode til, siger direktør Peer Dyhr til avisen og fortsætter:

- Corona har spillet ind på den måde, at vi har solgt mere ud på de lokale markeder, fordi lufthavne og andre steder, der sælger duty free (toldfrit, red.), har været lukkede. Når vi sælger i den lokale valuta ude på markederne, tjener vi mere - det gælder for eksempel i Norge, lyder forklaringen.

Peer Dyhr forventer dog også et pænt overskud næste år, så det er ikke kun drevet af corona.

CompliT og IT Forum Gruppen slår sig sammen

De to fynske IT-virksomheder, IT Forum Gruppen og CompliT, slår sig sammen for at styrke begge selskabers lokale tilstedeværelse. Tilsammen bliver de to virksomheder den førende IT-leverandør på Fyn. PR-foto: IT Forum Gruppen og CompliT

De to fynske IT-virksomheder, IT Forum Gruppen og CompliT, slår sig sammen for at styrke begge selskabers lokale tilstedeværelse og bliver derved en af de førende it-leverandører på Fyn.

Foreløbig fortsætter de to virksomheder under hvert sit navn, men planen er på sigt, at de smeltes sammen til én virksomhed.

- Både IT Forum Gruppen og CompliT er stærkt forankret på Fyn, og vi har altid betragtet CompliT som en stærk og meget kompetent aktør på markedet. IT-branchen gennemgår en rivende udvikling, og adgang til kvalificerede kolleger og specialistkompetencer er afgørende for at kunne tilbyde kunderne den bedste service, udtaler Jesper Skov Jørgensen, administrerende direktør i IT Forum Gruppen, og fortsætter:

- Lige siden første møde med Lars Christoffersen og Morten Dichmann-Damgaard har vi været enige om, at en samlet konstellation vil sikre en organisation, der kan tilbyde kunderne den bedste service samtidig med, at vi beholder den lokale forankring og nærhed til kunderne.

Begge selskaber kommer til at fortsætte dagligdagen, og hverken medarbejdere eller kunder kommer til at mærke en forskel med undtagelse af de situationer, hvor lokal tilstedeværelse eller kompetencedeling på tværs af de to selskaber er en fordel for leverancen.

- Jeg kom oprindeligt fra en stilling i det offentlige. Der har jeg været vant til at være embedsmand og ikke frontfigur. Det er en af de ting, der tog tid for mig at vænne mig til at have lyst til. Nu synes jeg, det er megafedt og sjovt, siger Mette Beck Nielsen, ny direktør for Digital Dogme. Foto: Kim-Yen Nguyen, Technology Denmark

Mette Beck-Nielsen skal lede Digital Dogme: - Det er godt at ryste posen en gang imellem

Mette Beck-Nielsen stopper som direktør for Technology Denmark for at blive direktør i Digital Dogme.
 
Hun skal være med til at relancere organisationen, der skal være et videnscenter for virksomheder, så flere kan opkvalificere deres medarbejdere for at imødekomme den store mangel på folk med it-kompetencer.
 
- Jeg skal tilbage i noget, hvor man starter fra begyndelsen og bygger noget op. Jeg synes, det er enormt sjovt at finde ud af, hvordan man løser opgaven. Det handler om at skabe noget. Det, tror jeg, bliver sjovt, siger hun.

Egentlig var hun ikke på vej ud ad døren, men da hun fik tilbuddet om at hjælpe med at bygge noget nyt op med Digital Dogme, kunne hun ikke sige nej.
 
Samtidig er det et godt tidspunkt for Technology Denmark at få nye kræfter ind.
 
- Det bliver godt for Technology Denmark at få en anden ved pinden. Han (Morten Bierbaum, red.) kan noget andet, end jeg kan. Jeg glæder mig også til at se, hvordan det bliver. Det er godt at ryste posen lidt en gang imellem, pointerer Mette Beck-Nielsen.

