Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Odense i browseren Internet Explorer.
Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer,
og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme.
Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.
De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere,
og kan derudover installeres helt gratis.
Bo Kønskov fortæller, hvad en kortere arbejdsuge og tre værktøjer har gjort for Abtion, hvor han er partner. Foto: Mathias Banke
Lang weekend og færre arbejdstimer giver gladere ansatte - og øget omsætning
På papiret går regnestykket ikke op, når partner Bo Kønskov fra Abtion fortæller, at der bliver lavet mere på en 30 timers arbejdsuge frem for en på 37 timer.
Men den er god nok.
Da bureau- og appudviklingsfirmaet tog springet og gjorde op med den gængse opfattelse af den optimale arbejdsuge, så den nemlig rekorder i omsætningen og medarbejdernes trivsel.
Den korte arbejdsuge stiller krav til fastlåste arbejdstider, men det er faktisk ikke en dårlig ting. I sidste ende fører det nemlig til færre møder - og hvem kunne ikke tænke sig det?
Hvis du undrer dig over, hvorfor der er gået lidt længere tid mellem nyhedsbrevene end sædvanligt, kan jeg fortælle, at undertegnede lå horisontalt med sygdom det meste af sidste uge.
Nu er jeg tilbage igen, og det samme er nyhedsbrevet, som jeg håber, du får værdi af.
Formatet "tre værktøjer" får lov at optræde igen denne uge, men min fornemmelse er også, at det er noget, I gerne vil læse. Lad mig høre, hvis min fornemmelse er forkert, eller hvis du selv har tre værktøjer, du tænker, er relevante at dele.
Du kan skrive til Erhvervsliv Odense her. Skriv endelig også, hvis du har lyst til at give tips, feedback eller en invitation til en kop kaffe.
Du kan også følge med i vores udgivelser på Linkedin, hvor du er mere end velkommen til at dele vores historier.
Peter Grøftehauge fra Autorola kan nu kalde sig Årets Ejerleder på Fyn anno 2021. Pressefoto
Peter Grøftehauge fra Autorola kan nu kalde sig Årets Ejerleder på Fyn anno 2021. Pressefoto
Tre væsentlige historier fra Odense
Mathias Banke masba@erhvervslivodense.dk
Peter Grøftehauge fra Autorola er blevet kåret til årets ejerleder på Fyn. Han er en visionær leder, der forstår at skabe gode forhold for sine medarbejdere, lyder begrundelsen.
Clionadh Martin har netop haft succes med at rejse 11 millioner kroner i kapital fra Vækstfonden og nogle af robotbranchens tunge drenge til sin virksomhed, Coalescent Mobile Robotics.
Amerikanske Teradyne har netop fremlagt kvartalsregnskabet for Universal Robots og Mobile Industrial Robots, og det viser en fornuftig vækst i salget af fynske robotter.
onsdag 3. nov. 2021 kl. 05:05
Mathias Banke masba@erhvervslivodense.dk
Årets fynske ejerleder, en kapitalindsprøjtning i den tocifrede millionklasse og et par stærke robotregnskaber er en del af denne uges overblik fra erhvervslivet i Odense.
RUNDT I ODENSE: Peter Grøftehauge fra Autorola er blevet kåret til årets ejerleder på Fyn af revisionsfirmaet Pwc.
- Peter er en ejerleder, som tør at gå forrest. Han er visionær og ikke bange for at investere store summer i det, han tror på. Han troede på online-salg og digitalisering før mange andre, og det har givet en stor konkurrencefordel nu. Den vedholdende tro på at drive virksomhed online har været fundamentet for hans succes, der fortjener anerkendelse, siger Mikael Johansen, partner i PwC i Odense, og tilføjer:
- Derudover er Peter en ejerleder, som forstår at prioritere sine medarbejdere. Han er bevidst om, at det kræver gode medarbejderforhold, hvis han skal kunne tiltrække og fastholde de bedste medarbejdere. Gode medarbejdere er en afgørende faktor, hvis man som ejerleder har ambitioner om at være bedre end konkurrenterne, og de ambitioner har Peter.
Irsk-fynske Clionadh Martin har nået en vigtig milepæl med sin robotvirksomhed Coalescent Mobile Robotics. Det skriver Fyens Stiftstidende.
