Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Odense i browseren Internet Explorer.
Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer,
og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme.
Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.
De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere,
og kan derudover installeres helt gratis.
Eva Pasgaard overtog rollen som direktør i Odense Aafart 1. februar 2020 - lige inden corona lukkede landet ned. Foto: Mathias Banke
Når hamsterhjulet stopper, går udviklingen i gang
Vi er tilbage igen, og vi skal undskylde manglen på nyhedsbreve senest. Corona kastede en kæp i hjulet. Sådan kan det gå.
Vinterferien er i fuld sving, og for mange betyder det action på løjperne med tilhørende afterski på en festlig beværtning. Det er nu, skisportsstederne skal tjene størstedelen af de penge, der får forretningen til at køre rundt.
Det forholder sig omvendt for Odense Aafart. Aafartens skib tøffer op og ned ad Odense Å fra april til november, men går udadtil i hi, når kulden indtræffer, og turisterne forsvinder. Det betyder dog ikke, at Odense Aafart blot ligger og venter på foråret, for når virksomheden er uden for sæson, er der god tid til at gentænke forretningen.
Det fortæller direktør Eva Pasgaard om i dette nyhedsbrev.
Hun deler også fem gode innovationsfif, som du kan tage til dig, når det kommer til innovation og udvikling i din egen virksomhed.
Har du gode ideer til emner for Erhvervsliv Odense, er du altid velkommen til at skrive til os. Det gør du her.
Du kan også følge os på vores Linkedin-side, hvor vi deler alle artiklerne, ligesom du meget gerne må dele nyhedsbrevet her med dem, du tænker kunne være interesserede.
Reklamebureauet Nørgård Mikkelsen har hjemme på Odense Havn, hvor virksomheder deler adresse med det tidligere søsterselskab, it-virksomheden Hesehus. PR-foto: Nørgård Mikkelsen
Reklamebureauet Nørgård Mikkelsen har hjemme på Odense Havn, hvor virksomheder deler adresse med det tidligere søsterselskab, it-virksomheden Hesehus. PR-foto: Nørgård Mikkelsen
De vigtigste historier fra Odenses erhvervsliv
Mathias Banke masba@erhvervslivodense.dk
Reklamebureaet Nørgård Mikkelsen er kommet godt igennem coronaepidemien, hvor overskuddet før skat er vokset fra 6,8 til 8,5 millioner kroner.
Mere end 500 investorer har tilført 12 millioner kroner i ny kapital til Kobots gennem crowdfunding-platformen Seedrs.
Fyns Kran Udstyr, der har hovedkvarter i Odense, udvider med en ny afdeling i Sverige.
tirsdag 15. feb. 2022 kl. 05:05
Mathias Banke masba@erhvervslivodense.dk
Her er tre udvalgte historier fra byens virksomheder.
Amazon giver vækst i Nørgård Mikkelsen
Reklamebureauet Nørgård Mikkelsen, der er et af Fyns største, oplever vækst og stigende overskud for tiden. Det skriver Fyens Stiftstidende.
Virksomheden har endnu ikke officielt offentliggjort sit regnskab, men den oplyser, at overskuddet er vokset fra 6,8 til 8,5 millioner kroner.
- Coronaen har været hård ved branchen, så vi er superstolte af at være kommet så godt igennem de to år, siger administrerende direktør Kasper Kjærsgaard Jensen til avisen.
For tredje år i streg slår tilgange af nye kunder rekord for virksomheden, og den er rykket op på en fjerdeplads i branchens årlige image-måling.
En forklaring på fremgangen er Nørgård Mikkelsens sats på specialisering i at rådgive firmaer om, hvordan de bedst gør brug af digitale markedspladser såsom Amazon, Zalando og Nemlig.com.
Kobots hiver 12 millioner hjem i nye investeringer
Kobots, der udvikler robotter til brug i byggeindustrien, har siden efteråret solgt aktier på crowdfunding-platformen Seedrs. Det har ført til 12 millioner kroner i fornyet kapital. Det skriver Fyens Stiftstidende.
Pengene kommer fra over 500 investorer - få store og en masse små.
- Det giver os mulighed for at fortsætte vores vækst. Pengene skal investeres i markedsføring og udvidelse af vores salgsnet, siger stifter og direktør Peter Hartvigsen til avisen.