Mette Beck-Nielsen forlader stillingen som direktør for Technology Denmark og skal i stedet være direktør for Digital Dogme. Her fortæller hun, hvad hun ser frem til i sin nye stilling, og hvad hun tager med fra tiden i Technology Denmark.

JOBNYT: Efter seks år i front for Technology Denmark har Mette Beck-Nielsen fået et tilbud, hun ikke kunne sige nej til.

Hun er nu direktør for organisationen Digital Dogme, der er stiftet som et samarbejde mellem Netcompany, TDC Group, Danske Banke og Københavns Lufthavn.

Formålet minder meget om det, hun også arbejdede for i Technology Denmark: At finde løsninger på den akutte og fremtidige mangel, danske virksomheder har på it-folk.

Men hvor Technology Denmark fokuserer meget på uddannelsen af nye it-specialister, går Digital Dogme efter at opkvalificere virksomhedernes medarbejdere inden for it bredt set - fra den ansatte, der bruger et program, til specialisten, der koder det.

Erhvervslivet skal selv være en del af processen, og med Digital Dogmes hjælp skal erfaringerne deles til inspiration for andre virksomheder.

- Digital Dogmes princip er at sige, at virksomhederne bliver nødt til at gøre noget selv. Vi kan ikke vente på, de tilter ud af uddannelsesinstitutionerne. Det er der ikke nok volumen i. Uddannelsesinstitutionerne er heller ikke helt dygtige nok til at lave de efteruddannelser, der skal til for at skabe specialister. Derfor skal virksomhederne gøre noget selv, siger Mette Beck-Nielsen.

Det meste af hendes arbejdsuge kommer til at foregå i København, hvor Digital Dogme holder til, men hun forventer at kunne arbejde i Odense fra tid til anden.

Akut mangel på it-kompetencer

I den første periode skal der samles en masse data om, hvad virksomhedernes smertepunkter er, og hvordan de tackler udfordringerne.

Når mønstrene og indsatser i virksomhederne er indsamlet, er næste skridt at formidle det på en måde, så flest mulige virksomheder hopper med på vognen.

- Digital Dogme skal være et videnscenter for opkvalificering og efteruddannelse af medarbejdere inden for det digitale og tekniske område.

- Det er fuldstændig afgørende for, om man lykkes, at man er omgivet af mennesker, der faktisk vil det samme som en selv, og deler ens værdisæt. Jeg er blevet meget opmærksom på at omgive mig med mennesker, der er dygtigere, end jeg selv er til det, de nu skal, siger Mette Beck-Nielsen. Foto: Kim-Yen Nguyen, Technology Denmark

- Det handler om at få kortlagt og videreformidlet gennem hvidbøger, konferencer og alle mulige aktiviteter, hvad virksomhederne gør, så det bliver synliggjort på en spændende måde. Viden skal ikke bare ligge i støvede rapporter. Det skal formidles, så folk rent faktisk har lyst til at læse om det, forklarer Mette Beck-Nielsen.

Det er nødvendigt, for med en akut mangel på cirka 120.000 medarbejdere, når man taler om brede it-kompetencer, og en mangel på 22.000 ultraspecialister i 2030 er det ikke tilstrækkeligt at uddanne flere eller importere arbejdskraften.

Bygger noget op

Digital Dogme blev stiftet i 2019, så organisationen er ikke helt ny, men den står over for en større relancering.

Hvad tænker du om at skulle være med til det?

- Det er megafedt. Det var det samme i Technology Denmark. Da vi startede det, vidste vi, der var en udfordring omkring talent, men vi havde ingen opskrift. Derfor prøvede vi også ting af for at se, hvad der virkede.

- Nu er Technology Denmark endt med et koncept, der virker virkelig godt, og organisationen har et kæmpe netværk ud i uddannelsesinstitutioner, den har stærke talentprogrammer, dens Tech Talks fungerer godt, og der er IT-Landsholdet. Vi har virkelig ramt nogle formater, som er spændende.

