Ole kommer nødstedte virksomheder til undsætning: Her er hans råd til, hvordan du holder firmaet på rette kurs
Ole Bang Nielsen har de seneste to år brugt sine erfaringer fra diverse stillinger som topchef på at hjælpe virksomheder, der havner i problemer. Han er nemlig frivillig rådgiver i Early Warning-indsatsen.
Ofte er manglende likviditet det umiddelbare problem. Virksomhederne kan ikke betale deres regninger til banker og leverandører, fordi ejerne har mistet overblikket.
Det løser Ole Bang Nielsen ved at rådgive ejerne i at lave likviditetsoversigter og derefter rådgive virksomhederne i at løse de bagvedliggende problemer, der kan være alt fra dårlig konkurrenceevne, utilpassede omkostninger eller et manglende forretningsgrundlag på grund af skiftende markeder.
Han giver også fire råd til, hvordan man undgår at komme i problemer: 1) Få overblik over likviditeten, 2) snak løbende med samarbejdspartnere, 3) indvi dine nærmeste og 4) vær i god tid med at søge hjælp.
RÅDGIVNING: Da Ole Bang Nielsen fra Odense valgte at gå på pension som 60-årig, meldte han sig ikke ud af erhvervslivet.
I stedet bruger han i dag sin 40 år lange karriere med topchefposter hos Albani, Rynkeby, Inco samt Odense Sport og Event til at rådgive virksomheder i knibe. Det gør han som en del af Erhvervshus Fyns Early Warning-indsats.
- Der er to veje, det kan gå, når virksomheder tager fat i os. Den ene er, at virksomheden er så ilde stedt, at vi hjælper dem med at finde en advokat, så den kan lukke ned i god ro og orden.
- Den anden vej går vi, hvis der er håb for virksomheden. Så får den koblet rådgivere på, som over en periode på seks til 12 måneder hjælper virksomheden med at komme ud af problemerne, siger Ole Bang Nielsen, der i dag er 62 år.
De seneste to år har han bragt syv virksomheder på fode igen.
Hjælpen er gratis, og Ole Bang Nielsen udfører arbejdet frivilligt. Han understreger også, at rådgivningen gives under fuld anonymitet for både virksomheden og ejeren.
I alt er der cirka 100 rådgivere knyttet til programmet.
Manglende likviditet
Ole Bang Nielsens opgave er at finde ud, hvorfor virksomheden er havnet i problemer.
- Det er næsten altid manglende likviditet, som er den røde lampe. Det er, når man begynder at have problemer med at betale sine regninger. Man skubber betalingen til leverandørerne, laver afdragsordninger med moms, men man kan ikke nå at få det på plads, inden den næste regning kommer, eller banken begynder at sænke kassekreditten eller stiller flere krav om sikkerhed.
- Så er der sikkert nogle andre problemer bagved, og det er dem, vi skal have fat i, men intet løses, før vi er sikre på, at der er penge til at betale regningerne til den fortsatte drift, forklarer Ole Bang Nielsen.
Fire gode råd til at afværge katastrofen
- Få overblik over likviditeten med et likviditetsbudget. Det er ikke det samme som et driftsbudget, for selvom det giver overblik over din virksomheds resultat, fortæller det ikke, om der er penge til at betale regningerne. Hvis du først får indtjeningen fra en stor ordre efter tre måneder, skal du være klar over det, for den forskydning kan være dræbende for en uforberedt virksomhed. Dag-til-dag er likviditets-budgettet det vigtigste budget.
- Snak løbende med samarbejdspartnere. Hvis din virksomhed er i problemer, kan du afhjælpe meget ved at snakke med leverandører og banken - og kunderne, hvis man kan gøre det uden at skræmme dem væk. Når du indvier banken og leverandører i dine udfordringer, har du også mulighed for at forsikre dem om, at der er styr på tingene, der er bare lige nogle bølgeskvulp, virksomheden skal over. Det er altid bedre at tage snakken i tide, end det kommer som overraskelse for dine samarbejdspartnere, og det giver også grund til at tro på, at din virksomhed kan hjælpes.
- Indvi dine nærmeste. Ofte holder virksomhedsejere problemerne for dem selv, fordi det kan være et tabu at snakke om, at ens virksomhed er udfordret. Men det fordobler det psykiske pres, hvis man både skal slås med at holde virksomheden oven vande og holde en facade over for ens ægtefælle eksempelvis, og det er meget usundt.
- Vær i god tid. Hvis man forudser problemer, er det langt bedre at tage fat i Early Warning, inden man står i dem. Det øger sandsynligheden for, at man kan få sin virksomhed til at lykkes. Rådgivningsforløbet begynder med to hurtige samtaler, og selv hvis det viser sig, at der er godt styr på det, så har man i det mindste fået afklaring. Det er langt bedre, end hvis man kommer fem minutter i 12, når det hele kuldsejler.
De bagvedliggende årsager kan eksempelvis være lavt salg, fordi markedsgrundlaget forsvinder, eller andre gør det bedre, eller for høje omkostninger, hvis man for eksempel ikke har tilpasset medarbejderstaben i det nødvendige tempo.
- Det handler om at skabe et overblik for at se, hvordan vi sikrer os, at der er likviditet til at drive virksomheden og få løst de problemer, der nu måtte være, siger Ole Bang Nielsen.
Skaber overblikket
Når Ole Bang Nielsen træder til som rådgiver for en virksomhed, gør han det klart over for ejeren, at han ikke sætter sig i direktørstolen og træffer beslutningerne. Det må virksomheden selv stå for.
- Vi kan hjælpe langt og kan rådgive på det niveau, der er brug for. Vi kan for eksempel tage med i banken eller hjælpe med at snakke med de rådgivere, virksomheden i øvrigt benytter sig af, men i sidste ende er det virksomheden, der skal drive det igennem, siger Ole Bang Nielsen.
Han oplever ofte, at ejere får tunnelsyn, når problemerne melder sig.
- De glemmer en masse ting, som er nødvendige, men fordi de er presset, fokuserer kun et sted hen. Der skal vi prøve at hive dem op i helikopteren og se helheden, så de begynder at fokusere andre steder end på bare en ting, som ikke bringer dem nogen vegne.
Hårde samtaler
Det første trin i at skabe overblikket er ofte at lave en likviditetsoversigt sammen med ejerne. Det er et simpelt regneark, der fyldes ud med aktuelle tal og prognoser for de næste måneder, så ejerne er klar over, om der løbende er penge til at betale løn, skat og leverandører.
Regnearket i sig selv redder ikke virksomheden, men det giver en idé om, hvor virksomheden er på vej hen, og det kan man bruge til at få henstand på et lån eller udskyde betalingen til leverandørerne.
- Der er forskellige muligheder, bare man gør det i tide. Hvis det kommer som en overraskelse, er det de færreste kreditorer, der synes, det er sjovt at arbejde videre med, siger Ole Bang Nielsen.
I mange tilfælde handler rådgivningen om at få ejerne tilbage på et spor, hvor de kan overskue ikke bare virksomheden, men dybest set også deres liv.
Tårerne flyder da også under flere af møderne, Ole Bang Nielsen har med virksomhedsejerne, fordi de finder ud af, hvor galt det står til.
- Det er bestemt ikke de rareste møder, man kan have, men hvis det er det, der skal til for, at en virksomhedsejer forstår alvoren, og hvad der skal til for at få skuden tilbage, må det blive den hårde samtale.
- Forhåbentligt er der en vej ud. Vi skal bare lige finde den.