I dag er Kobots til stede i Danmark og Norge, men de 12 millioner kroner skal bruges til at sætte gang i salget i både Holland og Sverige - og på længere sigt USA.
Fyns Kran Udstyr udvider til Sverige
Fyns Kran Udstyr, der beskæftiger sig med salg og udlejning af kranudstyr til lovpligtige eftersyn, har allerede fire afdelinger rundt om i Danmark. Nu udvider virksomhed med en afdeling i Sverige. Det skriver Fyens Stiftstidende.
Planerne for udvidelsen lå klar allerede i begyndelsen af 2020, men corona satte en midlertidig stopper for planerne. Nu er det dog endelig muligt at føre planerne ud i livet.
- Der findes ikke et tilsvarende set up i Sverige. Hvis vi kombinerer høj faglighed i Sverige og vores fælles DNA i forhold til hurtighed og god kundeservice med svensk lokalkendskab, så har vi en tanke om, at vi vil blive rigtig stærke i Sverige, lyder det fra den administrerende direktør, Carsten Møller Sørensen.
Eva Pasgaard drømmer om på sigt at kunne hyre en fastansat, så hun ikke skal starte hver sæson ud med at onboarde alle sine nye medarbejdere. Foto: Mathias Banke
Eva Pasgaard drømmer om på sigt at kunne hyre en fastansat, så hun ikke skal starte hver sæson ud med at onboarde alle sine nye medarbejdere. Foto: Mathias Banke
Odense Aafart går i land med nye koncepter
Mathias Banke masba@erhvervslivodense.dk
Lige inden nedlukningen af Danmark begyndte Eva Pasgaard som direktør i Odense Aafart.
Den uvante situation viste at være en god platform til at udvikle og innovere på, hvad Odense Aafart tilbyder.
Det har ført til et helt nyt koncept, der er målrettet virksomhederne, og som gerne skulle gøre det muligt at omsætte en større del af året. Drømmen for Eva Pasgaard er, at Odense Aafart på et tidspunkt har råd til have en fastansat, så der ikke går viden tabt, hver gang sæsonen slutter.
De nye oplevelser, som Odense Aafart tilbyder, forgår i højere grad på land og udnytter områderne omkring åen. Det er dog stadig selve aafarten, der er fundamentet.
En af fordelene ved at være en sæsonvirksomhed er, at der hvert år er en god anledning til at gå i udviklingsmode.
- Vi er gode til at hoppe op af driften og se os selv ude fra om vinteren. Jeg forstår dog godt, det kan være svært for andre virksomheder. Vi kan jo se det hos os selv om sommeren, for der går vi i drift, ligesom andre virksomheder. Derfor tager vi et pusterum i november og får afholdt ferie, og så er vi mentalt klar til udvikle, siger Eva Pasgaard.
Læs hele artiklen og få indsigt i, hvad en sæsonvirksomhed som Odense Aafart får vinteren til at gå med, og hvilken retning direktør Eva Pasgaard gerne vil udvikle virksomheden i.
tirsdag 15. feb. 2022 kl. 05:15
Mathias Banke masba@erhvervslivodense.dk
Når Odense Aafarts sæson stopper 1. november, benytter direktør Eva Pasgaard tiden til at udvikle og udvide aafartens tilbud. Her giver hun dig indsigt i, hvordan hun griber gentænkning af den over 100 år gamle virksomhed an.
SÆSON: Siden november har Odense Aafarts skib ligget stille ved Munkemose. Det gør den hver vinter, og først til april går folk igen ombord og sejler ud til endestationen i Fruens Bøge og tilbage igen.
I mange år blev der lukket helt ned om vinteren, men nu bruger Odense Aafart de kolde måneder til at udvikle og udvide forretningen, så pengestrømmen kan holdes ved lige en større del af året.
Derfor er den 140 år gamle virksomhed begyndt at tænke i nye baner.
- Vi begynder at anskue os mere og mere som en oplevelsesvirksomhed, der laver ting, som ligger sig op ad det, vi laver i forvejen, men hvor vi også udvider med områderne omkring åen - både byen og skoven, forklarer direktør Eva Pasgaard.