- På den måde er det heller ikke et dårligt tidspunkt at få en anden ind på. Nu skal der ikke udvikles lige så meget. Nu skal det gentages og gøres bedre, stærkere og større. Det er det, den nye direktør skal, siger Mette Beck-Nielsen med henvisning til Morten Bierbaum, der er ny direktør for Technology Denmark.

- Jeg skal tilbage i noget, hvor man starter fra begyndelsen og bygger noget op. Jeg synes, det er enormt sjovt at finde ud af, hvordan man løser opgaven. Det handler om at skabe noget. Det, tror jeg, bliver sjovt, siger hun.

Skal præge politikkerne

Hvad er du mest stolt af at have være med til i Technology Denmark?

- Jeg kan godt lide, der er holdt fast i, at man har samlet en masse virksomheder, der i princippet konkurrerer med hinanden - både på produktsiden og talentsiden. Det er hele fundamentet. Alligevel finder man ud af at lave indsatser, man kan gå sammen om. Det er jeg ret stolt af.

- Og så synes jeg, at de ting, vi har udviklet, konceptualiseret og fundet penge til er megafede. Det er også grunden til, de blev landsdækkende. I starten var vi meget lokale, men nu er netværket nationalt. Der har været et skalerbart potentiale i det. Det er jeg stolt af, og jeg har heller ikke helt lyst til at slippe det. Jeg er i forvejen bestyrelsesmedlem, og jeg håber, at jeg kan fortsætte som det, så jeg kan være med til at pege retningen ud og skabe synligheden omkring Technology Denmark, siger Mette Beck-Nielsen.

Technology Denmarks indsatser bunder i samarbejder mellem virksomheder, uddannelsesinstitutioner og kommuner, og den ånd vil Mette Beck-Nielsen forsøge at bære over i Digital Dogme.

Som noget nyt kommer Christiansborg også i spil, for Digital Dogme vil repræsentere sine medlemmers interesser politisk.

- Det har ikke fyldt så meget for Technology Denmark, for vi har været meget fokuserede på at vise, hvordan man kan gøre. Vi har ikke været så interesserede i at påvirke politiske processer. Det bliver der større fokus på i Digital Dogme, så jeg kommer til at besøge Christiansborg lidt oftere, end jeg har gjort før. Det bliver spændende.

Kunne ikke sige nej

Da Mette Beck-Nielsen blev spurgt, om hun ville have jobbet i Digital Dogme, måtte hun overveje det nøje, for hun har været glad for sin tid i Technology Denmark.

- Jeg har virkelig tænkt over det, for jeg var egentlig ikke på vej væk. Men nogle gange får man et tilbud, som man er nødt til at sige ja til.

- Og så tror jeg, det bliver godt for Technology Denmark at få en anden ved pinden. Han (Morten Bierbaum, red.) kan noget andet, end jeg kan. Jeg glæder mig også til at se, hvordan det bliver. Det er godt at ryste posen lidt en gang imellem, pointerer Mette Beck-Nielsen.

- Jeg leder ved at give folk lyst til at være med på de ting, jeg kommer med. Mange steder handler man, fordi chefen siger, man skal. Mit ønske er, at jeg giver folk lyst til at følge mig som leder, siger Morten Bierbaum om sin ledelsesstil. PR-foto

Morten Bierbaum skal sikre Technology Denmarks fremtidige succes

Technology Denmark har skiftet ud på direktørposten, så det nu er Morten Bierbaum, der skal lede foreningen i missionen om at skabe kvalificeret arbejdskraft til den danske it-branche.
 
Han mener, at den fortsatte vækst i it-branchen bliver en fundamental brik i at kunne opretholde velfærden i Danmark fremover.
 
Morten Bierbaum træder ind i en organisation, der har gang i mange gode tiltag. Derfor skal han heller ikke ombygge Technology Denmark, men videreudvikle de eksisterende koncepter og udvikle nye, der kan være med at tiltrække nye medlemmer - uden at miste synet for de virksomheder, der allerede er medlemmer.
 