Hun netop ført tilført 11 millioner kroner i kapital fra Vækstfonden og investorerne Enrico Krog Iversen, tidligere direktør for Universal Robots (UR) og nuværende direktør for Onrobot, og Nils Jul Jacobsen, der stiftede Mobile Industrial Robots (MIR).
Med i runden var også flere mindre investorer.
Apropos robotvirksomheder har amerikanske Teradyne netop aflagt kvartalsregnskab for UR og MIR, skriver Fyens Stiftstidende.
Det går strygende for de to virksomheder. UR, der laver kollaborative robotter, har øget salget i årets første ni måneder med 50 procent sammenlignet med samme periode sidste år.
Ligeledes har MIR øget salget af dens selvkørende logistikrobotter med 40 procent sammenlignet med året før.
- De to virksomheder har en fantastisk fremtid, vi forventer en langsigtet årlig vækst i salget på 20-35 procent, sagde Teradyne-topchefen Mark Jagiela i et telefonisk pressemøde.
- Min familie har også fået glæde af den fire dages arbejdsuge, for jeg får ordnet en hel masse ting om fredagen, siger driftsdirektør i Abtion, Bo Kønskov. Foto: Mathias Banke
- Min familie har også fået glæde af den fire dages arbejdsuge, for jeg får ordnet en hel masse ting om fredagen, siger driftsdirektør i Abtion, Bo Kønskov. Foto: Mathias Banke
Abtion skar en arbejdsdag væk og øgede både omsætning og trivsel
Mathias Banke masba@erhvervslivodense.dk
Da Abtion gik fra fem til fire arbejdsdage, blev Bo Kønskov overrasket. Omsætningen holdt nemlig ikke bare niveauet - den steg.
- Den første måned med en arbejdsuge på fire dage havde vi den største månedlige omsætning i virksomhedens historie. Måneden efter slog vi rekorden igen, fortæller han.
Siden har han forsøgt at forstå, hvordan det kan lade sig gøre, og han er nået frem til, at Abtions ansatte simpelthen arbejder mere effektivt, når der er færre timer at arbejde i - og flere til at klare alt det andet, der skal tackles i løbet af hverdagen.
Med den kortere uge følger også en meget stringent overholdelse af faste arbejdstider, og det har skabt resultater, der har ændret på, hvordan Bo Kønskov ser på fleksible arbejdstider.
- Når du ikke har nogen grænser for dit arbejdsliv, vinder det over din fritid, fordi du ikke ved, hvornår du kan sige, du er færdig, forklarer Bo Kønskov.
onsdag 3. nov. 2021 kl. 05:15
Mathias Banke masba@erhvervslivodense.dk
Da Abtion forkortede antallet af arbejdstimer om ugen, var forhåbningen, at den økonomisk kunne holde samme niveau. Det kom dog bag på partner Bo Kønskov, at omlægningen til en fire dages arbejdsuge både øgede trivslen blandt medarbejderne og virksomhedens omsætning.
Inspiration: Hvis en virksomhed går fra fem til fire arbejdsdage om ugen uden at kompensere med flere arbejdstimer, må den alt andet lige se et fald i, hvor meget den producerer. Det virker da lige til.
Abtion oplevede dog det modsatte, da virksomheden indførte en fire dages arbejdsuge for to år siden.
- Vi startede med en testperiode, hvor målsætningen lød, at vi skulle holde omsætningen på samme niveau, mens den ekstra fridag ville være en fed bonus for vores medarbejdere, siger partner i Abtion og leder af afdelingen i Odense, Bo Kønskov.
Han blev dog glædeligt overrasket.
- Den første måned med en arbejdsuge på fire dage havde vi den største månedlige omsætning i virksomhedens historie. Måneden efter slog vi rekorden igen, fortæller han.
Alt i alt er omsætningen steget med 30 procent per medarbejder per uge, og med færre arbejdstimer betyder det, at effektiviteten er steget med 50 procent.
Arbejdsugen strækker sig
Abtion, der er et app-udviklende digitalbureau, har efterfølgende forsøgt at forstå de mekanismer, der gør, at færre arbejdstimer giver en højere omsætning.
Svaret ligger i begrebet Parkinsons lov, som forsimplet siger, at en arbejdsopgave udvider sig til det tidsrum, der er sat af til den - selvom den kunne være løst hurtigere.
- Når vi har en aftale om, at vi reducerer tiden, får man en helt anden bevidsthed om tid. Man tænker i højere grad, at man har brug for at komme i gang og effektuere opgaven, fordi man holder fri på fredag.