Det har ført til et koncept, hvor Odense Å og Fruens Bøge danner rammen om en mystery-tour, hvor op mod 100 personer skal løse et mysterium. Konceptet er udtænkt som en teambuilding-oplevelse, der er oplagt for virksomheder.
- Den målgruppe er interessant, fordi de forlænger vores sæson - de kommer, når turisterne ikke gør, forklarer Eva Pasgaard.
På længere sigt håber hun, at Odense Aafart kan rykke ud til virksomhederne med konceptet, så man frigør sig helt fra både åen og årstiderne.
Ny direktør i uprøvet situation
Eva Pasgaard satte sig i direktørstolen februar 2020, og ret hurtigt blev hun kastet ud i en helt ny udfordring, da coronaepidemien begyndte, og Danmark lukkede ned.
- Det var et tungt ansvar, men jeg tror også, at en brændende platform er god til at lave forandringer. På en måde var der en anledning til at rykke op i gamle normer og ting, som trængte til at blive rusket op i, fortæller hun.
Med sig havde hun erfaring fra blandt andet Brandts Klædefabrik og Tinderbox, og tidligere direktør og nuværende ejer Morten Skytte Olesen havde skabt et godt fundament at arbejde videre på.
- Jeg så en masse uforløst potentiale, som jeg bare kunne kaste mig over. Det har været helt fantastisk. Der har været en masse ting at arbejde videre med, siger Eva Pasgaard.
Det arbejde kom hun hurtigt i gang med - især på grund af corona.
- Uden corona havde det nok taget længere tid, fordi jeg ville skulle kæmpe mod måden, man plejer at gøre tingene på.
Aafarten er fundamentet
Det siger sig selv, at sejlturene på Odense Å er det, der er det bankende hjerte i Odense Aafarts forretning.
Men det er ikke en spændetrøje - tværtimod.
- Der ligger så mange muligheder i det, og vi er slet ikke færdige med at udvikle, for man kan blive ved med at arbejde på den service og oplevelse, man giver.
- Aafarten er hele fundamentet, og det kommer vi aldrig til at røre ved. Det giver nogle helt unikke muligheder til at bruge det i nogle oplevelser. Men jeg føler mig ikke afhængig af kun at lave ting, der har med bådene at gøre, siger Eva Pasgaard.
Båden er stadig fundamentet i Odense Aafart, men virksomheden bevæger sig i retning af også at tilbyde oplevelser på land. Foto: Mathias Banke
Hun har for eksempel planer om i fremtiden at tilbyde en skattejagt for familier, der starter ved billetsalget i Munkemose, men som finder sted i byen - og derfor ikke har noget med sejlads på åen at gøre.
- Det skal ikke altid inkorporeres, men det giver et unikt udgangspunkt, som ingen andre kan tilbyde.
Forfra hver sæson
En fordel ved at tilbyde oplevelser en større del af året er et bedre cash flow, der ville gøre Odense Aafart i stand til at hyre en fast medarbejder.
Lige nu går der nemlig meget viden tabt, hver gang man afskediger personer, når sæsonen er ovre.
- Som sæsonvirksomhed er der et stort arbejde i at onboarde medarbejdere og overføre viden, så det ikke går tabt fra sæson til sæson. Det er en videnskab i sig selv. Det ville gøre meget for mine ressourcer, at jeg ikke skulle starte fra scratch hvert år, siger Eva Pasgaard.
Hun understreger dog, at Odense Aafart altid vil være en sæsonforretning.
Ud af hamsterhjulet
Det er først på længere sigt, Eva Pasgaard håber at kunne have en fast ansat. Lige nu fokuserer hun på at udvikle forretningen med aktiviteter, der udvider forretningssæsonen i begge ender og gør vinteren kortere.
Næste skridt bliver at tilføje et mordmysterium til mystery-tour porteføljen, og derefter kommer skattejagten, der finder sted i byen.
- Vi er gode til at hoppe op af driften og se os selv ude fra om vinteren. Jeg forstår dog godt, det kan være svært for andre virksomheder. Vi kan jo se det hos os selv om sommeren, for der går vi i drift, ligesom andre virksomheder. Derfor tager vi et pusterum i november og får afholdt ferie, og så er vi mentalt klar til udvikle.