Læs hele artiklen og lær Technology Denmarks nye direktør at kende.

Morten Bierbaum er ny mand i direktørstolen hos Technology Denmark, men han er ikke ny i Odense. Her fortæller han, hvordan han har tænkt sig at føre foreningen succesfuldt ind i fremtiden.

DIREKTØRSKIFTE: Morten Bierbaum har valgt at skifte stillingen som direktør for Innovation Silkeborg ud med en plads i direktørstolen for Technology Denmark i Odense.

Han er dog langt fra ny i byen. Han bor i Højby og var en essentiel del af at skabe Welfare Tech, der i dag er den nationale klynge for sundhed og velfærdsteknologi, og som ligger i Forskerparken.

- Det, der kendetegner min hidtidige karriere, er, at jeg har bevæget mig i private virksomheder, offentlige institutioner og i interesseorganisationer, som Technology Denmark også er. Jeg har en viden om, hvordan tingene fungerer i de tre forskellige sfærer, og det giver styrke i forhold til at skulle håndtere mange forskellige interesser, forklarer Morten Bierbaum.

Gennem sin tid i medicoindustrien har han fulgt digitaliseringen nøje, og hans "ja tak" til stillingen som direktør for Technology Denmark beror på en overbevisning om, at fremtidens vækst i høj grad skal komme fra it-branchen - såfremt den kan finde nok kvalificeret arbejdskraft, hvilket er det, Technology Denmark er sat i verden for at hjælpe med.

- Det er en større samfundsmæssig dagsorden, for det er helt tydeligt, at meget af væksten skal komme fra it-branchen de kommende år. Det er i de virksomheder, som bliver større, at efterspørgslen på flere folk er. Dermed er det også der, den fremtidige velfærd skal komme fra til at dække alle de andre områder, vi som samfund gerne vil gøre godt.

- Derudover er det også et spændende job, fordi det en-til-en passer på den måde, jeg tænker på. Det er en blanding af at være fokuseret på virksomhedernes behov og servere viden, de kan bruge, samtidig med man håndterer en bred flade af interesser, tilføjer Morten Bierbaum.

Vil videreudvikle foreningen

Morten Bierbaum ser produktudvikling og udvidelse af medlemskredsen i Technology Denmark som sine fornemmeste opgaver ud over den daglige drift.

- Man er kommet et flot langt stykke. Jeg bliver meget imponeret, når jeg ser på, hvad man har opnået indtil videre. Jeg kan godt lide det mod, der har været til at skabe nye landsdækkende koncepter som for eksempel tech-talks og IT-Landsholdet. Det er stærke produkter og brands, som man har skabt.

- Dem vil jeg videreudvikle, og i fremtiden vil jeg skabe nye og lignende tiltag, som ikke er set før, siger Morten Bierbaum.

Han understreger, at selvom der skal nytænkes, skal det altid være med de eksisterende medlemmers behov for øje.

- Jeg vil bygge videre på det bedste af det, man har opnået. Fokus skal fortsat være på at understøtte medlemmerne og de virksomheder, der har været med til at skabe Technology Denmark. Og så skal vi ud til langt flere virksomheder over alt i landet, så de får mulighed for at deltage i Technology Denmarks ydelser. Det vil give flere kræfter, så vi kan hjælpe alle vores medlemmer, siger Morten Bierbaum.

Skal sikre succes

Her i starten skal der styr på overleveringen fra tidligere direktør Mette Beck-Nielsen, og så skal der skabes overblik over, hvad Technology Denmark skal levere resten af 2022.

Derudover skal den nye direktør sikre den langsigtede succes ved at finde potentielle nye medlemsvirksomheder og sikre fundingmuligheder til nuværende og fremtidige koncepter.

- Jeg glæder mig til at høre, hvilke behov virksomhederne har. Hele kernen i Technology Denmark er, at vi er gode til at lytte til virksomhedernes behov, så vi skal forsøge at skabe tilbud og koncepter, som rammer de behov, siger Morten Bierbaum.