Abtion har cirka 40 ansatte fordelt på kontorerne i Odense og København. Omkring halvdelen sidder i Odense. Foto: Mathias Banke
- Det gør tid til en knap ressource, og det stiller krav til planlægning og prioritering. Det gør, at vi fokuserer på det arbejde, der skaber værdi.
- Med en fire dages arbejdsuge kommer en stringent overholdelse af arbejdstid. Ikke noget med at arbejde om aftenen eller i weekenden, ellers ville systemet ikke fungere. Hvis vi havde en dag om ugen, hvor arbejdstiden var fleksibel, ville arbejdet blive smurt tyndere ud den dag. Det er et problem, for så får medarbejderne ikke den restitution, der er nødvendig for at kunne koncentrere sig, forklarer Bo Kønskov.
Trivslen er på sit højeste
Abtion spurgte på et tidspunkt medarbejderne, om de hellere ville have fem kortere arbejdsdage frem for fire fulde.
Det blev et overvældende nej tak.
- Den store gevinst ved at have fredagen helt fri er, at du har tre sammenhængende dage til restitution. Det giver en dag, hvor du kan klare alle ugens gøremål, så det giver også en masse frirum til hverdagene, og du går på weekend med en fed energi, siger Bo Kønskov.
Sammen med forskellige andre værktøjer og metoder har den forkortede arbejdsuge været med til at øge medarbejdernes produktivitet betragteligt. Foto: Mathias Banke
Trivslen tog også kortvarigt et dyk, da en del medarbejdere skulle tilpasse deres døgnrytmer til den nye arbejdsuge.
- Vi gennemgik en stor og for nogen angstprovokerende forandring, men i dag er vores trivselsscore på sin all time high, siger Bo Kønskov og slår fast, at ingen er gået ned i løn, selvom de arbejder færre timer.
Ufleksible arbejdstider er godt
Abtions arbejdsuge tvinger arbejdstiderne til at være meget stringente.
I en tid, hvor fleksible arbejdstider er populære - især efter corona, hvor mange arbejder, hvor de vil, når de vil - er det måske kontroversielt at foreslå mere faste rammer. Men det kan faktisk være positivt.
- En del arbejdsforskere er bekymrede over, at man arbejder mere, når man ikke har faste arbejdstider. Når du ikke har nogen grænser for dit arbejdsliv, vinder det over din fritid, fordi du ikke ved, hvornår du kan sige, du er færdig, forklarer Bo Kønskov.
- Flere arbejdstimer betyder også dårligere output per time, og samtidig giver det mindre tid til at gøre alle de andre ting, der skal ordnes i hverdagen, fortsætter han.
Bo Kønskov har stået i spidsen for Odense-afdelingen, siden den åbnede i 2015. For tre år siden flyttede den ind i lokaler på havnen. Foto: Mathias Banke
Fleksible arbejdsdage betyder også, at medarbejdere har forskudte arbejdsdage i forhold til de kollegaer, de skal samarbejde med. For at kompensere for det, var Abtion førhen nødt til at proppe kalenderen med møder.
- Nu har vi langt færre møder og meget mere samarbejde om kerneopgaven, som er at programmere løsninger til vores kunder.
- Jeg er blevet kæmpe fortaler for faste arbejdstider, siger Bo Kønskov.
Abtion har taget et kritisk blik på møder, så de kun tager lige præcis så lang tid som nødvendigt. Foto: Mathias Banke
Abtion har taget et kritisk blik på møder, så de kun tager lige præcis så lang tid som nødvendigt. Foto: Mathias Banke
Tre værktøjer, der gør Abtion meget mere produktiv
Mathias Banke masba@erhvervslivodense.dk
Bo Kønskov deler tre værktøjer, der har øget produktiviteten hos Abtion.
Fællestrækket for dem alle er, at de hjælper med at skære fedtet væk fra arbejdsdagen, så man bruger tiden bedst muligt.
Det første værktøj er pomodoro-metoden, hvor man arbejder koncentreret i et bestemt antal minutter og derefter holder pause. På den måde undgår man at løbe tør for energi.
Det andet er en fast struktur på arbejdsdagen. Teknisk set begrænser det friheden, men det gør det nemmere for medarbejdere rent faktisk at holde fri, når de har fri. Det øger også sammenholdet på arbejdspladsen, at man er synkroniseret.