Når ture langs Odense Å er uden for sæson, går Eva Pasgaard, direktør for Odense Aafart, i innovationsmode. Her deler hun fem gode råd til, hvordan man får mest ud af at arbejde innovativt. Foto: Mathias Banke
Når ture langs Odense Å er uden for sæson, går Eva Pasgaard, direktør for Odense Aafart, i innovationsmode. Her deler hun fem gode råd til, hvordan man får mest ud af at arbejde innovativt. Foto: Mathias Banke
Aafart-direktørens fem innovationsfif
Mathias Banke masba@erhvervslivodense.dk
Eva Pasgaard har de seneste to år arbejdet på at løsrive Odense Aafart fra sæson-spændetrøjen, så virksomheden kan have gang i omsætningen i en større del af året.
Det kræver innovation, og her deler hun fem gode råd til, hvordan du selv kan gribe innovationen an.
1) Sortér i idéerne, så du bruger tiden på én eller få idéer, der har potentiale for at øge omsætningen.
2) Sæt hele og halve dage af til udvikling i kalenderen, så du ikke fortaber dig i driften.
3) Lad gerne løse idéer ligge og modne. Når du snakker med mennesker og selv søger inspiration, går det op for dig, hvordan idéen kan gå fra post-it til virkelighed.
4) Vær tro mod konceptet, så du ikke forvirrer kunder og medarbejdere. Kobler du noget nyt på, er du for det meste nødt til også at fjerne noget gammelt, så din produktpalette ikke stikker i alle retninger, men det skal stadig give mening i forhold til det originale koncept.
5) Tag telefonen i callcentret, brug en time i kundeservice eller vær til stede på gulvet. Lige meget hvordan er det sundt at komme væk fra skrivebordet. I snakken med kunderne ligger der mange forslag til forbedringer, og det kan være gode udgangspunkter for innovation.
Læs med og lad dig inspirere til, hvordan du kan arbejde innovativt med din egen forretning.
tirsdag 15. feb. 2022 kl. 05:10
Mathias Banke masba@erhvervslivodense.dk
Her er Eva Pasgaards gode fif til, hvordan du holder innovationen i live i din organisation. Som direktør for Odense Aafart har hun selv måtte tænke innovativt for at gentænke Aafartens forretning under både vintre og epidemier.
INNOVATION: Da Eva Pasgaard satte sig i direktørstolen for Odense Aafart 1. februar 2020, gik der ikke lang tid, før hun for alvor blev sat på prøve.
På godt og ondt satte coronaepidemien gang i tankerne om, hvordan Odense Aafart kunne udvikle tilbud, der gør det muligt at holde gang i forretningen - også uden for de varme måneder hvor selskabet sejler op og ned ad Odense Å.
Det er der et kommet en ny type oplevelse ud af: En mystery-tour hvor op mod 100 personer skal løse et mysterium.
Det har åbnet et helt nyt område for Aafarten, som nu er i gang med at videretænke konceptet, så Odense Aafart på sigt er mindre afhængig af sæsonerne.
Hele processen har kastet refleksioner af sig, som Eva Pasgaard her deler som fem fif til, hvordan du selv kan gribe innovation an.
Vælg ud og vælg fra
- For nogen er det sværeste at få idéen, for andre er det at vælge og holde sig til én idé.
- Jeg tror, der er i de fleste virksomheder er en masse idéer og forslag til forbedringer, hvis man bare lytter til sine medarbejdere. Kunsten er at vælge dem ud, man tror på rent faktisk har potentialet til at skabe omsætning, og som er arbejdet værd at arbejde videre med.
- Det kan være dræbende for enhver virksomhed at få for mange produkter på paletten. Det er et spørgsmål om at finde ud af, hvad man løber efter.
- Der er også begrænset tid, for jeg ved, at når vi kommer ind i februar, er jeg i gang med at holde jobsamtaler og er fokuseret på sæsonen.
- Når jeg ved, jeg har begrænset tid, vælger jeg ud, hvad der er realistisk, jeg får lavet på de tre måneder. Jeg sætter ikke flere ting i søen, end hvad der kan færdiggøres. Der er ikke noget mere demotiverende end en masse halvfærdige projekter. Jeg vil hellere gå efter ét projekt og udvikle det færdigt end at starte fem projekter op, som ikke bliver færdiggjort.
- Kill your darlings. Vælg ud og nøjes med ét projekt og gør det ordentligt.
Sæt tid af til udvikling
- Er din kalender fyldt, kommer du ikke længere end driften. Der skal være hele og halve dage, hvor det kun er innovation, man koncentrerer sig om, ellers går man i drift.
- Mener man det seriøst, skal man allokere tid til det i sin kalender, ligesom man gør med møder, og så skal der ikke lægges andet ind de dage. Ellers går man i drift, og så tager den ene måned den anden.
- Problemet er, at ingen kan være 100 procent effektive, så fylder man kalenderen op, er man nul procent effektiv. Der skal være huller i kalenderen, hvis man vil udvikle.
- Alle virksomheder har jo en sæson. Man ved som regel, hvornår man har højsæson, og det er ikke der, man lægger sine projekter. Kig på årshjulet og find de realistiske tidspunkter, hvor man ikke er i gang med store kampagner og årsafslutninger.
Giv idéerne tid til at modne
- Jeg bruger meget tid på at tale med folk - også uden for min organisation. Det er vigtigt, for det er, når man taler, idéerne opstår. Jeg kan ikke sidde og udvikle alene. Nogle gange løfter jeg sløret for noget - og det kræver lidt mod at afsløre, hvad man har af idéer - og så får jeg en masse input. Det sorterer jeg selv i, men jeg har brug for mennesker.
- Idéerne ligger og modner. En idé kan ligge som et stykke på et papir på mit bord, som ligger et halvt år, fordi jeg endnu ikke har fundet stedet, hvor det passer ind, men pludselig laver jeg koblingen. Det kan også være, der kommer en ny idé, som gør, man kan bruge en ældre idé.
- Det er ikke noget, jeg sætter i system. Det tror jeg ikke, man kan. Men det er vigtigt, at man ikke er bange for at tale med andre om det.
- Tag også ud og bliv inspireret. Jeg deltager selv i branchemøder, som har alt med turisme, oplevelser og kommunikation at gøre. Det er der, jeg får inspiration til nye koncepter og strømninger, som jeg kan bruge i min organisation.
- Jeg prøver også andres produkter. Jeg forsøger at finde inspiration i en bredere forstand i stedet bare at kigge på, hvad de gør i Canal Tours (i København, red.). Men man er nødt til at komme ud at prøve ting for at få idéer, der kan omdannes til noget brugbart.
Vær tro mod konceptet
- Ved al udvikling er det helt essentielt, at man er tro mod det oprindelige koncept.
- Vi har bevæget os på land, men vi forsøger at være tro mod vores oprindelige koncept og virksomhedens kultur, så vi ikke risikerer at gå i for mange retninger. Så forstår kunder og medarbejderne ikke, hvad man er.
- Når man udvikler noget nyt, skal man også dræbe noget gammelt, der ikke fungerer. Bliver man ved med kun at koble nyt på, ender man med en produktpalette, der er alt for forvirrende.
- Når man produktudvikler, er man nødt til at kigge på, hvor man tjener sine penge, og hvor man bruger sine ressourcer. Nogle gange bruger man alt for mange ressourcer på noget, der giver alt for lidt. Så er det bedre at skære det fra og forfine andre ting. Når man produktudvikler handler det tit om at forfine noget, der er tæt på at fungere. I stedet for at dræbe det forfiner man det.
Kom væk fra skrivebordet
- I alt det her skal man prøve sit eget produkt og selv tale med sine kunder. Jeg har sat en ære i selv at stå i driften og snakke med kunder. Der opstår også mange idéer.
- Enhver direktør burde sætte sig i sit callcenter eller kundeservice og høre, hvad der kommer ind. For mig er det der, der opstår idéer til at forfine, og til hvilke produkter folk efterspørger, og hvad de ikke forstår.
- Det er essentielt at komme væk fra skrivebordet.
- Det er også en mulighed for at forbedre kommunikationen, for hvis du får det samme spørgsmål fem gange i timen, finder du ud af, hvor kommunikationen kunne fungere bedre. Man skal ikke sidde i driften fast, men man skal bevæge sig derned engang imellem. Det er meget lærerrigt.