Det sidste værktøj handler om at effektivisere møderne. Ofte kan de være korte, de behøver ikke mange deltagere, og man skal være klar i mælet om, hvad der skal komme ud af mødet. Det giver alt i alt færre frustrationer i hverdagen.
onsdag 3. nov. 2021 kl. 05:10
Mathias Banke masba@erhvervslivodense.dk
Tre værktøjer: Driftsdirektør for Abtions Odense-afdeling, Bo Kønskov, deler her tre værktøjer, der har øget produktiviteten for digitalbureauet.
- Med de her værktøjer tror jeg helt klart, man vil opleve en øget produktivitet. Du vil få langt mere fra hånden i løbet af en arbejdsuge, og det giver en større tilfredsstillelse med ens arbejde.
- Vi har prøvet mange ting af i forhold til den fire dages arbejdsuge, men det er de her tre dogmer, der gør den store forskel, siger Bo Kønskov.
Pomodoro - arbejd og hold pauser i faste intervaller
- Det er en game changer at arbejde i intervaller, så man arbejder koncentreret i et bestemt antal minutter og derefter holder pause, i forhold til at overtale sig selv til at fokusere på sine kerneopgaver. Man kommer i gang, og det eliminerer overspringshandlinger.
- Når du har taget hul på opgaven og er i gang med at sætte flueben, får du en følelse af at være produktiv, og det skaber endnu mere momentum.
- Pauser er også altafgørende for, at man producerer et godt output. Mange har en tendens til at fortabe sig i arbejdet. Vi kommer ikke op til overfladen efter luft, hvis der ikke er en ramme, der hjælper til det.
- Førhen dyrkede vi deep flow, hvor man virkelig fortaber sig i tid og sted. I dag er vi opmærksomme på, at det er for dybt, for det er utroligt energitungt. Det kan godt være, du har en produktiv halvanden time, men så har du heller ikke mere energi til resten af dagen.
- Det giver også mere energi til fritiden, hvilket er afgørende.
- Vi har koblet pomodoro sammen med en lampe på vores computer og et digitalt dashboard, så vi kan se, hvem der er i fokus, og så har vi en aftale om, vi ikke forstyrrer hinanden, når vi er i en fokussession. Der er en kæmpe gevinst i at få ro til at arbejde med sine ting.
Giv arbejdsdagen en fast struktur
- Arbejd samme tid hver dag, og hold fri, når du holder fri. Det er virkelig fordrende for produktiviteten. Især hvis man skal samarbejde med andre mennesker, men også i forhold til at få noget fra hånden. Det giver rammer, som sørger for, du ikke smører arbejdet ud over hele dagen, så du holder en højere kadence.
- Hvis det er svært at komme i gang med, kan man starte med at give sig selv et lille rum til at starte med, så man gør det gradvist i små bidder.
- Vi gjorde det selv løbende. Vi gav os selv en periode på en måned, men det gik faktisk ret hurtigt med at være in sync med hinanden, selvom nogle skulle flytte sig ret meget.
- Frokost er også samme tid hver dag. Så er der ingen overvejelser, og vi skal ikke passe den ind i andre ting. Vi gør det bare. Det gør også, at vi alle spiser sammen, og det uformelle rum giver os mulighed for at lære hinanden bedre at kende.
- Det er godt for samarbejdet at gøre tingene på samme tid.
Vær kritisk over for møder
- Afsæt markant kortere tid til møderne, og stil større krav til forberedelsen.
- Gør det til en regel, at en mødeindkaldelse skal indeholde en agenda og alle de informationer, man skal bruge til at kunne træffe beslutninger. Der må ikke være nogen åbne spørgsmål for de øvrige mødedeltagere.
- Sørg for, der er en målsætning for mødet. Hvad er det, vi skal have ud af det? Hvad er målet med at samles?
- Ændr indstillingerne i kalendersystemet, så 20 minutter altid er udgangspunktet, man aktivt skal ændre, hvis mødet skal være længere. Det gør det lettere at gøre det rigtige.
- Forhold dig kritisk til, hvem der har brug for at være med til mødet. Lad være med at invitere revl og krat.
- Overvej også, hvor lang tid mødet har behov for at være. Kig på indholdet og sæt tiden derefter. Lad være med sætte lange rammer og fylde indhold ind.
- Du undgår dage, hvor du føler, du ikke har fået noget fra hånden, fordi du har siddet i et mødelokale hele dagen. Det giver færre frustrationer.